Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
9 hours ago, Dimitris 210 said:

Σοβαρά ρωτάω για το κινητό..

Παίζει εφαρμογούλα νε σε βοηθάει μέσα από το προσοφθάλμιο στην πλοήγηση?

Έχοντας δοκιμάσει αρκετές προσεγγίσεις για το συγκεκριμένο θέμα (push-to functionality), ξεχωρίζω το πολύ λειτουργικό AstroHopper (δωρεάν εφαρμογή του developer Artyom Beilis). Θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις πολλαπλούς αμυδρούς στόχους με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα. Για λεπτομέρειες δες εδώ:

https://www.cloudynights.com/topic/824615-astrohopper-106-release-and-other-project-updates/

Αν έχεις απορίες για το ακριβές setup μπορώ ευχαρίστως να σου δώσω αναλυτικές πληροφορίες.

AstroHopper.png

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
  • Μου αρέσει 2
  • Ευχαριστώ 1
  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
2 hours ago, vagkaf said:

Καλησπέρα σας

Δείτε και αυτή τη περίπτωση στα ίδια λεφτά με λίγο μεγαλύτερη διάμετρο. Στο site της Bresser το δείχνει σύντομα διαθέσιμο, δεν έχετε να χάσετε κάτι να ρωτήσετε:

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/1020-306-bresser-ac-90500-messier-nano-az.html#/26--/31-_-/41-_-500_mm/46--71_100_mm/54--5_15_kg

Εψαχνα 90άρια με εστιακή κάτω από 500 για το sweet spot τιμής επιδόσεων και δεν είχα βρει τίποτα, ευχαριστώ. 👍

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
8 hours ago, fotodektis said:

Ωραίες οι φωτογραφίες σου Δημήτρη!! 🙂

Κατανοώ την καλλιτεχνική δημιουργία,τόσα χρόνια την έζησα και εγώ,αλλά μίλησα για κάτι διαφορετικό πιο πάνω:

Η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί ιδιαίτερα προσωπική παρέμβαση στον κόσμο που μας περιβάλλει,μια έκφραση με ιδιαίτερη "γλώσσα" της αλληλεπίδρασής μας με τον έξω απο εμάς κόσμο.

Η Παρατήρηση του φυσικού κόσμου είναι κάτι άλλο,δεν απαιτεί αυτή την ιδιαίτερη παρέμβαση-σκηνοθεσία του έξω κόσμου...προσπαθείς να εξετάσεις αυτό που συμβαίνει με τις αισθήσεις και το νου,αλλά χωρίς να σκηνοθετήσεις χωροχρονικά αυτό που βλέπεις.

Αφήνεις τη Φύση να σε "διδάξει",τόσο το φυσικό περιβάλλον της Γης,όσο και ο έναστρος ουρανός με όσο γίνεται λιγότερη προσωπική παρέμβαση.

Έτσι το να δω με κιάλια ένα 3D τμήμα του φυσικού τοπίου,δεν συνεπάγεται αυτόματα οτι πρέπει να το αναγάγω σε 2D παραλληλόγραμμο κάδρο που δίνει ανάλογος τηλεφακός στον αισθητήρα ή φίλμ της φωτογραφικής μηχανικής...

Και φυσικά δεν απαιτούνται οι συγκεκριμένες νοητικές και συναισθηματικές παρεμβάσεις για σύνθεση,φωτομέτρηση κλπ.

Η Παρατήρηση είναι άλλη διαδικασία,αλληλεπίδραση μεν αλλά λιγότερο παρεμβατική.

Μοιάζει λίγο με την ποίηση Ζεν,τα ιαπωνικά χάικου που ενθουσίασαν και τον ποιητή του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι,με την αμεσότητα,καθαρότητα και απλότητα που μετέφεραν την Παρατήρηση της Φύσης!

Αυτή η ματιά προϋποθέτει εμπειρία που αν θέλεις θα αποκτήσεις ως ευαίσθητος δέκτης που είσαι.

Η αστρονομική φωτογραφία έχει μείζονα σημασία για την επιστήμη,λόγω της καταγραφής πολύ περισσότερης οπτικής πληροφορίας σε σχέση με την φυσική ανθρώπινη παρατήρηση.

Στους ερασιτέχνες αστροφωτογράφους πάλι μπαίνει μέσα ο παράγοντας της ευχαρίστησης της δημιουργίας,αλλά χωρίς την ιδιαίτερη καλλιτεχνική παρέμβαση,όπως στην κανονική φωτογραφία.Είναι δηλ.περισσότερο τεχνικό θέμα παρά καλλιτεχνικό.

Καλύτερα ας μην ξεφύγουμε απο τα αστρονομικά,είναι άλλωστε προσωπικό θέμα του καθενός το τί τον ευχαριστεί να κάνει,απλώς ήθελα να δώσω ένα ερέθισμα σε ένα "συμφωτογράφο" όπως εσύ να γνωρίσει και τον διαφορετικό κόσμο της Παρατήρησης,που δεν έχει αναγκαστικά ανάγκη την καταγραφή,παρά μόνο στη μνήμη και στη συνασθηματική φόρτιση...

Φιλικά-Κώστας 🙂

Κώστα κατάλαβα τι εννοείς και συμφωνώ..

Ειδικά στη συγκεκριμένη θεματική που η φωτογραφία θέλει οργάνωση και επιμονή ισχύει απόλυτα.

Απάντησα πιο ''γενικά'' παραπάνω.. 👍

3 hours ago, qforce said:

Συμφωνώ απόλυτα με τον @fotodektis και ξεκίνησα έτσι και την απάντηση μου αρχικά. Μην μπλέκεις φωτογραφία με παρατήρηση. Είναι άλλη η χαρά της παρατήρησης, είναι περισσσότερο κυνήγι να βρω τον στόχο και να τον δω. Και αυτό το "δω" μπάζει πολλά νερά που σε αρχάριους οδηγεί σε απογοήτευση. Τα περισσότερα deep sky αντικείμενα είναι πολύ αμυδρά και το βλέπω σημαίνει ειδικά με μικρά τηλεσκόπια ότι το αναγνώρισα ότι είναι στο πεδίο μου. Οι περισσότεροι βλέπουν αστροφωτογραφίες και νομίζουν ότι θα δουν πολύχρωμα νεφελώματα και σπείρες σε γαλαξίες. Στην πραγματικότητα είναι όλα γκρι και όταν λέμε "είδα" γαλαξία εννοούμε μία μουντζούρα μέσα σε ένα αστρικό πεδίο. Ίσως πριν δώσεις χρήματα να πήγαινες με κάποιους από εδώ σε κάποια παρατήρηση για να δεις πως είναι να κοιτάς μέσα από ένα τηλεσκόπιο και πως είναι η εικόνα σε ένα τηλεσκόπιο παρόμοιο με αυτό που θα αγοράσεις. 

Απόλυτα κατανοητό.. 👍

Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες, είναι ένα πρώτο μικρό βήμα αυτό που σκέφτομαι να κάνω και πρέπει να το προσεγγίσω έξυπνα σε σχέση με τις δικές μου ιδιαιτερότητες για να ξεκινήσω σωστά.

Δεν είμαι fan της προετοιμασίας ούτε πολύ ''τακτικός'' πιο πολύ grab and go τύπος θα έλεγα είμαι..

Να σκεφτείς τόσα χρόνια ασχολούμαι με την εικόνα και μόλις πρόσφατα έκανα 2-3 προσπάθειες για κλικ νυχτερινού ουρανού, με κούραζε η ιδέα της προετοιμασίας λεπτομέρειας που χρειάζεται.

Οπότε προσπαθώ να κάνω εκκίνηση με αυτό που έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας βάση της ψυχοσύνθεσης μου.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/1020-306-bresser-ac-90500-messier-nano-az.html#/26--/31-_-/41-_-500_mm/46--71_100_mm/54--5_15_kg

Αυτό το τριπόδι με αυτή τη βάση θα είναι οκ για αυτό το τηλεσκόπιο ή θα έχω προβληματάκια? 

Φαντάζομαι είναι προσιτό για αυτό το λόγο 😉

Έκανα ερώτηση για διαθεσιμότητα - χρόνο παράδοσης. 

Φαντάζομαι η ποιότητα κατασκευής και τα οπτικά είναι πάνω κάτω η ίδια με τα 80άρια που έβλεπα..

Χωρίς δεύτερο προσοφθάλμιο η προσφορά - ok, λογικό..

Και με τρίποδο λογικά πιο φθηνό.

Κέρδος 90 vs 80 διάμετρος φακού.

Εστιακή στα 500 καλή είναι (εκεί που θέλω).

Το επεξεργάστηκε ο Dimitris 210
Δημοσιεύτηκε
On 31/7/2022 at 4:35 ΜΜ, Dimitris 210 said:

Φαντάζομαι η ποιότητα κατασκευής και τα οπτικά είναι πάνω κάτω η ίδια με τα 80άρια που έβλεπα..

Χωρίς δεύτερο προσοφθάλμιο η προσφορά - ok, λογικό..

Και με τρίποδο λογικά πιο φθηνό.

Κέρδος 90 vs 80 διάμετρος φακού.

Εστιακή στα 500 καλή είναι (εκεί που θέλω).

Δεν το έχω δει από κοντά το τηλεσκόπιο οπότε δεν έχω άποψη για την ποιότητα κατασκευής. 

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
17 minutes ago, vagkaf said:

Δεν το έχω δει από κοντά το τηλεσκόπιο οπότε δεν έχω άποψη για την ποιότητα κατασκευής. 

Ουσιαστικά για την στήριξη έχω αμφιβολία.

Μήπως είναι καλύτερα να πάω στα 80ρια τηλεσκόπια και καλύτερη στήριξη από 90ρι και να μην κρατιέται.. 

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη μη βιαστείς πολύ στην αγορά.

Την ΑΖ-3 την έχω,είναι πολύ στιβαρή και σηκώνει όχι μόνο το 102/500 που έχω και είναι βαρύτερο απο το 80/400,αλλά και το SW 120/600 που προσφέρει η εταιρεία σαν σετ (120/600+ΑΖ-3).

Το Bresser 90/500 έχει ελκυστικά χαρακτηριστικά,τη βάση του δεν τη γνωρίζω,χρειάζεται ψάξιμο σε πολλά reviews να δεις γνώμες χρηστών.

Μπορούμε να τα δούμε μαζί όλοι εδώ,για να κάνουμε μια εκτίμηση σχετικά με τη στιβαρότητά της.Κάποιο συμπέρασμα θα βγει.

Πάντως σκέψου το θέμα του οπτικού πεδίου που δίνουν τα τηλεσκόπια,διότι μαζί με τη φορητότητα είναι βασικός παράγοντας επιλογής μικρού τηλεσκοπίου,που θα επιτρέψει να το χρησιμοποιείς και αργότερα.

Φιλικά-Κώστας 🙂

• Μου αρέσει 2

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, fotodektis said:

Πάντως σκέψου το θέμα του οπτικού πεδίου που δίνουν τα τηλεσκόπια,διότι μαζί με τη φορητότητα είναι βασικός παράγοντας επιλογής μικρού τηλεσκοπίου,που θα επιτρέψει να το χρησιμοποιείς και αργότερα.

Αυτό το εξηγείς λίγο καλύτερα αν έχεις χρόνο? 

Δημοσιεύτηκε

Πάντως να ξέρεις πως σε αυτή την τιμή για διοπτρικό αχρωματικό 90mm τηλεσκόπιο και βάση μαζί ισχύει η φράση " Η φτήνια τρώει τον παρά ".

Καλύτερα μάζεψε λίγα ακόμη χρήματα να πάρεις κάτι δοκιμασμένο...

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Το να δώσω αυτό το ποσό (μέχρι 300, 350 max ) ταβάνι είναι όριο που έθεσα στον εαυτό μου για διάφορους λόγους και δεν θέλω να το σπάσω.

Δεν είναι θέμα υπομονής (να μαζέψω).

Δεν βρίσκω και reviews γι' αυτό το μοντέλο.. 

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, θα σας απασχολήσω ακόμα λίγο..

Έχω αποφασίσει να πάω για ευρέως πεδίου (μια εσωτερική μάχη έγινε 😎 αλλά τελικά το αποφάσισα) μέχρι 600 - 650mm.

Επίσης άφησα πίσω τα 80άρια και κοιτάζω από 90 έως 102 διάμετρο φακού.

Μου αρέσουν (είμαι κοντά) σε 3 μοντέλα από την Bresser, αυτό που έχει αναφερθεί παραπάνω AC 90/500 Messier σε OTA..

Θα δοκιμάσω με δικό μου τρίποδο που σηκώνει μέχρι 5-7 κιλά και βλέπουμε αν χρειαστεί αγοράζω άλλο στο μέλλον, έτσι κι αλλιώς το τρίποδο που δίνει η εταιρία (η φτηνή version) είναι light.. Είμαι υπό σκέψη για το EQ τριποδάκι αλλά μόνο για το συγκεκριμένο μοντέλο τηλεσκοπίου που βγαίνει εντός μπάτζετ (κάτω από 300 μαζί).

Σε OTA επιλογές με ''παίρνει'' οριακά και για 2 άλλα της εταιρίας που είναι κοντά σε αυτά που ζητάω..

Αυτό..  https://www.bresser.de/en/Astronomy/BRESSER-Messier-AR-102xs-460-Hexafoc-Optical-Tube.html?mtm_campaign=Doofinder&mtm_kwd=4802460&mtm_source=English&mtm_medium=OnSite&mtm_cid=GreatBritain&mtm_group=SiteSearch

Και αυτό.. https://www.bresser.de/en/Astronomy/BRESSER-Messier-AR-102s-600-Hexafoc-OTA.html?mtm_campaign=Doofinder&mtm_kwd=4802600&mtm_source=English&mtm_medium=OnSite&mtm_cid=GreatBritain&mtm_group=SiteSearch

Το πρώτο είναι ιδανικό από άποψη βάρους - όγκου (και γλυκύτητας 😅) με ανησυχεί λίγο το διάφραγμα κάτω από f5 για την εστίαση, το δεύτερο ενώ έχει και περισσότερα καλούδια στο ''πακέτο'' είναι αρκετά βαρύ και ογκώδες (σχετικά) και δεν ξέρω αν θα το σηκώσει το τρίποδο, είμαστε όριο..

Υπενθυμίζω δεν καίγομαι για το CA αλλιώς δεν θα κοιτούσα αυτά τα μοντέλα καθόλου.. 

Μου αρέσει πολύ το ''μικρό'' (102/460), για πείτε.. 

Αν πάρω κάποια στιγμή προσοφθάλμιο μέχρι τι μεγέθυνση με παίρνει με το 102/460 ώστε να μην γίνουν όλα σαπούνι? 

Μέχρι 140 - 160Χ θα είμαι οκ? 

Ευχαριστώ.. 

Δημοσιεύτηκε

Tο τρίποδο έχει dovetrail ( έτσι λέγεται? 😛) με την κλασσική βίδα για τοποθέτηση dslr, κάνει για τη βάση του τηλεσκοπίου ή θα χρειαστώ κάποιο άλλο εξάρτημα? 

Θα περιμένω 1 ή 2 ημέρες max για κάποιο σχόλιο - συμβουλή σας και μετά θα ψωνίσω ότι με φωτίσει ο θεός 😅 γιατί βλέπω να εκτινάσσονται οι τιμές σύντομα κι άλλο.. 😉 

Και πολύ το καθυστέρησα - έψαξα, έτσι κι αλλιώς για κάτι απλό  και ταπεινό πηγαίνω.

Βασικά αν βγάλουμε από το κάδρο το 102/600 λόγο βάρους (λέμε τώρα) αναρωτιέμαι αν αξίζει (επειδή το 90/500 φαίνεται αξιόλογο για τα χρήματα και είναι ελαφρύ), να διπλασιάσω το ποσό για το 102/460. Το 90/500 χωρίς τρίποδο κοστίζει νομίζω 170 κάτι..

Αν διαβάσετε στην ιστοσελίδα της Bresser το 102/460 λένε έχει κάποιου τύπου ED glass lens αλλά στην πραγματικότητα έχω αμφιβολίες για το άν προσφέρει κάτι.. 😎

On 7/29/2022 at 7:03 PM, fotodektis said:

Δημήτρη καλώς ήλθες εδώ και απο εμένα!

Στα 100mm αχρωματικό διοπτρικό είναι το πολύ καλό BRESSER 102/460:

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/1075-366-bresser-ac-102460-messier-ota.html#/31-_-/41-_-500_mm/47--101_150_mm/53--5_kg

Είναι ισοδύναμο οπτικά με το γνωστό SW 102/500+AZ-3 το οποίο έχω και είμαι πολύ ευχαριστημένος απο την οπτική του απόδοση!Ναι μεν υπάρχει χρωματικό σφάλμα,αλλά περιορίζεται κυρίως στα άκρα του πεδίου,ενώ η οξύτητα και το κοντράστ στην κεντρική περιοχή είναι πολύ ικανοποιητική χωρίς να προβληματίζει!

Κοιτώντας το νήμα ξανά είδα πως το είχατε προτείνει και το είχα προσπεράσει γρήγορα λόγο έλλειψης τριπόδου στην προσφορά.

Με τόσο ψάξιμο-χάσιμο το είχα ξεχάσει..

Ευχαριστώ πολύ κύριε Κώστα..

Άσχετα αν έχω επιλέξει ελαφρύ τηλεσκόπιο για τη δυνατότητα εύκολης μετακίνησης η κυρίως χρήση θα γίνεται στην πόλη από την ταράτσα μου που συνηθίζω να κάθομαι τα βράδια (οπότε φωτεινός ουρανός).

Με αυτό το δεδομένο 90 vs 102 διάμετρος έχει σπουδαία διαφορά? 

Αν δεν υπάρχει κάτι επιπλέον να ειπωθεί για τα τηλεσκόπια που έχω σε λίστα αν θέλετε κάντε καμμιά πρόταση για προσοφθάλμια.. 

Σκέφτομαι 2 επιλογές..

Επειδή δεν έχω ιδέα τι μου αρέσει 🙃 ή τι ταιριάζει καλύτερα σε αυτά τα τηλεσκόπια σκέφτομαι ή να ''κάψω'' ας πούμε 50 ευρώ και να πάρω μια 3άδα - 4άδα πακέτο φτηνά προσοφθάλμια για να δω τι μου αρέσει και στην πορεία να ψωνίσω κάτι πιο καλό στο διαμέτρημα που θα επιλέξω, ή να πάρω 1 καλό (σκέφτομαι ένα από τα 52άρια της Explore Scientific) αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω ποιό..

10άρι?

15άρι?

6,50?

Τα τηλεσκόπια Bresser δίνουν μόνο ένα 26mm στο πακέτο. 

Ευχαριστώ.

Από τον βομβαρδισμό τον απαντήσεων καταλήγω στα συμπεράσματα.. 

Ή ρωτάω ανοησίες.. (πείτε το)

Ή είστε όλοι ακόμα διακοπές (ευχάριστο)

Sorry για την βιασύνη είμαι κοντά στο κλικ και όσο το καθυστερώ δεύτερες σκέψεις πάντα ελλοχεύουν στις σκιές.. 😎

Αν επικρατήσουν πάμε για καλό Νοέμβρη.. 🤣

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Δημήτρη επίτρεψέ μου μια χρυσή συμβουλή απο την εμπειρία όλων μας:

Μη βιάζεσαι με τις αγορές των αστρονομικών ειδών!

Μια λάθος αγορά θα σε επιβαρύνει σοβαρά όχι μόνο οικονομικά,αλλά και ψυχολογικά...

Γιατί να ξεκινήσεις με στεναχώριες και απογοητεύσεις;

Θέλει ψάξιμο και ώριμη σκέψη...αφου μελετήσεις προσεκτικά τις προτάσεις.

Η επιλογή ενος διοπτρικού για αρχάριο πιστεύω οτι πρέπει να γίνει με βασικό κριτήριο το οπτικό πεδίο που προσφέρει.Διάμετρο με περιορισμένο μπάτζετ δεν θα σου προσφέρει.

Οπότε πιστεύω καλύτερα να πάρεις τηλ.με εστιακή κάτω των 500mm,για να έχεις  μεγάλο πεδίο με εστιαστή 2",οπότε προτείνω ξανά τα δυο 102 mm,το SW 102/500,ή το BRESSER 102/460.

Φιλικά-Κώστας 🙂

• Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Επειδή δεν μπορώ να ξέρω τις ανάγκες - απαιτήσεις ή τι άλλο θα προκύψει με την ενασχόληση γι' αυτό ρωτάω ξανά και ξανά..

Π.χ. δεν ξέρω τίποτα για τα πλεονεκτήματα του εστιαστή 2'' οπότε το δίλημμα  όσο αφορά το 90/500 στη μισή τιμή για εμένα είχε λογική..

Ευχαριστώ που το επισημαίνεις.. 

Μάλλον θα πάω για το Bresser 102/460 που μου αρέσει περισσότερο, είναι πιο ελαφρύ και μικροκαμωμένο. 

Από προσοφθάλμια? 

Πόσο με παίρνει να το πουσάρω?

Τι διαμμέτρημα να επιλέξω για πρώτη αγορά εκτός του 26mm που δίνεται από την εταιρία? 

Το 10άρι της Explore Scientific σκεφτόμουν αρχικά αλλά πείτε μου τη γνώμη σας.. 

Για Barlow με αυτό το τηλεσκόπιο δεν το σκέφτομαι.. 

46 minutes ago, fotodektis said:

Μη βιάζεσαι με τις αγορές των αστρονομικών ειδών!

Πέρασε καιρός που το ψάχνω..

Λόγο του προκαθορισμένου μπάτζετ αλλά και περιορισμού των επιλογών στα διοπτρικά, το ψάξιμο ήταν κάπως διαχειρίσιμο. 😎

Απλά ''βλέπω'' να αλλάζουν οι τιμές γρήγορα και προς τα πάνω και δεν θέλω να την πατήσω..

Αν πάω π.χ. στον Explore Scientific 6,5mm θα καταστρέψει το κοντράστ το CA?

Θα θολώσουν όλα?

Δεν ξέρω τα όρια.. 

Υπάρχει και η επιλογή να πάω σε έναν σχετικά φτηνό zoom και να τεστάρω τι μου ταιριάζει..

Κι ας μείνει να υπάρχει κι αυτός.. 

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης