Jump to content

Ατσάλι ή ανθρακονήματα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας. Ασχολούμαι εδώ και τέσσερα χρόνια με την αστροφωτογραφια βαθέος ουρανού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ο περιορισμός χρονου(όχι μόνο εγώ, φαντάζομαι). Αποφάσισα λοιπόν να επενδύσω σε γρήγορο σύστημα το οποίο συνίσταται από το skywatcher 150 pds με τον ts optics Ackerman 0.73 διορθωτή - μειωτή ο οποίος δίνει εστιακό λόγο f3. 6. Κρίνω όμως ότι χρειάζομαι μεγαλύτερη ταχύτητα και θέλω να κατέβω στο f2. 9 αγοράζοντας ένα τηλεσκόπιο 150/600 f4 και χρησιμοποιώντας τον ίδιο μειωτή. Θεωρώ ότι μια πιθανή ατελής οπτική ευθυγράμμιση σε τόσο γρήγορο σύστημα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα. Πιστεύετε ότι, με δεδομένο ότι φωτογραφίζω στο ήπιο κλίμα της Ρόδου, είναι σκόπιμο να επιλέξω ένα σωλήνα από ανθρακονήματα (telescop express unc newtonian 150/600) ή θα είναι εντάξει κι ο χαλύβδινος skywatcher 150 quattro ως προς την διατήρηση της ευθυγράμμισης στις ήπιες θερμοκρασιακές μεταβολές της Ρόδου; Ευχαριστώ πολύ. 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα σας,

 

Δε ξέρω τι επιλογές υπάρχουν σε τηλεσκόπια, αλλά και το αλουμίνιο ίσως είναι καλή επιλογή:

https://www.stellarvue.com/aluminum-vs-carbon-fiber/

Το άρθρο βέβαια αναφέρεται σε διοπτρικα. Δε ξέρω καν αν υπάρχουν αλουμινίου νευτώνεια λόγω όγκου και βάρους.

Αλλά έχει ενδιαφέρον το σημείο του άρθρου Thermal Expansion/Contraction που καταρρίπτει ουσιαστικά τον ισχυρισμό ότι τηλεσκόπιο με ανθρακονήματα δε χρειάζεται επανεστιαση. Την ευθυγράμμιση όμως το πιθανότερο να την διατηρεί καλύτερα από το ατσάλι.

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δε μιλάω για επανεστίαση, διότι έχω αυτόματο εστιαστή και μπορώ να έχω προγραμματισμένη επανεστίαση. Μιλάω για απώλεια οπτικής ευθυγράμμισης (miscollimation) συνεπεία συστολής του χάλυβα όταν η θερμοκρασία μεταβληθεί κατά 2-3 C. 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κάθε υλικό στις προδιαγραφές του αναφέρει ανοχές,αντοχές,εφαρμογές,θερμικές ή μη μεταβολές,χρονικές φθορές. Υπάρχουν εμπεριστατωμένοι πίνακες για κάθε υλικό που θέλεις να δουλέψεις. Νομίζω ότι μια περιήγηση στον Ιστό στα κατάλληλα σημεία θα σε βοηθήσουν αρκετά να επιλέξεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είναι μόνο το υλικό, είναι κ ο τρόπος κατασκευής. Επίσης τα εξαρτήματα όπως η αράχνη του δευτερεύοντος και κυρίως το cell του πρωτεύοντος & ο εστιαστης. Δες αν μπορέσεις να έρθεις σε επικοινωνία με τον @Spectral, έχει κάνει αυτό που σκέφτεσαι, αλλά ο διάβολος (και το κόστος) κρύβονται στις λεπτομέρειες....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης