Jump to content

Αγορά τηλεσκοπίου στα 350 €


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα,

 

Ψάχνω το πρώτο μου τηλεσκοπιο στην τιμή των 350€. Το θέλω για μέσα στην πόλη αν και κάποιους μήνες του χρόνου τους περνάω σε μια περιοχή με λιγότερη φωτορύπανση. Θέλω επίσης να μου πείτε αν θα εχω την δυνατότητα να παρακολουθώ νεφελώματα με ενα τηλεσκοπιο αυτής της τιμής. Τέλος, θα με βοηθούσε πολυ αν μπορούσατε να επισηναψετε και κάποιες φωτογραφίες ( το προτιμότερο νεφελωμάτων ) από το/τα τηλεσκόπια που θα μου προτείνετε.

 

Ευχαριστω!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα ,δεν έχω μεγάλη πείρα,αλλά για να δεις νεφελώματα καλά θέλεις ιντσεσ ,εγώ έχω 150/750 ,βλέπω αλλά έχω ποιο μικρή εικόνα ,στα λεφτά αυτά βρες ένα οκτώ ιντσών μεταχειρισμένο ,όμως μη μπερδευεσαι με της φωτογραφίες που βάζουν τα παιδιά στο φόρουμ ,αυτές είναι από φωτογραφικές μηχανές ,θα σου πουν καλύτερα όμως η ποιο έμπειρη
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ με τον Αλέξανδρο, καθώς με μικρά τηλεσκόπια δεν είναι εύκολη η παρατήρηση ωφελημάτων (από ότι γνωρίζω μόνο το νεφέλωμα του Ωρίωνα μπορείς να απολαύσεις με ένα τηλεσκοπιο διαμέτρου μικρότερης των 125 mm) . Ωστόσο με μικρά τηλεσκόπια μπορείς να απολαύσεις μερικά πολύ θεαματικά αστρικά σμήνη που κατά την γνώμη μου είναι εξίσου θεαματικά
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,

 

 

ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΟ 6 ΙΝΤΣΟ DOBSONIAN ΤΗΣ SKY WATCHER

"Κάποιοι βλέπουν πράγματα στον ουρανό, άλλοι βλέπουν ουρανό στα πράγματα …" Michel Cassé
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημερα,

 

Ψάχνω το πρώτο μου τηλεσκοπιο στην τιμή των 350€. Το θέλω για μέσα στην πόλη αν και κάποιους μήνες του χρόνου τους περνάω σε μια περιοχή με λιγότερη φωτορύπανση. Θέλω επίσης να μου πείτε αν θα εχω την δυνατότητα να παρακολουθώ νεφελώματα με ενα τηλεσκοπιο αυτής της τιμής. Τέλος, θα με βοηθούσε πολυ αν μπορούσατε να επισηναψετε και κάποιες φωτογραφίες ( το προτιμότερο νεφελωμάτων ) από το/τα τηλεσκόπια που θα μου προτείνετε.

 

Ευχαριστω!

 

Καλή σου μέρα.

 

Υπό κανονικές συνθήκες θα σου πρότεινα να πας πρώτα σε μια εξόρμηση ώστε να μπορέσεις να δεις πριν κάνεις κάποια αγορά.

 

Δεν ξέρω σε τι φάση είσαι, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις την ενασχόληση με τον νυχτερινό ουρανό χωρίς κάποιο όργανο, ώστε να αποκτήσεις μια επαφή με τους αστερισμούς. Ένα βιβλίο θα είναι ιδανικό για το ξεκίνημα.

 

Τα κυάλια σε αυτό το στάδιο θα σε βοηθήσουν γιατί θα μπορέσεις να δεις μερικά αντικείμενα και να μάθεις τον ουρανό.

 

Όσο αναφορά το τηλεσκόπιο για μενα, μια πολύ καλή περίπτωση είναι ένα 8αρι dobsonian. Νομίζω ότι μπορείς να βρεις μεταχειρισμένο σε αυτή την τιμή. Θα μπορέσεις να δεις πολλά αντικείμενα μέσα από αυτο. Ενώ η χρήση του είναι αρκετά απλή.

 

Για τα νεφελώματα που αναφέρεις θα χρειαστείς πρώτα απ' όλα σκοτεινό ουρανό. Το οποίο όπως καταλαβαίνεις χρειάζεται αυτοκίνητο και κουβαλημα. Για να μπορέσεις να δεις πως θα φαίνονται τέτοια αντικείμενα από το τηλεσκόπιο σου μπορεις να αναζητήσεις για φωτογραφίες από dobsonian, ώστε να δεις φωτογραφίες μικρής έκθεσης-ωστε να πλησιάζουν (κάπως) αυτό που θα δεις από το προσοφθάλμιο.

 

Καλό ξεκίνημα :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε μου θελεις σκοτεινό ουρανο και οσο το δυνατόν περισσότερες ίντσες.. Πχ τον Ωρίωνα η το laggon nebula στον τοξότη είναι εύκολα νεφελώματα ακομα και με τα κυαλια αντιλαμβάνεται κανεις τη νεφελωτητα.. Στην παρατηρηση θα σε βοήθησει ενα φίλτρο νεφελωμάτων που ειναι γιαυτο τον σκοπό αλλα θελεις και καλο ουρανο.. Εκτος απο το dob 8 που ειναι καλη επιλογή εγω θα σου δωσω μια ακομα προοπτική... Αν πας σε ρομποτικό τηλεσκοπιο στο οποίο δε μας ενδιαφερει καθολου το goto αλλα το οτι ακολουθεί τον στοχο (tracking) με μια φωτογραφική μπορεις να πάρεις πχ με 4 δευτερα εκθεσης απίστευτα ομορφη εικόνα του Ωρίωνα που με το μάτι μονο δε θα βλεπες καθολου επειδη σαρεσουν τοσο πολυ..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να μπορέσεις να δείς νεφελώματα και άλλα αντικείμενα βαθέως ουρανού,χρειάζεσαι όσο πιο μεγάλη διάμετρο μπορείς να αγοράσεις και να κουβαλήσεις...

Οπότε στα χρήματα που διαθέτεις μπορείς να πάρεις μεταχειρισμένο (και μάλιστα κάτω απο 300€) το SW Dob 8" που έχει διάμετρο 8" δηλ.200 mm.

Με αυτό μπορείς να δείς αρκετά πράγματα βάζοντας και ειδικά φίλτρα,όπως το UHC και το OIII,τα οποία σκοτεινιάζουν την εικόνα,και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά και αποτελεσματικά με μικρότερες διαμέτρους ιδιαίτερα σε ουρανό πόλης.

Με ό,τι χρήματα περισσέψουν μπορείς να πάρεις και φακούς που είναι απαραίτητοι για να έχεις διαφορετικές μεγεθύνσεις.

Η φωτογράφιση νεφελωμάτων και άλλων αντικειμένων απαιτεί ειδική βάση που παρακολουθεί τον στόχο και το όλο σετ κοστίζει αρκετά περισσότερο!

Αν σε ενδιαφέρει η αστροφωτογραφία θα πρέπει να περιμένεις να μαζέψεις αρκετά χρήματα για τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Είναι πιο δύσκολη διαδικασία απο την παρατήρηση και απαιτεί πολύ διάβασμα, πειραματισμό και εξάσκηση!

Το λογικό και συνετό και για λόγους κόστους,είναι να αρχίσεις μόνο με παρατήρηση και αργότερα ωριμάζοντας να κατασταλάξεις στο τί σε ενδιαφέρει περισσότερο...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Burasal χαίρομε που μας ξανά έγραψες.

Με την φράση νεφελώματα τι εννοούμε;

Μέχρι τις πρώτες 10ετίες του 20 αιώνα, όλοι οι γαλαξίες του σύμπαντος, μη γνωρίζοντας ακόμα με σιγουριά για το περί τίνος πρόκειται, οι αστρονόμοι τους κατέταξαν στην κατηγορία των εξωγαλαξιακών νεφελωμάτων. Από τον Hable και εδώ τους λέμε γαλαξίες. Ο αριθμός τους είναι ασύλληπτος. Είναι σε πληθυσμό στο σύμπαν, συντριπτικά περισσότεροι από τον αριθμό των άστρων του δικού μας γαλαξία. Επομένως, και μόνο αν κάποιος πει, εγώ θέλω να δω με τηλεσκόπιο τους γαλαξίες του σύμπαντος, ηλίου φαεινότερο, ακόμα κι αν μπορούσε να ζήσει όσο η προϊστορία και η ιστορία του ανθρώπου, δεν θα τον έφτανε για να το κάνει. Επίσης λόγο της τρομακτικής τους απόστασης από εμάς, είναι στην πλειοψηφία τους πολύ αμυδροί, άρα έχουν δίκιο οι φίλοι που σου είπαν, αφού θέλεις να δεις νεφελώματα, αγόρασε όσο πιο μεγάλη διάμετρο μπορείς.

Όμως όταν λέμε νεφελώματα δεν είναι, και δεν εννοούμε μόνο τους γαλαξίες. Ακόμα κι ο κομήτης C 2020 F3 που αυτές τις μέρες κάθε πρωί βλέπουμε, στα νεφελοειδή αντικείμενα κατατάσσεται. Μάλιστα αυτό είναι τόσο πολύ έτσι, που ο Sarl Messier, με το πάθος του να ανακαλύψει κομήτες, μας άφησε κληρονομιά όλο τον γνωστό σε εμάς και πραγματικά λατρεμένο, κατάλογο Μ. Κάθε Απρίλιο, μέχρι και μαραθώνιο κάνουμε με αυτόν.

Στην προσπάθεια του λοιπόν να ανακαλύψει εφήμερους κομήτες, κατέγραφε οτιδήποτε του φαινόταν νεφελοειδή αντικείμενο, και από λάθος θα μπορούσε να το εκλάβει για κομήτη. Σημείωνε την θέση του και τις επόμενες μέρες το ξανά έβλεπε. Αν δεν είχε μετακινηθεί από την θέση του δεν ήταν κομήτης, το κατέγραφε με το γράμμα Μ και αμέσως μετά του έδινε έναν αριθμό. Ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν νεφελοειδή αντικείμενο αλλά πχ Σφαιρωτό Σμήνος. Τώρα το γιατί και Σφαιρωτό σμήνος; Διότι η διάμετρος του τηλεσκοπίου του ήταν σαν τις δικές μας τις μικρές,(100 και 200mm) και παράλληλα η ποιότητα της εικόνας σε σχέση με τα δικά μας εντελώς άθλια. Ακόμα και τηλεσκόπια που σήμερα τα βρίσκουμε σε μαγαζιά τύπου Lidle, έχουν καλύτερα οπτικά, από τα οπτικά εκείνων των πρωτοπόρων. Έβλεπαν το Μ13 και δεν μπορούσαν να το διαλύσουν σε άστρα όπως κάνουμε εμείς σήμερα, ακόμα και με τηλεσκοπιάκια των 60mm.

Βέβαια ανακάλυψαν εκτός κι από αστρικά σμήνη γενικώς, και νεφελώματα και γαλαξίες. Πόση λοιπόν είναι η διάμετρος που πρέπει να έχουμε για να δούμε τα αντικείμενα του καταλόγου Μ; Στην συντριπτική πλειοψηφία για τα αντικείμενα του καταλόγου Μ , αρκούν τα κιάλια. Κι αν πούμε ότι 70mm είναι η μικρότερη διάμετρος για να βαφτίσουμε κάτι τηλεσκόπιο, τότε όλα! Δεν υπάρχει κάτι στον κατάλογο Μ που να μην μπορούμε να το δούμε. Στην πραγματικότητα, όσο πιο έμπειρος είναι κάποιος, κι όσο πιο πολύ του αρέσει η παρατήρηση, τόσο πιο κάτω ρίχνει την διάμετρο με την οποία μπορεί να δει όλα του τα αντικείμενα.

Κάποια κλικ παρά πάνω είναι τα 400 αντικείμενα του William Herschel.

Μερικά από αυτά τα είδα με ένα 114mm και με το 200mm σχεδόν όλα. Είμαι σε θέση να ξέρω ότι με την ευκολία που τα είδα κάλλιστα θα μπορούσα να το κάνω και με 150mm για να πω και με μικρότερο.

Και μόνο λοιπόν με αυτούς τους δύο καταλόγους κάποιος ερασιτέχνης αστροπαρατηρητής, θα μπορούσε να ασχολείται χρόνια και να το ευχαριστιέται.

Από τα παραπάνω λοιπόν φίλε μου νομίζω ότι καταλαβαίνεις για τι διαμέτρους μιλάμε.

Με ένα 6ιντσο καλύπτεσαι πλήρως ειδικά αν είναι το πρώτο σου.

Υπάρχουν γενικώς 2 τάσεις. Η μία αγόρασε όσο πιο μεγαλύτερη διάμετρο μπορείς, και η άλλη αγόρασε όσο πιο ποιοτικά οπτικά μπορείς κι ας είναι σε βάρος της διαμέτρου. Στην δεύτερη ανήκω κι εγώ κι ήμαστε η θλιβερή μειοψηφία.

Αντιπροτείνω λοιπόν σε σχέση με τους επάνω φίλους, ότι για παρατήρηση DSO που ουσιαστικά θέλεις μπορείς να την κάνεις και με το οποιοδήποτε ποιοτικό τηλεσκόπιο.

Στον συγκεκριμένο μάλιστα ποσό των 350 ευρώ που λογαριάζεις να διαθέσεις, υπάρχει ένα πολύ καλό Νευτώνειο.

Το DOB 150/1200 F8 της SW. Έχει στη Ελλάδα 330 ευρώ. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει ποιότητα εικόνας εφάμιλλη έως καλύτερη με σχεδιάσεις άλλων τηλεσκοπίων, που έχουν τρείς φορές περισσότερα χρήματα από αυτό. Μάλιστα στο εξωτερικό (παλιά και εδώ) κυκλοφορεί και με μαύρο σωλήνα επάνω στην EQ3-4. Με 120 έως 150 ευρώ επί πλέον.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη για DSO απο περιβάλλον πόλης ισχύει το μεγαλύτερη διάμετρος.Μπορεί να χρησιμοποιήσει και φίλτρα (UHC,OIII) που με μικρότερη διάμετρο θα σκοτεινιάσουν τα αντικείμενα.

Συμφωνώ για το SW 150/1200 οτι είναι πολύ καλό τηλεσκόπιο,διαφωνώ στα υπόλοιπα.Η εμπειρία δείχνει τα πλεονεκτήματα της μεγαλύτερης διαμέτρου,ειδικά σε αντικείμενα βαθέως διαστήματος...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κώστα το παρά πάνω, μεγάλη διάμετρος για περιβάλλον φωτορύπανσης, ισχύει μόνο για αστρικούς σχηματισμούς. Όχι όμως για γαλαξίες κλπ. Κι όσο για νεφελώματα εκπομπής που βάζαμε φίλτρα και τα βλέπαμε…. Πάει!

Εδώ στην Σαρωνίδα από πέρυσι το καλοκαίρι αντικαταστάθηκαν όλες οι λάμπες δημόσιου φωτισμού με ισχυρότατες λέντ, οι οποίες εκτός των άλλων χρωμάτων εκπέμπουν ισχυρά και στα χρώματα των νεφελωμάτων.

Οπότε όσο ποιο μεγάλο τηλεσκόπιο έχεις τόσο το φόντο του ουρανού γίνεται πιο φωτεινό και τόσο πιο λιγότερα βλέπεις με ή χωρίς φίλτρα.

Δυστυχώς η Σαρωνίδα δεν είναι η μόνη περιοχή που έγινε αυτό. Και το χειρότερο; Θα γίνει παντού!

 

Πέρα όμως από αυτά, τα οποία από ένα σημείο και πέρα είναι δυνατόν και να αμφισβητηθούν, όσο αφορά την διάμετρο των τηλεσκοπίων, όπως είπαμε υπάρχουν τουλάχιστον δύο τάσεις. Η μία που λέει όπως το έγραψες:

«Η εμπειρία δείχνει τα πλεονεκτήματα της μεγαλύτερης διαμέτρου, ειδικά σε αντικείμενα βαθέως διαστήματος...»

Άρα αγόρασε όσο γίνεται πιο μεγάλη διάμετρο μπορείς, που ολοφάνερα είναι και η επικρατούσα, διότι υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία.

Η άλλη δεν μένει μόνο ευχαριστημένη με το παραπάνω αλλά την ενδιαφέρει και πόσο «καλά» τα βλέπει. την ενοχλούν ας πούμε τα χοντρά άστρα. Την ενδιαφέρει και πως θα είναι το τηλεσκόπιο του σε λίγα χρόνια, και ένα σορό άλλα πράγματα τα οποία ενδεχόμενος η πρώτη να τα θεωρεί και ανούσια. Σε αυτούς το σκεφτικό είναι διαφορετικό. Αγόρασε όσο πιο ποιοτικό εξοπλισμό μπορείς κι ας είναι σε βάρος της διαμέτρου. Αυτή υποστηρίζεται από την θλιβερή μειοψηφία που συμβαίνει μέλος της να είμαι κι εγώ.

Και ποιος έχει δίκιο;

Ε φίλε μου δεν πρόκειται γι’ αυτό. Θέμα γούστου αισθητικής και κουλτούρας είναι. Και ο κάθε ένας από εμάς κάνει αστροπαρατήρηση με τον τρόπο που θεωρεί, ότι έτσι αυτός το ευχαριστιέται, κι αν όντως το ευχαριστηθεί, θέλει να το μοιραστεί και με τους άλλους, και εν τέλει το υποστηρίζει γράφοντας εδώ ή όπου αλλού, προτρέποντας ή αποτρέποντας τους άλλους σε αυτό που εμπειρικά τον ικανοποίησε ή τον απογοήτευσε.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Γιάννη σχετικά με τη φωτορύπανση αυτό που είπες για τα λευκά led δεν ισχύει για όλες τις πόλεις.Δηλ.υπάρχουν και περιοχές με λάμπες led ή παλαιότερες ηλεκτρονικές θ ε ρ μ ώ ν χρωμάτων (2700-3000Κ),όπου τα φίλτρα δουλεύουν μια χαρά!

Αυτό μπορεί να το ελέγξει κάποιος και απο την απόχρωση της φωτορύπανσης στον ουρανό,αν είναι "θερμών" ή "ψυχρών" χρωμάτων.

Όσο για την γκριζάδα του ουρανού που είναι πιο έντονη στις μεγάλες διαμέτρους,αυτή φαίνεται στις μικρές μεγεθύνσεις.Με ένα 10" στα 100x δεν την βλέπεις.Και σε μικρότερες μεγεθύνσεις βάζοντας φίλτρο-αν έχεις "θερμή" φωτορύπανση-την μειώνεις πολύ.Στην περιοχή που παρατηρώ δουλεύουν τα φίλτρα.Έχω δεί μάλιστα όλους του κομήτες με mag=+7-7.5 με φίλτρο Skyglow.Χωρίς αυτό χάνονταν στην φωτορύπανση.Σε πολλές άλλες περιοχές που έχουν φωτισμό λευκών led δεν δουλεύουν.

Για τα υπόλοιπα είναι θέμα του καθενός το τί τηλεσκόπιο επιλέγει και σαν διάμετρο και σαν ποιότητα εικόνας,συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους.

Τα SW dob τηλεσκόπια που έχουμε οι περισσότεροι και πάνω απο τις 6",έχουν πολύ καλή ποιότητα εικόνας σε οξύτητα και κοντράστ.Δίνουν και μεγαλύτερα πεδία,πολύ χρήσιμο σε όσους κάνουμε χειροκίνητη αναζήτηση στόχων.

Αν βάλεις και τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα νομίζω είναι οι καλύτερες value for money αγορές.Μπορεί να μην είναι SCT,Mak ή ED διοπτρικά,αλλά έχουν πολύ ικανοποιητική ποιότητα εικόνας που δεν προβληματίζει...

Με αυτά που λες τα κατατάσσεις στα μέτριας ποιότητας οπτικά όργανα,και δεν θα συμφωνήσουμε οι περισσότεροι με αυτήν την άποψη...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης πιστεύω οτι όταν δίνουμε συμβουλές στους νέους για αγορές,ειδικά τώρα την μεγάλη περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε,πρέπει να είμαστε όσο γίνεται πιο δίκαιοι και αντικειμενικοί.

Όλοι σχεδόν ζητάνε το value for money,λογικά πράγματα δηλαδή...

Οι συναισθηματικές μας φορτίσεις σχετικά με το τί αρέσει σε εμάς,μπορεί να γίνουν κακός σύμβουλος για τους μη γνωρίζοντες.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οπως κα να χει παιδιά το dob 8 για τον φιλο μας είναι μια πολυ καλ επιλογή για να ξεκινήσει να παρατηρεί με μια πολυ καλη διάμετρο και στα χρήματα που τον ενδιαφερει.. Το οτι μπορει να το χει για καποια χρονια κι υστερα ανάλογα το ενδιαφερον του παει σε ενα πιο ποιοτικό οπτικά τηλεσκοπιο δε το αποκλείει κανένας.. Κα μαλιστα τοτε ο ίδιος θα καν και τις συγκρίσεις του και τους πειραματισμούς του... Μιλάμε για το πρωτο του τηλεσκόπιο αυτη τη στιγμη..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οσοσ για τη διαφορα της εικόνας μεταξύ dob και sct mak και λοιπα προφανως το δειχνει κι η διαφορα τιμής οτι τα dob ομως ειναι value for money και τ οπτικά τους μια χαρα ώστε να σε ικανοποιήσουν για πολλα χρονια ειναι μια αληθεια
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξαιρετικά δύσκολο να τα παρατηρήσεις μέσα στην φωτορύπανση της πόλης με γυμνό οφθαλμό.

 

Μόνο με φωτογραφική μηχανή και πολλαπλές εκθέσεις θα μπορέσεις να βγάλεις κάτι τέτοιο.

 

Μέσα στην πόλη, ουσιαστικά μόνο Σελήνη/Ήλιο και τους πλανήτες μπορείς να δεις αξιοπρεπώς, από ότι καταλαβαίνω.

 

Ν.Φ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μέσα στην πόλη, ουσιαστικά μόνο Σελήνη/Ήλιο και τους πλανήτες μπορείς να δεις αξιοπρεπώς, από ότι καταλαβαίνω.

Όχι φίλε μου,μπορούμε να δούμε αξιοπρεπώς ένα σωρό αντικείμενα βαθέως ουρανού (DSO) ανάλογα με την διάμετρο του τηλεσκοπίου μας και το είδος της φωτορύπανσης που έχει ο ουρανός,ώστε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια φίλτρα.

Με το 10" που έχω 9 χρόνια,έχω δει απο μεγάλη πόλη ένα σωρό νεφελώματα,αστρικά σμήνη,τον γαλαξία της Ανδρομέδας,κομήτες αμυδρούς (mag≤8.0) κλπ.

Με χρήση φίλτρων αναδεικνύονται μια χαρά,αν δεν έχει φωτορύπανση απο λευκά led,αλλά απο "θερμών" χρωμάτων led.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης πιστεύω οτι όταν δίνουμε συμβουλές στους νέους για αγορές,ειδικά τώρα την μεγάλη περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε,πρέπει να είμαστε όσο γίνεται πιο δίκαιοι και αντικειμενικοί.

Όλοι σχεδόν ζητάνε το value for money,λογικά πράγματα δηλαδή...

Οι συναισθηματικές μας φορτίσεις σχετικά με το τί αρέσει σε εμάς,μπορεί να γίνουν κακός σύμβουλος για τους μη γνωρίζοντες.

Φιλικά-Κώστας

 

Κώστα κατ’ αρχάς δεν αναφέρθηκα σε σχεδιασμούς τηλεσκοπίων sct mak ed κλπ. Αυτά είναι από τα λεγόμενα μου, δικά σας συμπεράσματα, κι εσείς τα γράψατε, όχι εγώ. Αντιθέτως έγραψα και αναφέρθηκα και πρότεινα το DOB 150/1200 F8. Μπορείς να τα διαβάσεις πιο επάνω.

Διότι ξέρεις αυτή η φιλοσοφία ας πούμε περί ποιότητας του εξοπλισμού, εκ των πραγμάτων δεν περιγράφεται με μία φράση τύπου, «απόδοση ίντσας ανά ευρώ» ή value for money, όπως το λέτε, πράγμα που από την πρώτη στιγμή γίνεται αντιληπτό, στον νεοεισερχόμενο στον χώρο. Είναι και αυτό, και κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Διότι ενώ αυτομάτως το μυαλό του άλλου όταν ακούει περί ποιότητας του εξοπλισμού, (όπως αλώστε και το δικό σου) πάει πρωτίστως σε ακριβά τηλεσκόπια. Εν τέλει δεν είναι ακριβώς έτσι. Και ηλίου φαεινότερο κανένα sct mak ed κλπ, δεν προτάθηκε από εμένα στον φίλο μας τον Burasal, αλλά το DOB 150/1200 F8 της SW αξίας 330 ευρώ.

Σε αυτό το οποίο δεν προχώρησα, και ουσιαστικά αυτή είναι η διαφορά μας, είναι το δικό σας: Αντί να πάρει ένα καινούργιο 6ιντσο με 330 ευρώ, να αγοράσει με τα ίδια χρήματα ένα μεταχειρισμένο μεγαλύτερο νευτώνειο. Διότι όσο μεγαλύτερη διάμετρο έχει τόσο πιο καλό είναι.

Κώστα μου είναι η άποψη σας. Σεβαστή μεν από την πλευρά μου, από την άλλη όμως εγώ για χίλιους λόγους δεν την συμμερίζομαι και δεν δίνω προς αυτήν την κατεύθυνση συμβουλές, ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο τηλεσκόπιο, και μάλιστα όταν ο φίλος που θέλει να ασχοληθεί έχει μικρή ηλικία όπως ο Burasal. Ειδικά στην περίπτωση αυτή είμαι αντίθετος στο αγόρασε όσο πιο μεγάλη διάμετρο μπορείς.

Και όλο αυτό, ουδεμία σχέση έχει με συναισθηματικές φορτίσεις σε περίοδο οικονομικής κρίσης κλπ που μου καταλογίζεις.

Αλλά οι όποιες συμβουλές έχουν δοθεί, έχουν να κάνουν με:

«Και ποιος έχει δίκιο;

Ε φίλε μου δεν πρόκειται γι’ αυτό. Είναι θέμα γούστου αισθητικής και κουλτούρας.»

Που έγραψα σε ανάρτηση μου παρά πάνω.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

όταν λέω νεφέλωμα, εννοώ κάτι τέτοιο

 

Και βέβαια αυτό είναι το Μ17 και μπορείς να το δεις. Μπορείς μάλιστα να το δεις ακόμα και με κιάλια. Πόσο μάλλον με το 6ιντσο που σου πρότεινα. Όχι βέβαια με το χρώμα της φωτογραφίας. Χρώμα δεν θα δεις ούτε με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Θα το δεις σαν ένα φωτεινό νέφος μέσα στα σκοτάδια του διαστήματος περιτριγυρισμένο από αστέρια. Είναι το πιο φωτεινό και συμπαγές νεφέλωμα του καλοκαιρινού ουρανού.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξαιρετικά δύσκολο να τα παρατηρήσεις μέσα στην φωτορύπανση της πόλης με γυμνό οφθαλμό.

 

Μόνο με φωτογραφική μηχανή και πολλαπλές εκθέσεις θα μπορέσεις να βγάλεις κάτι τέτοιο.

 

Μέσα στην πόλη, ουσιαστικά μόνο Σελήνη/Ήλιο και τους πλανήτες μπορείς να δεις αξιοπρεπώς, από ότι καταλαβαίνω.

 

Ν.Φ.

 

Έτσι είναι. Όμως αν επιμείνεις μπορείς να δεις πολλά διπλά άστρα, αρκετά σφαιρωτά και ανοιχτά σμήνη, που όντως όσο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο έχεις τόσο αυτά τα βλέπεις καλύτερα διότι η αύξηση του φωτός των άστρων στα τηλεσκόπια, είναι απευθείας ανάλογη με το τετράγωνο της διαμέτρου.

Όμως εδώ στην ουσία τελειώνουν όλα. Και βέβαια το δυσκολότερο είναι ότι τα βρίσκεις πολύ δύσκολα λόγω του ότι όπως έγραψες με το μάτι δεν φαίνονται πολλά άστρα, και έτσι δεν μπορείς να κάνεις τα «αστροάλματα».

Κάποτε είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση εδώ, από προσπάθειες αστροπαρατήρησης σε πόλη. Έχουν επινοηθεί και πολλές πατέντες. Όπως κρέμασμα ρούχων δεξιά αριστερά, ή τοποθέτηση κόντρα πλακέ για την ελάττωση του φωτός, κυρίως όταν αυτό πέφτει στο μάτι κλπ.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να δω χρώματα δηλαδή η μόνη λύση ειναι με φωτογραφική, πολλές λήψεις και Photoshop; ( πχ με ενα 8" )

 

Δεν είναι μόνο το χρώμα.

 

Γι'αυτό σου είπα παραπάνω να γράψεις στις αναζητήσεις σου dobsonian.

H φωτογραφία που πόσταρες είναι αποτέλεσμα από ώρες λήψεων-αν όχι ημερών.

 

Και επίσης είναι από το παρακάτω τηλεσκόπιο:

The Wide Field Imager on the 2.2-meter telescope at ESO’s La Silla Observatory in Chile captured this image of the rose-colored star-forming region Messier 17

 

Γι'αυτό θα ξαναπάω στην πρώτη μου πρόταση. Εφόσον σε ενδιαφέρει η αστρονομία, ξεκίνα από ένα βιβλίο Θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις κάποιες βάσεις και μία πιο ρεαλιστική αντίληψη για του τι να περιμένεις από το προσοφθάλμιο.

 

Το παρακάτω είναι ένα σκίτσο από 10ιντο με φίλτρο UHC. Ειναι πιο κοντά σε αυτό που θα δεις στο προσοφθάλμιο-συκριτικά με οποιαδήποτε αστροφωτογραφία.

 

Και ναι, είναι το ίδιο αντικείμενο, το m17. :)

comment_wOyvkqNF3A7gkNKAiFW8RJLjjaswmqU8.thumb.jpg.c107fecbdafdbba7d0e0e84c4024ffca.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε BOURASAL για να έχεις τέτοιες φωτογραφίες νεφελωμάτων χρειάζεσαι ειδική βάση που θα παρακολουθεί με ακρίβεια τον στόχο!

Και τηλεσκόπιο με κοντό σωλήνα για καλύτερο "ζύγισμα" και μικρότερους χρόνους έκθεσης...

Όλα αυτά κοστίζουν πολύ περισσότερο απο τα χρήματα που διαθέτεις!

Η αστροφωτογραφία είναι αρκετά πιο δύσκολη απο την παρατήρηση και χρειάζεται πολύ διάβασμα,πειραματισμό και εξάσκηση,εκτός απο τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Στη φάση που βρίσκεσαι και στα χρήματα που διαθέτεις,καλύτερα να ξεκινήσεις με ένα καλό τηλεσκόπιο την παρατήρηση και όταν ωριμάσεις και κατασταλάξεις τί σε ενδιαφέρει περισσότερο,μπορείς να προχωρήσεις παραπέρα!

Αν σε ενδιαφέρουν τα νεφελώματα,τότε πάρε όσο μπορείς μεγαλύτερη διάμετρο,εφ'όσον θα παρατηρείς και μέσα απο πόλη!

Μπορείς με το 8" να χρησιμοποιήσεις και ειδικά φίλτρα για να τα βλέπεις καλύτερα,εφ' όσον η φωτορύπανση που έχεις στην περιοχή σου είναι "θερμών" χρωμάτων.Τα φίλτρα νεφελωμάτων εννοείται οτι θα δουλέψουν καλύτερα σε σκοτεινό ουρανό.

Με το 6" λόγω μικρότερης φωτοσυλλεκτικότητας,θα δείς λιγότερα πράγματα και επειδή κάποια φίλτρα κόβουν αρκετό φως,ίσως να μην δουλέψουν,ειδικά το φίλτρο ΟΙΙΙ.

Δες εδώ σχετικά:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=271123#271123

 

Με το 10" που έχω 9 χρόνια και έχοντας φωτορύπανση κυρίως "θερμών" αποχρώσεων,έχω δεί πάρα πολλά νεφελώματα μέσα απο μεγάλη πόλη με φίλτρα UHC- S,OIII και με το Baader Moon & Skyglow αστρικά σμήνη και κομήτες σχετικά αμυδρούς μέχρι mag=+7.5 .

Αν δεν είχα το 10" αλλά μικρότερης διαμέτρου,κομήτες δεν θα έβλεπα και όλα τα υπόλοιπα θα φαινόταν αρκετά πιο αχνά έως καθόλου...Πιθανώς ούτε τα φίλτρα θα δούλευαν γιατί κόβουν αρκετό φως!

Και δεν συζητώ για τις λεπτομέρειες που είδα σε πλανήτες και Σελήνη σε μεγάλη μεγέθυνση,που έφτανε όταν το επέτρεπε η ατμόσφαιρα και στα 400x.

Και κάποιες λίγες φορές και στα 480x.

Στη Σελήνη με πολύ καλή ατμόσφαιρα έπιασα και τα 500-600x με εξαιρετική οξύτητα,βλέποντας απίστευτες λεπτομέρειες στην επιφάνειά της!

Όλα αυτά απλώς δεν τα επιτυγχάνεις με μικρότερες διαμέτρους...

Είναι οι φυσικοί νόμοι,οι νόμοι της Οπτικής στη μέση που ισχύουν!

Εννοείται οτι αν είχα καλύτερων οπτικών τηλεσκόπιο στην ίδια διάμετρο,θα τα έβλεπα όλα αυτά καλύτερα,με καλύτερη ποιότητα εικόνας.Αλλά το κόστος είναι απαγορευτικό.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όσο αφορά για το νεφέλωμα Μ17 θα το δεις με 6",ακόμα και με κιάλια ΜΟΝΟ σε σκοτεινό ουρανό!

Σε περιβάλλον έντονης φωτορύπανσης ούτε κατά διάνοια!Με το 10" μέσα απο πόλη φαίνεται σχετικά αμυδρά και με φίλτρο UHC αρκετά καλά,αλλά όχι όπως θα το έβλεπες σε σκοτεινό ουρανό.Το έχω δει πολλές φορές.Με μικρότερο τηλεσκόπιο,θα φαινόταν μέσα απο την πόλη αρκετά αμυδρότερο έως καθόλου!

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό,γιατί έχει δημιουργηθεί σύγχυση!

Αν παρατηρείς μέσα απο πόλη όσο μεγαλύτερη διάμετρος,τόσο το καλύτερο!

Και σε σκοτεινό ουρανό θα δεις πολύ περισσότερα αντικείμενα απο ό,τι με ένα 6"...Και με περισσότερες λεπτομέρειες στη δομή τους!

Είναι καθολική διαπίστωση...Και έχω εξηγήσει σε άλλο post τί συμβαίνει με την γκριζάδα.Φαίνεται μόνο σε μικρές μεγεθύνσεις και αν η φωτορύπανση είναι "θερμών" αποχρώσεων,περιορίζεται πολύ με το κατάλληλο φίλτρο πχ.Baader Neodymium (Moon & Skyglow) και άλλων εταιριών φυσικά!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης