Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
5 hours ago, fotodektis said:

Πρώτα αγόρασα το 10" και μετά το 102/500 σαν βοηθητικό εξοπλισμό,για θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων (ειδικά όταν το seeing είναι κακό και δεν επιτρέπει παρά μικρές μεγεθύνσεις),και ό,τι ανέφερα πιο πάνω. 

Θα σταθώ και εγώ σε αυτό που είπε ο Κώστας. Και εγώ αρχικά είχα αγοράσει το 12" dob και έπειτα διοπτρικό 80/600. Μπορώ να πω πως συνολικά το μικρό διοπτρικό το χρησιμοποιώ συχνότερα, καθώς από την πόλη παρατηρώ (σχεδόν) αποκλειστικά με αυτό. Θα το χαρακτήριζα αιλουροειδές, το αρπάζω μαζί με τη βάση και το πάω όπου θέλω ταχύτατα. Πρώτο κριτήριο για μένα είναι να πάρεις το τηλεσκόπιο που θεωρείς ότι θα χρησιμοποιείς περισσότερο.

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Το κάθε τηλεσκόπιο έχει δυνατότητες και αδυναμίες,θετικά και αρνητικά.Ένα μεγάλο dob και γενικότερα ένα δύσχρηστο τηλεσκόπιο,μετά από κάποιο διάστημα ίσως αποτρέψει κάποιους να το χρησιμοποιούν συστηματικά.

Εξαρτάται τί θέλουμε να παρατηρήσουμε και με τί ποιότητα.Αν θέλουμε απλώς να βγούμε για  να δούμε χαλαρά κάποια αντικείμενα χωρίς αξιώσεις για λεπτομέρειες,αλλά να περάσουμε ξεκούραστα κάποιες ώρες,τότε μας κάνουν τα πιο μικρά και ελαφριά τηλεσκόπια.

Επίσης όταν θέλουμε να παρατηρήσουμε μεγάλα αστρικά πεδία,που και αυτό είναι πολύ ωραίο και ελκυστικό (και χρήσιμο για εκμάθηση του ουρανού και αναζήτηση στόχων),θα προτιμήσουμε τηλεσκόπια με μικρή εστιακή και επαρκή διάμετρο πχ.80/400,102/460,102/500,114/500.

Όταν όμως θέλουμε να παρατηρήσουμε προσεκτικά αντικείμενα που θα αναδειχθούν καλύτερα με περισσότερες λεπτομέρειες,λόγω φωτοσυλλεκτικότητας και διακριτικής ικανότητας μεγαλύτερου και καλύτερου τηλεσκοπίου,με την συνέργεια και των ατμοσφαιρικών συνθηκών,τότε θα χρησιμοποιήσουμε το μεγαλύτερο που έχουμε.

Προσωπικά το 102/500 δεν το χρησιμοποιώ περισσότερο,παραμένει το 254/1200 το βασικό μου,αλλά το μικρό 102/500 λόγω μικρότερης εστιακής δίνει μεγαλύτερα οπτικά πεδία,και χρησιμοποιείται παράλληλα με το μεγάλο για αναζήτηση στόχων και θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων-κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από τα κιάλια 15Χ70.

Και φάνηκε πολύ χρήσιμο για έλεγχο του ουρανού,πριν βγει το μεγάλο.

Το κάθε οπτικό όργανο έχει το ρόλο του και τις δυνατότητές του,και ανταποκρίνεται σε κάποιες προσδοκίες.

Και τα κιάλια 15Χ70 πάνω στο μονόποδο θα βγουν,όταν ο διαθέσιμος χρόνος είναι περιορισμένος και δεν υπάρχει διάθεση για ξενύχτι,κουβάλησα,στήσιμο-ξεστήσιμο.

Αυτό που ήθελα να επισημάνω στο νέο φίλο μας τον Βασίλη,είναι να μην θυσιάζει εύκολα την οπτική και μηχανική ποιότητα και ανωτερότητα χάριν της ευκολίας...

Η ευκολία δυστυχώς είναι ελκυστική μεν,υποβαθμίζει όμως την ποιότητα των παρατηρήσεων.Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν συγκρίνει κανείς τις δυνατότητες και την ποιότητα διαφόρων οπτικών οργάνων.

Το θέμα λοιπόν είναι τί προσδοκούμε και τί λαμβάνουμε με το κάθε όργανο που χρησιμοποιούμε.

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Δεν αντιλέγω και εμένα το βασικό μου τηλεσκόπιο όταν φεύγω εκτός πόλης εννοείται και είναι το dobsonian. Αν όμως κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει εξορμήσεις και κάνει παρατήρηση εντός πόλης (και πόσο μάλλον Αθήνας) έχοντας και περιορισμένο χώρο, θεωρώ ότι είναι καλύτερο ένα όργανο που θα προσφέρει τα μέγιστα σε ό,τι είναι δυνατόν να παρατηρηθεί από φωτορύπανση, χωρίς να το αγκαλιάσει η ντουλάπα. Αν κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε ταράτσα και έχει μικρό μπαλκόνι που θα βγάλει μια μαούνα ενός μέτρου? Δε θα μπορεί καν να το στρέφει σε όλο το εύρος του ουρανού. Τα δεδομένα του καθενός είναι διαφορετικά.

Βαγγέλη μίλησα γενικά για τις παγίδες της ευκολίας και την υποβάθμιση της ποιότητας στις παρατηρήσεις...

Αυτό που αναφέρεις είναι μια ειδική περίπτωση.Φυσικά αν δεν έχεις χώρο να βάλεις το 12",θα βάλεις ό,τι μπορείς στο μπαλκόνι σου.

Αν έχεις πρόσβαση σε ταράτσα,έχεις άλλες δυνατότητες.Αν μπορείς να βγαίνεις συχνά εκτός πόλης,ακόμα καλύτερα.

Δεν διαφωνώ σε αυτό.

Άλλο όμως ήταν το νόημα όσων είπα...Πολλοί έχουμε πρόσβαση σε ταράτσα κλπ.έχουμε και αξιόλογα τηλεσκόπια,αλλά δεν έχουμε διάθεση να τα χρησιμοποιήσουμε.Προτιμούμε την ευκολία.Σε όλους μας συμβαίνει αυτό.

Οφείλουμε όμως σε νεοεισερχόμενους με όρεξη για παρατήρηση,να επισημάνουμε τα υπέρ και τα κατά,τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των επιλογών που κάνουμε σε εξοπλισμό...

Και δεν συμφωνώ βέβαια ότι το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιούμε πιο τακτικά.Το πιο βολικό ναι μπορεί να είναι,αλλά το "καλύτερο" έχει να κάνει με δυνατότητες,ποιότητα,αποτελεσματικότητα και βέβαια προσδοκίες και στάνταρντ που βάζουμε και θέλουμε να επιτύχουμε.

Ένα σχετικά μικρό τηλεσκόπιο όπως το 6", (150/1200) που θα δώσει σαφώς καλύτερη οπτική και μηχανική ποιότητα,δεν είναι ογκώδες και βαρύ για να αποθαρρύνει τον χρήστη του και να καταφύγει στο truss ή στο μικρό διοπτρικό/κατοπτρικό για να έχει τακτκή χρήση.

• Μου αρέσει 2

Επειδή πολλές φορές στην πορεία μιας συζήτησης τείνουμε να ξεχάσουμε το αρχικό ζητούμενο, θυμίζω ότι ο Βασίλης έθεσε ένα πολύ καλά ορισμένο πρόβλημα με τρεις βασικές παραμέτρους: θέλει να μεγιστοποιήσει την διάμετρο και την φορητότητα αλλά με κόστος που δεν ξεπερνά τα 400€. Επομένως όταν προτείνουμε λύσεις είναι χρήσιμο να ελέγχουμε κατά πόσο αυτές κινούνται εντός των περιορισμών που έχουν τεθεί.

image.png.00a9546e40e832556ece48a67950e7ac.png

Είναι προφανές πως το κλασικό 6άρι κλειστού σωλήνα αποτελεί σωστή επιλογή μόνο εφόσον γίνουν υποχωρήσεις σε δύο βασικές παραμέτρους (φορητότητα και κόστος). Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά αυτών των υποχωρήσεων αναλύθηκαν ήδη σε προηγούμενα μηνύματα και είναι απολύτως αναμενόμενο ο καθένας να αξιολογεί την κατάσταση διαφορετικά. Αν και υπέρμαχος του Heritage 150P θα κλείσω με ένα μειονέκτημα του που σπανίως αναφέρεται: λόγω της ανοιχτής κατασκευής του δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για ηλιακή παρατήρηση. Προσωπικά είναι το μόνο μου παράπονο από το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
Δημοσιεύτηκε
On 17/3/2023 at 11:28 ΜΜ, Bill_165 said:

Σκεφτόμουνα εάν αξίζει να ξοδέψω 400 ευρώ για ένα τηλεσκόπιο το οποίο έχει αρκετές δυνατότητες μέχρι ένα σημείο και μπορεί να μου δείξει αρκετά πράγματα (προφανώς μέχρι ένα χρονικό διάστημα, εννοώντας ότι μπορεί να θέλω να αγοράσω ένα νέο τηλεσκόπιο στο μέλλον δηλ. μετά από 10 ή 15 χρόνια)  ή αξίζει να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο με κάποια παραπάνω λεφτά τα οποία όμως θα αξίζουν και θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις μέγιστες ανάγκες μου?

Όπως φαίνεται ο Βασίλης ξανασκέφτηκε το θέμα και αναρωτήθηκε αν αξίζει να θέσει αυστηρό όριο τα 400€ ή να διαθέσει ίσως αργότερα ένα μεγαλύτερο ποσό,που να αξιοποιεί καλύτερα τα χρήματά του...

Αυτό του είπαμε και εμείς: να σκεφτεί όλες τις παραμέτρους που αναλύσαμε,τα υπέρ και τα κατά (τονίζοντας και το θέμα της υπεροχής σε οπτική και μηχανική ποιότητα) για να καταλήξει στο καλύτερο value for money!

Δημοσιεύτηκε

Δεν διαφωνώ. Επειδή φαντάζομαι πως έχεις παρατηρήσει και με τα δύο τηλεσκόπια σε πραγματικές συνθήκες, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να δώσεις μια εικόνα για το πόσο ανώτερο είναι το κλασικό 6άρι από το heritage (πχ σε %)? Κυρίως με ενδιαφέρει η οπτική απόδοση, αυτό δηλαδή που βλέπεις στο προσοθφάλμιο δεδομένου ότι η φωτοσυλλεκτική ικανότητα είναι η ίδια.

Δημοσιεύτηκε

Έχω εξηγήσει πιο πάνω τους λόγους της οπτικής ανωτερότητας του 150/1200.

Και της μηχανικής...

Καλό είναι ο υποψήφιος αγοραστής να σκεφτεί πολύ καλά αυτές τις παραμέτρους!

Αν καταλαβαίνω σωστά δεν έχεις ιδία εμπειρία με τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια για να συγκρίνεις τις αποδόσεις τους στο πεδίο. Προσωπικά σε μια τέτοια περίπτωση θα ήμουν πολύ πιο επιφυλακτικός στο να εκφράσω τόσο ισχυρές απόψεις περί οπτικής και μηχανικής υπεροχής. Αναμφισβήτητα υπάρχει διαφορά, αλλά σε σχέση με το τι βλέπει κανείς στο προσφθάλμιο η διαφορά είναι μεν μετρήσιμη αλλά μάλλον μικρή (εικάζω της τάξης του 10%-15% υπό ιδανικές παρατηρησιακές συνθήκες). Αντιθέτως, η διαφορά στην φορητότητα είναι τόσο εμφανής που δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το ένα είναι καλύτερη επιλογή από το άλλο. Προφανώς αν κάποιος χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο την πλειοψηφία του χρόνου από σταθερό σημείο (π.χ. ταράτσα με δώμα) ή είναι δοσμένος στην αστροεξόρμηση με αυτοκίνητο επί τούτου δεν έχει κανένα λόγο να συμβιβαστεί με τις παραξενιές του heritage.

Δημοσιεύτηκε

Έχω αρκετή εμπειρία τόσο από τηλ.μικρού εστιακού λόγου,όσο και από μεσαίου  και μεγάλου.Γνωρίζω το 150/1200,τόσο οπτικά,όσο και μηχανικά.

Επίσης είναι τόσες και τόσες οι αναφορές και άλλων εμπειρότερων σε συγκρίσεις,όπως και για τον κακό εστιαστή του heritage,που θεωρώ άσκοπη την επανάληψη δεδομένων πραγμάτων.

Θα σε συμβούλευα πριν κάνεις αυθαίρετες και υποθετικές εικασίες,για την διαφορά (το μέτρησες το 10-15% από εμπειρία?) στην οπτική και μηχανική απόδοση,να καταλάβεις βαθύτερα τα οπτικά προβλήματα των τηλεσκοπίων μικρού εστιακού λόγου σε σχέση με μεγαλύτερου (τα έχω εξηγήσει...).

Το SW 150/1200 είναι ένα πολύ δοκιμασμένο τηλεσκόπιο και χαίρει εκτίμησης στα οπτικά του από το σύνολο των ερασιτεχνών αστρονόμων που έχουν γνώση και εμπειρία.Μπορείς να διαβάσεις και reviews...

Επίσης η σύγκριση στα μηχανικά μεταξύ των δύο...επίσης σημαντική!

Το ότι σε βόλεψε Μιχάλη ένα τηλεσκόπιο δεν σημαίνει ότι πέραν της φορητότητας,έχει και επιδόσεις συγκρίσιμες με άλλα σαφώς καλύτερα.

Μπορείς να το διαπιστώσεις και ο ίδιος σε εξορμήσεις,αν διαθέτεις αντικειμενικότητα και εμπειρία παρατήρησης.

Πολύ διάβασμα και άφθονες παρατηρησιακές εμπειρίες και συγκρίσεις επιδόσεων διαφόρων οπτικών σε βάθος χρόνου,θα σε πείσουν για ό,τι έχουμε αναφέρει όχι μόνο σε αυτή τη συζήτηση,αλλά και σε αρκετά θέματα που αναπτύχθηκαν στο φόρουμ εδώ αλλά και στο εξωτερικό.

Δημοσιεύτηκε

Αν έχεις πρόβλημα να πειστείς από τις γνώμες που εκφράσαμε (όχι μόνο εγώ) εδώ,αφιέρωσε αρκετό χρόνο να διαβάσεις πολλές απόψεις και εδώ στο φόρουμ,αλλά και στη διεθνή αστρονομική κοινότητα.

Μη μένεις μόνο σε απόψεις δικές μου.

Και βέβαια χρειάζεσαι και πολλή εμπειρία σε διάφορα τηλεσκόπια,όχι μόνο στο heritage150p.

Δεν έχω τίποτα άλλο να πω,ούτε διαθέσιμο χρόνο και διάθεση για άγονες αντιπαραθέσεις...

Στα περισσότερα σημεία, στην ουσία σχεδόν σε όλα, συμφωνούμε, δεν τίθεται δηλαδή θέμα άγονης αντιπαράθεσης. Στο μόνο που πραγματικά διαφωνούμε είναι αν η οπτική/μηχανική ανωτερότητα του classic 6" dob είναι τόσο μεγάλη όσο αφήνεις να εννοηθεί και αν αυτή αντισταθμίζει καθολικά την μειωμένη φορητότητα. Εσύ λες ξεκάθαρα ναι. Εγώ από την άλλη λέω "ίσως ναι, ίσως όχι, εξαρτάται".  Ο λόγος είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δυνατότητες που προσφέρει η αυξημένη φορητότητα έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις όποιες οπτικές/μηχανικές αδυναμίες. Δεν βλέπω πρόβλημα σε αυτό. Είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Μιχάλη δεν είπα ότι η οπτική και μηχανική ανωτερότητα αντισταθμίζει καθολικά την "μειωμένη" φορητότητα...Το 150/1200 δεν έχει θέμα φορητότητας,παρά μόνο στο μήκος του που θα πιάσει οριζόντιο όλο το πίσω κάθισμα αυτοκινήτου.Στο θέμα όγκου και βάρους είναι πολύ φορητό.

Είπα ξεκάθαρα ότι όταν ΔΕΝ τίθεται σοβαρό θέμα φορητότητας,που αφορά το μήκος του σωλήνα και μόνο,όπως συμβαίνει με εσένα που δεν έχεις χώρο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου κλπ,είναι προτιμότερη η αγορά σαφώς ανώτερου οπτικά και μηχανικά τηλεσκοπίου,που θα δώσει εξαιρετικά είδωλα και αξιοπιστία σε βάθος χρόνου σε λογικό κόστος,από ένα τηλεσκόπιο που έχουν γίνει σοβαροί συμβιβασμοί ποιότητας,ιδιαίτερα στα μηχανικά μέρη.

Και η μηχανική ποιότητα έχει να κάνει και με την αξιόπιστη λειτουργία του τηλ.σε βάθος χρόνου,αλλά και την οπτική του απόδοση (πιο εύκολο θόλωμα εικόνας) επειδή είναι πιο ευάλωτο στο φύσημα του αέρα από ένα στιβαρότερο.

Ένα σωρό αναφορές υπάρχουν και σε αυτό το θέμα,δηλ.της σταθερότητας του συνόλου τηλεσκόπιο+βάση στο φύσημα του αέρα.

Τα truss είναι συνήθως αρκετά ακριβότερα από του ενιαίου σωλήνα για την ίδια διάμετρο πχ.SW 10",12".

Εδώ στο 6" συμβαίνει το αντίθετο,λόγω φθηνότερων υλικών που μπήκαν στο heritage σε σχέση με το 150/1200.

Για να μειωθεί το κόστος και το βάρος.Σημαντικοί συμβιβασμοί..Μήπως έχουν γίνει και στα οπτικά του πχ.λείανση των κατόπτρων για να πέσει το κόστος?

Η καθαρή μου θέση,είναι: έχεις σοβαρό θέμα φορητότητας?Πάρε το heritage.Αλλιώς διάλεξε το κλασικό ή κάτι άλλο.Αν δεν διαθέτεις τα επιπλέον χρήματα,αναζήτησε στην αγορά των μεταχειρισμένων.Αλλιώς πάρε το heritage σαν συμβιβαστική λύση.

Υπάρχει και η αγορά των μεταχειρισμένων,όπου βρίσκει κανείς ευκαιρίες πολύ συμφέρουσες.

Υπέδειξα στον Βασίλη και τα 8" και 10" τηλεσκόπια που μπορεί να τα βρεί σε πολύ καλή κατάσταση στα μεταχειρισμένα.Θα αποφύγει έτσι και τον πειρασμό να αναζητήσει αργότερα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.

Πιστεύω ότι πρέπει να διαβάσει τα υπέρ και τα κατά της κάθε αγοράς,και με σύνεση να κάνει την τελική επιλογή.

Και να δει από κοντά και τα δύο τηλεσκόπια,να παρατηρήσει προσεκτικά,να ρωτήσει σε εξορμήσεις εμπειρότερους ώστε να κάνει την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων του...

• Μου αρέσει 1

Δημοσιεύτηκε
2 minutes ago, fotodektis said:

Η καθαρή μου θέση,είναι: έχεις σοβαρό θέμα φορητότητας? Πάρε το heritage. Αλλιώς διάλεξε το κλασικό ή κάτι άλλο. Αν δεν διαθέτεις τα επιπλέον χρήματα, αναζήτησε στην αγορά των μεταχειρισμένων. Αλλιώς πάρε το heritage σαν συμβιβαστική λύση.

Συμφωνώ 100% και συνυπογράφω.

• Μου αρέσει 1

Μια εναλλακτική πρόταση για το Βασίλη αν και δε το έχω δει από κοντά. 

Μη βιδωτός εστιαστής 

Παραβολικό κάτοπτρο 

Πιο compact από το SW 6" classic, με f/5 και στα 750mm φαίνεται να μην είναι από αυτά που έχουν ενσωματωμένο barlow (θέλει εξακρίβωση αυτό)

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/1064-357-bresser-n-150750-dobson-messier-6-.html#/28--dobson/32-_-/38-_-501_750_mm/47--101_150_mm/54--5_15_kg

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf

Στα ποιοτικά τηλεσκόπια  6" υπάρχει και το GSO 152/1200 πιθανώς ισοδύναμο του SW 150/1200 στην οπτική απόδοση,με καλύτερο Crayford εστιαστή 1.25" και λίγο φθηνότερο.

Ο εστιαστής αυτός έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στην εστίαση όχι μόνο έναντι των helical αλλά και των οδοντωτών που έχει το αντίστοιχο SW.Και βέβαια μεγαλύτερη σταθερότητα,αντοχή και αξιοπιστία σε βάθος χρόνου.

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/873-249-gso-dobson-n-1521200.html#/28--dobson/32-_-/35-_-901_1200_mm/48--151_200_mm/55--15_25_kg

Βέβαια του SW είναι οδοντωτός 2",και του GSO  Crayford 1.25" αλλά ποιοτικά καλύτερος.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους,

Για αρχή θα ήθελα να σας ενημερώσω όλους ότι δυστυχώς θα πρέπει να αποκλείσουμε τα dobsonian των 6' και παραπάνω ιντσών ως επιλογή διότι όπως ανέφερα και παραπάνω ο αποθηκευτικός χώρος είναι περιορισμένος. Παρ'όλα αυτά επειδή δεν ήμουν τόσο ευχαριστημένος με το heritage 150p ύστερα από τις πληροφορίες που μου παρείχατε, έψαχνα όλες αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο και σε διάφορα site για κάτι καλύτερο. Αν και δεν είμαι σίγουρος για αυτές τις δύο επιλογές που έκανα, θα ήθελα να ζητήσω την γνώμη σας και για δύο ακόμη τηλεσκόπια αν δεν γίνομαι κουραστικός. Η 1η είναι το celestron astromaster 130eq και η 2η το celestron astromaster 114eq-mb. Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είναι καλύτερα από το heritage 150p όχι μόνο στη φορητότητα και στην κατασκευή αλλά επίσης εάν έχουν καλύτερες ή ισάξιες δυνατότητες με αυτό. Δεν ξέρω και δεν νομίζω αν πρέπει να ανεβάσω το budget  που έχω μέχρι στιγμής για να ικανοποιήσω πλήρως τις ανάγκες μου. Πρέπει  να υπενθυμίσω ότι ξεκινήσαμε από τα heritage 130 και 150 και φτάσαμε μέχρι και σε dob 8' και  10'όπου η διαφορά όχι μόνο της τιμής αλλά και των δυνατοτήτων είναι τεράστια.  Ελπίζω να με βοηθήσετε ώστε να ξεκαθαρίσω λίγο καλύτερα τα πράγματα στο κεφάλι μου. Τέλος εφόσον τα 2 αυτά celestron δεν είναι καλύτερα από το hetitage  θα πρέπει να καταλήξω στο 2ο που κάθε άλλο παρά κακό είναι.

Ευχαριστώ

Υ.Γ θα με βοήθαγε πάρα πολύ εάν μπορούσα  να δω από κοντά αυτά τα τηλεσκόπια πχ σε μια βραδιά αστροπαρατήρησης

6 hours ago, Bill_165 said:

1η είναι το celestron astromaster 130eq και η 2η το celestron astromaster 114eq-mb. Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είναι καλύτερα από το heritage 150p όχι μόνο στη φορητότητα και στην κατασκευή αλλά επίσης εάν έχουν καλύτερες ή ισάξιες δυνατότητες με αυτό.

Φίλε Βασίλη,προφανώς τα τηλεσκόπια που αναφέρεις ΔΕΝ είναι καλύτερα από το heritage 150p,αντιθέτως είναι σαφώς κατώτερα!

Μικρότερη διάμετρος σημαίνει μικρότερη φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα,δηλ.θα βλέπεις λιγότερα αντικείμενα με λιγότερες λεπτομέρειες!

Ούτε και οι βάσεις στις οποίες στηρίζονται είναι καλές...Ακριβά είναι και τα δύο για τις περιορισμένες δυνατότητές τους και τις προβληματικές τους βάσεις.

Μια υπενθύμιση για το θέμα της φορητότητας:

Αν το 6"dob σε προβληματίζει για τον χώρο που θα πιάσει στο δωμάτιό σου,αρκετά περισσότερο χώρο θα πιάσουν τηλεσκόπια που στηρίζονται σε τέτοιες βάσεις,όταν είναι στημένες-όταν αποσυναρμολογηθούν όμως όχι-όπως αυτά που ανέφερες,διότι το εμβαδόν της επιφάνειας που καταλαμβάνουν οι βάσεις τους,είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό ενός dob 6".

Το dob 6" έχει βάση που καταλαμβάνει πολύ μικρό εμβαδόν.Αν δεν πείθεσαι,καλύτερα να δεις από κοντά τέτοια τηλεσκόπια dob 6",150/1200,για να διαπιστώσεις ότι μόνο το ΜΗΚΟΣ του σωλήνα έχει θέμα τοποθέτησης στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου,και ΜΟΝΟ αν σε αυτό το κάθισμα πρέπει να καθίσουν και άλλοι...

Στο δωμάτιο τα dob αποθηκεύονται ΟΡΘΙΑ,τα 6" πιάνουν ελάχιστο χώρο στο πάτωμα,και το μόνο πρόβλημα είναι αν το συνολικό ύψος,μαζί με τη βάση) που είναι μικρότερο από 1.50 μέτρο (κοντύτερο από το ύψος σου υποθέτω),δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.Στο βάρος τους είναι ελαφριά και απολύτως φορητά!

Επίσης μια καλή λύση είναι να ψάξεις και στα μεταχειρισμένα.

Αυτή την εβδομάδα,αν δεν κάνω λάθος,πουλήθηκε εδώ στο φόρουμ τηλ.SW 150/750 μόνο ο σωλήνας (καλύτερο σαν κατασκευή από το heritage 150p) μόνο 90€...Χρειαζόταν μόνο μια απλή βάση,ακόμα και στιβαρό τρίποδο (με τα κατάλληλα εξαρτήματα),για να τοποθετηθεί επάνω.

Αν βρεις το μικρότερο 130p heritage (150/650) προηγούμενων χρόνων,προτίμησέ το σε σχέση με το καινούργιο, διότι έχει καλύτερο εστιαστή από το σύγχρονό του που διατίθεται και αυτό πλέον με helical εστιαστή...

Και θα γλυτώσεις και ένα σωρό χρήματα,διότι οι τιμές έχουν ξεφύγει στα καινούργια.

Καλύτερα όμως να δεις από κοντά αυτά τα τηλεσκόπια και να διαπιστώσεις τις διαστάσεις και το βάρος τους,λαμβάνοντας υπ'όψιν ό,τι αναφέραμε για τις δυνατότητες,την οπτική και μηχανική ποιότητα.

Μπορείς να απευθυνθείς και σε αστρονομικούς συλλόγους ή και σε παρέες εδώ να τα δεις από κοντά.

Φιλικά-Κώστας 🙂

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Βασίλη. Μην μπλέξεις με eq βάσεις σαν αρχάριος διότι θα παιδευτείς λίγο μέχρι να βγάλεις άκρη και σε αυτές τις τιμές δεν είναι και τόσο σταθερές. Θα προτιμούσα AZ βάση. Τα dob είναι καλύτερη και πιο εύκολη λύση. Το 8¨ είναι σίγουρα το καλύτερο από όλα.  Στο 6¨ και το 8" η βάση τους νομίζω ότι πιάνει ακριβώς τον ίδιο χώρο. Τα haritage είναι μία πολύ καλή λύση. Είχα το 130 το οποίο το χαίρετε ένας ανιψιός μου σε μία ταράτσα στη Θεσσαλονίκη και μετά αγόρασα το 150. Είναι πανεύκολο στην μετακίνηση (το βιδώνεις τέρμα κάτω στη βάση και το μεταφέρεις απο το χερούλι) και στην αποθήκευση διὀτι μπορείς να το κρύψεις μέσα σε ντουλάπα η πάνω από αυτή, Το κακό είναι ότι θέλει κάποιο σκαμπό η τραπεζάκι να το σηκώσεις ψηλότερα. Εγώ έχω βάλει τον σωλήνα πάνω σε μία az gti. Ο εστιαστής δεν είναι ότι καλύτερο αλλά ποτέ δεν με προβλημάτισε ιδιαίτερα . Φωτοχιτώνιο μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα από μαύρο ματ χαρτόνι. Προσωπικά το χρησιμοποιώ περισσότερο απο όλα τα τηλεσκόπια που έχω από το μπαλκόνι μου (και έχω αρκετά).

N 254/1200 Skyliner FlexTube, 200 PDS, StarTravel 120, EvoStar 72 ED DS,  EvoStar 120 ED DS, Skymax 90, Nexstar 128 SLT, Heritage 150 virtuoso

• 4 μήνες αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης