Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Σκεφτομαι να παρω αυτον τον barlow κυριως για πλανητικη παρατηρηση. Εχω το sw 130/900 eq2. Ο barlow που μου εδωσαν ειναι χαλια. Οταν βλεπω τον δια εχω καλυτερη ποιοτητα εικονας με το 10αρι φακο παρα με 10αρι και barlow. Να φανταστειτε με barlow στις 180χ δεν μπορω να δω την μεγαλη κηλιδα του δια. Μπορει καποιος να μου πει αν αυτος ο barlow αξιζει τα λεφτα του. Ευχαριστω.
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Δημοσιεύτηκε

Ανεξάρτητα απο την ποιότητα του barlow,η μεγέθυνση θα έχει πρόβλημα ακόμα και με καλούς φακούς,αν η ατμόσφαιρα δεν είναι διαυγής και σταθερή,δηλ.αν υπάρχουν θερμικά ρεύματα.

Πρίν κάνεις δοκιμές στην οπτική απόδοση των οπτικών σου,κάνε εξονυχιστικό έλεγχο στην περιοχή του ουρανού που παρατηρείς,για να εκτιμήσεις την κατάσταση της ατμόσφαιρας (διαύγεια και seeing) .

Δες εδώ κάποιες πρακτικές συμβουλές:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=25707&highlight=%D0%E1%F1%E1%F4%DE%F1%E7%F3%E7+%B6%F1%E7

Σε καλές συνθήκες μπορείς να πιάσεις ικανή μεγέθυνση 200-250x.

Δεν γνωρίζω την απόδοση του barlow που σκέφτεσαι να πάρεις,ψάξε όμως εξονυχιστικά για reviews στο ίντερνετ πχ.βίντεο youtube,amazon κλπ.καταστήματα.

Ιδιαίτερα σε astroforum,πχ.Cloudy Nights,Stagazers Lounge κλπ.Θα πρέπει να διαβάσεις και φιλτράρεις πολλά για να κάνεις μια εκτίμηση!Έτσι θα αποκτήσεις και πολύτιμη εμπειρία στην έρευνα αγοράς!

Αξιόπιστες απόψεις είναι συνήθως αυτές που αναλύουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά,και όχι οι αοριστολογίες τύπου " είναι καλό,μου αρέσει ή το αντίθετο".Πολλοί δεν κάνουν ουσιαστικές παρατηρήσεις και δεν ξέρουν τα οπτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξετάσουν...

Αν βρείς κάποιες ουσιαστικές αξιολογήσεις,μπορείς να τις παρουσιάσεις να κάνουμε και εμείς κάποιες εκτιμήσεις.

Μην βιάζεσαι λοιπόν να αγοράσεις φακούς και barlows,πριν διαβάσεις πολλά....και καλύτερα απο έμπειρους που φαίνεται να λένε ουσιαστικά πράγματα!

Χρειάζεται πολύ διάβασμα στην αρχή,για να μπείς στο "πνεύμα" των εκτιμήσεων και αξιολογήσεων!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Προσοχή!

Δεν φταίει ο Barlow αλλά αυτό το 10mm προσοφθάλμιο που σου έδωσαν με το τηλεσκόπιο. Είναι για πέταμα.

Βέβαια με το παραπάνω δεν σου λέω να μην αγοράσεις τον καλό Barlow, αλλά σου λέω να αγοράσεις και ένα 10mm προσοφθάλμιο. Πάρε αυτό που έχει το πλανητάριο με 35 Ευρώ.

Super Plossl 10mm

Τέλος η μεγάλη κηλίδα του Δία πρέπει να τύχει για να την πετύχεις. Δεν είναι πάντοτε ορατή. Και φυσηκά δεν πρέπει να είναι ο Δίας χαμηλά στον ορίζοντα, αλλά αρκετά ψηλά ώστε να έχει ένα σταθερό είδολο για να μπορείς να εστιάσεις καλά και να βλέπεις τα χρώματα του.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε
Ή αγόρασε κάποιον φακό στα 6mm στα 50-80 ευρώ αντί να χρησιμοποιήσεις έστω και έναν καλύτερο barlow + τον 10άρι που έχεις...

Skywatcher Dob 6" f/8

Nikon D7200

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου καλησπέρα,εγώ θα συμφωνήσω με τον vvars,πάρε ένα προσοφθάλμιο 6αρι και άσε τον

barlow για αργότερα ή για ποτέ.Baader ορθοσκοπικό 6mm πολύ καλό, δοκιμασμένο και όχι πολύ

ακριβό.Θα έχεις μεγέθυνση 150 αρκετά καλή,εγώ προσωπικά ξεκινάω και βλέπω ερυθρά κηλίδα από

80x με το διοπτρικό μου 80mm.

Δημοσιεύτηκε

Το καλό με τους barlow είναι ότι συνδυάζονται με όλα τα προσοφθάλμιά σου. Ένας καλός δεν πρέπει να λείπει από κανέναν. Έχουν κάποια μειονεκτήματα αλλά και πάρα πολλά πλεονεκτήματα.

O x-cel είναι τριών στοιχείων και αποχρωματικός. Δεν παρατήρησα σημαντική μείωση της οξύτητας κατά τη χρήση του.

Σημαντικό επίσης είναι να βεβαιωθείς πως το τηλεσκόπιο σου είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Ένα μέτρια ευθυγραμμισμένο τηλεσκόπιο θα έχει προβλήματα στις μεγάλες μεγεθύνσεις. Μπορεί το πρόβλημα να είναι το προσοφθάλμιό σου όπως είπε ο φίλος μας ο Γιάννης ή οι συνθήκες παρατήρησης όπως είπε ο φίλος μας ο Κώστας. Και η ευθυγράμμιση όμως παίζει σημαντικό ρόλο και είναι ευκαιρία να το τεστάρεις (μεγάλη μεγέθυνση σε κάποιο φωτεινό αστέρι, ξε-νετάρισμα, κλπ.).

Save the darkness

Let it never fade away!

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω πολυ παιδια. Σκεφτομουν να παρω τον ορθοσκοπικο των 6μμ αλλα για να φτασω το τηλεσκοπιο στα ορια του (260x) επειδη με ενδιαφερει πολυ η πλανητηκη παρατηρηση σκεφτομουν να παρω εναν plossl 7,5μμ και με τον celestron barlow να φτασει τις 240 μεγεθυνσεις. Γι αυτο θελω εναν καλο barlow.
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Δημοσιεύτηκε

Πριν αποφασίσεις οτι ο barlow 2x που ήδη έχεις είναι κακής ποιότητας,έλεγξε όλες τις παραμέτρους που σου επισημάναμε!

Δηλ.ευθυγράμμιση κατόπτρων,κατάσταση ατμόσφαιρας,ποιότητα προσοφθάλμιου (δοκίμασε και με άλλο προσοφθάλμιο να δείς και υπο τις ίδιες συνθήκες)!

Μην πετάς άσκοπα χρήματα...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης