Jump to content

Αγορά πρώτου Τηλεσκοπίου [ερευνα αγορας]


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα κι από εμένα! Αποφάσισα επιτέλους να κάνω τη πρώτη μου αγορά τηλεσκοπίου. Έχοντας κάνει κάποια έρευνα και έχοντας διαβάσει κάποια άρθρα και πόστ στη σελίδα, κατέληξα και είμαι ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές:

 

-Skywatcher 90/900 AZ3

-Dobsonian Truss 130mm Heritage

-POWERSEEKER 127 EQ

 

Ιδανικά θα πήγαινα για το DOBSONIAN 6″ αλλά λόγω βάρους και κόστους μάλλον θα το αποφύγω προς το παρών. Να επισημάνω πως κυρίως το θέλω για παρατήρηση πλανητών αλλά και για αστροφωτογραφια. Επειδή μένω σε πόλη, λόγω φωτορύπανσης, θα αναγκάζομαι να το μετακινώ οπότε θέλω να μην είναι πολύ βαρύ. Το μπάτζετ που μπορώ να διαθέσω αυτή τη στιγμή είναι μέχρι 250ευρω.

Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε τη γνώμη σας. Α και επίσης τι εξτρά θα πρέπει να πάρω; Απο ανταπτορες, φακούς, καλύμματα (ειδικά για το Dobsonian Truss) κλπ;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σοβαρη ενασχοληση με την ερασιτεχνικη παρατηρηση και μπατζετ 250 ευρω ειναι 2 εννοιες που δεν εχουν καμμια σχεση μεταξυ τους. Αυτα τα τρια τηλεσκοπια που προτεινεις ειναι οτι πρεπει για να σου χαλασουν τη διαθεση και να σε απομακρυνουν απο την αστρονομια. Συγνωμμη που ειμαι λιγο αυστηρος αλλα καλυτερα θα ειναι να μαζεψεις αλλα 50 - 100 ευρω και να παρεις ενα μεταχειρισμενο 8αρι.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν συμφωνώ καθόλου με τον giwrgos 2017. Ειδικά όσο αφορά τα δύο πρώτα τηλεσκόπια. Προσκοπικά γνωρίζω πάρα πολλά άτομα που ξεκίνησαν με παρόμοια τηλεσκόπια και εν τέλει όχι απλός δεν απογοητεύτηκαν, αλλά κόλλησαν στο άθλημα για τα καλά. Ένα μάλιστα από αυτά είμαι κι εγώ που με παρόμοιο προϋπολογισμό κι αγοράζοντας το 114/900 το έτος 2000 κώλυσα για τα καλά. Το χρησιμοποιούσα σχεδόν κάθε μέρα μέχρι το 2004, που αγόρασα το 8ιντσο και επιμένω να το μεταχειρίζομαι με την ίδια μανία. Γνωρίζω δε περισσότερους από τους πρώτους που ξεκίνησαν παίρνοντας μεγαλύτερα και ακριβότερα τηλεσκόπια και οι οποίοι απλώς μετά εξαφανίστηκαν.

Τώρα όσο αφορά το τρίτο μην το αγοράσεις ούτε κάποιο σαν αυτό, διότι αυτού του τύπου τα Νευτώνεια, που είναι πολύ κοντά, έχουν ενσωματωμένο Barlow, και τα κάτοπτρα τους είναι σφαιρικά.

Να προτιμήσεις κατά πρώτον το-Dobsonian Truss 130mm Heritage, που έχει και πιο φτηνά. Είναι εγγυημένα ένα πολύ καλό τηλεσκόπιο.

Από εκεί και πέρα δεν έχει νόημα το -Skywatcher 90/900 AZ3.

Αν θέλεις κάτι με μεγαλύτερη εστιακή να πάς στο -Skywatcher 130/900 EQ2. Αυτό έχει ισημερινή στήριξη και θα σου μάθει τα μυστικά της πράγμα πολύ χρήσιμο αν θελήσεις αργότερα να ασχοληθείς με την αστροφωτογραφία. Επίσης επειδή η ισημερινή παρακολουθεί τα ουράνια σώματα γυρίζοντας μόνο τον ένα άξονα και επειδή έχει μικρομετρική κίνηση θα μπορείς πολύ εύκολα να παρακολουθείς σε μεγάλες μεγεθύνσεις τους στόχους, απ’ ότι σε σχέση με κάποιο ΑΖ σύστημα.

Εγώ θα διάλεγα ένα από τα δύο. Άλλωστε τα μεταχειρισμένα είναι και λαχείο. Προτιμότερο ένα πιο μικρό και καινούργιο παρά κάποιο λαχείο. Άλλωστε νόμος είναι ότι όσο πιο μικρό είναι το τηλεσκόπιο τόσο πιο συχνά το χρησιμοποιείς.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Γιαννη ο καθενας κρινει συμφωνα με τις προσωπικες του εμπειριες και τις δικες του γνωσεις. Δεν ειναι ακριβως ετσι τα πραγματα, οι περισσοτεροι που ξεκινανε με μικρα τηλεσκοπια συνηθως απογοητευονται, λιγοι ειναι αυτοι που επιμενουν. Εξαλλου οι εννια στους δεκα που αποφασιζουν να ασχοληθουν δεν εχουν ιδιαιτερες γνωσεις στην παρατηρηση, οποτε ο συνδυασμος λιγες γνωσεις μικρο τηλεσκοπιο στο τελος αποβαινει μοιραιος. Για μενα ο καλυτερος τροπος να ξεκινησεις [ εκτος απο τις γνωσεις που οπωσδηποτε πρεπει να εχεις πολυ προτου παρεις κατι μεγαλυτερο απο κιαλια ] ειναι ενα τηλεσκοπιο που θα σου δειξει καποια πραγματα οπως ειναι και δε θα σε κανει να φανταζεσαι πως θα ηταν αν ειχες παρει μεγαλυτερο. Απο τα τρια που προτεινει λοιπον ο φιλος για το μονο που μπορει να γινει συζητηση πανω απο δυο δευτερολεπτα ειναι το heritage, αλλα μ αυτο ο φιλος δε προκειται να δει αυτα που ψαχνει. Παρατηρηση πλανητων με το heritage ? Αστροφωτογραφηση με το heritage ? Παιρνει το πρωτο του τηλεσκοπιο ετσι δε λεει ? Το 8αρι λοιπον θα παρει. Οταν πας να αγορασεις το πρωτο σου αυτοκινητο, το οτι δε μπορεις να πας κατευθειαν σε μια μερσεντες δε σημαινει οτι πρεπει ν αγορασεις ντεσεβο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ιδανικά θα πήγαινα για το DOBSONIAN 6″ αλλά λόγω βάρους και κόστους μάλλον θα το αποφύγω προς το παρών. Να επισημάνω πως κυρίως το θέλω για παρατήρηση πλανητών αλλά και για αστροφωτογραφια. Επειδή μένω σε πόλη, λόγω φωτορύπανσης, θα αναγκάζομαι να το μετακινώ οπότε θέλω να μην είναι πολύ βαρύ. Το μπάτζετ που μπορώ να διαθέσω αυτή τη στιγμή είναι μέχρι 250ευρω.

Φίλε μου καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Το αν θα συνεχίσεις ή όχι στο χόμπυ,εξαρτάται κυρίως απο την αγάπη σου στην αστρονομία και όχι τόσο απο το όργανο παρατήρησης.

Πολλοί ξεκινήσαμε με μικρά τηλεσκόπια,ακόμα και κιάλια,και μετά αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε κάτι μεγαλύτερο και ακριβότερο.

Ένα αξιόλογο όμως τηλεσκόπιο ικανής διαμέτρου,θα σου δώσει την δυνατότητα να δείς πολύ περισσότερα πράγματα και με περισσότερες λ ε π τ ο μ έ ρ ε ι ε ς.

Επίσης η ποιότητα των οπτικών είναι πολύ σημαντική!

Έτσι απο τα 3 τηλεσκόπια που παρέθεσες,το SW Heritage 130/650 είναι το πιο αξιόλογο με πολύ καλά οπτικά και απόλυτη φορητότητα!

Όμως το 6" SW Dob 6" (150/1200) είναι πολύ καλύτερο.Έχει και εστιαστή στιβαρότερο 2".

Δεν ξέρω αν το μήκος του 1.2m περίπου,σε εμποδίζει να το μεταφέρεις στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου (ΠΟΤΕ ο σωλήνας του τηλεσκοπίου στο πόρτ μπαγκάζ!),αλλά είναι σχετικά ελαφριά η βάση του και σαφώς το όλο σετ φορητό!

Το ίδιο μήκος έχει και το μεγαλύτερο SW Dob 8" (200/1200),το οποίο είναι ακόμα καλύτερη αγορά!Αν και βαρύτερο είναι και αυτό φορητό,εκτός αν έχεις σοβαρό πρόβλημα με την μέση σου...

Το 6" μπορείς να το βρείς σε άριστη κατάσταση μεταχειρισμένο στα 250€,και το 8" στα 250-300€ ανάλογα με την κατάστασή του.

Μην θέτεις αυστηρά όρια στο μπάτζετ σου,αν είναι εξοικονομώντας κάποια χρήματα παραπάνω να πάρεις κάτι σαφώς καλύτερο.

Το 8" ή και ένα μεγαλύτερο θα σου δείξει αρκετά αντικείμενα και μέσα απο ουρανό πόλης και με περισσότερες λεπτομέρειες σε όλα τα αντικείμενα,και στους πλανήτες και στην Σελήνη!

Επίσης θα μπορέσεις να τραβήξεις και κάποιες φωτογραφίες μόνο όμως την Σελήνη και τους φωτεινούς πλανήτες,χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις...

Αν θέλεις να ασχοληθείς με αστροφωτογραφία γενικότερα,θα πρέπει να αλλάξεις τις επιλογες σου,διότι χρειάζεσαι μια καλή ισημερινή στήριξη (πχ.HEQ5) και μικρότερου μήκους σωλήνες (πχ.SW 130p/650 PDS,150/750,200/1000 ή 200/800 κλπ).

Και φυσικά το κόστος ανεβαίνει σημαντικά!

Είναι πιο λογικό και εύκολο να ξεκινήσεις με παρατήρηση,και στην πορεία ανάλογα με το τί σε ενδιαφέρει πιο πολύ,να επενδύσεις σε ανάλογο εξοπλισμό.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Προσωπικά η αγάπη μου για την αστρονομία είναι κάτι που από παιδί με ενδιέφερε και μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα συνεχίσει να με ενδιαφέρει, οποτε δεν είναι κάτι που θα μου "φύγει" μετά από λίγο καιρό. Μέχρι στιγμής την αστροπαρατηρηση την κάνω με καλά κιάλια, γι αυτό και αποφάσισα να πάω σε κάτι πιο εξελιγμένο, που θα μου προσφέρει και μια καλύτερη εικόνα από τον νυχτερινό ουρανό. Όπως είπα ιδανικά θα πήγαινα για το Dob 6" αλλά το αποκλείω προς το παρών λόγο όγκου και βάρους, εφόσον θα είναι δύσκολο στη μεταφορά του. Οποτε καταλήγω -μάλλον- στο dobsonian truss heritage και το Sky-Watcher 90/900 EQ-2 που πρότεινε ο φίλος Γιάννης. Επίσης, το συγκεκριμένο έχει μεγάλη διαφορά από το 130/900 EQ-2 ;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε καλώς ήρθες και από μένα. Αφού γράφεις ότι σου αρέσει από μικρός η αστρονομία και έχεις κάνει κάποια παρατήρηση με κιάλια, θα σου πρότεινα να πάρεις το 6ίντσο (ή και παραπάνω ίντσες) . Και εγώ όταν άρχισα την παρατήρηση με ένα ζευγάρι κιάλια και θέλησα να πάρω ένα τηλεσκόπιο είχα δει τις επιλογές αυτές που ανέφερες αλλά ευτυχώς "άκουσα" τις συμβουλές εδώ στο φόρουμ και πήγα σε 6ίντσο. Θεωρώ ότι αξίζει πολύ περισσότερο από τα 5ίντσα (130), ιδιαίτερα για σένα που θα μετακινείσαι εκτός φωτορρύπανσης. Επίσης εγώ προτιμώ να "ταλαιπωρούμαι" λίγο παραπάνω στην μετακίνηση (αν και δεν πιστεύω ότι είναι ογκώδες και βαρύ το 6ίντσο) αλλά να βλέπω τα αντικείμενα καλύτερα παρά να μετακινώ εύκολα τον εξοπλισμό και να μην τα βλέπω τόσο καλά. Φυσικά αν ανέβεις ίντσες θα είναι ακόμα καλύτερο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε MartianMartini το 130/650 και το 130/900 έχουν μεγάλη διαφορά απο το 90/900!!

Έχουν μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα,που σημαίνει οτι βλέπεις περισσότερα αντικείμενα και με περισσότερες λεπτομέρειες!

Και μπορείς να έχεις και μεγαλύτερη μεγέθυνση.Με το 90mm έχεις μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση: 2x90= 180x,ενώ με το 130mm: 2x130=260x.

Η διαφορά είναι μεγάλη ιδιαίτερα στην παρατήρηση Σελήνης και πλανητών!

Καμμία σχέση...

Αλλά πού είδες οτι το 6" είναι βαρύ και δύσκολο στην μεταφορά?

Πολύς κόσμος έχει 6" και 8" και δεν έχει κανένα πρόβλημα φορητότητας!

Εκτός αν έχεις σοβαρό πρόβλημα με την μέση σου...

Σου έγραψα αναλυτικά και πιο πάνω τα σχετικά.

Αν θέλεις παρατήρηση και φωτογράφιση Σελήνης και πλανητών,πήγαινε καλύτερα στο 8" ή έστω στο 6" !!!

Είναι πολύ ανώτερα απο το 90/900 και απο το 130/650 και το 130/900...

Και τα αντικείμενα βαθέως ουρανού θα τα δεις πολύ καλύτερα!

Ελπίζω να διαβάσεις ξανά πολύ προσεκτικά όσα έχουν γραφτεί,έχουν εξηγηθεί τα βασικά...

Μεγαλύτερη διάμετρος σημαίνει:

1)Μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα,δηλ.θα βλέπεις περισσότερα αντικείμενα και πιο αμυδρά

2)Μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα,δηλ.θα βλέπεις περισσότερες λεπτομέρειες και θα ξεχωρίζεις σαφέστερα τις δομές των αντικειμένων!

3)Μεγαλύτερη μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση,που είναι περίπου=2 x (διάμετρος κατόπτρου/αντικειμενικού φακού σε mm).

Αυτά τα δυο τελευταία χαρακτηριστικά είναι τεράστιας σημασίας στην παρατήρηση πλανητών και Σελήνης!!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παντως αν οντως η μεταφορα και το βαρος ειναι σοβαρα θεματα για σενα, κυκλοφορει και το νεο heritage 6 ιντσων που απ εξω ερχεται με 260 ευρω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην επάνω απάντηση έκανα λάθος στην πληκτρολόγηση και έγραψα «Skywatcher 90/900 EQ2.»

Εννοούσα το Skywatcher 130/900 EQ2.

Ζητώ συγνώμη.

Από εκεί και πέρα, συμφωνώ με τον Κώστα και τους άλλους φίλους στα:

Το 6ιντσο Νευτώνειο τηλεσκόπιο της SW από ποιότητα εικόνας είναι το καλύτερο της. Μάλιστα στο εξωτερικό, εκτός από DOB κυκλοφορεί και με την ισημερινή στήριξη EQ3. Eεπίσης όσο αφορά την φοριτότιτα όλα τα Νευτώνεια μέχρι και το 10ιντσο για όσους έχουμε αυτοκίνητο πηγαίνουν στον τόπο παρατήρησης χωρίς πρόβλημα. Οι σωλήνες χωράνε άνετα στα αυτοκίνητα. Μάλιστα οι ισημερινές στηρίξεις και όσες έχουν τρίποδο, επειδή σπάνε σε πολλά κομμάτια είναι λιγότερο ογκώδης από τα DOB στην μεταφορά τους.

Επίσης συμφωνώ στο να κωλύσει κανείς στο χόμπι ουδεμία σχέση έχει ο εξοπλισμός του, αλλά αυτός κάθε αυτός ο ίδιος.

Άλλωστε από τα γραφόμενα μου επάνω αυτό λέω.

Από εκεί και πέρα δεν συμφωνώ στο ότι αν κάποιος θέλει να μπει στο άθλημα, και δυσκολεύεται με τα χρήματα, ή δεν θέλει να διαθέσει παρά πάνω, δεν θα κάνει σοβαρή αστροπαρατήρηση.

Και γι αυτό σου λέω φίλε Martian Martini, αν δυσκολεύεσαι μην περιμένεις να μαζέψεις περισσότερα χρήματα, αλλά αφού μπορείς να αγοράσεις το Dobsonian Truss 130mm Heritage ή το Skywatcher 130/900 EQ2 κάντο τώρα κιόλας.

Μη χάσεις το καλοκαίρι σου, διότι φίλε μου ό χρόνος είναι λίγος κι ανεκτίμητος.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και πάλι! Μετά από σκέψη και βαση των συμβουλών που μου δώσατε, κατέληξα τελικά στα DOBSONIAN TRUSS 130mm Heritage και SKYWATCHER 130/900 EQ2. Κλίνω περισσότερο στο Dob Truss αλλά αυτό που με απασχολεί περισσότερο με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι το ότι είναι πολύ "ανοιχτό" και άρα πιο ευάλωτο εφόσον δεν έχει σωλήνα στη μέση, σε αντίθεση με το skywatcher eq2. Υπάρχει κάτι στην αγορά με το οποίο μπορώ να το καλύψω; Ή και στο κατω κάτω εάν μπορώ να φτιάξω και εγώ ένα κάλυμμα. Και επίσης όσον αφορά τους καθρέφτες, φαντάζομαι θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα τους οπότε είναι και κάποιο υγρό, ή πανί που θα πρέπει να προμηθευτώ σε περίπτωση που μαζέψει σκόνη ή λερωθεί κλπ;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχει αυτό που λέμε φωτοχιτώνιο. Αυτό κατά βάση το φτιάχνουμε μόνοι μας. Υπάρχουν και έτοιμα αλλά είναι ακριβά για κάτι που οι περισσότεροι τα καταφέρνουμε να το φτιάξουμε. Εγώ παρόλο που φτιάχνω αρκετά πράγματα για τον εξοπλισμό, κάτι τέτοιο δεν έχω φτιάξει. Όλο και κάποιος θα σου πει διότι όσοι έχουν αναδιπλούμενους σωλήνες σχεδόν όλοι έχουν φτιάξει. Μάλιστα αυτό εκτός από την σκόνη προστατεύει και το κάτοπτρο από τον παρείσακτο φωτισμό, και γι’ αυτό το λέμε και φωτοχιτώνιο. Αν δεν σου απαντήσει κανείς, ανέβασε μία συζήτηση με αυτό το θέμα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και επίσης όσον αφορά τους καθρέφτες, φαντάζομαι θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα τους οπότε είναι και κάποιο υγρό, ή πανί που θα πρέπει να προμηθευτώ σε περίπτωση που μαζέψει σκόνη ή λερωθεί κλπ;

Τα κάτοπτρα δεν καθαρίζονται με πανάκια και υγρά καθαρισμού φακών,γιατί θα καταστραφούν!

Υπάρχει ειδικός τρόπος που μπορείς να τον βρείς σε αρκετές αναφορές.

Τα κάτοπτρα θα καθαριστούν πολύ προσεκτικά με ειδική μέθοδο μετά απο κάποια χρόνια χρήσης,και εφ'όσον βάλεις απο την αρχή φωτοχιτώνιο!

Αλλιώς θα βρωμίσουν πολύ πιο γρήγορα!

Μην σε απασχολεί το θέμα προς το παρόν!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης