Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
10 minutes ago, draculas said:

Δεν εχω βρεί ακόμα χρόνο να ασχοληθώ πολύ, αλλά αν αλλάξω/βελτιώσω κάτι θα σου στείλω!
Ένα άλλο που ξέχασα, είναι οτι επειδή με ενοχλούσαν οι "τρύπες" που έχει παντού (χειρολαβές, ανεμιστήρες, τρύπα για πρόσβαση στο κάτοπτρο) και μπαίνει σκόνη, οπότε πήρα ένα ρολό χύμα φίλτρο σκόνης για υπολογιστές απο Temu (νομίζω 100Χ50cm) και αυτοκόλλητη μαγνητική ταινία και έφτιαξα τα δικά μου custom μεγέθους φίλτρα σκόνης ;)
Κάτι σαν αυτό, αλλά μεγαλύτερο.
Βασικά στους ανεμιστήρες αν βρεις φτηνά φίλτρα σαν αυτά που σου έδειξα (140Χ140) με δύο τέτοια τους καλύπτεις και τους δύο οπότε ο αέρας που θα φυσάει μέσα στο κουτί θα είναι καθαρός.

Ναι αυτό με τους ανεμιστήρες το είχα στο μυαλό μου όπως κ τις τρύπες αριστερά κ δεξιά.Και κάπου κάποιος είπε (η εδώ η στο youtube) Για αλλαγη στα ανεμιστήρακια με αυτά από υπολογιστές ....! Θέλω να φτιάξω κ ένα κάλυμμα ξύλινο για το κυρίως το είχα δει κ αυτό στο youtube.

Το επεξεργάστηκε ο Ανταρης
  • Απαντήσεις 87
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

11 minutes ago, Ανταρης said:

Περιμένω πρώτα να έρθει κ να δω που μπορώ να το βοηθήσω.Επισης ο τύπος είχε φτιάξει κάλυμμα για το κομμάτι που κρατάει το δευτερεύον έτσι ώστε να μην μπαίνει φως ούτε από κει.Αν το βρω θα το παραθέσω το βιντεάκι αν κ νομίζω ήταν για μικρότερο (12αρι) μέχρι και παρέκταμα είχε φτιάξει από Κούβα για τα ρούχα νομίζω 🤣🤣😁

Το επεξεργάστηκε ο Ανταρης
Δημοσιεύτηκε
1 minute ago, Ανταρης said:

Ναι αυτό με τους ανεμιστήρες το είχα στο μυαλό μου όπως κ τις τρύπες αριστερά κ δεξιά.Και κάπου κάποιος είπε (η εδώ η στο youtube) Για σκάφη στα ανεμιστήρακια με αυτά από υπολογιστές ....! Θέλω να φτιάξω κ ένα κάλυμμα ξύλινο για το κυρίως το είχα δει κ αυτό στο youtube.

Στην αρχή για πρακτικούς λόγους σκεφτόμουν να τους αλλάξω με ανεμιστήρες 5V για να μπορώ να χρησιμοποιώ ένα μικρό power bank ή έναν ηλιακό φορτιστή σε όλη τη διάρκεια της μέρας, αλλά το CFM στους 5V είναι πολύ μικρότερο από τους 12V οπότε δεν θα είναι και πολύ αποτελεσματικοί ειδικά αν τους "κλείσω" και την παροχή αέρα με φίλτρο σκόνης οπότε μάλλον θα μείνουν όμως είναι, το πολύ πολύ να αντικατασταθούν στο μέλλον με άλλους 12V πιο αποδοτικούς όπως π.χ. αυτούς.
εκτός και αν βάλω στο κάτω μέρος έναν μεγάλο 200mm να ψύχει απευθείας και ομοιόμορφα όλο το κάτοπτρο και οι δυο πλαϊνοί να δουλεύουν για να βγαίνει έξω ο ζεστός αέρας, δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνω, τα σχέδια είναι πολλά! 😉
Προς το παρόν προέχει να καταφέρω να κάνω το διοφθάλμιο να εστιάσει χωρίς να αλλάξω εστιαστή, και ο ES14mm!

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
2 minutes ago, draculas said:

Στην αρχή για πρακτικούς λόγους σκεφτόμουν να τους αλλάξω με ανεμιστήρες 5V για να μπορώ να χρησιμοποιώ ένα μικρό power bank ή έναν ηλιακό φορτιστή σε όλη τη διάρκεια της μέρας, αλλά το CFM στους 5V είναι πολύ μικρότερο από τους 12V οπότε δεν θα είναι και πολύ αποτελεσματικοί ειδικά αν τους "κλείσω" και την παροχή αέρα με φίλτρο σκόνης οπότε μάλλον θα μείνουν όμως είναι, το πολύ πολύ να αντικατασταθούν στο μέλλον με άλλους 12V πιο αποδοτικούς όπως π.χ. αυτούς.
εκτός και αν βάλω στο κάτω μέρος έναν μεγάλο 200mm να ψύχει απευθείας και ομοιόμορφα όλο το κάτοπτρο και οι δυο πλαϊνοί να δουλεύουν για να βγαίνει έξω ο ζεστός αέρας, δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνω, τα σχέδια είναι πολλά! 😉
Προς το παρόν προέχει να καταφέρω να κάνω το διοφθάλμιο να εστιάσει χωρίς να αλλάξω εστιαστή, και ο ES14mm!

Πολύ καλοί φαίνονται όπως επίσης και η λύση με το μεγάλο που λες από κάτω...Μόλις το δουλέψω λίγο και το κατανοήσω πλήρως θα το ρυθμίσω.Τωρα ακόμα "μαζεύω ιδέες " 😁😎 Ναι ο Αντώνης μου πρότεινε τον 14αρη κ πιστεύω ότι είναι τρομερή προσθήκη!!!

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Α! ο φίλος που έκανε την λεκάνη για τα άπλυτα dew shield/φωτοχιτώνιο!
Το είχα δει και εγώ το βίντεο, εξαιρετικός! ;)
Νομίζω το πιο απαραίτητο από όλα είναι η προστασία του δευτερεύοντος καθώς σε όλα τα truss είναι εντελώς εκτεθειμένο και εκεί θα βοηθήσει η εύρεση του κατάλληλου πλαστικού δοχείου για να γίνει πατέντα ώστε να κουμπώνει στην αράχνη, να κλείνει το καπάκι και να προστατεύει το δευτερεύον και απο χτυπήματα και από σκόνη, φαίνεται ότι έχει κάνει κάτι παρόμοιο στο 19:50, επίσης δες εδώ για ιδέες.
Επίσης προσπάθησε να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε με κόλλα ή αυτοκόλλητο, γιατί στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες δεν είναι και οι καλύτερες και αν μείνει π.χ. μέσα σε αυτοκίνητο ή εκτεθειμένο στο βουνό ή σε καμιά ταράτσα με ήλιο και ζέστη, τα αυτοκόλλητα θα αρχίσουν να ξεκολλάνε και θα βρεθείς να καθαρίζεις τις κόλλες τους από παντού.
Το αναφέρω γιατί ο φίλος με την λεκάνη μένει στην Ντακότα των Ηνωμένων πολιτειών που αν και μπορεί να έχουν και εκεί καύσωνες, δεν έχουν την συνεχόμενη ζέστη 8 μήνες τον χρόνο που υπάρχει στις μεσογειακές χώρες και π.χ. το duct tape που γέμισε το τηλεσκόπιο για να μην μπαίνει φως, εδώ δεν θα έμενε και πολύ καιρό στερεωμένο στην θέση του (σύν του ότι φαίνεται και άσχημο) 😉

• Μου αρέσει 1

Ο ES14mm 100° είναι στο site της Bresser ακόμη στα 298 ευρώ. Είναι ευκαιρία μεγάλη.

https://www.bresser.com/p/explore-scientific-1000-ar-eyepiece-14mm-2-0218414

Αν κάνετε copy paste αυτο το link στο πεδίο που λεει too expensive? στη σελίδα του ES 14mm 100° στο astroshop, θα σας το δώσουν στην ιδια τιμή (διότι απο το site της bresser δε γινεται αποστολή σε Ελλάδα) 

Έτσι ακριβώς πήρα τον δικό μου πριν 3 μήνες. Είχα γράψει αναλυτικά σε άλλα posts.

Είναι απο τα λίγα στα οποία έχει μείνει ακόμη προσφορά. Πιθανόν να τελειώσει και αυτή. Είχε και τον 30mm 82 στα 269€(!!) και τον 17mm 92° στα 398€(!!) αλλά πλέον οι προσφορές δεν υπάρχουν.

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε
4 hours ago, vagkaf said:

Έτσι ακριβώς πήρα τον δικό μου πριν 3 μήνες. Είχα γράψει αναλυτικά σε άλλα posts.

Βαγγέλη δεν είχα ιδέα, ισχύει ακόμα! μόλις τους έστειλα το link της Bresser και μου μείωσαν την τιμή για τον 14mm στα 298€
Και επειδή είμαι και άπληστος και θρασύς τους έστειλα και το κάλυμμα της Telegismos για 16"-18" που το έχουν 189€ αλλά στην First light optics το πουλάνε 89£ (περίπου 105€) αλλά απάντησαν ότι κάνουν καλύτερες τιμές μόνο από καταστήματα που βρίσκονται εντός E.E. Λογικό! Καταραμένο Brexit...
Τον παρήγγειλα πάντως, και ας αλλάξω εστιαστή το 2027!
@Ανταρης πήρα και ένα κάλυμμα για μπροστά, απλά ρίχνω ιδέες: https://www.astroshop.eu/protection-cap/geoptik-dust-cup-370mm-to-520mm/p,46802 

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε
32 minutes ago, draculas said:

Βαγγέλη δεν είχα ιδέα, ισχύει ακόμα! μόλις τους έστειλα το link της Bresser και μου μείωσαν την τιμή για τον 14mm στα 298€
Και επειδή είμαι και άπληστος και θρασύς τους έστειλα και το κάλυμμα της Telegismos για 16"-18" που το έχουν 189€ αλλά στην First light optics το πουλάνε 89£ (περίπου 105€) αλλά απάντησαν ότι κάνουν καλύτερες τιμές μόνο από καταστήματα που βρίσκονται εντός E.E. Λογικό! Καταραμένο Brexit...
@Ανταρης πήρα και ένα κάλυμμα για μπροστά, απλά ρίχνω ιδέες: https://www.astroshop.eu/protection-cap/geoptik-dust-cup-370mm-to-520mm/p,46802 

Ναι το γράφουν στους όρους. Δέχονται "αντιπροτάσεις" μόνο απο καταστήματα εντός της ΕΕ. Καλορίζικος και εσένα λοιπόν!

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
39 minutes ago, draculas said:

Δεν ξερω αν εχεις αντίστοιχο, να ξέρεις είναι κανονικό ρόπαλο, οριακά ίσος σε ύψος και βάρος με τον αδερφό του ES 20mm 100°

20250710_214449.thumb.jpg.a9a04bdfc005143c9bcc56f6173a1a17.jpg

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω αλλά τα είχα ψάξει και ήταν στην λίστα για πολύ καιρό, οπότε ξέρω ότι μοιάζει περισσότερο σαν τηλεφακός για φωτογραφική παρά για προσοφθάλμιο. 
Σκεφτόμουν για ένα προσοφθάλμιο για πολύ ευρύ πεδίο, ίσως πάνω από 30-35mm αλλά το κόστος είναι όσο ένα 10" dob, οπότε αποφάσισα να πάω στην αντίθετη κατεύθυνση, στα 14mm που λόγω των 100° έχει και πάλι ευρύ πεδίο αλλά και καλή μεγέθυνση για τις λεπτομέρειες και το πολύ πολύ με έναν barlow 2X δίνει και περισσότερες επιλογές.
Νομίζω πάντως από όλη τη σειρά, το 14mm είναι το πιο χρήσιμο και value for money.

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε
4 hours ago, draculas said:

Πολύ καλό το κάλυμμα!! Καλορίζικος ο  14αρης !!! Ριχνε ιδέες εσύ ο Αντώνης θα την πληρώσει τη νύφη 🤣🤣🤣 Βλέπω να έρχεται με μπαγκαζιερα 🤣🤣😎

• Χαχα 1
Δημοσιεύτηκε
3 hours ago, draculas said:

Δεν έχω αλλά τα είχα ψάξει και ήταν στην λίστα για πολύ καιρό, οπότε ξέρω ότι μοιάζει περισσότερο σαν τηλεφακός για φωτογραφική παρά για προσοφθάλμιο. 
Σκεφτόμουν για ένα προσοφθάλμιο για πολύ ευρύ πεδίο, ίσως πάνω από 30-35mm αλλά το κόστος είναι όσο ένα 10" dob, οπότε αποφάσισα να πάω στην αντίθετη κατεύθυνση, στα 14mm που λόγω των 100° έχει και πάλι ευρύ πεδίο αλλά και καλή μεγέθυνση για τις λεπτομέρειες και το πολύ πολύ με έναν barlow 2X δίνει και περισσότερες επιλογές.
Νομίζω πάντως από όλη τη σειρά, το 14mm είναι το πιο χρήσιμο και value for money.

Ο 14 κορυφή επίσης καλη πρόταση και ο 9 !! 

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης