Jump to content

ΑΠΟ - ΠΡΟΣ. Ένα χειροκίνητο goto


giannis60

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένα χειροκίνητο goto

Πρόκειται για ένα λογισμικό που έφτιαξα στο Excel και συμπληρώνει την παραπάνω μέθοδο σκόπευσης στόχων χρησιμοποιώντας τις ουράνιες συντεταγμένες για στηρίξεις EQ3 EQ5.

ΥΓ

Διαπίστωσα ότι το λογισμικό για κάποιους λόγους δεν αναβαίνει. Παρακαλώ κάποιον από τους διαχειριστές να με συμβουλέψει.

 

ΥΓ 2) 19/10/2016

Tα όσα αφορούν την στήριξη και την κατασκευή χαρτών λίγο πολύ οι περισσότεροι τα ξέρεται από παλαιότερες αναρτήσεις. Ουσιαστικά όλο το παρακάτω το έγραψα για να παρουσιάσω το τρίτο και τελευταίο στοιχείο αυτού του παράδοξου χειροποίητου και χειροκίνητου goto. Το λογισμικό που συνοδεύει αυτό το goto στον τόπο παρατήρησης. Έτσι καταργεί τον κόπο των απαραίτητων υπολογισμών (από το σπίτι) και στην συνέχεια σημειώσεων που έπρεπε να έχει κάποιος μαζί του για να λειτουργήσει.

Πέρασαν λοιπόν 24 ώρες από την παραπάνω ανάρτηση και διαπίστωσα ότι δεν γίνεται να ανεβάσω στο Astrovox το προγραμματάκι που έφτιαξα. Φαίνεται ότι για λόγους προφανείς δεν γίνεται στο Astrovox να ανεβάζουμε προγράμματα τα οποία μόνοι μας φτιάχνουμε. Αυτό το λέω με κάποια επιφύλαξη διότι οι διαχειριστές δεν μου απάντησαν (μέχρι τώρα) κι έτσι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ΕΓΩ να μην κάνω κάτι σωστά και δεν ανεβαίνει αυτό το φύλο του Excel «βάρους» 98KB.

Αφού λοιπόν το πράγμα έχει έτσι, όποιος φίλος και για οποιοδήποτε λόγο θέλει το πρόγραμμα, μπορεί να πατήσει στο email μου και να μου ζητήσει να του το στείλω.

 

ΥΓ 3)

20/10/2016

Κατ’ αρχή ευχαριστώ τον Αντρέα που ανέβασε το πρόγραμμα. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την πρώτη φωτογραφία.

Δεύτερον: η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ότι δηλαδή «Φαίνεται ότι για λόγους προφανείς δεν γίνεται στο Astrovox να ανεβάζουμε προγράμματα τα οποία μόνοι μας φτιάχνουμε», δεν ΙΣΧΥΕΙ. Η παραπάνω εντύπωση μου δημιουργήθηκε διότι στις ανεπιτυχείς προσπάθειες μου να ανεβάσω το πρόγραμμα, έβγαινε ένα μήνυμα στα αγγλικά. Επειδή δεν ξέρω αγγλικά καταλάβαινα ότι πρόκειται γι’ αυτό, επειδή στο μήνυμα είχε την λέξη Excel. Το γιατί δεν ανέβαινε το εξηγεί ο Αντρέας παρακάτω. Γράφω κι εδώ την εξήγηση. « Η επέκταση .xlsx δεν ήταν στη λίστα με τα επιτρεπόμενα παρά μόνο η παλιά .xls, τώρα το πρόσθεσα»

Επομένως και το πρόγραμμα είναι στην διάθεση σας. Το πώς μπορεί να το χρησιμοποιείσαι κανείς το περιγράφω παρά κάτω.

Επίσης δεν το έχω κλειδωμένο και μπορεί να δει κανείς πως είναι φτιαγμένο. Αυτό είναι ιδιαιτέρα χρήσιμο για κάποιον που θέλει να φτιάξει κι αυτός κάτι με το Execl. Ένα κατάλογο πχ που πληκτρολογώντας ένα όνομα η ένα κωδικό το πρόγραμμα θα βρίσκει τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν το αντικείμενο που αναζητά. Τέτοιοι αρχειοθετημένοι κατάλογοι είναι πολύ χρήσιμοι στο «άθλημα»

2121574116_IMG_8914.jpg.694cd672a4fddf5c2be64b1da1e3975d.jpg

AΠΟ _ΠΡΟΣ β 22-9-2016 - 0 μαστερ.xlsx

  • Μου αρέσει 1

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάποιος ο οποίος είναι ερασιτέχνης στο οτιδήποτε, και επί χρόνια ασχολείται με το αντικείμενο του, φτάνει κάποια στιγμή που διαπιστώνει ότι αυθόρμητα έφτιαξε ένα δικό του δρόμο ή τρόπο άσκησης αυτού του πράγματος που κάνει.

Το «χειροκίνητο goto» είναι λοιπόν η δική μου υποκειμενική ματιά κι αντιμετώπιση ενός μέρους του «αθλήματος» της ερασιτεχνικής παρατηρησιακής αστρονομίας. Αυτό το σκοπεύω, χρησιμοποιώντας τις ουράνιες συντεταγμένες.

Αποτελείτε από τρία διακριτά μέρη. Την στήριξη, τους χάρτες και το πρόγραμμα ΑΠΟ – ΠΡΟΣ. Οι χάρτες και το πρόγραμμα είναι πέρα για πέρα δικές μου κατασκευές και η στήριξη έχει τροποποιηθεί κατάλληλα με δικές μου και πάλι κατασκευές. (Εδώ είναι η υποκειμενικότητα και η δυσκολία στο να τα χαρεί και κάποιος άλλος εκτός από εμένα.)

  • Ευχαριστώ 1

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

1174837146_134135-21.thumb.jpg.8406ff058cd4f84e2f313aa23b1a2ff3.jpg

540849368_134135-21.thumb.jpg.ddd152150c63bd9baac0cc297bd7378f.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν έπρεπε να μιλήσω για τους χάρτες θα έπρεπε να ανοίξω νέο θέμα αποκλειστικά για αυτούς. Εδώ με τρεις γραμμές θα πω μόνο τα απαραίτητα. Πρώτα απ’ όλα το όνομα. Τους λέω χάρτες για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Εγώ περισσότερο τους αισθάνομαι ότι είναι σκαριφήματα. Κάποια σχέδια που διαρκώς συμπληρώνονται με διάφορα στοιχεία στο πέρασμα του χρόνου. Τους φτιάχνω από φωτογραφίες που τραβώ με την μηχανή μου επάνω στην ισημερινή στήριξη ούτως ώστε τα κάδρα των αστερισμών να είναι προσανατολισμένα. Ο βορράς ο νότος η ανατολή και οι δύση συμπίπτουν με τις τέσσερεις πλευρές του πλαισίου. Δεν κρατώ κάποιο στιλ. Οι όρθια πλευρά πχ να συμπίπτει πάντα στην κατεύθυνση βορρά νότου. Κανονίζω στο κάδρο μου να χωρά όσο καλύτερα και πληρέστερα γίνεται το θέμα μου. Αυτό το οποίο κρατώ σε όλους είναι η εστιακή απόσταση του φακού μου να είναι η ίδια. 21mm. Έτσι σε όλους έχω πεδίο 60Χ40 μοιρών και ίδια κλίμακα. Το δεύτερο αφορά το μαρκάρισμα των άστρων. Σε όλη την επιφάνια του χάρτη μαρκάρω αστέρια μέχρι 6 μεγέθους. Όμως στην περιοχή των στόχων μαρκάρω αστέρια μέχρι 9 και 9,5 πολλές φορές και 10 mag. Η συντριπτική πλειοψηφία των αντικειμένων του βαθέως ουρανού είναι αντικείμενα που τα έχω δει με το τηλεσκόπιο μου. Άρα όποιος έχει από 8ιντσο και επάνω είναι σίγουρος ότι αυτοί οι στόχοι φαίνονται. Στους χάρτες λοιπόν αυτούς έχω καταγράψει και το τι έχω δει και πώς να το ξαναβρώ, πρώτον ψάχνοντας το στον ουρανό με τον ερευνητή και το προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου μου, και δεύτερο πώς να το βρω κάνοντας χρήση των κύκλων θέσης της στήριξης μου που εδώ είναι τώρα το θέμα μας.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ

Εδώ το πράγμα αρχίζει και γίνεται υποκειμενικό. Θα έχετε προσέξει ότι προτιμώ την ισημερινή και λέω ότι όποιος έχει ισημερινή στήριξη εκτός από τηλεσκόπιο έχει και ένα αστρονομικό όργανο να χειρίζεται. Για εμένα λοιπόν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον να βρίσκω τους στόχους, και με τους κύκλους θέσεις. Ήταν για εμένα μία πρόκληση το ίδιο ισχυρή με το να τους βρίσκω και μέσα από το προσοφθάλμιο. Έτσι λοιπόν όταν αγόρασα την EQ5 στην αρχή απογοητεύτηκα, διότι εκτός από του ότι οι κύκλοι θέσεις είναι γελοία μικροί σε διάμετρο, είναι βαθμονομημένοι κάθε 2 μοίρες στην απόκλιση και κάθε 2,5 μοίρες στην ορθή αναφορά.(10 λεπτά). Πράγμα το οποίο υποστηρίζει ακρίβεια στόχευσης του ερευνητή κι όχι του τηλεσκοπίου! Μετά όμως την πάροδο αυτής της δυσάρεστης διαπίστωσης, είδα ότι μπορώ να έχω όση ακρίβεια θέλω, αν αντί να γυρνώ το τηλεσκόπιο με το χέρι και να διαβάζω την ένδειξη στους δίσκους θέσης της στήριξης, μετακινώ το τηλεσκόπιο γυρίζοντας τους κοχλίες μικρομετρικής κίνησης. Αυτοί οι κοχλίες πρέπει να περιστραφούν 144 φορές για να γυρίσουν μία φορά οι άξονες. Διαιρώντας τις 360 μοίρες με το 144 βρίσκουμε ότι σε κάθε πλήρη περιστροφή του κοχλία της μικρομετρικής κίνησης, ο άξονας είτε της απόκλισης είτε της ορθής αναφοράς περιστράφηκε μόνο 2,5 μοίρες.

Στους κοχλίες λοιπόν μικρομετρικής κίνησης, τοποθέτησα αυτά τα δύο ροδάκια που τα βαθμονόμησα με δέκα γραμμές. Κάθε μία γραμμή από αυτές δείχνει κίνηση στο τηλεσκόπιο = με ¼ της μοίρας. Στον άξονα δε της ορθής αναφοράς η κάθε μία γραμμή είναι ίση με ένα λεπτό της ώρας. (1 λεπτό της ώρας= με ¼ της μοίρας ). Εδώ κάνω το εξής σχόλιο για να εκτιμήσει κανείς τις δυνατότητες. Οι 200Χ με ένα προσοφθάλμιο που έχει 50 μοίρες οπτικό πεδίο, το πραγματικό πεδίο που βλέπουμε στον ουρανό είναι = με 0,25 μοίρες. Επειδή όπως βλέπετε και στην φωτογραφία οι γραμμές στα ροδάκια απέχουν πολύ, πολύ εύκολα κανείς μπορεί να δει και την μέση του τόξου που ορίζουν με αποτέλεσμα η αναγνωστική δυνατότητα να ανέβει στο 1/8 της μοίρας. Προσωπικά κεντράρω άνετα στόχους στις 330Χ. (Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεγέθυνση που διαθέτω με τον εξοπλισμό που έχω). Η EQ5 μπορεί να υποστηρίξει ακρίβεια στόχευσης μέχρι και 1/10 της μοίρας. Επίπεδο σεληνιακού κρατήρα. Το έχω κάνει με ροδάκια βαθμονομημένα με 25 γραμμές. Για την ακρίβεια αυτή ήταν η πρώτη κατασκευή μου. Κάτι τέτοιο όμως παύει να είναι πρακτικό. Οι 10 γραμμές φτάνουν και περισσεύουν στην πράξη, ακόμα κι αν έχουμε 330Χ!

1658839772_IMG_8906.jpg.bc818f41dabe55005d90dff0f22a2fb1.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΠΕΡΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Στην πράξη κάνω τα εξής. Έστω ότι θέλω να σημαδέψω το Μ57. Το δακτυλιοειδές νεφέλωμα στην Λύρα. Σημαδεύω με το τηλεσκόπιο και κεντράρω τον Βέγα. Αν έχω, ενεργοποιώ και το μοτέρ της ορθής αναφοράς για να κάνει παρακολούθηση το τηλεσκόπιο. Στην ντίζα τώρα της απόκλισης με το δάκτυλο μου περιστρέφω το δισκάκι που έχω κατασκευάσει, ώστε το 0 να βρεθεί κάτω από τον δείκτη. (Αυτά τα δισκάκια είναι κατασκευασμένα να γυρνάνε στην ντίζα χωρίς να γυρνά εκείνη ώστε να μπορούμε να τα μηδενίζουμε. Όπως ακριβώς γυρνά και λειτουργεί ο δίσκος θέσης της ορθής αναφοράς όλων των ισημερινών τηλεσκοπίων). Μόλις λοιπόν μηδενίσω την ένδειξη, γυρνώ την ντίζα με φορά τέτοια ώστε το τηλεσκόπιο να κινηθεί προς το νότο 2,3 φόρες. Μετράω δηλαδή να περάσει το 0 δύο φορές από τον δείκτη και μετά μετρώ μία, δύο, τρείς γραμμές και τέλος με την απόκλιση. Πάω στην ορθή αναφορά. Μηδενίζω και εδώ την ένδειξη και γυρνώ την ντίζα της μικρομετρικής κίνησης με φορά τέτοια ώστε το τηλεσκόπιο να κινηθεί ανατολικά κατά 1,65 στροφές. Να περάσει το 0 μία φορά και σταματώ ανάμεσα στην έκτη και έβδομη γραμμούλα. ( το ανάμεσα στις γραμμές που τόσο εύκολα φαίνεται και ελέγχεται στην κίνηση με την ντίζα είναι = 1/8 της μοίρας!). Το νεφέλωμα είναι τώρα στο προσοφθάλμιο και περιμένει να το δούμε. Έστω τώρα ΑΠΟ το Μ57 που είμαστε θέλουμε να πάμε ΠΡΟΣ το NGC 6884, το πλανητικό που βλεφαρίζει, στον Κύκνο. Χωρίς να σημαδέψουμε άλλο άστρο, γυρνάμε 5,5 στροφές βόρεια την ντίζα της μικρομετρικής κίνησης στην απόκλιση, και 8 στροφές της ορθής αναφοράς και με ακρίβεια μηχανουργικού μηχανήματος και αυτός ο στόχος είναι στο προσοφθάλμιο.

Βέβαια το τίμημα είναι ότι επειδή οι κοχλίες γυρνάνε με το χέρι δεν ενδείκνυται το παραπάνω για μεγάλες αποστάσεις. Δεν είναι πρακτικό να γυρίζουμε πχ 38 στροφές με το χέρι τον κοχλία της απόκλισης και στην συνέχεια 60 στροφές τον κοχλία της ορθής αναφοράς για να βρούμε τον στόχο. Στις περιπτώσεις μεγάλων αποστάσεων σημαδεύουμε ένα άστρο φωτεινό και εύκολο στο σημάδι, και από αυτό ξεκινάμε για τον στόχο. Τα μέγιστα αποδίδει η παραπάνω μέθοδος όταν με κέντρο εκεί που στοχεύει το τηλεσκόπιο κινηθούμε σε ακτίνα 30 μοιρών. (12 στροφές στους κοχλίες Μικρομετρικής κίνησης). Και κύκλος στον ουρανό διαμέτρου 60 μοιρών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο πράγμα. Έτσι λοιπόν αυτό το goto χρειάζεται χάρτες.

Έρχομαι τώρα να απαντήσω σε μία εύλογη απορία που δημιουργήθηκε σε κάποιον διαβάζοντας τα παρά πάνω. Πως ξέρουμε κάθε φορά πόσες στροφές πρέπει να περιστρέψουμε τις ντίζες της μικρομετρικής κίνησης από στο σε στόχο;

Η απάντηση είναι η εξής. Αφαιρούμε τις ουράνιες συντεταγμένες και του αντικειμένου που τώρα στοχεύει τηλεσκόπιο και του αντικειμένου που θέλουμε να στοχεύσουμε. Από αυτήν την αφαίρεση μαθαίνουμε τα εξής: Στην ορθή αναφορά πόσο χρόνο απέχουν τα δύο αντικείμενα μεταξύ τους, και στην απόκλιση πόσες μοίρες . Πιο συγκεκριμένα. Όταν το τηλεσκόπιο είναι πάνω σε ισημερινή στήριξη και παρακολουθεί ένα στόχο, παρόλο που κινείτε σε σχέση με εμάς, μπορούμε να πούμε ότι έριξε άγκυρα στο συγκεκριμένο λιμάνι του ουρανού το οποίο έχει της ουράνιες συντεταγμένες του αντικειμένου που παρατηρούμε. ΑΠΟ αυτό το λιμάνι για να ταξιδέψουμε ΠΡΟΣ το επόμενο πρέπει πρώτα να πληροφορηθούμε τις συντεταγμένες του. Και εν συνεχεία κάνουμε τους εξής λογαριασμούς. Από την αφαίρεση ΑΠΟ-ΠΡΟΣ στις ορθές αναφορές και των δύο αντικειμένων μαθαίνουμε πόσες στροφές θα κινηθούμε ανατολικά ή δυτικά. Μας συμφέρει το αποτέλεσμα να το μάθουμε σε λεπτά της ώρας, διότι είπαμε μία περιστροφή στην ντίζα της μικρομετρικής κίνησης = 10 λεπτά της ώρας, και κάθε μία γραμμή στο δισκάκι = ένα λεπτό. Άρα λεπτά της ώρας διά 10 = στροφές στην ντίζα. Από την αφαίρεση στις αποκλίσεις μαθαίνουμε πόσο απέχει ο στόχος βόρια ή νότια. Εδώ το εξαγόμενο της αφαίρεσης είναι σε μοίρες – λεπτά – δευτερόλεπτα. Μετατρέπουμε από τον παραπάνω τρόπο διατύπωσης του αποτελέσματος στο δεκαδικό σύστημα και στην συνέχεια για να βρούμε τις στροφές στην ντίζα το παραπάνω το διαιρέσουμε με το 2,5.

Από την παραπάνω διαδικασία προκύπτουν τώρα σημειώσεις τις οποίες τις παίρνουμε και τις έχουμε μαζί μας στον τόπο παρατήρησης.

ΑΠΟ Βέγα ΠΡΟΣ Μ57

1,65 στροφές Ανατολικά. / 2,3 στροφές Νότια.

ΑΠΟ Μ57 ΠΡΟΣ ngc 6884

8 στροφές Ανατολικά. / 5,5 στροφές Βόρεια. κλπ. κλπ. κλπ.

Άρα αυτό το goto θέλει και προετοιμασία από το σπίτι, διότι εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να κάνουμε τους παραπάνω λογαριασμούς στον τόπο παρατήρησης. Σαν να μην φτάνει αυτό σε μία περιοχή του ουρανού που έχει δέκα στόχους εγώ είχα μαζί μόνο δέκα σημειώσεις. Και λέω μόνο δέκα, διότι οι δέκα στόχοι ορίζουν εκατό πιθανές διαδρομές! Ε ένα τέτοιο έργο δεν γίνεται να το κάνει κάποιος, κι αν το κάνει θα είναι άχρηστο, διότι όταν οι σημειώσεις είναι δεκάδες το πράγμα παλεύεται. Όταν όμως αρχίζουν και αριθμούν εκατοντάδες, στον τόπο παρατήρησης τα πάντα καταρρέουν, διότι άντε εσύ νυχτιάτικα να βρεις μέσα σε αυτήν την πληθώρα των σημειώσεων, την σημείωση ΑΠΟ Μ57 ΠΡΟΣ ngc 6884!

Αυτά τα τελευταία ήταν και η Αχίλλειος πτέρνα της παραπάνω μεθόδου. Τα πάντα όμως έφτιαξαν, όταν για κάποιους άλλους λόγους είδα ότι το λάπτοπ παρά την αντιπάθεια και τον χρόνιο αρνητισμό μου, είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται να αποφύγω. Δεν έχει πχ νόημα πια η παρατήρηση της Σελήνης χωρίς να ξέρω το όνομα του κάθε κρατηρίσκου και τόσους άλλους σχηματισμούς που έχει η επιφάνια της και μπορούμε να τα παρατηρήσουμε. Οι χάρτες - σκαριφήματα που φτιάχνω καθώς προέρχονται από φωτογραφίες, στην οθόνη αποκτούν άλλες διαστάσεις και μου παρέχουν ένα πακτωλό πληροφορίας που στο χαρτί Α4 πάει χαμένη. Σκέφτηκα ότι όπως τόσα μη αστρονομικά αντικείμενα με τις ανάλογες πατέντες και τροποποιήσεις εμείς τα μετατρέπουμε σε αστρονομικά αντικείμενα, έτσι και με την οθόνη του λαπτοπ. Όλο και κάποια λύση θα βρεθεί για να μην χαλά η νυχτερινή μου όραση. Αποφάσισα λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα αγοράσω για να συμπληρώσω τον αστρονομικό μου εξοπλισμό θα είναι ένα λαπτοπ. Έχοντας λοιπόν πάρει αυτή την απόφαση ένα πλήθος δυνατοτήτων άρχισε να γίνεται σιγά – σιγά ορατό. Και να αυτή που τώρα μας ενδιαφέρει. «Αφού θα έχω το λάπτοπ τέλος τα χαρτιά κι σημειώσεις για την παραπάνω μέθοδο. Διότι στο excel μπορώ να φτιάξω ένα πρόγραμμα που όταν εγώ είμαι σε ένα στόχο με το πάτημα ενός πλήκτρου να μου βγάζει αυτόματα και τις στροφές και τα Βόρεια ή Νότια και τα Ανατολικά ή δυτικά που πρέπει να έχω σημειωμένα. Και το σημαντικότερο σε μία περιοχή που έχει ο ουρανός 10 στόχους να μου βγάζει και τις εκατό πιθανές διαδρομές που υπάρχουν κι όχι μόνο τις 10 που έχω μέχρι τώρα μαζί μου».

Και το έφτιαξα. Αυτό είναι και αυτό κάνει το πρόγραμμα ΑΠΟ – ΠΡΟΣ. Πληκτρολογώ στο ΑΠΟ το όνομα του άστρου ή του αντικειμένου που τώρα βρίσκεται το τηλεσκόπιο μου, και στην συνέχεια πληκτρολογώ στο ΠΡΟΣ το όνομα του άστρου ή του αντικειμένου που θέλω να στοχεύσω. Με το πάτημα του Ender έχω στροφές και κατευθύνσεις, καθώς κι ένα πλήθος από στοιχεία τα οποία αφορούν τα ουράνια αντικείμενα. Όπως διπλό αστέρι, Γαλαξίας, σφαιρωτό ή ανοιχτό σμήνος, πλανητικό νεφέλωμα κλπ καθώς και τα μεγέθη (mag) και οι αποστάσεις σε έτη φωτός καθώς και τα ονόματα αυτών που ανακάλυψαν αυτά τα αντικείμενα. Τα τελευταία σαν ιδέα μου ήρθαν στην πορεία γι’ αυτό δεν βγαίνουν προς τον παρών σε όλο τον κατάλογο. Δεν τον έχω συμπληρώσει ακόμα με όλα όσα έχω δει. Κατά την διάρκεια του χειμώνα θα γίνει η ανάλογη ενημέρωση του καταλόγου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ – ΠΡΟΣ

Αυτό είναι και το καινούριο σε όλα τα παραπάνω. Τα υπόλοιπα λίγο πολύ τα ξέρατε κι από παλιά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ

Το έφτιαξα στο Excel. Αυτό το οποίο γνώριζα ήταν πώς να γράφω στο Excel απλές μαθηματικές συναρτήσεις. Εδώ και χρόνια για τους παραπάνω υπολογισμούς το πρώτο που έφτιαξα ήταν ένα υπολογιστικό φύλο το οποίο έκανε τον μπελαλίδικο υπολογισμό, και μετέτρεπε τις μοίρες – ώρες από τον τρόπο διατύπωσης τους σε μοίρες – ώρες λεπτά δευτερόλεπτα στο δεκαδικό σύστημα. Παράδειγμα: 22 ώρες ή μοίρες, 37 λεπτά και 5,1 δευτερόλεπτα = 22,62.

Το επόμενο ήταν να ενώσω τέσσερα τέτοια μικρά προγραμματάκια να αφαιρώ τα αποτελέσματα (ΑΠΟ-ΠΡΟΣ) και να προκύπτουν οι αποστάσεις και οι στροφές. Έτσι λοιπόν έγραφα τις συντεταγμένες του ΑΠΟ και του ΠΡΟΣ και με το πάτημα του Ender είχα το αποτέλεσμα σε στροφές στις ντίζες της μικρομετρικής κίνησης. Το αν το τηλεσκόπιο θα έπρεπε να κινηθεί στην ορθή αναφορά ανατολικά ή δυτικά, και βόρεια ή νότια στην απόκλιση, το καταλάβαινα αμέσως από τις συντεταγμένες των αντικειμένων και το τεκμηρίωνα βλέποντας τον χάρτη. Παρατήρησα όμως ότι όταν στην ορθή αναφορά το αποτέλεσμα που έβγαζε το πρόγραμμα ήταν αρνητικό, (είχε πρόσημο -) η κίνηση στο τηλεσκόπιο ήταν από την δύση προς την ανατολή και το αντίστροφο. Στην δε απόκλιση όταν το αποτέλεσμα ήταν αρνητικός αριθμός η κίνηση ήταν από βορρά προς νότο. Έτσι λοιπόν και από τα πρόσημα των αποτελεσμάτων του προγράμματος μπορούσα να αποφανθώ.

Ναι αλλά αν εγώ μπορούσα από τα πρόσημα να αποφανθώ, γιατί να μην μπορεί από τα πρόσημα να αποφανθεί κι υπολογιστής και να μου γράφει δίπλα στα αποτελέσματα και ανατολικά ή δυτικά, βόρεια ή νότια;

Το έψαξα λήγω το θέμα (στο ιντερνέτ) και είδα ότι αυτό μπορούσα να το πετύχω χρησιμοποιώντας την εντολή IF. Το έφτιαξα κι αυτό. Έτσι λοιπόν στο σπίτι έγραφα στο πρόγραμμα τις ουράνιες συντεταγμένες και των δύο αντικειμένων, και αυτομάτως εκτός από τις στροφές είχα και τις κατευθύνσεις. Κατόπιν έγραφα τα αποτελέσματα σε σημειώσεις και τα έπαιρνα στον τόπο παρατήρησης.

Έμενε ακόμα ένα βήμα να γίνει για να ολοκληρώσω. Σε αυτό το πρόγραμμα να φτιάξω κι ένα κατάλογο με τις ουράνιες συντεταγμένες των αντικειμένων και γράφοντας το όνομα των δύο αντικειμένων, του ΑΠΟ και του ΠΡΟΣ, το πρόγραμμα να βρίσκει από τον κατάλογο τις συντεταγμένες να τις βάζει μόνο του στα κελιά, που μέχρι τώρα τις πληκτρολογούσα, και να βγάζει τα αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν αν αγόραζα κι ένα λάπτοπ δεν θα χρειάζομαι πια τις σημειώσεις, αλλά με αυτόν τον απλό τρόπο θα βρίσκω τα αποτελέσματα στον τόπο της παρατήρησης. Για να το φτιάξω κι αυτό βρήκα και πάλι στο ιντερνέτ την εντολή LOOKUP.

Το παραπάνω πρόγραμμα που έχετε είναι φτιαγμένο μόνο με δύο εντολές, την IF και την LOOKUP. Αν το ψάξετε το πρόγραμμα για να δείτε πως είναι φτιαγμένο, θα συναντήσετε και μία τρίτη εντολή. Την ISNUBER. Αυτή παίζει «καλλιγραφικό» ρόλο. Μου σβήνει κάτι τέτοια ###### ή Δ/Υ ενοχλητικά κι ανησυχητικά που έβγαιναν μερικές φορές στην οθόνη εργασίας.

Πως γράφουμε στο ΑΠΟ – ΠΡΟΣ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι το εξής. Να αποθηκεύσουμε το πρωτότυπο και να κάνουμε ένα αντίγραφο. Στο αντίγραφο θα γράφουμε ή θα κάνουμε τα διάφορα. Αν παρατηρήσετε το αρχείο του είναι μικρότερο από 100 ΚΒ. Κατά την διάρκεια του χειμώνα θα ξεπεράσει κάπως τα 100 ΚΒ με τις υπόλοιπες καταχωρίσεις στον κατάλογο του. Ακόμα κι έτσι θα χρειάζονται 15 τέτοια φύλα για να φτάσουν ένα αρχείο 1,7 ΜΒ που είναι ένα τυπικό αρχείο από αυτούς τους χάρτες – σκαριφήματα που ο καθένας τους είναι μια φωτογραφία. Το «βάρος» του είναι σχεδόν μηδενικό. Δεν είναι τίποτα το παραπάνω από ένα φύλο του Excel. Επειδή όπως σας έγραψα το έχω φτιάξει εγώ, κι επειδή είμαι απείρως πιο ερασιτέχνης προγραμματιστής απ’ ότι αστρονόμος, το πρόγραμμα έχει και κάποια θεματάκια. Ο καθένας είτε εσκεμμένα είτε κατά λάθος μπορεί να γράψει οπουδήποτε στο πρόγραμμα με αποτέλεσμα ή να καταστραφεί ή να χαλάσει. Δεν γνωρίζω τις εντολές ή τους τρόπους που υπάρχουν για να το «κλειδώσω» από τέτοιες ενέργειες ή αδεξιότητες που μπορούν να συμβούν. Σε αυτή την περίπτωση στέλνουμε το φύλο στον κάδο ανακύκλωσης και τραβάμε και το καζανάκι. Κάνουμε αμέσως άλλο αντίγραφο και τέλος το πρόβλημα.

Το ΑΠΟ – ΠΡΟΣ μιλά και καταλαβαίνει μόνο Ελληνικά!

Ε λοιπόν το παραπάνω δεν το έκανα εσκεμμένα. Αντιθέτως. Οι προθέσεις μου ήταν άλλες. Εγώ ήθελα όπως στους χάρτες μου που υπάρχουν και τα Λατινικά ονόματα στους αστερισμούς, έτσι να είναι και στο πρόγραμμα. Διότι τους αστερισμούς επισήμως τους λέμε και τους γράφουμε με την Λατινική ονομασία τους, τα δε άστρα των αστερισμών τα λέμε και τα γράφουμε με τα πεζά γράμματα του Ελληνικού αλφάβητου. Έτσι κι εγώ στο πρόγραμμα ήθελα να τα γράφω. Αν πχ από τον Βέγα ήθελα να βρω πχ το Μ57 να πληκτρολογώ στο ΑΠΟ α Lyr ( α Λύρας). Άντε επειδή το α υπάρχει σχεδόν σε όλους τους αστερισμούς να άλλαζα την σειρά (για καθαρά λειτουργικούς λόγους του προγράμματος), και να το έκανα Lyr α, και από κάτω στο ΠΡΟΣ να πληκτρολογώ Μ57. Έτσι λοιπόν πληκτρολόγησα και τους 69 επίσημους αστερισμούς ορατούς από την Ελλάδα με την επίσημη Λατινική γραφή των τριών γραμμάτων. Επίσης έβαλα στον κατάλογο και τους τρείς καταλόγους των ουρανίων αντικειμένων που χρησιμοποιώ. Τον M, τον NGC και τον IC.

Δοκίμασα και ο κατάλογος έτρεχε. Πληκτρολογούσα κάνοντας επίτηδες λάθη και το πρόγραμμα ανταποκρινόταν και μου έβγαζε το μήνυμα Δεν υπάρχει καταχώριση. Το πρόγραμμα που είχα φτιάξει δεν κολλούσε πουθενά και έτρεχε με 1000 στα 1000!

Όταν όμως στην συνέχεια άρχησα να βάζω και τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου των άστρων, τα πάντα κατέρρευσαν. Μετά την πάροδο του πρώτου πανικού, στο ίδιο το πρόγραμμα έκανα την εξής αλλαγή. Διέγραψα το ελληνικό γράμμα και έγραψα με λατινικούς χαρακτήρες το πώς προφέρεται. Παράδειγμα. Το Lyr α το άλλαξα σε Lyr alp. Το Lyr ε σε Lyr eps κλπ. Δοκίμασα και είδα ότι τα πάντα είχαν αποκατασταθεί και το πρόγραμμα λειτουργούσε τέλεια.

Συμπέρασμα:

Για να λειτουργεί η εντολή LOOKUP που είναι υπεύθυνη στο να αναζητά και να βρίσκει από ένα κατάλογο διάφορα στοιχεία, δεν πρέπει στο όνομα ή τον κωδικό της αναζήτησης που χρησιμοποιούμε, να έχει χαρακτήρες από δύο διαφορετικά αλφάβητα. Στις διπλανές στήλες (τα στοιχεία της αναζήτησης), μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε.

Έτσι λοιπόν τέθηκε το εξής δίλημμα. Αφού δεν μπορώ να φτιάξω ένα τρόπο επικοινωνίας με το πρόγραμμα που να είναι ο επίσημος, (αστερισμοί στα Λατινικά άστρα στα Ελληνικά) τι κάνω; Ή θα πρέπει τα α β γ δ κλπ των άστρων να τα γράφω Alp Bet Gam κλπ, ή να κρατήσω τα ελληνικά α β γ των αστέρων και να μετατρέψω τα Lyr των αστερισμών σε λυρ. Δηλαδή το [Lyr α] να το κάνω [λυρ α].

Ψήφισα το δεύτερο για πολλούς λόγους. Ό σημαντικότερος είναι ότι αυτό που έφτιαχνα απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σ’ εμένα. Θεωρώ σχεδόν απίθανη την περίπτωση αυτό το πρόγραμμα να το χρησιμοποιήσει και κάποιος άλλος. Έτσι λοιπόν όταν θα ερχόταν η ώρα να γράψω σε αυτό στον τόπο παρατήρησης, γεμάτος αμηχανία θα έξυνα το κεφάλι μου για το πώς θα πρέπει να γράψω πχ το α. Λόγο δυσλεξίας δεν έμαθα ποτέ μου ορθογραφία. Έτσι λοιπόν το πιθανότερο που θα μου συνέβαινε είναι αντί να γράφω Alp, θα έγραφα Alf, με αποτέλεσμα το ίδιο μου το πρόγραμμα να με χλευάζει και να μου γράφει: Δεν υπάρχει καταχώριση!

Εν ολίγοις λοιπόν όταν θέλουμε να αναζητήσουμε ένα άστρο γράφουμε στα Ελληνικά με πεζούς χαρακτήρες τα τρία πρώτα γράμματα του αστερισμού (λυρ) μετά πληκτρολογούμε καινό και μετά το γράμμα του άστρου. [λυρ α]

Τους καταλόγους M, NGCκαι IC και αυτούς με πεζά Ελληνικά τα οποία προέκυψαν από την μετάφραση τους στα Ελληνικά. M = μ, NGC = νγκ (από τα αρχικά της μετάφρασης νέος γενικός κατάλογος) IC = εκ (ένθετος κατάλογος)

Προσοχή: και πάλι λόγο δυσλειτουργίας της LOOKUP όταν σε ένα κωδικό όνομα τα στοιχεία που περιέχει αλλάζουν από ένα αριθμό που ακολουθεί, τότε στον κατάλογο που φτιάχνουμε, ο αριθμός που περιέχει πρέπει να έχει τον ίδιο αριθμό ψηφίων. Δηλαδή στο πρόγραμμα το [μ 1] (Μ1) και το [μ 101] (Μ101) πρέπει και στα δύο μετά το μ να έχουν τον ίδιο αριθμό ψηφίων => το [μ 1] το γράφουμε [μ 001], το μ 10 το γράφουμε [μ 010] και το μ 100 [μ 100]. Άρα στο παράδειγμα του Μ57 εμείς πληκτρολογούμε [μ 057]

Επειδή στον NGC το πλήθος των ψηφίων είναι 4, από το NGC 1 έως το NGC 9 πληκτρολογούμε [νγκ 0001] έως [νγκ 0009] από NGC10 έως NGC99 πληκτρολογούμε [νγκ 0010] έως [νγκ 0099] από NGC100 έως NGC999 πληκτρολογούμε [νγκ 0100] έως [νγκ 0999] και από NGC1000 και επάνω κανονικά [νγκ 1000]

Τα ίδια με τον NGC ισχύει και για τον IC (εκ)

Διευκρίνηση: δεν πληκτρολογούμε τις αγκύλες! Εντός των αγκυλών στα παραπάνω παραδείγματα είναι αυτά που πληκτρολογούμε.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Όπως είπαμε το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε ένα αντίγραφο. Κάνουμε διπλό κλικ και ανοίγει το πρόγραμμα.

Το πιθανότερο είναι να φαίνεται στο επάνω μέρος της οθόνης η «κορδέλα» εργασίας του excel. Επάνω λοιπόν στο κέντρο θα έχει τον τίτλο του φύλου. Ακριβώς στην κάτω γραμμή τα γνωστά Κεντρική, Εισαγωγή, Διάταξη σελίδας, Αναθεώρηση, Προβολή. Επιλέγουμε προβολή και στην συνέχεια πλήρης οθόνη. (Από την κατάσταση πλήρους οθόνης βγαίνουμε με esc)

Αν μείνουμε ευχαριστημένοι από το κεντράρισμα και το μέγεθος της οθόνης το αφήνουμε ως έχει. Συγκεκριμένα θα πρέπει να βλέπουμε τα εξής.

Η οθόνη εργασίας αποτελείται από τρείς στήλες. Η πρώτη από αριστερά είναι η στήλη του ΑΠΟ. Σε αυτή βγαίνουν όλα τα στοιχεία του στόχου που τώρα παρακολουθεί το τηλεσκόπιο. Ορθή αναφορά κι απόκλιση καθώς κι άλλα στοιχεία με κόκκινα ή πράσινα γράμματα στα μαύρο μέρος κάτω από την απόκλιση. Τα ίδια ισχύουν και για την στήλη του ΠΡΟΣ στην αριστερή πλευρά. Η μεσαία στήλη είναι η στήλη των αποτελεσμάτων. Ακριβώς στο κάτω μέρος έχει δύο λευκά κελιά. Το επάνω είναι το κελί του ΑΠΟ και το κάτω του ΠΡΟΣ. Αυτό το καταλαβαίνουμε διότι δίπλα αριστερά στο επάνω κελί γράφει ΑΠΟ και στο κάτω ΠΡΟΣ. Μόνο σε αυτά τα δύο γράφουμε.

Αν τώρα το μέγεθος και το κεντράρισμα δεν ταιριάζει με την οθόνη του υπολογιστή μας, κάνουμε τα εξής:

Πατάμε esc για να βγούμε από την κατάσταση πλήρους οθόνης. Με το + ή το – κάτω δεξιά μεγαλώνουμε ή μικραίνουμε την μεγέθυνση, και σέρνοντας τους δύο σύρτες τον οριζόντιο ή τον κάθετο κεντράρουμε καλύτερα. Κάνουμε αποθήκευση και ξαναβάζουμε κατάσταση πλήρους οθόνης. Από εδώ και στο εξής η οθόνη εργασίας θα μας βγαίνει κεντραρισμένη και στο επιθυμητό μέγεθος.

Αφού τελειώσουμε με τα παραπάνω για πρώτη φορά κάντε το εξής.

Αν παρατηρήσετε το Ender περιβάλλεται από ένα λευκό πλαίσιο. Πατώντας τώρα το πλήκτρο με το βελάκι που δείχνει προς τα επάνω, το πλαίσιο μετακινήθηκε προς τα επάνω και πήγε στο κελί του ΑΠΟ που γράφει [ωωω ψ] ξανά πατάμε άλλη μία φορά το πλήκτρο με το βελάκι προς τα επάνω και το μετακινήθηκε άλλη μια θέση προς τα επάνω και πήγε στο κελί του ΑΠΟ το οποίο και αυτό γράφει [ωωω ψ] . Αδιαφορούμε για το τι είναι γραμμένο και πληκτρολογούμε [λυρ] και μετά πατάμε το Ender. Αμέσως στην αριστερή στήλη (την στήλη του ΑΠΟ) γράφτηκε το μήνυμα Δεν υπάρχει καταχώριση! Μάλιστα αν προσέξετε τυπώθηκε δύο φορές στις στήλες που κανονικά θα έπρεπε να γράφουν τους αριθμούς της ορθής αναφορά κι απόκλισης. Αυτό συνέβη διότι η παραπάνω πληκτρολόγηση είναι λάθος. Όμως ήρθαμε σε μία πρώτη επαφή για το τι μπορεί να κάνει το πρόγραμμα. Τώρα βλέπουμε ότι το τετράγωνο άσπρο πλαίσιο βρίσκεται στο κελί του ΠΡΟΣ. Με το βελάκι προς τα επάνω το ξανά φέρνουμε επάνω και πληκτρολογούμε

[λυρ _καινό_ Ender]

Τώρα στις θέσης που γράφτηκαν το Δεν υπάρχει καταχώριση μπορείτε να διαβάσετε. Αστερισμός Λύρα, Λύρα, αυτό τυπώνεται στην οθόνη με πράσινα γράμματα και γράφεται στην θέση της ορθής αναφορά και ακριβώς από κάτω στην θέση της απόκλισης με κόκκινα αστερισμός, Lyra, Lyr. Με αυτό το τελευταίο, το Lyr, έτσι ήθελα να γράφεται εκεί που το γράψαμε τώρα όπως το γράψαμε, αλλά…

Τώρα με το πάτημα του Ender βλέπουμε ότι μπορούμε να γράψουμε στο κάτω κελί. Στο κελί του ΑΠΟ. Πληκτρολογούμε λοιπόν.

[μ_καινό_ Ender]

Τώρα στην αριστερή στήλη του ΠΡΟΣ βλέπουμε τα μηνύματα:

Κατάλογος M Messier

Αφού εξοικειωθήκαμε με τα παραπάνω έρχεται η ώρα γι’ αυτό που είναι το αιτούμενο κι απλά από το Βέγα να πάμε στο Μ57

Πληκτρολογούμε στο ΑΠΟ [λυρ α] (λυρ_καινό_α_ Ender)

Τώρα στην στήλη του ΑΠΟ εμφανίζεται η ορθή αναφορά του Βέγα σε ώρες λεπτά δευτερόλεπτα και κάτω από αυτά το πρόγραμμα την βγάζει και στην δεκαδική μορφή της. Κάτω από την ορθή αναφορά βγαίνει κι απόκλιση, κι κάτω στο μαύρο πλαίσιο με πράσινα γράμματα το όνομα του άστρου Βέγας Vega.

Στο ΠΡΟΣ πληκτρολογούμε [μ 057] (μ_καινό_057_Ender)

Με το πάτημα του Ender έχουν γίνει όλα. Στην στήλη του ΠΡΟΣ γράφονται οι συντεταγμένες του Μ57 και από κάτω με πράσινα γράμματα Μ57 ΠΝ Ευρυδίκη (το ΠΝ σημαίνει πλανητικό νεφέλωμα. Το δε Ευρυδίκη, είναι το δικό μου παρατσούκλι στο συγκεκριμένο αντικείμενο αφού η Λύρα είναι του Ορφέα. Κι όποιος ακούει Ορφέας εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον εκτός από την μουσική να μην του έρθει στο μυαλό κι πιο συγκλονιστική ιστορία έρωτα και τέχνης που έχει να επίδειξη ως σήμερα η ανθρωπότητα.) και πιο κάτω το κανονικό παρατσούκλι του νεφελώματος Δακτυλιοειδές.

Στην μεσαία στήλη εμφανίζονται και τα αποτελέσματα. Στο επάνω μέρος βλέπουμε ότι απέχουν μεταξύ τους κατά ορθή αναφορά 16,65 λεπτά της ή 1,65 στροφές ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ Το τηλεσκόπιο δηλαδή πρέπει την παραπάνω απόσταση για να την καλύψει να κινηθεί στον άξονα της ορθής αναφορές από δύση προς ανατολή.

Κάτω στην απόκλιση το τηλεσκόπιο πρέπει να κινηθεί από Νότια (από βορρά προς νότο) απέχουν μεταξύ τους 5,75 μοίρες και 2,3 στροφές στην ντίζα της μικρομετρικής κίνησης.

Έστω τώρα από το Μ57 που φτάσαμε θέλουμε να πάμε στο NGC6884. Το πλανητικό που βλεφαρίζει, στον αστερισμό του Κύκνου.

Τώρα στο πρόγραμμα στο κελί του ΑΠΟ είναι γραμμένος ο Βέγας και του ΠΡΟΣ το Μ57. Εμείς θέλουμε στο ΑΠΟ να γραφεί το Μ57. Πατάμε το πλήκτρο με το βελάκι προς τα πάνω και πάμε στο κελί του ΑΠΟ και πληκτρολογούμε το μ. Μόλις γραφεί το μ αν παρατηρήσουμε το κελί που γράφουμε μαυρίζει και μέσα στο μαύρο έχει το υπόλοιπο της φράσεις που θέλουμε να γράψουμε. Καινό 057. Πατάμε Ender και αυτομάτως στο κελί του ΑΠΟ γράφτηκε το [μ 057]. Αυτό στο πρόγραμμα δεν το έφτιαξα εγώ, αλλά το κάνει από μόνο του το Excel. Έτσι λοιπόν αν σε ένα κελί θέλουμε να γράψουμε αυτό που γράψαμε στο επάνω ή στο κάτω αρκεί να γράψουμε μόνο το πρώτο γράμμα και τα υπόλοιπα πατώντας το Ender γράφονται αυτόματα. Με το πάτημα του Ender υπογραμμίστηκε το κάτω κελί, το ΠΡΟΣ. Σε αυτό γράφουμε [νγκ 6884] (προσοχή: δεν ξεχνάμε το καινό ανάμεσα στο νγκ και τον αριθμό).

Στην στήλη του ΠΡΟΣ βγήκαν ορθή αναφορά κι απόκλιση του NGC6884 και από κάτω με πράσινα γράμματα NGC6884 Το πλανητικό που βλεφαρίζει.

Στην μεσαία στήλη των αποτελεσμάτων, στην ορθή αναφορά ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ 76,81 λεπτά – 7,68 στροφές και στην απόκλιση ΒΟΡΕΙΑ 13,43 μοίρες – 5,37 στροφές.

Σύνοψη:

Την πρώτη φορά γράφουμε στο κελί του ΑΠΟ το αντικείμενο που τώρα βρίσκεται το τηλεσκόπιο. Στο κελί του ΠΡΟΣ το αντικείμενο που θέλουμε να στοχεύσουμε. Αν τώρα το στοχεύσουμε και ο επόμενος στόχος ΑΠΟ αυτό, ΠΡΟΣ άλλο, τότε στο πρόγραμμα γράφουμε μόνο το πρώτο γράμμα και μετά πατάμε Ender και με αυτό τον γρήγορο τρόπο γράφουμε το νέο ΑΠΟ.

Τέλος κλίνοντας το πρόγραμμα αυτό θα μας ρωτήσει αν θέλουμε να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Επιλέγουμε όχι και κλίνουμε το πρόγραμμα. Αν μάλιστα κατά την διάρκεια της χρήσης του προγράμματος γράψαμε κατά λάθος κάπου που δεν έπρεπε, με την επιλογή του όχι επανέρχεται η τάξη.

 

 

Τελειώνοντας θα απαντήσω σε μερικές εύλογες απορίες. Στο πρόγραμμα στο επάνω μέρος της οθόνης υπάρχουν μόνο το πώς πρέπει να πληκτρολογούνται οι τρείς κατάλογοι που στοιχεία τους περιέχει η τράπεζα δεδομένων του προγράμματος. Έχοντας όμως εσείς την πληροφορία ότι στα άστρα γράφονται τα τρία αρχικά του αστερισμού και μετά το γράμμα ή ο αριθμός του άστρου, αυτό αφήνει καινά πληροφόρησης. Πως γράφεται πχ στο πρόγραμμα η Μεγάλη Άρκτος; Τι γίνεται με αστερισμούς που τυχαίνει να έχουν τα τρία πρώτα γράμματα ίδια; Πχ Υδροχόος Ύδρα; Εκτός από το μεγάλο σπάσιμο που έπαθα όταν διαπίστωσα ότι στα κελιά του που γράφουμε στο πρόγραμμα δεν μπορούμε να έχουμε μισά Ελληνικά μισά Λατινικά είχα κι εγώ αυτήν την απορία. Διότι η επίσημη γραφή είναι διεθνής και δεδομένη εδώ και αιώνες. Πχ α Lyr. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι και παράλληλα όλοι έχουν πρόσβαση στο πια είναι η ορθογραφία των αστερισμών. Εδώ τι γίνεται; Στην αρχή σκέφτηκα να κάνω ένα μικρό κατάλογο με τους αστερισμούς που διατυπώνονται με δύο λέξεις και τους αστερισμούς που τυχαίνει τα τρία πρώτα γράμματα να είναι ίδια, και να βάλω κάπου στην οθόνη ένα κελί που θα έλεγε Βοήθεια, Σε αυτό το κελί θα ενσωμάτωνα ένα σχόλιο και θα εμφανιζόταν ο αυτός ο κατάλογος με αυτές τις εξαιρέσεις. Όμως στην πορεία διαπίστωσα ότι αυτό είναι περιττό και δεν χρειάζεται! Διότι αυτό το goto δεν είναι ΜΟΝΟ αυτό το λογισμικό. Αυτό το goto αποτελείται από τρία διακριτά αντικείμενα. Την ισημερινή στήριξη και την ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ της με αυτά τα λευκά διαγραμμισμένα δισκάκια, τους ΧΑΡΤΕΣ, και τέλος το ΑΠΟ – ΠΡΟΣ. Αφού λοιπόν και οι χάρτες είναι δικοί μου, το μόνο που μένει, είναι να συμπληρώσω επάνω τους, δίπλα στο όνομα του κάθε αστερισμού και τα γράμματα που θα πρέπει να πληκτρολογώ στο πρόγραμμα! Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν ξεχάσω ότι πχ την Μεγάλη Άρκτο το πρόγραμμα την αναγνωρίζει πληκτρολογώντας [αμε ] ο χάρτης που την περιέχει έχει γραμμένα επάνω του τα εξής. Μεγάλη Άρκτος – Ursa Major – αμε. Το τελευταίο με πράσινα γράμματα. Και γενικώς το πρόγραμμα περιέχει στον κατάλογο του ότι υπάρχει ονοματισμένο στον κάθε χάρτη.

Σας έστειλα και ένα χάρτη με τον Πήγασο. Επάνω του, μαζί με τις άλλες, έχει και όλες τις πληροφορίες πληκτρολόγησης στο πρόγραμμα.

Στο κάτω μέρος υπάρχει και αυτός ο δεσμός. Εκεί υπάρχουν από παλαιότερη ανάρτηση οδηγίες με φωτογραφίες για την κατασκευή αυτών των λευκών δίσκων στην στήριξη, καθώς με εκτενή τρόπο οι οδηγίες χρήσης τους και οι τρόποι υπολογισμών, που τώρα τις κάνει το ΑΠΟ – ΠΡΟΣ. Όποιος φίλος λοιπόν θέλει να φτιάξει τέτοια δισκάκια μπορεί να το διαβάσει για να πάρει μια ιδέα για το πώς τα φτιάχνω. Είναι πολύ εύκολα. Εδώ διευκρινίζω ότι εκτός από την EQ5, αυτά τα δισκάκια μπαίνουν και στην EQ3.

Και τέλος όποιος φίλος θέλει να φτιάξει τα παραπάνω ή γενικώς να ασχοληθεί με το άθλημα, σημαδεύω στόχους κάνοντας χρήση των ουράνιων συντεταγμένων, φυσικά είμαι στην διάθεση του και μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου με πμ

Με εκτίμηση Γιάννης Παπαδόπουλος.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17550&highlight=

 

ΥΓ

19/10/2016

Επειδή δεν γίνεται να ανεβάσω το πρόγραμμα για να γίνουν αντιληπτά κάποια από τα παραπάνω ανήρτησα κάποιες φωτογραφίες

Στην πρώτη βλέπουμε την οθόνη εργασίας. Εκεί που γραφούμε στο πρόγραμμα. Αριστερά είναι η στήλη του ΑΠΟ. Δεξιά η στήλη του ΠΡΟΣ και στο κέντρο η στήλη των αποτελεσμάτων. Όσα θέλω να γράψω τα γράφω στα δύο λευκά κελιά. Στο επάνω γράφω το όνομα του ΑΠΟ και στο κάτω το όνομα του ΠΡΟΣ.

Στο επάνω μέρος βλέπουμε την υπενθύμιση του πώς γράφονται οι τρείς κατάλογοι με κόκκινα και πράσινα γράμματα. Εκεί δεν βγήκε σωστή η φωτογραφία αλλά διαβάζονται.

Στην δεύτερη βλέπουμε το παράδειγμα με την λάθος πληκτρολόγηση. Πληκτρολόγησα στο κελί του ΑΠΟ [λυρ] αλλά παράλειψα το κενό μετά το λυρ. Βλέπουμε το μήνυμα που έβγαλε στην οθόνη. Δεν υπάρχει καταχώριση. Αυτό βγαίνει κάθε φορά που κάνω λάθος, αλλά παίζει και ουσιαστικό ρόλο αν θέλω να καταχωρίσω και κάτι νέο στον κατάλογο του προγράμματος. Πχ ένα αντικείμενο του NGC. Που να θυμάμαι αν στα εκατοντάδες που έχω καταχωρίσει το έχει ή δεν το έχει. Γράφω νγκ κενό και τον αριθμό. Αν το έχω καταχωρίσει θα μου βγάλει τα στοιχεία αν όχι το παραπάνω μήνυμα.

Στην τρίτη βλέπουμε πάλι να έχω πληκτρολογήσει [λυρ ] αλλά επειδή δεν παρέλειψα το κενό, μου έβγαλε τα μηνύματα ότι το λυρ είναι ο αστερισμός Λύρα και στα Ελληνικά και στα Λατινικά.

Στην τέταρτη πληκτρολόγησα [μ ] στο κελί του ΠΡΟΣ και μου έγραψε τώρα στην στήλη του ΠΡΟΣ ότι το μ είναι ο κατάλογος M Messier.

Στην πέμπτη πληκτρολόγησα στο ΑΠΟ [λυρ α] και έγραψε τις συντεταγμένες του Βέγα και το όνομα του.

Στην έκτη πληκτρολόγησα στο ΠΡΟΣ [μ 057]. Έγραψε τις συντεταγμένες του Μ57 από κάτω ότι είναι το Μ57 και τα δύο του παρατσούκλια. ( Είπαμε το Ευρυδίκη είναι δικό μου). Και στην μεσαία στήλη των αποτελεσμάτων ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ 16,65 λεπτά της ώρα ή 1,66 στροφές. Και ΝΟΤΙΑ 5,75 μοίρες ή 2,3 στροφές.

857829376_IMG_07962.thumb.jpg.80c27778b80a126d42685d0001953f36.jpg

1611244410_IMG_0797.thumb.jpg.238a11379de5ddfdc4d0e657ec7beeff.jpg

509552014_IMG_0798.thumb.jpg.71cdb35e48665c5464a26e3ef5cc60bd.jpg

751050358_IMG_0799.thumb.jpg.fa1cc63e061a23ba21e0e3cff0508fcb.jpg

2018287753_IMG_0800.thumb.jpg.75176c9464b494fb193450f0ca1d9947.jpg

1549868958_IMG_0801.thumb.jpg.b97f35794ca4ae4f6aeee8cd9f05b556.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς το πρόγραμμα για το οποίο έγινε λόγος δεν ανεβαίνει. Το βάζω εκεί που βάζουμε τα συνημμένα και δεν ανεβαίνει. Μήπως κάνω κάτι λάθος; Κάποια βοήθεια;

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταπληκτικό Γιάννη σου βγάζω το καπέλο (.....μάλλον το σκουφί )
Στον τρελλό έδειχναν το φεγγαρι κι αυτός κοιτούσε το δάχτυλο :shock:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κύριε Γιάννη μπράβο. Άψογο.Και μόνο ή προσπάθεια να το φέρεις εις πέρας δείχνει την αγάπη σου για την αστρονομία, το ότι το μοιράζεσαι δείχνει και πόσο μπροστά είσαι.

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη, είσαι αξιοζήλευτος και αξιέπαινος. Εδώ έχεις ρίξει φοβερή δουλειά, φίλε μου.
...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλό και άψογα τεκμηριωμένο. Εύγε και από μένα!

 

Για το excel μήπως έχει περίεργο όνομα (π.χ. ελληνικά, διαστήματα, σύμβολα) ?

# Σπύρος Αντωνόπουλος #
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Τέλος θέλω να σας ενημερώσω ότι μην μπορώντας να ανεβάσω το προγραμματάκι ανέβασα κάτι φωτογραφίες του! Είναι παραπάνω. :oops: Ε τι να κάνω;)

Τέλος (αυτό το έγραψα και πάνω – πάνω) όποιος φίλος το θέλει να πατήσει στο mail μου για να του το στείλω. Είναι όλο κι όλο 98KB και με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο φεύγει ρουκέτα.

Φίλε Σπύρο δεν νομίζω ότι φταίει το όνομά του που δεν ανεβαίνει. ΑΠΟ – ΠΡΟΣ είναι. Θα πρέπει ο Αντρέας να τα έχει μπλοκάρει, για να μην περνάνε κακόβουλα ή παράνομα προγράμματα. Μάλλον αυτό θα συμβαίνει. Δεν μου απάντησε όμως ούτε ο Αντρέας ούτε κάποιος που τέλος πάντων να το κατέχει το θέμα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη δεν το είχα προσέξει. Στείλτο μου εμένα στο astrovox2008@astrovox.gr να το ανεβάσω και να δω ποιο ήταν το πρόβλημα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ανέβασα στο πρώτο μήνυμα ως συνημμένο. Η επέκταση .xlsx δεν ήταν στη λίστα με τα επιτρεπόμενα παρά μόνο η παλιά .xls, τώρα το πρόσθεσα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ’ αρχή ευχαριστώ τον Αντρέα που ανέβασε το πρόγραμμα. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την πρώτη φωτογραφία.

Δεύτερον: η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ότι δηλαδή «Φαίνεται ότι για λόγους προφανείς δεν γίνεται στο Astrovox να ανεβάζουμε προγράμματα τα οποία μόνοι μας φτιάχνουμε», δεν ΙΣΧΥΕΙ. Η παραπάνω εντύπωση μου δημιουργήθηκε διότι στις ανεπιτυχείς προσπάθειες μου να το ανεβάσω έβγαινε ένα μήνυμα στα αγγλικά. Επειδή δεν ξέρω αγγλικά καταλάβαινα ότι πρόκειται γι’ αυτό, επειδή στο μήνυμα είχε την λέξη Excel. Το γιατί δεν ανέβαινε το εξηγεί ο Αντρέας παραπάνω.

Επομένως και το πρόγραμμα είναι στην διάθεση σας. Το πώς μπορεί να το χρησιμοποιείσαι κανείς το περιγράφω παρά πάνω.

Επίσης δεν το έχω κλειδωμένο και μπορεί να δει κανείς πως είναι φτιαγμένο. Αυτό είναι ιδιαιτέρα χρήσιμο για κάποιον που θέλει να φτιάξει κι αυτός κάτι με το Execl. Ένα κατάλογο πχ που πληκτρολογώντας ένα όνομα η ένα κωδικό το πρόγραμμα θα βρίσκει τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν το αντικείμενο που αναζητά. Τέτοιοι αρχειοθετημένοι κατάλογοι είναι πολύ χρήσιμοι στο «άθλημα»

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη , υπέροχη δουλειά έκανες. Να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι η χειροκίνητη παρατήρηση με ισημερινή βάση έχει μια άλλη γοητεία μιας και είναι μια ιδιαιτερη δεξιότητα να χειρίζεσαι ισημερινή. Ειδικά εσύ με νευτώνειο την κάνει ακόμη πιο δύσκολη . Η μεθοδολογία που προτείνεις είναι εξαιρετική γιατί έχοντας τις συντεταγμένες των αντικειμένων και φυσικά τους βαθμονομημένους κοχλίες μπορεί να βρει τα πάντα χωρίς μπαταρίες , καλώδια , ηλεκτρονικά. Οτι πρέπει για ασκητές ερασιτέχνες που δε θελουν να μπλέκονται με πολλά πολλά. Εξαιρετική δουλειά μπράβο σου! =D> =D>
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη φαίνεται το πόσο έχεις προσπαθήσει για όλο αυτό που περιέγραψες. Διαβάζουμε για μια ενασχόληση που μας φέρνει σε παλιότερες εποχές, σήμερα που όλα γίνονται πιο γρήγορα, πιο αυτόματα. Έτσι έχει την δικιά της αξία. Και κάποιος θα μάθει πολλά εφαρμόζοντας την μέθοδο με κοχλίες και συντεταγμένες, για εύρεση των αντικειμένων.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για σου ΜΑΣΤΡΟ-ΓΙΑΝΝΗ με τις πατέντες. =D>

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια Γιάννη

 

Αν και δεν καταλαβαίνω το πρόγραμμα σου μιας και είμαι οπαδός των gotos έχεις κάνει μια πολύ καλή δουλειά που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από όσους αρέσκοντε να βρίσκουν τα ουράνια αντικείμενα χωρίς να πατάνε ένα κουμπί.

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη , υπέροχη δουλειά έκανες. Να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι η χειροκίνητη παρατήρηση με ισημερινή βάση έχει μια άλλη γοητεία μιας και είναι μια ιδιαιτερη δεξιότητα να χειρίζεσαι ισημερινή. Ειδικά εσύ με νευτώνειο την κάνει ακόμη πιο δύσκολη . Η μεθοδολογία που προτείνεις είναι εξαιρετική γιατί έχοντας τις συντεταγμένες των αντικειμένων και φυσικά τους βαθμονομημένους κοχλίες μπορεί να βρει τα πάντα χωρίς μπαταρίες , καλώδια , ηλεκτρονικά. Οτι πρέπει για ασκητές ερασιτέχνες που δε θελουν να μπλέκονται με πολλά πολλά. Εξαιρετική δουλειά μπράβο σου! =D> =D>

 

 

Φίλε Θανάση εγώ νομίζω ότι περισσότερη δεξιότητα χρειάζεται μία Dob από μία ισημερινή διότι, όντας ατζαμής η ισημερινή μου δώνει την ευκαιρία στα αστροάλματα να κλέβω. :P

Έστω ότι θέλω να βρω τον γαλαξία NGC 7479 στον Πήγασο. Έχοντας προετοιμαστεί από το σπίτι για την εξόρμηση με τον διασκεδαστικό τρόπο τις κατασκευής των χαρτών – σκαριφημάτων (ένας από αυτούς είναι αυτός που έχω αναρτήσει επάνω) είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το φωτεινότατο α Peg έχει την ίδια ορθή αναφορά με τον NGC 7479! Διαφέρουν μόνο κατ’ απόκλιση. Ο NGC 7479 είναι κάτι λιγότερο από 3 μοίρες νότια του α Peg. Σημαδεύω λοιπόν το α Peg κλειδώνω τον άξονα της ορθής αναφορά να μην κουνιέται, και με το μάτι στο προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου κινώ προς νότο τον άξονα της απόκλισης κι αυτό είναι όλο. Βρίθει ο ουρανός από τέτοιες περιπτώσεις. Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχω είναι να προσανατολιστώ μέσα από το προσοφθάλμιο. Η ισημερινή στήριξη και πάλι απαλείφει από το πρόβλημα. Μία τυπική διαδρομή είναι ότι έστω θέλω να βαρώ το δίδυμο των γαλαξιών NGC 7332 και 7339. (Υπάρχουν και αυτοί επάνω στον χάρτη) σημαδεύω το λ Peg 4 mag. Κλειδώνω τον άξονα της απόκλισης να μην κουνιέται και με το μάτι στο προσοφθάλμιο του ερευνητή κινώ τον άξονα της ορθής αναφορά με κατεύθυνση προς την δύση. Μέσα στο οπτικό πεδίο του ερευνητή θα δώ άνετα κάποια στιγμή δύο άστρα 7 mag. (μεγέθυνε την περιοχή εκείνη στον παραπάνω χάρτη και θα δείς τα δύο αυτά αστέρια μαρκαρισμένα). Εκεί σταματώ και με τους κοχλίες μικρομετρικής κίνησης βάζω το σταυρόνημα του ερευνητή στο κέντρο της απόστασης που απέχουν τα δύο αυτά άστρα. Οι γαλαξίες είναι τώρα ορατοί στο προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου. Στις περιπτώσεις που δεν φαίνονται ή δύσκολα αναγνωρίζονται άστρα στο ερευνητή, τότε από άστρο που φαίνεται κι αναγνωρίζεται στον ερευνητή και πάντοτε με κίνηση μόνο στον ένα άξονα μετρώ διαμέτρους προσοφθαλμίων στο τηλεσκόπιο. Εννοείτε ότι γνωρίζω το οπτικό πεδίο που καλύπτει στον ουρανό το συγκεκριμένο προσοφθάλμιο στο τηλεσκόπιο μου. Τυπικό παράδειγμα σε αυτόν τον χάρτη είναι ο εντοπισμός του NGC 7217 από τους π1π2 Peg (διπλός με κιάλια και ερευνητή). Τους κεντράρω και έπειτα δύο διαμέτρους προς νότο (άξονας απόκλισης) με ένα προσοφθάλμιο που έχω και μου δίνει μία μοίρα στον ουρανό και έχω τον στόχο.

Εν τέλει εγώ θαμάζω αυτούς που έχουν Dob και χωρίς τις παραπάνω ευκολίες στο τσακ παμ σημαδεύουν στόχους.

Αυτό το οποίο νομίζω ότι γίνεται και παιδεύονται κάποιοι φίλοι με ισημερινά νευτώνεια είναι η θέση παρατήρησης. Πράγματι έτσι όπως πουλάνε αυτά τα σετ απ εκ των πραγμάτων δεν μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει και να ευχαριστηθεί την παρατήρηση. Επειδή εγώ αυτά τα «θεματάκια» τα έχω λύσει εδώ και χρόνια (πολύ κακώς) δεν έχω αναρτήσει τις δικές μου λύσεις και «πατέντες», επιφυλάσομε να το κάνω σε κάποιο μέλλον.

Τέλος δεν μπορείς να φανταστείς πόσες φορές σε σκέφτομαι όταν φτιάχνω χάρτες. Μετά τα 7 mag γίνεται χαμός με τις φωτεινότητες των αστέρων. Άλλα μου λέει το ένα πρόγραμμα, άλλα μου λέει το άλλο, άλλα μου λέει ο ένας έντυπος χάρτης άλλα ό άλλος και σαν να μην φτάνει αυτό, άλλα μου λένε και οι ίδιες οι φωτογραφίες μου όταν είναι τραβηγμένες σε διαφορετικής χρονικές περιόδους!!! Χαμός γίνεται άκρη δεν βγάζω.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια κ. Γιάννη και από μένα.

 

Αν και δεν κατάλαβα και πολλά, νομίζω ότι σε αστρονομικά λεξικά δίπλα στη φράση "ισημερινή στήριξη" θα πρέπει να γράφει το όνομά σου.

 

:cheesy: :cheesy:

Θεόδωρος Σπανός

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια Γιάννη

 

Αν και δεν καταλαβαίνω το πρόγραμμα σου μιας και είμαι οπαδός των gotos έχεις κάνει μια πολύ καλή δουλειά που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από όσους αρέσκοντε να βρίσκουν τα ουράνια αντικείμενα χωρίς να πατάνε ένα κουμπί.

 

Μα και με αυτό μπορείς βρεις στόχους «πατώντας κουμπιά» το πρόγραμμα που είναι κάτω από την πρώτη φωτογραφία αυτό κάνει. Αν το κατεβάσεις αυτό και ένα χάρτη μου που ανήρτησα επάνω μπορείς να κάνεις το εξής. Να γράψεις στο πρόγραμμα να σου πει μία διαδρομή που μπορείς να εκτελέσεις με το τηλεσκόπιο σου σε αυτή την περιοχή του ουρανού. Έστω πόσο απέχει το α Πήγασου από ένα γαλαξία. Τώρα για να γράψεις το α πήγασου στο πρόγραμμα ακολουθείς την εξής διαδικασία. Στον χάρτη εκεί που λέει το όνομα του αστερισμού με πράσινα γράμματα έχει κι ένα πηγ. Εκεί που λέει Ανδρομέδα έχει με πράσινα γράμματα κι ένα ανδ. Κάτω από το Κύκνος με πράσινα ένα κυκ κλπ. Με αυτά τα τρία γράμματα που βρίσκονται στους χάρτες μου, το πρόγραμμα καταλαβαίνει τους αστερισμούς. Τώρα στο πρόγραμμα υπάρχουν μόνο δύο κελιά για να γράφουμε εντόπισε τα. Είναι χωρίς χρώμα το ένα πάνω το άλλο κάτω. Ακριβώς κάτω στο κέντρο. Το επάνω είναι το ΑΠΟ. Γράψε στο από λοιπόν πηγ κενό α και μετά πάτα Ender. [πηγ α] - [ender]. Επέλεξε τώρα από τον χάρτη ένα γαλαξία. Έστω για το παράδειγμα τονNGC7217. (Στους χάρτες μου στα αντικείμενα του NGC δεν βάζω τα γράμματα NGC αλλά μόνο τον αριθμό επειδή είναι πολλά και συνωστίζονται). Τώρα στο πρόγραμμα πληκτρολόγησε νγκ κενό 7217 και μετά πάτα ender. Αμέσως στο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του NGC7217 και επάνω από εκεί που γράφεις τα αποτελέσματα. ΔΥΤΙΚΆ 5,69 ΒΟΡΕΙΑ 6,46. Αυτό τώρα σημαίνει ότι αν με το τηλεσκόπιο σου είχες σημαδέψει το α Πήγασου, και γυρίσεις την ντίζα της μικρομετρικής κίνησης στην ορθή αναφορά 6,7 φορές με κατεύθυνση προς την δύση και μετά την ντίζα της απόκλισης 6,5 φορές προς βορρά, θα βρεθεί στο προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου ο NGC7217. Επειδή λοιπόν ο στόχος βρέθηκε στο προσοφθάλμιο περιστρέφοντας την ντίζα με το χέρι το λέω «χειροκίνητο goto». Αν τώρα βγάλω την ντίζα από την μικρομετρική κίνηση και αγοράσω τα κατάλληλα μοτεράκια, τότε με μία ακόμα εφαρμογή που μπορώ να φτιάξω σε αυτό το πρόγραμμα, τότε το τηλεσκόπιο θα συνδέεται με το λαπ τοπ και θα βρίσκει τους στόχους επειδή γύρισε η μικρομετρικής κίνηση από τα μοτέρ. Έ τότε το ίδιο goto θα το ονομάσω ηλεκτρονικό ή ρομποτικό. :P

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια κ. Γιάννη και από μένα.

 

Αν και δεν κατάλαβα και πολλά, νομίζω ότι σε αστρονομικά λεξικά δίπλα στη φράση "ισημερινή στήριξη" θα πρέπει να γράφει το όνομά σου.

 

:cheesy: :cheesy:

δεν προλαβαίνω να σου απαντήσω τώρα φεύγω για δουλεία (Κρρρρ)

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης