Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Οι πρωτες εντυπωσεις!  Μετα απο μια ολονυχτία απο ιλιον με 8 botle, μπορω να πω δυο πραγματα.

-Σαν τηλεσκοπιο δεν το λες και βαρύ, απλα ειναι ΠΟΛΥ ογκώδης, η βαση ειναι απο μελαμινη 22αρα.
-Τα ροδακια τελικα ΚΑΝΟΥΝ δουλεια, αν τα κλειδωσεις και τα 3, δεν κουναει ουτε ρουπι.
-Με χαλαει λιγο το συστημα που εχουν για περιστροφη, ειναι απλα τεφλον, (θα βαλω εχω μελοντικα βαση με ρουλεμαν, την εχω ηδη 😜)  οπως και το συστημα που ανεβοκατεβαινει, απλα τεφλον με το ελατηριο να κοντραρει ωστε να φρεναρει, αυτο δουλευει μονο με απλους προσοφθαλμιους, αν βαλεις ενα κινητο πχ,  εχει σαν αποτελεσμα να πεφτει οταν κατεβει ο σωληνας λιγο κατω απο ενα οριο. (η θα φτιαξω φρενα, η θα βαζω βαρος με μαγνητες, θα το δω!)
-Αυτο που εχω να επισημανω, ειναι οτι μολις εστησα το τηλεσκοπιο πρωτη φορα, εβαλα απο περιεργια το laser να δω την ευθυγραμμηση του, παιδια, ΧΩΡΙΣ πλακα το φως του laser ηταν στην ακρη του πρωτευων!!! σαν να μην ειχε ρυθμιστει ΠΟΤΕ!

1) Σμηνη: τα μεγαλα σφαιρωτα μετρας τα αστρα (στ'αληθεια)   εκθαμβωτικό το ανοιχτο σμηνος της αγριοπαπιας

2) Γαλαξιες:  μονο κατω απο 9-9,5 mag και μονο τους πυρηνες. σπειρες ουτε καν.

3) Νεφελωματα:  μονο τα πολυ φωτεινα και μονο με ταρακουνημα και πλαγια οψη, με φιλτρο UHC

4) Πλανητικα νεφελωματα:  επαθα πλακα, ειλικρινα επαθα πλακα!!!  ειδικα το Μ57  μπορουσες να ζουμαρεις οσο θες!!

5) Πλανητες:  ηταν πολυ χαμηλα, ειδικα ο Διας ισα που ξεχωριζες τις λωριδες του, στις 4-5 μοιρες ηταν κατακκοκινος  , αλλα  ΤΕΡΑΣ μεσα στο προσοφθαλμιο.
αφροδιτη και αρης παλι χαμηλα, ερμης το απογευμα αν και πολυ κοκκινος, διεκρινες τις φασεις του, 
ο Κρονος τωρα με αφησε καγκελο, αν και αυτος χαμηλα, στο ξημερωμα που ανεβηκε λιγο ειχε ξημερωσει ηδη, αλλα ξεχωριζες ανετα το διαχωρισμο που κανουν τα δαχτυλιδια και τις λωριδες του πλανητη.

Σας ευχαριστω πραγματικα ολους για τη βοηθεια!!

PXL_20220426_200113611.jpg

PXL_20220426_200135271.jpg

• Μου αρέσει 4
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Φώτη καλορίζικο το καινούργιο τηλεσκόπιό σου!!

Με σωστή ευθυγράμμιση και λοιπές ρυθμίσεις και βελτιώσεις,θα γίνει ένα δυνατό εργαλείο παρατήρησης!

Εύχομαι να το χαρείς στο έπακρο για πολλά-πολλά χρόνια!!

Φιλικά-Κώστας 🙂

• Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
7 hours ago, fotispigi said:

χαλαει λιγο το συστημα που εχουν για περιστροφη, ειναι απλα τεφλον, (θα βαλω εχω μελοντικα βαση με ρουλεμαν, την εχω ηδη 😜

Καλορίζικο, καλορίζικο, καλορίζικο. Αλλά μην βιαστείς με την βαση, μην βάλεις ρουλεμάν, ψάξε για υλικά επιπλοποιειας με χαμηλο βαθμό τριβής. Και αλλάζεις τα τεφλον. Και Προσοχή στον φωταγωγο πισω σου. Τον βλεπω και τρέμω μια κρυα νύχτα παραλίγο να βρεθω στον πάτο. 

Το επεξεργάστηκε ο george mic
  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
3 minutes ago, george mic said:

Καλορίζικο, καλορίζικο, καλορίζικο. Αλλά μην βιαστείς με την βαση, μην βάλεις ρουλεμάν, ψάξε για υλικά επιπλοποιειας με χαμηλο βαθμό τριβής. Και αλλάζεις τα τεφλον.

Ευχαριστώ!!!!

Το ρουλεμάν που έχω είναι μια πλάκα 24x24 βαρεου τύπου που γυρνάει 360 μοίρες. 

Screenshot_20220427-202257_Chrome.png

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Δεν το ξέρω δεν μπορώ να το αξιολογήσω, αλλά αν είναι πανω σε έναν άξονα δεν θα έχει ανοχή; αρα και παίξιμο; Υπάρχει ένα ρουλεμάν κύκλος αν το εντοπίσω θα σου στείλω φωτογραφεια. Όπως και να'χει καλορίζικο και πάλι , να το χαρείς και όλα τα άλλα θα λυθούν στην πορεία. 

Το επεξεργάστηκε ο george mic
  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Να σημειώσουμε ότι ακόμη και σε πανάκριβα, εξωτικά τηλεσκόπια (φορητά πάντα), η επιλογή για τις τριβές των αξόνων είναι μία: τεφλόν που ολισθαίνει σε συνθετική επιφάνεια (όπως έχουν κάποιοι ελαφρώς "σατινέ" πάγκοι κουζίνας). Απλά πρέπει να είναι σωστά υπολογισμένα όλα (διαστάσεις, ακτίνες, βάρη) για να υπάρχει η ορθή τριβή. Τα ρουλεμάν ή ρόδες είναι κακή λύση για πολλούς λόγους και όποτε χρησιμοποιούνται σωστά για τους τους άξονες (αζιμούθιο και ύψος) είναι σε συνδυασμό με τριβές τεφλόν σε συνθετικό υλικό.

• Μου αρέσει 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
2 hours ago, george mic said:

Δεν το ξέρω δεν μπορώ να το αξιολογήσω, αλλά αν είναι πανω σε έναν άξονα δεν θα έχει ανοχή; αρα και παίξιμο; Υπάρχει ένα ρουλεμάν κύκλος αν το εντοπίσω θα σου στείλω φωτογραφεια. Όπως και να'χει καλορίζικο και πάλι , να το χαρείς και όλα τα άλλα θα λυθούν στην πορεία. 

Το βάρος του δεν είναι πάνω στον άξονα για να παίζει, αλλά στις μπίλιες που είναι Φ22cm (δηλαδή έξω-εξω) ... Ο άξονας κρατάει σφηνομενα τις δύο λάμες για να μη κουνιούνται καθόλου μεταξύ τους.

Με αυτά φτιάχνω μεγάλα έπιπλα τηλεόρασης και περιστρεφόμενα τραπεζάκια που είναι θεοβαρα. 

Δημοσιεύτηκε
54 minutes ago, Στέφανος Σοφολόγης said:

Να σημειώσουμε ότι ακόμη και σε πανάκριβα, εξωτικά τηλεσκόπια (φορητά πάντα), η επιλογή για τις τριβές των αξόνων είναι μία: τεφλόν που ολισθαίνει σε συνθετική επιφάνεια (όπως έχουν κάποιοι ελαφρώς "σατινέ" πάγκοι κουζίνας). Απλά πρέπει να είναι σωστά υπολογισμένα όλα (διαστάσεις, ακτίνες, βάρη) για να υπάρχει η ορθή τριβή. Τα ρουλεμάν ή ρόδες είναι κακή λύση για πολλούς λόγους και όποτε χρησιμοποιούνται σωστά για τους τους άξονες (αζιμούθιο και ύψος) είναι σε συνδυασμό με τριβές τεφλόν σε συνθετικό υλικό.

Ζοριζει πολύ το τεφλόν. Για να γυρίσει το τηλεσκόπιο πρέπει να υποβοηθείται και με το πόδι, και το έχω και εντελώς χαλαρό... 

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
On 9/4/2022 at 7:14 ΜΜ, fotispigi said:

Δεν με πειράζει το βάρος γιατί είμαι σε ιδιοκτήτη ταράτσα που δεν έχει άλλος πρόσβαση, το λέω αυτό γιατί υπάρχει αποθήκη που κλειδώνει και είναι εύκολα τα πράγματα στο στήσε-ξεστησε. 

Φίλε Φώτη βλέποντας οτι θα αποθηκεύσεις σε αποθήκη ταράτσας το τηλεσκόπιο,να πω κάτι σημαντικό απο την εμπειρία μου:

Στις αποθήκες ταρατσών αν δεν υπάρχει θερμομόνωση (δύσκολο αυτό),τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει επαρκής εξαερισμός,διότι κατά τους θερινούς μήνες αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους!

Οι μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μέρας (μέσα)-νύχτας (έξω) μπορεί σταδιακά να επευθυγραμμίσουν τα κάτοπτρα.Στο μικρό σου τηλεσκόπιο που είχες-114/500-μπορεί να μην το παρατήρησες,στο νεο μεγάλο σου όμως πιθανόν να σου συμβεί...

Η βάση μπορεί να αποθηκευτεί στην αποθήκη,ο σωλήνας όμως καλύτερα να μένει (οριζόντιος) σε δωμάτιο με φυσιολογικές θερμοκρασίες,όπως και οι φακοί,τα φίλτρα και λοιπά οπτικά.

Αν μπορείς να εξασφαλίσεις φυσιολογικές θερμοκρασίες στην αποθήκη,τότε οk.

Επίσης αν μεταφέρεις τον σωλήνα στο αυτοκίνητο,να εξασφαλίσεις οτι ΔΕΝ θα δέχεται δυνατούς κραδασμούς!Κάποιο απορροφητικό υλικό πρέπει να προστατεύει τον σωλήνα.Αλλιώς πάλι θα έχεις απευθυγράμμιση ίσως και ζημιά,οδηγώντας σε ανώμαλους δρόμους της εξοχής...

Φιλικά-Κώστας 🙂

• Ευχαριστώ 1

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, fotodektis said:

Φίλε Φώτη βλέποντας οτι θα αποθηκεύσεις σε αποθήκη ταράτσας το τηλεσκόπιο,να πω κάτι σημαντικό απο την εμπειρία μου:

Στις αποθήκες ταρατσών αν δεν υπάρχει θερμομόνωση (δύσκολο αυτό),τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει επαρκής εξαερισμός,διότι κατά τους θερινούς μήνες αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους!

Οι μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μέρας (μέσα)-νύχτας (έξω) μπορεί σταδιακά να επευθυγραμμίσουν τα κάτοπτρα.Στο μικρό σου τηλεσκόπιο που είχες-114/500-μπορεί να μην το παρατήρησες,στο νεο μεγάλο σου όμως πιθανόν να σου συμβεί...

Η βάση μπορεί να αποθηκευτεί στην αποθήκη,ο σωλήνας όμως καλύτερα να μένει (οριζόντιος) σε δωμάτιο με φυσιολογικές θερμοκρασίες,όπως και οι φακοί,τα φίλτρα και λοιπά οπτικά.

Αν μπορείς να εξασφαλίσεις φυσιολογικές θερμοκρασίες στην αποθήκη,τότε οk.

Επίσης αν μεταφέρεις τον σωλήνα στο αυτοκίνητο,να εξασφαλίσεις οτι ΔΕΝ θα δέχεται δυνατούς κραδασμούς!Κάποιο απορροφητικό υλικό πρέπει να προστατεύει τον σωλήνα.Αλλιώς πάλι θα έχεις απευθυγράμμιση ίσως και ζημιά,οδηγώντας σε ανώμαλους δρόμους της εξοχής...

Φιλικά-Κώστας 🙂

φιλε μου Κωστα σε ευχαριστω για τις συμβουλες σου!
το τηλεσκοπιο ειναι σε δωματιο της ταρατσας που δεν εχει μονωση, αλλα εχει διαμπερες παραθυρα που κανει ρευμα. Αν υπαρχει θεμα, οπως μου λες,  μπορω να βαλω ενα ανεμιστηρακι με χρονοδιακοπτη να δουλευει καθε μερα της μεσημβρινες ωρες.
τωρα, αν το προβλημα ειναι μονο η απευθυγραμμηση, δεν με πολυπειραζει, ουτος η αλλος καθε 2-3 φορες που το βγαζω εξω, βαζω το laser και το φερνω στα ισα του, μιας και στην 1500mm εστιακη του αποσταση, η ευθυγραμμηση φευγει και με τον αερα (που λεει ο λογος) !!

οσο αφορα τωρα τη μεταφορα του, εχω κρατησει τα φελιζολ που ειχε μεσα στην κουτα του, με βαση αυτα θα φτιαξω το ξυλινο κουτι, ωστε να εφαρμοζει οπως την αρχικη του συσκευασια.   η  μπορει να μη το παιρνω καν στις διακοπες, να παιρνω το μικρο, μιας και σε σκοτεινο ουρανο θα αποδιδει μια χαρα!

τωρα, τα προσοφθαλμια και το μικρο τηλεσκοπιο τα εχω κατω στο σπιτι που θερμοκρασια ειναι μια χαρα!

Δημοσιεύτηκε

Για τον ανεμιστήρα δεν ξέρω αν χρειάζεται αφού έχεις παράθυρα για εξαερισμό,εκτός ίσως σε μέρες καύσωνα...Αρκεί ένα θερμόμετρο να βλέπεις μέχρι πού φτάνει η θερμοκρασία τις κρίσιμες ώρες του μεσημεριού.

Σε μέρες καύσωνα υπάρχουν πολλά θερμικά ρεύματα και το seeing είναι κάκιστο!

Οπότε ξεχνάς μεγεθύνσεις και θα σε βολέψει πιο πολύ το μικρό σου τηλεσκόπιο.

Είναι κρίμα πάντως να μην βγάλεις το 12" σε σκοτεινό ουρανό,θα δεις πολλά αντικείμενα βαθέως ουρανού που θα σε συναρπάσουν!

Και τους πλανήτες θα δεις καλύτερα σε ουρανό με καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες!

Καλές παρατηρήσεις φίλε Φώτη και πολλές υπομονές με τον καιρό! 🙃

Φιλικά-Κώστας 🙂

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης