Jump to content

Η μουσική των σφαιρών


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η μουσική των σφαιρών είναι μια αρχαία θεωρία του Πυθαγόρα .Ο αρχαίος φιλόσοφος υποστήριζε ότι όλα τα ουράνια σώματα εκπέμπουν ήχους σε μια συγκεκριμένη συχνότητα .Αυτή είναι μια από τις εργασίες που έγραψα κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού!Μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

 

Ευχαριστώ!!!

 

 

Η εργασία: https://astoriond.blogspot.com/2019/08/blog-post_26.html

Δελής Χρήστος (φεγγαρογητεμένος)

 

Μέλος της ομάδας Άρατος Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας![/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Χρήστο.

Αρχικά χαίρομαι που σε βλέπω στο Astrovox.

 

Όσον αφορά το άρθρο που πόσταρες:

 

Αρχικα θέλω να πω το εξής, δε γίνεται αρκετά σαφής κατ’ εμέ ο σκοπός του άρθρο σου. Ειλικρινά θα ήθελα να μου απαντήσεις στο ποιος είναι ο σκοπός αυτού του άρθρου ; (Δεν μιλάω ειρωνικά σε καμία περίπτωση, απλά ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί εντελώς διαφορετικά, οπότε θα ήθελα εσύ να πεις ποιο είναι το νόημα αυτού του άρθρου).

Θεωρώ αυτά που αναφέρεις “πασαλείματα” , ανακριβή και αβάσιμα δεδομένου ότι οι πηγές που χρησιμοποιείς δεν μπορούν να σταθούν σε καμία μα καμία σοβαρή συζήτηση.

Γιατί όμως λέω ότι δεν μπορούν να σταθούν σε καμία σοβαρή συζήτηση ;

 

Μία πηγή σου είναι από το Blog “Ομάδα Ορφέας”, κάτω από το όνομα του Blog ως υπότιτλο διαβάζουμε “ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΟ – ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ – ΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ – ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΑΤΙΑ – ΑΣΤΥΜΑΓΕΙΑ”. Πρώτον μιας και το συγκεκριμένο blog είναι πηγή σου θα ήθελα να μου πεις τι στο καλό είναι η “αστυμαγεία” ειλικρινά! Δεύτερον θα ήθελα να μου εξηγήσεις πως θες κάποιος να πάρει στα σοβαρά ένα τέτοιο blog (και κατ’ επέκταση και το κείμενο σου που το χεις ως πηγή) που περιέχει άρθρα σχετικά με θαλάσσια τέρατα στη Σύρο κατά τον Μεσαίωνα(!), “παραφυσική δραστηριότητα”, “ΑΤΙΑ στον Ταυγετο” και πολλά άλλα εθνοβαρεμένα, “πυροβολημένα” άρθρα σχετικά με θεωρίες συνωμοσίας κλπ. Θεωρώ πως δεν μπορεί να μη κάνει “μπαμ” ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για σοβαρή σελίδα που μπορούμε να “βασίσουμε πάνω” της άρθρο μας, εκτός αν δέχεσαι τις βλακώδεις απόψεις τους περί UFO/ATIA, νεραϊδότοπους (!!!), αρχαία υπερόπλα, στοιχιωμένες γέφυρες κλπ κλπ κλπ παρόμοια. Δεν βγάζω τίποτα απ’ το κεφάλι μου απλά αναφέρω μερικούς τίτλους από άρθρα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο blog, αλήθεια πριν πάρεις το κείμενο από αυτή την ιστοσελίδα ειλικρινά μπήκες στο κόπο να δεις την θεματολογία και τα υπόλοιπα άρθρα ;

 

Θα συνεχίσω γράφοντας κάποιες σκέψεις και για ακόμη μία πηγή σου... Πρόκειται για την σελίδα “Mind Hack, Η εναλλακτική αναζήτηση στην Ελλάδα”. Μπαίνοντας κάποιος στη σελίδα βλέπεις τις εξείς ενότητες... “Υπερβατισμός, αποκρυφισμός, τρανσουμανισμός, συνωμοσία, εναλλακτική αναζήτηση, παράξενα βίντεο” . Αλήθεια τώρα θες να πάρουμε στα σοβαρά μια σελίδα που έχει ενότητες σχετικά με αποκρυφισμό και συνωμοσίες ; Λυπάμαι αλλά αυτό δείχνει είτε ότι εσύ ο ίδιος δεν έχεις δει τις σελίδες που έχεις ως πηγές είτε ότι συμφωνείς και δέχεσαι όλα αυτά τα σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας κλπ, και τα δύο είναι αρκετά αρνητικά.

Άλλη πηγή σου είναι το blog “arxaia-ellinika” το οποίο φιλοξενεί άρθρο με τίτλο “ Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς αναμένει τους Έλληνες – Συγκλονιστικό Ρώσικο βίντεο για το Βυζάντιο...” Φαντάζομαι δεν χρειάζεται να πω εγώ κάτι, τα λένε όλα οι πηγές σου.

 

Όσον αφορά το 11σελιδο pdf που έχεις ως πηγή αναφέρει:

 

“Η μουσική αυτή δεν είναι ακουστή εκ της ανθρώπινης ακοής, διότι η ψυχική αρμονία των πιστών, σε κανονικές συνθήκες, συντονισμένη με την κοσμική μουσική, έχει διαταραχθεί από την παραμονή της εις ένα σώμα.” Πως αυτό μπορεί να σταθεί σε επιστημονική συζήτηση στο σήμερα...Δεν ξέρω...

 

Το PowerPoint που έχεις ως πηγή δεν θα μπω στο κόπο να το σχολιάσω καν, ανά μία διαφάνεια ένας φυσικός (που είναι και το επάγγελμα του), κόβει τις φλέβες του.

 

Πέρα από αυτά τα πολύ σοβαρά σφάλματα, υπάρχει και η εξής ερώτηση...Το συμπέρασμα από την εργασία/άρθρο σου ποιο είναι ;

 

Αυτό σχετίζεται άμεσα με τον αρχικό προβληματισμό που έθεσα, σχετικά με τον σκοπό του άρθρου.

 

Αν καταλάβα καλά θεωρείς ότι η αντίληψη του Πυθαγόρα επαληθεύεται από τα δεδομένα των αποστολών Voyager, INJUN 1, ISEE1 και HAWKEYE ;

 

Αν ναι λυπάμαι αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι. Προσπαθείς να συνδέσεις πράγματα που δεν συνδέονται. Οι ηλεκτομαγνητικές δονήσεις οι οποίες “μεταφράζονται” σε ήχο δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τη μουσική των σφαιρών του Πυθαγόρα, ούτε επαληθεύουν την αντίληψη του. Τα εργαλεία μελέτης του διαστήματος δεν είναι ούτε η φιλοσοφία του Πυθαγόρα ούτε των Ορφικών.

 

Μερικές φιλικές συμβουλές μιας και εγώ στην ηλικία σου πάνω κάτω ξεκίνησα να κάνω μεταφράσεις, να γράφω άρθρα κλπ, είναι:

 

Να γράφεις για πράγματα που γνωρίζεις.

 

Πριν γράψεις κάτι ακόμα και για πράγματα που γνωρίζες τέλεια, κάνε μια έρευνα, διάβασε, ψάξου.

 

Πρόσεξε τις πηγές σου, πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό και σοβαρό.

 

Απ’ την στιγμή που γράφεις κάτι φρόντισε να μην αφήνεις “παραθυράκια” που μπορούν να μειώσουν το κείμενο (και κατ’ επέκταση εσένα) στα μάτια του κοινού.

 

Ελπίζω πραγματικά κανείς να μην πάρει στα σοβαρά μια πηγή που μεταξύ άλλων ασχολείται με αποκρυφισμό και λοιπά αρχαιεθνικοβαρεμένα θέματα που εξετάζονται χωρίς καμία λογική. Ο παραλογισμός αυτών, δεν έχει θέση στην επιστημονική κοινότητα, ούτε στην κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων νομίζω.

 

Εν ολίγοις οι πηγές σου δεν μπορούν να στηρίξουν το άρθρο σου.

 

ΥΓ: Δεν είμαι αυστηρός, ειρωνικός ή κακεντρεχής, αντιθέτως πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σωστή, δημιουργική και εκλαϊκευτική επιστημονική αρθρογραφία στην Ελλάδα και είμαι πέρα για πέρα πρόθυμος να στηρίξω με κάθε τρόπο προσπάθειες που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αυτό είναι πάρα πολύ μακρία από την ενίσχυση της ελληνογλωσσης αρθρογραφίας που ‘χει να κάνει με την επιστήμη και την διάδοση της. Μία ακόμα διεύκρινιση, το θέμα σε καμία περίπτωση δεν είναι η ηλικία σου, είναι απλά ο τρόπος που βάζεις κάτω το πως θα γράψεις ένα κείμενο. Δεν χρειάζεται καμία βιασύνη, απ’ την στιγμή που σε γεμίζει δες το χαλαρά και σαν μία όμορφη ασχολία.

 

Περιμένω απάντηση σου !

Μάνθος Παπαπούλιας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άλλο πράγμα είναι η εργασία του Γυμνασίου, άλλο του Λυκείου, άλλο μια πτυχιακή, άλλο μια διπλωματική και άλλο μια διατριβή.

Σαν εργασία του Γυμνασίου τη βρίσκω πολύ καλογραμμένη και ορθογραφημένη. Έχω διαβάσει αρκετές, μια και η σύζυγος είναι εκπαιδευτικός. Εγώ αντιλήφθηκα πως το ενδιαφέρον είναι κυρίως ιστορικό και όχι φυσικομαθηματικό ή κοσμολογικό. Φυσικά, εάν υιοθετήσεις τις συμβουλές που γράφονται παραπάνω, οι εργασίες σου θα ανέβουν επίπεδο.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως πηγές τις ιστοσελίδες της NASA και της ESA, καθώς και αποθετήρια διατριβών και διπλωματικών Ελληνικών Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων. Μπορείς να διαβάσεις και απ' ευθείας από τις πηγές, όπως τα έργα του Πλινίου του Πρεσβύτερου ή του Ι. Κέπλερ. Η δε Συμφωνία των Πλανητών υπάρχει στο Youtube.

Φυσικά, γνωρίζουμε πλέον πως κάθε κίνηση προκαλεί δονήσεις στο επίπεδο της ύλης και άρα ήχο. Επίσης γνωρίζουμε πως ο ήχος δεν μεταφέρεται στο κενό (του διαστήματος). Αλλά η ιδέα του Πυθαγόρα, με τις γνώσεις της εποχής, ήταν εντελώς βάσιμη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σαφώς και η εργασία του Γυμνασίου και του Λυκείου με μία πτυχιαχή για παράδειγμα είναι διαφορετικά πράγματα, ποτέ εξάλλου δεν είπα ότι είναι το ίδιο καθώς θα ήταν ανόητο να το κάνω. Ούτε θεωρώ ότι το υπονοώ κάπου, αν γίνεται κάτι τέτοιο αντιληπτό δεν είναι από πρόθεση δική μου. Εγώ στάθηκα στο ότι οι πηγές είναι ότι να ‘ναι δυστυχώς και αυτό δεν είναι υποκειμενικό επιτρέψτε μου να πω.

 

Αναζητώντας στο Google “μουσική των σφαιρών του πυθαγόρα” μπορείτε να δείτε από τι σελίδες είναι τα αποτελέσματα κατά κύριο λόγο, από Pronews (γνωστό site με θεωρίες συνομωσίας) μέχρι “Ομάδα Ορφέας” (το για τι διαμάντι πρόκειται μπορείτε να το δείτε στο πρώτο σχόλιο μου). Συνεχίζοντας βλέπουμε ότι μέχρι και το starsecrets.gr (σελίδα αστρολογίας και του μεταφυσικού) έχει άποψη για την μουσική των σφαιρών! Κείμενο σχετικό με το θέμα βρίσκουμε και στο “The Secret Real Truth” (γνωστή σελίδα με θεωρίες συνωμοσίας).

 

Μήπως θα έπρεπε να μας κάνει λίγο εντύπωση ποιοι ασχολούνται με τη μουσική των σφαιρών του Πυθαγόρα αρχικά ;

 

Δεύτερον, για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μουσική από τα δεδομένα των αποστολών Voyager, INJU 1, ISEE 1 και HAWKEYE υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση. Άρα για να έχουμε μουσική από τους πλανήτες έπρεπε ο άνθρωπος να παρέμβει στα δεδομένα που έλαβαν οι αποστολές και να τα επεξεργαστεί κατάλληλα ώστε να φτάσουμε να ‘χουμε μουσική.

 

Αυτό δεν επαληθεύει τον Πυθαγόρα αφού για να φτάσουμε να ‘χουμε μουσική από τους πλανήτες έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση.

 

Η σύγχρονη φυσική επαληθεύει σε ένα βαθμό για παράδειγμα την αντίληψη του Δημόκριτου για το άτομο, ή την αντίληψη του Αρίσταρχου για τον Ηλιοκεντρισμό. Δεν χρειάστηκε να παρέμβουμε για να υπάρχουν τα σωματίδια ή να βρίσκεται ο Ήλιος στο κέντρο του Ηλιακού συστήματος αντί της Γης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι. Η βασική ιδέα πως παράγεται ήχος είναι ορθή. Η θεωρία πως αυτός ο ήχος έχει μουσικά στοιχεία, αρμονία, μελωδία και ρυθμό, από όσο γνωρίζω, δεν είναι. Όπως δεν έχει τέτοια στοιχεία και το ερωτικό κάλεσμα της φάλαινας, και ας το ονομάζουμε τραγούδι.

Για τις πηγές έχεις δίκαιο, αλλά πιστεύω πως είναι καλύτερο να ενθαρρύνουμε τις όποιες προσπάθειες προτείνοντας βελτιώσεις, παρά να υπερτονίζουμε τις ανεπάρκειες. Από ψυχολογικής και εκπαιδευτικής πλευράς αυτό είναι τεκμηριωμένο. Η επιβράβευση λειτουργεί καλύτερα από την τιμωρία.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ήχο, δεν το έχουμε απευθείας από τα δεδομένα των αποστολών υπάρχει ανθώπινη παρέμβαση (επεξεργασία) για έχουμε ήχο από το κάθε ουράνιο σώμα. Δεύτερον να πούμε ότι ο Πυθαγόρας δεν υποστήριξε ότι απλά παράγεται ήχος υποστήριξε και τα υπόλοιπα που ανεφέρετε και σωστά σημειώνεται δεν ισχύουν.

 

Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν αποθάρυνα κανέναν, στο αρχικό μου σχόλιο τόνισα την ανάγκη για περισσότερη και πλουσιότερη ελληνόγλωσση επιστημονική αρθρογραφία. Ούτε νομίζω ότι το σχόλιο μου είχε επικρτικό χαρακτήρα σε καμία περίπτωση. Άνοιξα μία συζήτηση με βάση αυτά που διάβασα.

 

Το θετικό είναι ότι νέοι άνθρωποι (πόσο μάλλον παιδιά γυμνασίου) μπαίνουν στο κόπο να γράψουν κάτι σχετικό με την επιστήμη αντί να ασχολούνται με τον snik, το λάθος κατ' εμέ είναι ο τρόπος που ο Χρήστος "έχτισε" το περιερχόμενο του άρθρου του. Επίσης η κριτική από τρίτους που είναι σε κόσμιο πλαίσια (τα σχόλια μου θεωρώ πως δεν προσβάλουν ούτε στο ελάχιστο τον Χρήστο, τον οποίο έτυχε να γνωρίζω και προσωπικά) και η αυτοκριτική που κάνουμε εμείς στον εαυτό μας είναι αυτά που στη τελική μας βοηθούν να ξεπεράσουμε κάθε φορά τον εαυτό μας.

 

Γενικά το κεφάλαιο "Πυθαγόρας" έχει αρκετά κενά μπορούμε να πούμε, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Καθώς ελάχιστα είναι γνωστά για τη ζωή του, ενώ από τα ήδη γνωστά αρκετά αμφισβητούνται.

 

Σε παλαιότερο άρθρο που είχα γράψει είχα ασχοληθεί με τον Πυθαγόρα, χωρίς ανάλυση σε βάθος.

https://lyraconv2.blogspot.com/2019/01/1.html

 

Αρκετά αξιόλογ βρίσκω σε ένα βαθμό και το παρακάτω video:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης