quendi Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Σκέφθηκα να ανοίξω αυτό το θέμα πιστεύοντας ότι πολλούς από εμάς θα τους έχουν επιρρεάσει κάποιες ταινίες και βιβλία (πιο..science fiction ίσως ) στην σχέση τους με τον ουρανό και την έλξη για το σύμπαν και το άγνωστο..ειδικά σε μικρότερη ηλικία..εμένα προσωπικά την φαντασία μου για για το διάστημα την εξίταραν τα παρακάτω..τα οποία έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στο μυαλό μου. Tαινίες-Σειρές-2001 Space Odyssey (Μία όπερα για το διάστημα με καταπληκτικά εφέ για την εποχή και τόσους φιλοσοφικούς προβληματισμούς, για το σύμπαν,την καταγωγή του ανθρώπου,τον θεό,την τεχνητή νοημοσύνη κ.α...αν και κάποιους τους κανει να βαρεθούν!Είναι δυνατόν?) -Star Wars (Τι να πει κανείς..Μay the force be with you!) -Star Trek (To όραμα μιας γαλαξιακής ομοσπονδίας και η φράση "Warp speed Mr. Sulu" μου έχουν μείνει από αυτήν την απιστευτη σειρά και ταινίες!!!) -Close Encounters of the 3nd Kind (ακόμα θυμάμαι πόσο εντύπωση μου έκανε την πρώτη φορά που την είδα και πόσες μέρες την σκεφτόμουν! Πως θα γίνει η πρώτη επαφή? θα είναι φιλικοί ή εχθρικοί? Κτλ..) -E.T. (Και σε ποιο παιδάκι δεν άρεσε και δεν το συγκίνησε?) -Contact (η αγαπημένη μου..ότι και να πω είναι λίγο..το hollywood προβληματίζεται για την ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης,την ύπαρξη θεού, για τον θρησκευτικό φανατισμό,για την ηθική και τα όρια της επιστήμης, για το πως θα αντιδρούσαμε εάν γινόταν η πρώτη επαφή, και η Jodie Foster ενσαρκώνει το πρότυπο του πραγματικού επιστήμονα..η καλύτερη/σοβαρότερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ γα το θέμα, βασιμένη βέβαια στην νουβέλα του μεγάλου οραματιστή της επιστήμης Carl Sagan..) -Dune (2000) (Θα σχολιάσω τα βιβλία του Hebert..η μυθολογία του Dune και τα περιβαλλοντικά του μηνύματα κυρίως με είχαν επιρρεάσει πολύ) -Apollon 13 (φοβερό σασπένς! ακόμα και εάν ήξερες τι είχε γίνει με το Απόλλων 13 ειχες αγωνία για το αν θα σωθούν οι αστρονάυτες και ένιωθες μαζί τους στο αχανές διάστημα..) -Babylon 5 -Alien 1 (χεχε..δεν είναι όλοι οι εξωγήινοι καλοί!) -Stargate (πολύ έξυπνη η ιδέα της ταινίας, αλλά κλασσικό Hollywood στο τέλος..όμως η αποζημίωση ήρθε από τη σειρά που την ακολούθησε: Stargate SG1) Θα επιστρέψω με τα βιβλία!!Θα χαρώ αν και άλλοι φίλοι φίλοι μοιραστούν μαζί μας τις ταινίες και τα βιβλία που που αγάπησαν και τους έκαναν να κοιτούν συχνότερα ψηλά! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 -2001 Space Odyssey (Μία όπερα για το διάστημα με καταπληκτικά εφέ για την εποχή και τόσους φιλοσοφικούς προβληματισμούς, για το σύμπαν,την καταγωγή του ανθρώπου,τον θεό,την τεχνητή νοημοσύνη κ.α...αν και κάποιους τους κανει να βαρεθούν!) Τι ταινία και αυτή... Αν πάσχει κανεις από αϋπνίες βοηθάει πολύ! Για βιβλία τώρα: Δε θα ξεχάσω ποτε την "Kόμη της Βερενίκης" και το "Θεός και Μοντέρνα Φυσική" τα πρώτα επιστημονικά βιβλία που διάβασα με μικρή αναλογια εικόνες/λόγια Όπως δε θα ξεχάσω ποτε τα όμορφα πολύχρωμα βιβλία που διάβαζα όταν ήμουν πιο μικρός των εκδόσεων Ερευνητές.
CarlSagan Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Στην Αστρονομια με "εφερε" η σειρα COSMOS του Carl Sagan, την δεκαετια '80 οταν ημουν δημοτικο. Εβλεπα εναν ανθρωπο με πραοτητα και χαμογελο γεματο μεταδοτικοτητα να παρουσιαζει το συμπαν και να μου δινει απαντησεις σε καθε παιδικο ερωτημα που είχα για το διαστημα. Ηταν μεγαλη τυχη για εμενα που την σειρα την προσφερε σε dvd το Discovery. Την "χαριστικη βολη" μου έδωσε η σειρα STAR TRECK Κωστας Τζιολας Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του. Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.C. Sagan. Επαφή.
The Guardian Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 -2001 Space Odyssey (Μία όπερα για το διάστημα με καταπληκτικά εφέ για την εποχή και τόσους φιλοσοφικούς προβληματισμούς, για το σύμπαν,την καταγωγή του ανθρώπου,τον θεό,την τεχνητή νοημοσύνη κ.α...αν και κάποιους τους κανει να βαρεθούν!Είναι δυνατόν?) ΕΛΕΟΣ!!!!! Δεν θελω να το ξαναζήσω αυτό!!!!!-Alien 1 (χεχε..δεν είναι όλοι οι εξωγήινοι καλοί!) Εγώ θα έλεγα όλη τη σειρά!!! Το concept διαστημικές εξωγήινες χλαπάτσες σε εμπόλεμη κατάσταση πάντα με συγκινούσε... Ωραία βιβλία επιστημονικής φαντασίας είναι η σειρά "Hitchhiker's Guide to the Galaxy" (στα ελληνικά νομίζω μεταφράστηκαν ως "Γυρίστε το γαλαξία με οτοστόπ"). Πολύ γέλιο!!Άλλα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που έχω διαβάσει είναι τα Dune, αλλά δεν θα επεκταθώ γιατί άλλος θέλει να τα παρουσιάσει. C8-NGT
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 1)Cosmos του Carl Sagan2)Καλως ηρθατε στο διαστημοπλιο ΓΗ.Σειρα στην τοτε ΕΡΤ Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Flashy Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Ε το διαστημα πουλαει φιλοι μου!!! Ειναι 99% ανεξευρενητο και πολλοι γεμιζουν με φαντασια... Ειμαι μεγαλος φαν των Star Wars. Στο Σταρ Τρεκ παιζει και η Θεια μου... Η Μαρινα Σιρτις. Ξερετε αυτη που διαισθανετε... Χεχε!!! Ειχα παθει πλακα οταν ειχε ερθει Μυκονο και ειχαμε βγει οικογενειακα... Αντε να την τιμησω λιγουλακι τοτε μας ειχε πει ειχε δεσμο με τον και καλα εξωγηινο αριστερα αριστερα! (μεταξυ μας) Celestron CPC C8 XLTCelestron NexStar GT - Mak-Cas 4"Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε ================================================Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)
Achilleas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Μην ξεχνάτε το "Armageddon"! Ταινιάρα!!! Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
dimpap Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2006 Παναγιώτη άνοιξες πολύ ενδιαφέρον θέμα.Εγώ με τη σειρά μου θα αναφέρω ταινίες/ σειρές που ακόμα και τώρα δεν χορταίνω να τις βλέπω. Metropolis 2001Forbidden Planet (το ρομπότ είναι όλα τα λεφτά )2001 Space Odyssey ( no comments )The planet of the apes (εκτός της παλιάς ταινίας, νομίζω το είχε και σε σειρά παλιά η ΕΡΤ)Fahrenheit 451Flash Gordon (παιδιά ο άνθρωπος δεν παίζετε )Solaris Star Τrek (ένας φίλος μου είχε μάθει Κλιγκονικα )Star Wars (απλά μεγαλειώδες, μικροί με τον αδερφό μου ψάχναμε τη δύναμη…)Bladeruner (για την Ελλάδα ρε γαμώτο)Dr.Who (BBC 80’ σε ΕΡΤ, για να μην ανησυχούμε για το τι είναι χρόνος.) Total RecallTerminatorDune IThe Fifth ElementGataca (ήταν προφητική)Οι δώδεκα πίθηκοιMatrix I, II, III.Riddik IIΚαι πολλές άλλες. Δεν θα σχολιάσω τις άλλο ταινίες γιατί θα μας πάρει δυο σελίδες (τουλάχιστον) αλλά θα ήθελα να αναφερθούμε και σε κόμικς που μας έκαναν να φανταζόμαστε, με πρώτο από όλα, όσο θυμάμαι βέβαια, τον Superman (νομίζω ότι είναι σε άρθρο επιστημονικού περιοδικού ότι ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Κρύπτον, με μάζα δύο φορές της γης, να περιφέρεται γύρω από ένα άστρο τύπου Μ ) Δικαστής Ντρεντ, Galactica, Ντουμ, καθώς και στο εξαιρετικό Έπος των Μεταβαρώνων ( ακόμα διαβάζω κόμικς ). Φιλικά Δημήτρης. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
Ath. Kouloumvakos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Συμφωνώ με όσα είπατε παραπάνω και θέλω να συμπληρώσω:-independens day -space cowboys http://athkouloumvakos.weebly.com/
dkef Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Από τις νεώτερες σειρές ΕΦ η μόνη που με συγκίνησε ήταν το Babylon-5. Από τις παλιές μου αρέσουν: Captain Scarlet, Thunderbirds, Stingray, Joe 90, Space 1999, Lost in Space, Star Trek (original), Battlestar Galactica, Starblazers (Διαστημόπλοιο Αργώ) και Robotech. Από ταινίες (χωρίς ιδιαίτερη σειρά): Blade Runner, Alien 1, Space Odyssey 2001, Tron, The Last Starfighter, Star Wars 1-3, Event Horizon, Solaris (Tarkovksy), Dune I, Gattaca, Contact, Close Encounters. "All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
aristarchus Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Εγω εχω μεγαλη αδυναμια στις διαφορες σειρες του Star Trek. Ακη, σοβαρα μιλας για την Μαρινα Σιρτις ... ειναι ΚΟΥΚΛΑΡΑ!!! Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
ANTARHS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Επειδη βλεπω οτι στην επιστημονικη φαντασια υπαρχουν πολλοι funνα σας πω οτι στη Συρο εχει καθιερωθει καθε Μαη σε συνεργασια μετοπικους φορεις[δημο κ.λ]τριημερο εκδηλωσεων επιστημονικηςφαντασιας με συμμετοχη συγραφεων ελληνων,εκθεσεων ζωγραφικηςεπις.φαντασιας,βιβλιων και κομικς[εκτος απο παλια ελληνικα υπηρχανκαι πολλα τευχη του αμερικανικου AMAZING STORIES,προβολεςδωρεαν ταινιων επισ.φαντασιας,διαλεξεις,μουσικες εκδηλωσεις κ.αΟσοι πιστοι του ειδους σας περιμενουμε του χρονου που θα προτεινωνα γινει και μια αστροβραδια αλλα και μια εκθεση αστροφωτογραφιαςσε αιθουσες που ευγενως παραχωρει ο δημος.
dkef Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Ποτέ δεν μου άρεσε η Μαρίνα Σίρτις. Πάντως υπάρχει και μια λέσχη Φίλων του Σταρ Τρεκ (αλλά και της ΕΦ γενικότερα) εδώ στην Αθήνα, εδώ και πολλά χρόνια. Για όποιον τον ενδιαφέρουν στοιχεία, ΠΜ. "All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Εγω περισσοτερο κλασσικος........."Οδυσσεια"(Ομηρου) και Ιουλιος Βερν.Εκει τα βρηκα ολα:Αγνωστο,αναζητηση,περιπετεια,φαντασια.Ολα τα μαγικα "συστατικα",απλοχερα.(και στην καλυτερη ηλικια).
krubetis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Eγώ ειμαι 36 ετών σε ηλίκια γυρω στα 8 ειπήρχαν μονο τα 2 κρατηκά τηs ert . ΣΕΛΗΝΗ Α σαs λεει κάτι? H υποθεση μια τεραστια βαση έχουμε φτιάξη στην σελήνη και τα διαστημοπλοια μαs? ΑΕΤΟS 1 2 και ου το καθεξηs. Για το 79 τρομερα εφε. και μια κοπέλα που ειχε την δηνατοτητα να περνη εξωγηινεs μορφεs. παντωs παντα ολεs η μορφεs εμιαζαν με το σημερινο άνθρωπο χαρακτηριστικο των τενιών αυτηs τηs εποχήs
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 7, 2006 Να μη ξεχάσω και την υπέροχη "Αληθινή Ιστορία" του Λουκιανού, φοβερό διαστημικό παραμύθι αντικειμενικά, όχι μόνο για την εποχή του!
George Makris Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Και για μένα το βιβλίο "2001 Οδύσσεια του Διαστήματος" και η ταινία Contact ήταν πολύ σημαντικά.Επίσης θυμάμαι τα πρώτα μου καλά εκλαϊκευμένα βιβλία του John Gribbin "Η γάτα του Σρέντινγκερ" και τα "Μυστήρια του Χώρου". Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Εγώ έχω ξαναγράψει ποια σειρά με επηρέασε περισσότερο: SPACE1999
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Tαινίες-Σειρές-2001 Space Odyssey (Μία όπερα για το διάστημα με καταπληκτικά εφέ για την εποχή και τόσους φιλοσοφικούς προβληματισμούς, για το σύμπαν,την καταγωγή του ανθρώπου,τον θεό,την τεχνητή νοημοσύνη κ.α... αν και κάποιους τους κανει να βαρεθούν!Είναι δυνατόν? ) Φυσικά και είναι!!!Η ταινία αυτή είναι πολύ αργή με πολύ απλοϊκή υπόθεση (Θεός Μεγάλιθος που ξεκουφαίνει τους περίεργους και μάλιστα σε συνθήκες κενού - τι γελοίο!!!, υπολογιστής σκάφους - μπαμπούλας που προσπαθεί να δολοφονήσει τον Κυβερνήτη κ.λ.π.) Χα Χα!!! Αυτά σου έκαναν εντύπωση??? Για να σοβαρευτώ τώρα, εμένα μου άρεσε περισσότερο η φουτουριστική αισθητική της ταινίας.
dimos Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Εμένα εκτός των κλασικών ταινιών ΕΦ με είχε εντυπωσιάσει και μια γαλλική σειρά κινουμένων σχεδίων με θέμα την οδύσεια αλλά μεταφερόμενη στο διάστημα!! Πολύ πορωτική!Την έπαιζε τότε η κρατική (μόνο 1-2 κανάλια είχαμε)... Αλλά δυστυχώς και σήμερα η ΕΦ δεν έχει την θέση που τις αξίζει στην τηλεόραση. Είναι πολύ παραγκωνισμένη... Φυσικά με επηρέασε και η εκπληκτική σειρά Κόσμος του μεγάλου Καρλ Σάγκαν που δόθηκε πρόσφατα και από το περιοδικό Discovery σε έκδοση για συλέκτες (DVD) πολύ ευχάριστη έκπληξη από τα παλιά!!! ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Πέρα από τα όσα ενδιαφέροντα προαναφέρθηκαν(βιβλία, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές κλπ) πιστεύω ότι εκείνο που επηρέασε πολλούς, μεταξύ των οποίων και εμένα, ήταν το μάθημα της Κοσμογραφίας στο Λύκειο.Ήταν σα να άνοιγε μια πόρτα στο Σύμπαν, προσφέροντας την πρώτη αστρονομική γνώση με τρόπο συγκροτημένο.Φιλικά Γιώργος 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
quendi Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Φυσικά και είναι!!!Η ταινία αυτή είναι πολύ αργή με πολύ απλοϊκή υπόθεση (Θεός Μεγάλιθος που ξεκουφαίνει τους περίεργους και μάλιστα σε συνθήκες κενού - τι γελοίο!!!, υπολογιστής σκάφους - μπαμπούλας που προσπαθεί να δολοφονήσει τον Κυβερνήτη κ.λ.π.) Χα Χα!!! Laughing Laughing Laughing Αυτά σου έκαναν εντύπωση???Για να σοβαρευτώ τώρα, εμένα μου άρεσε περισσότερο η φουτουριστική αισθητική της ταινίας. Ηλία μιλάς για την ταινία που άλλαξε τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας για πάντα..ακόμα και εάν δεν αρέσει η ταινία σε κάποιους έτσι είναι..Και βέβαια μπορεί να τη βαρεθεί κανείς γιατί είναι πράγματι αργή,για πλάκα το έγραψα αυτό παραπάνω..αλλά δεν είναι ο θεός ο μεγάλιθος ούτε ο μπαμπούλας ο υπολογιστής HAL 9000!!!Όλα και όλα!! Αν είχες διαβάσει το επόμενο βιβλίο του clark θα ήξερες γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι ο υπολογιστής!!(Και δεν νομίζω ότι τους ξεκούφανε..ο ήχος στην σκηνή είναι εργαλείο του σκηνοθέτη για να σου δώσει να καταλάβεις ότι κάτι γίνεται)!!! Η υπόλοιπη κουβέντα και ανάλυση για την ταινία σε πριβέ!!! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
Salvation Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Φυσικά η ταινία "Αρμαγεδών" και η "Η επαφή". Από βιβλία, ένα βιβλίο "Αστρονομία" από τους Ερευνητές. It happened before. It will happen again. It''s just a question of ''when''. Lat: 39.367 Lon: 22.950
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9, 2006 Καλησπέρα!Περισσότερο από οποιαδήποτε ταινία ή άλλο βιβλίο, ήταν για μένα καθοριστική η επαφή με το βιβλίο της Κοσμογραφίας της Β' Λυκείου που ανέφερε κι ο Γιώργος (Δ.ΚΩΤΣΑΚΗ-Κ.ΧΑΣΑΠΗ). Με απλώς ασπρόμαυρες φωτογραφίες και σημαντικές εισαγωγικές πληροφορίες, ανέτρεψε τον κόσμο που γνώριζα μέσα σε λίγες μέρες. Η μαγική φωτογραφία της Σελήνης-mare Imbrium στη σελ. 79, έγινε αιτία να ξεκινήσει μια αγάπη για την παρατήρηση που ελπίζω ότι θα σβήσει μόνο μαζί με μένα κι όχι νωρίτερα, μια σχέση ζωής με το νυχτερινό ουρανό. Έγινε επίσης αιτία να ψάχνω τότε απεγνωσμένα για κάποιο οπτικό όργανο στα καταστήματα της πόλης βρίσκοντας όλο κι όλο ένα ρώσικο μονόκιαλο 10Χ30, με το οποίο πρωτοκοίταξα εκστατικός τη Σελήνη, τις Πλειάδες, το Μ13, τον Δία με τη συνοδεία του, μη πιστεύοντας σ΄αυτά που έβλεπα και με τα πόδια μου να λυγίζουν από τη συγκίνηση. Οι χάρτες των αστερισμών στο τέλος του βιβλίου με κράτησαν πολλές καλοκαιρινές νύχτες ξαπλωμένο μέχρι το ξημέρωμα στην ταράτσα του σπιτιού να μαθαίνω τον ουρανό με γυμνό μάτι. Ακόμη και τώρα όποτε κοιτάζω εκείνους τους ίδιους χάρτες, επανέρχεται το άρωμα και η παράξενη γοητεία εκείνων των λευκών νυχτών και η απόλυτη ξενοιασιά τους... Την ίδια γαλήνη και πληρότητα αναζητώ και σήμερα στις παρατηρήσεις, κοινές ή μοναχικές. Κι ο ουρανός ευτυχώς δεν προδίδει ... Είναι σταθερά εκεί, μ όλη τη δύναμη της ομορφιάς του και την προσφέρει για όλους χωρίς να απαιτεί ανταλλάγματα... ... Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, εκτός λίγων εξαιρέσεων, μου φαίνονταν πάντα λίγο ανεπαρκείς, σχεδόν φτωχές στην απόπειρά τους για εντυπωσιασμό, ίσως γιατί η πραγματικότητα είναι πάντα εντυπωσιακότερη. Εκείνες που συνοδεύονται και από μια προσέγγιση της ανθρώπινης ψυχολογίας και υπόστασης μπροστά στο άγνωστο και το άπειρο είναι πολύ ενδιαφέρουσες.Τα κινούμενα σχέδια ΕΦ είναι συχνά πιό γνήσια και ολοκληρωμένα από τις ταινίες. Παρακολουθούσα φανατικά τη θαυμάσια γαλλική "Οδύσσεια" και το "διαστημόπλοιο Αργώ". Τα λόγια περιττεύουν για to Star Trek. Διακτίνιση και πάλι στα βιβλία:Πως να μην αναφερθώ κι εγώ στον ανεπανάληπτο Ιούλιο Βέρν! "Από τη Γη στη Σελήνη", "Γύρω απ΄τη Σελήνη", "Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα" και όλα τα υπόλοιπα, και δεν κατέβαινα από το πατάρι ούτε για φαγητό. Ήταν ίσως η μόνη εποχή που διάβαζα σερί 15 ώρες... Όλα διαβασμένα στη συνέχεια 2 και 3 φορές. Ταξίδια... Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι ένα βιβλίο με εντελώς στοιχειώδη εικονογράφιση, -μιλώ πάλι για την Κοσμογραφία του Λυκείου- επηρέασε τόσο πολύ πολλούς από μας. Και ήταν ακόμη πιό παράξενο και θλιβερό όταν η Αστρονομία αφαιρέθηκε από κύριο μάθημα στο Λύκειο. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα... Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2006 Φυσικά και είναι!!!Η ταινία αυτή είναι πολύ αργή με πολύ απλοϊκή υπόθεση (Θεός Μεγάλιθος που ξεκουφαίνει τους περίεργους και μάλιστα σε συνθήκες κενού - τι γελοίο!!!, υπολογιστής σκάφους - μπαμπούλας που προσπαθεί να δολοφονήσει τον Κυβερνήτη κ.λ.π.) Χα Χα!!! Laughing Laughing Laughing Αυτά σου έκαναν εντύπωση???Για να σοβαρευτώ τώρα, εμένα μου άρεσε περισσότερο η φουτουριστική αισθητική της ταινίας. Ηλία μιλάς για την ταινία που άλλαξε τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας για πάντα..ακόμα και εάν δεν αρέσει η ταινία σε κάποιους έτσι είναι..Και βέβαια μπορεί να τη βαρεθεί κανείς γιατί είναι πράγματι αργή,για πλάκα το έγραψα αυτό παραπάνω..αλλά δεν είναι ο θεός ο μεγάλιθος ούτε ο μπαμπούλας ο υπολογιστής HAL 9000!!!Όλα και όλα!! Αν είχες διαβάσει το επόμενο βιβλίο του clark θα ήξερες γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι ο υπολογιστής!!(Και δεν νομίζω ότι τους ξεκούφανε..ο ήχος στην σκηνή είναι εργαλείο του σκηνοθέτη για να σου δώσει να καταλάβεις ότι κάτι γίνεται)!!! Η υπόλοιπη κουβέντα και ανάλυση για την ταινία σε πριβέ!!! Χα χα!!! :lol: Το 'ξερα ότι θα τσίμπαγες άσχημα! Σου βρίσαμε το παλιοκομπιούτερ!!! :mrgreen: Δεν τό 'ξερα ότι για να καταλάβω κάθε έργο που βλέπω πρέπει να διαβάζω και το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα!!!Το plot της ταινίας επιμένω ότι είναι μέτριο. Άλλωστε και οι κριτικές ήταν διφορούμενες και εντόπιζαν τα αρνητικά στοιχεία. Και σε άλλες ταινίες του ίδιου υπάρχουν παρόμοια αρνητικά.Οπωσδήποτε συμφωνώ ότι η ταινία ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της (1968) κατά τη γνώμη μου κυρίως όσο αφορά την φουτουριστική της αισθητική όπως έγραψα και πριν. Και για να σε καθησυχάσω να ομολογήσω ότι όταν πρωτοείδα την ταινία στα 13 μου με εντυπωσίασε πάρα πολύ. Ήδη όμως είχα επηρεαστεί σε μικρότερη ηλικία για το διάστημα από τηλεοπτικές σειρές και εγκυκλοπαίδιες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα