Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24, 2006 α) Χτες, ενώ παρατηρούσα από σκοτεινή περιοχή, μεταξύ 22:00 και 23:00 (ώρα Ελλάδας), είδα τρία μετέωρα που μου φάνηκε να είχαν κοινή προέλευση στο η της Μεγάλης Άρκτου. Ένα τέταρτο πέρασε από το πεδίο του προσοφθαλμίου μου (το τρίτο στην...αστρονομική μου καριέρα) αν και δεν μπόρεσα να εντοπίσω την πηγή του. Επειδή ποτέ άλλοτε δεν μου έτυχε να δω τρία μετέωρα με κοινή πηγή μέσα σε μία ώρα και να μην γνωρίζω για βροχή μετεώρων εκείνη τη μέρα, καθώς οι Λυρίδες ήταν στις 22 Απριλίου και το η της Μεγάλης Άρκτου δεν έχει σχέση με αυτές, ρωτώ μήπως κανείς παρατήρησε χτες βράδυ κάτι παρόμοιο, ή αν γνωρίζει για κάποια βροχή μετεώρων που δεν γνωρίζω. Τα μετέωρα ήταν αρκετά λαμπερά, το ένα γύρω στο 2ο μέγεθος, τα άλλα μάλλον εξίσου. β) Απλά αναφέρω την παρατήρησή μου για τον κομήτη 73P/Schwassmann-Wachmann (το κομμάτι Β). Στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) φαινόταν με τα κυάλια (10x50) και η ουρά του είχε μήκος σχεδόν 1 μοίρα! Με τηλεσκόπιο 130mm ο πυρήνας φαινόταν καθαρά, σαν άστρο με άλω. Η εκτίμησή μου για το μέγεθος είναι 8.5-8.7. Το Spaceweather.com αναφέρει πως το κομμάτι Β έχει σπάσει στα δύο - το δεύτερο κομμάτι δεν το είδα. Προτείνω ανεπιφύλακτα την παρατήρηση του κομήτη, είναι το highlight των ημερών. Αύριο θα ψάξω και για το κομμάτι C. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Stefanis Nikos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 Σε ποια περιοχη του ουρανου φαινεται ο κομητης και τι ωρα περιπου? Παρακαλαμε να μην βρεξει για να μην πνιγουμε...παρακαλαμε να βρεξει να εχουμε νερο να πιουμε... Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Rigelian Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=701184&lngDtrID=252 Να οργανωθούμε? Dans chaque village un homme tend un flambeau, l΄instituteur, et un autre souffle dessus, le cure.V. Hugo Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Stefanis Nikos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 12-13 Μαιου λοιπον.Ξερει κανεις προς τα που θα φανει?Εγω ειμαι Πειραια και βλεπω "καρφι" 180(S).Οπτικο πεδιο απο 90 μεχρι 270.Εμβρυο στην παρεα αλλα τρελλαμενος.Προς το παρον χαζευω πλανητες και μερικα ανοιχτα σμηνη. Δεν βοηθαι ουτε ο ουρανος ουτε το εργαλειο.Προσπαθω..... Παρακαλαμε να μην βρεξει για να μην πνιγουμε...παρακαλαμε να βρεξει να εχουμε νερο να πιουμε... Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 Παραθέτω έναν πρόχειρο χάρτη που έφτιαξα από το Ciel. Είναι για το κομμάτι Β. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 Για τους τρεις διάττοντες που είδα περιμένω κάπαοια απάντηση. Κανείς δεν ήταν έξω Κυριακή βράδυ; Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2006 Πως μπορείς στο Cartes du Ciel να εμφανίσεις και τα 3 κομμάτια του κομήτη Εγω οταν τον επιλέγω δείχνει το αρχικό που σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 12-13 Μαϊου θα έχει mag 6.6 Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Foehammer Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Ψες εντοπισαμε το κομματι Β (Νομιζω, το μονο που μπορουσαμε να δουμε, το πιο λαμπρο) απο το σταδιο ΓΣΠ στη Λευκωσια (ουρανος.... ) Φαινοταν σχετικα καλα με 8" f/5 και 32mm παρα τον φωτισμενο ουρανο και τον αερα που επικρατουσε... Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Και εδω κάτω είχε έναν αέρα άλλο πράμα Παρατηρούσα τον Κρόνο και πήγαινε πάνω κάτω Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
babis_sougias Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 α) Χτες, ενώ παρατηρούσα από σκοτεινή περιοχή, μεταξύ 22:00 και 23:00 (ώρα Ελλάδας), είδα τρία μετέωρα που μου φάνηκε να είχαν κοινή προέλευση στο η της Μεγάλης Άρκτου. Ένα τέταρτο πέρασε από το πεδίο του προσοφθαλμίου μου (το τρίτο στην...αστρονομική μου καριέρα) αν και δεν μπόρεσα να εντοπίσω την πηγή του. Επειδή ποτέ άλλοτε δεν μου έτυχε να δω τρία μετέωρα με κοινή πηγή μέσα σε μία ώρα και να μην γνωρίζω για βροχή μετεώρων εκείνη τη μέρα, καθώς οι Λυρίδες ήταν στις 22 Απριλίου και το η της Μεγάλης Άρκτου δεν έχει σχέση με αυτές, ρωτώ μήπως κανείς παρατήρησε χτες βράδυ κάτι παρόμοιο, ή αν γνωρίζει για κάποια βροχή μετεώρων που δεν γνωρίζω. Τα μετέωρα ήταν αρκετά λαμπερά, το ένα γύρω στο 2ο μέγεθος, τα άλλα μάλλον εξίσου. Την ώρα που αναφέρεις παρατηρούσα αν θυμάμαι καλά τον Μ51 που είναι σχετικά κοντά στον η της Μεγάλης Άρκτου,αλλά δεν πρόσεξα κανένα μετέωρο.Ίσως βέβαια να ήμουν απορροφημένος στο προσοφθάλμιο και να μην πολυκοίταζα με γυμνό μάτι, οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω και πολύ... There is a difference between knowing the path and walking the path... Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
johndouk Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Φίλε Νίκοκι εγώ εκείνο το βράδυ, παρατηρούσα διάφορα σντικείμενα στην περιοχή της μεγάλης άρκτου και κάποια στιγμή, (όταν κι εγώ κοίταζα whirlpool), εντόπισα ένα δορυφόρο, ο οποίος κινείτο προς τα βόρεια (προς τον πολικό) και τον οποίο ακολούθησα για λίγο.Όμως, παρότι παρατηρούσα αρκετή ώρα προς τα εκεί (βέβαια ήταν καμμιά ώρα πιο αργά απ'ότι λες) δεν έτυχε να δω κανένα μετέωρο. Astrophoto Album Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
jk423 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Φαίνονται χρώματα στην ουρά του κομήτη? ΑΦού είναι υπερβολικά κοντά μας Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
dimos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 χάρτες και φωτογραφίες των κομματιών του κομήτη θα βρείτε στο http://www.spaceweather.com ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 α) Για το Cartes du Ciel δε γνωρίζω πώς δείχνει το κομμάτι C. Μια ιδέα είναι να κατεβάσει κανείς τα στοιχεία του από το harvard.edu - εννοώ να τα καταχωρήσει manually. Όταν πάντως το είχα κάνει κάποτε για άλλο κομήτη, μου τον έβγαλε στην άλλη άκρη του ουρανού και ακόμα ψάχνω το λάθος.β) Η εκτίμηση του Cartes du Ciel είναι χοντρική. Το κομμάτι Β ήδη έχει σπάσει στα δύο (βλ.spaceweather.com) και καλύτερα ο καθένας να κάνει εκτίμηση μόνος του. Εγώ δεν κοιτάω καν τι γράφει το Cartes du Ciel.γ) Χρώμα σε ουρά κομήτη απαιτεί να είναι αυτός μεγάλος, ερχόμενος απ'ευθείας από το νέφος το Όορτ, βλ Hale-Bopp- τουλάχιστον αυτά λέει η θεωρία (Gerald North "Advanced Amateur Astronomy") .δ) Χτές (25/4) η συννεφιά με εμπόδισε να διερευνήσω το ζήτημα των μετεώρων. Θα προσπαθήσω πάλι αύριο και μεθαύριο (απόψε αδύνατο), αλλιώς του χρόνου. Άραγε υπάρχει μια ισχνή πιθανότητα για μια νέα βροχή μετεώρων ή είναι περιστασιακό το φαινόμενο; Μέχρι τότε θα έχω αποκτήσει και εμπειρία στην παρατήρηση μετεώρων. Α! Και μια ξαπλώστρα, αλλιώς να ετοιμαστώ για αυχενικό σύνδρομο... Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
vossinakis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2006 http://www.skyhound.com/sh/73P.html το συγκεκριμενο σαιτ ανανεώνεται καθημερινα στις 16.00 UT και εχει πολλές πληροφορίες και χάρτες Για να βαλετε στοιχεια στο Cartes Du Ciel πηγαινετε πρώτα εδώ:http://ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi?s_body=1#topβάζετε 73P στο πεδιο Target Body και σας βγαζει ολα τα κομμάτια που έχουν πάρει επίσημη ονομασία (42 so far).Μετά πάτε εδώ:http://cfa-www.harvard.edu/iau/MPEph/MPEph.html και με copy/paste υπομονετικά προσθέτετε ολα τα κομμάτια χωρισμένα με enter.Δεν κλικαρετε τίποτε άλλο εκτός απο το Format for elements output το οποίο βάζετε στο The Sky (software Bisque). Κλικαρετε get ephemerides και σωζετε το αρχειο elements.txt στο σκληρό σας. Κατόπιν ανοίγετε το αρχείο cometes.dat του Cartes Du Ciel με το notepad π.χ. και κανετε copy paste τα στοιχεια απο το elements.dat. Ξεκινατε το Cartes Du Ciel και επιλέγετε με shift όλους τα κομμάτια του 73P Καλή παρατήρηση Βοσινάκης Ανδρέας Βοσινάκης Ανδρέας Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Κατόπιν ανοίγετε το αρχείο cometes.dat του Cartes Du Ciel με το notepad π.χ. και κανετε copy paste τα στοιχεια απο το elements.dat. Ξεκινατε το Cartes Du Ciel και επιλέγετε με shift όλους τα κομμάτια του 73P Καλή παρατήρηση Βοσινάκης Ανδρέας Ολλα καλα μεχρι εδω.Το αρχείο cometes.dat που το βρισκουμε? Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάιος 11, 2006 Παναγιωτη στο C/ Program Filesφακελος ciel/cat/planet Αν δεν καταλαβαινεις κατι, ρωτησε με Υ.Γ Αν θελεις στο στελνω ετοιμο , ενημερωμενο και απλα κανεις αντικατασταση Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2006 Βρισκω μονο ενα αρχειο cometes.Εκανα εκει κοπι πειστ αλλα δεν μπορω να τον βρω στο προγραμμα.Μου βγαζει μονο ενα του κοματι. Το cometes.bat δεν το εχει. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2006 Παναγιωτη μου αν δεις τις ιδιοτητες αυτου του αρχειου θα δεις πως ειναι τυπου dat. Με αλλα λογια αυτο ειναι το αρχειο που θα γινουν οι τροποποιησεις.Αν υποθεσουμε πως το εχεις ενημερωσει σωστα τοτε για να σου δειξει ολα τα κομματια του κομητη , κανεις την εξης διαδικασια.Ανοιγεις το προγραμμα κανονικα.Ψαχνεις να βρεις ενα εικονιδιο αριστερα που ειναι μεταξυ του ρολογιου και της λαμπας και ειναι για τις παραμετρους καταλογων και αντικειμενων.Το κλικαρεις ν ανοιξει. Επιλεγεις κομητες.Χρησιμοποιησε τη μπαρα δεξια και κατεβα μεχρι να βρεις :73Ρ/ κλπ73Ρ-ΑΤ ....73Ρ-Β ..... κλπ κλπΑν δεν τα βρεις... σημαινει πως κατι δεν εχεις κανει σωστα.Αν τα βρεις τα μαυριζεις ολα μαζι και πατας ΟΚ. Προσοχη: ΔΕΝ πατας στοιχεια κομητων... ΜΟΝΟ το ΟΚ. Υ.Γ Πριν πατησεις το ΟΚ πηγαινε αριστερα εκει που γραφει : Αποψη Τσεκαρε το συμβολο μιας κι απ οτι θυμαμαι το προγραμμα απο μονο τουεχει ως προεπιλογη το : διαστασεις.Με το συμβολο φαινεται πιο ομορφο αλλα αυτο ειναι κατι υποκειμενικο.Δοκιμασε τα και τα 2 κι οποιο σου αρεσει το κρατας ως ρυθμιση Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2006 Κατερινα σ ευχαριστω πολυ για τις οδηγιες αλλα δεν γινετε τιποτε. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2006 Παναγιωτη μαλλον δεν εχεις ενημερωσει σωστα το αρχειο.θα κανουμε μια τελευταια προσπαθεια με το να το αντικαταστησεις με το δικο μου.θα "σιαξει" θελει δε θελει Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
skavak Δημοσιεύτηκε Μάιος 16, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάιος 16, 2006 Θα μπορούσα να έχω και εγώ το αρχείο γιατι μέχρι να τα καταφέρω θα εχει φύγει ο κομήτης Στάμος Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Μάιος 16, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάιος 16, 2006 οποιος θελει το αρχειο ας μου στελνει το μεηλ του στο aikaterinh@gmail.com Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
skavak Δημοσιεύτηκε Μάιος 16, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάιος 16, 2006 Σου έστειλα e-mail.Ευχαριστώ για την βοήθεια. Στάμος Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα