Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, έκανα κ εγώ το πρώτο βήμα στην αστροπαρατήρηση και πήρα κάτι κυάλια Celestron Skymaster 25x70 και ένα τρίποδο της πλάκας (20€) και έμεινα εκπληκτος με την θέα της σελήνης, μπορώ να πω ότι αγνάντεβα με τις ώρες!

Τράβηξα και μερικές φότο και βίντεο με το κινητο (Samsung Galaxy A71) που για μένα είναι εντυποσιακές! Σε δύο απο τα βίντεο μάλιστα φαίνεται να περνάει και κάποιος δορυφόρος(?) απο μπροστά. Παραθέτω φώτο και τα εν λόγο βίντεο. 

Θέλω κάποια στιγμή στο μέλλον να πάρω ένα τηλεσκόπιο λίγο πίο σοβαρό απο τα κυάλια και τείνω προς το SkyWatcher Dobsonian Truss 150mm (κατά προτίμηση Flextube) αλλά μέχρι τότε θα αρκεστώ στα κυάλια!

20220908_233839.jpg

MVIMG_20220909_001440.jpg

20220902_225038.jpg

Δημοσιεύτηκε

Καλύτερο τηλεσκόπιο είναι το SW Dob 6" (150/1200),διότι έχει μεγαλύτερο εστιακό λόγο,μικρότερο δευτερεύον κάτοπτρο-άρα μικρότερη κεντρική παρεμπόδιση,οπότε έχει σαφώς καλύτερη οπτική ποιότητα απο το 150/750 truss!

Επίσης έχει εστιαστή 2" στιβαρότερο έναντι του 1.25" helical (κοχλιωτό) του 150/750,που δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος...

Καλύτερα να μην θυσιάσεις την οπτική και μηχανική ποιότητα του 150/1200,χάριν περισσότερης φορητότητας του 150/750.

Και το 150/1200 είναι φορητό,χωράει στο πίσω κάθισμα των περισσότερων αυτοκινήτων.

Φιλικά-Κώστας 🙂

• Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε
3 minutes ago, fotodektis said:

Καλύτερο τηλεσκόπιο είναι το SW Dob 6" (150/1200),διότι έχει μεγαλύτερο εστιακό λόγο,μικρότερο δευτερεύον κάτοπτρο-άρα μικρότερη κεντρική παρεμπόδιση,οπότε έχει σαφώς καλύτερη οπτική ποιότητα απο το 150/750 truss!

Επίσης έχει εστιαστή 2" στιβαρότερο έναντι του 1.25" helical (κοχλιωτό) του 150/750,που δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος...

Καλύτερα να μην θυσιάσεις την οπτική και μηχανική ποιότητα του 150/1200,χάριν περισσότερης φορητότητας του 150/750.

Και το 150/1200 είναι φορητό,χωράει στο πίσω κάθισμα των περισσότερων αυτοκινήτων.

Φιλικά-Κώστας 🙂

Ευχαριστώ για την πρόταση Κώστα! Ουσιαστικά θέλω να βλέπω την σελήνη όσο πιο κοντά και καθαρά μπορώ! (σε ένα λογικό budget για έναν αρχάριο)

Όταν το πάρω απόφαση θα κάνω μία πιό εκτενή έρευνα σε τηλεσκόπια και προσοφθάλμια.

Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με τα κιάλια,καλύτερη στήριξη για αστρονομική παρατήρηση,είναι το μονόποδο σε σχέση με το τρίποδο.

Ο λόγος είναι οτι με το τρίποδο σε μεγάλες γωνίες θέασης (άνω των 40ο),καταπονείται ο αυχένας και η μέση με αποτέλεσμα δυσφορία,πονοκέφαλος κλπ.Αυτό βέβαια συμβαίνει σε πολλούς απο εμας που έχουμε κάποια θέματα με το μυοσκελετικό,που επιβαρύνονται όσο περνάει η ηλικία.

Έχω τα κιάλια Celestron Skymaster 15x70 και το παρακάτω μονόποδο,με βόλεψε πολύ περισσότερο απο τα δυο στιβαρά φωτογραφικά μου τρίποδα!

https://www.e-shop.gr/hama-04178-star78-camera-monopod-p-PER.566324

Το τρίποδο είναι σαφέστατα καλύτερο (πιο σταθερό) για επίγεια παρατήρηση,ή αστρονομική σε μικρές γωνίες θέασης όμως.

Αν ο αντάπτορας για τρίποδο/μονόποδο των κιαλιών σου είναι το ίδιο μη σταθερός με των 15Χ70,μπορείς να τον ενισχύσεις με αυτοσχέδιους νάρθηκες (πχ.ξύλο,μέταλλο) εκατέρωθεν,ώστε να μην ταλαντώνονται τα κιάλια κατά την παρατήρηση.

Φιλικά-Κώστας 🙂

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης