Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Καλησπέρα στην ομάδα. Είμαι καινούργιος στην παρατήρηση και αγόρασα ένα skywatcher heritage 150.

Αγόρασα αυτο

Έχει δύο προσοφθάλμια ένα 10mm και ένα 25mm  και αγόρασα και ένα barlow x2,5 της levenhuk.

Από την ταράτσα της πόλης μέχρι τώρα ανέβηκα 4-5 φορές όπου το μόνο που κατάφερα να δω είναι ο Σείριος μια λευκή Μπαλα με πολύχρωμα φωτάκια ψιλοθολη το οποίο φαντάστηκα ότι είναι από το υπερβολικό φως της πόλης.

Αγόρασα ακόμα ένα προσοφθάλμιο  της plossl 7mm  με την λογική ότι το τηλεσκόπιο μου είναι 750/7=107*2.5(barlow)=268 την ώρα που το ανώτερο που μπορώ να φτάσω είναι στα 300 μεγέθυνση.

Το θέμα είναι ότι ανέβηκα σήμερα στην ταράτσα να δοκιμάσω το προσοφθάλμιο. Εβλεπα πιο καθαρά όταν χρησιμοποιούσα σκέτο το 7mm πάρα όταν έβαζα το barlow. Με το που το κούμπωνα απλά θολωναν όλα και δεν έβλεπα τίποτα καθαρά.

Να φανταστείτε ότι με σκέτο το 7mmειδα τον Δία και είδα και 3 δορυφόρους του.(θολή κίτρινη κουκκίδα βέβαια) αλλά με το  barlow έβλεπα ένα θόλο δισκο

Επειδή εάν ρωτήσω τον πωλητή θα μου πει να ξοδέψω αλλά 300 ευρώ για να πάρω 1002 άλλα πράγματα ρωτάω τους παλιότερους που έχετε εμπειρία. Είναι λογικό να θολώνουν όλα με το barlow επειδή είμαι μέσα στην πόλη;

Ή είναι κακής ποιότητας;

Αυτός είναι ο barlow

Το επεξεργάστηκε ο Anestis_85
Δημοσιεύτηκε

Καλως ηρθες φιλε. Αυτο που σου συμβαινει ειναι απολυτα φυσιολογικο. Αυτο γινεται γιατι οπως ειπες φτανεις στις 268 μεγεθυνσεις που ειναι πολυ μεγαλο νουμερο. Για να καταφερεις να δεις καθαρα ειδωλα σε τοσες μεγεθυνσεις χρειαζεται να εχει πολυ καθαρη ατμοσφαιρα, διαυγεια και καλο seeing στον ουρανο αλλιως ειναι αδυνατον. Σιγουρα τα οπτικα σου δεν ειναι και τα καλυτερα αλλα σε καμια περιπτωση δεν φταινε αυτα. Εγω με τηλεσκοπιο 130 διαμετρου πιο καθαρο ειδωλο βλεπω με plossl 8μμ παρα μαζι με barlow 2x.

"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Δημοσιεύτηκε

Πέρα από τα παραπάνω που αναφέρει ο φίλος panr05, να σου υπενθυμίσω ότι όταν βάζεις το barlow, θέλει ξανά εστίαση και όχι απλά λίγο πείραγμα, αλλά αρκετούτσικο. Μήπως παρέλειψες αυτό το βήμα; Δεν είναι απλά βάζω barlow και βλέπω ότι πριν x2,5 χωρίς να εστιάσεις ξανά. :)

Φίλε Ανέστη καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!🙂

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες,και μαζί με τα παραπάνω να ρωτήσω αν έχεις κάνει προσεκτική ευθυγράμμιση των κατόπτρων.

Πρώτα αυτό ελέγχουμε,μετά ακολουθεί η προσεκτική εστίαση όταν βάζεις barlow και αλλάζεις φακούς και στόχους,και μετά ο έλεγχος της ατμόσφαιρας.

Ξεκινάς πάντα με την μικρότερη μεγέθυνση και μετά ανεβαίνεις,αν το επιτρέπουν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing),η φωτεινότητα και το κοντράστ του στόχου,όπως είναι η Σελήνη και οι φωτεινοί πλανήτες (Δίας,Κρόνος,Άρης).Στην Αφροδίτη δεν θα δεις λεπτομέρειες (δύσκολα φαίνεται κάποια δομή στα νέφη της επιφάνειας,με μεγαλύτερα τηλεσκόπια και με άριστες ατμοσφαιρικές συνθήκες),παρά μόνο τον δίσκο της με τις φάσεις της.

Τα άστρα καλά εστιασμένα πρέπει να φαίνονται σημειακά.

Φιλικά-Κώστας 🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Ανέστη καλώς ήρθες κι από εμένα στο Astrovox.

Συμφωνώ απολύτως με όλα όσα σου γράψανε επάνω οι φίλοι μας. Από σήμερα κιόλας το φεγγάρι θα αρχίσει να είναι σε καλή θέση για παρατήρηση. Κι όσο περνούν οι ημέρες ακόμα καλύτερα. Ανέβα και πάλι στην ταράτσα. Από εδώ και πέρα θα το κάνεις συνέχεια. Ας πρόσεχες πριν αποφασίσεις να πάρεις τηλεσκόπιο. Τώρα πια από εδώ και πέρα έτσι θα είναι η ζωή σου. Εδώ κυρίως πάνε τα καλώς ήρθες που σου γράψαμε επάνω. Σημάδεψε την.  Ξεκίνα με τον 25mm. Εστίασέ τον όσο καλύτερα μπορείς. Η μεγέθυνση τώρα είναι ίση με 30Χ. Με αυτόν το φακό θα παρατηρήσεις ότι το φως της Σελήνης είναι υπερβολικό. Σημείωσε λοιπόν ότι στα μελλοντικά που πρέπει να αγοράσεις θα είναι ένα φίλτρο σελήνης. Είναι το πιο φτηνό από τα φίλτρα. Οριακά μπορείς να βολευτείς και με γυαλιά Ηλίου.

Στην συνέχεια ανέβα σε μεγέθυνση βάζοντας τον 10mm. Τώρα έφτασες στις 75Χ. Τώρα έχεις μία πολύ καλή μεγέθυνση για την διάμετρο του τηλεσκοπίου σου. 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που είχες με τον 25mm. Από αυτό => ότι το εμβαδόν της εικόνας αυξήθηκε κατά 6,25 φορές. Κατά 6,25 φορές όμως χαμήλωσε και το φώς της Σελήνης κάνοντας την πολύ πιο φιλική στο μάτι σου. Και ο ουρανός σκοτείνιασε κι αυτός και έχεις καλύτερο κοντράστ. Με αυτόν τον φακό να το παλέψεις πολύ. Σε όλα τα επίπεδα. Από εστίαση μέχρι παρακολούθηση του στόχου. Αν η επιφάνεια της Σελήνης σου δίνει την αίσθηση ότι κυματίζει λες και είναι υδάτινη, δεν έχει νόημα να προσπαθείς για μεγαλύτερες μεγεθύνσεις. Κάνε υπομονή για τις επόμενες ημέρες που την ίδια ώρα όλο και πιο ψηλά θα την σημαδεύεις στον ουρανό καθώς αυτή θα γεμίζει. Μάλιστα κάθε μέρα θα σου αποκαλύπτει καινούργια τοπία κοντά στην διαχωρίζουσα, και παράλληλα θα καταλάβεις από πρώτο χέρι ότι στην διαχωρίζουσα κάνουμε την καλύτερη παρατήρηση κι όχι στα μέρη που τα λούζει ό Ήλιος. Παράλληλα προσπάθησε να ανεβαίνεις και σε μεγέθυνση χρησιμοποιώντας χωρίς τον Barlow τον 7mm.  Όσο για τον Barlow, ξεκίνησε βάζοντας τον 25mm.  Εστίασε όσο καλύτερα μπορείς. Αργότερα προσπάθησε με τον 10mm και τέλος με τον  7mm.  Σου λέω μόνο ότι από άποψης ποιότητας εικόνας, οι σχεδόν 190Χ  που θα πάρεις με το σετ  Barlow+10mm  είναι μία οριακή κατάσταση που θα έχεις με το τηλεσκόπιο σου, όσο για το σετ   Barlow+7mm θα πρέπει οι συνθίκες της ατμόσφαιράς να είναι ιδανικές που στην πράξη το επάνω είναι απλά θεωρητικό.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Παιδιά καλώς σας βρήκα και ευχάριστω πάρα πολύ για τις απαντήσεις.

Χθες κατάφερα να δω τον Δία από ταράτσα για δεύτερη φορά και 3 δορυφόρους του. Δεν έβλεπα κηλίδες αλλά αυτή την άχνη κίτρινη μπίλια που μοιάζει με κακές συνθήκες παρατήσης 😊

Μάλιστα η κόρη μου τον σημάδεψε με το laser (8ετων) πολύ εύκολος στόχος και κατάλληλος για κάποιον σαν εμένα που είναι αρχαριος

Δεν έχω κάνει καθόλου ευθυγράμμιση είναι το εργοστασιακό ο πωλητής από το πλανητάριο μου είπε ότι σε αυτές τις ιντσες (6) είναι πάρα πολύ σπάνιο να χρειαστεί κάποιος ευθυγράμμιση ωκαιωοτι στα τόσα χρόνια που είναι πωλητής μόνο δύο περιπτώσεις έχει δει. Ακόμα μου λέει και μετά από μεταφορά τηλεσκοπίου σε μεγάλες αποστάσεις και ανώμαλο δρόμο είναι πολύ μικρό για να κουνηθούν τα κάτοπτρα. Είναι λογικό αυτό που μου λέει;

Επίσης φίλτρο σελήνης έχω πάρει αλλά επειδή βαράω 12ωρα στη δουλειά μετά της 22:00 πέφτω ξερός και δεν έχω κουράγιο να περιμένω να την εξερευνήσω.

Έχω πάντως διαβάσει το μισό βιβλίο nightwatch  όπου μου σύστησε ο πωλητής και το βρίσκω πολύ ευανάγνωστο και ευχάριστο απλά περιμένω να ζεστάνει ο καιρός ναι μπορώ να πάω σε σκοτεινά μέρη.

Παρατηρώ πάντως ότι μέχρι τη μεγέθυνση 200 πάει πολύ καλά μετά αρχίζουν όλα και θολώνουν λόγω μάλλον φωτορύπανσης (από την ταράτσα τι να δεις)

Το επεξεργάστηκε ο Anestis_85
Δημοσιεύτηκε
On 22/2/2023 at 2:53 ΜΜ, panr05 said:

Καλως ηρθες φιλε. Αυτο που σου συμβαινει ειναι απολυτα φυσιολογικο. Αυτο γινεται γιατι οπως ειπες φτανεις στις 268 μεγεθυνσεις που ειναι πολυ μεγαλο νουμερο. Για να καταφερεις να δεις καθαρα ειδωλα σε τοσες μεγεθυνσεις χρειαζεται να εχει πολυ καθαρη ατμοσφαιρα, διαυγεια και καλο seeing στον ουρανο αλλιως ειναι αδυνατον. Σιγουρα τα οπτικα σου δεν ειναι και τα καλυτερα αλλα σε καμια περιπτωση δεν φταινε αυτα. Εγω με τηλεσκοπιο 130 διαμετρου πιο καθαρο ειδωλο βλεπω με plossl 8μμ παρα μαζι με barlow 2x.

Αυτό ακριβώς με τον plossl 7mm το είδωλο πεντακάθαρο μόλις βάζω barlow θολωνουν

Δημοσιεύτηκε
On 22/2/2023 at 3:02 ΜΜ, dtychalas said:

Πέρα από τα παραπάνω που αναφέρει ο φίλος panr05, να σου υπενθυμίσω ότι όταν βάζεις το barlow, θέλει ξανά εστίαση και όχι απλά λίγο πείραγμα, αλλά αρκετούτσικο. Μήπως παρέλειψες αυτό το βήμα; Δεν είναι απλά βάζω barlow και βλέπω ότι πριν x2,5 χωρίς να εστιάσεις ξανά. :)

Ναι το γυρνάω γύρω γύρω να δω που καθαρίζει περισσότερο η εικόνα αλλά με barlow δεν παίρνω τόσο καλά αποτελέσματα σε σημείο που βλέπω από τον 7mm μόνο γιατί είναι πολύ καθαρος

Δημοσιεύτηκε
48 minutes ago, Anestis_85 said:

Δεν έχω κάνει καθόλου ευθυγράμμιση είναι το εργοστασιακό ο πωλητής από το πλανητάριο μου είπε ότι σε αυτές τις ιντσες (6) είναι πάρα πολύ σπάνιο να χρειαστεί κάποιος ευθυγράμμιση ωκαιωοτι στα τόσα χρόνια που είναι πωλητής μόνο δύο περιπτώσεις έχει δει. Ακόμα μου λέει και μετά από μεταφορά τηλεσκοπίου σε μεγάλες αποστάσεις και ανώμαλο δρόμο είναι πολύ μικρό για να κουνηθούν τα κάτοπτρα. Είναι λογικό αυτό που μου λέει;

Παρατηρώ πάντως ότι μέχρι τη μεγέθυνση 200 πάει πολύ καλά μετά αρχίζουν όλα και θολώνουν λόγω μάλλον φωτορύπανσης (από την ταράτσα τι να δεις)

Φίλε Ανέστη την ευθυγράμμιση θα πρέπει να την ελέγξεις!(Με τη μέθοδο του αφεστιασμένου άστρου,θα πρέπει να βλέπεις ομόκεντρους κυκλους,αλλιώς έχεις θέμα).Να διαβάσεις σχετικά άρθρα εδώ και να δεις κατατοπιστικά βίντεο,να κατανοήσεις οπωσδήποτε αυτό το θέμα!

Και το δικό σου,αλλά και μικρότερα κατοπτρικά τηλεσκόπια έχουν προβλήματα ευθυγράμμισης,ακόμα και από το εργοστάσιο...Ιδιαίτερα το δικό σου που είναι συμπτυσσόμενο (truss) είναι πιο ευάλωτο σε απευθυγραμμίσεις,οι οποίες μπορεί να γίνουν και από θερμοκρασιακές μεταβολές (λόγω διαστολών-συστολών στα μεταλλικά μέρη),από απρόσεκτη και βεβιασμένη σύμπτυξη-ανάπτυξη,από ελαττωματική κατασκευή που συνεπάγεται τζόγους,και όχι μόνο από έντονες δονήσεις κατά την μεταφορά του τηλεσκοπίου.

Επίσης ελαττωματική βάση μη σταθερή,όπως και μη σταθερό τραπεζάκι πάνω στο οποίο τοποθετείται το τηλεσκόπιο,συνεπάγονται θολώματα της εικόνας έστω και μικρά,που θα γίνουν εντονώτερα όσο αυξάνεις τη μεγέθυνση!

Η κατάσταση της ατμόσφαιρας (διαύγεια και seeing) είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν επίσης την ευκρίνεια της εικόνας και όχι η φωτορύπανση (σε φωτεινούς στόχους παίζει μικρό ρόλο λόγω μείωσης του κοντράστ).

Δημοσιεύτηκε

Αν όλα είναι εντάξει με το τηλεσκόπιο (έλεγξε επίσης τις ράβδους σύμπτυξης-ανάπτυξης μήπως υπάρχει τζόγος κατά την κίνηση του μπροστινού μέρους που περιλαμβάνει το δευτερεύον κάτοπτρο και τον εστιαστή-που είναι helical,όχι ιδιαίτερα στιβαρός,ακριβής και αξιόπιστος),τη βάση του και το τραπεζάκι (να μην κινούνται με το παραμικρό αεράκι) ,τότε τη θολούρα στην προκαλεί η κατάσταση της ατμόσφαιρας (διαύγεια και seeing).

Κάποια πρακτικά και απλά εδώ:

Χρειάζεται και ο ουρανός της περιοχής σου μελέτη και συχνές εξόδους στην ταράτσα για να πετύχεις καλύτερες συνθήκες παρατήρησης.

Σε μεγάλες πόλεις πάντως η κατάσταση είναι συνήθως προβληματική...

Επίσης ΜΗΝ βιάζεσαι με τις αγορές αστρονομικών προϊόντων πριν ψάξεις καλά το θέμα...Ρώτα εδώ και διάβασε πολύ σχετικά άρθρα!

Φιλικά-Κώστας 🙂

Δημοσιεύτηκε
8 minutes ago, fotodektis said:

Αν όλα είναι εντάξει με το τηλεσκόπιο (έλεγξε επίσης τις ράβδους σύμπτυξης-ανάπτυξης μήπως υπάρχει τζόγος κατά την κίνηση του μπροστινού μέρους που περιλαμβάνει το δευτερεύον κάτοπτρο και τον εστιαστή-που είναι helical,όχι ιδιαίτερα στιβαρός,ακριβής και αξιόπιστος),τη βάση του και το τραπεζάκι (να μην κινούνται με το παραμικρό αεράκι) ,τότε τη θολούρα στην προκαλεί η κατάσταση της ατμόσφαιρας (διαύγεια και seeing).

Κάποια πρακτικά και απλά εδώ:

Χρειάζεται και ο ουρανός της περιοχής σου μελέτη και συχνές εξόδους στην ταράτσα για να πετύχεις καλύτερες συνθήκες παρατήρησης.

Σε μεγάλες πόλεις πάντως η κατάσταση είναι συνήθως προβληματική...

Επίσης ΜΗΝ βιάζεσαι με τις αγορές αστρονομικών προϊόντων πριν ψάξεις καλά το θέμα...Ρώτα εδώ και διάβασε πολύ σχετικά άρθρα!

Φιλικά-Κώστας 🙂

Σ ευχαριστώ πολύ Κώστα μου είπε  από το πλανητάριο ο πωλητής ότι θα μου κάνουν αυτοί ευθυγράμμιση εάν πιστεύω ότι δεν είναι ευθυγραμμισμένο το τηλεσκόπιο. Μου φαίνεται θα το πάω από εκεί να δούμε τι γινεται

Δημοσιεύτηκε

Εντάξει,αφού θα πας στο κατάστημα καλό είναι να γίνει έλεγχος σε όλα τα τμήματα του τηλεσκοπίου,όπως η ύπαρξη τζόγου μεταξύ των ράβδων και του μπροστινού τμήματος που βρίσκεται το δευτερεύον κάτοπτρο και ο εστιαστής (αν το κουνήσεις ελαφρά πέρα-δώθε),όπως επίσης και έλεγχος της σταθερότητας της βάσης και της λειτουργικότητας του εστιαστή.

Λόγω μαζικής παραγωγής σε κάποια κομμάτια πιθανόν να παρουσιαστούν αστοχίες.

Ένας συμπληρωματικός γρήγορος έλεγχος της ευθυγράμμισης,εκτός του αφεστιασμένου άστρου,είναι να εστιάσεις σε περιοχή όπου υπάρχουν πολλά άστρα με την μικρότερη μεγέθυνση,δηλ.μόνο με τον 25mm φακό σου.Θα πρέπει τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του οπτικού πεδίου,εκτός των άκρων,τα άστρα να φαίνονται σημειακά,και όχι σαν να έχουν "ουρίτσες" και να μοιάζουν με γυρίνους βατράχων...

Αν μένεις κοντά στη Θεσσαλονίκη πάντως,μη περιμένεις καθαρά είδωλα σε μεγάλες μεγεθύνσεις,όχι μόνο λόγω θερμικών ρευμάτων (ενισχυμένων το χειμώνα από τα τζάκια και τους καυστήρες),που δίνουν κακό seeing,αλλά και λόγω αυξημένης υγρασίας που έχει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο μέχρι την άνοιξη αυτή η πόλη,πράγμα που μειώνει την διαύγεια της ατμόσφαιρας.

Την ευθυγράμμιση πάντως θα πρέπει να την ελέγχεις και να την κάνεις μόνος σου,είναι απλή η διαδικασία.

Η αστρονομία θέλει αρκετό διάβασμα τουλάχιστον στην αρχή,για να μάθεις τα βασικά.

Θα σε βοηθήσουν και αστρονομικά προγράμματα όπως τα: Stellarium,Hallo Nothern Sky (HNSky),Cartes du Ciel σε windows (είναι δωρεάν) και SkySafari,Mobile Observatory Pro (MO Pro) κλπ. σε android για να μάθεις τον ουρανό σιγά σιγά.

Υπομονή,επιμονή και εξάσκηση χρειάζονται και όλα θα πάρουν το δρόμο τους σιγά σιγά!🙂

Δημοσιεύτηκε
21 hours ago, fotodektis said:

Εντάξει,αφού θα πας στο κατάστημα καλό είναι να γίνει έλεγχος σε όλα τα τμήματα του τηλεσκοπίου,όπως η ύπαρξη τζόγου μεταξύ των ράβδων και του μπροστινού τμήματος που βρίσκεται το δευτερεύον κάτοπτρο και ο εστιαστής (αν το κουνήσεις ελαφρά πέρα-δώθε),όπως επίσης και έλεγχος της σταθερότητας της βάσης και της λειτουργικότητας του εστιαστή.

Λόγω μαζικής παραγωγής σε κάποια κομμάτια πιθανόν να παρουσιαστούν αστοχίες.

Ένας συμπληρωματικός γρήγορος έλεγχος της ευθυγράμμισης,εκτός του αφεστιασμένου άστρου,είναι να εστιάσεις σε περιοχή όπου υπάρχουν πολλά άστρα με την μικρότερη μεγέθυνση,δηλ.μόνο με τον 25mm φακό σου.Θα πρέπει τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του οπτικού πεδίου,εκτός των άκρων,τα άστρα να φαίνονται σημειακά,και όχι σαν να έχουν "ουρίτσες" και να μοιάζουν με γυρίνους βατράχων...

Αν μένεις κοντά στη Θεσσαλονίκη πάντως,μη περιμένεις καθαρά είδωλα σε μεγάλες μεγεθύνσεις,όχι μόνο λόγω θερμικών ρευμάτων (ενισχυμένων το χειμώνα από τα τζάκια και τους καυστήρες),που δίνουν κακό seeing,αλλά και λόγω αυξημένης υγρασίας που έχει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο μέχρι την άνοιξη αυτή η πόλη,πράγμα που μειώνει την διαύγεια της ατμόσφαιρας.

Την ευθυγράμμιση πάντως θα πρέπει να την ελέγχεις και να την κάνεις μόνος σου,είναι απλή η διαδικασία.

Η αστρονομία θέλει αρκετό διάβασμα τουλάχιστον στην αρχή,για να μάθεις τα βασικά.

Θα σε βοηθήσουν και αστρονομικά προγράμματα όπως τα: Stellarium,Hallo Nothern Sky (HNSky),Cartes du Ciel σε windows (είναι δωρεάν) και SkySafari,Mobile Observatory Pro (MO Pro) κλπ. σε android για να μάθεις τον ουρανό σιγά σιγά.

Υπομονή,επιμονή και εξάσκηση χρειάζονται και όλα θα πάρουν το δρόμο τους σιγά σιγά!🙂

Πάρα πολύ χρήσιμες συμβουλές τι να πω είμαι υπόχρεος σε όλους.

Το τηλεσκόπιο εν τέλη μια χαρά είναι ούτε ευθυγράμμιση θέλει ούτε τπτ μου είπε ότι πρέπει απλά να βγω έξω. Από την πόλη. Κανείς μου λει δεν βλέπει καθαρά μέσα από την πόλη.

Ναι στη Θεσσαλονίκη μέσα μενω

Δημοσιεύτηκε
On 23/2/2023 at 10:36 ΜΜ, fotodektis said:

Φίλε Ανέστη την ευθυγράμμιση θα πρέπει να την ελέγξεις!(Με τη μέθοδο του αφεστιασμένου άστρου,θα πρέπει να βλέπεις ομόκεντρους κυκλους,αλλιώς έχεις θέμα).Να διαβάσεις σχετικά άρθρα εδώ και να δεις κατατοπιστικά βίντεο,να κατανοήσεις οπωσδήποτε αυτό το θέμα!

Και το δικό σου,αλλά και μικρότερα κατοπτρικά τηλεσκόπια έχουν προβλήματα ευθυγράμμισης,ακόμα και από το εργοστάσιο...Ιδιαίτερα το δικό σου που είναι συμπτυσσόμενο (truss) είναι πιο ευάλωτο σε απευθυγραμμίσεις,οι οποίες μπορεί να γίνουν και από θερμοκρασιακές μεταβολές (λόγω διαστολών-συστολών στα μεταλλικά μέρη),από απρόσεκτη και βεβιασμένη σύμπτυξη-ανάπτυξη,από ελαττωματική κατασκευή που συνεπάγεται τζόγους,και όχι μόνο από έντονες δονήσεις κατά την μεταφορά του τηλεσκοπίου.

Επίσης ελαττωματική βάση μη σταθερή,όπως και μη σταθερό τραπεζάκι πάνω στο οποίο τοποθετείται το τηλεσκόπιο,συνεπάγονται θολώματα της εικόνας έστω και μικρά,που θα γίνουν εντονώτερα όσο αυξάνεις τη μεγέθυνση!

Η κατάσταση της ατμόσφαιρας (διαύγεια και seeing) είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν επίσης την ευκρίνεια της εικόνας και όχι η φωτορύπανση (σε φωτεινούς στόχους παίζει μικρό ρόλο λόγω μείωσης του κοντράστ).

Μία ερώτηση μόνο να κάνω όταν μου είπες φίλε μου "ομόκεντρους κύκλους" αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βλέπω τις πλαστικές ακτίνες του τηλεσκοπιου να συγκλίνουν ακριβώς στο κέντρο του άστρου σωστά;

Δηλαδή οι τρεις πλαστικές ακτίνες που έχει στο μπροστινό μέρος και όταν βλέπεις μέσα από το προσοφθάλμιο τις βλέπεις αναγκαστικά και αυτές Να συγκλίνουν και οι τρεις προς το κέντρο του άστρου και να μην είναι το άστρο      παράταιρο προς αυτές αυτόν εννοείς;

Δημοσιεύτηκε

Φίλε από όσο γνωρίζω δεν είναι οι ακτίνες οι κύκλοι. Πρώτα θα εστιάσεις σε ένα άστρο λαμπρό κατά προτίμηση τον Σείριο ας πούμε και μετά θα αφεστιασεις. Όταν το κάνεις αυτό γύρω από το αφεστιασμενο είδωλο του άστρου θα δημιουργηθούν κάποιοι κύκλοι. Αν είναι ευθυγραμμισμένα τα κάτοπτρα αυτοί οι κύκλοι θα είναι ομόκεντροι με το κέντρο του άστρου. Αν δεν κάνω λάθος οι κύκλοι αυτοί λέγονται δίσκοι του airy οπότε μπορείς να τους ψάξεις και έτσι.

"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.

Δες κάτω κάτω σε αυτόν τον οδηγό που δείχνει πως πρέπει να φαίνεται το αφεστιασμένο άστρο.

https://www.astro-baby.com/astrobaby/help/collimation-guide-newtonian-reflector/

Το επεξεργάστηκε ο TUPAC_RIP
Still I Rise
Δημοσιεύτηκε

Παρέλειψα να τονίσω Ανέστη την ανάγκη να τοποθετήσεις φωτοχιτώνιο στο κενό που υπάρχει όταν αναπτύσσεται το τηλεσκόπιο.Να είναι μαύρο ματ από μέσα και ανθεκτικό στην υγρασία.

Είναι απαραίτητο για την αποφυγή εισόδου παρείσακτου φωτός από τα πλάγια,επιπλέον υγρασίας,σκόνης και ρύπανσης που θα γεμίσει το κάτοπτρο από πρώτο κιόλας μήνα...

Κάποιες ιδέες εδώ:

Δεν χρειάζεται να αγοραστεί,μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα ιδιοκατασκευή.

Δημοσιεύτηκε

Δεν το βλέπω κάπου παραπάνω, ίσως να μου ξέφυγε. Όταν βγάζεις έξω το τηλεσκόπιο πρέπει να το αφήνεις να έρθουν σε θερμική ισορροπία τα οπτικά μέρη, το κάτοπτρο, με το περιβάλλον, αλλιώς και αυτός είναι ένας λόγος για να μην έχεις καθαρή εικόνα. 

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήρθες, συμφωνώ με αυτό που αναφέρουν και οι άλλοι όσο αφορά το θέμα των συνθηκών ειδικά μέσα στην πόλη η διαύγεια και το seeing είναι πολύ σημαντικά. Όμως πολύ σημαντική είναι και η ποιότητα των φακών (προσοφθάλμια και barlow). Και εδώ γενικά ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις. Θα το μάθεις ρωτώντας, διαβάζοντας και δοκιμάζοντας. Αξίζει όμως να επενδύσεις σε καλούς φακούς γιατί θα σου μείνουν και για το επόμενο τηλεσκόπιο. Κάντο σταδιακά. Άποψή μου η τιμολογιακή βάση σε συνάρτηση με αξιόλογη ποιότητα είναι περίπου στο εύρος των 50-100€ ανά φακό, ενώ η ποιότητα ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα στο εύρος από 100 έως 200€ ανά φακό.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης