Jump to content

Αγορές από USA και δασμοί


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχουμε συζητήσει πολλές φορές το θέμα των αγορών από την Αμερική και τους δασμούς που τυχόν επιβάλλονται. Έχουμε πει άλλες τόσες φορές για το όριο των 100 δολαρίων (αξία προϊόντος + ταχυδρομικά), κάτω από τα οποία δεν επιβάλλονται δασμοί στα δέματα που παραγγέλνουμε. Σωστά?

 

Λοιπόν, όχι! Διαβάστε τα παρακάτω – «προς γνώση σας και για τις νόμιμες συνέπειες» (όπως θα έλεγε και κάποιος φίλος μου νομομαθής):

 

Τον Ιανουάριο είχα κάνει μια αρκετά μεγάλη έρευνα αγοράς αστρονομικού εξοπλισμού σε Ευρώπη και Αμερική, που περιελάμβανε φακούς και λοιπά αστρονομικά εξαρτήματα. Αρχές Φεβρουαρίου έκανα τις παραγγελίες μου και μεταξύ αυτών ήταν και η παραγγελία ενός Telrad αξίας $39,90 από μεγάλη εταιρία της Αμερικής.

 

Το δέμα όμως δεν έφθανε, κι αυτός ήταν ένας λόγος που το συζητήσαμε κι εδώ στο astrovox, δίδοντας διάφορες εξηγήσεις. Τελικά, σήμερα το πρωί, δηλαδή μετά από 3 μήνες περίπου, έλαβα από τα ΕΛΤΑ σχετικό ειδοποιητήριο και με έκπληξη διαπίστωσα ότι μου επιβάλλονται οι παρακάτω δασμοί (!):

 

Για ποσό συνολικής αξίας $62,15 [$39,95 (Telrad) + $22,20 (ταχυδρομικά έξοδα U.S. Insured Mail αεροπορικά ασφαλισμένου δέματος)], το οποίο τρέπεται σε 52,00 ευρώ, μου επιβάλλονται μια σειρά από δασμοί ποσών ευρώ 2,18 + 0,26 + 0,08 + 10,36 (ΦΠΑ 19%) = ευρώ 12,88 + 2,12 (ΔΕΤΕ - τί να΄ναι αυτό τώρα? Δώσε Ένα Τέλος Επιπλέον?) = 15,00 (είδατε στρογγυλοποίηση?!!!) + 5,00 (η στρογγυλοποίηση συνεχίζεται εδώ, από το τοπικό ΕΛΤΑ, διαγράφοντας το ποσό του τελωνείου και σημειώνοντας το παρακάτω δικό του!!!)= ευρώ 20,00!!!

 

Καλούμαι δηλαδή να πληρώσω για ένα ποσό των 51,00 ευρώ (μαζί με τα ταχυδρομικά), άλλα 20,00 ευρώ!!!!!

 

Επιπλέον, υπάρχει πατημένη πάνω στο ειδοποιητήριο σφραγίδα του ταχυδρομείου που αναφέρει ότι «Μετά την 3η ημέρα από την ειδοποίηση χρεώνεσθε με τέλη αποθ. 0,20 ευρώ την ημέρα»(!) Ο υπάλληλος των ΕΛΤΑ με ενημέρωσε ότι δεν θα πληρώσω παραπάνω, αν δεν το παραλάβω αμέσως – γιατί άραγε? Μήπως επειδή είμαι καλός πελάτης? Ή μήπως αυτό έχει να κάνει με το παραπάνω ευτελές ποσό των 5,00 ευρώ που μου έχουν ήδη επιβάλει?

 

Με ενημέρωσαν επίσης ότι έχω προθεσμία 20 ημερών για να αποδεχθώ και να πληρώσω το δέμα. Μετά την πάροδό της θα επιστραφεί στον αποστολέα, χωρίς κάποια δική μου χρέωση ή υποχρέωση. Σκέφτομαι να μην το αποδεχθώ, ή έστω να περιμένω αυτές τις 20 μέρες, γιατί οι αμερικάνοι, αφού διαμαρτυρήθηκα στις αρχές του Απρίλη για την καθυστέρηση, μου έστειλαν δεύτερο δέμα, το οποίο δεν έχει φθάσει ακόμη. Εύχομαι να μην κάνει κι αυτό 3 μήνες για να φθάσει δασμολογημένο στα χέρια μου!

 

Σε ερώτηση μου προς τον υπάλληλο των ΕΛΤΑ για το όριο των 100 δολαρίων, μου απάντησε ότι τώρα τελευταία όλα τα δέματα τα ψάχνουνε στο τελωνείο. Μάλλον επρόκειτο για μια απάντηση διαφυγής – θα με ενδιέφερε όμως να μάθω, αν και κάποιος άλλος φίλος από το φόρουμ αντιμετώπισε πρόσφατα μια παρόμοια κατάσταση.

 

Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω, και γράμματα γνωρίζω.

 

Ο βεβαιών και υπογράφων τα παραπάνω

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:!: :!: :!: Ελλάς, το μεγαλείο σου !!! ](*,)

 

(συγγνώμη για το εντελώς αυθόρμητο σχόλιο)

 

Γιώργο, έχει κανένα νόημα να ζητήσεις γραπτώς τις θέσεις τους και την από μέρους τους αιτιολόγηση; Ή αποδεικνύεται εντελώς μάταιο να αντιμάχεσαι την δυσκαμψία και την αυθαιρεσία της εκάστοτε "αρχής" και "υπηρεσίας"... :-k

Υπάρχει σχετική νομοθεσία (για το όριο των 100$);

Ο συνήγορος του πολίτη, θα μπορούσε άραγε να βοηθήσει;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη, δεν γνωρίζω το καθεστώς που διέπει τις δασμολογήσεις. Ίσως αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να το ψάξω. Αν τα 100 ευρώ είναι πρακτικός κι όχι νομικά κατοχυρωμένος κανόνας των τελωνείων, τότε ίσως στο μέλλον να έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις και δασμολογήσεις καί ως προς τις μικρές παραγγελίες από Αμερική.

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάπου σε ένα διαφημιστικό της DHL διάβασα ότι αναλαμβάνουν τα πάντα για εισαγωγες (απο μεταφορά και εκτελωνισμό) απο χώρες εκτός Ε.Ε.

Μας έρχετε δηλαδή στο χέρι χωρίς εμείς να ασχολούμεθα με τους κυρίους οι οποίοι ανάλογα την διάθεση τους, μας χρεώνουν και όχι μόνο.

Θεωρώ ότι η εν λόγω μεταφορική είναι σοβαρή (στην γερμανία έχει άμεση συνεργασία με την Deutche post).

Οπότε φαντάζομαι ότι θα τους πεις τι θέλεις και θα ξέρεις τι θα σου στοιχίσει ακριβώς εκ των προτέρων.

Βέβαια αυτό δεν δίνει λύση στον φίλο PapGeo αλλά ίσως βοηθήσει στο μέλλον όλους μας, που προσπαθώντας να πετύχουμε καλύτερες τιμες απο το εξωτερικο παραγγέλνουμε πράγματα και τελικά μας έρχονται στην διπλάσια ίσως τιμή.(δεν συμφωνώ με αυτήν την τακτική για μικροπράγματα και ίσως ούτε και για μεγάλα). Νομίζω ότι υποστιρίζοντας την τοπική αγορά μακροπρόθεσμα θα βγούμε κερδισμένοι εμείς.

Pap Νομίζω ότι ο συνήγορος του πολίτη ίσως μπορεί να βάλει ένα χεράκι σε αυτό το πρόβλημα σου.

Thinking is not a crime....!

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Papgeo, έχω την εντύπωση ότι την "πάτησες" γιατί στο έστειλαν ασφαλισμένο. Την έχω πατήσει και εγώ για μικρότερο ποσό: ένα off-axis guider body της orion αξίας $20.00 ασφαλισμένο μου το κράτησαν και έβαλαν δασμούς για αυτό το μικροποσό + τα μεταφορικά. Οτιδήποτε φεύγει με airmail parcel/envelope post από ΗΠΑ μπαίνει στο σωρό και δεν υπόκειται σε δασμούς.

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Γιώργο σε κατανοώ απολύτως αλλά μόνο όσον αφορά τις καθυστερήσεις, οι οποίες κατά κανόνα γίνονται στο τελωνείο.

 

Συγκεκριμένα το τελευταίο τρίμηνο έχω παραλάβει αρκετά δέματα απο ΗΠΑ αλλά και....Σιγκαπούρη χωρίς να μου ζητήσουν δασμούς.

 

Βεβαίως είχα ειδοποιήσει τους αποστολείς να δηλώσουν αξίες όχι μεγαλύτερες των $40 έτσι ώστε να αποφύγω τους δασμούς. Ακόμη όμως και σε δέματα απο το Scopestuff πχ που δεν μειώνει τις δηλωμένες αξίες δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα.

Όντως είχα πρόβλημα με δέμα που....χάθηκε στο τελωνείο (όλως περιέργως ο αποστολέας το είχε στείλει ασφαλισμένο) αλλά με βοήθησε μια ευγενέστατη!!!!! κυρία στο τελωνείο και το βρήκαμε αφού βεβαίως της έδωσα τα στοιχεία του δέματος και το χαρτάκι αποστολής απο ΗΠΑ. Αξία συνολική $91,40 και καθόλου δασμοί.

 

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι έπεσες σε κάποιον....ευσυνείδητο υπάλληλο.

 

Τάκης

 

ΥΓ

Το τηλέφωνο της συγκεκριμένης υπαλλήλου στο τελωνείο είναι διαθέσιμο για όποιον το ζητήσει με πμ

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι μου, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

Τάκη και Ηλία,

Η «ευσυνειδησία» κάποιου υπαλλήλου είναι μια σοβαρή εκδοχή, κι εύχομαι τελικά αυτό να συμβαίνει. Από την άλλη, η συγκεκριμένη εταιρία, παρότι της ζήτησα απλό ταχυδρομείο, λόγω και της ευτελούς αξίας του προϊόντος, στέλνει μόνο αεροπορικώς - ασφαλισμένα απλά ή express. Αεροπορικώς - ασφαλισμένα όμως δέματα κάτω των $100, έχω λάβει κι άλλες φορές κατά το παρελθόν, χωρίς να μπλέξω σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Κι αυτό είναι που με προβλημάτισε κι εξακολουθεί να με προβληματίζει… :-k

 

SATI,

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες!», που σημαίνει ότι αρκετοί φίλοι την έχουν «πατήσει» με μεγάλες – διεθνείς μεταφορικές εταιρίες, οι οποίες προσφέρονται να κάνουν εκείνες τον εκτελωνισμό. Αντ΄αυτού σε χρεώνουν μεγάλα ποσά για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες τους – χώρια που το υψηλό αντίτιμο των ταχυδρομικών τους συμπεριλαμβάνεται στο τελικό ποσό φορολόγησης. Και βέβαια, εδώ δεν συζητάμε καν για να αγοράσουμε είδη από Αμερική με εκτελωνισμό. Τέτοια κουβέντα είναι μακριά από εμάς. Φευ!!! Φευ!!! :D

 

Φιλικά

 

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Γιωργο,

 

Κατ'αρχην χρονια πολλα για την ονομαστικη σου γιορτη!

 

Οσον αφορα αυτα που περιγραφεις, καπου υπαρχει επισημο κειμενο περι δασμους κτλ καθως και το οριο τον 100 ευρω ειναι ξεκαθαρο. Ειμαι αρκετα σιγουρος οτι καποιος υπαλληλος δεν ειχε καλη μερα και τα σπασμενα τα φορτωσε σε'σενα.

 

Εγω προσωπικα θα παρακαλουσα τον προισταμενο στο ταχυδρομειο να ψαξει το θεμα εκ μερους μου επειδη δεν ειναι καθολου σωστο σε σχεση με αυτα που γνωριζω. [-(

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιωργο,

 

Στειλε μηνυμα στον χρηστη spiros_k εδω στο ΑστροΒοξ .... ξερει τους συνδεσμους που αναφερω!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χμ... :-k Μπερδεμένο μου φαίνεται. Πάντως ο Telrad πρέπει να ανήκει στην κατηγορία 9005 90 (Μέρη και εξαρτήματα). Θα το κοιτάξω αύριο με την ησυχία μου.

 

Ευχαριστώ Αντώνη!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τις ημέρες αυτές περιμένω και εγώ ένα PST από Αμερική και το θέμα με αφορά άμεσα!! Η διαφορά στην τιμή ήταν πολύ μεγάλη και αποφάσισα να το ρισκάρω. Μου κόστισε 430 ευρώ μαζί με τα ταχυδρομικά (δηλαδή 200 ευρώ λιγότερο από την τιμή στην Ελλάδα) και μου μένει τώρα να δω αν και τι φόρους θα πληρώσω. Ακολούθησα τη χρυσή συμβουλή που λέει αποστολή μόνο με USPS και αισιοδοξώ. Μέχρι την Τρίτη μάλλον θα ξέρω οριστικά!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντρέα ναμην σε απογοητεύσω αλλά για 180ευρώ αξία φακού +30ευρώ ταχυδρομικά πλήρωσα δασμούς περίπου 60ευρώ.

Παύλος Θωμαΐδης

Φυσικός Καθηγητής Μ.Ε.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα είμαι ευχαριστημένος με οτιδήποτε μέχρι 120 ευρώ! Από εκεί και πάνω θα στενοχωρηθώ αλλά εφόσον είναι κάτω από τα επιπλέον 200 ευρώ που κάνει εδώ δε θα σκάσω :)

Αν είναι περισσότερα, ναι θα σκάσω, το ομολογώ :frown:

 

Πάντως αποφάσισα να το ρισκάρω διότι το χειρότερο σενάριο απλά προσέγγιζε την ελληνική κατάσταση.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαγκες,

 

Απο http://www.bloomberg.com/index.html?Intro=intro4 ... 1,2634 USD = 1 Ευρω ... ακομα ποιο ευνοικες οι αγορες απο την Αμερικη.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά το PST μου ήρθε και όπως διαπίστωσα οι φόροι έφτασαν τα 115 ευρώ. Οπως ανέφερε το συνοδευτικό έγγραφο του τελωνείου οι φόροι είναι (αξία+ταχυδρομικά)x0,24 περίπου για την κατηγορία στην οποία υπάγεται το τηλεσκόπιο. Σε αυτό θα προσθέσουμε και τη χρέωση για τον εκτελωνισμό για την οποία τα ΕΛΤΑ χρεώνουν ένα μικρό ποσό (μέχρι 5 ευρώ) ενώ τα courrier μπορούν να χρεώσουν ακόμα και 70 ευρώ. Κατά συνέπεια το τελικό κόστος προκύπτει ως εξής:

 

(αξία + ταχυδρομικά) x 0,24 + κόστος εκτελωνισμού

 

Για να μειώσουμε το κόστος εκτελωνισμού επιλέγουμε αποστολή με USPS (συνεργάζονται με τα ΕΛΤΑ). Τον φόρο μπορούμε να τον μειώσουμε μόνο με κολπάκια (μικρότερη δηλωμένη αξία) ή δέμα που δε θα τραβήξει την προοσοχή (αποφεύγουμε όλη τη διαδικασία τελωνείου).

 

Το PST μου κόστισε τελικά 550 ευρώ (αξία+ταχυδρομικά+τελωνείο) δηλαδή περίπου 100 ευρώ φτηνότερο από ότι το κόστος στην Ελλάδα (τιμή Ακτίς + ταχυδρομικά). Ούτε τεράστια διαφορά, ούτε και μικρή τελικά. Αν κανείς ενδιαφέρεται να δοκιμάσει το αγόρασα από το www.bhphotovideo.com

 

Υπάρχει σε στοκ και η παράδοση πήρε περίπου μια εβδομάδα από την ημέρα αποστολής.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

 

Απ΄ότι φαίνεται τελικά, όσα δέματα προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπόκεινται γενικά σε δασμούς, και για λόγους στήριξης των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προϊόντων.

 

Ευχαριστώ τους spiros_k, takis63 και aristarchus για τις πληροφορίες που μου παρείχαν. Στο λίγο χρόνο που διέθεσα για το θέμα, μελέτησα το «Εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντιστοίχων απαντήσεων, σε τελωνειακά θέματα» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (Αθήνα, Απρίλιος 2005), που μου παρείχε ο spiros_k, και επικοινώνησα τηλεφωνικά με την 18η Διεύθυνση του άνω Υπουργείου.

 

Διαπίστωσα ότι, για κάθε εμπορική πράξη, που αφορά αποστολή δέματος εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, λχ από USA, εμείς οι καταναλωτές έχουμε ατέλεια και δεν δασμολογούμαστε, εάν η αξία του δέματος δεν υπερβαίνει το αστρονομικό ποσό των… 22 ευρώ!!! Εάν τώρα, το δέμα στέλνεται από ιδιώτη σε ιδιώτη (μη εμπορική πράξη), τότε έχουμε ατέλεια για αξία μέχρι… 45 ευρώ!!! Δεν βρήκα πουθενά να αναγνωρίζεται αφορολόγητο όριο το ποσό των 100 ευρώ ή δολαρίων, που κατά καιρούς έχει αναφερθεί στο φόρουμ. Θα μπορούσα να το ψάξω ίσως περισσότερο, αλλά δεν έχω χρόνο, ίσως και διάθεση για την ώρα. Γιαυτό και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις – ή καλύτερα φρούδες ελπίδες. Μου αναφέρθηκε επίσης από κάποιον υπάλληλο και ο Κανονισμός 918/1983, ως σχετικός, αλλά δεν τον έχω πρόχειρο.

 

Σας παραθέτω παρακάτω ένα τμήμα του παραπάνω εγχειριδίου (σελίδα 75), που μας ενδιαφέρει:

 

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ – ΕΞΑΓΩΓΕΣ

 

 

65. Προκειμένου να τελωνιστούν τα εμπορεύματα που προέρχονται από ή αποστέλλονται προς τρίτη χώρα ποιο έγγραφο πρέπει να υποβληθεί στο Τελωνείο;

Ο κύριος των εμπορευμάτων ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του οφείλει να καταθέσει ορθά συμπληρωμένο το Ενιαίο Διοικητικό Έγγραφο (Ε.Δ.Ε.) και παράλληλα να προσκομίσει δισκέτα, στην οποία θα εμπεριέχονται τα στοιχεία του Ε.Δ.Ε., στο Τελωνείο που θα έχει την καθ' ύλη και κατά τόπο αρμοδιότητα. Κατάθεση του Ε.Δ.Ε. απαιτείται και κατά την εισαγωγή/εξαγωγή προϊόντων σε εδάφη που ανήκουν μεν στο τελωνειακό αλλά όχι στο φορολογικό έδαφος της Κοινότητας (Μαρτινίκα, Γαλλική Γουιάνα, Γουαδελούπη, Ρεουνιόν, Κανάρια Νησιά, Νησιά Τσάνελ, Νησιά Άλαντ).

Το Ε.Δ.Ε ονομάζεται διασάφηση/δήλωση και ο διασαφιστής ή ο νόμιμος αντιπρόσωπος του έχει υποχρέωση, να γνωρίζει τις απαραίτητες θέσεις και ενδείξεις συμπλήρωσης της διασάφησης, ανάλογα με το τελωνειακό καθεστώς στο οποίο ζητά να υπαχθούν τα εμπορεύματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρα 61-78 του κανονισμού ΕΟΚ 2913/92, άρθρα 198-217 και παραρτήματα 38,37,36,35,34,33,32,31 του κανονισμού ΕΟΚ 2454/93). Οι οδηγίες συμπλήρωσης της δισκέτας δίνονται στην ΔΥΟ Τ.5047/304/Α0019/4-10-2000 και αναλυτικότερη πληροφόρηση για τη διασάφηση παρέχεται στην ΔΥΟ Τ3384/244/Α0019/21-07-2003.

Μαζί με τη διασάφηση πρέπει να επισυνάπτονται και τα έγγραφα –άρθρα 218-221 κανονισμού ΕΟΚ 2454/93– που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν το αιτούμενο τελωνειακό καθεστώς (π.χ. τιμολόγιο και εφόσον απαιτείται πιστοποιητικό κυκλοφορίας ή καταγωγής, κιβωτολόγιο, ζυγολόγιο, έγκριση εισαγωγής).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία Ν. 718/1977, νόμιμος αντιπρόσωπος του διασαφιστή μπορεί να είναι μόνο ο εκτελωνιστής (βλ.σχετικά ερωτήσεις No 176-180).

 

66. Για τα είδη που διακινούνται ταχυδρομικά μεσολαβεί Τελωνείο;

Για δέματα που διακινούνται μεταξύ της Ελλάδας και Τρίτων εκτός της Κοινότητας χωρών, τηρούνται τελωνειακές διατυπώσεις, ενώ για την διακίνηση τους μεταξύ των Κρατών Μελών της Κοινότητας δεν μεσολαβεί Τελωνείο.

 

67. Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατά την εισαγωγή ταχυδρομικών δεμάτων προκειμένου να τελωνιστούν και να παραδοθούν στον παραλήπτη;

• Τιμολόγιο (για εταιρεία) ή απόδειξη αγοράς (για ιδιώτη) που πρέπει να συνοδεύει τα εμπορικού χαρακτήρα είδη – εγκλείεται στα δέματα ή το προσκομίζει, αφού ειδοποιηθεί ο παραλήπτης.

• Τελωνειακή Δήλωση ( Declaration) του αποστολέα, η οποία πρέπει να συνοδεύει το δέμα είτε είναι εμπορικού ή όχι χαρακτήρα. Η φόρμα της είναι διεθνώς καθιερωμένη και παρέχεται από τα ταχυδρομικά γραφεία παγκοσμίως. Πρέπει να επικολλάται στο δέμα και να παρέχει πληροφορίες σαφής και αναλυτικές για το είδος, την αξία και τη φύση της αποστολής δηλαδή εάν πρόκειται για δώρο ή για εμπορικό είδος.

• Πιστοποιητικά καταγωγής προτίμησης σε περίπτωση, που απαιτούνται.

• Εγκρίσεις ΕΟΦ, όπου απαιτούνται για παραλαβή φαρμάκων, παρασκευασμάτων διατροφής και καλλυντικών (Η συγκεκριμένη έγκριση προσκομίζεται κατά την παραλαβή του δέματος και όχι κατά τον τελωνισμό του).

• Εγκρίσεις άλλων υπουργείων και φορέων, όπου απαιτούνται (π.χ εγκρίσεις –πιστοποιητικά για τα είδη Cites-είδη άγριας χλωρίδας και πανίδας, που απειλούνται προς εξαφάνιση-από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίσεις για παραλαβή όπλων –άδεια κατοχής από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης κλπ.).

 

68. Ποια είναι η δασμοφορολογική επιβάρυνση των προερχόμενων από Τρίτη χώρα ειδών;

Για αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα :

α) για είδη μέχρι 45 € δεν καταβάλλονται δασμοί, Φ.Π.Α. και λοιποί φόροι,

β) τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 350 € υπόκεινται σε κατ΄ αποκοπή δασμό 3,5%, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον τελωνισμό με βάση την δασμολογική κατάταξη του είδους.

γ) τα είδη των οποίων η συνολική αξία είναι άνω των 350 €, τελωνίζονται κανονικά, καταβάλλοντας τους δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις.

Για αποστολές εμπορικού χαρακτήρα καταβάλλονται κανονικά οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, εκτός εάν πρόκειται για είδη, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει συνολικά τα 22 €.

Σημείωση: Για την κατανόηση των παραπάνω διευκρινίζουμε ότι:

ως εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα θεωρούνται τα εμπορεύματα εκείνα, τα οποία περιλαμβάνονται αποκλειστικά στις αποστολές, που πραγματοποιούνται από ιδιώτη σε ιδιώτη χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή και τα οποία λόγω της φύσης τους και της ποσότητάς τους (μικρή), προορίζονται, χωρίς καμιά αμφιβολία, για προσωπική, ιδιωτική ή οικογενειακή χρήση εκ μέρους των παραληπτών.

 

---------------------

 

 

Σήμερα πέρασα από τα ΕΛΤΑ και παρέλαβα το πρώτο δέμα του Τelrad, που μου εστάλη από την Αμερική και καθόταν στο ταχυδρομείο εδώ και 20 ημέρες, γιατί η προθεσμία παραμονής του έληγε και επρόκειτο να επιστραφεί στον αποστολέα του. Πλήρωσα και τα 20 ευρώ για δασμούς και εκτελωνισμό. Το δεύτερο δέμα που μου είχαν στείλει οι αμερικανοί, επειδή είχα παραπονεθεί για το πρώτο που καθυστερούσε, δεν έχει φθάσει ακόμα, αν και έχει περάσει περισσότερο από μήνας από τότε που ταχυδρομήθηκε. Συνάγω ότι κι αυτό έχει κρατηθεί στο τελωνείο και πρόκειται να δασμολογηθεί. Να δείτε που θα λάβω νέο ραβασάκι σε κανά δίμηνο! :evil:

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο PapGeo σ'ευχαριστούμε για τα περί δασμολογίου ( μου θύμισαν τις άδειες εκτελωνισμού και εγκρίσεις εισαγωγής που έβγαζα πιτσιρικάς στο γκισέ της τράπεζας ). Τώρα πια πιστεύω ότι δεν θα υπάρχουν πολλά σχετικά αναπάντητα ερωτήματα.

Οσο για τον δεύτερο Telrad ,αν έρθει, εδώ είμαστε. O:)

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

 

Απ΄ότι φαίνεται τελικά, όσα δέματα προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπόκεινται γενικά σε δασμούς, και για λόγους στήριξης των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προϊόντων.

 

Ευχαριστώ τους spiros_k, takis63 και aristarchus για τις πληροφορίες που μου παρείχαν. Στο λίγο χρόνο που διέθεσα για το θέμα, μελέτησα το «Εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντιστοίχων απαντήσεων, σε τελωνειακά θέματα» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (Αθήνα, Απρίλιος 2005), που μου παρείχε ο spiros_k, και επικοινώνησα τηλεφωνικά με την 18η Διεύθυνση του άνω Υπουργείου.

 

Διαπίστωσα ότι, για κάθε εμπορική πράξη, που αφορά αποστολή δέματος εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, λχ από USA, εμείς οι καταναλωτές έχουμε ατέλεια και δεν δασμολογούμαστε, εάν η αξία του δέματος δεν υπερβαίνει το αστρονομικό ποσό των… 22 ευρώ!!! Εάν τώρα, το δέμα στέλνεται από ιδιώτη σε ιδιώτη (μη εμπορική πράξη), τότε έχουμε ατέλεια για αξία μέχρι… 45 ευρώ!!! Δεν βρήκα πουθενά να αναγνωρίζεται αφορολόγητο όριο το ποσό των 100 ευρώ ή δολαρίων, που κατά καιρούς έχει αναφερθεί στο φόρουμ.

Γιωργο,

 

Το οριο των 100 ευρω ειναι κατι που διαβασα εγω με τα ματια μου εδω και περιπου τρια με τεσσερα χρονια οταν ο Σπυρος (spiros_k) μου ειχε στειλει εναν συνδεσμο για αυτο το θεμα. Μαλιστα το οριο ειχε αυξηθει τοτε απο 50 στα 100 ευρω.

 

Ισως να εγινε αλλαγη προς το χαμηλοτερο ποσο. :-k

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο ΟΚ, εφόσον φθάσει και δεν μου χρειαστεί και ο δεύτερος. Κι αυτό γιατί σκέφτομαι να τροποποιήσω τον πρώτο, προκειμένου να μικρύνω το μήκος του σώματός του. Αν δεν τα καταφέρω καλά, θα κρατήσω και τον δεύτερο.

 

Αντώνη, τι να πω, κι εγώ στο παρελθόν όπως είπα, έχω λάβει μικρά δέματα με την ίδια διαδικασία, χωρίς δασμούς. Ίσως τότε ξέφυγαν από την προσοχή των τελωνειακών, ή τώρα / αυτήν την εποχή τυχαίνει να ελέγχουν όλα τα δέματα.

 

Όποιος έχει πρόσφατη σχετική εμπειρία, καλό είναι να ενημερώσει το φόρουμ.

 

Φιλικά

 

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης