Jump to content

Αγορά πρώτου τηλεσκοπίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλώς ήλθατε στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!

Το ποσό των 250€ είναι οριακό για ένα αξιόλογο εισαγωγικό τηλεσκόπιο.Να έχετε κατά νου οτι εκτός απο τηλεσκόπιο είναι απαραίτητη και η αγορά κάποιων προσοφθάλμιων που θα δώσουν διαφορετικές μεγεθύνσεις και οπτικά πεδία!

Τα καλύτερα value for money σε αυτά τα ποσά είναι κατοπτρικά dob τύπου 130/650 με μικρή βάση,που χρειάζονται κάποιο σταθερό τραπεζάκι για να τοποθετηθούν επάνω:

https://www.planitario.gr/gr/dobsonian-truss-130mm-heritage.html

Το παραπάνω τηλεσκόπιο επειδή είναι συμπτυσσόμενο (truss) χρειάζεται φωτοχιτώνιο,δηλ.ένα μαύρο ύφασμα ανθεκτικό στην υγρασία,ώστε να εμποδίζει την είσοδο σκόνης στα κάτοπτρα,παρείσακτου φωτισμού και επιπλέον υγρασίας!

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/1063-356-bresser-n-130650-dobson-messier-5-.html#/28--dobson/32-_-/38-_-501_750_mm/47--101_150_mm/54--5_15_kg

Αυτό δεν χρειάζεται φωτοχιτώνιο,διότι έχει ενιαίο σωλήνα,και πιθανόν να έχει καλύτερο εστιαστή απο το παραπάνω.

Το πλεονέκτημα αυτών των τηλεσκοπίων είναι η μεγάλη φορητότητα και το μεγαλύτερο οπτικό πεδίο τους (λόγω μικρής σχετικά εστιακής απόστασης),που βοηθάει τον αρχάριο στην πιο εύκολη εύρεση αντικειμένων και στην εκμάθηση του ουρανού με προσοφθάλμιο μεγάλης εστιακής απόστασης πχ.32mm.

Φιλικά-Κώστας 🙂

 

 

  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η διάμετρος του κατόπτρου στα κατοπτρικά ή αντικειμενικού φακού στα διοπτρικά,παίζει πολύ σημαντικό ρόλο: 

Όσο μεγαλύτερη είναι,τόσο πιο πολλά και αμυδρότερα αντικείμενα βλέπει κανείς,και με περισσότερες λεπτομέρειες και στα φωτεινά αντικείμενα,όπως οι πλανήτες και η Σελήνη!

Φυσικά παίζει ρόλο πολύ σημαντικό και η ποιότητα των οπτικών.Στην εποχή μας οι συνήθεις μάρκες τηλεσκοπίων γενικά έχουν μια επάρκεια οπτικής ποιότητας,με μικρές διαφορές τουλάχιστον στα κατοπτρικά.

Προσοχή πρέπει να δίνεται στον τύπο του κατόπτρου: να είναι παραβολικό και όχι σφαιρικό.Αρκετά εισαγωγικά τηλεσκόπια με μικρές διαμέτρους πχ.114mm,130mm κλπ.έχουν σφαιρικό κάτοπτρο,το οποίο θα προκαλέσει σφάλμα σφαιρικής εκτροπής,δηλ.μια περιοχή σε σχήμα δακτυλίου στα άκρα του πεδίου θα είναι θολή!

Υπάρχουν και στις αγγελίες του φόρουμ μεταχειρισμένα τηλεσκόπια,συνήθως σε πολύ καλή κατάσταση και συμφέρει η αγορά τους!Αξίζει να ψάξετε σε βάθος αρκετών μηνών για κάποια καλή ευκαιρία!

Υπάρχει και η επιλογή ενός διοπτρικού με μικρή εστιακή απόσταση πχ.80/400,102/500 κλπ.που παρέχει μεγαλύτερο οπτικό πεδίο,πράγμα πολύ χρήσιμο στην εκμάθηση του ουρανού,στην πιο εύκολη εύρεση στόχων,στην θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων.Έτσι μπορούν να αντικαταστήσουν και τα μεγάλα κιάλια με καλύτερη οπτική ποιότητα,για την ίδια κατηγορία τιμής.Κάνουν και για επίγεια παρατήρηση.

Με όλα αυτά τα θετικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βοηθητικός εξοπλισμός και αργότερα όταν θα αγοραστεί ένα μεγαλύτερο σε διάμετρο τηλεσκόπιο.

Φιλικά-Κώστας 🙂

 

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης