Jump to content

Διοπτρικά VS Κατοπτρικά


nickthegreek13_7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ρε παιδιά βοηθήστε με να καταλάβω πλέον κάτι ](*,) Εφόσον τα διοπτρικά υστερούν τόσο πολύ σε απόδοση απο τα κατοπτρικά ,γιατί γίνεται λόγος γι'αυτά :?: Εκτός και αν εννοείτε τα αποχρωματικά των οποίων η τιμή είναι τόσο μεγάλη για ανάλογη απόδοση ,που πάλι δεν βρίσκω νόημα να είναι άξια της προσοχής μας :-s #-o :?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 76
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Τα διοπτρικά κατάλληλης διαμέτρου μπορουν να κάνουν εκπληκτική δουλειά.επίσης έχουν καλύτερο κοντράστ.....

 

κάθε τύπος τηλεσκοπίου έχει τα πλεονεκτήματα του....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτος απο κοντραστ εχουν και πολυ μεγαλα πεδια + πολυ λιγοτερο χρωματικο σφαλμα

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φαντάζομαι οτι μιλάτε για αποχρώματικά διοπτρικά όπου δεν έχουν χρώματικό σφάλμα.Αλλά τα αχρώματικά πάνω απο 4-ιντσες έχουν περισσότερο χρώματικό σφάλμα απο τα νευτώνια.

Ένα διοπτρικό ίδιας διαμέτρου με ένα νευτώνιο είναι καλήτερο.Αλλά τα νευτώνια είναι φτηνά για μεγαλήτερες διαμέτρους.Πάλι όμως έχουν κάποια μειωνεκτήματα όπως το οτι χρειάζονται συντήρηση ευθυγράμιση κ.λ.π.

There is no dark side of the moon, its all dark.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα νευτωνια οπως και καθε ειδους κατοπτρικα τηλεσκοπια δεν ειναι οτι εχουν λιγοτερο χρωματικο σφαλμα απο τα διοπτρικα..... αλλα απλως δεν εχουν καθολου χρωματικο σφαλμα, ειναι αποχρωματικα και αυτα υπο αυτην την εννοια.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ πάντως έβγαλα το συμπέρασμα ότι αποχρωματικό παίρνεις όταν έχεις σκοπό να κάνεις αστροφωτογραφία ευρέως πεδίου. Που και πάλι υπάρχει το Takahashi epsilon για παράδειγμα με f2.8 το οποίο μάλλον θα κάνει καλύτερα τη δουλειά. Φυσικά από την άλλη αν είχα τα λεφτά θα έπαιρνα ένα απλά για να το θαυμάζω. Αρμόδιος να απαντήσει στην απορία αυτή είναι μάλλον ένας κάτοχος αποχρωματικού. Κύριε Αντώνη εξηγείστε μας...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μη ξεχναμε και τα καταδιοπτρικα.Καλα για γενικη χρηση και δεν απαιτουν σπουδαια συντηρηση
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

τα διοπτρικα εχουν πολυ καλυτερο κοντραστ,αλλα η κατασκευη τους ειναι πολυ δαπανηρη.

Τα κατοπτρικα ειναι φθηνοτερα,αλλα εχουν το προβλημα του αστιγματισμου.

τα καταδιοπτρικα εχουν σφαιρικο κατοπτρο σε αντιθεση με τα κατοπτρικα που εχουν παραβολικο κατοπτρο

Τα casegrain και maksutov δεν εχουν το προβλημα των καθαρων

κατοπτρικων ,αλλα ειναι αρκετα ακριβοτερα

ολα εχουν υπερ και κατα.

 

εγω προτιμω τα διοπτρικα και ας εχουν χρωματικο σφαλμα,δεν με ενοχλει

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επισεις ενα αλλο υπερ των διοπτρικων,ειναι κατα την γνωμη μου, οτι προσαρμωζωντε πολυ γρηγοροτερα στην θερμοκρασια και ετσι δινουν το μεγιστο της αποδοσης τους μεσα σε μερικα λεπτα,σε αντιθεση με τα κατοπτρικα που χρειαζωντε αρκετη ωρα μεχρι να προσαρμοστει το κατοπτρο στην θερμοκρασια περιβαλοντος για να δωσει καλη εικονα!

 

Επισεις ειναι καλυτερα για αρχαριους γιατι δεν χρειαζωντε ρυθμηση(εκτος αν παιζουμε μπαλα με αυτα)

Δεν εχουν το προβλημα της σκονης ουτε και επιρεαζωντε τοσο απο δινες αερα που δημιουργουντε μεσα στα ανοιχτα κατοπτρικα και που εχουν ως αποτελεσμα να κανουν την εικονα δισδιακρητη!

Ελπιζω να βοηθησα!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά αισθάνομαι άνετα με το ιδιαίτερα απλό, καινούριο μου διοπτρικό καθώς θεωρώ ότι οι δυνατότητες ενός εργαλείου όπως το τηλεσκόπιο θα πρέπει να εναρμονίζονται με την πείρα και τις γνώσεις του χρήστη... Όσον αφορά την σύγκριση των δύο κατηγοριών, με τα στοιχεία τα οποία έχω συγκεντρώσει μέχρι τώρα, έχω την αίσθηση οτι η συνολική εικόνα των διοπτρικών είναι καλύτερη από αυτή των κατοπτρικών. :-k Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στο στο γεγονός ότι κατά την διαδικασία της αγοράς του δικού μου τηλεσκοπίου, δεν εξετάστηκε καν η πιθανότητα του προσανατολισμού προς ένα κατοπτρικό... Μήπως η ταύτιση της έννοιας του τηλεσκοπίου με την εικόνα ενός κλασσικού διοπτρικού στο ευρύ κοινό "φέρνει" τα κατοπτρικά δεύτερα; Το βέβαιο για εμένα είναι πως και τα μεν και τα δε είναι εργαλεία και όπως και κάθε άλλο εργαλείο έτσι και αυτά χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε παρατήρησης.

~ The Force will be with you, always ~

 

Visit the Force at: http://boards.theforce.net/fanforce_greece/b10346/p1

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το βέβαιο για εμένα είναι πως και τα μεν και τα δε είναι εργαλεία και όπως και κάθε άλλο εργαλείο έτσι και αυτά χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε παρατήρησης.

Σωστα.

Πιστευω πως η επιλογη κατοπτρικου ή διοπτρικου είναι όπως και η επιλογη αυτοκινητου (ή αλλου προιοντος). Αρχικα εξετάζεις τα + και - που σου προσφερονται, κάνεις την αγορα σου, και εν συνεχεια προσαρμοζεσαι στις απαιτησεις του και αυτο σε πηγαινει όπου θες.

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 έτη αργότερα...
Καλημέρα.Ως καινούριος στον χώρο είμαι παντελώς άσχετος γι'αυτό και οι απορίες είναι πολλές.Διάβασα τις παραπάνω αναρτήσεις αλλά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω.Ας πούμε ότι θέλω να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο για να βλέπω τους πλανήτες ικανοποιητικά (και όχι κουκίδες ή θολές εικόνες) ,νεφελώματα,γαλαξίες κλπ.Θα πάρω διοπτρικό,κατοπτρικό,καταδιοπτρικό;Αν για παράδειγμα και τα δύο είναι ίδιας διαμέτρου (π.χ 6 ιντσών) ποιό απο τα δύο (διοπ-κατοπ) είναι καλύτερο.Και γιατί υπάρχει αυτή η σημαντική διαφορά στην τιμή,όπως βλέπω.Αυτά προς το παρόν,είπαμε ...νέος :)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαφορετικοί σχεδιασμοί για διαφορετικές χρήσεις.

 

Κοντά αποχρωματικά είναι πολύ αποδοτικά για φωτογράφηση ευρέως πεδίου χωρίς την κεντρική παρεμπόδιση από το δευτερεύον κάτοπτρο νευτώνειου ή καταδιοπτρικού, οπότε έχουν υψηλότερη αντίθεση στην εικόνα.

 

Νευτώνεια - καταδιοπτρικά πολύ χαμηλότερο, έως μη συγκρίσιμο κόστος ανά ίντσα διαμέτρου π.χ. οικονομικό 6'' διοπτρικό αποχρωματικό, κόστος πάνω από 5.000Ευρώ - νευτώνειο οικονομικό ίδιας διαμέτρου κόστος περίπου 250Ευρώ.

 

Νευτώνεια και καταδιοτρικά απαιτούν (ειδικά τα νευτώνεια) πολύ συχνή ευθυγράμμιση των οπτικών τους. Φυσικά αυτό μετά από μερικές προσπάθειες (στα νευτώνεια) γίνεται ρουτίνα. Στα καταδιπτρικά αν και απαιτείται πολύ πιο αραιά ευθυγράμμιση, σε μερικούς τύπους είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία π.χ. Vixen VISAC ή VMC.

 

Τα καταδιοπτρικά από την άλλη έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος άρα και φορητότητα έναντι των νευτώνειων. Σε νευτώνεια άνω των 10'' το βάρος και ο όγκος είναι μεγάλα και είναι κάτι που πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του εάν δεν παρατηρεί από σταθερό μέρος. Επίσης χρειάζεται και μια ικανή στήριξη για να τα "σηκώσει".

 

Φυσικά οι μεγάλοι σε μήκος σωλήνες των νευτώνειων ή οι κλειστοί σωλήνες των καταδιοπτρικών απαιτούν μεγάλο χρόνο προσαρμογής στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (1-2 ώρες).

 

Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει ένα τηλεσκόπιο για όλες τις χρήσεις.

 

Γενικά για γαλαξίες και άλλα αμυδρά αντικείμενα, σημαντικός παράγοντας είναι οι ίντσες διαμέτρου, εφόσον παρατηρούμε από σκοτεινό ουρανό και όχι κοντά ή μέσα από μεγάλη πόλη, άρα ένα νευτώνειο είναι κατάλληλη επιλογή.

 

Για πλανήτες τα καταδιοπτρικά είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή από τους περισσότερους ερασιτέχνες.

 

Τέλος στην αστροφωτογράφηση είναι προτιμότερα αποχρωματικά ή RC τηλεσκόπια.

 

Φιλικά

 

Δημήτρης

“The Truth Is Out There”

 

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε συνεχεια της υποθεσης οτι θες να παρατηρησεις πλανητες με 6" τηλεσκοπιο, εχεις στην ουσια δυο επιλογες:

1. Καταδιοπτρικο 5"-6" με εστιακη αποσταση περιπου 2 μετρα (πολυ μεγαλη εστιακη , μεγαλος και ο εστιακος λογος, οποτε με σχετικα λιγα χρηματα, αγοραζεις ικανοποιητικης αποδοσης σωληνα, ο οποιος ανταπεξερχεται μια χαρα για πλανητικη παρατηρηση.

2.Διαθλαστικο 5"-6" αποχρωματικο, με εστιακη αποσταση περιπου 1 μετρο (φαινομενικα μικρη για πλανητικη παρατηρηση), αλλα με εξαιρετικα οπτικα που μπορουν να υποστηριξουν μεγαλες μεγενθυνσεις, χωρις απωλειες ποιοτητας στην εικονα, και χωρις φυσικα τη χρωματικη εκτροπη που καραδοκει στην παρατηρηση πλανητων/Σεληνης.(μονο που η δαπανη εδω ειναι πολυ μεγαλη).

 

Τελος θα τολμησω να σου προτεινω ενα all around σωληνα....

SW 120 ED....μεγαλα πεδια, φοβερο κοντραστ, ("σπαει" διπλα αστρα για πλακα, εκει που ενα C11 τα βρισκει σκουρα) πολυ καλη συμπεριφορα στο χρωμα, ικανο να ανταπεξελθει σε μεγαλες μεγενθυνσεις....καλο αστροφωτογραφικα, φθηνα αξεσουαρ (πχ reducers flateners),σχετικα χαμηλες απαιτησεις βασης κλπ κλπ.

Νομιζω πως με ενα τετοιο σωληνα , δεν θα χρειαστεις αναβαθμιση ποτέ, εκτος κι αν αποφασισεις να εξειδικευτεις σε καποια αστροκατηγορία, πχ...

*Βαθυς ουρανος = πολλες νευτωνιες ιντσες

*Πλανητικη παρατηρηση= πολλες καταδιοπτρικες ιντσες ή πανακριβο διαθλαστικο >130μμ

*αστροφωτογραφια= πολλες αστρογραφικες ιντσες και αξιοπιστη βαση

*Ηλιακη φωτογραφηση=ειδικος εξοπλισμος (ΟΤΑ/φιλτρα)

 

Φυσικα λιγο (μαλλον αρκετα) απ ολα, κανει και ενα καταδιοπτρικο 8",10",11", (κερδιζεις φωτοσυλλεκτικοτητα, χανεις κοντραστ), οποτε ειναι θεμα ποιας σχολης θα εισαι οπαδος...

 

(παντως το "μαυρο" του καλου διαθλαστικου, και τα αστρα "καρφιτσες", δυσκολα τα ξεπερνας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η διαφορα ειναι τρομακτικη.

 

Κατοπτρικο ρομποτικο 16 ιντσων, κοστος 3.000 ευρω.

Διοπτρικο ρομποτικο 16 ιντσων, κοστος (περιπου) 400.000 ευρω. 130 φορες μεγαλυτερο κοστος...

Φυσικα δεν εχει...130 φορες μεγαλυτερο contrast ουτε 130 φορες μεγαλυτερη οξυτητα.... Ουτε καν κοντα!

 

Επομενως δεν υπαρχει διλημμα. Εαν θελεις 16 ιντσες ανοιγμα πας υποχρεωτικα σε κατοπτρικο εκτος αν εισαι πολυεκατομμυριουχος. :cheesy:

 

 

Εχω ενα διοπτρικο περιπου 1,8 ιντσων, απο το 1990. Για παιχνιδι καλο ειναι, για παρατηρηση οχι (60Χ).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα αυτό που αναφέρεις για τα άστρα "καρφίτσες" το έχω πάθει και εγώ. Πέρσι είδα μέσα από ένα καταπληκτικό 80άρι αποχρωματικό-τριπλέτα της William Optics με τον Nagler 17mm T4. Έπαθα μεγάλη ζημιά!!

 

Ήταν στην απόκρυψη του Δία από την Σελήνη και εκτός αυτού είδα και κάποια μαγικά όμορφα, ανοικτά σμήνη στον Κηφέα και στην Κασσιόπη κλπ. Ακόμη θυμάμαι τις καρφίτσες αστέρια... :D

 

Τι ευκρίνεια, κοντράστ...οπτικό διαμάντι, χάρμα οφθαλμών! Για παρατήρηση μεγάλων πεδίων και ανοικτών σμηνών, γιατί για φωτογράφηση..δεν σκοπεύω να ασχοληθώ, ένα τέτοιο ριφρακτοράκι οπτικό διαμάντι νομίζω πως είναι αναντικατάστατο!

 

Το αγάπησα πολύ εκείνο το βράδυ αυτό το είδος τηλεσκοπίου. Φυσικά εκείνο κόστιζε 1000ρικο και κάτι. Υπάρχουν και doublet μικρότερα και φθηνότερα βέβαια..αν έπαιρνα όμως θα κυνηγούσα κάτι σαν και εκείνο το W.O.

 

Πάνω σε μια Porta είναι άψογο... [-o<

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παντος οι περισσοτεροι εδω μεσα προτεινουν στους αρχαριους Νευτωνια .......

 

Γιατι δεν τους προτεινουν να κανουν οικονομια και να παρουν ενα καλο διοπτρικο ... εστω μεταχειρησμενο ;

 

Θα μου πεις γιατι μπορει ο αρχαριος να αλλαξει γνωμη και να πανε τα λεφτα χαμενα .... και εγω θα πω μα και το Νευτωνιο δεν ηταν τζαμπα ....

 

Τελικα οτι πληρωνης περνεις.-

Ζησε το σημερα γιατι ... ειναι το αυριο που περιμενες χθες.-
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταλαβαίνω ότι το θέμα είναι πολυσύνθετο αλλά θα προσπαθήσω να γίνω πιό σαφής.

Θέλω ένα τηλεσκόπιο που να βλέπω ευκρινώς τον Δία και τον Κρόνο,λεπτομέρειες της Σελήνης,γαλαξίες (τους κοντινούς),νεφελώματα κλπ.

Δεν θέλω να διαθέσω π.χ 1000€ και μετά να λέω"τζάμπα τα λεφτά που έδωσα".Για παράδειγμα,σε αυτό το ποσό βλέπω ότι υπάρχει το Next star 5",αλλά με το 1/2 αυτού υπάρχει το DOBSONIAN 10″και με το 1/4 του χιλιάρικου είναι το επίσης 5" SkyWatcher 130/900 EQ2.

Εξαιρώντας τον παράγοντα μεταφοράς,και κατανοώντας ότι τα ρομποτικά έχουν ασφαλώς μεγαλύτερο κόστος,ποιό θα μου έδινε καλύτερη εικόνα;

Επιπλέον,προσθέστε ότι θα με ενδιέφερε και η επίγεια παρατήρηση οπότε μάλλον το DOBSONIAN αποκλείεται.

Δεν ξέρω,ίσως να ζητάω πολλά απο ένα τηλεσκόπιο και απ'οτι διάβασα σε άλλα τόπικ,αγοράζεις κάτι για αρχή και μετά προχωράς (αν σε ενδιαφέρει) σε ανώτερο επίπεδο,αλλά επειδή οι εποχές αυτές είναι δύσκολες οικονομικά δεν ξέρω να θα έχω αυτή τη δυνατότητα αργότερα.

Αλλά πάνω απ'όλα,μήν πατήσω καμία "νάρκη" και το μετανιώσω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταλαβαίνω ότι το θέμα είναι πολυσύνθετο αλλά θα προσπαθήσω να γίνω πιό σαφής.

Θέλω ένα τηλεσκόπιο που να βλέπω ευκρινώς τον Δία και τον Κρόνο,λεπτομέρειες της Σελήνης,γαλαξίες (τους κοντινούς),νεφελώματα κλπ.

Δεν θέλω να διαθέσω π.χ 1000€ και μετά να λέω"τζάμπα τα λεφτά που έδωσα".Για παράδειγμα,σε αυτό το ποσό βλέπω ότι υπάρχει το Next star 5",αλλά με το 1/2 αυτού υπάρχει το DOBSONIAN 10″και με το 1/4 του χιλιάρικου είναι το επίσης 5" SkyWatcher 130/900 EQ2.

Εξαιρώντας τον παράγοντα μεταφοράς,και κατανοώντας ότι τα ρομποτικά έχουν ασφαλώς μεγαλύτερο κόστος,ποιό θα μου έδινε καλύτερη εικόνα;

Επιπλέον,προσθέστε ότι θα με ενδιέφερε και η επίγεια παρατήρηση οπότε μάλλον το DOBSONIAN αποκλείεται.

Δεν ξέρω,ίσως να ζητάω πολλά απο ένα τηλεσκόπιο και απ'οτι διάβασα σε άλλα τόπικ,αγοράζεις κάτι για αρχή και μετά προχωράς (αν σε ενδιαφέρει) σε ανώτερο επίπεδο,αλλά επειδή οι εποχές αυτές είναι δύσκολες οικονομικά δεν ξέρω να θα έχω αυτή τη δυνατότητα αργότερα.

Αλλά πάνω απ'όλα,μήν πατήσω καμία "νάρκη" και το μετανιώσω.

 

 

 

 

Κανε οικονομια και παρε ενα αποχρωματικο διοπτρηκο καινουριο ή απο δευτερο χερι.-

Ζησε το σημερα γιατι ... ειναι το αυριο που περιμενες χθες.-
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλυτερα το διοπτρικο!Λιγοτερη συντηρηση και λιγοτερα λεφτα!ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ παντα βεβαια! :-k

''...Λειψανα αστρων με μορφες αραχνιασμενες''

 

Οδυσσεας Ελυτης

 

Τhe Delphinus Observatory

http://delphinusobservatory.blogspot.gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν υπήρχε καλύτερο σχέδιο θα κατάφερνε να εξαφανίσει ή να περιορίσει δραματικά όλα τα υπόλοιπα. Το κάθε ένα διαθέτει δυνατότητες και φάκελο λειτουργίας.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης