Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Ώντας απογοητευμένος από τα φτωχά αποτελέσματα των οργάνων ευθυγράμμισης που είχα για την ευθυγράμμιση των κατόπτρων του f4 νευτωνειου μου και ώντας επιφυλακτικός στην αγορά νέων ακριβότερων (ίσως και ακριβότερων από το ίδιο το τηλεσκοπιο) οργάνων με το ρίσκο να δώσουν και αυτά φτωχά αποτελέσματα, άρχισα να βασανίζω το μυαλό μου με το πώς θα μπορούσα να κάνω την ευθυγράμμιση -ιδανικα- με χρήση της ίδιας της κάμερας που χρησιμοποιώ για φωτογραφία..

Το Ocal που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό φαίνεται να δίνει αποτελέσματα αλλά πέρα από το υψηλο κόστος του δεν διασφαλίζει ότι η κάμερα θα "κάτσει" με παρόμοιο τρόπο στον εστιαστη αλλά η ιδέα ενός έξτρα φακού μεταξύ του οπτικού μονοπατιού και της κάμερας δεν ήταν καθόλου άσχημη..

Η λύση ήρθε όταν το James Webb έφτασε στο L2 και έβγαλε την πρώτη φωτογραφία του.. παραδόξως αυτή δεν ήταν κάποιου αστεριού αλλά ήταν μια "σελφι" των κατόπτρων του! 

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω να δω πως το κατάφεραν αυτό οι τύποι της νασα και τί υψηλή τεχνολογία υπήρξε πίσω από αυτή την φωτό! Αντ'αυτου απο διάφορα σχόλια στα φόρα, και από τα διάφορα άρθρα που διακινούσαν την φωτογραφία φαινόταν ότι το πιθανότερο ήταν να χρησιμοποίησαν απλά μια οπή μπροστά από τον κύριο αισθητήρα!

Ψάχνοντας ακόμα περισσότερο ώστε να επιβεβαιώσω ότι αυτό είναι δυνατόν να γίνει, βρήκα μια δημοσίευση από ένα παρατηρητήριο στη Ταϊλάνδη που είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο αλλα για τελείως διαφορετικό λόγο.

Άρχισε λοιπόν να έχει νόημα μιας και αν μπορούσα να βάλω μια πολύ μικρή οπή στον οπτικό άξονα κοντά στον αισθητήρα θα μπορούσα να έχω όλο το πεδίο εστιασμένο αφού μιλάμε για τεράστιους εστιακους λόγους.. 

Κάθισα και έφτιαξα ένα δαχτυλίδακι M48 στο openscad, το τύπωσα στο 3D printer, έκοψα ένα δίσκο απο ένα φύλλο αλουμινίου πάχους 0.3mm να πατάει πάνω στο δαχτυλιδι και το έβαψα μαύρο. Άνοιξα μια τρύπα στο κέντρο διαμέτρου 0.3mm και τα φόρεσα σε έναν από τους αποστάτες της ASI294 ώστε να έρχεται όσο πιο κοντά στον αισθητήρα (περίπου 30 mm) με ένα εστιακό λόγο κάπου στο f100 .

Αφού τράβηξα μια φωτό τον εαυτό μου και είδα ότι δουλεύει καλά, φόρεσα όλο το σύστημα (κάμερα αποστάτες διορθωτή κόμης) στο τηλεσκόπιο. 

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Αν δείτε από τις φωτογραφίες. 

Η διαδικασία ευθυγράμμισης που ακολουθώ είναι παρόμοια με αυτή που γίνεται με το Ocal.

Το 2ον κάτοπτρο ευθυγραμμίζει πολύ καλα με την βοήθεια του mire de collimation αλλα στο στο πρωτεύον υπάρχει ένα θεματακι αφού η οπή δεν φαίνεται καν (σε αντίθεση με τον φακό του Ocal που είναι εμφανεστατος). Έτσι τροποποίησα λίγο την εξωτερική πλευρά της επιφάνειας της οπής ώστε να να είναι ανακλαστική με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο (τελευταία φωτο). Τώρα όλα τα μερη φαίνονται ξεκάθαρα και μπορώ να τα φέρω σωστα (μπορώ όντως?) ..μένει και να δουλέψει στην πράξη. Σε τεσταρισμα με ένα δανεικό concenter (ευχαριστώ Δημήτρη) που κατάφερα να το βάλω στην ίδια απόσταση με την απόσταση που εστιάζει η καμερα (ναι και ο εστιαστης δεν είναι απόλυτα ορθός) φαίνονται όλα σωστά. 

Στο επόμενο επεισόδιο θα βγάλω και μερικές φώτο από τα ευθυγραμμισμένα κάτοπτρα για να ακούσω σχόλια.. 

Επίσης, αν κάποιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο ή έχει γενικότερη εμπειρία επ' αυτού ας κάνει κάποιο σχόλιο γιατί βαδίζω λίγο στα τυφλά.. 

IMG_20220417_192244.jpg

IMG_20220417_192141.jpg

IMG-88e9969c78bd0442660a4ada48ccda52-V.jpg

 

IMG_20220427_235624.jpg

Το επεξεργάστηκε ο coreos
  • Μου αρέσει 3
  • Ευχαριστώ 2
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Your paper has been rejected! No references added!

Πλάκα κάνω, Γιώργη πολύ καλή δουλειά, και φαίνεται ότι παίζει. Απλά να ξεκαθαρίσουμε ότι η μέθοδος απαιτεί κάμερα και ενδείκνυται για αστροφωτογράφηση και όχι για παρατήρηση. Για παρατήρηση οι απαιτήσεις είναι λίγο διαφορετικές.

Το θέμα είναι να κάνει καλό καιρό να κάνουμε τίποτα...

Το επεξεργάστηκε ο Μανούσος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης