ipallis Δημοσιεύτηκε 6 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 6 ώρες πριν Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις άμεσες απαντήσεις σας και τους δυο. 9 hours ago, fotodektis said: Για την επιλογή του τηλεσκοπίου,εκτός από το κόστος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το είδος των αντικειμένων που θα παρατηρηθούν (πόσο αμυδρά και με πόση λεπτομέρεια),όπως και η φωτορύπανση του ουρανού παρατήρησης. Αν έχεις αξιώσεις για πιο αμυδρά αντικείμενα και με περισσότερες λεπτομέρειες,δηλαδή τηλεσκόπιο με περισσότερες δυνατότητες,θα πρέπει να επιλέξεις διαμέτρους πάνω από 8". Ο σκοπός μου είναι να παρατηρώ αντικείμενα του καταλόγου messier, σμήνοι και νεφελώματα. Ταυτόχρονα να δείχνω στα παιδιά κάποια πράγματα του ουρανού όπως τη Σελήνη και πλανήτες χωρίς όμως αξιώσεις, απλά για μια εισαγωγή. Η μόνιμη μου κατοικία είναι η Αθήνα αλλά είναι αδύνατη η παρατήρηση από το σπίτι οπότε οι επόμενες επιλογές είναι σε εξοχικά της ευρύτερης οικογένειας με ουρανούς με Bortle 4 με 5 περίπου σε υψόμετρο από 400μ μέχρι 800μ. Αλλά και σε λίγο καιρό θα μπορούμε να συμμετέχουμε οικογενειακώς σε αστροπαρατηρήσεις συλλόγων ή και μόνοι μας σε σκοτεινούς ουρανούς. 9 hours ago, fotodektis said: Καλύτερη επιλογή από 6" ή 8" για τηλεσκόπιο που θα μείνει για μια ζωή και μπορεί να είναι φορητό και μετά τα 60+ είναι το dob 10" (254/1200). Αυτές οι προτάσεις είναι οι πιο λογικές από όσα έχω διαβάσει από όλους χρήστες. Αλλά θα τις επέλεγα αν είχα μεγαλύτερο μέσο μεταφοράς ή αν θα τις άφηνα στημένες στο προσωπικό μου "αστεροσκοπείο" (δηλ. σε κάποιο εξοχικό). Για την ώρα θα αγόραζα κάτι πιο μικρό, χωρίς φυσικά να αποκλείω στο μέλλον και την αγορά ακόμη ενός τηλεσκοπίου για τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Σκεφτείτε τη χρήση όπου θα πρέπει να χωρέσουν οι αποσκευές μας και ένας σωλήνας 1,2m και η βάση, νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο. Για αυτό το λόγο δεν έχω αποκλείσει παντελώς την αγορά ενός μικρού διοπτρικού ή mak με μια αξιοπρεπή βάση. 9 hours ago, Polykron said: Η δική μου συμβουλή σε όποιον ξεκινά τώρα, ειδικά αν είναι το πρώτο τηλεσκόπιο, είναι να μην προσπαθήσει να τα πάρει όλα από την αρχή. Στην αρχή δεν ξέρεις τι πραγματικά θα σε δυσκολέψει και τι θα σου λείψει. Όταν αρχίσεις να παρατηρείς, μόνος σου θα καταλάβεις αν χρειάζεσαι μεγαλύτερο πεδίο, περισσότερη μεγέθυνση, καλύτερο προσοφθάλμιο κτλ, και τότε η αγορά που θα κάνεις θα έχει περισσότερο νόημα. Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή. Νομίζω ότι βρίσκομαι και εγώ σε αυτό το μήκος κύματος. Ας κάνω την αρχή και μετά βλέπω για αναβαθμίσεις κτλ. Ασχολούμενος με τη φωτογραφία για χρόνια έχω μάθει ότι με έναν φακό δε τελειώνεις μια για πάντα, έτσι νομίζω είναι και εδώ. Κάποτε είχα την τύχη να παρατηρήσω από τηλεσκόπιο 200 -250mm (δε θυμάμαι ακριβώς) το M13, αυτή την εμπειρία θέλω να την προσφέρω πάλι σε εμένα και στα παιδιά μου και ας είναι για αρχή με λιγότερη λεπτομέρεια.
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε 1 ώρα πριν Δημοσιεύτηκε 1 ώρα πριν H επιλογή ενός 6" νευτώνιου f5 γύρο από το 150/750 είναι μια πολύ καλή επιλογή και προσιτή οικονομικά που μπορείς να παρατηρήσει κανείς άνετα τα φωτεινά αντικείμενα messier ακόμη και μέσα από τα φώτα τις πόλης κυρίως σμήνη . Από ποιο σκοτεινό ουρανώ είναι απόλαυση , σίγουρα δεν είναι 8-10" αλλά είναι αρκετό , Είναι compact , σχετικά ελαφρύ , και αποδοτικό σε σωστές συνθήκες , αν επιλέξεις ota σε καλή alt/az είναι εύχρηστο και αρκετά σταθερό για παρατήρηση αν ζυγίστει σωστά . Η dob version είναι ποιο σταθερή αλλά απαιτεί σταθερό χαμηλό τραπεζάκι για να είναι επάνω ώστε να έρθει σε άνετο ύψος για παρατήρηση . Η επόμενη ποιο compact επιλογή είναι ένα 6" sct με reducer 0,63x σαν απόδοση θα είναι περίπου η ίδια (ίσως καλύτερη σε αστέρια και dso ) αλλά ανεβάζει το κόστος και σε περιορίζει σε προσοφθάλμια 1,25" κάτι που δεν είναι κακο αν δεν έχεις βλέψεις σε πολύ μεγάλα πεδία . .αργότερα αν δεις ότι χρειάζεσαι κάτι παραπάνω θα αποκτήσεις και την εμπειρία να κρίνεις προς τα πού να στραφείς . Καλός ήρθες στο Astrovox . Καθαρούς ουρανούς
fotodektis Δημοσιεύτηκε 45 λεπτά πριν Δημοσιεύτηκε 45 λεπτά πριν (επεξεργάστηκε) 5 hours ago, ipallis said: οι επόμενες επιλογές είναι σε εξοχικά της ευρύτερης οικογένειας με ουρανούς με Bortle 4 με 5 περίπου σε υψόμετρο από 400μ μέχρι 800μ. Αλλά και σε λίγο καιρό θα μπορούμε να συμμετέχουμε οικογενειακώς σε αστροπαρατηρήσεις συλλόγων ή και μόνοι μας σε σκοτεινούς ουρανούς. Σκεφτείτε τη χρήση όπου θα πρέπει να χωρέσουν οι αποσκευές μας και ένας σωλήνας 1,2m και η βάση, νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο. Για αυτό το λόγο δεν έχω αποκλείσει παντελώς την αγορά ενός μικρού διοπτρικού ή mak με μια αξιοπρεπή βάση. Φίλε ipallis καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους για την σημερινή εορτή! 🇬🇷 Διευκρίνισες πλέον ότι έχεις σοβαρό πρόβλημα χώρου στο αυτοκίνητο,οπότε ένας νευτώνιος σωλήνας εστιακής απόστασης 1200mm δεν σου κάνει. Επίσης δεν έχεις ιδιαίτερες αξιώσεις παρατήρησης αμυδρών αντικειμένων,ούτε και η περισσότερη λεπτομέρεια που θα σου έδινε τηλεσκόπιο μεγαλύτερης διαμέτρου,σε ενδιαφέρει στην παρούσα φάση. Αυτά τα στοιχεία,όπως και ότι θα παρατηρείς από σχετικά σκοτεινό ουρανό,μακριά από την έντονη φωτορύπανση των πόλεων,κάνει την επιλογή του BRESSER 150/750 πολύ καλή! Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα post,έχει εστιαστή 2" που δέχεται και φακούς 2" οι οποίοι θα δώσουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. Τα Maksutov,SCT είναι μεν πιο βραχύσωμα,ελαφριά και δίνουν καλύτερη οπτική ποιότητα,αλλά έχουν μεγάλες εστιακές αποστάσεις οπότε δίνουν πολύ στενά οπτικά πεδία. Αυτό είναι πολύ περιοριστικό για παρατήρηση εκτεταμένων αντικειμένων,αλλά και δυσκολεύουν την εκμάθηση του ουρανού και την ανεύρεση αντικειμένων. Η χρήση reducer αυξάνει μεν το πεδίο,αλλά και το κόστος μαζί με την αγορά του σωλήνα. Είναι λοιπόν σημαντικό-ειδικά για αρχάριους-ένα από τα οπτικά όργανα να δίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο,για εκμάθηση του ουρανού και πιο εύκολη αναζήτηση και εύρεση των αντικειμένων. Ένα τέτοιο πολύ καλό τηλεσκόπιο είναι το διοπτρικό SW 102/500 σε ΑΖ βάση,που έχει εστιαστή 2" και μπορεί να δώσει μεγάλα οπτικά πεδία με τον κατάλληλο φακό 2" (30-32mm).Θα δώσει καλύτερη οπτική ποιότητα από κιάλια μεγάλης διαμέτρου και ανάλογης τιμής. Ένα τέτοιο τηλεσκόπιο δεν θα παροπλιστεί,αλλά θα παραμείνει σαν βοηθητικός εξοπλισμός (για έλεγχο του seeing,αναζήτηση και εύρεση αντικειμένων και θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων) και αν αργότερα αποκτηθεί μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Το επεξεργάστηκε 26 λεπτά πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 4 λεπτά πριν Δημοσιεύτηκε 4 λεπτά πριν (επεξεργάστηκε) 41 minutes ago, fotodektis said: Είναι λοιπόν σημαντικό-ειδικά για αρχάριους-ένα από τα οπτικά όργανα να δίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο,για εκμάθηση του ουρανού και πιο εύκολη αναζήτηση και εύρεση των αντικειμένων. Παρέλειψα να σε ρωτήσω φίλε ipallis αν έχεις κιάλια στην κατοχή σου. Βοηθάνε πολύ,διότι συνήθως δίνουν μεγάλα οπτικά πεδία! Το επεξεργάστηκε 1 λεπτό πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα