Jump to content

Καινούριος στο club ζητάει πληροφορίες.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά σαν καινούριος οφείλω να χαιρετήσω το forum και να σας ευχαριστήσω πρώτα από ολά για όποια απάντηση και βοήθεια λάβω στο μέλλον και δεύτερον για όποια βοήθεια έχω πάρει μέσα από τα μυνήματά σας στο forum.

Τόσα χρόνια ενδιαφερόμουν να ασχοληθώ με τα αστέρια και πραγματικά δεν κατάλαβα το λόγο που δεν μπόρεσα. Το μόνο που έχω κάνει είναι να κοιτάω το φεγγάρι με τα κυάλια. Λοιπόν σαν καλός μαθητής απόφάσισα να πάω αύριο Παπασωτηρίου να αγοράσω το Nightwatch (τόσα λεφτά έχουμε δώσει σε αυτό το κατάστημα ,ας δώσουμε και κάτι παραπάνω !!!) να παρω τα κυάλια μου (από LIDL) και για φέτος να παίξω με αυτό το δίδυμο.

Όμως από του χρόνου κατά άνοιξη να πάρουμε κάτι καλό.

Καλά μέχρι τότε θα έχω αλλάξει 15 γνώμες αλλά ελπίζω από συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και ποιος ξέρει ίσως και καμιά συνάντηση να καταλήξω στην σωστή αγορά.

Σε πρώτη φάση διαβάζοντας , ψάχνοντας από εδώ και εκεί πηρε το μάτι μου το Celestron C8-NGT (30 kg) ή το C6 (25 kg) (Νευτώνιο με ισημερινή στήριξη). Ρωτάω τώρα: Να παραμείνω σε αυτήν την κατηγορία ή να κοιτάξω αλλού ( (Schmidt-Cassegrain όπως το C6-SGT λέμε τώρα, συζήτηση να γίνεται) ?

Το θέμα είναι και ένα Dobsonian να μου προτείνετε (όπως και βλέπω ότι προτείνεται γενικά σε κάθε αρχάριο) θα ήθελα αφού είναι να δοθεί κάποιο σεβαστό ποσό (κατηγορία των 1200+€ το βλέπω δηλαδή) να πάρω ένα τηλεσκόπιο που θα με "βολέψει" και για αρκετό καιρό αλλά και για τις χρήσεις που το θέλω.

Αλήθεια και φυσικά ενδιαφέρομαι για αστροφωτογράφηση αλλά όχι σε σοβαρό επίπεδο (ccd και λοιπά). Μια ψηφιακή μηχανή panasonic fz5 έχω και θα ήθελα να μάθω αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παραπάνω τηλεσκόπιο για αυτήν την χρήση.

Από θέμα βάρους και φορητότητας δεν βλέπω να έχω και την απόλυτη απάντηση αφού Ραφήνα μένω (πολυκατοικία) άρα ταράτσα και κάπου έξω, σκέφτομαι να το παίρνω και κάπου κοντά στην Κόρινθο αλλά και σίγουρα στην Νάξο (καλοκαιράκι Ιούλιο - Αύγουστο) που έχω δεί και τον καθαρότερο Ουρανό. Για την ακρίβεια έχω πάθει πλάκα με το τι μπορείς να διακρίνεις εκεί με γυμνό μάτι . Καλά σε σχέση με Κόρινθο και Ραφήνα που ούτε το 30% δεν διακρίνεις (και πολλά λέω).

Τέλος είναι δύσκολη η όλη διαδικασία τοποθέτησης και στησίματος για έναν αρχάριο με μία ισημερίνη στήριξη? Μην κολλήσουμε με την παραπάνω μάρκα και τα μοντέλα που ανέφερα για αρχή αφού όπως είπα είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο. Έτσι και αλλιώς η Celestron και η Meade είναι αρκετά γνωστές μάρκες και πιστεύω ότι οι περισσότεροι που ψάχνουν στην αρχή στρέφονται στις συγκεκριμένες μάρκες.

Ξέρω σας κούρασα με πράγματα τα οποία πρέπει να ρωτάνε όλοι οι αρχάριοι όταν πρωτοζητάνε κάποια βοήθεια για αυτό και σας ευχαριστώ για την βοήθεια και το χρόνο σας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε jobous,

Κατ’ αρχήν ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!!! :cheesy:

Κι εγώ περίπου της ίδιες απορίες με ‘σένα είχα πριν μάθω το astrovox.

Στη θέση σου δεν θα έπαιρνα κιάλια από τα Lidl. Θα έδινα κάτι παραπάνω για καλύτερα. :-k

Φυσικά και να πάρεις το Nightwatch. \:D/

1200 Ευρώ+ είπες ε; Μπορείς να πάρεις Takahashi (π.χ το FRC-300 πάνω στην EM-500)...Φυσικά αστειεύομαι... :lol: :!: \:D/ Μπορείς όμως να πάρεις ένα bob 10'' ή 12'' της TS-GSO καλούς προσοφθάλμιους και φίλτρα... :wink:

Για αρχή μην μπλέκεις με ισημερίνη στήριξη γιατί θα σου βγάλει την πίστη. Άσε που για να πάρεις μια καλή ισημερίνη πρέπει να δώσεις και τα 1200 μαζί. ](*,) ](*,) ](*,)

Τώρα όσο για την αστροφωτογράφηση (χωρίς να είμαι και πολύ ψαγμένος πάνω στο θέμα) ας την καλύτερα για πιο μετά που θα έχεις περισσότερη εμπειρία και χρήμα... :wink:

 

Αν είμαι λάθος διορθώστε με... [-o<

 

ps. Α! και να διαβάζεις πολύ astrovox...Είναι το καλύτερο βιβλίο... :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: \:D/ \:D/ \:D/ :shock:

«Το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο στη γλώσσα των μαθηματικών»
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλως ορισες

Για αρχη σου προτινω για αστροφωτογραφηση να χρησειμοποιησεις την ψυφιακη σου μηχανη.Αργοτερα αφου ανακαλυψεις τις πραγματικες σου απετισεις θα ψαξεις και για κατι αναλογο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

καλως ηρθες στο club φιλε! αντιμετωπιζεις την κατασταση με χιουμορ κι αυτο ειναι καλη αρχη για την αστρονομικη παρατηρηση που πιστεψε με μετα απο 6 χρονια συστηματικα εγω και τα φιλαρακια μου θα σε πληροφορουσαμε οτι απαιτει θυσιες , κοπο, χρημα και ατσαλινα νευρα! ( ξερεις τι θα πει να εισαι 4 η ωρα τη νυχτα στο βουνο με το σαραβαλο το lada , να ψαχνουμε ξεφωτο και να περναει ο αγροτης με το τρακτερ να μας ρωταει " ρε πιδια απο την τηλιοραση ειστι?" (περασε το skywatcher 114 για καμερα προφανως!) . ασε το ποσα αμαξια περνουσαν απο την επαρχιακη οδο και μας τυφλωναν αρια και που ευτυχως! " μα τι κανουν αυτοι οι τρελοι εδω πανω νυχτιατικω!" θα ειπαν ασφαλως! \:D/ . λοιπον για να σου προτεινω εναν καλο εξοπλισμο θα πρεπει πρωτα απ ολα να κατασταλαξεις στο τι ακριβως θες , με αλλα λογια ποσα διατιθεσαι να ξοδεψεις! δυστυχως καλε μου φιλε το σπορ που διαλεξαμε ειναι ακριβο αλλα κι αυτη ειναι η ομορφια του! παντως αν τωρα κανεις τα πρωτα σου βηματα θα σου προτεινα να μην ξανοιχτεις πολυ οικονομικα : ενα καλο 130μμ θα ηταν οτι χρειαζεσαι για αρχη. σημασια αλλωστε δεν εχει ο εξοπλισμος αλλα το περιβαλλον παρατηρησης . δεν ενοοω φυσικα οτι ενα dobsonian η ενα celestron εχουν την ιδια αποδωση με ενα απλο κατοπτρικο των 114μμ. εγω παντως με το μικρο μου 114αρι skywatcher εχασα τον κοσμο κατω απο τα ποδια οταν το εστρεψα απευθειας επανω στη γαλαξιακη ζωνη του milky way! ονειρεμενο θεαμα που δεν ηλπιζα ποτε να δω. σου προτεινω λοιπον να μην ξεφυγεις απο τα 350-400 ε. αν βεβαια οι οικονομικες σου δυνατοτητες ειναι για κατι παραπανω τοτε σιγουρα να στραφεις στη σειρα της celestron χωρις συζητηση
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

παντως αν τωρα κανεις τα πρωτα σου βηματα θα σου προτεινα να μην ξανοιχτεις πολυ οικονομικα : ενα καλο 130μμ θα ηταν οτι χρειαζεσαι για αρχη.
σου προτεινω λοιπον να μην ξεφυγεις απο τα 350-400 ε

Καλό 130μμ (υποθέτω ότι εννοείς και σε καλή στήριξη) με καλά προσοφθάλμια και Κανά 2 φίλτρα 400; Από πού ψωνίζεις να πάρω κι εγώ;

σημασια αλλωστε δεν εχει ο εξοπλισμος αλλα το περιβαλλον παρατηρησης

Κάτσε για να καταλάβω. Πιστεύεις ότι με το Takahashi που ανέφερα παραπάνω για πλάκα και με ένα konus 5'' θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα; Πλάκα με κάνεις;

δεν ενοοω φυσικα οτι ενα dobsonian η ενα celestron εχουν την ιδια αποδωση με ενα απλο κατοπτρικο των 114μμ.

Μα τα dobsonian είναι κατοπτρικά...

Και η Celestron βγάζει ''απλά'' τηλεσκόπια...

αν βεβαια οι οικονομικες σου δυνατοτητες ειναι για κατι παραπανω τοτε σιγουρα να στραφεις στη σειρα της celestron χωρις συζητηση

Γιατί στη Celestron χωρίς συζήτηση;

](*,) :evil: :shock:

ααααααχ

«Το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο στη γλώσσα των μαθηματικών»
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρωτα απο ολα καλως ωρισες .

Εγω θα σου προτεινα να παρεις τηλεσκοπιο με ισημερινη στηριξη.Εχεις σχεδον ενα χρονο μπροστα σου για να μαθεις τον ουρανο οποτε το GOTO σως να μη σου χρειαστει .Τα χρηματα που θα εδινες για GOTO θα μπορουσες να τα δωσεις γι φιλτρα π.χ. ή ο,τι αλλο χρειαστεις.Κοιτα η στηριξη να εχει μοτερ για να μη τα αγιρασεις αργοτερα .

Οσο για τα κιάλια από τα Lidl ε δεν ειναι και για πεταμα .Ειναι ενταξει .

Βεβαια η επιλογη του τηλεσκοπιου εξαρταται καο παο το τι θες να παρατηρεις-φωτογραφιζεις.Η φωτογραφικη μηχανη που εχεις μονο για πλανητες κανει.

Η γερμανικη στηριξη ειναι λογο μπερδεμα στην αρχη αλλα σε ανταμειβει αφανταστα.Μια πολικη διοπτρα κανει την ευθυγραμμιση πιο ευκολη .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως είχα πει και σε άλλη συζήτηση, η ισημερινή ρομποτική στήριξη δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, ούτε στο στήσιμο ούτε στην ευθυγράμιση. Η διαδικασία που ακολουθώ εγώ με την CG-5GT της Celestron (αυτή που έχουν τα C8-NGT και C6-SGT) μετά από 2 χρόνια (όχι πολύ συχνών) προσπαθειών είναι η εξής:

 

1. Στήνω τον τρίποδα με τον οδηγό του χοντρικά προς βορά (χρησιμοποιώ μια απλή πυξιδούλα).

2. Βάζω πάνω του και ασφαλίζω την ισημερινή κεφαλή.

3. Οριζοντιώνω με την φυσαλίδα που έχει η κεφαλή και τις προεκτάσεις των ποδιών του τρίποδα.

4. Με την πολική διόπτρα που έχω προσθέσει ευθυγραμίζω με τον πολικό αστέρα χρησιμοποιώντας τα μηχανικά ρυθμιστικά της κεφαλής.

5. Συνδέω τα καλώδια και το χειριστήριο της κεφαλής.

6. Βάζω τη ράβδο και τα αντίβαρα.

7. Βάζω το σωλήνα του τηλεσκοπίου και ζυγίζω τη στήριξη στους δύο άξονες.

8. Κάνω "γρήγορη" ευθυγράμμιση (Quick Align) βάζοντας απλώς τοπική θέση/ώρα/ημερομηνία.

9. Κάνω ηλεκτρονική πολική ευθυγράμμιση μέσα από το χειριστήριο (Polar Align).

10. Κάνω πάλι ευθυγράμμιση με 3 άστρα (3 Star Align).

 

Όλο αυτό μου παίρνει από μισή μέχρι μία ώρα περίπου και πάλι η ευθυγράμμιση δεν είναι τέλεια και συχνά κάνω επαν-ευθυγράμμιση (Re-align). Όταν κάνω αναβάθμιση στο νέο χειριστήριο το 10 θα γίνει πιο απλό και γρήγορο, αλλά τα υπόλοιπα θα μείνουν ίδια.

 

Αν συγκρίνεις αυτά με την ευθυγράμιση ενός καλού τηλεσκοπίου alt-az (ιδίως αν έχει GPS), όπως πχ. τα CPC, τα πράγματα είναι σημαντικά πιο απλά. Συγκεκριμένα:

 

1. Στείνεις το τρίποδο

2. Ασφαλίζεις το συγκρότημα τηλεσκοπίου-κεφαλής πάνω σ' αυτό.

3. Οριζοντιώνεις τη βάση.

4. Δίνεις ρεύμα στο τηλεσκόπιο.

5. Διαλέγεις 2 τυχαία άστρα ή πλανήτες, κατά προτίμηση σε αντίθετες άκρες του ουρανού.

 

Αυτά τα ολίγα. Υπολογίζω ότι ο χρόνος δεν θα είναι πάνω από 10 λεπτά. Βέβαια αν η πρόθεσή σου είναι η αστροφωτογράφιση με εκθέσεις μεγάλης διάρκειας, τότε η δυσκολία και ο χρόνος που δαπανάς για την ευθυγράμιση της ισημερινής κεφαλής αποδίδει σημαντικά.

"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και πάλι καλώς σας βρήκα!!!!!

Το 1ο βήμα ολοκληρώθηκε, έχω το nightwatch στα χέρια μου :D.

2ον Τα κυάλια του Lidl τα έχω αγοράσει εδώ και καιρό. ΟΚ κάνουμε δουλειά. (ίσως πάρω κάνα τρίποδο για να μπορέσω να τα βάλω πάνω.)

Πέρι αστρογράφησης όπως είπα και πιο πάνω έχω μια ψηφιακή (pro consumer) και λέω μια και την έχω ας την χρησιμοποιήσω (όπως την χρησιμοποιήσω !!!) για αρχή . Αν καταφέρω και είμαι σε θέση να φωτογραφήσω πλανήτες (κάποτε) ευχαριστημένος θα είμαι. Στο μέλλον βλέπουμε για deep sky,ccd κτλ. Αν και θα ήθελα πολύ να πάρω μια dslr (άσχετο).

Το βασικό είναι αφού παίρνω ένα τηλεσκόπιο και δίνω κάποια χρήματα, να μπορώ να τραβάω και κάποιες φωτό, ώστε να μην κοιτάξω στο κοντινό μέλλον και για άλλο τηλεσκόπιο.

Η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοκοίταξα για τηλεσκόπιο(αρκετό καιρό πριν) είχα στο νού μου την σειρά ΕΤΧ της Meade (πιο συγκεκριμένα το 90άρι) , σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ εύκολο για κάποιον αρχάριο να μπει στο νόημα της αστροσκόπησης, μια και είχε αυτόματασυστηματάκια κλτ. Το μόνο άσχημο είναι ότι το δίνεις περισσότερα χρήματα για μικρότερη διάμετρο (Φαντάζομαι ότι το 105άρι που κοίταγα τώρα τελευταία θα κάνει κοντά στα 1200€ αφού διαφηίουν το 90άρι με 900€).

Παρατήρησα μετά τα τηλεσκόπια με την ισημερινή στήριξή (με ή χωρίς goto) όπως και τα dobs και έχω αρχίσει και χάνω τον μπούσουλα στην επιλογή μου.

Ξέρω (διαβάζοντας λίγα πράγματα στο forum) ότι η ισημερινή στήριξη είναι δύσκολη στο στήσιμο.

Μήπως πρέπει τελικά να πάω για κάτι πιο "ρομποτικό" (π.χ. σειρά etx) ή να προτιμήσω τελικά σε ισημερινή στήριξη και για το είδος του τηλεσκοπίου βλέπουμε (Νευτώνιο ή SCHMIDT-CASSEGRAIN)? Αλήθεια για φωτογράφηση πιο είναι καλύτερο από τα 2 παρπάνω σε συνεργασία με μια dslr?

Θέμα ευκολίας ? θέμα μεταφοράς?(είναι αρκετά σημαντική παράμετρος)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε jobous καλως ηρθες στο forum! :D

 

Η δικια μου γνωμη ειναι να αγορασεις τωρα για αρχη ενα dobson με μεγαλη διαμετρο (10'' ή και 12''). Στηνεται πανευκολα και μεταφερεται σχετικα ευκολα.Με αυτο το τηλεσκοπιο θα μπορεις να φωτογραφιζεις μονο σεληνη. ](*,)

 

Αργοτερα αν θελεις να ασχοληθεις περισσοτερο με την αστροφωτογραφηση μπορεις να βαλεις το σωληνα του dobson πανω σε μια στιβαρη ισημερινη στηριξη οπως ειναι η EQ6. :D :D

 

Φιλικα Σαββας :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήρθες και από εμένα.

Πιστεύω ότι ένα dobson 8 - 12'' θα σε καλύψει για πολλά χρόνια, προσφέροντας σου τα εξής πλεονεκτήματα.

Καλή τιμή (ώστε να επενδύσεις κάποια χρήματα σε προσοφθάλμια - φίλτρα ή οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ τά οποία θα σου μείνουν και αν αλλάξεις τηλεσκόπιο)

Ευκολο στήσιμο & ξεστήσιμο (που σημαίνει πιό πολυ χρόνο παρατήρησης)

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ (θες δε θες ! ! !)

 

Το μόνο που δεν θα μπορέσεις να κάνεις είναι αστροφοτογράφηση (πέραν της σελήνης - ήλιου άντε και κανένα πλάνήτη) Όμως είσαι σίγουρος ότι με κάποιο άλλο τηλεσκόπιο θα μπορέσεις να κάνεις ?

 

Τέλος με ένα τρίποδο και εναν προσαρμογέα για να στηρίξεις τα κυάλια επάνω του θα δείς πάρα πολλά πράγματα που δεν θα το περιμένεις (Έχω και εγώ τα κυάλια του lidl)

 

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να περεβρεθείς σε μια ατροβραδυά και να δείς "ζωντανά" τα τηλεσκόπια που πιθανών να σε ενδιαφέρουν

Φιλικά

Δημήτρης

 

CELESTRON Dob

 

www.medicalmarket.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να περεβρεθείς σε μια ατροβραδυά και να δείς "ζωντανά" τα τηλεσκόπια που πιθανών να σε ενδιαφέρουν

 

Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο που θα μπορούσες να κάνεις φίλε jobous. ΘΑ σε βοηθήσει αφάνταστα και θα γνωρίσεις πολλούς άλλους ανθρώπους που ασχολούνται με το χόμπυ.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ειδος του τηλεσκοπιου εξαρταται και απο τα αντικειμενα που θες να παρατηρεις φωτογραφιζεις .Γνωμη μου ειναι να παρεις μια καλη ισημερινη με μοτερ χωρις GOTO γιατι θα εχεις μαθει τον ουρανο με τα κιαλια σου.

το μονο κουραστικο ειναι η οσο πιο ακριβης πολικη ευθυγραμμιση αλλα αυτο ειναι αι θεμα εξασκησης .Μη φιβασαι να παρεις ισημερινη .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μήπως πρέπει τελικά να πάω για κάτι πιο "ρομποτικό" (π.χ. σειρά etx) ή να προτιμήσω τελικά σε ισημερινή στήριξη και για το είδος του τηλεσκοπίου βλέπουμε (Νευτώνιο ή SCHMIDT-CASSEGRAIN)? Αλήθεια για φωτογράφηση πιο είναι καλύτερο από τα 2 παρπάνω σε συνεργασία με μια dslr?

Θέμα ευκολίας ? θέμα μεταφοράς?(είναι αρκετά σημαντική παράμετρος)

 

Θεωρώ την σειρά ETX της Meade άρχηστη και ακριβή. Μόνο γι' αυτούς που βλέπουν τα τηλεσκόπια σαν άλλο ένα τεχνολογικό παιχνίδι. Αστροφωτογράφηση μπορείς να κάνεις και με Νευτώνια και με S-C. Τη διαφορά την κάνει κυρίως το είδος της στήριξης και πόσο καλό tracking μπορεί να κάνει, αν και με autoguider και προγράμματα stacking μπορείς να ξεπεράσεις όλα τα προβλήματα. Επίσης τα S-C όπως και τα M-C είναι πολύ πιο συμπαγή από τα Νευτώνια.

 

Πάντως γι' αρχή καλύτερα είναι να πας σε ένα dob. Με αυτό θα μάθεις παρατηρώντας και σε οικονομική τιμή, και αν σου αρέσει το σπορ το βάζεις αργότερα πάνω σε μια καλή ισημερινή στήριξη και πας και για αστροφωτογράφιση. Προσωπικά αν πήγαινα τώρα για dob θα διάλεγα κάτι σε Orion Optics UK (πιο ακριβό και ποιοτικό) ή σε Skywatcher (πιο φθηνό αλλά αρκετά καλό). Από την άλλη δεν αποκλείει κανείς να πάρεις εξ' αρχής κάτι πολύ ακριβό, καλό και υψηλής τεχνολογίας (πχ. CPC-9.25), αλλά έτσι έχεις το ρίσκο της επένδυσης μεγάλου ποσού για ένα hobby που δεν ξέρεις πόσο σου αρέσει στην πράξη.

"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ηταν πολυ καλο να εβλεπες απο κοντα το στησιμο και τη χρηση μια ς ισημερινης , ωστε ακομη κι αν παρεις dob και θα σε εκνευριζει να ξερεις οτι δεν εθναι ολα ετσι .
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Φυσικά μέχρι να αγοράσω τηλεσκόπιο θα τα ξαναπούμε αρκετές φορές.

Ξεκινάω με τα κυάλια μου και το nightwatch( το οποίο έχω ξεκινήσει να διαβάζω) και έχουμε καιρό για τα υπόλοιπα. Άλλωστε έχουμε τόσο χρόνο μποοστά μας να κάνουμε και καμιά έρευνα αγοράς.

Πρώϊμα συμπεράσματα :

Μάλλον το βλέπω να καταλήγω σε s-c με ισημερινή στήριξη μέ ή χωρίς goto (θα δούμε), αν και η λύση νευτώνιου σε dob και ύστερα η αγορά μιας στήριξης δεν ακούγεται και άσχημο.

Εννοείται ότι θα τα πούμε και σε καμιά,2,3,4 συνάντησεις ώστε να τσεκάρω και τα τηλεσκόπια (από όλες τις πλευρές !!!!) αλλά και την όλη φάση...

Ευχαριστώ και πάλι και φυσικά όλες οι γνώμες είναι ευπρόσδεκτες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε jobous καλησπέρα και καλώς όρισες! :D

ΜΗ τρελαίνεις το μυαλό σου με επιλογές τηλεσκοπίου με αυτό τον τρόπο!! Δεν είμαστε ούτε το πορτοφόλι σου ούτε οι επιθυμίες σου!

Χοντρικά: με βάση dobsonian μπορείς να πάρεις ένα καλής έως πολύ καλής διαμέτρου κατοπτρικό τηλεσκόπιο.. Δεν είναι πολύ ακριβά και θεωρούνται πολύ καλά για ξεκίνημα (σκέψου, από σχεδόν 350 ευρώ παίρνεις 8άρι) και...για τελείωμα!!! Και αυτό γιατί με λίγα (αν λες λίγα 3 με 7.000 ευρώ στα.. τριάντα σου) παίρνεις τέτοιου είδους τηλεσκόπιο με πάνω από 14 ίντσες διάμετρο και ξεμπερδεύεις ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ... Είναι ΠΑΡΑ πολύ μεγάλο!!

Αν αποφασίσεις να τα σκάσεις για ισημερινή, θα πρέπει να ανέβεις σε τιμή γύρω στα 1500 ευρώ. Ακόμα και στηρίξεις που πολλοί προτείνουν εδώ, δε θεωρούνται και πολύ καλές παρά μόνο τους πρώτους μήνες... ΑΝ πχ πάρεις ένα 4άρι (που πρότεινε κάποιος φίλος) με ισημερινή, ΣΙΓΟΥΡΑ η ισημερινή ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ να σηκώσει ένα 8άρι σωλήνα- και πίστεψέ με, μετά από ένα χρόνο το 8άρι μπορεί να σου ακούγεται μικρό και να θες 10άρι...

ΜΗ πάρεις σύνολο που να μη σε καλύπτει στις ίντσες... Μίλησες για etx- ο Ηλίας Χασιώτης έχει ένα και βγάζει απίστευτες φωτογραφίες της Σελήνης..

Όταν τον ρώτησα μου είπε "καταρχήν ξέχνα τις 5 ίντσες, σε ένα εξάμηνο θα θες τις διπλές".... Ναι, έχει απολυτο δίκιο και τώρα με το 8άρι το ξέρω καλά....

Αν βρεθείς μια βραδιά με φίλους (ο Πάρνωνας θεωρείται τέλεια εμπειρία για αστροπαρατήρηση μιας και αγγίζει το απόλυτο σκοτάδι αλλά αν δε μπορείς λόγω απόστασης, κανόνισε με μια παρέα σε πιο κοντινή τοποθεσία μακριά όμως από πολλά φώτα και στο σημείο που θα στήσετε να μην υπάρχει κανένα κοντά σας!!) και δεις από άλλα τηλεσκόπια θα δεις ακριβώς τι σου χρειάζεται...

Αστροφωτογραφία: θέλει καλό τηλεσκόπιο με μοτέρ (εκτός και αν θες να βγάζεις μόνο τη Σελήνη που και πάλι θα το χρειάζεσαι...). Όσο πιο μακριά και θαμπά αντικείμενα θα θες να βγάλεις, τόσο πιο στιβαρή στήριξη θα χρειάζεσαι και τόσο πιο καλά θα πρέπει να ευθυγραμμίζεις το τηλεσκόπιό σου για να μη γλυστράει το είδωλο και βγει σα γραμμούλα... Βέβαια μπορείς να πάρεις τηλεσκόπιο με gps και σύστημα παρακολούθησης ακριβείας κλπ κλπ αλλά είναι αρκετά ακριβά σε αξιοπρεπείς διαμέτρους!!!

Άρα: ΜΗ ψωνίσεις τίποτα αν δε δεις από τηλεσκόπια άλλων!!! ΜΗ ψαρώνεις με τιμές, μπορεί ένα τηλεσκόπιο να φαίνεται ίδιο με ένα άλλο αλλά να έχει πολύ καλύτερα κρύσταλλα, αξεσουάρ κα. Η εμπειρία που θα έχεις σε 6-8 μήνες δε θα μπορεί να συγκριθεί με την τωρινή σου...

Νόμος: ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!!! ΒΡΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΣ, ΥΠΟΛΟΓΙΖΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΣΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣ!!

 

ΥΓ: Νομίζω ότι έχω αρχίσει να μιλάω σα τον giorgosgr...... ( :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :oops: :oops: :oops: )

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εννοείται ότι δεν ψωνίζουμε τώρα αλλά σε 8-10 μήνες.

Εννοείται ότι θα δούμε άλλα τηλεσκόπια.

Και εννοείται ότι θα ψάξουμε αρκετά για να βρούμε που θα δώσουμε τα λεφτάκια μας :wink:

Δεν εννοείται να θέλουμε να τραβήξουμε τρελές φωτογραφίες ή γενικά φωτογραφίες με το που πήραμε στα χέρια μας ένα τηλεσκόπιο.

Όλα θέλουν τον καιρό τους.

Κάποια χρυσή τομή όμως θα υπάρχει.... στην επιλογή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης