Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει με απλά λόγια τι σημαίνει

"Ισημερινή Στήριξη" όσον αφορά την παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου?

Πως επιτυγχάνεται? Τι εξυπηρετεί?

Υπάρχουν και άλλα είδη στηρίξεως?

Ευχαριστώ,

γιάννης

Δημοσιεύτηκε

οι διάφοροι τύποι στηρίξεων έχουν να κάνουν με τους άξονες στους οποίους κινούνται. ουσιαστικά οι τύποι είναι 3

Ισημερινή : η στήριξη έχει 2 άξονες ο ένας παράλληλος στον άξονα περισροφής της γης και ο άλλος κάθετος στον πρώτο. Είναι η πιο έυκολη γιατί χρειάζεται περιστροφή μόνο ο πρώτος άξονας (αντιθετα από την περιστροφή της γης)

Αλταζιμουθιακή : και αυτή η στήριξη έχει δύο άξονες ένας οριζόντιος και ένας κατακόρυφος στο τόπο (σύμφωνα με το οριζόντιο σύστημα συντεταγμένων). Για την παρατήρηση χρειάζεται κίνηση και στους δυο άξονες και χρησιμοποιείται κυρίως για βαριά τηλεσκόπια

Μεσημβρινή : το τηλεσκόπιο σε αυτη την στήριξη κινείται μόνο στο μεσημβρινό επίπεδο. χρησιμοποείται κυρίως για ακριβή μέτριση των ουρανιγραφικών συστεταγμένων ενόσ αστέρα.

από ότι έχω καταλάβει οι στηρίξεις έχουν άμεση σχέση με τα συστήματα ουρανογραφικών συντενταγμένων οπότε αν θέλεις να κατανοήσεις καλύτερα τισ στηρίξεις σε παραπέμπτω σε αυτά

όλες οι διορθώσεις καλοδεχούμενες

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ βιβή, 8)

Πάντως ακόμα δεν έχω καταλάβει πως καταφέρνουν τα ρομποτικά και

βρίσκουν το δρόμο τους στους αστέρες. Θεωρητικά θα πρέπει να έχουν

καλιμπραριστεί "τέλεια" και δεν βλέπω πως μπορεί να το κάνει κάποιος

σημαδεύοντας με το μάτι τον πολικό αστέρα. :-k

γιάννης

Δημοσιεύτηκε

δεν το έχω ψαξει αλλα νομίζω οτι πρέπει να είναι απλό, αν λάβουμε υποψιν μας οτι το μηχανημα αυτό είναι ένας υπολογιστής που έχει περασμένες τις συντεταγμένες των αστεριων. όταν βρήσκεις με το μάτι τον πολικό υποθέτω υπολογίζοντας το σφάλμα του ματιού δεν θα είναι δύσκολο να κεντράρει ακριβως.

βέβαια επιφυλάσομαι να το ψάξω.

Δημοσιεύτηκε
Ειναι απλουστατο το θεμα! Ο δημιουργος τους τα εχει φτιαξει ετσι ωστε να "βλεπουν" ενα προκαθορισμενο ουρανο ο οποιος εχει ολα τα αντικειμενα (τα εκαστοτε αποθηκευμενα στη μνημη τους) Απλα εμεις με το να βαζουμε την ωρα/συντεταγμενες τοποθεσιας μας ειναι σαν να τους λεμε ο ουρανος σημερα ξεκιναει με αυτη την κλιση π.χ. και ετσι οταν τα στελνουμε στους στοχους τους αυτα υπολογιζουν ποιες κινησεις πρεπει να κανουν, αναλογα με το τι μερα ειναι και που βρισκονται, για να σημαδεψουν το αντικειμενο που θελουμε. Η πολικη ευθυγραμμιση διασφαλιζει το οτι "βλεπουν" σωστα και οτι θα ακολουθουν σωστα το αντικειμενο για οση ωρα θελουμε.

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Ναι, αλλά αν θές να στοχεύσεις κάτι πολύ-πολύ μακριά, οποιοδήποτε

σφάλμα στην ευθυγράμμιση θα είναι μοιραίο.

Και ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω πως ευθυγραμμίζεται το άτιμο τόσο

τέλεια! Και οι συντεταγμένες που βάζεις έχουν σφάλμα! Δηλαδή εσύ

από που ξέρεις τις συντεταγμένες του τηλεσκοπίου σου.

Το μόνο που μου κάνει κλικ, είναι να χρησιμοποιείται GPS αλλά και

αυτό εάν δεν είναι στρατιωτικό έχει μια κάποια ακρίβεια (κάποια

μέτρα φαντάζομαι τα πιο εμπορικά). Και δεν φαντάζομαι τα φτηνά

ρομποτικά να έχουν GPS.

ευχαριστώ,

γιάννης

Δημοσιεύτηκε

Τα πραγματα ειναι ακομα πιο απλα φιλοι μου.

Στα ρομποτικα με ισημερινη στηριξη ειναι μαλιστα γελοιο για την σημερινη τεχνολογια

Το τηλεσκοπιο γυρνα μονο γυρω απο ενα αξονα, επισης υπαρχουν τα λεγομενα encoders τα οποια ανιχνευουν την κινηση του αξονα και καταγραφουν την θεση του, το ιδιο συμβαινει και για τον αλλο αξονα. Ετσι οταν αρχικα βαλεις χρονο στο τηλεσκοπιο δηλαδη του πεις οτι τη συγκεκριμενη χρονικη στιγμη κοιτα τις συγκεκριμενες ουρανογραφικες συντεταγμενες, μετα εναι απλο αφου εχει γινει εκ των προτερων βαθμονομηση των αξονων να κινηθουν οι αξονες σε καινουργιες συντεταγμενες.

Τωρα στα αλταζιμουθιακα ειναι το ιδιο πραμα απλα πριν την μετακινηση γινεται μετατροπη στις συντεταγμενες απο το ενα συστημα αναφορας στο αλλο μεσω γνωστων σχεσων.

Βεβαια αν δεν εχει γινει σωστη πολικη ευθυγρμιση τοτε αρχιζουν οι στοχευσεις να μην ειναι ακριβεις αλλα και αυτο διορθωνεται μεσω συστηματων οπως to High Precision της Meade ή παρομοιων . Αυτα τα συστηματα δεν κανουν τιποτα αλλο εκτος απο μια διωρθωση συντεταγμενων συμφωνα με το σφαλμα που μετρουν στις στοχευσεις που γινονται.

Ελπιζω να βοηθησα και να μην μπερδεψα περισσοτερο!!!!! 8)

Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... dance004.gif dance017.gif

J.N

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης