Jump to content

Πιθανή ανακάλυψη δεύτερου Oumuamua


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τις τελευταίες ημέρες (και πιο συγκεκριμένα ώρες) παρακολουθούμε στενά, ένα αντικείμενο του οποίου οι μετρήσεις δείχνουν μέχρι στιγμής ότι πρόκειται για το δεύτερο διαστρικό αντικείμενο (interstellar object) που ανακαλύπτεται μετά τον Oumuamua.

Το αντικείμενο με την προσωρινή ονομασία gb00234 ανακαλύφθηκε στις 30 Αυγούστου από το ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο MARGO στην Ουκρανία και έκτοτε γίνονται μετρήσεις από διαπιστευμένα αστεροσκοπεία για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τροχιά του.

Στην Ελλάδα είναι ορατός μετά τις 5:00 το πρωί με φωτεινότητα στα 18.3 mag (πολύ φωτεινός για σώμα εκτός του ηλιακού συστήματος).

Λόγω του προχωρημένου της ώρας και του άστατου καιρού δεν κατάφερα να τον καταγράψω..Αν προλάβω τις επόμενες μέρες θα κάνω μια προσπάθεια να τον προσδιορίσω αστρομετρικά και να στείλω τις μετρήσεις πριν του προσδιορίσουν ακριβώς την τροχιά..

Θα επανέλθω για νεότερες πληροφορίες τις επόμενες μέρες, αν και πιστεύω ότι αν όλα πάνε καλά γιατί σε τέτοιου είδους μετρήσεις πάντοτε υπάρχουν αποκλίσεις, τα νέα θα τα μάθετε στις ειδήσεις..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο ρε Νίκο! Περιμένουμε τις παρατηρήσεις σου,σίγουρα θα τον καταφέρεις! Υπομονή με τον καιρό στα Γιάννενα,άστα να πάνε είναι :P

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ' ευχαριστώ Γιώργο..Αν δεν ταυτοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή που φτιάχνει επιτέλους ο καιρός θα τον προσπαθήσω.

Πρόκειται μάλλον για διαστρικό κομήτη, όπως φαίνεται στο παρακάτω gif του Gennady Borisov:

https://in-space.ru/wp-content/uploads/2019/09/gb00234.gif?fbclid=IwAR2y9UulJQVbGwWY5cbOAYCObAlL94O3U5PJp462AWFkLti4QDITrrwb0JY

Επίσης και ένα διάγραμμα της τροχιάς του με τις μέχρι τώρα μετρήσεις του Tony Dunn :

http://orbitsimulator.com/gravitySimulatorCloud/simulations/1568147419153_gb00234.html?fbclid=IwAR2vMqVC-fruC1EuS3l7iL-nXusS_SHkI88etEzNvGX51te1AKUdOBOK-Ws

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι πλέον γεγονός!! Ο πρώτος διαστρικός κομήτης επιβεβαιώθηκε πριν από λίγη ώρα από το ΜinorPlanetCenter..

Και το όνομα αυτού είναι C/2019 Q4 (Borisov), παίρνοντας το όνομα του Gennady Borisov, ενός ερασιτέχνη αστρονόμου από την Ουκρανία που πρώτος τον παρατήρησε. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει από ερασιτέχνη αστρονόμο και όχι μόνο..

Το φύλλο όπου ανακοινώνεται και επίσημα η ανακάλυψή του δίνεται στο παρακάτω link:

https://minorplanetcenter.net/mpec/K19/K19RA6.html?fbclid=IwAR3QVcYvkbTcrDCJ-cynmJVad86cAlF6_OE_pmwLvqVHyVbNDCGm4klPCWw

(Δυστυχώς δεν πρόλαβα να βάλω και εγώ το όνομά μου σ' αυτό το MPEC... :( )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ευχάριστο και εντυπωσιακό το νέο Νίκο!

Άξιο θαυμασμού και επαίνων!Με την δουλειά που κάνεις και εσύ Νίκο κάποια στιγμή θα έχεις τέτοια επιτυχία!Στο συγκεκριμένο θέμα δυστυχώς δεν σε βοήθησε ο καιρός στα Γιάννενα....

Ήδη μας έχεις εντυπωσιάσει με όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα!

Καλή συνέχεια-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα Νίκο, πολύ ωραίο νέο!

Πάντως υπάρχει ακόμα ανάγκη για παρατηρήσεις, όπως αναφέρει το MPEC:

 

"... Further observations are clearly very desirable, as all currently-available

observations have been obtained at small solar elongations and low elevations.

Absent an unexpected fading or disintegration, this object should be observable

for at least a year."

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα! Ενθουσιώδη νέα! Υπάρχει πρόβλεψη της τροχιάς του κ σε τι mag μπορεί να φθάσει; Ελπίζω αρκετά για παρατήρηση/φωτογράφιση.

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημικό αντικείμενο C/2019 Q4 :cheesy:

Μετά τον ασυνήθιστα επιμήκη σαν πούρο «Οουμουαμούα», τον πρώτο επισκέπτη προερχόμενο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος είχε γίνει αντιληπτός το 2017 (και ακόμη υπάρχει επιστημονική διαμάχη αν ήταν μικρός ανενεργός κομήτης ή αστεροειδής), ένας ερασιτέχνης βετεράνος αστρονόμος της Κριμαίας εντόπισε ένα κομήτη που πιθανώς είναι το δεύτερο -πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά- ουράνιο σώμα, το οποίο διασχίζει το ηλιακό μας σύστημα, αλλά έρχεται έξω από αυτό.

Είναι το διαστημικό αντικείμενο C/2019 Q4 (Borisov), που ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Γκενάντι Μπορίσοφ με τηλεσκόπιο του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Κριμαίας στις 30 Αυγούστου. Το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανακάλυψη. Ακόμη πάντως δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση ότι πρόκειται για διαστρικό κομήτη, αλλά δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί τελικά μετά από περισσότερες παρατηρήσεις του αντικειμένου.

Το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακοίνωσε ότι ο κομήτης, που τώρα απέχει περίπου 420 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, κατευθύνεται προς το άστρο μας και αναμένεται να φθάσει στις 8 Δεκεμβρίου φέτος στο κοντινότερο σημείο του από αυτό (στο περιήλιο), σε απόσταση περίπου 300 εκατ. χλμ.

Ο κομήτης, ο οποίος κινείται με μεγάλη ταχύτητα 150.000 χιλιομέτρων την ώρα, δεν αναμένεται να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή θα παραμείνει πέρα από την τροχιά του 'Αρη, συνεπώς δεν συνιστά τον παραμικρό κίνδυνο.

Μετά την αρχική ανίχνευση από τον Μπορίσοφ, το σύστημα Scout του JPL στην Καλιφόρνια, αναλύοντας την τροχιά του, αυτόματα κατέγραψε τον κομήτη ως πιθανώς διαστρικό αντικείμενο. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει νέο «συναγερμό» στη διεθνή αστρονομική κοινότητα, η οποία έχει ίσως μια δεύτερη ευκαιρία να μελετήσει ένα σώμα που έχει καταγωγή εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πρόκειται για ενεργό κομήτη με ένα κεντρικό παγωμένο πυρήνα διαμέτρου δύο έως 12 χιλιομέτρων που παράγει γύρω του νέφη σκόνης και σωματιδίων και τα οποία αυξάνονται όσο πλησιάζει την καυτή «ανάσα» του Ήλιου. Ο C/2019 Q4 θα είναι ορατός από τα επαγγελματικά τηλεσκόπια τους επόμενους μήνες. Θα φθάσει στο μέγιστο της φωτεινότητας του στα μέσα Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει να είναι ορατός από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια έως τον Οκτώβριο του 2020. Εκτιμάται ότι τελικά θα εγκαταλείψει το ηλιακό μας σύστημα, επιστρέφοντας στο μεσοαστρικό χώρο.

Στο μεταξύ, δύο μη κυβερνητικοί οργανισμοί, το Ίδρυμα Β612 και το Ινστιτούτο Αστεροειδών που είναι αφιερωμένοι στην προστασία της Γης από πρόσκρουση αστεροειδούς, ανακοίνωσαν ότι στις 14 Σεπτεμβρίου ένας μέτριου μεγέθους αστεροειδής, ο "2000 QW7", διαμέτρου 300 έως 600 μέτρων, θα περάσει σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας, σε απόσταση περίπου πέντε εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο εν λόγω αστεροειδής είχε αρχικά ανακαλυφθεί από τη NASA το 2000. Προς το παρόν δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, αλλά η πορεία του θα παρακολουθείται, καθώς τα επόμενα χρόνια θα περάσει κατ' επανάληψη κοντά από τη Γη. Κάποια μέρα, στο μακρινό μέλλον, η τροχιά του μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο.

https://www.kathimerini.gr/1042394/article/epikairothta/episthmh/diasthmiko-antikeimeno-c2019-q4-anakalyf8hke-enas-deyteros-komhths---episkepths

15.thumb.JPG.7ce8ab90e3c37adf976dda565a4c2fc1.JPG

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα σε όλoυς σας!

Κώστα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. To να βρώ κάτι είναι μια στις 10.000, χρειάζομαι μεγαλύτερο τηλεσκόπιο και να αλλάξω ημισφαίριο..Αφού για να φανταστείς ο Borisov που ανακάλυψε τον κομήτη το έκανε με ένα 0.65m αστρογράφο f/1.5!!

Βαγγέλη μου όπως πάντα σωστός..Θα πάνε οι αστρομετρικές, φωτομετρικές, φασματοσκοπικές μετρήσεις σε άλλο τόπο..Επίσης είναι πολύ μακριά για να είχανε μια γνώμη για το σχήμα του. Βλέπω να στρίβουνε το Hubble όταν τους δωθεί η ευκαιρία..Ίσως σήμερα τον παλέψω και εγώ, γιατί σαν στόχος είναι ακριβώς πάνω από τα Γιάννενα και η φωτορύπανση είναι έντονη.

Μάνο (βρήκα το όνομά σου!) είναι πολύ δύσκολος στόχος εκτός αν έχεις κανένα 16’’ ή γνωρίζεις κάποιες τεχνικές γιατί έχει μέγεθος 18 mag..Θα είναι ορατός στα ανατολικά στα σύνορα του αστερισμού του Καρκίνου με αυτά του Λυγκός κατά τις 5:00 το πρωί σε ύψος μόλις 17-18 μοίρες..

Ένας πρόχειρος χάρτης που έφτιαξα με δοδομένα από τους Horizons της NASA. Εκεί που είναι το παραλληλόγραμμο..Δε φαίνεται καλά, αλλά ελπίζω να βοήθησα.

C2019Q4.thumb.png.a29d09941ab1ed01d8802c79de1f811b.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παραθέτω κι εγώ με τη σειρά μου, ένα πολύ ωραίο gif που πέτυχα, που δείχνει τις τροχιές Oumuamua και C2019Q4/Borisov

 

http://orbitsimulator.com/BA/2hyperbolics.gif

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο ευχαριστώ πολύ για τον χάρτη! Το τηλεσκόπιο μου ειναι μολις 9 ιντσες οπότε απίθανο να τον δώ αν δεν γίνει πιο λαμπρός. Ελπίζω οσο πλησιάζει στον ήλιο να έχουμε μια ευκαιρία. Γενικά ήταν μια ανυδρη χρονιά απο κομήτες και αυτός ο επισκέπτης δίνει μια κάποια ελπίδα καθώς δεν ξέρουμε και πολλά για την συμπεριφορά του.

 

Gennady-with-0.65-m-scope_S.thumb.jpg.17d250cc7ba103b099fb6d4e34e4cfc4.jpg

Ο Borisov με τον αστρογράφο του

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης