fotodektis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 13, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 13, 2024 (επεξεργάστηκε) 9 hours ago, τσιαγκας προδρομος said: Τους έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση , δεν ξέρω βέβαια αν υπάρχουν και άλλοι φακοί κατασκευασμένοι με αυτήν την τεχνική στεγανοποιημένοιμε άζωτο , αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα και μάλλον θα ανοίξω συζήτηση στο "Προσοφθάλμια" Πρόδρομε υπάρχουν και άλλοι φακοί με στεγανοποίηση που συνεργάζονται άψογα με μικρού εστιακού λόγου τηλεσκόπια,όπως οι κορυφαίοι Nagler (και άλλοι premium φακοί) οι οποίοι όμως έχουν γίνει πανάκριβοι...Μόνο μεταχειρισμένους αξίζει να τους πάρεις πλέον. Για αυτό θα συμφωνήσω με τον Βαγγέλη για τους εξαιρετικούς ES,που έχουν λογικό κόστος και πολύ καλή οπτική ποιότητα αλλά και ποιότητα κατασκευής! Το θέμα βέβαια είναι αν μπορείς να ανταποκριθείς στο κόστος τους,που είναι μεγαλύτερο από άλλους φακούς,που έχουν ανάλογα τεχνικά χαρακτηριστικά και ελκυστική σχέση οπτικής ποιότητας/τιμής.Δεν γνωρίζω όμως αν και η μηχανική ποιότητα αυτών των φακών είναι ανάλογης αξίας... Το μεγαλύτερο βάρος κάποιων φακών αντισταθμίζεται με αντίβαρα στη βάση στήριξης. Πάντως κάποιοι φακοί που έχουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευής,αν και δεν έχουν πιστοποίηση κατά της υγρασίας,παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αντοχή μακροχρόνια στην υγρασία και στη σκόνη. Παράδειγμα οι Celestron plossl του γνωστού κιτ που έχω από το 2010,εκτός από εξαιρετική οπτική ποιότητα παρουσίασαν και αντοχή στην υγρασία και τη σκόνη! Ποτέ δεν θάμπωσαν απο υγρασία έστω και αν έβγαιναν τόσα χρόνια σε κάθε παρατήρηση,ούτε και μπήκε το παραμικρό σκουπιδακι ή κόκκος σκόνης μέσα τους. Έπεσα όμως σε καλή παρτίδα,διότι άλλοι κάτοχοι διαφορετικών παρτίδων του κιτ έπεσαν σε χαμηλής οπτικής και μηχανικής ποιότητας φακούς... Θυμάμαι φτηνούς φακούς που είχε γνωστός μου,που από την πρώτη παρατήρηση γέμισαν υγρασία και το θάμπωμα έφυγε μετά από μέρες,αφού αφέθηκαν ανοιχτοί χωρίς τα καπάκια τους για να αεριστούν... Εννοείται ότι τέτοιοι φακοί κινδυνεύουν και απο τους καταστροφικούς μύκητες οπτικών. Και η πολύ καλή και αξιόπιστη βάση EQ-5 που έχεις,πρέπει να προφυλαχθεί από την αρμύρα και την υπερβολική υγρασία,δεν γνωρίζω όμως το πώς,καλύτερα να σου πουν (άνοιξε και θέμα) κάτοχοι τέτοιων βάσεων που έχουν ηλεκτρονικά κυκλώματα και ηλεκτρικούς κινητήρες. Φιλικά-Κώστας 🙂 Το επεξεργάστηκε Οκτώβριος 13, 2024 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα