Jump to content

ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

5 hours ago, vagkaf said:

Ο κύριος Στέφανος σας τα είπε άψογα παραπάνω. Παρακάτω είναι δύο φωτογραφίες σχετικά με το τι είναι το χρωματικό σφάλμα (chromatic abberation) που είναι εμφανές σε αχρωματικά τηλεσκόπια και κυρίως σε υψηλές μεγεθύνσεις. 4743d.jpg.2067d80ee86099f4664f870427339008.jpgOziRig_Cheetah_Chromatic_Aberration_Comparison.jpg.1c68c04f7a38f3a0ae8a8f524a3ab55a.jpg

Καλησπέρα, αγαπητέ Βαγγέλη.

Πολύ κατατοπιστικές αυτές οι φωτογραφίες, σχετικά με την αποσαφήνιση του όρου "χρωματικό σφάλμα" εάν δεν τις έβλεπα, δεν θα το καταλάβαινα' μόλις τώρα μάλιστα ετοιμαζόμουν να απευθυνθώ στον Κο Σοφολόγη, προκειμένου τον ρωτήσω σχετικά με αυτό, καθώς και με πολλά άλλα, διότι μου απάντησε εκτενώς και λεπτομερώς' άρα θα τον γλυτώσω από μια παραπάνω απάντηση(εν είδη λογοπαιγνίου το λέγω)....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 103
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

14 hours ago, vagkaf said:

Ο κύριος Στέφανος σας τα είπε άψογα παραπάνω. Παρακάτω είναι δύο φωτογραφίες σχετικά με το τι είναι το χρωματικό σφάλμα (chromatic abberation) που είναι εμφανές σε αχρωματικά τηλεσκόπια και κυρίως σε υψηλές μεγεθύνσεις. 4743d.jpg.2067d80ee86099f4664f870427339008.jpgOziRig_Cheetah_Chromatic_Aberration_Comparison.jpg.1c68c04f7a38f3a0ae8a8f524a3ab55a.jpg

 

 

 

Το επεξεργάστηκε ο S.miter
Εξέλιπαν οι λόγοι.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

On 5/2/2022 at 3:23 ΠΜ, Στέφανος Σοφολόγης said:

Για τον σκοπό και τον προϋπολογισμό που έχεις θέσει, τα παραπάνω τηλεσκόπια είναι εξαιρετικές επιλογές (ιδίως το ελαφρύτερο), ίσως και μονόδρομος.

Τα παρακάτω που θα γράψω σημαίνουν σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά πρέπει να τα γνωρίζεις.

Λαμβάνοντας λοιπόν τοις μετρητοίς ότι, όπως έγραψες, είσαι τελειομανής, αλλά και ότι θέλεις τη μέγιστη ευκρίνεια σε μεγάλες επίγειες αποστάσεις, ενδέχεται η ποιότητα εικόνας των παραπάνω τηλεσκοπίων σε μεγάλες μεγεθύνσεις να μη σε ικανοποιήσει. Για τον απλό λόγο ότι είναι εισαγωγικά «αχρωματικά» τηλεσκόπια κι όχι «αποχρωματικά». Τα δεύτερα εξαλείφουν εντελώς το ενοχλητικό χρωματικό σφάλμα ενώ τα πρώτα όχι, με συνέπεια να μην μπορούν να ανεβούν στις ίδιες μεγεθύνσεις με τα δεύτερα, διατηρώντας την ποιότητα εικόνας. Για να μιλήσω με αριθμούς, αν ένα αποχρωματικό διοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 100mm διατηρεί καθαρή και λεπτομερή εικόνα μέχρι περίπου τη μεγέθυνση των 100-130Χ, ένα αχρωματικό διοπτρικό με την ίδια διάμετρο θα τα καταφέρει μέχρι τα 60-80Χ το πολύ (ενδεικτικές μεγεθύνσεις, καθώς υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες). Φυσικά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και αρκετά μεγαλύτερες μεγεθύνσεις με κόστος όμως στην ποιότητα εικόνας.

Επιπλέον, τα παραπάνω τηλεσκόπια για να είναι εύχρηστα και ελαφρά, έχουν μικρή εστιακή απόσταση και κατά συνέπεια μικρό εστιακό λόγο (f/5), γεγονός που εντείνει το χρωματικό σφάλμα.

Λύσεις:

1) Δραστική και ακριβή: Επιλέγουμε εξαρχής αποχρωματικό οπτικό σωλήνα διαμέτρου 80mm (με κόστος €700~1000, μόνο για τον οπτικό σωλήνα) και επιτυγχάνουμε εξαιρετικές εικόνες μέχρι μεγεθύνσεις 80~100Χ. Μια βάση σαν την ΑΖ3 θα τον στηρίξει ικανοποιητικά, ιδίως αν είναι βραχύς.

2) Όχι τόσο δραστική, αλλά οικονομική: Παραμένουμε σε απλό, αχρωματικό οπτικό σωλήνα αλλά επιλέγουμε μακρύτερο. Ένα αχρωματικό 80άρι με εστιακό λόγο f/9 ως f/11 μπορεί να δώσει αξιοπρεπείς εικόνες μέχρι 70-80Χ αν είναι καλοκατασκευασμένο. Η βάση ΑΖ3 θα το στηρίξει αλλά λίγο οριακά. Αν επιλέγαμε διάμετρο 100mm και ταυτόχρονα μακρύ σωλήνα, η βάση θα είχε αυξημένες ταλαντώσεις.

3) Επίσης δραστική και όχι πολύ ακριβή: Αντί για διοπτρικό οπτικό σωλήνα (όπως όλα τα παραπάνω) επιλέγουμε  καταδιοπτρικό τύπου Maksutov κι έτσι συνδιάζουμε μικρό βάρος και μήκος με αποχρωματική οπτική συμπεριφορά. Η βάση ΑΖ3 θα στηρίξει άνετα ένα Maksutov των 102mm ίσως ακόμη και των 127mm.

Το κυνήγι του καλύτερου φυσικά δεν έχει τελειωμό κι όποιος αγάπησε και χρησιμοποίησε πολύ το πρώτο του τηλεσκόπιο, αναπόφευκτα σχεδόν θα προχωρήσει και σε δεύτερο μεγαλύτερο ή καλύτερο. Το βασικό είναι να γίνει μια αρχή, ακόμη κι αν είναι η πιο οικονομική.

Καλή αρχή λοιπόν!

Χαιρετώ σε, Στέφανε.

Είχα πολύ καιρό να γελάσω, αυθόρμητα' το πέτυχες εσύ αυτό το αποτέλεσμα όταν έγραψες, "θα είχαμε όλοι επιδοθεί σε αναζήτηση αρειανών στο γειτονικό πλανήτη!".

Σχόλιο για την φωτογραφία δεν κάνω, το διαπίστωσα και εγώ, εκ των υστέρων.

Η ανάλυση η οποία πραγματοποίησες, έθεσε τις βάσεις για την επιλογή του κατάλληλου τηλεσκοπίου' δεδομένου ότι (όπως αποσαφηνίστηκε), περισσότερο ενδιαφέρομαι για την επίγεια παρατήρηση, κατέληξα στην απόφαση να προμηθευτώ ένα τηλεσκόπιο της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή διοπτρικό' από ότι κατάλαβα, θα έχω την καλύτερη δυνατή εικόνα σε όλους τους τομείς, ευκρίνεια, λεπτομέρεια, χρώμα, διαύγεια και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά και λιγότερη συντήρηση.

Ταυτοχρόνως αυξάνω και το ποσό που προτίθεμαι να διαθέσω, στα 1000 ευρώ(χωρίς τον συμπληρωματικό εξοπλισμό, που ενδεχομένως θα χρειασθεί).

Εγείρονται όμως(με βάση τα γραφόμενά σου), κάποια ερωτήματα, τα οποία ευθύς αμέσως θα σου εκθέσω.

1) Οι επικουρικοί φακοί barlow, είναι αναγκαίοι και για την συγκεκριμένη κατηγορία;

2) Στην τρίτη κατηγορία, αναφερόμενος στο Maksutov, γράφεις "με αποχρωματική οπτική συμπεριφορά" και όχι {εξαρχής αποχρωματικό οπτικό σωλήνα}, ποια είναι η διαφορά, δια τίνα λόγο χρησιμοποίησες διαφορετική έκφραση' εκ παραδρομής ή είναι κάτι άλλο, που της προσοχής μου διέφυγε;

3) Με ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο, θα έχω κάποια στοιχειώδη πρόσβαση στην παρατήρηση των "εγγύς", πλανητών και δορυφόρων τους, όπως Σελήνη, Αρης, Αφροδίτη,  Ερμής;

4) Τι ισχύει, σχετικά με την επιφάνεια τοποθέτησης του τρίποδα;

5) Eπειδή τυγχάνω διοπτροφόρος(πρεσβυωπία, αστιγματισμός, μυωπία και εν μέρη διπλωπία(από το ένα μάτι, λόγο εξασθένησης του αντίστοιχου οπτικού νεύρου), θα πρέπει να απέχω τουλάχιστον 1,5cm από τον προσοφθάλμιο φακό.

Τίθεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα' δεν θα υπάρξει διάθλαση του φωτός:

Συνεπεία όλων των ανωτέρω, παρακαλώ όπως προτείνεις το ενδεδειγμένο τηλεσκόπιο, έτσι ώστε να προβώ στην παραγγελία.

Υμέτερος.

 

 

Το επεξεργάστηκε ο S.miter
Συμπληρωματικός.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σπύρο, απαντώ απευθείας:

1 και 5. Οι Βarlow δεν είναι "απαραίτητοι" για καμμία κατηγορία. Είναι απλώς πολύ χρήσιμοι κάποτε. Για να ανεβάζουμε περισσότερο τη μεγέθυνση, χρησιμοποιώντας προσοφθάλμιους φακούς που ήδη έχουμε. Ή για να μην αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε μικρούς (σε εστιακή απόσταση) φακούς ώστε να πετύχουμε μεγάλη μεγέθυνση. Και γράφω "αναγκαζόμαστε" γιατί οι μικροί φακοί έχουν συχνά και πολύ μικρό "eye relief" και δεν είναι άνετο, ούτε πρακτικό να κολλάμε το μάτι στο φακό. (eye-relief είναι η απόσταση στην οποία πρέπει να πλησιάσει οπωσδήποτε το μάτι για να βλέπει όλο το οπτικό πεδίο που προσφέρει ο φακός - αυτή που εσύ δεν θέλεις να γίνεται μικρότερη από 1,5cm).

Όμως, με βάση τις ιδιαιτερότητες που περιέγραψες στην όρασή σου και τις επιθυμίες σου, μάλλον θα χρειαστείς έναν barlow. Για να χρησιμοποιείς φακούς μεγαλύτερους  σε εστιακή απόσταση (mm), με άνετο eye-relief, και για τις μεγάλες μεγεθύνσεις,

Η μυωπία και η πρεσβυωπία "εξαφανίζονται" στο τηλεσκόπιο διότι τις αντισταθμίζει 100% ο μηχανισμός εστίασης, Στο σημείο όπου, κινώντας τον εστιαστή, βλέπεις καθαρότερα, έχεις αναιρέσει κάθε μυωπία ή πρεσβυωπία.

Ο αστιγματισμός, αν είναι σημαντικός, θα χρειαστεί τα γυαλιά σου στην παρατήρηση, τουλάχιστον στις χαμηλές και μεσαίες μεγεθύνσεις. Στις υψηλές, η δέσμη φωτός περνά από το κέντρο μόνο της ίριδας του ματιού, που δεν ευθύνεται συνήθως για τον αστιγματισμό. Ενδεχομένως θα μπορείς να τα βγάζεις.

Για τη διπλωπία δεν γνωρίζω. Αν, όπως καταλαβαίνω, είναι του τύπου που συνεχίζει να υπάρχει στο ένα μάτι όταν το άλλο κλείνει, τότε δεν θα παρατηρείς με αυτό το μάτι. Αυτό θα το βρεις εσύ. 

Επιλέον, αν, παρότι φοράς τα σωστά γυαλιά, κανένα μάτι δεν έχει πολύ καλή όραση, ενδέχεται να μη χρειάζεται να μπεις στα έξοδα για αποχρωματικό τηλεσκόπιο, διότι μπορεί να μη φανεί η διαφορά από το αχρωματικό. Το εξαιρετικό παράδειγμα που σου έδωσε πιό πάνω ο Βαγγέλης για το χρωματικό σφάλμα, εμφανίζει το πρόβλημα όπως συνήθως παρουσιάζεται εκτός του κέντου του οπτικού πεδίου. Στο κέντρο τα πράγματα είναι συνήθως καλύτερα (όχι πολύ) και τα "χρωματιστά περιγράμματα" είναι λίγο ασθενέστερα και πιό συμμετρικά (όχι τόσο "μονόπαντα" όπως στη φωτογραφία.) Αν έχεις ακόμη εκείνα τα κιάλια ή άλλα, μπορείς να το παρατηρήσεις (χρησιμοποίησε το ένα μάτι μόνο για ευκολότερα συμπεράσματα).

2. Μόνο τα διοπτρικά τηλεσκόπια λειτουργούν με διάθλαση (δηλ. με φακούς) και αυτή προκαλεί το χρωματικό σφάλμα. Έτσι, μόνον αυτά χαρακτηρίζονται αχρωματικά, ημιαποχρωματικά (ED) και αποχρωματικά (ED και άλλα). Τα κατοπτρικά και καταδιοπτρικά δεν χρησιμοποιούν τη διάθλαση για τη σύγκλιση του φωτός αλλά την ανάκλαση (κάτοπτρα αντί φακών), Επομένως δεν έχουν κανένα χρωματικό σφάλμα και μπορούν να χαρακτηριστούν εγγενώς "αποχρωματικά". Εδώ, κάποιος θα μπορούσε να με διορθώσει γράφοντας ότι οι γυάλινες διορθωτικές πλάκες που έχουν αυτά τα τηλεσκόπια στο εμπρός μέρος τους είναι "φακοί" και άρα δημιουργούν κάποιο χρωματικό σφάλμα. Αληθές ίσως αλλά αμελητέο, μη παρατηρήσιμο.

3. Οι πλανήτες που θα "ευχαριστηθείς" είναι Δίας, Κρόνος, ίσως Άρης και φυσικά ...Γη (αργότερα θα βρω φωτογραφίες που να δείχνουν τι περίπου θα βλέπεις στους πρώτους). Τον δορυφόρο μας, τη Σελήνη, θα την α π ο λ α ύ σ ε ι ς! Καμμία λεπτομέρεια στον δύσκολο και μικροσκοπικό (στο τηλεσκόπιο) Ερμή, καμμία και στην Αφροδίτη πλην των θεαματικών φάσεών της (όπως της Σελήνης με γυμνό μάτι αλλά με μηδέν επιφανειακές λεπτομέρειες λόγω της ομοιόμορφης, πυκνής της ατμόσφαιρας).

4. Για στήριξη στην ΑΖ3, σχεδόν όλα τα τηλεσκόπια θα χρειαστούν ένα πρόσθετο αντάπτορα. Σε μεγαλύτερες στηρίξεις, ο υπάρχων προσαρμογέας των τηλεσκοπίων (τύπου Vixen ή αλλιώς "dove-tail", δηλ. με τραπεζοειδή διατομή όπως η ουρά περιστεριού), συνδέεται απευθείας επάνω τους. Αυτά θα τα δεις με το κατάστημα αγοράς.

Μη βιάζεσαι πάρα πολύ για την παραγγελία (θα πρότεινα σίγουρα ένα αποχρωματικό SkyWatcher 80mm), πρώτα να είσαι ενήμερος και σίγουρος.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα Στέφανε.

Πριν λίγα λεπτά έλαβα το μήνυμά σου και πραγματικά ενθουσιάστηκα.

Μόνο στο ένα μάτι υπάρχει η διπλωπία, άρα θα κοιτάζω με το άλλο (για αυτό έχουμε δύο- σωστός ο Στέφανος-)!

Αυτό με την εξάλειψη της μυωπίας και της πρεσβυωπιας (δεν έχει τόνο εδώ, δεν ξέρω γιατί), πραγματικά δεν το γνώριζα και μου έκανε τρομερή εντύπωση' άρα δεν έχουμε πρόβλημα.

Το τέστ με τα κιάλια θα το κάνω προκειμένου επαληθευσω (ούτε εδώ γκκρρρ), αυτό που ανέφερες.

Λοιπές επεξηγήσεις, ελήφθησαν και κατενοηθησαν, πλήρως.

Ο φίλος qforce, μου πρότεινε το καταδιοπτρικο Maksutov 127, το οποίο έχει αποχρωματικη συμπεριφορά' με αυτό θα μπορώ να επισημαίνω και να στοχεύω με ακρίβεια τους στόχους, μιας και με ενδιαφέρει η λεπτομέρεια, δεδομένου ότι έχει μικρό πεδίο και είναι κατάλληλο και για επίγεια παρατήρηση (όπως ανέφερε).

Ακόμα συνδιάζει προσιτή τιμή, γύρω στα 700 και λίγο βάρος, μεγάλη δε αξιοπιστία και εκπληκτικές δυνατότητες!

Το είδα και μάλλον προς τα εκεί συγκλινω, είναι αριστούργημα, σε σχέση με την τιμή του.

Μου συνέστησε να πάρω την γνώμη σου, επ ' αυτού.

Περιμένω την άποψη σου.

Αυτά προς το παρόν.

Με τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου.

Καλή συνέχεια.

 

Το επεξεργάστηκε ο S.miter
Επισυνάψεις
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και από εμένα,

Σχετικά με το Maskutov 127 δείτε το παρακάτω βίντεο. Ο κύριος που το παρουσιάζει, μετά το unboxing και την παρουσίαση του τηλεσκοπίου , το χρησιμοποιεί σε πληθώρα αντικειμένων σε επίγεια παρατήρηση (8ο λεπτό και μετά) με κάμερα και δίνει μια ωραία εικόνα του πως συμπεριφέρεται το τηλεσκόπιο.

Εντύπωση μου έκανε που έρχεται μαζί με θήκη !! Πολύ καλό από μεριάς της Sky-Watcher

 

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ξεκινήσω λίγο "εμπρηστικά": Αν ήθελα αποκλειστικά και μόνο επίγεια παρατήρηση, δεν θα επέλεγα αστρονομικό τηλεσκόπιο αλλά μια αποχρωματική  διόπτρα παρατήρησης της φύσης ή υπαίθρου ή spotting scope (εναλλακτικά ονόματα για το ίδιο πράγμα και λήμματα για το google), που είναι απείρως πιο φορητή. Επειδή όμως θέλεις και αστρονομική χρήση, συνεχίζουμε στα γνωστά. 😊

Τα δύο μεγαλύτερα (αστρονομικά) τηλεσκόπια που θα ήθελα ο ίδιος για επίγεια παρατήρηση θα ήταν ένα αποχρωματικό διοπτρικό 120mm (το έχω ήδη, όπως και ένα 81mm) ή ένα καταδιοπτρικό Maksutov στην περιοχή των 90 ως 130mm (έχω ήδη ένα 140mm). Αρκεί να μπορώ να κουβαλάω όπου θέλω και τη σωστή στήριξη.

Μπορώ όμως; Αν επρόκειτο για μόνιμη εγκατάσταση σε παρατηρητήριο, ναι θα διάλεγα το διοπτρικό των 120mm ή το Μaksutov των 127mm και μια κατάλληλη, στιβαρή βάση, ώστε η εικόνα να μη "χορεύει" σε κάθε άγγιγμα στις μεγάλες μεγεθύνσεις. [Μεγαλύτερα τηλεσκόπια δεν χρειάζονται στην επίγεια παρατήρηση αφού την ημέρα σχεδόν ποτέ η ατμοσφαιρική διαταραχή (seeing) δεν επιτρέπει την αξιοποίηση τους. Εξάλλου, επίγεια παρατήρηση σημαίνει και συχνή μεταφορά.] Η "επίγεια" (αλταζιμουθιακη) βάση που βρίσκει κανείς εύκολα αλλά και μεταφέρει εύκολα, είναι η γνωστή ΑΖ3 με την οποία η SkyWatcher συνοδεύει πολλούς μικρούς οπτικούς της σωλήνες. Πιο πάνω υπάρχει σημαντικό κενό στις αλταζιμουθιακές βάσεις, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των ερασιτεχνών αστρονόμων θα προτιμήσει ισχυρή ισημερινή στήριξη αντί ισχυρή αλταζιμουθιακή. Υπάρχουν κάποιες λύσεις με σημαντικό βάρος και κόστος που δεν μπορούν να χρησιμεύσουν και πολύ ως εισαγωγικές.

Παραμένοντας λοιπόν στην ΑΖ3, το ερώτημα είναι μέχρι πιο μέγεθος οπτικού σωλήνα παραμένει σταθερή και χρηστική. Η δική μου εντύπωση/εμπειρία είναι μέχρι 80mm διοπτρικό και μέχρι 100-120mm Maksutov. Δεν αποκλείω να λειτουργεί αποτελεσματικά με το 127mm αλλά έχω την εξής επιφύλαξη: Πριν από χρόνια είδα ότι ένας φίλος μου παιδευόταν λίγο με αυτόν το συνδιασμό λόγω των ταλαντώσεών του. Τελικά, επειδή μου περίσσεψε κάποια στιγμή ένας τρίποδας όμοιος με αυτόν της ΑΖ3, τα πόδια του οποίου είχα ήδη γεμίσει με άμμο (για απόσβεση και βάρος), του τον χάρισα και κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά. Αν η SkyWatcher έχει ελαφρύνει από τότε λίγο το Maksutov 127, πολύ πιθανόν να είναι έξυπνη αγορά (θα το ψάξω). Αλλιώς το βέλτιστο ζύγισμα θα επιτευχθεί με το Maksutov 102mm.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Skymax 127 έχει περάσει από τα χέρια μου στο παρελθόν όταν έκανα παρατήρηση και το έχω ευχαριστηθεί πραγματικά. Το είχα πάνω σε μία μικρή ξύλινη βάση τύπου dobsonian. Αργότερα  στην HEQ5pro που χρησιμοποιώ τώρα για αστροφωτογράφιση. Όταν κατασκεύασα το observatory και η heq5pro μπήκε μόνιμα εκεί συνέχισα να χρησιμοποιώ το Mak για παρατήρηση με την AZGTi. Το πούλησα όταν είδα ότι το χρησιμοποιούσα πια πολύ λίγο λόγω ενασχόλησης με την φωτογραφία γιατί ήταν κρίμα να κάθεται. Η αλήθεια είναι ότι με την AZ3 πιστεύω θα έχει πρόβλημα σταθερότητας. Το Astroshop όμως το δίνει σε πακέτο με την AZ5 που νομίζω είναι καλή επιλογή.

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-maksutov-telescope-mc-127-1500-skymax-127-az-5/p,55152

  • Μου αρέσει 2
Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτή η βάση, μάλιστα! Στα πρότυπα της Vixen Porta, αν έχει και άκαμπτο τρίποδο θα είναι υπέροχη. Για το δικό μου Maksutov (Orion Optics OMC-140) που έχει το ίδιο βάρος με το Skymax 127, χρησιμοποιώ και τη Vixen Porta που πρακτικά έχει το ίδιο τρίποδο με την κλασική ΑΖ3. Μέσα στα πόδια του τρίποδου όμως έχω εισάγει σφιχτά μασίφ ξύλο δρυός (σε κάθε στέλεχος) και έχει γίνει ...άλλη βάση!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

19 hours ago, vagkaf said:

Καλησπέρα και από εμένα,

Σχετικά με το Maskutov 127 δείτε το παρακάτω βίντεο. Ο κύριος που το παρουσιάζει, μετά το unboxing και την παρουσίαση του τηλεσκοπίου , το χρησιμοποιεί σε πληθώρα αντικειμένων σε επίγεια παρατήρηση (8ο λεπτό και μετά) με κάμερα και δίνει μια ωραία εικόνα του πως συμπεριφέρεται το τηλεσκόπιο.

Εντύπωση μου έκανε που έρχεται μαζί με θήκη !! Πολύ καλό από μεριάς της Sky-Watcher

 

Τι να πω, Βαγγέλη' εσύ είσαι, ο περισσότερο άμεσος από όλους μας!!😃

Εάν ήσουν εις θέση, να φέρεις το τηλεσκόπιο μέσω των οπτικών ινών, στον Η/Υ και να το παραλάβω απευθείας, μέσα από την οθόνη...θα το έκανες πάραυτα.

Είναι η τρίτη φορά που το διαπιστώνω' η πρώτη ήταν με την παρουσίαση του 102/500 και η δεύτερη ήταν με τις φωτογραφίες που έστειλες,  όπου κατάλαβα τι είναι το "χρωματικό σφάλμα".

Εύγε!

Το επεξεργάστηκε ο S.miter
Συμπληρωματικός.
  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

On 1/30/2022 at 7:44 PM, fotodektis said:

Φίλε Αλέξη καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ αστρολογίας που είναι ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ (για την ακρίβεια είναι μαντική τέχνη,όπως η χαρτομαντεία,κλπ.κλπ και ουδεμία σχέση έχει με επιστήμη!)

Η Αστρονομία είναι κανονική επιστήμη.Υπάρχουν επαγγελματίες αστρονόμοι και ερασιτέχνες όπως εμείς σε αυτό το φόρουμ.

Αν λοιπόν ο γιός σου ενδιαφέρεται για ερασιτεχνική αστρονομία τότε καλώς είσαι εδώ!

Για επίγεια και αστρονομική παρατήρηση μπορείς να ξεκινήσεις με ένα οικονομικό τηλεσκόπιο.Ένα διοπτρικό θα σας καλύψει τουλάχιστον στην αρχή.

Παραπάνω υπάρχουν σχετικές αναφορές.

Φιλικά-Κώστας 🙂

 

Ευχαριστώ Κώστα.

Επειδή δεν έχω δει ποτέ από τηλεσκόπιο και δεν ξέρω πως θα φαίνονται από αυτο που θα πάρω αν πάω στο Αστεροσκοπείο εκεί είδα ότι πουλάνε κιόλας θα μπορέσω να δω περίπου πως θα είναι η εκεί έχουν τα καλύτερα και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που θα πάρω.

Σαν άσχετος αυτά σκέφτομαι. Μην πάρω κάτι και για 100 ευρώ παραπάνω να βαράω το κεφάλι μου.

Φιλικά Αλέξης 

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

4 hours ago, Στέφανος Σοφολόγης said:

Θα ξεκινήσω λίγο "εμπρηστικά": Αν ήθελα αποκλειστικά και μόνο επίγεια παρατήρηση, δεν θα επέλεγα αστρονομικό τηλεσκόπιο αλλά μια αποχρωματική  διόπτρα παρατήρησης της φύσης ή υπαίθρου ή spotting scope (εναλλακτικά ονόματα για το ίδιο πράγμα και λήμματα για το google), που είναι απείρως πιο φορητή. Επειδή όμως θέλεις και αστρονομική χρήση, συνεχίζουμε στα γνωστά. 😊

Τα δύο μεγαλύτερα (αστρονομικά) τηλεσκόπια που θα ήθελα ο ίδιος για επίγεια παρατήρηση θα ήταν ένα αποχρωματικό διοπτρικό 120mm (το έχω ήδη, όπως και ένα 81mm) ή ένα καταδιοπτρικό Maksutov στην περιοχή των 90 ως 130mm (έχω ήδη ένα 140mm). Αρκεί να μπορώ να κουβαλάω όπου θέλω και τη σωστή στήριξη.

Μπορώ όμως; Αν επρόκειτο για μόνιμη εγκατάσταση σε παρατηρητήριο, ναι θα διάλεγα το διοπτρικό των 120mm ή το Μaksutov των 127mm και μια κατάλληλη, στιβαρή βάση, ώστε η εικόνα να μη "χορεύει" σε κάθε άγγιγμα στις μεγάλες μεγεθύνσεις. [Μεγαλύτερα τηλεσκόπια δεν χρειάζονται στην επίγεια παρατήρηση αφού την ημέρα σχεδόν ποτέ η ατμοσφαιρική διαταραχή (seeing) δεν επιτρέπει την αξιοποίηση τους. Εξάλλου, επίγεια παρατήρηση σημαίνει και συχνή μεταφορά.] Η "επίγεια" (αλταζιμουθιακη) βάση που βρίσκει κανείς εύκολα αλλά και μεταφέρει εύκολα, είναι η γνωστή ΑΖ3 με την οποία η SkyWatcher συνοδεύει πολλούς μικρούς οπτικούς της σωλήνες. Πιο πάνω υπάρχει σημαντικό κενό στις αλταζιμουθιακές βάσεις, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των ερασιτεχνών αστρονόμων θα προτιμήσει ισχυρή ισημερινή στήριξη αντί ισχυρή αλταζιμουθιακή. Υπάρχουν κάποιες λύσεις με σημαντικό βάρος και κόστος που δεν μπορούν να χρησιμεύσουν και πολύ ως εισαγωγικές.

Παραμένοντας λοιπόν στην ΑΖ3, το ερώτημα είναι μέχρι πιο μέγεθος οπτικού σωλήνα παραμένει σταθερή και χρηστική. Η δική μου εντύπωση/εμπειρία είναι μέχρι 80mm διοπτρικό και μέχρι 100-120mm Maksutov. Δεν αποκλείω να λειτουργεί αποτελεσματικά με το 127mm αλλά έχω την εξής επιφύλαξη: Πριν από χρόνια είδα ότι ένας φίλος μου παιδευόταν λίγο με αυτόν το συνδιασμό λόγω των ταλαντώσεών του. Τελικά, επειδή μου περίσσεψε κάποια στιγμή ένας τρίποδας όμοιος με αυτόν της ΑΖ3, τα πόδια του οποίου είχα ήδη γεμίσει με άμμο (για απόσβεση και βάρος), του τον χάρισα και κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά. Αν η SkyWatcher έχει ελαφρύνει από τότε λίγο το Maksutov 127, πολύ πιθανόν να είναι έξυπνη αγορά (θα το ψάξω). Αλλιώς το βέλτιστο ζύγισμα θα επιτευχθεί με το Maksutov 102mm.

Στέφανε, μη με μαλώνεις' είμαι νέος και έχω ανάγκη από...στοργή😉

Πήγα να αγγίξω την τελειότητα στην ουράνια παρατήρηση, τα βρήκα...μπαστούνια.

Πήγα να αγγίξω την τελειότητα στην επίγεια παρατήρηση, τα βρήκα....μπαστούνια.

Eτσι, αποφάσισα να επιλέξω την μέση οδό με συμβατά μέσα και όχι την ακραία επιλογή της προσέγγισης των ανωτέρω στόχων, με ουτοπίες.

Ουτοπία είναι να θέλεις να παρατηρήσεις τον Άρη σαν να πέφτεις με αλεξίπτωτο στην επιφάνειά του κρατώντας στα χέρια σου και την φωτογραφική σου μηχανή' όταν δεν γνωρίζεις (ευθαρσώς δηλώνω την άγνοιά μου, για το συγκεκριμένο θέμα) όλα αυτά που μου γνωστοποιήθηκαν εκ των υστέρων, επόμενο είναι να συγχέει κάποιος την φαντασία με την πραγματικότητα, το φυσικό με το υπερφυσικό ή το ρεαλιστικό με το σουρεαλιστικό' για αυτό το λόγο εξάλλου είμαι εδώ, για να με καθοδηγήσετε.

Αν καλά κατάλαβα, ένα τηλεσκόπιο διοπτρικό και ταυτόχρονα αποχρωματικό με μεγάλη διάμετρο φακού, κοστίζει τα διπλάσια σχεδόν, από ένα διακατοπτρικό με αποχρωματική συμπεριφορά' ή δεν είναι έτσι;

Συνάμα, θα έχω και την δυνατότητα πρόσβασης, στους γειτονικούς πλανήτες....ίσως και κάτι περισσότερο.

Εαν, (μετά την τοποθέτηση του qforce, δεν κατάλαβα τι ακριβώς συζητήθηκε, κάτι για σ-τρίποδες, αλλά η τεχνική ορολογία που χρησιμοποιήσατε, μού είναι παντελώς άγνωστη), έχουν μεταβληθεί κάποια δεδομένα, μετά χαράς να ακούσω το τελικό πόρισμα.

Φιλικά.

 

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για όλα αυτά που έχουμε συζητήσει μάλλον θα διάλεγα το καταδιοπτρικό Maksutov των 127mm της SkyWatcher, επάνω στη βάση AZ5, δηλ. την τελευταία πρόταση του Γιώργου (qforce). Πιθανότατα το κατάστημα "Πλανητάριο Θεσσαλονίκης" να μπορεί να το φέρει.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να βρεθεί η βάση ΑΖ5, τότε η βάση ΑΖ3 με ένα μικρότερο οπτικό σωλήνα είναι επίσης εξαιρετική λύση (είτε καταδιοπτρικό 102mm, είτε διοπτρικό αποχρωματικό 80mm).

(Γενικά τα αποχρωματικά διοπτρικά έχουν ελάχιστα καλύτερο κοντράστ από ίδιας διαμέτρου καταδιοπτρικά και αρκετά μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, με τη έννοια ότι μπορούν να κατέβουν και σε πολύ χαμηλές μεγεθύνσεις, πχ. 20X. Ένα καταδιοπτρικό επειδή έχει πολύ μεγάλη εστιακή απόσταση θα ξεκινήσει περίπου από 35-40X. Ωστόσο, το καταδιοπτρικό μπορεί να μη χρειαστεί μικρούς φακούς ή Barlow, ακριβώς λόγω της μεγάλης εστιακής απόστασης.)

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διορθώσετε με αν κάνω λάθος, νομίζω ότι θα χρειαστεί και κάποιο ειδικό διαγώνιο για να μην τα βλέπει ανεστραμμένα στην επίγεια ? 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

43 minutes ago, vagkaf said:

Διορθώσετε με αν κάνω λάθος, νομίζω ότι θα χρειαστεί και κάποιο ειδικό διαγώνιο για να μην τα βλέπει ανεστραμμένα στην επίγεια ? 

Το Skymax 127 έχει μέσα στο πακέτο διαγώνιο και δύο προσοφθάλμια 25 και 10mm.

  • Μου αρέσει 2
Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

7 hours ago, S.miter said:

Το 127 στην ΑΖ5, Τέλος.

Καληνύχτα Στέφανε.

Ας είναι καλά ο Γιώργος (qforce) που πρόσεξε την ύπαρξη της σχετικά καινούργιας βάσης ΑΖ5, εμένα μου είχε διαφύγει. Κι ο Βαγγέλης με το ωραίο βίντεο για το Maksutov 127!

Χαίρομαι που το αποφάσισες!

  • Μου αρέσει 3

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

15 hours ago, Στέφανος Σοφολόγης said:

Ας είναι καλά ο Γιώργος (qforce) που πρόσεξε την ύπαρξη της σχετικά καινούργιας βάσης ΑΖ5, εμένα μου είχε διαφύγει. Κι ο Βαγγέλης με το ωραίο βίντεο για το Maksutov 127!

Χαίρομαι που το αποφάσισες!

Καλησπέρα Στέφανε.

Ο qforce και ο Vagkaf, πραγματικά, συνέβαλαν τα μέγιστα στην λήψη της ορθής-τελικής απόφασης(ο πρώτος διότι πρότεινε το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, όπως επίσης και τον στρίποδα στήριξης και ο δεύτερος, διότι μας έδειξε τις δυνατότητές του).

Είναι άξιοι συγχαρητηρίων! Όπως επίσης και εσύ, διότι συντόνισες και οριοθέτησες  την αναζήτηση(αναλύοντας τις επιλογές) και κατ' επέκταση την όλη συζήτηση.

Με σεβασμό στις γνώσεις σας.

Το επεξεργάστηκε ο S.miter
Συμπληρωματικός.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

3 hours ago, qforce said:

Το Skymax 127 έχει μέσα στο πακέτο διαγώνιο και δύο προσοφθάλμια 25 και 10mm.

Καλησπέρα Γιώργο.

Μιας και είσαι αυτός που πρότεινε το τηλεσκόπιο, θα ήθελα να σε παρακαλέσω, να μπεις στην σελίδα(εγώ μπήκα, με βάση τον  σύνδεσμο που μου έστειλες) και να δεις σχετικά με τον πρόσθετο εξοπλισμό που ενδεχομένως θα χρειαστώ, {έχει πολλά παρελκόμενα} έτσι ώστε να τα παραγγείλω όλα ευθύς εξαρχής' κάπου αναγράφετε και κάποιο βιβλίο "περί βασικών αρχών της παρατήρησης για αρχάριους. ή κάτι τέτοιο, αν είναι να το παραγγείλω και αυτό", ρίξε μια ματιά και πες μου.

Σου αποδίδω, άπαντα τα Εύσημα!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

40 minutes ago, S.miter said:

Καλησπέρα Γιώργο.

Μιας και είσαι αυτός που πρότεινε το τηλεσκόπιο, θα ήθελα να σε παρακαλέσω, να μπεις στην σελίδα(εγώ μπήκα, με βάση τον  σύνδεσμο που μου έστειλες) και να δεις σχετικά με τον πρόσθετο εξοπλισμό που ενδεχομένως θα χρειαστώ, {έχει πολλά παρελκόμενα} έτσι ώστε να τα παραγγείλω όλα ευθύς εξαρχής' κάπου αναγράφετε και κάποιο βιβλίο "περί βασικών αρχών της παρατήρησης για αρχάριους. ή κάτι τέτοιο, αν είναι να το παραγγείλω και αυτό", ρίξε μια ματιά και πες μου.

Σου αποδίδω, άπαντα τα Εύσημα!

Το συγκεκριμένο πακέτο είναι πλήρες, δεν θα χρειαστείς κάτι άλλο για να ξεκινήσεις. Αν θέλεις τώρα να πάρεις κάποιο βιβλίο θα σου πρότεινα για αρχή αυτό:

https://www.planitario.gr/gr/nightwatch-enas-praktikos-odigos-gia-na-deite-to-sumpan.html

Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και να θυμάστε αυτά που αναλύσαμε αρχικά :

 Η μεγέθυνση υπολογίζεται κάθε φορά με την διαίρεση [εστιακή απόσταση τηλεσκοπίου] / [εστιακό μήκος προσοφθαλμίου] , δηλαδή για το

Sky Watcher Mak 127 :

1500/εστιακό μήκος προσοφθαλμίου 

οπότε αρχικά θα έχετε

με το 25mm - 60x

με το 10mm - 150x 

Εγώ θα πρότεινα να πάρετε αργότερα αφού εξοικιωθείτε, τον προσοφθάλμιο zoom της Baader 

https://www.planitario.gr/gr/baader-hyperion-universal-zoom-mark-iv-8-24mm-eyepiece-1-2.html

Θα το έχετε πάνω χωρίς να αλλάζετε κάθε φορά προσοφθάλμια και περιστρέφοντας τον θα έχετε διαδοχικά επιπλέον και τις παρακάτω μεγεθύνσεις 

62,5x -  75x - 93,75x - 125x - 187,5x

Και ένα ακόμη προσοφθάλμιο  30mm-40mm εστιακής για μεγέθυνση γύρω στις 40x

 

 

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

3 minutes ago, vagkaf said:

Και να θυμάστε αυτά που αναλύσαμε αρχικά :

 Η μεγέθυνση υπολογίζεται κάθε φορά με την διαίρεση [εστιακή απόσταση τηλεσκοπίου] / [εστιακό μήκος προσοφθαλμίου] , δηλαδή για το

Sky Watcher Mak 127 :

1500/εστιακό μήκος προσοφθαλμίου 

οπότε αρχικά θα έχετε

με το 25mm - 60x

με το 10mm - 150x 

Εγώ θα πρότεινα να πάρετε αργότερα αφού εξοικιωθείτε, τον προσοφθάλμιο zoom της Baader 

https://www.planitario.gr/gr/baader-hyperion-universal-zoom-mark-iv-8-24mm-eyepiece-1-2.html

Θα το έχετε πάνω χωρίς να αλλάζετε κάθε φορά προσοφθάλμια και περιστρέφοντας τον θα έχετε διαδοχικά επιπλέον και τις παρακάτω μεγεθύνσεις 

62,5x -  75x - 93,75x - 125x - 187,5x

Και ένα ακόμη προσοφθάλμιο  30mm-40mm εστιακής για μεγέθυνση γύρω στις 40x

 

 

 

To baader zoom το είχα με το Skymax 127 και ήταν απόλαυση, ειδικά για διπλά που παρατηρούσα. Το έβρισκες με την μικρή μεγέθυνση και ζούμαρες μέχρι να το σπάσει. Είχε και το πλεονέκτημα ότι όσο ζουμάρεις μεγαλώνει το πεδίο. Αλλά να μην ξεκινήσει με 200€+ να περιμένει λίγο. Επίσης ένα 32mm είναι καλό για όταν ψάχνεις στόχους ειδικά με βάση που δεν είναι ρομποτική. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό, το Mak είναι f/11.8 και τα πάει καλά σχεδόν με όλα τα προσοφθάλμια, το 32mm της Sky watcher είναι μία χαρά και δίνει πεδίο περίπου 1 μοίρα 

https://www.astroshop.eu/eyepieces/skywatcher-eyepiece-super-ploessl-32mm-1-25-/p,5051

Αλλά ξαναλέω ότι δεν είναι απαραίτητο για αρχή, ας πάρει το πακέτο να το στήσει να το δει και να μάθει να το χρησιμοποιεί.

  • Ευχαριστώ 1
Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

On 7/2/2022 at 1:56 ΜΜ, qforce said:

Το συγκεκριμένο πακέτο είναι πλήρες, δεν θα χρειαστείς κάτι άλλο για να ξεκινήσεις. Αν θέλεις τώρα να πάρεις κάποιο βιβλίο θα σου πρότεινα για αρχή αυτό:

https://www.planitario.gr/gr/nightwatch-enas-praktikos-odigos-gia-na-deite-to-sumpan.html

Τώρα το πρόσεξα' από που θα το παραγγείλω, ως πλήρες πακέτο, από το Πλανητάριο ή από το Astroshop, γιατί έχεις επισυνάψει και άλλο σύνδεσμο;.... άστο το κατάλαβα, αναφέρεσαι στην προμήθεια του φακού 32mm...

 

Το επεξεργάστηκε ο S.miter
Επεξηγηματικός.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το μοναδικό κατάστημα αστρονομικού εξοπλισμού στην Ελλάδα είναι το "Πλανητάριο Θεσσαλονίκης". Υπήρχαν παλαιότερα κι άλλα 3-4, αλλά έκλεισαν την περίοδο της κρίσης κι επειδή οι περισσότεροι ψώνιζαν από το εξωτερικό ακόμη και για λίγα ευρώ διαφορά. Εγώ πάντως προτιμώ σε όλα να στηρίζω τις ελληνικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Εξάλλου, για οποιοδήποτε πρόβλημα του τηλεσκοπίου θα πρέπει να έχεις επικοινωνία και υποστήριξη.

  • Μου αρέσει 1
  • Ευχαριστώ 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

31 minutes ago, Στέφανος Σοφολόγης said:

Το μοναδικό κατάστημα αστρονομικού εξοπλισμού στην Ελλάδα είναι το "Πλανητάριο Θεσσαλονίκης". Υπήρχαν παλαιότερα κι άλλα 3-4, αλλά έκλεισαν την περίοδο της κρίσης κι επειδή οι περισσότεροι ψώνιζαν από το εξωτερικό ακόμη και για λίγα ευρώ διαφορά. Εγώ πάντως προτιμώ σε όλα να στηρίζω τις ελληνικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Εξάλλου, για οποιοδήποτε πρόβλημα του τηλεσκοπίου θα πρέπει να έχεις επικοινωνία και υποστήριξη.

Ναι και εγώ είπα στον Σπύρο να ρωτήσει στο πλανητάριο αν μπορεί να του φέρει αυτόν τον συνδυασμό. Η όποια διαφορά στην τιμή είναι συνήθως λόγω γερμανικού ΦΠΑ 19% έναντι ελληνικού 24%, άρα αμελητέα.

 

  • Μου αρέσει 1
Γιώργος Καράντζαλος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης