Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλη την αστροπαρέα!

Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίζει πάρα πολύ να προβληματίζομαι για τον κόσμο. Δηλαδή, για το τι είναι, το πόσο ψεύτικος ή αληθινός είναι και το πως να τον καταλάβω καλύτερα. Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να μας τα δώσει η φυσική και γενικότερα η επιστήμη. Οπότε μου αρέσει να μελετάω για τις νέες προτάσεις για μια θεωρία των πάντων και τις νέες ερμηνείες για το τι είναι η πραγματικότητα. Έχω αρχίσει να μελετάω τα μαθηματικά της γενικής θεωρίας της σχετικότηας(πράγμα δύσκολο), εαν και έχω κάνει ας πούμε τα πολύ βασικά. Μετά η άλλη μου μεγάλη αγάπη είναι η μηχανική. Το πως μπορώ να λύσω προβλήματα. Μπορώ να καταλάβω τα μαθηματικά εδώ στην αρχή, αλλά και πάλι δεν ξέρω εαν μαθαίνω πράγματι κάτι. Μου αρέσει να παντρεύω αυτά τα δύο με την αστρονομία, την διαστημική, την αστροφωτογραφία και ότι άλλο με εκφράζει και μπορούν να προσγειώσουν το μη-ανθρώπινο στα μυαλά ενός μαθητή πρώτης λυκείου. Αυτός ήταν και ο λόγος όπου εγώ με κάτι άλλα παιδά, φτιάξαμε το πρόγραμμα startouch, το οποίο, ελπίζω να φτάσει στο σημείο που το ονειρεύομαι(θα σας ενημερώσω για εξελίξεις).Και εδώ είναι το πρόβλημα: Έχω γράψει τετράδια σημειώσεων, δεκάδες ώρες βίντεο και online διαλλέξεων και πάλι, δεν ξέρω εαν αυτός είναι ο σωστός τρόπος να μαθάινω. Εσείς οι μεγαλύτεροι που έχετε και μεγαλύτερη εμπειρία στον χώρο, τι πιστέυετε; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος κάποιος να κατανοήσει ένα concept? Θα ήθελα να φτιάξω ένα κριτήριο όπου θα τεστάρω το κάθετί που έμαθα για να δω εαν πράγματι το έχω κατανοήσει και μπορώ να το εφαρμόσω. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Μου φαίνεται βουνό. Σήμερα δεν μαθαίνουμε πραγματικά. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μαθαίνουμε. Η πραγματική γνώση χρειάζςεται σκέψη, δουλειά και στόχο. Θα σας πω και τις δικές μου ιδέες, αλλά πρώτα θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας:

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
1 hour ago, Startoucher101 said:

Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίζει πάρα πολύ να προβληματίζομαι για τον κόσμο. Δηλαδή, για το τι είναι, το πόσο ψεύτικος ή αληθινός είναι και το πως να τον καταλάβω καλύτερα. Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να μας τα δώσει η φυσική και γενικότερα η επιστήμη. 

Φίλε Μάνο καλησπέρα!

Πολύ καλά κάνεις και προβληματίζεσαι για τον "κόσμο"!

Και εγώ είχα παρόμοιες ερωτήσεις και αναζητήσεις από την παιδική μου ηλικία και εντάθηκαν στην εφηβική,στην οποία βρίσκεσαι εσύ αυτή την περίοδο της ζωής σου.

Έχοντας σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ασχοληθεί και με την Αστρονομία,μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η Φυσική,τα Μαθηματικά,η Αστρονομία,η Κοσμολογία και γενικότερα οι φυσικές και εφαρμοσμένες θετικές επιστήμες ασχολούνται με την "υλική" διάσταση και αντίληψη του κόσμου (χωρόχρονος+υλοενέργεια) και της ζωής...

Η ζωή είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και δεν αρκεί να έχει κάποιος υψηλή διανοητική νοημοσύνη (IQ),χρειάζεται και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) και γενικά μια όσο γίνεται πιο γενική και σφαιρική αντίληψη του κόσμου και της ζωής!

Από προσωπική εμπειρία σου λέω ότι πάρα πολλοί επιστήμονες με εξαιρετικές επιδόσεις στις φυσικές επιστήμες,έχουν δυστυχώς χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη...

Αδυνατούν στην πράξη να κατανοήσουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους...

Λίγοι κατάφεραν να ξεφύγουν από την παγίδα του "η επιστήμη θα τα εξηγήσει όλα και κυρίως θα τα λύσει όλα".

Στα 61 μου χρόνια και έχοντας ζήσει πολλά και αλληλεπιδράσει με πολλούς ανθρώπους,θα σου δώσω μια συμβουλή από την εμπειρία της ζωής μου και πολλών άλλων ανθρώπων που γνώρισα:

=> Επένδυσε στις φυσικές επιστήμες για τις σπουδές σου και την επαγγελματική σου αποκατάσταση,αλλά μην κάνεις το λάθος να βασίσεις τις υπαρξιακές σου αναζητήσεις μόνο σε αυτές!

=> Προσπάθησε να κατανοήσεις τον εαυτό σου,τα συναισθήματά σου,τους συνανθρώπους σου,τις ανθρώπινες σχέσεις.

Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από την κατανόηση των φυσικών νόμων και της "υλιστικής" αντίληψης του κόσμου και της ζωής!

Με αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον για την νεολαία μας,που ζει σε μια σκοτεινή πνευματικά εποχή,παρά τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα!

Φιλικά-Κώστας 🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 3

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Η συνείδηση είναι κάτι που πιθανόν δεν θα ζήσω αρκετά για να δω την επεξήγηση της. Μακάρι το ανάποδο. Μέχρι τότε, η φιλοσοφία και τα ανθρώπινα συναισθήματα θα μπορούν να εξηγήσουν τον κόσμο. Τον ανθρώπινο κόσμο, ο οποίος δεν ειναι ο πραγματικός και περιορίζεται από τις ανθρώπινες αίσθησης, γνώσεις και νοημοσύνη. Όποτε, τα συναισθήματα και ο ανθρωποσ , μπορεί να ειναι κάτι πολύ μικρό σε όλο το σύμπαν, αλλα μιας και είμαστε άνθρωποι, θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά. Χωρίς την ανθρώπινη «αφέλεια» η ζωή δεν θα έχει κάποιο νόημα. Είμαστε φτιαγμένοι για να εξηγήσουμε και να γνωρίσουμε τον κόσμο ως έναν βαθμό. Δεν σημαίνει αυτό όμως πως η καρδιά και ο νους του ανθρώπου ειναι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει τέτοια πληροφορία.

Το επεξεργάστηκε ο Startoucher101
Δημοσιεύτηκε
5 minutes ago, Startoucher101 said:

Όποτε, τα συναισθήματα και ο ανθρωποσ , μπορεί να ειναι κάτι πολύ μικρό σε όλο το σύμπαν, αλλα μιας και είμαστε άνθρωποι, θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά. Χωρίς την ανθρώπινη «αφέλεια» η ζωή δεν θα έχει κάποιο νόημα. Είμαστε φτιαγμένοι για να εξηγήσουμε και να γνωρίσουμε τον κόσμο ως έναν βαθμό. Δεν σημαίνει αυτό όμως πως η καρδιά και ο νους του ανθρώπου ειναι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει τέτοια πληροφορία.

Μην συγκρίνεις τις διαστάσεις του ανθρώπου και τα συναισθήματα-συνείδηση με το μέγεθος του υλικοενεργειακο-χωροχρονικού κόσμου.

Ο σκοπός της ζωής μας δεν είναι μόνο η διανοητική εξήγηση-ερμηνεία του κόσμου.

Όταν λέμε "γνωρίζουμε" τον κόσμο σημαίνει και βιώνουμε-σχετιζόμαστε με τον κόσμο.

Και εδώ είναι η πολυπλοκότητα και η δυσκολία.

• Μου αρέσει 2

Δημοσιεύτηκε
11 minutes ago, Startoucher101 said:

Χωρίς την ανθρώπινη «αφέλεια» η ζωή δεν θα έχει κάποιο νόημα.

Όταν λες ανθρώπινη  "αφέλεια" τί εννοείς;

Καλησπέρα και απο μένα!

Το Checklist της Πραγματικής Γνώσης

Εξήγησε το concept με απλά λόγια (σαν να μιλάς σε ένα παιδί). Αν κομπιάζεις ή χρησιμοποιείς δύσκολους όρους για να καλυφθείς έχεις δρόμο ακόμα.

Απόδειξη από το Μηδέν: Κλείνεις βιβλία και YouTube. Να παραγάγεις τη βασική εξίσωση ή τη λύση σε ένα λευκό χαρτί μόνος σου. Μια δύο τρεις θα το καταφέρεις

Μακριά απο ΑΙ !!!!!

Οπτικοποίηση (Σχήματα): Το 50% της λύσης/κατανόησης 

Να πηγαίνεις τις ασκήσεις ένα βήμα ή και πολλά βήματα παραπέρα.

Βαλε χρώμα. Το χρώμα στα πάντα δίνει ζωή και διώχνει το άγχος. Άλλωστε και η ζωή όπως και το φως είναι η εξαίρεση στο σκοτάδι του Σύμπαντος.

Screenshot_20260402_211725_SamsungNotes.thumb.jpg.2938f78ba86a3ce9b60fd7c16c7404d2.jpg

Screenshot_20260402_211806_SamsungNotes.thumb.jpg.da569ee5b46cb4f616119b7a99d02d7e.jpg

Screenshot_20260402_211840_SamsungNotes.thumb.jpg.03c11cebd88fb1c496c2ea7f495ca4e1.jpg

Screenshot_20260402_211905_SamsungNotes.thumb.jpg.9650a9ec4bb27962882b18109e69aa30.jpg

Screenshot_20260402_211931_SamsungNotes.thumb.jpg.06affdbc13aae9926931ec3d11bba762.jpg

Screenshot_20260402_211949_SamsungNotes.thumb.jpg.f9ad6e8de8128896338841221d72fa42.jpg

Screenshot_20260402_212033_SamsungNotes.thumb.jpg.5aeec624d2d6e6e6b06ba755617fb8e3.jpg

Screenshot_20260402_220047_SamsungNotes.thumb.jpg.bb8699e0940c40d68aa8457abd9f71e0.jpg

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε
34 minutes ago, fotodektis said:

Όταν λες ανθρώπινη  "αφέλεια" τί εννοείς;

Τώρα εδώ αυτό δεν μπορούσα να το εξηγήσω ακριβώς. Μπορεί να νιώθουμε πως τα συναισθήματα μας, η ζωή μας είναι κάτι πολύ μικρό μπροστά στο σύμπαν, ανούσιο και σε πολλα εισαγωγικά ανόητο, εξού και ο όρος αφέλεια που δεν διατύπωσα σωστά.

Δημοσιεύτηκε
9 minutes ago, Startoucher101 said:

Μπορεί να νιώθουμε πως τα συναισθήματα μας, η ζωή μας είναι κάτι πολύ μικρό μπροστά στο σύμπαν, ανούσιο και σε πολλα εισαγωγικά ανόητο, εξού και ο όρος αφέλεια που δεν διατύπωσα σωστά.

Η ζωή μας και οι διαστάσεις του Σύμπαντος είναι διαφορετικά πράγματα για να τα συγκρίνουμε.

Για τον καθένα από εμάς,ο εαυτός μας και οι άνθρωποι με τους οποίους σχετιζόμαστε είναι "σύμπαντα" από μόνα τους.

Και καθορίζουν τη ζωή μας πολύ περισσότερο από τις φυσικές διεργασίες στο υπόλοιπο Σύμπαν.

Έτσι οι ζωές μας,οι συνειδήσεις μας,οι σκέψεις,τα συναισθήματά μας κλπ. καθορίζουν πολύ περισσότερο την αίσθηση του κόσμου στον οποίο ζούμε,από την διανοητική κατανόηση του "έξω" κόσμου.

Οπότε δεν είναι ανόητα και αφελή όλα αυτά,αντίθετα είναι τα πλέον σημαντικά! 🙂

• Μου αρέσει 1

Δημοσιεύτηκε

Θα συμφωνήσω με το Vagkaf σε όλα! Ο λόγος που ήμουν πολύ καλός στην ανατομική ήταν αυτός ακριβώς ότι διάβαζα πρώτα το έβαζα στο χαρτί με διαφορετικά χρώματα έντονα κ όταν τελείωνα το σχέδιο το προχωρούσα από μόνος μου στο περίπου με τη φαντασία μου .Δηλ πως θα είναι στο περίπου το παρακάτω πριν το διαβάσω.Ειχε πλάκα ξέρεις κάτι όμως? Μετά από τόσα χρόνια είναι σαν σήμερα ζωντανά στη μνήμη μου. 😁😎

Δημοσιεύτηκε

Και με τον fotodekti επίσης!! Κυρίως αυτό με το IQ & EQ είναι πολύ σημαντικό ..... Παρατηρούμε ότι δεν είναι αναλογικά ισόποσα μεταξύ τους πάντα ....ενίοτε το EQ απουσιάζει η είναι πολύ μικρό .... Παρόλο που το IQ είναι υψηλό 

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης