Jump to content

Νεό τηλεσκόπιο;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φίλοι της αστρονομίας γειά σας. Είμαι νέος στο φόρουμ αλλά λιγότερο νέος στην αστρονομία. Το 1996 είχα πάρει το πρώτο μου τηλεσκόπιο, ένα Jason 4" και ο βασικός λόγος ήταν ο κομήτης του Hale Bopp που θα περνούσε αργότερα. Δυστυχώς τα τελευταία 2 χρόνια διακοσμεί το δωμάτιό μου (κρεμάω και κανά πουκάμισο πάνω...8-[ ). Φέτος λέω πως είναι καιρός να ξεσκουριαστώ και να αγοράσω ένα καινούριο. Επειδή όμως έχω μείνει πίσω μετά απο τόσα χρόνια χρειάζομαι την βοήθεια των έμπειρων του φόρουμ. Το ποσό που μπορώ να διαθέσω είναι μέχρι 2500 ευρώ. Θα το χρειαστώ για παρατηρήσεις φυσικά αλλά και για αστροφωτογραφίσεις. Θα προτιμούσα ένα των 10", ρομποτικό (τα Meade μου γεμίζουν το μάτι). Όποιος μπορεί να με συμβουλέψει θα του ήμουν ευγνώμων. Ευχαριστώ

That which does not kill you

makes you stronger..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε arcteryx

 

Να υποθεσω οτι εχεις μια βασικη γνωση του ουρανου? Αναγνωριζεις τους ασερισμους και τους λαμπροτερους αστερες?

 

Ο λογος που σε ρωταω ειναι επειδη τα τηλεσκοπια του τυπου που αναφερεις, χρειαζονται μια βασικη γνωση του ουρανου απο αυτον που θα τα χειριστει. Ναι μεν εχουν την λειτουργια Go-To αλλα για να δουλεψει πρεπει να γνωριζεις τουλαχιστον τα "κλασικα". Σαν τηλεσκοπια, δεν αμφιβαλλω οτι τα συγκεκριμενα (meade) ειναι τρομερα, με παρα πολλες δυνατοτητες και φημισμενα αναμεσα στους ερασιτεχνες του εξωτερικου. Θα ειναι ομως ενα τεραστιο βημα για σενα για τους ακολουθους λογους:

 

1) Βαρος. Ισως το πρωτο πραγμα που θα σε "ξενερωσει" με ενα τηλεσκοπιο ειναι το βαρος του. Τα συγκεκριμενα εχουν μια φημη οτι ειναι αρκετα βαρια τηλεσκοπια και συνεπως δυσκολα στην μεταφορα/συναρμολογηση.

 

2) Πολυπλοκοτητα. Θα εχεις να αντιμετωπισεις ηλεκτρονικα μερη, τροφοδοτικα, χειρηστηρια κ.λ.π. που ισως να σε μπερδεψουν αλλα ισως και να σε πορωσουν περισσοτερο!

 

3) Κοστος. Με τα λεφτα που θα δωσεις για ενα 10" του τυπου εκεινου (Ρομποτικο καταδιοπτρικο) μπορεις να παρεις ανετα, ισο και μεγαλυτερο τηλεσκοπιο διαφορετικου τυπου + απαραιτητο εξοπλισμο που θα σε εφοπλισει για μια ζωη! π.χ. ενα 10" κατοπτρικο με ισημερινη ηλεκτροκινητη βαση + προσοφθαλμια καλου τυπου, χαρτες, webcamera για φωτογραφηση κ.λ.π. με τα ιδια λεφτα!

 

Να σου ξακαθαρισω, οτι δεν τασσομαι εναντιον των τηλεσκοπιων αυτων, αντιθετα αν ειχα την ευχερεια θα επαιρνα και εγω ενα με κλειστα ματια, αλλα σου θετω στο τραπεζι και τις αλλες επιλογες που εχεις, απλα για να εχεις υποψην σου. Φυσικα αν θες το συζηταμε!

 

Ελπιζω να βοηθησα και οχι να κουρασα.

 

Αγαπιος

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ Αχιλλέα θα κοιτάξω και αυτές τις μάρκες.

Φίλε Foehammer γνωρίζω κάποια βασικά πράγματα. Παλαιότερα που είχα περισσότερο χρόνο διάβαζα βιβλία που είχα για αστρονομία και ήξερα πέντε πράγματα αλλά τα έχω παρατήσει εδώ και χρόνια. Δεν θα έλεγα πως είμαι ο έμπειρος ερασιτέχνης αστρονόμος αλλά με λίγο διάβασμα με τα κατάλληλα βιβλία που θα αγοράσω πιστεύω πως θα μπω πάλι στο παιχνίδι.

Απλά θέλω από την αρχή να πάρω ένα καλό τηλεσκόπιο γιατί αν πάρω ένα που αργότερα δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μου.. τί θα το κάνω;

Το βάρος του δεν με απασχολεί, ξέρω πως είναι πεντάβαρα τα άτιμα..

Η πολυπλοκότητα δεν με φοβίζει, απεναντίας με ενθουσιάζει! :mrgreen:

Στο τρίτο κολλάω και εκεί θέλω βοήθεια επειδή δεν ξέρω. Ο προϋπολογισμός μπορεί να ανέβει και στις 3.000 αρκεί να με καλύπτει το προϊόν. Εσύ πχ με αυτά τα χρήματα τί τηλεσκόπιο θα αγόραζες; Θέλω να κάνω καλή έρευνα αγοράς πριν κάνω μια τέτοια επένδυση. Ευχαριστώ για τη βοήθεια, φυσικά δεν με κούρασες ίσα ίσα! :)

That which does not kill you

makes you stronger..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγω φιλε ξοδεψα περιπου 1600 ευρω για τα ακολουθα..

 

8" Νευτωνιο με Ισημερινη ρομποτικη βαση, Σετ με προσοφθαλμια φιλτρα κ.λ.π., τροφοδοτικο, φωτογραφικο ανταπτορα, και κατι αλλα μικροπραγματα. Φυσικα εκτοτε οι αναγκες μου εχουν αυξηθει καθοτι εχω αποφασισει τι θελω να κανω, αλλα ευτυχως το τηλεσκοπιο που διαλεξα με καλυπτει πληρως σε ολα τα πεδια, ειτε μιλουμε για Πλανητικη παρατηρηση, παρατηρηση βαθεως ουρανου η φωτογραφηση. Τωρα αν θα τα εκανα ολα απο την αρχη, δεδομενου του τι γνωριζω τωρα, θα πηγαινα για:

 

8" η 10" Νευτωνιο σε ηλεκτροκινιτη (οχι ρομποτικη) βαση

Σετ αρκετα καλης ποιοτητας προσοφθαλμια

Φορητο υπολογιστη

Webcamera για πλανητικη φωτογραφηση.

 

But thats just me.. :mrgreen:

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε asteryx,

με 2500 δεν παιρνεις ρομποτικο Meade 10" ... σημερα εμαθα πως μονο το wedge του 10" LΧ200 (απαραιτητο για σοβαρη αστροφωτογραφηση) κοστιζει 700+ ευρω!

Πρεπει να διπλασιασεις τον προυπολογισμο σου για τετοιο τηλεσκοπιο. Πριν βιαστεις να "σπρωξεις" χρημα διαβασε, δες απο διαφορα τηλεσκοπια, ενημερωσου.....

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν βιάζομαι καθόλου φίλε και πατριώτη giorgosgr. Είδα πόσο έχει το Meade 10". Συγκεκριμένα σε 2 έχω καταλήξει. Ή το CELESTRON Advanced Series C9 1/4-S ή το MEADE LX 200 GPS-SMT. Πάει λίγο πιο ακριβά αλλά...θα δούμε. Ευχαριστώ πάντως. Με βλέπω να πουλάω κανα χωράφι... :twisted:

That which does not kill you

makes you stronger..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν παρεις το C9.25, δεν θα το αποχωριστεις ποτε! αλλα οχι στην advancedGT...προτιμιση την απλη βαση!...ακου που σου λεω...

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κανε λιγη υπομονη και παρε ενα μεταχειρισμενο,και μαλιστα "επωνυμως"μεσα απο το αστροβοξ (εαν επιμενεις σε meade),για τους λογους που σου αναφερω στο π.μ. που σου στελνω.(Κατα καιρους,εμφανιζονται διαφορες προτασεις).

Γενικως πιστευω οτι αν οι Αμερικανικες εταιριες ασχολουνταν εστω και ελαχιστα με το θεμα "after market support" στην Ελλαδα,θα επεφτε το γελιο

της αρκουδας.

Ισως το χαμηλοτατο ποσοστο πωλησεων στη χωρα μας,σε σχεση με την παγκοσμια "αστρονομικη"αγορα,οδηγει σε καταστασεις του τυπου...."εκει κατω.......και τιποτε να μην πουλησουμε.........οποτε αφηστε τους στην τυχη τους".

:-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|=

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης