Jump to content

Sky-Watcher Explorer 130P (EQ-2): Το πρώτο μου τηλεσκόπιο.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά!

Είμαι νέο μέλος του astrovox.gr και της ερασιτεχνικής αστρονομίας (Πριν 2 μέρες ξεκίνησα το διάβασμα) και μόλις παράγγειλα το πρώτο μου τηλεσκόπιο!

Sky-Watcher Explorer 130P (EQ-2)

Μετά από 2 μέρες συνεχόμενου ψαξίματος κατέληξα στο παραπάνω μοντέλο για τους εξής λόγους: Στο budget των 300 ευρώ που διέθετα, πιστεύω είναι το καλύτερο που θα μπορούσα να βρω, εκτός από tabletop Dobsοnian Mounts, όπως: Sky Watcher Heritage 150p για το οποίο λένε τα καλύτερα λόγια σε αυτό το budget!

Αλλά εγώ "γουστάρω" τέρμα την ιδέα του equatorial coordinate system ώστε να μπορώ να βλέπω τις συντεταγμένες από ένα αντικείμενο μέσω Star Walk 2 και να τις "βαράω" απευθείας στο mount! Αργότερα αγοράζω και έναν tracker motor για να να παρακολουθώ την τροχιά των αντικειμένων.  Επίσης θέλω να είμαι μέρος της κοινότητας και τον ανακοινώσεων, και πχ αν βγει μια νέα ανακοίνωση "Νέος κομήτης παρακολουθείτε" να μπορώ ανα πάσα στιγμή να βλέπω τις ανακοινώσεις, να ανοίγω το tracker app και ανάλογα να πηγαίνω και να το βλέπω (Αν είναι μέσα στο οπτικό πεδίο του 130mm/650mm)!

Επίσης λογικά με EQ2 mount, μπορώ να χρησιμοποιήσω τα fast nobs για να "κουνάω" τυχαία το τηλεσκόπιο, έστι ώστε να "προπονηθώ" και σε εξερεύνηση μέσω star hopping, αστερισμούς κτλ. Άρα βγαίνω κερδισμένος και στους 2 τρόπους. Απλώς απότι είδα και σε reviews στο internet, λόγο όχι τόσο καλής ποιότητας mount θα με τυρανάει λίγο όταν κάνω focusing. Πιστεύετε με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο θα μου βγάζει την πίστη ή αν έχω υπομονή θα είμαι σχετικά μια χαρά;

Για αυτά που θέλω να κάνω, έκανα καλή επιλογή;

Ευχαριστώ!

Sky Watcher Explorer 130P Χαρακτηριστικά:

Quote
  • Magnifications (with optics supplied): x26 & x65
  • Highest Practical Power (Potential): x260
  • Diameter of Primary Mirror: 130mm
  • Telescope Focal Length: 650mm (f/5)
  • 1.25" Rack & Pinion focuser
  • Eyepieces Supplied (1.25"): 10mm & 25mm
  • Parabolic Primary Mirror
  • 0.5mm Ultra-Thin Secondary Mirror Supports
  • Red Dot Finder 
  • EQ2 Equatorial Mount
  • Aluminium Tripod with Accessory Tray
  • 30% more Light Gathering than 114mm 

Επίσης αγόρασα και το 2x Barlow για να πετυχαίνω x130 magnification με το 10mm eyepiece.

Αν δεν κάνω λάθος magnification = (Telescope Focal Length / Eyepiece Focal length) * Barlow_Times = (650 / 10) * 2 = 65 * 2 = x130

 

 

Το επεξεργάστηκε ο babaliaris

Electrical & Computer Engineer

Aristotle University Of Thessaloniki

astrnomy(1).jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά πιστεύω ότι έκανες την καλύτερη επιλογή για αυτό το budget. Έχω ακούσει ότι αυτό το τηλεσκόπιο έχει καλά οπτικά δίνει καλές εικόνες των αντικειμένων βαθέως ουρανού και των πλανητών και είναι φορητό. Το μόνο κακό είναι η στήριξη EQ2 που είναι ένα πιο παλιό μοντέλο αλλά δεν πιστεύω ότι θα ενοχλεί τόσο. Σίγουρα θα πρέπει να εκμεταλλευτείς το γρήγορο f ratio ώστε να μπορείς να κάνει αστροφωτογραφηση έστω και με ένα κινητό και έναν ανταπτορα που κοστίζει max 20€ απο το amazon. 

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το τηλεσκόπιο αυτό έχει αρκετά καλά οπτικά και μάλιστα είναι τα ίδια με το 130pds το οποίο χρησιμοποιούν ακόμα κ προχωρημένοι στην αστροφωτογραφια. Στα μείον του είναι ο φθηνός εστιάστης που κάνει την δουλειά του για οπτική, αλλά δεν παίρνει προσοφθάλμια 2". Για το ευρύτερο δυνατόν πεδίο θα πάρεις έναν 32mm plossl ή κάποιον 24 68° σαν τον Explore scientific.

Όσον αφορά την στήριξη, αν και γενικά δεν προτείνονται αυτές οι φθηνές ισημερινες, μπορώ να σου πω ότι ξεκίνησα κι εγώ με μια τέτοια. Είναι ικανοποιητική για οπτική και κυρίως θα σου μάθει τον τρόπο λειτουργίας μιας ισημερινης στήριξης, και πως να κάνεις πολική ευθυγράμμιση. Επίσης είναι πιο εύκολη η παρακολούθηση ενός αντικειμένου αφού το κεντραρεις. Δυστυχώς τα setting circles (οι δείκτες συντεταγμένων) δεν έχουν την απαραίτητη ακρίβεια για να κεντραρεις τον στόχο, θα σε φέρει κοντά, αλλά θέλει λίγο ψάξιμο που μπορεί να σε δυσκολέψει αν ο στόχος σου είναι αμυδρός.

Καλή αρχή!

Το επεξεργάστηκε ο diorip
  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

33 minutes ago, diorip said:

 Δυστυχώς τα setting circles (οι δείκτες συντεταγμένων) δεν έχουν την απαραίτητη ακρίβεια για να κεντραρεις τον στόχο, θα σε φέρει κοντά, αλλά θέλει λίγο ψάξιμο που μπορεί να σε δυσκολέψει αν ο στόχος σου είναι αμυδρός.

Καλή αρχή!

Δεν με πειράζει καθόλου! Ίσα ίσα θα μάθω να δουλεύω και με τους 2 τρόπους για να βρίσκω τα αντικείμενα! Μου αρέσει πολύ η ιδέα να βάζω τις συντεταγμένες και να με "πετάνε" το τηλεσκόπιο σε μια γενική περιοχή, και μετά να κάνω και λίγο ψάξιμο μόνος.

Οι plossl γενικά τη καλύτερο έχουν από έναν kellner ίδιας διατομής? Πχ ένας plossl 32mm vs kellner 32mm.

Electrical & Computer Engineer

Aristotle University Of Thessaloniki

astrnomy(1).jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

19 hours ago, babaliaris said:

Οι plossl γενικά τη καλύτερο έχουν από έναν kellner ίδιας διατομής? Πχ ένας plossl 32mm vs kellner 32mm

Θεωρητικά ο plossl θα δείχνει λίγο μεγαλύτερο πεδίο. Πρακτικά επειδή οι kellner είναι από τις πιο απλές κατασκευές σημαίνει πως στις μέρες μας θεωρούνται budget προσοφθάλμια με μεγάλες εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής τους.

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Νίκο καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία!🙂

Το SW 130/650 τηλεσκόπιό σου έχει καλά οπτικά με παραβολικό πρωτεύον κάτοπτρο,δίνει μεγαλύτερο πεδίο από τηλ.μεγαλύτερης εστιακής,πράγμα πολύ χρήσιμο στην αναζήτηση στόχων και θέαση μεγάλων οπτικών πεδίων.

Ο οδοντωτός (Rack & Pinion) εστιαστής του είναι σαφώς καλύτερος από τους κοχλιωτούς (helical) που εφοδιάζονται πλέον τα αντίστοιχα SW dob 130/650 και 150/750,αλλά σαφώς υποδεέστερος από έναν καλό crayford εστιαστή.

Αργότερα αν μπορέσεις να βάλεις έναν crayford dual speed 2",που θα χρησιμεύσει και στην αστροφωτογραφία (αν αποφασίσεις να ασχοληθείς),θα ήταν σαφώς καλύτερη επιλογή και στην παρατήρηση.Βέβαια προϋπόθεση είναι ο σωλήνας να μπορεί να δεχθεί τέτοια αναβάθμιση.Ισως να γίνεται και με κάποια μηχανολογική παρέμβαση-διεύρυνση-στο άνοιγμα του σωλήνα που προσαρμόζεται ο εστιαστής.

Η βάση του EQ-2 αν και ισημερινή,έχει τα θέματά της όσο αφορά την στιβαρότητα,αλλά παίζει ρόλο και η παρτίδα,όπως και στις dob βάσεις το τί θα σου προκύψει...Προϊόντα μαζικής παραγωγής και σχετικά φθηνά,συχνά έχουν διαφοροποιήσεις στην ποιότητα κατασκευής ειδικά στις βάσεις.

Αργότερα μπορείς να πάρεις (βρίσκεις και μεταχειρισμένες στο φόρουμ),μια καλύτερη και στιβαρότερη πχ.EQ-5.

Οπότε το αν θα βάλεις σύντομα μοτέρ στην EQ-2 σκέψου το αν αξίζει τα έξοδα.

Εύχομαι να το χαρείς το πρώτο σου τηλεσκόπιο,και να έχει η βάση του τα λιγότερα δυνατά προβλήματα!

Φιλικά-Κώστας 🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποιοτικοί plossl φακοί που έχουν την κατάλληλη σχεδίαση,πολύ καλή ποιότητα οπτικού γυαλιού,λείανση, επιστρώσεις κλπ,μπορεί να αποδώσουν καλύτερα συνολικά από φακούς με λιγότερα οπτικά στοιχεία,και να έχουν ελάχιστη έως αμελητέα διαφορά στην οπτική απόδοση στην κεντρική περιοχή.

Το επιπλέον οπτικό στοιχείο μπορεί να διορθώσει οπτικά σφάλματα,όπως χρωματικό σφάλμα και να δώσει πιο διορθωμένη εικόνα στα άκρα του πεδίου,μαζί με το πλεονέκτημα του λίγο μεγαλύτερου οπτικού πεδίου και ίσως και του μεγαλύτερου eye-relief.

Για φακό μεγάλου οπτικού πεδίου και εστιακής που θα χρησιμεύσει σαν ερευνητικός φακός στην αναζήτηση στόχων,αλλά και στην θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων,θα πρότεινα ένα πολυμορφικό (modular) φακό,που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως 2",αλλά και ως 1.25" με τον αντάπτορα που συνοδεύεται,τον πολύ καλής ποιότητας Baader Aspherical Hyperion 31mm,A.F.O.V=72o.

https://planitario.gr/gr/hyperion-aspheric-72-modular-prosofthalmio-31mm.html

Θα δώσει μεγαλύτερο οπτικό πεδίο από κάποιον plossl 32mm,και η ποιότητά του είναι πολύ καλή,καθώς συνεργάζεται άψογα και με τηλεσκόπια μικρού εστιακού λόγου f/5 όπως το δικό σου (και δικά μου).

Θα τον έχεις και αργότερα σαν φακό 2",όταν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις εστιαστή 2".

Πολύ καλή επιλογή φακού γενικής χρήσης που θα καλύψει μαζί με τον barlow 2x που έχεις τα περισσότερα αντικείμενα,είναι ο εξαιρετικός :

https://planitario.gr/gr/baader-hyperion-universal-zoom-mark-iv-8-24mm-eyepiece-1-2.html

Έχει περισσότερες διαθέσιμες εστιακές από 5,χάρη στην πολύ εύκολη και ομαλή μετάβαση μεταξύ των click stop του.

Πολύ καλή οπτική και μηχανική ποιότητα και ευκολία μεταπώλησης αν επιλέξεις αργότερα να πάρεις πιο εξειδικευμένους φακούς.

Φιλικά-Κώστας 🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για το θέμα της γρήγορης ανεύρεσης στόχων,έχω από εμπειρία μια διαφορετική άποψη:

Η εκμάθηση του ουρανού,μέσω αστρικών χαρτών που μπορεί να είναι είτε σε μορφή pdf είτε σε μορφή αστρονομικών προγραμμάτων,και η πρακτική εξάσκηση στον πραγματικό ουρανό είναι κατά τη γνώμη μου,ο καλύτερος τρόπος,ειδικά για έναν αρχάριο.

Για να γίνει ο ουρανός οικείος,να εξασκηθεί η σκέψη,η παρατηρητικότητα,η μνήμη,η οπτική αντίληψη,αλλά και να πολλαπλασιαστεί η ευχαρίστηση όταν θα μπορείς να βρίσκεις μόνος σου στόχους,χωρίς την βοήθεια αυτόματου συστήματος πχ.go-to ή των ισημερινών συντεταγμένων.

Στην αρχή ο τρόπος της χειροκίνητης αναζήτησης και εύρεσης στόχων μπορεί να φανεί πιο δύσκολος,αλλά ανταμείβει με μεγαλύτερη χαρά.Ο εύκολος τρόπος κερδίζει μεν χρόνο,αλλά στερεί κάποιες ωφέλειες που έγραψα παραπάνω.

Η πρώτη φορά που εντόπισα εντελώς χειροκίνητα κομήτη μέσα στη φωτορύπανση,ήταν δύσκολη και κράτησε τρεις νύχτες συνεχόμενες,αλλά ανταμείφθηκε με τέτοια χαρά,η οποία κράτησε μέρες!

Συν ότι άρχισε ο ουρανός να μου είναι πλέον πιο οικείος και αναγνωρίσιμος.

Σου συνιστώ λοιπόν να μην ακολουθήσεις τουλάχιστον στην αρχή,τον εύκολο δρόμο.

Φιλικά-Κώστας 🙂

  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχετικά με τον μότορα έχεις δίκαιο. Λόγο του ότι το EQ2 δεν είναι στιβαρό, οι δονήσεις  από τα γρανάζια του θα δονούν το τηλεσκόπιο αρκετά και θα παίζει το view πάρα πολύ, ειδικά με το 10mm eyepiece.

Σχετικά με την χειροκίνητη εύρεση πλανητών, εννοείτε πως θα το κάνω! Θέλω να μάθω αστερισμούς και ότι άλλο χρειάζεται για να εξοικειωθώ με τον ουρανό και να τα βρίσκω μόνος μου.

Απλώς η ιδέα της ουράνιας σφαίρας και του ισημερινού συστήματος συντεταγμένων, μου φαίνεται μια τρομερή επιστημονική "εφεύρεση" και για αυτό διάλεξα το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο. 

Έτσι θα να μπορώ εκτός από χειροκίνητο ψάξιμο, να δουλεύω και με συντεταγμένες και να μάθω να κάνω πολική ευθυγράμμιση.

  • Μου αρέσει 1

Electrical & Computer Engineer

Aristotle University Of Thessaloniki

astrnomy(1).jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν 2 κλασικά βιβλία για ερασιτέχνες αστρονόμους:

Το πληρέστερο αλλά εξαντλημένο (μόνο μεταχειρισμένο το βρίσκεις προς το παρόν):

https://planitario.gr/gr/the-backyard-astronomer-s-guide.html

Το μικρότερο:

https://planitario.gr/gr/nightwatch-enas-praktikos-odigos-gia-na-deite-to-sumpan.html

Για να εμβαθύνεις υπάρχουν τα παρακάτω πολύ καλά βιβλία (ίσως και να έχεις δει,αφού σπούδασες στο Α.Π.Θ):

https://planitario.gr/gr/paratirisiaki-astronomia-b-ekdosi-egchromi-beltiomeni-kai-sumpliromeni.html

https://planitario.gr/gr/to-eggus-diastimiko-periballon-tis-gis-istoria-technologia-kai-epistimi-tis-astronomias.html

Καλό διάβασμα!🙂

 

  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλά αστρονομικά προγράμματα:

Σε windows στην πλήρη μορφή τους και δωρεάν (και με ελληνικό μενού):

Stellarium,Hallo Nothern Sky (HNSky),Cartes du Ciel.

Τα δύο τελευταία έχουν ακριβέστατους αστρικούς χάρτες και ακριβείς θέσεις των μετακινούμενων αντικειμένων σε σχέση με τα άστρα του υποβάθρου πχ.κομήτες,αστεροειδείς κλπ.

Σε android:

SkySafari 7 Pro (android 10+),SkySafari 6 Pro (μέχρι android 9).

Συχνά βγαίνει το 7 σε μεγάλη έκπτωση (πάνω από 50%),το ανακοινώνω στο φόρουμ.

Επίσης υπάρχουν τα υποδεέστερα μεν αλλά καλύτερα από τα πολλά φτωχά προγράμματα που κυκλοφορούν:

Mobile Observatory Pro (MO Pro),Stellarium κλπ.

Κυκλοφορούν και αστρικοί χάρτες σε μορφή pdf δωρεάν.

Καλή μελέτη και καλές παρατηρήσεις!🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πω παιδιά, πλήρωσα τελωνείο 150 ευρώ!!! Αν ήξερα το planitario.gr θα το αγόραζα από εκεί. Θα μου έβγαινε καμιά 40-60 ευρώ πιο φθηνό...

Το τηλεσκόπιο το παράγγειλα από Αγγλία First Light Optics.

Το επεξεργάστηκε ο babaliaris

Electrical & Computer Engineer

Aristotle University Of Thessaloniki

astrnomy(1).jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1 hour ago, babaliaris said:

Πω παιδιά, πλήρωσα τελωνείο 150 ευρώ!!! Αν ήξερα το planitario.gr θα το αγόραζα από εκεί. Θα μου έβγαινε καμιά 40-60 ευρώ πιο φθηνό...

Το τηλεσκόπιο το παράγγειλα από Αγγλία First Light Optics.

Αν αγοράζεις προϊόντα απο το εξωτερικό, να προτιμάς χώρες εντός Ε.Ε. Τα προϊόντα από χώρες εκτός Ε.Ε, όπως η Μεγάλη Βρετανία, μπορεί να είναι πολλές φορές δελεαστικά όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, αλλά υπόκεινται σε δασμούς και φόρους, πράγμα που καθιστά στην πραγματικότητα την αγορά τους γενικές γραμμές, ασύμφορη. Προς γνώση και συμμόρφωση. :-) 

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά όταν γυρίζω το RA γυρίζει ο δείκτης και το κύκλος μαζί, επόμενος ο δείκτης δείχνει συνέχεια στις ίδιες ώρες. Έκανα κάτι λαθος? Μόνο αν κρατήσω τον κύκλο με το χέρι μου αλλάζουν οι συντεταγμένες σωστά...

Το επεξεργάστηκε ο babaliaris

Electrical & Computer Engineer

Aristotle University Of Thessaloniki

astrnomy(1).jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απ Ότι φαίνεται παιδιά σωστά δουλεύει, τώρα κατάλαβα τι γίνεται.

Οι συντεταγμένες (RA,DEC) είναι ανεξάρτητες από την περιστροφή της γης, άρα δεν αλλάζουν καθώς περιστρεφόμαστε.

Επομένως όταν εγώ κάνω το polar alignment και βάλω στα settings circles του mount μου τις συντεταγμένες ενός αντικειμένου, δεν θα πέσω πάνω στο αντικείμενο αλλά σε κάποιο άκυρο σημείο ΠΑΝΩ στην τροχιά του όμως!!!

 

Τώρα απλώς πρέπει να περιστρεφω το τηλεσκόπιο γύρο από τον RA, δηλαδή παρακολουθώ την τροχιά του αντικειμένου, μέχρι να το βρω.

 

Το επεξεργάστηκε ο babaliaris

Electrical & Computer Engineer

Aristotle University Of Thessaloniki

astrnomy(1).jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κεντράρεις πρώτα έναν εύκολο στόχο, του οποίου γνωρίζεις τις συντεταγμένες. Όταν τον βρεις, γυρίζεις με το χέρι την ροδέλα του RA στην τιμή του RA του στόχου. Έπειτα ο τροχός γυρίζει όπως είπες μαζί με τον άξονα και πας στον επόμενο στόχο που ψάχνεις και το RA που δείχνει η ροδέλα θα είναι σωστό.

Το επεξεργάστηκε ο diorip
  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι δύσκολο τελικά, με βγήκε η μέση 😭

Αλλά είδα πράγμα. Είδα αστερισμούς, τον Δία με τα 4 φεγγάρια του και έβλεπα τέρμα καθαρά το χρώμα του και τις 2 λωρίδες που έχει, σαν HD εικόνα φαίνεται, εγώ νομίζα θα ήταν πιο θολό!

Επίσης το φεγγάρι φαίνεται τέρμα καλά και κοντά με 2χ Barlow και 10mm eyepiece!

Electrical & Computer Engineer

Aristotle University Of Thessaloniki

astrnomy(1).jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω κατάλα πλήρως τι γίνεται:

1) Polar Alignment με την βοήθεια του βόρειου αστεριού.

2) Βρες ένα λαμπρό άστρο ( όχι κοντά στον πραγματικό βορα, για να έχει νόημα η περιστροφή της γης) για RA calibration (Κεντράρω στο άστρο και πειράζω τον κύκλο με το χέρι, ώστε να δείχνει στις σωστές ώρες χωρίς να περιστρέψω το τηλεσκόπιο).

3) Καθώς το έχω κεντραρισμένο στο πεδίο ορασής μου με τις σωστές συντεταγμένες, πρέπει γρήγορα να βάλω τις επόμενες συντεταγμένες για τον επόμενο στόχο μου, διότι αν αργήσω, λόγο περιστροφής της γης θα πέσω σε λάθος RA σημείο. Αν το κάνω γρήγορα όμως, θα είμαι φουλ κοντά στο αστέρι που ψάχνω, ειδικά με low power eypiece.

Electrical & Computer Engineer

Aristotle University Of Thessaloniki

astrnomy(1).jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης