Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ένας νέος λαμπρός κομήτης μπορεί να γίνει ορατός για λίγες ημέρες στα μέσα Ιανουαρίου από το βόρειο ημισφαίριο. Ο κομήτης C/2024 G3 (ATLAS) θα περάσει στο ένα δέκατο της απόστασης Ήλιου -Γης και προβλέπεται να φτάσει σε αρνητικό μέγεθος. Δυστυχώς η γεωμετρία προσέγγισης είναι λίγο πολύ η χειρότερη δυνατή, καθώς πλησιάζει και απομακρύνεται από την αντίθετη πλευρά του Ήλιου. Επίσης είναι ένα κυρίως νότιο αντικείμενο με την εξαίρεση της εβδομάδας πέριξ του περιηλίου, οπότε και θα βρεθεί για λίγο βόρεια του Ήλιου.

Λόγω της κοντινής απόστασης από τον Ήλιο θα παραμείνει σε πολύ μικρή γωνιακή απόσταση, 5-10 μοίρες, και θα είναι στο λαμπερό λυκόφως. Ο μόνος λόγος για τον οποίο αξίζει κάποιος να τον αναζητήσει είναι ότι μπορεί να γίνει πολύ λαμπερός. Με βάση την τρέχουσα καμπύλη φωτεινότητας ο κομήτης μπορεί να φτάσει σε μέγεθος -4! Πιθανότατα δεν θα είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού όμως πιθανόν να μπορεί να εντοπιστεί με κιάλια, τηλεσκόπια ή φωτογραφικώς. Λόγω του χαμηλού αζιμούθιου θα είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος.

Οι καλύτερες ημέρες για να εντοπιστεί θα είναι το πρωί 11-12 Ιανουαρίου 2025 και 14-16 Ιανουαρίου το απόγευμα. Το περιήλιο είναι στις 13 Ιανουαρίου.

Όμως, πχ. στις 12 Ιανουαρίου θα έχει μέγεθος -0,5 (περίπου όσο και ο Ερμής που θα βρίσκεται παραδίπλα) με -3 και 20 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου θα είναι μόλις 2 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Στις 13 Ιανουαρίου μπορεί να φτάσει σε μέγεθος -4, όμως δύει μόλις 20 λεπτά μετά τον Ήλιο. Στις 14 δύει μισή ώρα μετά τον Ήλιο. Μετά φεύγει νότια ενώ χάνει γρήγορα φαινόμενο μέγεθος.

  • Μου αρέσει 5
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Μπράβο dkate που μας ενημερώνεις, μακάρι να είναι καθαρά και να κάνουμε μια δοκιμή στην παρατήρηση του! 

Το επεξεργάστηκε ο Rend

"Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο"

"Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις"

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο κομήτης να διαλυθεί τελείως κοντά στον Ήλιο ή απλά να μην γίνει τόσο λαμπερός όσο προβλέπεται. Η παρατηρησιμότητα του συγκεκριμένου λόγω της δυσμενούς γεωμετρίας θα εξαρτηθεί πολύ από το πόσο λαμπερός θα γίνει. Αν φτάσει μόνο σε μέγεθος 0 παίζει να μην γίνει καθόλου ορατός.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Μιας και ο κομήτης θεωρητικά θα γίνει ορατός από την Ελλάδα στα τέλη της εβδομάδας ακολουθεί ενημέρωση για την κατάστασή του:

Στις αρχές του χρόνου αύξησε απότομα την φωτεινότητά του από +4.5 σε +2 και χθες είχε μέγεθος +1.5. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καθοριστεί αν ο πυρήνας του κομήτη έχει αρχίσει να κατακερματίζεται ή απλά έφυγε μόνο ένα κομμάτι. 

Υπάρχουν λίγες αναφορές ότι ήταν ορατός με γυμνό μάτι υπό καθαρές συνθήκες στο λαμπερό λυκόφως. Επίσης από χθες φαίνεται ότι παρατηρήθηκε από τις τροπικές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου.

Δημοσιεύτηκε

Όσο ο Ήλιος είναι κάτω από τον ορίζοντα όχι. Από εκεί και πέρα σίγουρα απαιτείται προσοχή, ιδίως αν κάποιος τον αναζητήσει στο φως της ημέρας με οπτική βοήθεια.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, 11 με 15 Ιανουαρίου θα φαίνεται στην κάμερα C3 του SOHO και 14-20 Ιανουαρίου από το STEREO. Δυστυχώς ο στεμματογράφος στον GOERS-19 θα αρχίσει να αναμεταδίδει εικόνες τον Απρίλιο.

  • Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

Σήμερα πήγα και έψαξα τον κομήτη στο πρωινό λυκαυγές και τον βρήκα! Περίπου μισή ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου ήταν λίγο πάνω από τον ορίζοντα, όχι πολύ μακριά βορειοανατολικά του Ερμή. Ο κομήτης δεν φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αλλά διακρίνεται με κιάλια 8x50. Είναι λαμπρός, ίσως και αρνητικού μεγέθους, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί από κάποιο που δεν έχει πολλή εμπειρία σε αυτό το κομμάτι λόγω της θέσης του χαμηλά στον ουρανό και στο λυκαυγές.

Η φωτογραφία από κάτω έχει τραβηχθεί με μικρό διοπτρικό τηλεσκόπιο 70mm. Ο κομήτης φαινόταν στο live view της κάμερας. Έκθεση 1/4s, ISO 400.

P1108643 cr.JPG

  • Μου αρέσει 3
Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα. Ευχαριστούμε για τη φωτογραφία! Μπορείς να μας πεις την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου που χρησιμοποίησες; 

...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Δημοσιεύτηκε
49 minutes ago, pepito said:

Καλησπερα. Ευχαριστούμε για τη φωτογραφία! Μπορείς να μας πεις την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου που χρησιμοποίησες; 

336mm με αισθητήρα Μ4/3. Η εικόνα έχει διαστάσεις περίπου 1 επί 0.7 μοίρες.

  • Ευχαριστώ 1
Δημοσιεύτηκε

Σήμερα ο κομήτης ήταν ακόμη πιο εύκολος να εντοπιστεί, παρά το γεγονός ότι πλέον βρίσκεται μόλις 9 μοίρες από τον Ήλιο. Επίσης έχει αρχίσει να φαίνεται στην κάμερα 3 του SOHO (https://soho.nascom.nasa.gov/data/realtime/c3/512/). Το φαινόμενο μέγεθός του είναι λαμπρότερο από -2.

Το περιήλιο είναι σε δύο ημέρες. Δεν είναι διόλου απίθανο να μπορεί να εντοπιστεί στο φως της ημέρας. Ήδη με το 70mm f/4.8 διοπτρικό εξακολουθούσε να διακρίνεται στο live view μετά την ανατολή του Ήλιου (τουλάχιστον για 10 λεπτά).

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης