kekropas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 Παιδιά θα χρειαστώ τη βοήθειά σας. Έχω ήδη ένα τηλεσκόπιο αλλά αποφάσισα να σταματήσω τα παιχνίδια και να πάρω πιο σοβαρά το πράγμα. Κατέληξα στην αγορά ενός DObson 8" ή 10". Το σίγουρο σαν ερασιτέχνης φωτογράφος είναι ότι θα θελήσω να ασχοληθώ με αστροφωτογράφηση οπότε θα χρειαστώ και ισημερινή στήριξη. Η ερώτηση είναι αν πάρω τη στήριξη του SKYWATCHER 150/1200mm Eq3-2 θα επαρκεί για 8" ή ακόμα και 10". Το τηλεσκόπιο αυτό είναι 6" οπότε δεν είναι καμιά τεράστια διαφορά. Φαντάζομαι για την EQ2 δεν το συζητάμε καθόλου! Καμία άλλη λύση χωρίς να ξεφεύγουμε σε badget?Επίσης επειδή έχω συγγενή στη Γερμανία που έχει χωρο και διάθεση να μου φέρει από εκεί ξέρετε κανένα καλό μαγαζί με καλές τιμές? Ευχαριστώ
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 Φιλε καλημερα Νομιζω οτι η ΕQ3-2 δεν θα μπορει να αντεπεξελθει, τουλαχιστον οχι με σκοπο την φωτογραφηση με 8" σωληνα... κοιταξε για μια πιο στιβαρη της ταξεως της CG5 η EQ5 για να μην εχεις προβλημα.. επαναλαμβανω, οπτικα μπορει και να το σηκωνει (αν και σε λιγο χρονικο διαστημα θα παρουσιασει προβλημα λογω βαρους) αλλα φωτογραφικα αποκλειεται.. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
kekropas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 Να ρωτήσω κάτι ακόμα γιατί δεν είχα ποτέ ισχυρό τηλεσκόπιο στις 8 ή 10" αν παρατηρώ κάποιο νεφέλωμα ή γενικά κάτι μακρινό πόσο γρήγορα θα χάνεται από το οπτικό μου πεδίο? Έχω μερικά δλ ή πρέπει συνεχώς να διορθώνω?Και επίσης σημαντικό η Dobson στήριξη ξέρω δεν είναι ισημερινή αλλά αυτή της skywatcher αν έχει κανείς επιτρέπει μικρές και σταθερές κινήσεις?Κάτι τελευταίο αν δεν με ικανοποιήσει τελικά το dobson σε αυτά τα θέματα το skywatcher 150/1200mm Eq3-2 θα μου προσφέρει κάτι αξιόλογο?
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 Εχεις δει την HEQ5 ? Για φωτογραφηση μη σκευτεσαι καθολου τα Dob. Να κοιτας αν η στηριξη <<σηκωνει>> εκτος απο τον σωληνα και τη φωτ.μηχανη μαζι με ο,τι ανταπτορα θα χρειαστει (ο,τι εγραψε και ο Foehammer ) αναλογως του ειδους της φωτογραφησης που θελεις να κανεις. Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Heal Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 24, 2006 Το θέμα αστροφωτογράφιση-βάσεις και τηλεσκόπια ειναι κάτι που απασχολεί πολλούς φίλους. Ιδίως όταν πρόκειται για αγορά πρώτου τηλεσκοπίου καλλιεργείται μια άποψη ότι αγοράζουμε αρχικά ένα μεγάλο τηλεσκόπιο Dob και μετά μπορεί να μπει εύκολα σε μια ισημερινή για αστροφωτογράφιση. Αν και θεωρητικά κάτι τέτοιο δεν ειναι ακατόρθωτο, τα dob δεν είναι σχεδιασμένα έχοντας κατά νου την αστροφωτογραφία, μπορείτε να δειτε και παλιότερες συζητήσεις για αυτό το θέμα. Επιπλέον το κόστος μιας ισημερινής που να σηκώνει 10" είναι εξαιρετικά υψηλό. Πιστεύω ότι αξίζει να ρίξουν μια ματιά οι φίλοι στο άλμπουμ και να δουν τι τηλεσκόπια χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι στο φόρουμ, ανάλογα με το είδος του θέματος και θα λυθούν πολλές απορίες. Φιλικά, Κώστας
kekropas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Καλά διάβασα κατι συζητήσεις για το βάρος των dobson και απογοητεύτηκα πλήρως. Τρεις όροφοι χωρίς ασανσερ νομίζω θα μου κοπεί η όρεξη, απότι είδα το 200EQ5 στα ίδια κιλά είναι +ότι με τη μέση λιώμα θα έχω και συναρμολόγηση. Κανένα καταδιοπτρικό αξιοπρεπές από που ξεκιναει? Ότι έχω βρει σε λογική τιμή είναι σε 5-6 ιντσες
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29, 2006 Να ξερεις οτι στη παρατηρηση - αστροφωτογραφηση και οτι αλλο θες και γενικοτερα σε ενα καλο τηλεσκοπιο το πρωτο ρολο παιζει η βαση του. Οταν δηλαδη αυτο ειναι στιβαρο, ακουνητο και σταθερο. Αν σκεφτεσαι για ντομπ 8" τοτε πρεπει να παρεις αναλογη βαση που να το δεχεται. Σκεψου οτι με το δικο μου το starfinder equatorial η βαση που εδινε η meade ειναι πολυ χαλαρη. Αυτη η στηριξη που εχω τωρα κανει για 6" το πολυ. Κι ομως οι τυπαδες εδιναν την ιδια βαση με 6" και 8" και 10" παρακαλω. Δε μιλαμε οτι το 10 ειναι φτερο στον ανεμο!! Στηριξη κοιτα. ΕΙναι το πρωτο πραγμα. Μετα ερχοναι τα οπτικα. Κατοδιοπτρικα πρεπει να το ψαξεις αλλα πρεπει να ξερεις απο τωρα οτι δε θα βρεις κατι αξιολογα φτηνο και προσεγγισιμο στη τιμη που ψαχνεις. Εκει δυστυχως πρεπει λιγο να τα σκασεις. Ειδαλλως θα ειχαμε ολοι κατοδιοπτρικα STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
SATI Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2006 Να ρωτήσω κάτι ακόμα γιατί δεν είχα ποτέ ισχυρό τηλεσκόπιο στις 8 ή 10" αν παρατηρώ κάποιο νεφέλωμα ή γενικά κάτι μακρινό πόσο γρήγορα θα χάνεται από το οπτικό μου πεδίο? Έχω μερικά δλ ή πρέπει συνεχώς να διορθώνω?Και επίσης σημαντικό η Dobson στήριξη ξέρω δεν είναι ισημερινή αλλά αυτή της skywatcher αν έχει κανείς επιτρέπει μικρές και σταθερές κινήσεις?Κάτι τελευταίο αν δεν με ικανοποιήσει τελικά το dobson σε αυτά τα θέματα το skywatcher 150/1200mm Eq3-2 θα μου προσφέρει κάτι αξιόλογο? Μην μπερδεύεις την μεγένθυση με την διάμετρο του τηλεσκοπίου.Μεγαλύτερη διάμετρο μεγάλύτερη ποσότητα φωτος μέσα απο το προσοφθάλμιο (βλέπεις πιό αμυδρά αντικείμενα). Το προσοφθάλμιο που εναλλάσεις σου δίνει τις μεγενθισεις. Ολες οι ισημερινές στηρίξεις έχουν μικρορυθμίσεις. Ε΄να 8αρι τηλεσκόπιο χρειάζεται καλή ισημερινή στήριξη για φωτο. Εγώ έχω ενα 8αρι σε GPvixen και είναι οριακό και ίσως να έλεγα ότι το έχει ξεπεράσει για φωτό. για οπτική παρατήρηση είναι εντάξει.Σε γενικές γραμμές ποτέ μην ξεχνάς ότι το καλό τηλεσκόπιο είναι το τηλεσκόπιο που ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ περισσότερο ήτε είναι 18αρι ήτε ειναι 4αρι. Για οπτική παρατήρηση και μόνο, τα ντομπσόνιαν είναι αξεπέραστα στην ευκολία στησίματος μεταφοράς. υπάρχει πάντα η δυνατότητα να μπούν σε ισημερινή βάση (θα συμφωνίσω ότι είναι ακριβό κάτι τέτοιο για μεγάλη διάμετρο) αλλά μπορείς απο την αρχή κάνεις έναν προυπολογισμό και πεις θα πάρω ένα dob με f/4 π.χ που σημένει, κοντός σωλήνας - μικρό βάρος (μειονέκτημα ότι χρειάζεσαι καλά προσοφθάλμια) για να μάθω, και στην συνέχεια μαζεύω χρήματα και σιγά σιγά μαθαίνοντας, παίρνω και μια καλή ισημερινή για φωτό. Thinking is not a crime....! φιλικά Νίκος Λουρίδης
kekropas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2006 Σκέφτομαι να παρω αυτό: SkyWatcher D130/F650mm PEQ-2με κοντό σωλήνα όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο SATI και αργότερο ένα τέρας 10" Dobson αφού βρω όμως κάποιο τρόπο να μένει μόνιμα στην ταράτσα. edit: Εκτός αν αυτόhttp://www.optikshop24.de/shop/meade-lightbridge-8zoll-dobsons-teleskop-p-1931.html το Meade LightBridge 8" είναι τόσο εύκολο στη μεταφορά όσο είδα στο site της meade! Είναι όλα στα Γερμανικα καμια γνώμη για αυτό το τηλεσκόπιο?
KOTS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2006 1000 φορες να παρεις meade STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2006 Σιγουρα το Lightbridge σαν truss-tube dobsonian που ειναι, ειναι εξαιρετικα φορητο. ακομα και στο 12". Καποιος φιλος η εδω η σε αλλο φορουμ δεν ειμαι βεβαιος, εκανε λογο για την διαφορα μεταξυ του standard και του deluxe, με ευοιωνη κριτικη προς το deluxe. Ομως αν δεν κανω λαθος ειπες οτι θα θελησεις να ασχοληθεις με την αστροφωτογραφηση. Αυτο το τηλεσκοπιο, δεν μπορει να μπει σε ισημερινη βαση! Ειναι ανοικτου σωληνα. Ο μονος τροπος για να μετατραπει σε ισημερινο ειναι με ειδικη πλατφορμα (JMI?) η οποια ομως θα στοιχιζει απο οτι φανταζομαι αρκετα! Εγω θα σου συστησω να πας για ενα 6" κατοπτρικο με ισημερινη βαση με μοτερ (διαλεξε μια στιβαρη) για να εισαι μεσα και απο θεμα φορητοτητας αλλα και αστροφωτογραφησης... Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
dimpap Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2006 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2006 Το 8'' χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί να πάρεις ένα καλό τηλεσκόπιο αφού απλά μπορείς να πάρεις ένα καλύτερο? Φιλικά Δημήτρης. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
kekropas Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2006 Αυτή η βάση ακριβώς τι είναι http://www.astroshop.de/en/telescopes/accessories/mountings--pipe-clips-%26-optics/mountings-%26-accessories/skywatcher/eq-5-installingμόνο το τελικό ή είναι πλήρης?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα