johndouk Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Φίλτατε astrovox συμφωνώ με όλες τις πτυχές της άποψής σου. Μόνο, πέρα από τους ορισμούς και τη λογική, σε κάθε λογής εραστιτέχνη υπάρχει σίγουρα και συναίσθημα, "έρωτας" σε αυτό που κάνει (θυμίζω:εραστής...), ενώ παράλληλα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ύπαρξη αστρονόμων που μπορεί (ίσως και λόγω κορεσμού ή βαθειάς εμπλοκής στη λέπτομέρεια ή τα μαθηματικά) να μην έχουν πιά συναίσθημα αλλά να βιώνουν μια μορφή "νόσου"... (πολλές φορές ανίατης) [/i] Astrophoto Album
Heal Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Συμφωνώ και επαυξάνω Αντρέα! Όταν κάποιος προσφέρει στην Αστρονομική γνώση τότε είναι ερευνητής αστρονόμος. Όπως δεν είναι λογικό να περιμένουμε από κάθε μαθηματικό να ανακαλύπτει νέα θεωρήματα, δεν είναι αναγκαίο για να είναι κάποιος αστρονόμος να πρέπει να ανακαλύπτει νέα πράγματα. Η γνώση που μπορεί να έχει κάποιος αστρονόμος ποικίλει ανάλογα με τον τομέα που ασχολείται. Μπορεί ένας αστρονόμος θυμίζει περισσότερο έναν μαθηματικό, ένα φυσικό ή ακόμη και ένα προγραμματιστή ή μηχανικό. Για την ερασιτεχνική αστρονομία τα πράγματα είναι κατά τη γνώμη μου πιο χαλαρά. Η ερασιτεχνική ενασχόληση κάθε είδους δεν μπορεί να μπει κάτω από αυστηρούς ορισμούς και ούτε θα κατωχυρώσει κανείς εργασιακά δικαιώματα με αυτό τον τρόπο. Φυσικά και είναι απόλυτα εύστοχη η αναφορά σε άτομα με πρώτο πτυχίο αστρονομίας, τα οποία είναι αστρονόμοι αλλά όχι ερευνητές.
messier51 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Όταν κάποιος προσφέρει στην Αστρονομική γνώση τότε είναι ερευνητής αστρονόμος. Όπως δεν είναι λογικό να περιμένουμε από κάθε μαθηματικό να ανακαλύπτει νέα θεωρήματα, δεν είναι αναγκαίο για να είναι κάποιος αστρονόμος να πρέπει να ανακαλύπτει νέα πράγματα. αρα λοιπον heal ποια ειναι η δουλεια ενος επαγγελματια αστρονομου ??φαντασου εναν επαγγελματια τραγουδοποιο. δημειουργει τραγουδια για να ζησει. αν καποιος ειναι ερασιτεχνης τραγουδοποιος τοτε δημειουργει τραγουδια για την παρτη του. αν παιζει απλα μουσικη σιγουρα δεν ειναι τραγουδοποιος δ.
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 αρα λοιπον heal ποια ειναι η δουλεια ενος επαγγελματια αστρονομου ?? Φαντάσου έναν αστρονόμο στη NASA που δεν κάνει αστρονομική έρευνα αλλά με τις γνώσεις του βοηθάει για να σχεδιαστεί μια διαστημική αποστολή. Δε νομίζω ότι πρέπει να του στερήσουμε τον τίτλο. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
messier51 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Φαντάσου έναν αστρονόμο στη NASA που δεν κάνει αστρονομική έρευνα αλλά με τις γνώσεις του βοηθάει για να σχεδιαστεί μια διαστημική αποστολή. Δε νομίζω ότι πρέπει να του στερήσουμε τον τίτλο. εχω την εντυπωση οτι τον τιτλο τον κερδιζεις. επισης φανταζομαι οτι γενικα δεν κανουν οι αστρονομοι τις μελετες των διαστημικων αποστολων αλλα φυσικοι, χημικοι, μηχανικοι, ηλεκτρονικοι, και πολλοι πολλοι αλλοι εκτος απο τους αστρονομους. τελος δεν ξερω γιατι πρεπει να κανουμε τον διαχωρισμο ερευνητης αστρονομος και αστρονομος. εγω τουλαχιστον δεν εχω συναντισει κανεναν αστρονομο (ερευνητικα κεντρα και πανεπηστιμια ) που να μην κανει ή να μην εκανε ερευνα. εξαλλου η ερευνα ειναι εκεινη που σου δινει θεσεις παντου στην αστρονομια. οχι ??? δ.
Heal Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημήτρη θα σε ρωτήσω εγώ κάτι με τη σειρά μου: Είναι ή δεν είναι αστρονόμος απόφοιτος Πανεπιστημιακής σχολής που δίνει πρώτο πτυχίο αστρονομίας -προφανώς δεν έχει κάνει κάποια πρωτότυπη μελέτη; Επίσης κάτοχος MSc Αστρονομίας -το οποίο δεν είναι ερευνητικό αλλά με εξετάσεις σε διδασκόμενα μαθήματα και μια εργασία η οποία δεν είναι κατ' ανάγκην πρωτότυπη δημοσιεύσιμη- είναι ή δεν είναι Αστρονόμος;
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Είναι ή δεν είναι αστρονόμος απόφοιτος Πανεπιστημιακής σχολής που δίνει πρώτο πτυχίο αστρονομίας -προφανώς δεν έχει κάνει κάποια πρωτότυπη μελέτη; Επίσης κάτοχος MSc Αστρονομίας -το οποίο δεν είναι ερευνητικό αλλά με εξετάσεις σε διδασκόμενα μαθήματα και μια εργασία η οποία δεν είναι κατ' ανάγκην πρωτότυπη δημοσιεύσιμη- είναι ή δεν είναι Αστρονόμος; Καίρια ερώτηση. Η αποψή μου είναι ΝΑΙ και συνδέω τον όρο "αστρονόμος" με τη γνώση και όχι την έρευνα ή την προσφορά νέας γνώσης απαραίτητα. Περιμένω και την άποψη των φίλων που διαφωνούν. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
aiolos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Γυρνωντας στο θεμα.. καποτε διαβασα πως ο Patrick Moore δεχτηκε ενα τηλεφωνημα απο εναν επαγγελματια αστρονομο για εναν λαμπρο καινοφανη στον Ζυγο που δεν ηταν αλλος απο τον.... πλανητη Κρονο Ο ερασιτεχνης εχει μια προσωπικη σχεση με τον ουρανο τον γνωριζει τον αγαπαει, ενας επαγγελματιας δικαιολογειται να μην ξερει να δειξει τον Κρονο στον ουρανο (δεν ειναι η δουλεια του εξαλλου) ενας ερασιτεχνης ΟΧΙ! Συμβαίνει τέτοιο πράγμα? Να μη γνωρίζει ο επαγγελματίας αστρονόμος τον Ουρανό? Δεν το ήξερα πραγματικά!!! Μου ακούγεται απίστευτο. Θεόδωρος Σπανός
messier51 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 να σου πω τι πιστευω τελικα και γιατι ... ο αστρονομος ειναι αυτος που μελεταει τους νομους των ουρανιων σωματων. μελετη δεν σημαινει διαβαζω ουτε κατανοω. σημαινει γνωριζω και καταγραφω κατι ή εξηγω κατι. αν τα εχουν εξηγησει πριν απο σενα τοτε δεν εισαι αστρονομος εισαι απλα γνωστης αστρονομικων φαινομενων. αν δεν εχεις καταγραψεις τιποτα καινουριο παλι δεν εισαι αστρονομος αλλα παρατηρητης αστρονομικων φαινομενων. αρα δεν εισαι αστρονομος. επειδη ομως, εξαιτειας του εξοπλισμου των επαγγελματιων στους ερασιτεχνες δεν εχουν μεινει και πολλα να κανουν μενουν στην στοιχειωδη ερευνα. υπαρχουν παρα πολλα πεδια στοιχειωδης ερευνας που μπορει να κανει ενας ερασιτεχνης. ακομα για να γινεις αστρονομος πρεπει να εχεις καποια θεση για μα συνεχισεις αρα αφου ολοι αυτοι δεν εχουν καποια θεση και δεν εχουν κανει τιποτα για την ερευνα δεν λεγονται αστρονομοι. λεγωνται γνωστες της επιστημης της αστρονομιας. ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΧΕ !!! υπαρχει μεγαλη διαφορα απο το γνωριζω αστρονομια και απο το εφαρμοζω την αστρονομια. οπως και ξερω να κανω πολλα φαγητα αλλα ποτε δεν τα εκανα. απλα ξερω πως γινονται. οταν θα τα κανω θα μπορω να πω οτι μαγειρευω. γενικα ο αν δυναμη αστρονομος δεν ειναι αστρονομος. γι'αυτο λεω οτι ο αστρονομος ειναι καποιος που προσφερει στην γνωση. δεν λεω ποσο σημαντικη ειναι αυτη η γνωση. αλλα οτι πρεπει να ειναι γνωση. αν ειναι το επαγγελμα του λεγετε επαγγελματιας αστρονομος αν οχι λεγετε ερασιτεχνης. μου φαινετε απολυτα δικαιο και σωστο. απολυτα. να σε ρωτησω κατι και εγω τωρα ? γιατι το διδακτορικο σου και καθε αλλο διδακτορικο ειναι κατι καινουριο απο πλευρα γνωσης ?? γιατι δεν ειναι απλα μια εργασια, ασχετα αν την εκανε αλλος ή οχι. εσυ μπορεις να δειξεις παλι οτι ξερεις ?? γιατι πρεπει να προσφερεις για να το παρεις ??? δ.
messier51 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Καίρια ερώτηση. Η αποψή μου είναι ΝΑΙ και συνδέω τον όρο "αστρονόμος" με τη γνώση και όχι την έρευνα ή την προσφορά νέας γνώσης απαραίτητα. οπως ειπα και στον heal προσπαθησε να αναρωτηθεις γιατι τα διδακτορικα εχουν αυτην την φυση που εχουν. της νεας γνωσης. και αυτο ειναι το κλειδι που μπορει να σε κανει επαγγελματια. εξαλου και φιλοσικα επιμενω ο αστρονομος μελεταει τα φαινομενα. αυτος που απλα τα γνωριζει ή τα παρατηρει δεν τα μελετα. δ.
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Η απάντηση του Δημήτρη ήταν σαφής. ΟΧΙ, δεν είναι αστρονόμος όποιος έχει σπουδάσει αστρονομία εκτός και αν ασχοληθεί με το να κάνει καταγραφή και εξήγηση νέων πραγμάτων. Διαφωνώ κάθετα αλλά τουλάχιστον η άποψη είναι συνεπής με τις απόψεις του για το αν κάποιος είναι ερασιτέχνης αστρονόμος ή όχι. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, λοιπόν. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
messier51 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 ξερεις απλα τι γινετε. το οτι ειναι τοσο ξεκαθαρο αυτο για μενα, με προβληματιζει γιατι να εχεις αλλη αποψη. ΦΥΣΙΚΑ και δεν θελω να σου την αλλαξω ετσι ? μην παρεξηγηθω. απλα ηθελα να μου εξηγησεις πως το σκεφτεσε ?? δηλαδη το οτι εχει μαθει καποιος καποια πραγματα για την αστρονομια των κανει αστρονομο ?? και αν δεν εχει καποιο εργο τι διαφορα εχει απο τον ερασιτεχνη ?? δ.
Heal Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Αγαπητέ Δημήτρη, αφού διάβασα την άποψη σου και κατάλαβα τι εννοείς, καλοπροαίρετα θα διαφωνήσω. Ανεξάρτητα του τί δουλειά κάνεις μετά -ξέρω προσωπικά άτομο που πήρε πρώτο πτυχίο αστρονομίας (όχι διδακτορικο- μεταπτυχιακό) και τώρα δουλεύει σε εταιρεία υπολογιστών. Για μένα αυτό το άτομο είναι αστρονόμος -δεν είναι ερευνητής αστρονόμος ούτε ξέρω αν είναι καλός αστρονόμος- αλλά είναι αστρονόμος. Και αυτό το πιστεύω για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ένας μαθηματικός που θα δουλέψει στην οικογενειακή επιχείρηση του μπάρμπα του, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τα μαθηματικά, θα παραμείνει μαθηματικός και δε θα "καθαιρεθεί". Τα διδακτορικά είναι αυτά που είναι γιατί αποτελούν στην ουσία ένα κομμάτι νέας γνώσης. ΟΜΩΣ: δεν είναι απαραίτητο να έχεις διδακτορικό για να είσαι χ (όπου χ=μαθηματικός, φυσικός, βιολόγος, γιατρός, δάσκαλος, ..., αστρονόμος, ...). Για αυτό δε συνδέω τον αστρονόμο αναγκαστικά με κάποιον που παράγει νέα γνώση.
messier51 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 και τωρα σκεφτηκα και κατι αλλο (περιεργο αλλα που και που και εγω ...) ας παμε λιγο απο το αλλο ακρο. ποιος δεν ειναι ερασιτεχνης αστρονομος ? γιατι λογικα ο καθενας που κοιταει τον ουρανο ειναι. ειτε εχει εξοπλισμο ειτε δεν εχει. και το ερωτευμενο ζευγαρι οπως ακουστηκε προηγουμενος γιατι να μην ειναι ολοι ?? που σταματαει λοιπον ? δ.
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 απλα ηθελα να μου εξηγησεις πως το σκεφτεσε ?? δηλαδη το οτι εχει μαθει καποιος καποια πραγματα για την αστρονομια των κανει αστρονομο ?? και αν δεν εχει καποιο εργο τι διαφορα εχει απο τον ερασιτεχνη ?? Με κάλυψε πλήρως ο Heal. Οπως σου είπα σαφώς πιο πάνω, συνδέω την έννοια του αστρονόμου με τη γνώση των νόμων. Δηλαδή ναι, όποιος έχει γνώσεις αστρονομίας (στην περίπτωσή μας, σπούδασε αστρονομία) ναι, είναι αστρονόμος. Αν δεν σπούδασε αστρονομία αλλά έχει γνώσεις για αυτήν τότε και πάλι είναι αστρονόμος, ερασιτέχνης θες να τον πεις, "αστρονόμος της πίσω αυλής" όπως λένε οι Αμερικανοί, δεν με πειράζει, πάντως δε βρίσκω τον όρο "αστρονόμος" ασύμβατο με ένα τέτοιο άτομο. Η παραγωγή νέας γνώσης είναι κάτι παραπάνω και όπως σωστά είπε ο Heal θα μπορούσε να αποδοθεί ως "ερευνητής αστρονόμος" ή κάτι άλλο. Το διδακτορικό δεν είναι απλά παραγωγή νέας γνώσης, είναι παραγωγή νέας γνώσης μέσα από έναν συγκεκριμένο θεσμό-διαδικασία που σε οδηγεί σε συγκεκριμένο τίτλο πτυχίου και σταματάει εκεί το θέμα. Δεν είναι αποκλειστικότητα των διδακτορικών η παραγωγή γνώσης, είναι όμως προϋπόθεσή τους. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
messier51 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 ΟΜΩΣ: δεν είναι απαραίτητο να έχεις διδακτορικό για να είσαι χ (όπου χ=μαθηματικός, φυσικός, βιολόγος, γιατρός, δάσκαλος, ..., αστρονόμος, ...). Για αυτό δε συνδέω τον αστρονόμο αναγκαστικά με κάποιον που παράγει νέα γνώση. μα ο αστρονομος δεν ειναι κατι διαφορετικο. μηχανικος, φυσικος, εργατης, αστρονομος. νομιζω οτι δεν μπορει να τον βαλεις σε τετοια καταταξη διοτι ειναι η εξειδικευση του φυσικου. πυρινικος φυσικος, θεωριτικος, φυσικος πλασματος, αστρονομος. αρα ηδη σαν φυσικος εχει αυτες τις ιδιοτητες που λες. το πρωτο πτυχειο ειναι μια εξηδικευση του πανεπηστιμειου σε προπτυχειακο ( οπως σε εμας τους τομεις) δεν αλλαζει κατι. οχι διαφωνω. αυτος που σπουδαζει κατι δεν ειναι αυτο που σπουδαζει μεχρι να το εξασκησει (για μενα παντα) επειδη η πολιτεια σου δινει ενα πτυχειο δεν το οποιο δεν ξερω και εγω πως το πειρες δεν λεει πολλα. πρεπει να εφαρμοσεις αυτα που εμαθες. οπως μου λεει και καποιος συχνα εδω πανω "τι αξια εχει ο θησαυρος σου αν ποτε δεν θα τον ξεθαψεις" δ.
Vegan Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Μα ρε παιδιά και τί αν κάποιος έχει πτυχίο αστρονομίας;;; Φυσικά και αυτό δεν τον κάνει αστρονόμο! Αν δεν ασχολείται με αυτό και είναι για παράδειγμα υπάλληλος του ΟΤΕ, τότε φυσικά και δεν είναι αστρονόμος! Επίσης δε συμφωνώ να προσεγγίσουμε το θέμα ετυμολογικά!Πρέπει να υπάρξει απλά ένας διαχωρισμός ανάλογα με το τί κάνει ο καθένας.Αυτός που κοιτά τον Ουρανό είναι stargazer(Παρατηρητής του ουρανου).Άν κάποιος βοηθάει αμισθι στην παραγωγή η μεταλαμπάδευση της γνώσης είναι ερασιτέχνης αστρονόμος. Και επίσης πιστεύω ότι το παράδειγμα με τον μάγειρα είναι άστοχο.Δεν είναι το ίδιο! Και αυτό επειδή η τροφή είναι θέμα επιβίωσης πρώτα!Και φυσικα δεν μπορούμε να πούμε "εγώ μαγειρεύω αφιλοκερδώς άρα είμαι ερασιτέχνης μάγειρας" οπως επίσης δε μπορούμε να πούμε "Επαγγελματίας μάγειρας είναι αυτός που προσφέρει στην έρευνα γύρω από νέα είδη τροφών"! Ακόμα και το παράδειγμα με κάποιον που ξέρει να βρίσκει 6000 νεφελώματα 4000 διπλούς αστέρες κ.ο.κ.....Αυτό δεν τον κάνει ερασιτέχνη αστρονόμο τόν κάνει....επαγγελματία GO-TO!
Heal Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 ας παμε λιγο απο το αλλο ακρο. ποιος δεν ειναι ερασιτεχνης αστρονομος ? γιατι λογικα ο καθενας που κοιταει τον ουρανο ειναι. ειτε εχει εξοπλισμο ειτε δεν εχει. και το ερωτευμενο ζευγαρι οπως ακουστηκε προηγουμενος γιατι να μην ειναι ολοι ?? Εδώ, να πω την αλήθεια, δε θα δώσω βέβαιη απάντηση γιατί από τη φύση της η ερασιτεχνική ενασχόληση δεν μπορεί να μπει σε νόρμες -στην επαγγελματική έχω διαφορετική άποψη γιατί είναι δυνατόν (συμβατικά, το δέχομαι, και χωρίς πάντα να αντικατοπτρίζει την ουσία του πράγματος) να μεταφράσει κανείς τη λήψη ενός πτυχίου σε έναν επαγγελματικό τίτλο.
Vegan Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 OΜΩΣ: δεν είναι απαραίτητο να έχεις διδακτορικό για να είσαι χ (όπου χ=μαθηματικός, φυσικός, βιολόγος, γιατρός, δάσκαλος, ..., αστρονόμος, ...). Για αυτό δε συνδέω τον αστρονόμο αναγκαστικά με κάποιον που παράγει νέα γνώση. Δυστυχώς δεν είναι έτσι.Και αυτό γιατι η αστρονομία δεν είναι τόσο αρρικτα συνδεδεμένη με την καθημερινή μας ζωη όσο τα υπόλοιπα αλλά επίσης γιατί για να είσαι επαγγελματίας σε όλα τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό!Ένας αστυνόμος π.χ έχει διδακτορικό;
aristarchus Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Ερωτηση προς την παρεα ... Ο E.E. Barnard ειναι γνωστος για πολα πραγματα και μαλιστα εχει μερικα αντικειμενα με το ονοματα του καθως και τον γνωστο καταλογο "σκοτεινων νεφελωματων". Απο οτι θυμαμαι, ο ανθρωπος δεν ειχε καμια επισημη μορφωση στην αστρονομια και το ξεκινημα του στον χωρο ηταν αρκετα σεμνο (νομιζω καθαρηστης). Τον βλεπετε ως ερασιτεχνη η επαγγελματια; Γενικα θεωρειται ως ενα απο τους ποιο γνωστους και παραγωγικους "ερασιτεχνες". Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
johndouk Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Και αυτό γιατι η αστρονομία δεν είναι τόσο αρρικτα συνδεδεμένη με την καθημερινή μας ζωη όσο τα υπόλοιπα αλλά επίσης γιατί για να είσαι επαγγελματίας σε όλα τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό! Η παρατήρηση του ουρανού μας διδάσκει την απεξάρτηση από την αμεσότητα του χρόνου, την απεξάρτηση από το σήμερα. (πόσο μαγική ήταν η στιγμή που πρωτοσυνειδητοποιήσαμε ότι βλέπουμε συγχρόνως διάφορες στιγμές του παρελθόντος !) Ας σκεφτούμε έτσι και για την καθημερινή μας ζωή σε σχέση με τον επαγγελματισμό και την επιστήμη. Οι αρχαίοι (Έλληνες και μη) που -με μηδαμηνή φωτορύπανση- "είδαν" και βάφτισαν τους αστερισμούς, το έκαναν επειδή πήραν πτυχίο αστρονομίας?Αυτό δεν ήταν συνεισφορά στην παγκόσμια γνώση?Η κατοχή της γνώσης απαιτεί διδαχή ή εμπειρία? [ή =XOR]Πώς μεταδίδεται γνώση και από ποιούς?Πόσες φορές στο παρελθόν η παρατήρηση (ακόμα και από αδαείς) δεν αποτέλεσε την αιτία για ανατροπή της -τότε επιστημονικής- γνώσης? Τελικά "καλουπώνεται" ο ορισμός που αναζητούμε ή απλά αποδίδει την ουσία του εκάστοτε παρόντος, ενώ στο διηνεκές είναι δυναμικός... Astrophoto Album
inest Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Οπως ισως καταλαβατε εγω συμφωνω απολυτα με το Δημητρη. Θελω να προσθεσω ομως καποια πραγματα στην συζητηση. Στην περιπτωση μας πιστευω οτι τα πραγματα ειναι ή ασπρα ή μαυρα. Δεν υπαρχει ενδιαμεση κατασταση. Νομιζω οτι η αποψη μου εχει παρουσιαστει αρκετα ωστε να καταλαβαινουμε οτι ειναι τουλαχιστον τεκμηριωμενη, βασισμενη σε μια λογικη 0-1. Αντιθετα η αντιπερα οχθη μου φαινεται οτι βασιζεται σε κατι που μοιαζει περισσοτερο ουτοπικο, ρομαντικο, ονειρικο.... ψαχνω να βρω ορους αλλα ισως κανενας να μην ταιριαζει σε αυτο που σκεφτομαι απολυτα. Ισως ολοι οσοι επικαλουνται τον ορο ερασιτεχνης αστρονομος να εχουν την αναγκη να ανηκουν σε μια ομαδα ανθρωπων ( απολυτα θεμιτο) με ενα ομως ελλατωμα για μενα. Θελουν εκτος απο το να "ανηκουν", θελουν να ανεβουν και στη συνειδηση τους οτι ειναι κατι πολυ διαφορετικο απο τους υπολοιπους ανθρωπους κατι που εχει πολυ περισσοτερο κυρος στα ματια των υπολοιπων. Μη που πειτε οτι μια γυναικα δεν "πεφτει" πιο ευκολα οταν ακουει για αστρα ... και μαλιστα απο καποιον που ονομαζεται αστρονομος!!! Αν ακουγε " παρατηρητης του ουρανου σιγουρα θα ξενερωνε.Το παραπανω ειναι ενα μονο παραδειγμα και ελπιζω να μην θεωρηθει σεξιστικο ή οτι σας προσβαλει.!!!Διαφωνουμε για τον ορο " αστρονομος" και οχι για το "ερασιτεχνης". Αυτο ειναι πιο βαθυ απο οτι νομιζετε. Διαφωνουμε μονο σε αυτο διοτι εκει μας καιει......το αν θα μας πουνε αστρονομους ή οχι, αν θα ειμαστε οπως ειπα πιο πανω ανθρωποι με κυρος ή οχι. Με την λογικη που λετε θα μπορουσα να πω : επειδη διαβασα την εγκυκλοπεδεια της ιατρικης και βλεπω την τηλεοπτικη σειρα E.R. τοτε ειμαι ερασιτεχνης γιατρος. Οπως επισης θα μπορουσα να πω οτι επειδη εμαθα τους νομους της χημειας στο λυκειο ( αντε και λιγο στο πρωτο εξαμηνο) τοτε ειμαι χημικος και οτι επειδη ξερω να παραγωγιζω ειμαι και μαθηματικος.!!!!Ειναι ακριβως το ιδιο πραγμα και για τους αστρονομους. Συνεπως κανεις δεν ειναι αστρονομος αν δεν το εξασκειση , ακριβως οπως δεν εισαι γιατρος αν δεν βοηθησεις πρωτα μερικους ανθρωπους. Τοσο απλο!!! Να προσθεσω ακομη οτι εμεις που διαφωνουμε απο οτι βλεπω ειμαστε ολοι φοιτητες της αστρονομιας. ΦΟΙΤΗΤΕΣ και αρα οχι αστρονομοι. Δεν εχουμε ακομη προσθεσει κατι ολοδικο μας στο δεντρο της γνωσης. Σφαλμα βλεπω οτι συμφωνει μαζι μου και ο κΑντωνης . Για ολα τα παραπανω νομιζω Heal οτι δεν μπορεις να απαντησεις στην ερωτηση αν το ερωτευμενο ζευγαρι ειναι αστρονομοι. Ελπιζω μονο να μην παρεξηγηθηκα οτι προσβαλλω την υποσταση σας , οτι ειπα το ειπα για να ξεκαθαρισω ελπιζω τα πραγματα και να τα εξηγησω απο μια πιο "ψυχολογικη" σκοπια Μηπως ειμαι και ψυχολογος αραγε??? Παντα φιλικα Γιαννης Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... J.N
inest Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Τον βλεπετε ως ερασιτεχνη η επαγγελματια; Γενικα θεωρειται ως ενα απο τους ποιο γνωστους και παραγωγικους "ερασιτεχνες". Παραθετω και στην πιο πανω απαντηση μου....Προσεφερε γνωση ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣΔεν με ενδιαφερει αν ειναι ερασιτεχνης ή οχι Στο Απειρο και Ακομα Παραπερα ...... J.N
johndouk Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Προσεφερε γνωση ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣΔεν με ενδιαφερει αν ειναι ερασιτεχνης ή οχι Η προσέγγιση αυτή του inest με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.Χωρίς ωστόσο μηδενιστικά να συμπεραίνει κανείς το αντίθετο: Δεν προσέφερε γνώση δεν είναι αστρονόμος. Astrophoto Album
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28, 2006 ας παμε λιγο απο το αλλο ακρο. ποιος δεν ειναι ερασιτεχνης αστρονομος ? Καλο ερωτημα! Η απαντηση μου: οποιος δεν μπορει να βρισκει ουρανια σωματα με χρηση ερευνητη και χαρτων, ναι για μενα δεν ειναι ερασιτεχνης αστρονομος!(Εξαιρω οσους ξεκινανε που ειναι απλως αρχαριοι προς αποφυγη παρεξηγησεων).Και εξηγουμαι,ενας sky zapper βρισκει με το ρομποτικο τηλεσκοπιο 16" το Μ13, διπλα ειναι ενα αρχαριος με ενα 8", κοιταζει απο το 16" ωω τι ωραιο μπραβο φιλε, μπορεις να το βρεις να το δω με το δικο μου; Ο sky zapper δεν μπορει το αποτελεσμα; Γινεται "ΡΟΜΠΑ" (γουσταρω!!!) Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα