Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

και ερωτώ.

εκει που σουχει μπει το μικρόβιο να κοιτας ψηλά ,και δεν εχεις μία να σκεφτεις για τηλεσκόπιο, σου χαρίζουν ενα bushnell AH-78-9570.

Tι κανεις?

το παίρνεις και σαρώνεις τον ουρανο οπου και οπως μπορεις η

το βαζεις στο πατάρι και συνεχίζεις με τα κιαλια 7*50 που ειχες (ρώσικα) εικοσαετίας?

ε?

ο νους μας ειν'' αληταριό, π'' ολο θα δραπετεύει
  • Απαντήσεις 110
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά, για αστροφωτογράφηση και μικρό προϋπολογισμό τι είναι καλύτερο;

α) Μηχανη σε σταθερο τριποδα

β) Barn door tracker οδηγηση με το χερι. Για την κατασκευη διαβασε το βιβλιο αστροφωτογραφια απο το πλανηταριο Θεσσαλονικης η ψαξε στο web.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Μεσα απο τηλεσκοπιο χωρις οδηγηση ξεχνα το πλην πολυ απλων μορφων αστροφωτογραφις πχ ηλιος σεληνη.

Ξεκινας με οτι ειπα και piggyback εν συνεχεια πας σε φωτογραφηση κυριας εστιας. Σιγα σιγα δεν χτιζεις σπιτια ξεκινωντας απο τα κεραμιδια αλλα απο τα θεμελια.

Hint: ξεχνα την αστροφωτογραφια προς το παρον.

Δημοσιεύτηκε
Hint: ξεχνα την αστροφωτογραφια προς το παρον.

Σωστος ο Γιωργος!! Αλλωστε θα εισαι ετοιμος για αστροφωτογραφια οταν (μεταξυ αλλων) θα εισαι σε θεση να απαντησεις μονος σου αυτες τις ερωτησεις.. Τοτε θα εχεις την εμπειρια και τις γνωσεις που απαιτουνται για το εγχειρημα.. Μεχρι τοτε.. εκμαθηση του ουρανου, παρατηρηση και... θαυμασμος των φωτογραφιων των παλαιοτερων =D>

Aut dosce, aut disce, aut discede

(Ή δίδαξε, ή μάθε, ή φύγε...)

Δημοσιεύτηκε

Γεια κι από μένα.

Ο Γιώργος έχει δίκιο. Ανακεφαλαιώνοντας (πάλι), η πιο προσιτή λύση για κάποιον αρχάριο που δεν θέλει να ξοδευτεί, αλλά θέλει να δοκιμάσει τον χώρο της παρατηρησιακής αστρονομίας, είναι ένα dobsonian 6 ή 8 ιντσών. Τα τηλεσκόπια αυτά έχουν το πιο φθηνό κόστος ανά ίντσα διαμέτρου (του σωλήνα του τηλεσκοπίου), κι επειδή το άνοιγμα συνήθως μετράει πάνω από όλα τα λοιπά χαρακτηριστικά ενός τηλεσκοπίου (= μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα και άρα φθάνουν περισσότερες λεπτομέρειες στο μάτι του παρατηρητή) προτιμώνται και συστήνονται ιδιαίτερα.

Φίλε Μενέλαε, το «τσάμπα» πάντα είναι πιο καλό, αρκεί να σε οδηγεί κάπου και χωρίς ζοχάδες! Αν είναι τώρα, στα πρώτα βήματα, να μισήσεις την αστρονομία, καλύτερα βάλε αυτό το τηλεσκόπιο στην άκρη και βρες κάποιο φθηνό dob. Δεν θα το μετανιώσεις. Πάντως, και να επιμείνεις μαζί του, δεν πρόκειται να πάς μακριά…

Αλλά, από την άλλη, οι κάθε προσπάθειες, επιτυχημένες ή αποτυχημένες, δεν αποτελούν μέρος της γοητείας της αναζήτησης? Εσύ θα βάλεις τα όρια σου.

Μην πετάξεις τα κιάλια. Κι αυτά είναι χρήσιμα, εκτός αν έχουν ταλαιπωρημένα και χαμηλής ποιότητας οπτικά. Εσύ θα κρίνεις.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
Ο Γιώργος έχει δίκιο. Ανακεφαλαιώνοντας (πάλι), η πιο προσιτή λύση για κάποιον αρχάριο που δεν θέλει να ξοδευτεί, αλλά θέλει να δοκιμάσει τον χώρο της παρατηρησιακής αστρονομίας, είναι ένα dobsonian 6 ή 8 ιντσών.

Αν δεν κάνω λάθος, από αυτά που διάβασα τις τελευταίες μέρες, μια από τις κυριότερες διαφορές των dobsonian είναι η στήριξη, έτσι; Δηλαδή αν κάποιος θελήσει να ασχοληθεί με φωτογράφηση (στο μέλλον εννοώ, μη φωνάζεις giorgosgr...) θα πρέπει να αλλάξει τηλεσκόπιο; Απ'οτι έχω καταλάβει, για αστροφωτογράφηση η βάση που ενδείκνυται είναι η ισημερινή, ή κανω λάθος;

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Ουσιαστικά η μόνη βάση που κάνει για αστροφωτογραφία είναι η ισημερινή, αλλά όχι κάθε ισημερινή. Κάτι ψεύτικες σαν τη δική μου είναι για πέταμα. Θα σου έλεγα όπως οι άλλοι να πάρεις ένα Dobsonian στις 8 ίντσες. Πίστεψέ με , θα σου πάρει χρόνια ώσπου να "χορτάσεις" τον ουρανό ώστε να ασχοληθείς με την αστροφωτογραφία. Μπορεί και να το γνωρίζεις, όμως ο ουρανός όπως φαίνεται μέσα από τον προσοφθάλμιο, δεν έχει καμία σχέση με τις αστροφωτογραφίες. Αφού όμως σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η αστροφωτογράφιση, υπάρχουν και ενστάσεις. Με το Dobsonian δε θα μάθεις την ισημερινή στήριξη. Ιδίως δε θα μάθεις να κάνεις polar alignment (και δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται). Και τα Dobsonian δεν είναι πολύ καλά για παρατήρηση στο ζενίθ (εννοώ ότι θα βρίσκεται ακριβώς από πάνω σου, οποιαδήποτε στιγμή, αυτό που στα αγγλικά λέγεται overhead) και στο ζενίθ πάντα οι συνθήκες ορατότητας είναι οι καλύτερες. Ίσως είναι καλύτερα να κάνεις υπομονή και να μαζέψεις κι άλλα χρήματα μέχρι να μπορείς να πάρεις ένα αξιοπρεπές νευτώνειο, έστω στις 6 ίντσες. Αυτή είναι η γνώμη μου. Είναι λογικό ένας αρχάριος να μη θέλει να ξοδευτεί, όμως κακά τα ψέμματα η αστρονομία είναι ακριβό χόμπι (που να δεις όταν θα αρχίσεις να ψάχνεις και για αξεσουάρ) και το Astonomy έχει γράψει το αμίμητο "υπάρχουν δύο ειδών τηλεσκόπια, τα καλά και τα φτηνά".
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους! :D

Είπα να κάνω μια διευκρίνιση: ο Βαγγέλης ασχολείται καιρό με τη φωτογραφία αλλά είναι νέος στο χώρο της αστρονομίας. Βέβαια - και για καλή μας τύχη - αυτό δε τον εμπόδισε να έρθει Καστελλόριζο για την έκλειψη... :wink:

Φίλε Βαγγέλη, με την πρώτη ευκαιρία παίρνω το αμάξι και το Οrion το οχτάρι με την Ισημερινή GP-DX και φύγαμε για βουνό!

Να δεις από πρώτο χέρι υπέρ και κατά-ειδικά αν μας τιμήσει και κάποιος με Dobsonian!! :D

...Καμία πρόταση??...

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε

Αργύρη, κάτι σε 10 ίνστες σας κάνει? :)

Φίλε Νίκο Κατσαμάκα διαφωνώ εν μέρει με αυτά που λες.

Τα σημερινά μαζικής παραγωγής dobs τηλεσκόπια αποτελούν και φθηνή και καλή λύση. Αν το κόστος κτήσης είναι ο καταλυτικός παράγοντας, τότε αποτελούν λύση - μονόδρομο. Δεν κάνουν όμως για αστροφωτογράφηση.

Σωστά, οι ισημερινές στηρίξεις ενδείκνυνται περισσότερο για αστροφωτογράφηση, αλλά όχι οι φθηνότερες από αυτές, οπότε το κόστος πάει περίπατο… Από την άλλη όμως, προσωπικά, δεν θεωρώ προτέρημα να λειτουργώ το τηλεσκόπιό μου σε ισημερινή στήριξη, γιατί μπλέκεσαι με ευθυγραμμίσεις, αντίβαρα, ρεύματα για τα μοτέρ, και ενίοτε (σε νευτώνεια τηλεσκόπια), σε αλλαγές της θέσης του σωλήνα κάθε τόσο, αν δεν θές να καταλήγεις σε κουραστικές θέσεις παρατήρησης. Αντίθετα, τα dobs είναι απλά στο στήσιμο και απλά κι αθόρυβα στην λειτουργία. Πράγματι, με το ζενίθ υπάρχει ένα θέμα, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν με προβλημάτισε.

Ο καθένας επιλέγει αυτό που του ταιριάζει και του αρέσει. Υπάρχουν και άτομα που εκστασιάζονται στον ήχο ενός go to μοτέρ.

Βαγγέλη, ένα 8ίντσο dobsonian νευτωνικό μπορεί να τραπεί σε ισημερινό για αστροφωτογράφηση με την αγορά της κατάλληλης στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, είτε απευθείας, είτε δια της τεθλασμένης, δεν θα γλιτώσεις τα έξοδα, αν αποφασίσεις να έχεις και την επιλογή της αστροφωτογράφησης.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
Πράγματι, με το ζενίθ υπάρχει ένα θέμα, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν με προβλημάτισε.

Το ζενιθ μια ωρα πριν η μια ωρα μετα δεν ειναι ζενιθ, ενω ο βορειος πολος του ουρανου που εχουν προβλημα τα ισημερινα παραμενει εκει για 100δες χρονια μεχρι να τον μετατοπισει αισθητα η μεταπτωση. :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη, ένα 8ίντσο dobsonian νευτωνικό μπορεί να τραπεί σε ισημερινό για αστροφωτογράφηση με την αγορά της κατάλληλης στήριξης.

Δηλαδή, για να καταλάβω, από το νευτωνικό dobsonian αφαιρείς τη βάση (κρατάς δηλ το σωλήνα) και βάζεις στη θέση της μια ισημερινή;

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους!! :D

Χμμμμμ..... :-k :-k :-k 10ιντσο dob ε????......... ΜΕΣΑ!! \:D/ \:D/

Τώρα που αρχίζει ο καιρός και φτιάχνει επικίνδυνα, μια χαρά ιδέα μου φαίνεται φίλε PapGeo!!

Α, το δικό μου δεν έχει πρόβλημα ρεύματος για τα μοτέρ! [-( (δεν έχω βάλει καν μοτέρ... :lol: )

Εγώ πάντως το έχω πει: αν με αξιώσει ο Θεός και πάρω 12άρι, θα το ρίξω πάνω στην ισημερινή και το 8άρι θα το κάνω dob για να το παίρνω στις "ξαφνικές" εξορμήσεις και τα ταξίδια! :wink:

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, ανακεφαλαίωση της ανακεφαλαίωσης (δηλ, τι κατάλαβα από όλο το thread):

αστροφωτογράφηση --> καλή ισημερινή + μοτέρ --> πουλάω το σπίτι και την παίρνω...€€€€€€€€€€€€€

Απλή παρατήρηση, αρκετά καλή ποιότητα ΚΑΙ το σπίτι απούλητο ---> νευτώνειο dobsonian αλλά φωτογράφηση μόνο ευρέως πεδίου με τη μηχανούλα μου, και κάτω από 30''... :cry:

Τα κατάλαβα καλά;.. 8-[

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Λοιπόν, ανακεφαλαίωση της ανακεφαλαίωσης (δηλ, τι κατάλαβα από όλο το thread):

αστροφωτογράφηση --> καλή ισημερινή + μοτέρ --> πουλάω το σπίτι και την παίρνω...€€€€€€€€€€€€€

Απλή παρατήρηση, αρκετά καλή ποιότητα ΚΑΙ το σπίτι απούλητο ---> νευτώνειο dobsonian αλλά φωτογράφηση μόνο ευρέως πεδίου με τη μηχανούλα μου, και κάτω από 30''... :cry:

Τα κατάλαβα καλά;.. 8-[

Καλά κατάλαβες! :lol: :lol: :lol: βασικά φίλε Βαγγέλη εάν έχεις αμάξι πάρε ένα 8" ή 10" dobsonian και χάρτες..και φύγε για το βουνό! Δεν νομίζω ότι θα το μετανιώσεις..αρκεί να είσαι σίγουρος ότι τελικά σου αρέσει η αστρονομία και η παρατήρηση. Και μιας που ασχολείσαι με φωτογραφία μετά παίρνεις μία καλή ισημερινή και αρχίζεις και εκεί!!¨οσο για τις φωτό..πολύ κάτω από 30"!!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε
αρκεί να είσαι σίγουρος ότι τελικά σου αρέσεη η αστρονομία και η παρατήρηση.

Σωστό αυτό... Νομίζω πως πρέπει να ανεβώ κανα-δυο φορές Πάρνωνα για να καταλάβω περι τίνος πρόκειται...

Το θέμα με τα βουνά κλπ είναι περίπλοκο, αφού μέσα στα επόμενα χρόνια δεν ξέρω ακριβώς τι θα κάνω και που θα βρίσκομαι λόγω σπουδών κλπ...

Πάντως νομίζω πως έχω κατατοπιστεί αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη άγνοιά μου! :)

Ελπίζω να τα πούμε σε κάποια μελλοντική συνάντηση!!

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης