Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μαγκες,

Σας ευχαριστω ολους για τα καλα σας λογια. Ενας λογος που ηθελα να υπαρχουν τα αρχαια μας ως πρωτο πλανο ειναι ωστε ο καθε αναγνωστης να γνωριζει αμεσως οτι η προελευση τους ειναι ελληνικη ("Made in Greece"). :!:

Οι αλλες προσπαθιες εχουν πρωτα πλανα που μπορουν να ειναι παντου με καμια ενδεικτικη ενδειξη και αυτο ειναι κατι που ΔΕΝ επιθυμουσα με τιποτα.

Ναι μεν μπορω να φωτογραφησω την ανατολη της σεληνης απο το σπιτι μου σε συνδυασμο με τις γειτονικες ελιες αλλα το εξης περνει αλλες διαστασεις: http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Scenes-Sounion-01.htm (και οι αλλες δυο φωτογραφιες που συνοδευουν). :wink:

Εχω κατι αλλο σε εξελιξη ("Made in Greece") ... απλα λιγη υπομονη και θα το απολαυσουμε ολοι μαζι. :D

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Η φωτο στο Σούνιο Αντώνη είναι διπλοέκθεση;

Βαγγελη,

Οχι, καθολου! Με πηρε 15 μηνες να βρω τον σωστο συνδυασμο μεταξυ τον φωτισμο της Σεληνης και τον αρχαιολογικο χωρο. Ειχα λαβει μηνυμα απο το S&T τον Μαρτιο/2004 για ενα αρθρο που ετοιμαζαν γυρω απο την ημερομηνεια της μαχης του μαραθωνα και το οποιο θα δημοσιευαν στο τευχος του Σεπτ/2004 (δηλαδη με την εναρξη των αγωνων της Αθηνας).

Δυστυχως ο φωτισμος ειναι τοσο περιπλοκος που δεν μπορεσα να προλαβω για το αρθρο αλλα τελικα την πετυχα μετα απο 15 μηνες.

Με το ποντικι κανε κλικ στην φωτογραφια ποιο κατω για την ιδια φωτογραφια αλλα με κροπαρισμα.

eos0016-sounio-crop.jpg.6e588af92224f8006cdf6874b19d1e1c.jpg

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε
... (και όχι μόνο στην Αμερική) ...

Κωστη,

Οι δυο συντακες του AstroPhoto of the Day εχουν δημοσειυσει ενα νεο βιβλιο με τιτλο "Astronomy: 365 Days - The Best of the Astronomy Picture of the Day Website" και συμπεριλαμβανει ελληνικη παρουσια εν τριπλουμ. Μολις τωρα ελαβα ενα εντυπο του βιβλιου και μιλαμε για αριστουργημα.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε

Α!Μαλιστα..Μέχρι τώρα είχα την εντύπωση οτι γινοταν εκθεση σε πολλα καρέ στον αντίστοιχο αρχαιολογικό χώρο, και μετά γινόταν καποια σύνθεση των καρε (προσθετοντας και τη φωτο του αρχαιολ.χωρου)...

](*,) ](*,) Φαίνετε πράγματι πολυ δύσκολη εργασία. Ομως κ.Αγιομαμίτη, αν καποιος -εντελώς θεωρητικά- ηθελε να φωτογραφήσει το αντίστοιχο αναλειμα στους αντίστιχους αρχαιολ.τοπους θα εφτανε σε παρόμοιο αποτέλεσμα;;;(σχημα αναλείματος κλπ; )

Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενες εργασίες σας! =D> =D>

http//enastros.blog.com.gr/
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητη Σοφια,

Το σχημα και κληση θα ειναι απολυτως τα ιδια επειδη ο μονος παραγοντας ειναι το γεωγραφικο πλατος και η ωρα. Οποτε αν καταγραψουμε το αναλημμα φωτογραφιζοντας τον ηλιο στης 12.00 (πχ) ειτε απο Θεσσαλονικη, ειτε απο Αθηνα ειτε απο Καλαματα κτλ, το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο.

Οσον αφορα εργασιες σε εξελιξη, ευχομαι να εχω κατι συντομα εξισου εντυπωσιακο και πραγματι πιστευω να υπαρχει μεγαλο ενδιαφερον (ιδιαιτερα εκτος Ελλαδας). Λιγη υπομονη οπως παντα.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε

Α Μαλιστα!Οπότε (για αυτή την εργασία) θεωρήτε αμεληταία η διαφορά που υπάρχει στα Γεωγραφικά πλάτη μεταξύ των πόλεων...

Αντε καλές επιτυχίες!

http//enastros.blog.com.gr/
Δημοσιεύτηκε
να ρωτήσω κάτι; τα σημεία της εκλειπτικής στα οποία έχουμε το θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο, συμπίπτουν με τα σημεία στα οποία έχουμε αφήλιο και περιήλιο;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
να ρωτήσω κάτι; τα σημεία της εκλειπτικής στα οποία έχουμε το θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο, συμπίπτουν με τα σημεία στα οποία έχουμε αφήλιο και περιήλιο;

Δημητρη,

Οχι ακριβως και θα εχω ενα ομορφο αποτελεσμα προς δημοσιευση οταν παρω ενα αρνητικο για εμφανιση.

Ποιο συγκεκριμενα, το θερινο ηλιοστασιο ειναι γυρω στις 20-22 Ιουνιου (αλλαζει απο χρονια σε χρονια αλλα ειναι παντα στο διαστημα 20-22 Ιουνιο) αλλα το αφηλιο ειναι 3-4 Ιουλιου. Κατι παρομοιο ισχυει και με το χειμερινο ηλιοστασιο (20-22 Δεκεμβριου) και περιηλιον (3-4 Ιανουαριου).

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε

Ε όχι και κανένα ανάλλημα δεν είναι σε βόρεια κατεύθυνση! Στη φωτογραφία του Ερέχθειου στο βάθος φαίνεται το Αλσος του Αιγάλεω, ο Άνω Κορυδαλλός και το Χαϊδάρι. Όλα βρίσκονται σε βορειοδυτική κατεύθυνση. Συγκεκριμένα ο Ήλιος της 20ης Δεκεμβρίου είναι σε αζιμούθιο 293 μοίρες από τη θέση φωτογράφησης. Και σε ανύψωση 8 μοίρες. Για τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα τα πραγματικά νούμερα είναι: αζιμούθιο 238 μοίρες (είναι φυσικό, ο Ήλιος το χειμώνα δύει σε νοτιοδυτική κατεύθυνση, ποτέ από την Ακρόπολη δε θα τον δει κανείς πάνω από το Άλσος Αιγάλεω) και ανύψωση 0.5 μοίρες. Επίσης ο Ήλιος έχει διάμμετρο 1/4 της μοίρας στη φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι μετρήσιμη ποσοτικά...Μια πυξίδα και ένας τοπογραφικός χάρτης αρκεί (εγώ προχώρησα ακόμα πιο πέρα βέβαια - ανέβηκα και μέτρησα). Στο ναό του Ολυμπίου Διός το ανάλλημα είναι επίσης σε λάθος κατεύθυνση. Στους Δελφούς είναι λίγο χαμηλά και είναι λίγο μικρότερο.

Νόμιζα πως το ανάλλημα είναι ένα σχήμα που πρώτα υπολογίστηκε μαθηματικά και πολύ αργότερα έγινε κατορθωτό να καταγραφεί σε φιλμ. Η κάθε επιτυχημένη προσπάθεια, νόμιζα πως αποδείκνυε πως όπου κι αν σταθεί κανείς, αν καταγράφει για ένα χρόνο την κίνηση του ήλιου, θα προκύψει το σχήμα του αναλλήματος, άρα η θεωρία από την οποία εμείς υποθέτουμε πως θα προκύψει το ανάλλημα, θα αποδειχθεί σωστή. Άρα το φόντο, υπέθετα, έχει τη σημασία του. Η φωτογραφία του αναλλήματος είναι επιστημονική νόμιζα, άρα οφείλει να είναι και ποσοτικά ακριβής. Αν το Ερέχθειο, σκεφτόμουν κάποτε, αν είναι αδύνατο να χωρέσει ποτέ κανείς στο ίδιο πλάνο τον Ήλιο και τις Καρυάτιδες, τότε ούτε και το ανάλλημα γίνεται να χωρέσει χωρίς το Photoshop. Ο Dennis De Cicco από ότι θυμάμαι, στο δικό του ανάλλημα έχει για φόντο το περιβάλλον από την τοποθεσία της φωτογράφισης (και το φόντο ισχυρίζεται πως το τράβηξε πάνω στο ίδιο αρνητικό). Τώρα, το φόντο του De Cicco είναι κάτι εντελώς αδιάφορα σπιτάκια. Είμαστε όμως στην εποχή του Photoshop. Πριν λίγο καιρό το Sky and Telescope δημοσίευσε μια φωτογραφία του πλανήτη Άρη και τον περιέβαλλαν οι δακτύλιοι του Κρόνου...

Δημοσιεύτηκε
Ε όχι και κανένα ανάλλημα δεν είναι σε βόρεια κατεύθυνση! Στη φωτογραφία του Ερέχθειου στο βάθος φαίνεται το Αλσος του Αιγάλεω, ο Άνω Κορυδαλλός και το Χαϊδάρι. Όλα βρίσκονται σε βορειοδυτική κατεύθυνση.

Αλλο η βορεια κατευθυνση και αλλο η βορειοδυτικη κατευθυνση. Το ιδιο ισχυει και με το αναλημμα με πρωτο πλανο την Αρχαια Νεμεα (πχ) οπου η κατευθυνση ειναι βορειοανατολικη.

Συγκεκριμένα ο Ήλιος της 20ης Δεκεμβρίου είναι σε αζιμούθιο 293 μοίρες από τη θέση φωτογράφησης. Και σε ανύψωση 8 μοίρες.

Τελεια! Οπως περιγραφω σε προηγουμενο μηνυμα, ο στοχος μου ηταν ο ηλιος να ειναι σε "εφικτο" αζιμουθ ... η "απαγορευμενη" περιοχη ειναι απο μεταξυ (περιπου) 300 μοιρες βορειοδυτικα μεχρι 60 μοιρες βορειοανατολικα (συμπεριλαμβανοντας φυσικα την ενδιαμεση ακτινα πχ. 0 μοιρες αζιμουθ).

Για τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα τα πραγματικά νούμερα είναι: αζιμούθιο 238 μοίρες (είναι φυσικό, ο Ήλιος το χειμώνα δύει σε νοτιοδυτική κατεύθυνση, ποτέ από την Ακρόπολη δε θα τον δει κανείς πάνω από το Άλσος Αιγάλεω) και ανύψωση 0.5 μοίρες.

Δεν μπορω να συγκεντρωθω στην διακυμανση του ηλιου για καθε αναλημμα οταν ετοιμαζω ενα πρωτο πλανο επειδη τοτε δεν θα ολοκληρωσω ποτε την φωτογραφηση και εργασια.

Επίσης ο Ήλιος έχει διάμμετρο 1/4 της μοίρας στη φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι μετρήσιμη ποσοτικά...Μια πυξίδα και ένας τοπογραφικός χάρτης αρκεί (εγώ προχώρησα ακόμα πιο πέρα βέβαια - ανέβηκα και μέτρησα).

Αν ειναι ευκολο, προσπαθησε σε παρακαλω την φωτογραφηση ενος πρωτο πλανου μονο και θα αντιμετωπισεις αρκετες προκλησεις ... τουριστες ... σκιες ... φωτισμο ... συνεργεια (και σκηνες/εργαλεια) ... συννεφα ... σκουπιδια πεταμενα χαμο παντου (απο δικους μας και οχι ξενους) και ενα σορο μικρα εμποδια.

Στο ναό του Ολυμπίου Διός το ανάλλημα είναι επίσης σε λάθος κατεύθυνση.

Η γενικη κληση ειναι σωστη (!) αλλα υπαρχει μια διαφορα μια με δυο ωρες απο το αναλημμα το δικο μου και το αναλημμα που θα υπηρχε αν καποιος ειχε την ικανοτητα να στησει μια καμερα για ενα χρονο στον χωρο.

Στους Δελφούς είναι λίγο χαμηλά και είναι λίγο μικρότερο.

Γνωριζεις οτι χρειαστηκαν 500+ ληψεις και τρια ταξιδια στους Δελφους για να γινει πραγματικοτητα αυτη η τελικη φωτογραφια; Στο σπιτι εχω κατι μικρα βουνα (λοφους; ) που δημιουργησαν το αναλημμα που βλεπεις ... με τι κοπο να βρω κατι παρομοιο σε αρχαιολογικο χωρο με το πρωτο πλανο (Θολο) στην ευθεια γραμμη με τον σωστο φωτισμο και χωρις τουριστες και ενα σορο.

Νόμιζα πως το ανάλλημα είναι ένα σχήμα που πρώτα υπολογίστηκε μαθηματικά

Τα μαθηματικα πισω απο το αναλημμα ειναι αρκετα πλουσια ... να ενα δειγμα απο αρθρο που θα δημοσιευθει σε γαλλικο περιοδικο φυσικης και το οποιο θα εχει ενα απο τα αναλληματα μου: http://perso.orange.fr/alexandre.vial/bup/bup2_html/bup2_html.html ....

και πολύ αργότερα έγινε κατορθωτό να καταγραφεί σε φιλμ.

Πολυ σωστα ... ο Dennis di Cicco (S&T) ηταν ο πρωτος που το καταφερε το 1979 μετα απο δυο προσπαθειες.

Η κάθε επιτυχημένη προσπάθεια, νόμιζα πως αποδείκνυε πως όπου κι αν σταθεί κανείς, αν καταγράφει για ένα χρόνο την κίνηση του ήλιου, θα προκύψει το σχήμα του αναλλήματος, άρα η θεωρία από την οποία εμείς υποθέτουμε πως θα προκύψει το ανάλλημα, θα αποδειχθεί σωστή. Άρα το φόντο, υπέθετα, έχει τη σημασία του.

Εδω ομως διαφωνω ... μπορουσα πολυ ευκολα να δημοσιευω μια σειρα κυλιδων με μαυρο πρωτο πλανο οπως η καθε καμερα κατεγραψε το αναλημμα στις διαφορες ωρες της ημερας και τα αποτελεσματα μου θα ηταν εξισου σημαντικα εφοσον ο παρατηρητης θα μπορουσε να δει το "οκταρι" και πως παιζει απο ωρα σε ωρα κτλ.

Δεν μπορω να καταλαβω πως εχω μειωσει το τελικο αποτελεσμα με την προσθηκη των αρχαιων για πρωτο πλανο εφοσον ο κυριος (μοναδικος; ) στοχος ειαι η καταγραφη του αναλληματος καθε ωρα απο την ανατολη μεχρι την δυση του ηλιου.

Η φωτογραφία του αναλλήματος είναι επιστημονική νόμιζα, άρα οφείλει να είναι και ποσοτικά ακριβής.

Και ετσι ειναι ... παρα καθε οκταρι που εχω καταγραψει και προχωρα με ΟΤΙ επιστημονικη αναλυση επιθυμεις.

Αν το Ερέχθειο, σκεφτόμουν κάποτε, αν είναι αδύνατο να χωρέσει ποτέ κανείς στο ίδιο πλάνο τον Ήλιο και τις Καρυάτιδες, τότε ούτε και το ανάλλημα γίνεται να χωρέσει χωρίς το Photoshop.

Για παραδειγμα ξερεις ποσο δυσκολο ειναι η καταγραφη του καθετος αναλημματος οταν η διακυμανση απο ελαχιστο σε μεγιστο υψος ειναι 47 μοιρες και το μικροτερο σφαλμα στην τοποθετηση της καμερας οσον αφορα την κληση της προς τον ουρανο θα σου δημιουργησει αποτυχημενη προσπαθεια;

Για μενα (και ολους) τι εχει αξια και σημασια ειναι το οκταρι ... τωρα αν το πρωτο πλανο ειναι καταμαυρο (απλη εμφανιση του φιλμ και τιποτα αλλο) η εχει ενα πρωτο πλανο να το συνοδευει, πως μειωνεται (η αν θες αυξανεται η αξια του τελικου αποτελεσματος); Ο κυριος λογος που εγω προχωρησα με την προσθηκη των αρχαιων αριστουργηματων ηταν για να υπαρχει μια "ταυτοτητα" στα αποτελεσματα εναντι ενα σπιτι (πχ di Cicco), την ερημο με δενδρο κακτων (πχ Arnold) κοκ. Μαλιστα αυτη του Arnold (1985) ειναι συνθεση δυο φωτογραφιων.

Ο Dennis De Cicco από ότι θυμάμαι, στο δικό του ανάλλημα έχει για φόντο το περιβάλλον από την τοποθεσία της φωτογράφισης (και το φόντο ισχυρίζεται πως το τράβηξε πάνω στο ίδιο αρνητικό).

Η φωτογραφια του ειναι η εξης: http://www.uwm.edu/~kahl/Images/Weather/Other/analemma.html .... το πρωτο πλανο το πηρε τρεις μηνες μετα την ολοκληρωση του αναλημματος και αργα το απογευμα (το αναλημμα ειναι για νωρις πρωι ... 8.30 πμ).

Τώρα, το φόντο του De Cicco είναι κάτι εντελώς αδιάφορα σπιτάκια.

Μα το θεμα και ιστορικη σημασια ειναι το οκταρι που κατεγραψε. Τι σημασια εχει το πρωτο πλανο του;

Είμαστε όμως στην εποχή του Photoshop.

Δυο απο τα αναλημματα μου εχουν δημοσιευθει στο Sky&Telescope. Η μοναδικη ερωτηση που μου εκανε ο di Cicco ηταν ΑΝ η κατευθυνση ηταν βορεια η οχι και μαλιστα μου ζητησε συγγνωμη για την ερωτηση και προχωρησε να μου εξηγησει οτι γυρω στο 1986 ειχαν δημοσιευσει μια φωτογραφια (ως εξωφυλλο μαλιστα) απο μερικη εκλειψη ηλιου στην Αμερικη και η συγκεκριμενη φωτογραφια ειχε ως πρωτο πλανο ενα μερος (της Αμερικης) που ΔΕΝ υπηρχε η συγκεκριμενη εκλειψη.

Εγω του εξηγησα οτι το μοναδικο "προβλημα" ειναι οτι το αναλημμα με πρωτο πλανο την αρχαια Νεμεα ειναι τραβηγμενη αργα το μεσημερι (16.00 UT+2) αλλα η κατευθυνση του παρατηρητη ειναι βορειοανατολικα (δηλαδη πρωι). Η απαντηση του ηταν "κανενα προβλημα" .... και συμφωνω μαζι του!

Πριν λίγο καιρό το Sky and Telescope δημοσίευσε μια φωτογραφία του πλανήτη Άρη και τον περιέβαλλαν οι δακτύλιοι του Κρόνου...

Το θυμαμαι ...

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε
ΥΓ. Χρονια Πολλα!

ευχαριστώ πολύ κύριε Αντώνη.Να είστε και εσείς καλά και να συνεχίσετε να μας ταξιδεύετε με τα έργα σας!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Αφού αναφέρατε τις "απαγορευμένες περιοχές" για το αζιμούθιο, σημειώνω πως ο Ήλιος της 20ης Ιουνίου βρίσκεται σε αζιμούθιο 308, καθόλου "εφικτό" αν εννόησα καλά, όσο για την ανύψωση, είναι το αστείο νούμερο 26 μοίρες, λες και είναι καταχείμωνο. Όταν ανέφερα πως ο Ήλιος έχει λάθος διάσταση υπονοούσα πως και το ανάλημμα είναι σε λάθος απόλυτη διάσταση (είναι μισό από ότι πρέπει). Στην πραγματικότητα, το μόνο σωστό στη φωτογραφία του Ερέχθειου είναι η κλίση του αναλήμματος και οι σχετικές διαστάσεις του. Σε όλα τα άλλα είναι λάθος. Τουλάχιστον οι απόλυτες διαστάσεις του αναλήμματος θα ήταν σωστές αν το Ερέχθειο είχε τραβηχθεί με τον ίδιο φακό που χρησιμοποιήθηκε και για το ανάλημμα. Τέλος, οι τουρίστες που μπαίνουν στο πλάνο δεν είναι δικαιολογία για το ότι το ανάλημμα είναι σε λάθος θέση, λάθος ανύψωση, λάθος απόλυτες διαστάσεις.

Η σημασία που αποδίδω στο σωστό φόντο στην εποχή του Photoshop είναι πως εγώ, ένας οποιοσδήποτε, δεν έχω καμία πρόσβαση στα πραγματικά αρνητικά, οπότε όταν βλέπω ένα ανάλημμα με τον Ήλιο σε εξωπραγματική θέση, λες και η Αθήνα είναι στο Νότιο Ημισφαίριο (τότε βέβαια η κλίση θα ήταν λάθος), βάζω πράγματα με το μυαλό μου. Το 1979 δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Πολύ φοβάμαι πως στα επόμενα χρόνια οι άνθρωποι που θα έχουν "φωτογραφήσει" το ανάλημμα θα αυξηθούν ραγδαία από το σημερινό μονοψήφιο νούμερο προς το τριψήφιο.

Δημοσιεύτηκε
Αφού αναφέρατε τις "απαγορευμένες περιοχές" για το αζιμούθιο, σημειώνω πως ο Ήλιος της 20ης Ιουνίου βρίσκεται σε αζιμούθιο 308, καθόλου "εφικτό" αν εννόησα καλά,

Συγγνωμη αλλα 308 μοιρες αζιμουθιο ειναι βορειδυτικα και συμπεριλαμβανει τα κριτηρια μου περι την φωτογραφηση πρωτο πλανων οσον αφορα εφικτη θεση ηλιου.

Ετσι και αλλιως ΔΕΝ υπαρχει σωστη κατευθυνση για το πρωτο πλανο επειδη το αναλημμα περιγραφει την κινηση του ηλιου σε χρονικο διαστημα ενος ετος. Ναι μεν σε μια συγκεκριμενη ωρα αλλα οι διακυμανσεις μπορει να ξεπερασουν και τις 40 μοιρες αζιμουθιο απο οτι θυμαμαι (πχ. αναλημμα με πρωτο πλανο τον Θολο, Δελφους). Η κλασσικη φωτογραφια του αναλληματος απο το 1979 (Dennis di Cicco) ειχε την ληψη για το πρωτο πλανο τρεις μηνες μετα την ολοκληρωση της φωτογραφησης και σε εντελως διαφορετικη ωρα (για αυτονοητους λογους).

Αν καποιος επιθυμει ΑΠΟΛΥΤΗ ακριβεια στην φωτογραφηση του αναλληματος σε συνδυασμο με το πρωτο πλανο, πρεπει να παρει μια απο τις εκθεσεις (ποια ομως ειναι "σωστη") του ηλιου ταυτοχρονα μαζι με το πρωτο πλανο. Αυτο δυστυχως δεν ειναι εφικτο ... ειτε θα φωτογραφησουμε τον ηλιο με την σωστη εκθεση και οποτε δεν θα ειναι ορατο το πρωτο πλανο ειτε θα φωτογραφησουμε τον ηλιο με την σωστη εκθεση για το πρωτο πλανο και συννεχως θα "καψουμε" το καρε (και το αναλλημα σε εξελιξη) λογω υπερφωτισμου.

όσο για την ανύψωση, είναι το αστείο νούμερο 26 μοίρες, λες και είναι καταχείμωνο.

Οπως δεν υπαρχει "σωστο" αζιμουθιο για ενα συγκεκριμενο αναλημμα, το ιδιο ισχυει και με το υψος. Οπως ειχα αναφερει νωριτερα, το καθετος αναλημμα για παραδειγμα εχει διακυμανση 47 μοιρων στο υψος απο ακρη σε ακρη και μαλιστα το θεμα ειναι ακομα ποιο απαγορευτικο αν υπολογισουμε και το υψος του αναλημματος απο τον οριζοντα. Αν δεν κανω λαθος, η κορυφη του καθετος αναλληματος ξεπερνα τις 75 μοιρες.

Όταν ανέφερα πως ο Ήλιος έχει λάθος διάσταση υπονοούσα πως και το ανάλημμα είναι σε λάθος απόλυτη διάσταση (είναι μισό από ότι πρέπει).

Δεν ειμαι σιγουρος οτι συμφωνω μ'αυτο. Για την φωτογραφηση του αναλληματις, εγινε χρηση φακου 24μμ ... ειναι πολυ ευκολο με μια κινηση μερικων μετρων μπρος-πισω με εναν τετοιο φακο να επιρρεασω πως παρουσιαζεται το πρωτο πλανο (διαστασεις).

Στην πραγματικότητα, το μόνο σωστό στη φωτογραφία του Ερέχθειου είναι η κλίση του αναλήμματος και οι σχετικές διαστάσεις του. Σε όλα τα άλλα είναι λάθος.

Οπως περιγραφω στην προηγουμενη παραγραφο, η χρηση ενος φακου 24μμ εποτρεπει μια τετοια φωτογραφια σε ΘΕΩΡΕΤΙΚΗ βαση ... ετσι και αλλιως το αναλλημα και το μεγεθος του θα ειναι ιδιο ασχετα αν προχωρησουμε μπρος η πισω μερικα μετρα και σε αντιθεση με το πρωτο πλανο οπου ΘΑ υπαρχουν δραματικες αλλαγες στις διαστασεις με την ιδια κινηση.

Τουλάχιστον οι απόλυτες διαστάσεις του αναλήμματος θα ήταν σωστές αν το Ερέχθειο είχε τραβηχθεί με τον ίδιο φακό που χρησιμοποιήθηκε και για το ανάλημμα.

Καθολου! Το αναλλημα θα εχεις τις ιδιες διαστασεις ασχετα απο που πραγματοποιθουν οι ληψεις. Σε αντιθεση, κινηση μερικων μετρων στον χωρο του Ερεχθιου θα επιρρεασουν τις τελικες διαστασεις του Ερεχθιου.

Τέλος, οι τουρίστες που μπαίνουν στο πλάνο δεν είναι δικαιολογία για το ότι το ανάλημμα είναι σε λάθος θέση, λάθος ανύψωση, λάθος απόλυτες διαστάσεις.

Η κουβεντα μου για τουριστες ΔΕΝ ηταν ο λογος που προχωρησα οπως προχωρησα. Κατ'αρχην, ειναι δυνατο να αφησει κανεις μια φωτογραφηκη μηχανη μονιμα σε αρχαιλογικο χωρο και να μπαινει-βγαινει οποτε χρειαζεται κατα την διαρκεια της εργασιας;

Διαφωνουμε σε τι ειναι "αναλλημα". Για΄μενα ειναι το οκταρι στον ουρανο και ασχετα τι υπαρχει και τι δεν υπαρχει ως πρωτο πλανο. Σε αντιθεση, η δικια σας θεση ειναι οτι συμπεριλαμβανει και το πρωτο πλανο. Αυτη ειναι η ουσιαστικη διαφορα μας.

Η σημασία που αποδίδω στο σωστό φόντο στην εποχή του Photoshop είναι πως εγώ, ένας οποιοσδήποτε, δεν έχω καμία πρόσβαση στα πραγματικά αρνητικά, οπότε όταν βλέπω ένα ανάλημμα με τον Ήλιο σε εξωπραγματική θέση, λες και η Αθήνα είναι στο Νότιο Ημισφαίριο (τότε βέβαια η κλίση θα ήταν λάθος), βάζω πράγματα με το μυαλό μου.

Κατ'αρχην στο Νοτιο Ημισφαιριο, το αναλλημα εχει τον μεγαλο κυκλο πανω και τον μικρο κυκλο κατω. Οποτε τετοιες ανυσηχιες (Αθηνα στο Ν. Ημισφαιριο) δεν εχουν καμια βαση. ;-)

Το 1979 δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Πολύ φοβάμαι πως στα επόμενα χρόνια οι άνθρωποι που θα έχουν "φωτογραφήσει" το ανάλημμα θα αυξηθούν ραγδαία από το σημερινό μονοψήφιο νούμερο προς το τριψήφιο.

Μαλιστα υπαρχουν δυο-τρεις φωτογραφιες οπου εγινε χρηση ψηφιακης μηχανης (μια φωτογραφια ανα "καρε") και προσθηκη μετα στο Photoshop ωστε να υπαρχει το τελικο σχημα του αναλληματος. Θα μπορουσα και εγω να προχωρησω με μια τετοια τεχνικη και μαλιστα θα ειχα τελειωσει αυτη την εργασια εδω και ΠΟΛΥ καιρο ... αλλα η προκληση εχει να κανει με ενα καρε σε αρνητικο.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης