Jump to content

Kιάλια ή Τηλεσκόπιο ?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τότε θεωρώ ότι καλό είναι να ξεκινήσει με φτηνά κιάλια και να κρατήσει τα λεφτά του για την μετέπειτα αγορά ενός τηλεσκοπίου. Εσείς τι λέτε, γιατί εγώ αυτό έκανα και τώρα περιμένω να μαζευτούνε τα χρήματα για ένα Orion Optics UK 10” ή 12”.Δεν είναι κρίμα να δώσει ένας αρχάριος 300 Ε για κιάλια;

 

Συμφωνω απολυτως!

 

Είναι όπως και με τα Orion Optics vs φθηνά κινέζικα τηλεσκόπια.

 

Καμμια σχεση! Η διαφορα αναμεσα σε ακριβα και φτηνα κυαλια ειναι πολυ μεγαλυτερη απο οτι αναμεσα σε κινεζικο και Orion optics τηλεσκοπιο.

Τα κυαλια ειναι πολυπλοκη οπτικα και μηχανικα κατασκευη το νευτωνιο τηλεσκοπιο παναπλη!

Εγω δεν θα δινα τα διπλα λεφτα για ενα 12" Orion optics θα παιρνα 12" κινεζικο! Η διαφορα αποδοσης δεν δικαιολογει την διαφορα τιμης.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αγαπητέ φίλε

 

Είμαι κι εγώ ένα νέο μέλος στην ωραία αυτή παρέα.

 

Οι δικές μου εμπειρίες είναι ελάχιστές (πρωτοασχολήθηκα εδώ και ένα μήνα περίπου), ωστόσο μπορώ να πω ότι ήδη αναγνωρίζω σε ένα καλό βαθμό αυτά που φαίνονται στο νυχτερινό ουρανό, που πάντα με μάγευε.

Εγώ νομίζω ότι είμαι έτοιμος να αγοράσω τηλεσκόπιο, παρότι πρόσφατα αγόρασα κυάλια και θα μοιραστώ μαζί σου τα συμπεράσματά μου.

 

Κατ'αρχήν με τα κυάλια δεν βλέπεις αντιστραμένο είδωλο όπως συμβαίνει με το τηλεσκόπιο. Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό για κάποιον που αρχικά εξερευνά τον ουρανό και προσπαθεί να "προσανατολιστεί".

Για τη χρήση τηλεσκοπίου, πέρα από τη "μαγεία" της προσέγγισης ενός ουράνιου σώματος, χρειάζεται αρκετή εξοικείωση με το χάρτη του ουρανού για να υπάρχει "πληθωρισμός" στις παρατηρήσεις.

Τα κυάλια που εγώ τελικά επέλεξα είναι τα BRESSER 10-30 Χ 60 (περιοχή τιμή 130ευρώ από το Νομικό στον Πειραιά). Παρότι δεν συνιστάται το zoom για αστρονομικές παρατηρήσεις, πήγα λίγο "κόντρα" στο ρεύμα, για να έχω τη δυνατότητα του εντοπισμού (στο 10Χ) και της προσέγγισης (στο 30Χ), παρά τη σημαντική απώλεια φωτεινότητας όσο zoomάρεις. Σημειώνω ότι ήδη είχα και χρησιμοποιώ έναν απλό φωτογραφικό τρίποδα (με τηλεσκοπικά πόδια). Φυσικά, όσο μεγαλώνει το zoom, τόσο πιο περίτρανα αποδεικνύεται η αναγκαιότητα ενός καλού τρίποδου, όταν εξαντλείται η υπομονή περιμένοντας να σταματήσουν οι ταλαντώσεις, λόγω του βάρους που έχουν τα κυάλια.

Σχετικά με το τί μπορεί κανείς να δεί με τέτοιου είδους κυάλια (πχ στο 30Χ60), σημειώνω, σαν παραδείγματα, ότι θα δείς υπέροχα τις Πλειάδες, το Δία με κάποιους δορυφόρους του (σε μικρό βέβαια μέγεθος, αλλά σαφέστατα μεγαλύτερο από ένα "δυνατό" άστρο όπως ο Σείριος ή ο Αρκτούρος), τον Κρόνο (με τους δακτυλίους του, χωρίς όμως να ξεχωρίζεις το χώρισμά τους), την Αφροδίτη βέβαια αρκετά λαμπρή και αυτή την εποχή ως τμήμα δίσκου (λόγω της φάσης της και της κοντινής της απόστασης από την γη) και βέβαια μια υπέροχη εικόνα των κρατήρων της Σελήνης και της σκιάς των ορέων της (ειδικά στις "μισές" φάσεις) αλλά και αρκετά άλλα εντυπωσιακά που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Ολα αυτά βέβαια, στο τρίποδο και με τα κυάλια σταθεροποιημένα.

Για το νεφέλωμα του Ορίωνα, θα δεις μόνο ένα "συννεφάκι" στη θέση του στο "σπαθί", δεν θα δεις όμως περισσότερη λεπτομέρεια, σαν αυτή που δίνει ένα τηλεσκόπιο έστω και 5"-6".

Επίσης με τα κυάλια θα έλεγα ότι ξεχωρίζεις περισσότερο τα "χρώματα" του φωτός των ουρανίων σωμάτων, σε σχέση με τη λίγο πιό άχρωμη και ψυχρή εικόνα ενός τηλεσκοπίου.

 

Σημειώνω ότι οι παραπάνω λίγες εμπειρίες μου προέρχονται από παρατηρήσεις κάτω από τον Αττικό ουρανό, ο οποίος μάλλον φημίζεται για τη φωτορύπανσή του. Είμαι βέβαιος ότι θα εμπλουτίσω τις απόψεις μου, όταν καταφέρω να δω καθαρό ουρανό σε κάποιο σκοτεινό επαρχιακό μέρος, όπου είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα είναι"μαγικά"...

 

Αυτά τα λίγα (ή πολλά) από τις λίγες μου εμπειρίες, αφού αντιμετωπίζω τους ίδιους ακριβώς προβληματισμούς. Ελπίζω να μην σε παρασύρω σε κάποιο λανθασμένο δρόμο. Άλλωστε είναι τόσο έμπειρα και πρόθυμα τα μέλη της παρέας εδώ, που αν κάπου λαθεύω, είμαι βέβαιος ότι θα με διορθώσουν, ώστε να βγάλεις ένα ασφαλές συμπέρασμα.

 

Συγνώμη για την πολυλογία.

Εύχομαι καλή επιλογή και υπέροχες παρατηρήσεις σε καθαρούς ουρανούς και προσοχή στα ύπουλα κρυολογήματα... (εύκολα ξεχνιέται κανείς...)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ ρε παιδιά για την βοήθεια σας..

Δηλαδή τα skymaster 15χ70 δεν θα δείχνουν τόσο φωτεινά είδωλα .. κ θα χρειαστώ αναγκαστικά κ τρίποδα..

Τώρα μένει να αποφασίσω τι να πάρω, πιο φθινά κ πρακτικότερα(απ`τα skymaster) ή τα skymaster.. Δεν ξέρω κ γω τις ανάγκες μου ακριβώς! Άμα δεν έχεις παρατηρήσει ποτέ σου είναι δύσκολη η επιλογή, και στηρίζεται στην τύχη κυρίως.

Με τα skymaster 15x70 θα "χάνομαι" στον ουρανό λόγω του μεγάλου zoom?

johndouk τα κρυολογήματα δεν βλέπω να τα γλυτώνω!!

 

Όποιος παρατηρήσει στη σελήνη με το τηλεσκόπιο του την αμερικανική σημαία θα βραβευτεί από το astrovox :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή τα skymaster 15χ70 δεν θα δείχνουν τόσο φωτεινά είδωλα .. κ θα χρειαστώ αναγκαστικά κ τρίποδα..

Τώρα μένει να αποφασίσω τι να πάρω, πιο φθινά κ πρακτικότερα(απ`τα skymaster) ή τα skymaster.. Δεν ξέρω κ γω τις ανάγκες μου ακριβώς! Άμα δεν έχεις παρατηρήσει ποτέ σου είναι δύσκολη η επιλογή, και στηρίζεται στην τύχη κυρίως.

Με τα skymaster 15x70 θα "χάνομαι" στον ουρανό λόγω του μεγάλου zoom?

 

Τον τρίποδα δεν τον χρειάζεσαι λόγω χαμηλής φωτεινότητας, αλλά λόγω μεγένθυνσης. Τα Skymaster 15x70 θα χρειαστούν σίγουρα τρίποδο και λόγω μεγένθυνσης και λόγω βάρους (1360,7 gr). Προτείνω κάτι που να μην υπερβαίνει το 1 Kg, αν θες να το έχεις πάντα μαζί σου. Τα Bresser δεν είναι πλήρως πολυεπιστρωμένα, τουλάχιστον δεν βρήκα κάτι τέτοιο στο site τους, γι' αυτό και η χαμηλή σχετικά τιμή.

"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Dkef φυσικά κ εννοούσα λόγω μεγένθυσης, απλά ανέφερε 2 παράγοντες "κατά". Για θέμα ευχέριας μεταφοράς δεν νομίζω ότι ενδιαφέρομαι πάντως.. Ενταξεί παιδιά.. καταστάλαξα στα 15χ70 =D>

Αν και με καίει το τρίποδο τώρα..

Δεν θα πάρω πολύ καλό.. και ο θεός βοηθός.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

με το "ποδόσφαιρο όποτε τύχει" πως τα καταφέρνεις?!?!? :shock:

 

.... παίζεις τέρμα ;;; :lol:

 

να σαι καλά (και εγώ που νόμιζα ότι έχω μόνο 2-3 χρόνια ακόμη ποδόσφαιρο επιπέδου Ροναλντίνιο!!!!!!!!!!) :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

giorgosgr απ`το να μην βάλω καθόλου έτος γεννήσεως καλύτερα δεν είναι 75 χρονών? :lol:

Μπορεις λοιπον να θεωρηθεις ως ο"Παλαιος των Ημερων"!!!

Παλαια Διαθηκη-Αποκρυφα (ωχ ευχομαι να μη παμε για κλειδωμα!)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καθώς γύριζα σπίτι σήμερα το βραδάκι, παρατήρησα ο ουρανός ήταν πολύ καθαρός. Σταματάω στην άκρη του δρόμου, και κοιτάω τον ουρανό. Και... ΝΤΑΝ(!!), ο αστερισμός του Ωρίωνα!! Μόνο στο βιβλίο Nightwatch τον είχα δεί αλλά ποτέ στην πραγματικότητα! Δεν φαντάζεστε πόσο ενθουσιάστηκα! Το ξέρω ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα είστε έμπειροι αλλά τουλάχιστον νομίζω ότι με καταλαβαίνετε καθώς κι εσείς θα νιώσατε έτσι στα πρώτα σας βήματα!

Κοιτάω στο σημείο που υπάρχει το νεφέλωμα του αστερισμού αυτού(αλλά που να το δώ με γυμνό μάτι κάτω απ`την Αθηναίικη ατμόσφαιρα!!) και λέω "Κρύψου εσύ προς το παρόν.. σε λίγους μήνες, που θα πάρω είτε κυάλια είτε τηλεσκόπιο, θα φανερωθείς!! :cheesy: "

:-note

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά καλημέρα! :D

Φίλε jk423 ως κάτοχος των skymaster 15x70 έχω να σου πω τα εξής:

1) Είναι ΑΔΥΝΑΤΗ η παρατήρηση χωρίς τρίποδο μιας και η μεγένθυση 15x είναι μεγάλη.

2) Τα κιάλια είναι βαριά και κουράζουν εύκολα. Παρατηρήσεις μόνο λίγων δευτερολέπτων μπόρεσα να κάνω και μου βγήκε η πίστη... :( :(

 

Παρόλα αυτά μη ξεχνάς πως έχουν τη μισή τιμή από κάποια άλλα και μη ξεχνάς πως μιλάμε για κιάλια!

Αν θες την τέλεια οπτική ποιότητα, ρίξε λεφτά στα οπτικά του τηλεσκοπίου και όχι στα κιάλια... :wink: :wink:

Τα skymaster έχουν φακούς ΒΑΚ-4 πολυεπιστρωμένους. Εμένα προσωπικά δε με πειράζει ΚΑΘΟΛΟΥ που δεν είναι "πλήρως". Άσε που έχουν μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτική δυνατότητα και δίνουν μεγαλύτερη μεγέθυνση από τα πιο μικρά και πανάκριβα "πολυεπιστρωμένα αδερφάκια" τους!!

Με τα... 150 ( :wink: :wink: ) ευρώ που γλύτωσα θα τσιμπήσω ένα καλό τρίποδο - με αυτή την κίνηση εξασφαλίζεις και την ΑΠΟΛΥΤΗ σταθερότητα! Τα κιάλια που είναι πιο ελαφριά μπορεί να είναι πιο άνετα στην παρατήρηση με τα χέρια, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί κάποιος να τα κρατάει ΤΕΛΕΙΩΣ ακίνητα όπως συμβαίνει με το τρίποδο....

 

ΑΡΑ:

Skymaster με τρίποδο σε αντίθεση με τα Ultima:

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

Πιο μεγάλη μεγένθυση

Πιο μεγάλη φωτοσυλλεκτική δυνατότητα

Τελείως σταθερό είδωλο (με τη χρήση του τρίποδα)

Τιμή ( με τον τρίποδα) γύρω στα 200-250 ευρώ.

 

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

Οι φακοί είναι "απλά" πολυεπιστρωμένοι και όχι ΠΛΗΡΩΣ πολυεπιστρωμένοι.

 

Ελπίζω να βοήθησα! Οι υπόλοιποι συμφωνείτε??

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αποψη για ξεκίνημα

 

Βιβλια:

( nightwatch) Νομίζω το έχεις

Turn left at orion (Consolmagno&Davis) ή το Starwatch ( Philip Harington)

και τα δύο με χάρτες του ουρανου ανα εποχη και αστερισμο & φωτο αντικειμένων & τι και πως θα τα δείς η βρεις με κιάλια η με τηλεσκόπιο μέχρι 8"

Τouring the universe through binoculars ( Ελευθερουδακης μάλλον για όλα )

 

κιάλια

10*50 εχει και η meade και η aktistar- (καθόλου ακριβα μάλιστα ) και messier θα βλέπεις ικανοποιητικα και βαριά δεν είναι ( η προσφορά της lidl με 30 eυro μόνο για τα meade10*50 ήταν τέλεια ευκαιρία)

 

Τηλεσκόπιο

8" dob με 360 euro και για τα επόμενα 3-5 χρόνια (ανάλογα με το ρυθμό των παρατηρήσεων σου) άνετα .

Α!!και 80 περίπου ακόμα για φίλτρο νεφελωμάτων.

Αργότερα αν σε έχει φάει τελείως το μικρόβιο :lol: το ξαναβλέπεις το θέμα !!

"blackjanuaryout"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

antony το φίλτρο νεφελωμάτων τι ακριβώς κάνει? Κάνει τα νεφελώματα να φαίνονται πιο έντονα?

Σ`ευχαριστώ Αργύρη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

...

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

Πιο μεγάλη μεγένθυση

Πιο μεγάλη φωτοσυλλεκτική δυνατότητα

Τελείως σταθερό είδωλο (με τη χρήση του τρίποδα)

Τιμή ( με τον τρίποδα) γύρω στα 200-250 ευρώ.

 

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

Οι φακοί είναι "απλά" πολυεπιστρωμένοι και όχι ΠΛΗΡΩΣ πολυεπιστρωμένοι.

 

Ελπίζω να βοήθησα! Οι υπόλοιποι συμφωνείτε??

 

Επειδή χρησιμοποιώ τα συγκεκριμένα κιάλια γιά πάνω από δύο χρόνια, έχω να πω τα εξής:

Oποιονδήποτε τρίποδα και να πάρεις, το σύστημα θα τρέμει σαν κρυωμένο σκυλί, αν δεν αντικαταστήσεις τον πλαστικό adaptorα που συνοδεύει τα κιάλια, με έναν σχήματος "L" και πάχος τουλάχιστον 3mm. Το καλύτερο θα ήταν να φτιάξεις έναν καινούριο σε μηχανουργείο, ο οποίος θα στηρίζει τα κιάλια ψηλότερα και προς τα πίσω, θα έχει πρόβλεψη για τοποθέτηση red-dot finder και πιθανώς έναν άξονα για αντίβαρα που θα σου κάνουν τη ζωή πιό έυκολη στην αναζήτηση και τη σκόπευση.

Οι διαφορές με τα ακριβότερα κιάλια δεν σταματούν στις επιστρώσεις, υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί παράγοντες γιά την ποιότητα των κιαλιών.

Π.χ. στο δικό μου κομμάτι, που βγήκε σχετικά καλό, είναι αρκετά εμφανείς οι οπτικές αποκλίσεις όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο του πεδίου, οι αντανακλάσεις γίνονται καμμιά φορά ενοχλητικές και τα κινούμενα μηχανικά του μέρη έχουν αρχίσει να "κουράζονται", παρότι δεν έχω κάνει πολλές παρατηρήσεις και τα μεταχειρίζομαι με κάποια προσοχή.

Το "Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις" ισχύει κι εδώ.

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρίξε μια ματιά σε παλιότερη συζήτηση

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=668&highlight=uhc+oiii

Η μάλλον καλύτερα διάβασε αυτό το attachment

filters- nebula (οιι-uhc).doc

"blackjanuaryout"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας,

 

Επειδή σκέφτομαι και εγώ να πάρω κιάλια είπα να κάνω post στο υπάρχον θέμα που έιναι σχετικό. Με περίπου 150€ μπορώ να πάρω ένα καλό ζευγάρι; Τα κιάλια τα θέλω και για την έκλειψη, αλλά και για να κάνω μια καλη αρχη παρατηρώντας πλανἠτες κτλ. Επίσης υπάρχουν φίλτρα ηλίου για κιάλια και πόσο κάνουν; Μπορώ να βγάζω φωτογραφίες με τα κιάλια; Επειδη έχω ένα τηλεσκόπιο που το είχα πάρει μικρός, ο τρίποδας θα κάνει για τα κιάλια;

 

Ευχαριστώ!! :cheesy:

It happened before. It will happen again. It''s just a question of ''when''.

 

Lat: 39.367 Lon: 22.950

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορέιτε να μου προτέινετε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο; Επίσης τι θα βλέπω μέσα απ'τα κυάλια;; Πώς θα φαίνονται δηλαδή τα αντικείμενα;; Για το ηλιακό φίλτρο; Υπάρχει;και πόσο κάνει;

It happened before. It will happen again. It''s just a question of ''when''.

 

Lat: 39.367 Lon: 22.950

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

όσο αναφορά το φίλτρο υπάρχει το Baader το οποίο είναι φύλλο Α4 και το κόβεις στα μέτρα σου...είτε για κυάλια είτε για τηλεσκόπιο,εγώ με ένα φύλλο(γύρω στα 33 ευρώ) βόλεψα και κυάλια και τηλεσκόπιο...

 

Το καλύτερο,δεν νομίζω να σου προτείνει κάποιος κάτι άλλο...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρε παιδιά προτείνετε κανένα καλό ζευγάρι κυάλια για παρατήρηση! Θα μπορώ να βλέπω πλανήτες και νεφελώματα;

It happened before. It will happen again. It''s just a question of ''when''.

 

Lat: 39.367 Lon: 22.950

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρε παιδιά προτείνετε κανένα καλό ζευγάρι κυάλια για παρατήρηση! Θα μπορώ να βλέπω πλανήτες και νεφελώματα;

 

Πλανήτες, ένας γαλαξίας και ένα νεφέλωμα φαίνονται και με γυμνό μάτι, αλλά με οποιοδήποτε οπτικό βοήθημα όπως κιάλια και τηλεσκόπια φαίνονται πολύ περισσότερα. Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις τις παρατηρήσεις, άρχισε πρώτα από την αγορά ενός κατάλληλου βιβλίου, όπως το Nightwatch. Με αυτό θα μάθεις τα βασικά για τα ουράνια αντικείμενα αλλά και για τον εξοπλισμό.

Σε γενικές γραμμές, κιάλια με χαρακτηριστικά 7Χ έως 10Χ (μεγέθυνση) και 50-60mm (διάμετρος πρωτεύοντος) είναι κατάλληλα. Μεγαλύτερα μεγέθη θα σου δείξουν περισσότερα αλλά θα χρειαστείς τρίποδο για να τα στηρίξεις (και περισσότερα χρήματα). Ο,τι και να διαλέξεις θα "δουλέψει", αλλά μην βιαστείς -ψάξε στο Internet, διάβασε, μάθε τις ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα (αποδεκτό για αστρονομική παρατήρηση) ζευγάρι κιάλια και απόφυγε την αγορά τους από πλανόδιους ή κατάστημα με αντικείμενο άσχετο με τα οπτικά (πχ. είδη δώρων).

Μιά σχετικά ασφαλής ένδειξη για την ποιότητα ενός ζευγαριού είναι η τιμή του -κάτω από 100 ευρώ είναι περισσότερο "παιχνίδι", 200-400 είναι πολύ καλής ποιότητας, τα πιό ακριβά τρέμεις να τα βγάλεις απο τη θήκη αλλά...ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το nightwatch το έχω!! Έχω σταμπάρει κάτι Skymaster 15x70. Τι λένε αυτά;

Αυτά έχω κι εγώ.

Ισχύει το "ό,τι πληρώνεις-παίρνεις" - εγώ πάντως έχω μείνει ικανοποιημένος. Έχω δεί αρκετά αντικείμενα, ακόμη και μέσα από την πόλη, πχ. τους δακτύλιους του Κρόνου ή κάποια σμήνη και από την επαρχία μερικούς γαλαξίες και νεφελώματα + έξτρα σμήνη.΄

Από ότι έχω διαπιστώσει, τουλάχιστον για το δικό μου ζευγάρι, είναι ότι δεν υπολείπονται δυνατοτήτων σε ανάλυση από άλλα πολύ ακριβότερα με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Χρειάζονται οπωσδήποτε ένα καλό φωτογραφικό τρίποδο, που να μπορεί να τα ανυψώνει αρκετά ώστε μα μην σκυβεις πολύ όταν παρατηρείς κοντά στο ζενίθ. Το adaptor που τα συνοδεύει είναι για πέταμα (ή για πιό ελαφριά κιάλια) οπότε πρέπει να αγοράσεις ένα καλό και χοντρό μεταλλικό σχήματος "L".

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά επειδή βιάζομαι κυριολεκτικά και δεν θέλω να ανοίξω άλλο topic για την ερώτηση που πρόκειται να κάνω, καθώς μάλλον θα έχει ήδη απαντηθεί, ζητώ μια γρήγορη και τεκμηριωμένη απάντηση για το εξής:

Τα τηλεσκόπια τύπου Dobson έχουν "χιλλιάδες" πλεονεκτήματα(τα γνωστά...) σε σχέση με τα αντίστοιχα με ισημερινή στήριξη. Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν, γιατί κάποιος θα προτιμήσει ένα με ισημερινή στήριξη κι όχι Dobson? Προσφέρει κάτι παραπάνω? Ή απλά βολεύει για αστροφωτογραφία? Εγώ σαν νέος στο χώρο δεν ενδιαφέρομαι για αστροφωτογραφία, απλά παρατήρηση(και σε αυτό θα μείνω πολύ πιθανόν). Γιατί λοιπόν να προτιμήσω το πανάκριβο και βαρύ τηλεσκόπιο με ισημερινή στήριξη και όχι το αντίστοιχο Dobson που βολεύει τόσο..

Μιλάω για ίδια διάμετρο.

Αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει (πολύ!!!) γρήγορα! :-k :-k :-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης