Jump to content

Προσοφθάλμιο 15mm για SW Dob 6"


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους,

Είμαι αρχάριος αστροπαρατηρητής κι έχει λίγο διάστημα που έγινα κάτοχος του τηλεσκοπίου SW Dob 6" με εστιακή 1200mm και κάνω τα πρώτα μου δειλά βήματα.

Όπως θα έχετε ακούσει δεκάδες φορές το εν λόγω τηλεσκόπιο έρχεται με τα δύο προσοφθάλμια super 10mm & 25mm. Των 10 είναι κακό, των 25 είναι απλά οκ.

Κατάλαβα από όσα διάβασα αλλά και από τις πρώτες μου νυχτερινές εξορμήσεις ότι είναι σημαντικό να διαθέσω κάποια χρήματα για να πάρω ένα σχετικά καλό (για πρωτάρη) προσοφθάλμιο 15mm. Έχω διαβάσει πολλά από τα νήματα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς, ωστόσο αυτά δημιούργησαν τροφή για περισσότερο ψάξιμο αλλά και την ανάγκη να ζητήσω τη γνώμη των πιο έμπειρων της ομάδας σχετικά με την επιλογή του εν λόγω προσοφθάλμιου.

Έχω καταλήξει στις εξής επιλογές:

https://planitario.gr/gr/prosofth-super-wide-angle-15mm.html?qty=2

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/995-vixen-npl-plossl-15mm-125.html

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/42-meade-super-plossl-4000-15mm-125.html

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/462-explore-scientific-52-ler-15mm-125.html

Παρακαλώ αν έχετε φυσικά κάποια καλύτερη επιλογή στο μυαλό σας να μου την παραθέσετε. Το budget μου είναι περίπου ως τα € 80,00 για το συγκεκριμένο προσοφθάλμιο.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

Λάζαρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η εστιακή απόσταση του φακού που επέλεξες, είναι θα λέγαμε σχεδόν η ιδανική, στο να παρατηρήσεις την συντριπτική πλειοψηφία των αντικειμένων του βαθέως ουρανού που μπορεί να σου δείξει το τηλεσκόπιο σου.

Από εκεί και πέρα αν θελήσεις να αγοράσεις κι ένα 2X Barlow, (κίνηση με την οποία διπλασιάζεις τους φακούς που έχεις), τότε οι φακοί που θα βάζεις σε αυτόν θα πρέπει να είναι φακοί σχετικά λίγων οπτικών στοιχείων. Οι απλοί Ploosl ή super Ploosl είναι κατάλληλοι για χρήση και με Barlow.

Επομένως και ο ο NPL-ploosl, και ο Maede super Ploosl, τηρούν τις προδιαγραφές για τέτοια χρήση.

Τον Super Wide Angle με οπτικό πεδίο 70°, θα τον απολαύσεις σκέτο χωρίς Barlow.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε καλησπερα. Γενικα με ολα τα τηλεσκοπια στο τελος καταληγουμε να θελουμε 3 προσοφθαλμια, ενα εντοπισμου με μεγαλη εστιακη και πεδιο, ενα βασικο με μετρια εστιακη συνηθως 2χ τον εστιακο λογο, και ενα πλανητικο με πολυ μικρη μεγεθυνση κατω αποοχτω συνηθως ορθοσκοπικο η plossl. Μαζι με εναν barlow εχεις 6 διαφορετικες μεγεθυνσεις και καλυπτεσαι παντου. Αρα οπως λεει και ο φιλος ο Γιαννη ενα barlow 2χ ειναι καλη επιλογη.  Ο εστιακος λογος του τηλεσκοπιου σου ειναι 1200μμ/150μμ = 8 αρα επι δυο παει 16. Αρα τα 15μμ που επελεξες ειναι πολυ καλη επιλογη για βασικο. Τωρα απο αυτα που ανεφερες προσωπικα πιστευω χωρις να εχω δοκιμασει κανενα οτι το explore scientific ειναι πολυ καλο. Γενικα η μαρκα τους εχει πολυ καλης ποιοτητας προσοφθαλμια. Απο την αλλη με τον super wide angle θα εχεις μεγαλυτερο πεδιο και θα ειναι πιο απολαυστικη η παρατηρηση. Η αποφαση ειναι δικη σου. Ψαξε και δες κριτικες και για τους δυο φακους πριν επιλεξεις.

"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά θα πήγαινα για το explore scientific, το οποίο σίγουρα είναι βαρύτερο από τα υπόλοιπα, αλλά προσφέρει μεγαλύτερο eye relief, η απόσταση από το φακό που μπορεί να εστιάσει το μάτι σου. Από vixen, έχω τον 30mm που είναι καλός σχετικά, οπότε φαντάζομαι αντίστοιχης ποιότητας θα είναι και ο 15mm και πολύ πιθανόν και ο meade θα είναι παραπλησιος. Για τον auriga, εκτός του ότι είναι εξαντλημένος, απευθυνσου στο κατάστημα για πληροφορίες, με προβληματίζει πώς ένας ελαφρύς φακός με λίγα στοιχεία μπορεί να πετύχει καλό αποτέλεσμα σε ευρύ πεδίο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους,

Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις και το ενδιαφέρον που δείξατε!

Ακούω τις σκέψεις όλων σας.

Ερώτηση 1η) Ανάμεσα στον Meade και τον ES θα έχω αισθητή διαφορά; Το λέω γιατί έχουν και μια διαφορά 30 € στην τιμή. Είναι θέμα λεπτομερειών μετά; θέμα eye relief;

Ερώτηση 2η) Συνεργάζονται και οι δύο ικανοποιητικά με έναν barlow x2;

Επίσης σκέφτομαι να πάω και για τον https://planitario.gr/gr/prosofth-baader-plossl-6mm.html για υψηλή μεγέθυνση για πλανητική παρατήρηση και να πάρω λίγο αργότερα κι έναν φακό 32mm μιας που ο 25mm που έχω είναι αποδεκτός για αρχή. Είναι σε σωστό δρόμο η σκέψη μου;

Ευχαριστώ και πάλι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Λάζαρε καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!🙂

Συμφωνώ γενικά με τους προλαλήσαντες,όμως πρέπει να ξεκαθαρίσεις τί είδους αντικείμενα παρατηρείς περισσότερο:Σελήνη, πλανήτες ή βαθέως ουρανού (DSO)?

Επίσης τί ποιότητας ουρανό έχεις (φωτορύπανση,διαύγεια και seeing)?

Αυτό θα καθορίσει και το είδος των φακών που θα επιλέξεις για αγορά.

Η εστιακή των 15mm περίπου το διπλάσιο του εστιακού λόγου του τηλεσκοπίου σου,είναι ιδανική για DSO,για πλανητική αν έχεις και καλό ουρανό,μπορείς να επιλέξεις μικρότερες εστιακές.

Αν μπορείς να διαθέσεις τα χρήματα,ένας πολύ καλός φακός για όλες τις χρήσεις,είναι ο Baader zoom Hyperion Mark IV,8-24mm με πεδίο που αρχίζει από 70-68ο και μειώνεται στα 24mm στις 44ο περίπου.

https://planitario.gr/gr/prosofth-iyrerion-8-24mm-clickstop-zoom-mark-iv.html

Δεν έχει μόνο τις 5 διακριτές εστιακές,που ορίζονται από το click-stop,αλλά και όλες τις ενδιάμεσες!

Έχεις έτσι μια πληθώρα επιλογών σε μεγεθύνσεις και οπτικά πεδία και πολύ καλή οπτική ποιότητα σε έναν φακό!

Μπορείς να τον συνδυάσεις και με barlow 2x.

Φιλικά-Κώστας 🙂

 

 

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα Κώστα και καλώς σας βρήκα!

Η ποιότητα του ουρανού μου δεν είναι σίγουρα καλή μιας και ζω στην Αθήνα. Ωστόσο είμαι πολύ ψημένος και θέλω να κάνω συχνά εξορμήσεις (όταν το επιτρέπει και ο καιρός) σε σημεία με χαμηλή φωτορύπανση.

Ενθουσιάστηκα στις πρώτες μου προσπάθειες να παρατηρήσω πλανήτες και σίγουρα είναι κάτι που θέλω να κάνω. Από την άλλη δεν μπορώ να πω όχι με τίποτα σε νεφελώματα και γαλαξίες.

Εν ολίγοις τα θέλω λίγο όλα😜 αλλά κάνω υπομονή για οικονομικούς λόγους.

Είχα υπόψη μου τον Baader zoom Hyperion Mark IV,8-24mm απλώς λόγω κόστους (3/4 της τιμής του τηλεσκοπίου μου) έλεγα να μην πάω προς τα εκεί και να αγοράζω σταδιακά έναν-έναν τους φακούς που θα βλέπω ότι έχω ανάγκη βάσει των παρατηρήσεών μου.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που είπα να ξεκινήσω πρώτα με έναν ικανοποιητικό 15mm φακό και παρέθεσα τους παραπάνω.

Έπειτα λέω να πάω στη μικρή εστιακή για πλανητική παρατήρηση όπως έγραψα στο προηγούμενο μήνυμα.

Σε ευχαριστώ πολύ για την κατάθεση και της δικής σου αποψης!🙂

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε όσον αφορά τον 6μμ ίσως να πρέπει να πας σε κάποιον 8μμ ίσως. Αυτό γιατί με τον 6 θα έχεις 200 μεγεθύνσεις που είναι λίγο δύσκολο να τις πιάσεις ειδικά στην πόλη. Θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα τον televue plossl 8μμ που έχω για πλανητική. Σου δίνει 150 μεγεθύνσεις πολύ ικανοποιητικές για πλανήτες και θα τον χρησιμοποιήσεις και περισσότερες φορές. Επίσης σκέψου ότι εφόσον έχεις dob τηλεσκόπιο ο 6μμ θα έχει πολύ μικρό πεδίο και θα πρέπει να τρέχεις πολύ το τηλεσκόπιο για να κρατάς τον πλανήτη στο κέντρο με αποτέλεσμα να είναι συνεχώς θολό το είδωλο.

  • Μου αρέσει 1
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Λάζαρε. Επανέρχομαι επειδή λόγο κεκτημένης ταχύτητας έκανα ένα λάθος. Σου έγραψα 2Χ Barlow. Υπάρχουν όμως και 2,5Χ και 3Χ Barlow. Ο 2Χ σου διπλασιάζει την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου, άρα και την μεγέθυνση με τον ίδιο φακό. Ο 3Χ σου την τριπλασιάζει κοκ. Εδώ λοιπόν θέλει λίγο σκέψη παρά πάνω, για το τι  Χ Barlow  ακριβώς να αγοράσουμε. Αυτό όμως δεν άρει το γεγονός ότι αποδεικνύεται στην πράξη, ότι οι καλύτεροι φακοί που συνεργάζονται με Barlow, είναι οι Ploosle και οι ορθοσκοπικοί.

Τι είναι το  «eye relief». Είναι η απόσταση που πρέπει να βάζουμε το μάτι από το έξω στοιχείο του προσοφθαλμίου,  για να βλέπουμε  σωστά.

Αστροπαρατήρηση και γυαλιά οράσεως.

Από μόνο του το επάνω αποτελεί τίτλο διατριβής.

Επί τροχάδην σου λέω τα εξής. Αν έχουμε μυωπία ή πρεσβυωπία, τότε απλώς  βγάζουμε τα γυαλιά μας και βλέπουμε «τέλεια» στο προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου. Απλώς αυτό που διαφέρει, είναι το διαφορετικό σημείο εστίασης του τηλεσκοπίου για το κάθε μάτι. Αν όμως έχουμε αστιγματισμό, τότε είμαστε αναγκασμένοι να φοράμε τα γυαλιά μας. Αυτό όμως δημιουργεί πολλά προβλήματα στην παρατήρηση. Ένα από αυτά είναι ότι τα γυαλιά ακουμπάνε επάνω στο λαστιχένιο παρέκταμα του τηλεσκοπίου με αποτέλεσμα το μάτι να τοποθετείτε μακριά και να μην βλέπουμε σωστά. Υπάρχουν λοιπόν και τα Long Eye Relief προσοφθάλμια, που τοποθετούν την σωστή απόσταση προσοφθαλμίου – ματιού μακρύτερα, και φυσικά τα προτιμούν αυτοί που έχουν αστιγματισμό κι είναι αναγκασμένοι να βλέπουν με το τηλεσκόπιο φορώντας τα γυαλιά τους.

Τα Long Eye Relief προσοφθάλμια, δεν συνιστώνται για παράλληλη χρήση με Barlow, διότι αυτά έχουν περισσότερα στοιχεία από τα   Ploosle και τα ορθοσκοπικά, και το  Eye Relief γίνεται ακόμα μακρύτερο.

Επίσης οι  Ploosle και οι ορθοσκοπικοί κάτω από τα 8mm είναι προβληματικοί στην χρήση διότι ο επάνω φακός που βάζουμε το μάτι μας έχει πολύ μικρή διάμετρο. Ο 6mm της Baader που ανέφερες επάνω είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Έχει πολύ μικρή διάμετρο για να είναι πρακτικός. Κοίτα όμως τώρα τον εξής συνδυασμό.

3Χ Barlow + 15mm φακό που θέλεις να αγοράσεις = 240Χ με το τηλεσκόπιο σου.  (3*1200/15=240)

Αν τώρα θελήσεις να το τερματίσεις, κοιτάς φακό στα 12mm. Θα έχεις 300Χ ακριβώς.

Ελπίζω να σε ζαλίσαμε για τα καλά.

  • Μου αρέσει 1

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κ. Γιάννη ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση που κάνατε παραπάνω.

Φοράω γυαλιά αλλά ευτυχώς δεν έχω αστιγματισμό. Σύμφωνα με τα παραπάνω, πιθανότατα αλλάζει ακόμα μια φορά το που σκοπεύω να καταλήξω σχετικά με το 15mm προσοφθάλμιο.

Αφού δεν έχω θέμα αστιγματισμού είναι προτιμότερο να πάω σε φακό που δεν είναι LER για να μπορώ να αγοράσω κι έναν barlow. Άρα καλύτερα ο Meade για παράδειγμα από τον ES που παρέθεσα στο πρώτο μήνυμα.

Η ερώτηση που προκύπτει τώρα στο μυαλό μου είναι η εξής:

Από ποιοτική σκοπιά ένας τέτοιος Plossl φακός με έναν barlow αποδίδει εξίσου καλά με τον παραπάνω ορθοσκοπικό 6mm ή κερδίζοντας σε διάμετρο χάνω σε ποιότητα και οξύτητα;

Διότι αν πάρω το barlow x3 που προτείνετε θα πρέπει να δω αργότερα τι προσοφθάλμια θα πρέπει να πάρω για να επεκτείνω τη συλλογή μου και να καλύψω με μια αξιοπρεπή ποιότητα ένα ικανοποιητικό φάσμα μεγεθύνσεων.

ΥΓ: Ευτυχώς που έχετε τη διάθεση και με "ζαλίζετε" για τα καλά όπως λέτε διότι με αυτό τον τρόπο μαθαίνω πράγματα ταχύτατα στο στάδιο που είμαι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Λάζαρε,έχεις ένα εξαιρετικό τηλεσκόπιο,όμως για να φτάσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων του (δηλ.της συνεργασίας μεταξύ τηλεσκοπίου και φακών),θα πρέπει να έχεις και εξαιρετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες δηλ.διαύγεια και seeing.

Αυτοί οι δύο παράγοντες θα καθορίσουν πιο αποφασιστικά την οξύτητα των ειδώλων και την μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση,η οποία θα είναι κάτω από το διπλάσιο της διαμέτρου σε mm,δηλ. 2x150=300x.Αυτή την οριακή μεγέθυνση θα την πιάσεις(δηλ.θα βλέπεις καθαρά) μόνο σε εξαιρετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες και ΜΟΝΟ σε Σελήνη,Δία,Κρόνο,Άρη...δηλ.αντικείμενα που έχουν αρκετή φωτεινότητα και κοντράστ.

Κάποια απλά και βασικά στοιχεία μπορείς να δεις εδώ:

Οι πιθανότητες για μεγεθύνσεις 250-300Χ στην Αθήνα είναι ελάχιστες,ακόμα και σε τέτοιους στόχους!

Μόνο αν βγαίνεις εκτός Αττικής σε καλούς ουρανούς,και αρκετά συχνά με μελέτη των ατμοσφαιρικών συνθηκών,έχεις κάποιες πιθανότητες να χρησιμοποιήσεις μεγεθύνσεις άνω των 200Χ.

Αν θέλεις να παρατηρήσεις και DSO,θα πρέπει να έχεις και χαμηλή φωτορύπανση.

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα λοιπόν...Αν οι περισσότερες παρατηρήσεις σου θα γίνονται μέσα στην Αθήνα,να είσαι ευχαριστημένος αν βλέπεις καθαρά είδωλα στα 150Χ σε πλανήτες και αυτό όχι συχνά.

Οπότε η πρόταση για τον Televue plossl 8mm που αναφέρθηκε πιο πάνω είναι η πιο λογική.

Επίσης όταν αγοράζουμε ποιοτικούς φακούς,δεν σκεφτόμαστε μόνο το πρώτο μας τηλεσκόπιο,αλλά και τα μελλοντικά (συνήθως μεγαλύτερα),που θα αποκτήσουμε.Δεν είναι λοιπόν παράξενο ή υπερβολικό να κοστίζει ένας φακός σχεδόν όσο και το πρώτο μας τηλεσκόπιο.

Αν λοιπόν έχεις αποφασίσει να μείνεις για πολλά χρόνια στην αστρονομία,δες τις αγορές σου μακροπρόθεσμα,αγοράζοντας φακούς και barlow ώστε να χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια με διαφορετικά τηλεσκόπια.

Ξεκίνησε λοιπόν με προσδοκίες για μικρές-μεσαίες μεγεθύνσεις και μετά βλέπεις από την εμπειρία που θα αποκτήσεις,αν έχεις περιθώρια για μεγαλύτερες.

Φιλικά-Κώστας 🙂

 

 

  • Μου αρέσει 2

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές.

Ναι, το αντιλαμβάνομαι πλήρως αυτό που λες και δεν έχω υψηλές προσδοκίες για τον ουρανό της Αθήνας, για αυτό κιόλας το λόγο σκοπεύω να απομακρύνομαι όσο συχνότερα μπορώ σε σημεία με καλύτερη ποιότητα ουρανού για να ευχαριστηθώ την παρατήρηση και το τηλεσκόπιό μου καλύτερα.

Έχεις δίκιο όσον αφορά την επένδυση σε καλύτερα-ποιοτικότερα προσοφθάλμια και για μελλοντική χρήση τους, απλώς αυτό που νιώθω ότι χρειάζομαι τώρα που έχω ελλιπή εξοπλισμό είναι 2-3 σχετικά καλά προσοφθάλμια ήπιου κόστους για να ξεκινήσω τις παρατηρήσεις μου.

Αυτός είναι κι ο λόγος που ήθελα να ακούσω ποιο 15αρι φακό ήπιου κόστους θα είχαν να προτείνουν οι πιο έμπειροι της κοινότητας.

Λίγο αργότερα και με την εμπειρία θεωρώ ότι θα μπορώ να διακρίνω ευκολότερα πού χωλαίνει ο εξοπλισμός μου και να προβώ σε ποιοτικές προσθήκες σιγά σιγά.

Και πάλι είμαι ευγνώμων για τις συμβουλές και το θερμό καλωσόρισμα.

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λάζαρε ρώτησες:     

«Από ποιοτική σκοπιά ένας τέτοιος Plossl φακός με έναν barlow αποδίδει εξίσου καλά με τον παραπάνω ορθοσκοπικό 6mm ή κερδίζοντας σε διάμετρο χάνω σε ποιότητα και οξύτητα;»

 

Κατ’ αρχήν οι ορθοσκοπικοί φακοί θεωρούνται καλύτεροι από τους  Plossl, άρα δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.  Όσο αφορά την σχεδίαση τους, προσωπικά δεν μπορώ να αντιληφτώ την διαφορά τους. Νομίζω ότι είναι ίδιοι. Άλλωστε δεν είμαι ειδικός. Αυτό όμως που συνέβη σίγουρα στο παρελθόν, όταν οι αστροπαρατήρηση από ερασιτέχνες περιοριζόταν στην Σελήνη και στους πλανήτες, ειδικά στον Άρη, οι ορθοσκοπικοί θεωρούνταν  η κορυφή. Ίσως επειδή από άποψης κατασκευής ήταν πολύ πιο προσεγμένοι σε όλα τα επίπεδα. Πχ το καλύτερο γυαλί. Και πράγματι ακόμα και μέχρι σήμερα, κάποιος ο οποίος αγοράζει ορθοσκοπικό φακό, αυτό ακριβώς περιμένει. Να έχει το καλύτερο γυαλί,  τις τελειότερες αντιανακλαστικές επιστρώσεις και να είναι τέλεια δουλεμένος, ώστε να μπορεί να βλέπει τον εκτυφλωτικό ερυθρό Άρη, μετέωρο μέσα σε ένα κατάμαυρο κι άσπιλο βελούδο. Ένας κόκκος σκόνης επάνω στο φακό, ή ακόμη χειρότερα μία αδιόρατη δαχτυλιά καταστρέφουν το επάνω αποτέλεσμα. Επομένως η οποιαδήποτε άλλη παρεμβολή γιαλού, είτε αυτή είναι Barlow, είτε κάτι άλλο δεν συνιστάται.

Επίσης η επιτομή των τηλεσκοπίων τότε ήταν τα αχρωματικά διαθλαστικά, με εστιακό λόγο F15! Πράγμα που σημαίνει ότι ένα τηλεσκόπιο με διάμετρο 80mm είχε εστιακή απόσταση 1200mm  και ένα 100mm 1500mm => η μικρότερη εστιακή απόσταση προσοφθάλμιου που δεχόντουσαν αυτά τα τηλεσκόπια ήταν 7,5mm. Άρα δεν χρειαζόντουσαν Barlow, ώστε να του βάλουν ένα φακό 15mm για να τον κάνουν 7,5mm, παρά μόνο όσοι είχαν κάποιο πρόβλημα με την όραση τους. Διότι στα 8mm, 7,5mm και οριακά στα 6mm Ploosle ή ορθοσκοπικά προσοφθάλμια, μπορείς να βλέπεις. Η Tele Vue πάντως δεν κατασκευάζει Ploosle  με εστιακή μικρότερη των 8mm διότι το επάνω στοιχείο και το Eye Relief παραγίνονται μικρά.

Αν όμως προσγειωθούμε στο σήμερα η παρατήρηση μετακόμισε από το ηλιακό σύστημα στον βαθύ ουρανό, και τα αντικείμενα που παρατηρούμε είναι πολλές χιλιάδες φορές αμυδρότερα του Άρη και των άλλων πλανητών. Είναι ψίθυροι φωτός μέσα στο σκοτάδι. Έτσι λοιπόν ένας κόκκος σκόνης, ή μια αδιόρατη δαχτυλιά επάνω στο προσοφθάλμιο, όταν παρατηρούμε ένα μακρινό γαλαξία δεν γίνεται αντιληπτή. Αν όμως μία τέτοια χοντράδα δεν γίνεται αντιληπτή, πόσο μάλλον κάποιες   ατέλειες, όπως η διασπορά του κρύσταλλου που μετρούνται με όργανα, παραμένουν αόρατες στο μάτι μας. Στον βαθύ ουρανό αν σου βάλλουν ένα ορθοσκοπικό φακό και έναν από τους επάνω Plossle που ανέφερες ίδιας εστιακής απόστασης, δεν μπορείς να αποφανθείς με ποιόν βλέπεις. Όμως αν βάλεις τον Super 10mm που σου έδωσαν και σημαδέψεις τον ε της λύρας θα τον δεις διπλό. Εγώ μετά θα σου δώσω να βάλεις τον 10mm Super Plossle της SW που μου έδωσαν το 2003 μαζί με την αγορά του τηλεσκοπίου μου, και ο οποίος στα τόσα που έχει πάθει από τότε, απέκτησε και μύκητα και τον άνοιξα και τον καθάρισα, να ξαναδείς το ε Lyr με αυτόν.  Μόλις τον βάλεις θα διαπιστώσεις ότι το φόντο του ουρανού δεν είναι φωτισμένο λεία, αλλά κατά τόπους παρουσιάζει ορατές διακυμάνσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μύκητας έφαγε κατά τόπους την αντιανακλαστική επίστρωση. Καθώς όμως θα εστιάζεις κάποια στιγμή θα αναπηδήσεις  φωνάζοντας ΩΩΩ! Διότι ο διπλός που είδες με τον  Super 10mm είναι τετραπλός!!!! Αυτός ο κατάταλαιπωρημένος  10mm Super Plossle της SW, ενώ έχει την ίδια μεγέθυνση με τον δικό σου, θα σου αποκαλύψει ότι το κάθε ένα μέλος του  ε Lyr, αποτελείται από δύο μικρότερα τα οποία απέχουν μεταξύ τους τριχοειδή διαφορά. Ακριβώς αυτό είναι που λέμε οξύτητα στον βαθύ ουρανό. Το κρακελάρισμα του φόντου λόγο του μύκητα, έχει να κάνει με αυτό που λέμε κοντράστ, και επειδή αυτός ο φακός είναι χαλασμένος φαίνεται καμπανάτα η πτώση του κοντράστ, ακόμα και στον βαθύ ουρανό. Στην δε Σελίνη και κυρίως στους πλανήτες το σφάλμα είναι ακόμα πιο ενοχλητικό. Αν τώρα σου βάλλω και τον καινούργιο μου 10mm, ένα  NPL Ploosle, δεν θα δεις διαφορά στην οξύτητα αλλά θα δεις διαφορά στο κοντραστ, διότι και καλύτερη ποιότητα έχουν οι επιστρώσεις της Vixen, και κυρίως ακόμα δεν τις έφαγε μύκητας. Αν είχα και έναν ορθοσκοπικό στον συγκεκριμένο στόχο δεν νομίζω να μπορέσεις να διαπιστώσεις διαφορά, ούτε στην οξύτητα ούτε στο κντραστ. Θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποιον φωτεινό πλανήτη για να συνεχίσουμε της δοκιμές στο κοντράστ, και πάλι είναι αμφίβολο αν θα αποφανθούμε για κάτι. Διότι το τηλεσκόπιο σου, ναι μεν είναι από τα καλύτερα Νευτώνεια της αγοράς, για τους λόγους τους οποίους σου εξήγησε ο φίλος μας  Κώστας (Fotodektis), αλλά δεν παύει λόγο της κεντρικής παρεμπόδισης να έχει θέμα με την περίθλαση, που τα διαθλαστικά δεν έχουν. Άρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πιο προσοφθάλμιο έχει καλύτερο κοντράστ. Εκτός κι αν κάποιο έχει βλάβη όπως το δικό μου.

Αυτά λοιπόν και μερικά «ψιλά» ακόμα να περιμένεις από την χρήση των προσοφθαλμίων.

Επομένως στο ερώτημα αν η προσθήκη Barlow ρίχνει την ποιότητα σε ένα προσοφθάλμιο η δική μου απαντήσει είναι η εξής. Στον βαθύ ουρανό στους ορθοσκοπικούς φακούς και στους Ploosle όχι. Δεν την ρίχνει την ποιότητα. Μάλιστα τους βοηθάει ακόμα περισσότερο στο να αποδώσουν, ειδικά σε τηλεσκόπια με μικρό εστιακό λόγο. Άλλωστε οι πιο ακριβοί από αυτούς, και οι με περισσότερα στοιχεία, έχουν μέσα τους ενσωματωμένο Barlow από την κατασκευή τους. Και αυτός είναι ένας από τους  λόγους που δεν αποδίδουν αν τους βάλουμε και τον δικό μας Barlow. Βάζουμε Barlow στον  Barlow. Είπαμε. Αλλά εδώ το παρακάνουμε.

  • Μου αρέσει 2

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα κ. Γιάννη,

Ευχαριστώ που μου παραθέσατε τη δική σας εμπειρία και τα συμπεράσματα που έχετε καταλήξει.

Με εντυπωσίασε το τι μπορεί να συμβεί σε έναν προσοφθάλμιο, αλλά και το γεγονός ότι κατά κάποιο τρόπο εκείνος παρέμεινε αφοσιωμένος στο καθήκον.

Σημειώνω όσα μου γράψατε για τους ορθοσκοπικούς, τους plossl και τους barlow επί αυτών.

Είμαι σίγουρος ότι με τον καιρό θα δοκιμάσω διαφορετικούς τύπους, διαφορετικές μάρκες και διαφορετικής αξίας προσοφθάλμια γιατί αναγκαστικά θα πρέπει να κρίνω κι ο ίδιος τι με ικανοποιεί.

Ανυπομονώ να ξεκινήσω να παρατηρώ μέσα από καινούρια προσοφθάλμια, καλύτερης ποιότητας φυσικά από αυτά που διαθέτω τώρα, να καταγράψω τις εντυπώσεις μου και να αποκτήσω και δική μου άποψη σταδιακά.

Με βοηθήσατε πολύ και εσείς αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ που είχαν την καλοσύνη να ασχοληθούν.

 

  • Μου αρέσει 2
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λάζαρε κάποιες προτάσεις για φακούς,που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε έκπτωση:

Για αναζήτηση στόχων και θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων οι παρακάτω:

https://planitario.gr/gr/hyperion-aspheric-72-modular-prosofthalmio-31mm.html

https://planitario.gr/gr/plossl-32-mm-o-31-8mm.html

Για DSO (αρκετά είναι εκτεταμένα, όπως ανοιχτά αστρικά σμήνη,το Νεφέλωμα του Ωρίωνα κλπ) προτίμησε προσοφθάλμιο ευρέως πεδίου,όπως το παρακάτω που έχει φαινόμενο πεδίο A.F.O.V=82o (ο αντίστοιχος Auriga με πεδίο 70ο,δεν είναι διαθέσιμος αυτή την περίοδο):

https://planitario.gr/gr/prosofthalmio-auriga-ultra-wide-angle-16mm.html

Αν μπορείς να τον αγοράσεις ο παρακάτω είναι καλύτερος:

https://www.skyandweather.gr/Αρχική/486-explore-scientific-82-14mm-125.html

Ένας καλός barlow 2x είναι ο παρακάτω:

https://planitario.gr/gr/barlow-x-cel-2x-o-31-8mm.html

Η εμπειρία δείχνει ότι ποιοτικοί barlow και προσοφθάλμιοι,έστω και αρκετών στοιχείων,μπορούν να συνδυαστούν σε αντικείμενα με αρκετή φωτεινότητα και κοντράστ πχ.Σελήνη,Δίας,Κρόνος,Άρης,χωρίς πρόβλημα.

Επίσης ποιοτικοί plossl δεν έχουν ουσιαστική διαφορά από ορθοσκοπικούς,στα όρια της αντίληψης ίσως δεις διαφορά και αυτό σπάνια,ανάλογα και με τις συνθήκες.

Φιλικά-Κώστας 🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα Κώστα,

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις. Στάθηκα πολύ τυχερός γιατί με το που πήγα να ψάξω για προσοφθάλμια, έβγαλε το bazaar στα αξεσουάρ τηλεσκοπίων το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης!

Θα έχω υπόψη τους φακούς που παρέθεσες παραπάνω. Όσον αφορά το barlow, κατά πάσα πιθανότητα θα πάω για το Celestron που έστειλες στο σύνδεσμο.

Έχω προσέξει ότι σε πολλά νήματα ακούγονται πολύ καλά λόγια για αυτόν.

Σε ευχαριστώ και πάλι.

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε ο barlow της celestron ειναι πολυ καλος. Στο λεω γιατι τον παρελαβα προσφατα και η διαφορα που εχει με τον εργοστασιακο barlow ειναι τεραστια. Ειναι μεταλλικος στιβαρος με ειδικο λαστιχενιο δαχτυλιο για καλυτερη αφη στο σκοταδι. Το αξιοσημειωτο για την σχεδιαση του ειναι οτι εκει που εχει την βιδα για να σφιγκεις τα προσοφθαλμια υπαρχει ενας δακτυλιος που σφιγκει μαζι με την βιδα ωστε να μην δημιουργουνται χαρακιες στο προσοφθαλμιο. Ειναι λιγο ακριβος αλλα μολις τον παρεις στα χερια σου θα καταλαβεις οτι αξιζει.

  • Μου αρέσει 1
"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης