Jump to content

Αγορά τηλεσκόπιου Maksutov αρχάριος

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετίζω το φόρουμ με λένε Γιάννη και σκέφτομαι να μπω και γω στον κόσμο των άστρων. Έχει καμία βδομάδα καθόμουν και κοιτούσα το φεγγάρι με ένα μονοκυαλο από temu… Την επόμενη μέρα ξεκίνησα να ψάχνω για τηλεσκόπιο. Με λίγο ψάξιμο και ΑΙ έμαθα ότι μπορώ να δω νεφελώματα,  Κρόνο , Δια , φεγγάρι (και πολλά άλλα μάλλον που δεν τα γνωρίζω ακόμα). Κοιτάω τα

Skywatcher Maksutov Telescope Mc 127/1500  και

Skywatcher Maksutov Telescope MC 102/1300

Διάβασα ότι δεν χρειάζονται κάποια συντήρηση είναι μικρά και ότι κάνουν και για επίγεια παρατήρηση με ένα φακό για το αριστερά-δεξιά.

Η ερώτηση μου είναι θα μπορώ να δω νεφελώματα η δεν κάνει ?

Στον Δια θα βλέπω τις ζώνες του ?

Στον Κρόνο θα ξεχωρίζει το Χάσμα Cassini?

Αξίζουν η είναι υπερβολικά για αυτά που αναφέρω?

Δημοσιεύτηκε

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-dobson-telescope-n-200-1200-skyliner-classic-dob/p,4440?utm_source=google&utm_medium=cpc&_ids_injected=1&_gl=1*1r12v4g*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAjwhNbTBhB4EiwAsFSg-kaEFoSM5ZLGIKz3-HXvKdyxxoqD23qCgiaNvSt6rgOidfk244NSLhoCVW4QAvD_BwE&gbraid=0AAAAAqwBKDpzWkMdbqiB_soEhAirXQPsg

Μην το σκέφτεσαι καθόλου. Ό,τι καλύτερο για κάποιον αρχάριο. Συν ένα laser collimator για την ευθυγράμιση των κατόπτρων, μια εύκολη διαδικασία για την οποία θα βρείς άπειρα βίντεο στο youtube για το πως γίνεται.. Αν το βρεις και μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση, είναι ό,τι πιο value for money κυκλοφορεί στην αγορά.
Καλωσήρθες.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά βαρύ και ογκώδες και θα είναι δύσκολο στην μεταφορά συν ότι δεν κάνει και για επίγεια παρατηρήση .

Αυτά που ανέφερα είναι ικανοποιητικά? 

Έχω δει και το 

Acuter maksutov telescope MC 127/1359 Voyager MAK127-FAST

Αξίζει κάποιο από αυτά η να δω κάτι άλλο?

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Φίλε Γιάννη καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία! 🙂

Τα καταδιοπτρικά,όπως τα Maksutov,έχουν μεν σημαντικά πλεονεκτήματα,όπως πολύ καλή οπτική ποιότητα,μικρό όγκο,είναι κλειστού τύπου,αλλά έχουν και το σοβαρό μειονέκτημα-ειδικά για έναν αρχάριο-του μικρού (στενού) οπτικού πεδίου.

Αυτό θα σε δυσκολέψει αρκετά στο να βρίσκεις εύκολα τους στόχους,όταν κάνεις χειροκίνητη αναζήτηση...

Επίσης εκτεταμένα αντικείμενα όπως ανοιχτά αστρικά σμήνη και κάποια μεγάλα νεφελώματα π.χ Ωρίωνα,δεν θα χωρούν ολόκληρα στο οπτικό σου πεδίο.Θα χρειαστεί extra αγορά focal reducer,αλλά και πάλι το οπτικό πεδίο ενός τηλεσκοπίου μικρής σχετικά εστιακής δεν θα το έχουν.

Για έναν αρχάριο είναι σημαντικό να έχει ένα οπτικό εργαλείο με μεγάλο οπτικό πεδίο,ώστε να μάθει τον ουρανό και να μην δυσκολεύεται ιδιαίτερα να βρίσκει τους στόχους που θέλει να παρατηρήσει.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το παρακάτω πολύ χρήσιμο εργαλείο για να βλέπεις οπτικά πεδία,κόρες εξόδου (exit-pupils) κλπ.

https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

Έχεις κιάλια;

Επίσης για την διάμετρό τους κοστίζουν αρκετά περισσότερο απο τα κλασικά νευτώνια!

Όπως έγραψε και ο φίλος Αποσπερίτης παραπάνω,τα νευτώνια με βάση dob έχουν το καλύτερο value for money,διότι έχουν σημαντικά μικρότερο κόστος για την διάμετρο του πρωτεύοντος κατόπτρου,η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσα αντικείμενα θα βλέπεις και με τί ανάλυση (λεπτομέρειες).

Όσο μεγαλύτερη η διάμετρος,τόσο πιο αμυδρά-άρα και περισσότερα-αντικείμενα θα βλέπεις και με περισσότερες λεπτομέρειες!

Επίσης υπο καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing) η μεγαλύτερη διάμετρος επιτρέπει και αύξηση της μεγέθυνσης μέχρι ενός ορίου.

Μέχρι ποιό χρηματικό ποσό μπορείς να διαθέσεις; Υπολόγισε και την αγορά προσοφθάλμιων φακών.

Φιλικά-Κώστας 🙂

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Ένα τηλεσκόπιο που μπορεί να σου δώσει πολύ μεγαλύτερο οπτικό πεδίο και είναι πολύ καλό και για επίγεια παρατήρηση είναι αυτό:

SW 102/500+AZ-3 βάση

Είναι διοπτρικό,δεν χρειάζεται ρυθμίσεις και είναι κλειστού τύπου.Βέβαια υστερεί σε οπτική ποιότητα σε σχέση με ένα Mak,αλλά είναι καταλληλότερο λόγω του μεγάλου οπτικού πεδίου του για έναν αρχάριο.

Επίσης δεν θα παροπλιστεί αν αγοραστεί αργότερα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο,διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το μεγάλο σαν βοηθητικός εξοπλισμός,για έλεγχο του seeing,εκμάθηση του ουρανού,αναζήτηση και εύρεση των αντικειμένων και παρατήρηση μεγάλων οπτικών πεδίων.

Είναι λοιπόν τηλεσκόπιο για μια ζωή,αληθινό πολυεργαλείο!

Δημοσιεύτηκε

Επίσης κάτι πολύ σημαντικό:

Απο τί ουρανό θα παρατηρείς συνήθως;

Θα έχεις αρκετή φωτορύπανση;

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας στην αρχή έλεγα να πάρω κάτι γύρω στα 150€ αλλά όσο ψάχνω βλέπω ότι μάλλον πρέπει να δώσω 400με 500€ για να πάρω κάτι αξιόλογο.

Τώρα ερώτηση

1 όσο ποίο μεγάλος είναι ο φακός μπαίνει περισσότερο φως και βλέπω ποίο καθαρά αυτό που στοχεύω ?

2 όσο ποίο μεγάλη είναι η εστιακή απόσταση έρχεται ποιο κοντά στο μάτι?

Σωστά τα έχω στο μυαλό μου η κάνω λάθος?

Η παρατήρηση θα γίνεται σε πόλη από ταράτσα τις περισσότερες φορές, αλλά και από χωριό και θάλασσα ποίο σπάνια 

Η εικόνα που θα έχω στο μάτι θα είναι αυτή?

16 hours ago, skouf said:

1 όσο ποίο μεγάλος είναι ο φακός μπαίνει περισσότερο φως και βλέπω ποίο καθαρά αυτό που στοχεύω ?

2 όσο ποίο μεγάλη είναι η εστιακή απόσταση έρχεται ποιο κοντά στο μάτι?

Σωστά τα έχω στο μυαλό μου η κάνω λάθος?

Καλημέρα Γιάννη!

1) Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του αντικειμενικού φακού στα διοπτρικά τηλεσκόπια ή αντίστοιχα η διάμετρος του πρωτεύοντος κατόπτρου στα κατοπτρικά,τόσο αυξάνει:

-Η φωτοσυλλεκτικότητα: δηλαδή τόσο περισσότερο φως μαζεύει το τηλεσκόπιο,οπότε τα αντικείμενα φαίνονται πιο φωτεινά και συνεπώς εμφανίζονται και πιο αμυδρά αντικείμενα σε σχέση με μικρότερη διάμετρο.Τελικά βλέπεις περισσότερα αντικείμενα!

-Η διακριτική ικανότητα: δηλαδή η ικανότητα να διαχωρίζονται "κοντινά" μεταξύ τους αντικείμενα σαν διαφορετικά και άρα να "σπάνε" πιο εύκολα και αποτελεσματικά διπλά ή και πολλαπλά άστρα στα επιμέρους τους, ενώ με μικρότερη διακριτική ικανότητα φαίνονται σαν ένα.

=> Συνέπεια της μεγαλύτερης ικανότητας διαχωρισμού,είναι να φαίνονται και περισσότερες λεπτομέρειες σε όλα τα αντικείμενα!

Η μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα δεν πρέπει να συγχέεται με την οξύτητα,δηλαδή την καθαρότητα της εικόνας.

Η οξύτητα έχει να κάνει με την ποιότητα των οπτικών του τηλεσκοπίου,τον εστιακό λόγο f,την ποιότητα των προσοφθάλμιων,την σωστή ευθυγράμμιση όλων των οπτικών και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing) που επικρατούν στο τμήμα του ουρανού που γίνεται η παρατήρηση.

Για να αναδειχθεί όμως η διακριτική ικανότητα του τηλεσκοπίου,πρέπει να συντρέχουν όλοι οι παραπάνω λόγοι, δηλαδή δεν αρκεί μόνο η διάμετρος,πρέπει να φαίνεται και το είδωλο καθαρό,δηλαδή με οξύτητα.

2) Όσο μεγαλώνει η εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου-για δεδομένη εστιακή απόσταση προσοφθάλμιου-αυξάνει η μεγέθυνση,δηλαδή μεγαλώνει το μέγεθος του ειδώλου και άρα φαίνεται πιο "κοντά".

=> Όμως αυτό που παίζει ρόλο είναι ο συνδυασμός της εστιακής απόστασης του τηλεσκοπίου με την εστιακή απόσταση του προσοφθάλμιου!

Μεγέθυνση=εστιακή απόσταση τηλεσκοπίου/εστιακή απόσταση προσοφθάλμιου.

Δημοσιεύτηκε

Η εικόνα που θα έχεις στο μάτι π.χ για τον Κρόνο που εμφανίζεται στη φωτογραφία που παρέθεσες,εξαρτάται απο τα προαναφερθέντα:

Διάμετρος, ποιότητα οπτικών, διαύγεια και σταθερότητα της ατμόσφαιρας.

=> Μπορείς να βλέπεις πολύ πιο καθαρές εικόνες του Κρόνου και με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες!

Αλλά όσο μειώνεται η διάμετρος του πρωτεύοντος κατόπτρου και η ποιότητα της ατμόσφαιρας,τόσο μειώνεται και η ποιότητα των ειδώλων που θα παίρνεις.

Στη Σελήνη και στους φωτεινούς πλανήτες (Δία,Κρόνο,Άρη) και με μικρής διαμέτρου τηλεσκόπιο μπορείς να δεις εικόνες με οξύτητα (οπως και άλλων αντικειμένων), περιορίζονται όμως οι λεπτομέρειες που θα βλέπεις,οπως και η μέγιστη μεγέθυνση που μπορείς να βάλεις.
Σε αυτό βέβαια παίζουν αποφασιστικό ρόλο όπως τόνισα και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες!

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις που έκανες

Βλέπω αυτήν την φωτογραφία του Νίκου

https://www.astrovox.gr/gallery/image/25741-core-of-the-heart-nebula-ic1805/

Την έχει τραβήξει με το Skywatcher ed72?

Τα χρώματα θα είναι έτσι στο μάτι η έχει επεξεργασία η φώτο ?

Άρα με αυτό που προτείνεις (SW 105/500)θα έχω αυτά τα αποτελέσματα ?

Βέβαια δεν το βρίσκω σε 105 αλλά σε 102/500 και είδα και αυτό

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-telescope-ac-120-600-az-pronto/p,87648#specifications

Συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός 

40 minutes ago, skouf said:

Άρα με αυτό που προτείνεις (SW 105/500)θα έχω αυτά τα αποτελέσματα ?

Βέβαια δεν το βρίσκω σε 105 αλλά σε 102/500 και είδα και αυτό

Συγνώμη για την λάθος πληκτρολόγηση-τη διόρθωσα-το SW 102/500 εννοούσα!

Το τηλεσκόπιο αυτό το έχω 9 χρόνια και έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος!

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό:

Τέτοια τηλεσκόπια μικρής εστιακής απόστασης (εστιακού μήκους) ΚΑΤΩ των 500mm,τα χρησιμοποιούμε κυρίως για το ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ που δίνουν!

Όχι σαν βασικά όργανα γενικής παρατήρησης!

Αν ξαναδιαβάσεις προσεκτικά τί έχω γράψει,θα καταλάβεις καλύτερα γιατί να επιλέξεις κάτι τέτοιο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αργότερα,αν αγοραστεί στο μέλλον μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, παράλληλα σαν βοηθητικός εξοπλισμός!

Ενώ άλλα λίγο πιο μεγάλα, με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση, όπως το 120/600 κλπ.μπορεί να παροπλιστούν, λόγω μεγαλύτερου όγκου και βάρους...

Ο συνδυασμός μικρού σχετικά μεγέθους και βάρους,με το μεγάλο οπτικό πεδίο κάνει το 102/500 πιο χρήσιμο και μακροβιότερο,σε σχέση με το 120/600 ή κάποιο άλλο!

Το 102/500 το πήρα 7 χρόνια αργότερα από το SW dob 254/1200, που εξακολουθεί να παραμένει το βασικό τηλεσκόπιο απαιτητικής παρατήρησης.

Το 102/500 εξυπηρετεί άλλον σκοπό από αυτόν του 254/1200.

Τα έχω γράψει παραπάνω.

Αν είναι να πάρεις 1 τηλεσκόπιο μόνο στη ζωή σου,που να κάνει και για επίγεια παρατήρηση και να είναι φορητό, απέφυγε το 120/600 και πάρε το Mak SW 127/1500.

Είναι σημαντικά ελαφρύτερο και με αρκετά καλύτερη οπτική απόδοση από το 120/600.

Στα αχρωματικά διοπτρικά όσο αυξάνει η διάμετρος,μεγαλώνουν και τα οπτικά σφάλματα π.χ χρωματική εκτροπή κλπ.

• Μου αρέσει 1

Φίλε καλησπέρα   το αποτέλεσμα που βλέπεις στην φωτογραφία του Νίκου με ed 72  ειναι   αστροφωτογραφια  αποτελεσμα πολλών λεπτών έκθεσης  με ειδικά φίλτρα και ευαίσθητες κάμερες  και επεξεργασιας σε υπολογιστή  για να αποτυπωθούν αυτά τα χρώματα οι δομές και οι λεπτομέρειες ...    

Σε καμία περίπτωση το μάτι δεν θα δει αυτά  με τόσο μικρης διαμετρου τηλεσκοπιο .

Προσωπικά έχω το  102/500  είναι ένα πολύ βολικό τηλεσκόπιο για εκδρομές  και γρηγορης παρατήρησης   οι δυνατότητες του είναι κύριος τα αστρικά εκτεταμένα  σμήνη και σάρωση του ουρανού  λογι του ότι είναι βραχύσωμο και αποδιδει  μικρή μεγένθυση και τεράστιο πεδίο  .    

Η διάμετρος 4" είναι οριακά αποδεκτή  για dso και θελει σκοτεινό ουρανό επαρχεία για να δεις  νεφελώματα    και σε καμία περίπτωση όπως της φωτογραφίας του Νίκου    τα νεφελώματα και οι γαλαξίες στην παρατήρηση πάντα φαίνονται ως  λευκά νέφη  ακόμη και με πολύ μεγάλης διαμέτρου τηλεσκόπια     ,  δυστυχώς το χρώμα σε αυτά το απαθανατίζει η  φωτογραφία  όχι το ανθρώπινο μάτι .

Με το 102/500   μπορείς να δεις του μεγάλους πλανήτες  Σελήνη, Δία, Κρόνο    τον πύρινα του γαλαξία της Ανδρομέδας   το νεφέλωμα του Ωρίωνα   και   λιγα ακόμη  φωτεινά νεφελώματα    απο σκοτεινό ουρανό  .   

Όλοι λέμε πως για αξιοπρέπες παρατήρηση χρειάζεται διαφραγμα από 8" και πάνω  .   

Σε ένα άλλο τοπικ απαντησα το παρακάτω  το οποίο θα απαντήσει  και στα δικά σου ερωτήματα .

ΥΓ )  φωτό 1    102/500 

Φωτό 2      sct 8"     

ΥΓ2)  στο 102/500 θα βοηθήσει πολύ ένα φίλτρο frige killer   που θα σβήσει λίγο  το μπλε μωβ χρώμα σε φωτεινά αντικείμενα  λογο αχρωματικού τηλεσκοπίου όπως και στις 100-150Χ μεγένθυση που ειναβαπαρςρητα για την παρατήρηση των πλανητών 

IMG20260423233733.jpg

IMG20260529223700.jpg

Το επεξεργάστηκε ο τσιαγκας προδρομος
  • Μου αρέσει 1

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε

Το sct8 πρέπει να τα σπάει!!

Τώρα θεωρητικά το 120/600 δεν είναι ανώτερο από το 102/500 ? 

Η διαφορά στην τιμή δεν είναι και τεράστια 

Δεν ξέρω αλλά κάτι με τραβάει προς το Μακ

Κάτι τέτοιο θα δω με τα μοντέλα που ανέφερα ποιο πάνω η μόνο με Μακ?

Και κάτι ακόμα προς το τέλος του βίντεο, αυτό είναι που λέτε το seeing ?

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης