Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, είμαι νέος σχετικά στο σπορ Έχω στην κατοχή μου ένα Heritage 130p. Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να πλύνω τα κάτοπτρα του. Αφού τελείωσα τη διαδικασία και τα τοποθέτησα, ξεκίνησα το collimation με καπάκι από φιλμ. Το πρόβλημα μου είναι (παραθέτω φωτογραφίες με νούμερα για επεξήγηση) ότι ενώ ο δευτερεύων καθρέπτης είναι κεντραρισμένος κάτω από τον εστιαστή (1) και η ανάκλαση του πρωτεύων φαίνεται κανονικά στον δευτερεύων μαζί με τα κλιψάκια (2) δεν μπορώ να πετύχω με ότι ρύθμιση και αν δοκίμασα τον μαύρο κύκλο (3) να τον κάνω τέλειο κύκλο. Αυτό αν δεν κάνω λάθος είναι η ανάκλαση του φιλμ καπ στον δευτερεύων οπότε μήπως σημαίνει ότι ο δευτερεύων δεν είναι σωστά κεντραρισμένος με τον εστιαστη? Δοκιμάζοντας το έτσι έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να εστιάσει κάλα

Καμία ιδέα?

Ευχαριστώ πολυ!

107975177-2881144435328846-680325853027023770-n.jpg

107537716-2672906039697806-4078863508726923713-n.jpg

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Γιώργο καλώς όρισες στο Άστροβοξ.

Θα κάνεις το εξής τεστ.

Θα σημαδέψεις ένα φωτεινό άστρο. Τον Βέγα πχ και θα αφεστιάσεις σε βαθμό που να μπορείς να διακρίνεις τα τρία πιαστράκια του πρωτεύοντος. Αυτά που έλυσες για να πλύνεις το κάτοπτρο. Βάλε το αφεστιασμένο άστρο στο κέντρο του οπτικού πεδίου και παρατήρησε να δεις αν φαίνονται και τα τρία. Στην περίπτωση που δεν φαίνονται και τα τρία σημαίνει ότι το τηλεσκόπιο δεν στέλνει όλο το φώς που συνέλεξε το πρωτεύον στο προσοφθάλμιο, άρα έχεις πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα δεν ξέρω ακριβώς να σε καθοδηγήσω, διότι δεν έχω αυτό το τηλεσκόπιο και δεν ξέρω πως κεντράρεται το δεξιά – αριστερά και το επάνω – κάτω του δευτερεύοντος στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο. Το μόνο που είναι ίδιο είναι το πώς ρυθμίζεται η τρίτη διάσταση το μέσα – έξω.

Το δευτερεύον έχει 3 βίδες ρύθμισης, και την κεντρική που είναι η βίδα συγκράτησης. Όταν αυτήν την ξεβιδώνουμε, το δευτερεύον προχωρά προς το κάτοπτρο, όταν την βιδώνουμε απομακρύνεται από αυτό. Αυτή είναι και η πιο δύσκολη στο αρχικό κεντράρισμα του τηλεσκοπίου. Γι’ αυτό πριν να την λύσουμε για να πάρουμε το δευτερεύον στο χέρι κάνουμε το εξής:

Ξεβιδώνουμε τελείως τα 3 βιδάκια ρύθμισης του δευτερεύοντος. Και αμέσως αντί να ξεβιδώσουμε την κεντρική την βιδώνουμε μετρώντας τις στροφές που θα χρειαστεί μέχρι αυτό να βιδωθεί τελείως. Σημειώνουμε τον αριθμό των στροφών, και μετά ξεβιδώνουμε το δευτερεύον για να το πάρουμε στα χέρια μας. Όταν το ξανά βάλουμε, βιδώνουμε τέρμα την βίδα και αμέσως το χαλαρώνουμε όσες στροφές σημειώσαμε.

Άλλο τεστ αν όλα είναι σωστά είναι να παρατηρήσουμε το εξής:

Εστιάζουμε σε ένα άστρο. Στην συνέχεια αφεστιάζουμε. Όσο γίνεται αυτό παρατηρούμε αν το κέντρο του άστρου παραμένει στο ίδιο σημείο του οπτικού πεδίου. Κανονικά θα πρέπει να παραμένει.

Πόσο καιρό το έχεις και το έπλυνες;

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε
ΚΑΛΗΜΕΡΑ .ΓΙΑ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ CHESHIRE EYΕPIECES ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ HERITAGE ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΩ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ.ΑΠΟΡΩ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΠΛΥΝΕΣ ΕΓΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΑΠΟ ΣΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ.
Δημοσιεύτηκε
Αρχικά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Το τηλεσκόπιο το έχω περίπου ένα μήνα αλλά δυστυχώς έμεινε έξω 2 βράδια που φύσαγε χωρίς να είναι σκεπασμένο με το καπάκι του και γέμισε πολύ σκόνη... Οπότε υποθέτω ότι σύμφωνα με την εικόνα που παράθεσε ο φίλος στο τελευταίο ποστ είμαι οκ μιας και θεωρείται "γρήγορο" τηλεσκόπιο. Μα λέω και εγώ... όσο και αν προσπάθησα να το φέρω δεν ερχόταν με τίποτα.
Δημοσιεύτηκε
Πάντως καλό είναι να αγοράσεις έναν ευθυγραμμιστή Λέιζερ, εγώ προσωπικά σώθηκα καθώς ακόμα και στο σκοτάδι μπορείς να κάνεις έναν γρήγορο έλεγχο της ευθυγράμμισης. Το κακό είναι πως αν βιάζεσαι εδώ τους έχουν 40+ ευρώ ενώ από το ebay 20..
Δημοσιεύτηκε

Επειδή το τηλεσκόπιό σου είναι κοντού σωλήνα,το καλύτερο εργαλείο ευθυγράμμισης και για τα δυο κάτοπτρα και περισσότερο για το δευτερεύον,είναι το concenter,1.25" στην περίπτωσή σου,γιατί ο εστιαστής σου δεν είναι 2".

Δεν ξέρω αν το έχει σαν 1.25" ελληνικό κατάστημα,αλλά υπάρχει εδώ:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5507_TS-Optics-Concenter-1-25--Collimation-Eyepiece-for-Newtonian-Telescopes.html

Στα ελληνικά δες αναλυτικά χαρακτηριστικά εδώ:

https://www.planitario.gr/omokentriko-prosofthalmio-euthugrammishs-gia-neutwneia-thleskopia-2-intswn.html

Αν κάνεις ευθυγράμμιση με αξιόπιστο laser (το οποίο θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο),για την ευθυγράμμιση πρωτεύοντος θα ήταν καλύτερα να βάλεις το laser πάνω σε barlow (barlowed collimation).

Φυσικά θα πρέπει να διαβάσεις σχετικά,τόσο εδώ στο φόρουμ,όσο και να δείς βιντεάκια που αφθονούν στο ίντερνετ.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης