siouxwwss Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2006 Έχω ένα SkyWatcher 130EQ2. Δυστυχώς έχω μόνο το βασικό εξοπλισμό του πακέτου και έτσι ξέρω πως παλεύω με άνισους όρους.Μόλις προχθές έκανα την πρώτη βόλτα πως κάποιος ποιο σκοτεινές τοποθεσίες. Ως τώρα ακόμα συνήθιζα χειρισμό από την ταράτσα και μάθαινα αστέρια (Nightwatch, καθαρός εξοχικός ουρανός και τα ματάκια μου).Τώρα που τα συνδύασα, χάθηκα.Επειδή με δυσκόλεψε πολύ ακόμα και το να βρω τον Μ31 (δεν μιλάω για νεφελώματα), μήπως υπάρχει καμμία συμβουλή να μου δώσετε;Δυσκολεύομαι ακόμα και να σιγουρέψω αν το άστρο που βλέπω από μέσα είναι αυτό του χάρτη, πλυν ελαχίστων εξαιρέσεων (Vega, Alcor-Mizar κτλ). Και μόλις βρω, δυσκολεύομαι αρκετά να πάω προς εκεί που θέλω (θεωρητικά) να πάω για να βρω το ζητούμενο.Είναι απλά θέμα εμπειρίας ή υπάρχουν κάποια μυστικά που δεν γνωρίζω; Από όρεξη και κέφι άλλο τίποτα. Όσο κόπο και χρόνο θέλει να τον διαθέσω με μεγάλη χαρά. Απλά να ξέρω αν τα δίνω στη σωστή κατεύθυνση. Κύρια προβλήματα όπως είπα:αναγνώριση παρατηρούμενου μέσω τηλεσκοπίου και μετακίνηση κατά συγκεκριμένη κατέυθυνση,απόσταση. Ευχαριστώ τους πάντες. ΥΓ:Μήπως μπορείτε να προτείνετε κάποιους πρώτους εύκολους-δύσκολους στόχους για εξάσκηση; \" Today the Wolf Silences ... For Man howls \"\" Ένας άνθρωπος παίρνει τον δρόμο της γνώσης όπως ακριβώς πηγαίνει στον πόλεμο, με πλήρη συνείδηση γεμάτος φόβο, σεβασμό και με απόλυτη αυτοπεποίθηση \"(Don Juan διά πένας Carlos Castaneda)
astrovox Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2006 Προσωπικά δεν εκπλήσσομαι από το γεγονός αυτό. Εχω δει και άλλους να δυσκολεύονται με αυτό το τηλεσκόπιο και το κακό του finder. Συμβουλές (για τον εξοπλισμό που έχεις ήδη) Καλή ευθυγράμμιση του ερευνητή με το τηλεσκόπιο Εξοικείωση με το πως φαίνεται ο ουρανός από τον ερευνητή και το τηλεσκόπιο σε σχέση με το χάρτη (πχ ο ερευνητής τα δείχνει καθρεπτισμένα και το τηλεσκόπιο με περιστροφή 180 μοιρών) Εξοικείωση με το χειρισμό ισημερινής στήριξης (πχ μικρομετρικές κινήσεις) και κατανόηση των ουράνιων συντεταγμένων Αν κάτι από αυτά σε δυσκολεύει ή δεν μπορείς να τα καταφέρεις, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε. Από αυτά που λες συμπεραίνω ότι κατέχεις τα βασικά για την κατανόηση των χαρτών και την εύρεση αστερισμών και λαμπρών άστρων. Από εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι το λεγόμενο star hopping. Αρχίζεις με ένα λαμπρό αστέρι που το βρίσκεις εύκολα και "πηδώντας" από αστέρι σε αστέρι (με τη βοήθεια του χάρτη και αφού έχεις εξασκήσει τα 3 σημεία που σου είπα) οδηγείσαι και σε πιο αμυδρά αντικείμενα. Τέλος, σου προτείνω οπωσδήποτε την αγορά ενός red dot finder που θα σε βοηθήσει αφάνταστα σε σχέση με τον τωρινό ερευνητή σου! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2006 τα ίδια ακριβώς αντιμετώπισα και εγώ. επιβεβαιώνω απλώς την ανάγκη ενός red dot finder και την εκμάθηση των αστερισμών.οι αστερισμοί είναι οι δρόμοι για τα αμυδρά αντικείμενα του ουρανού και το dot finder θα σε βοηθήσει πολύ στην εύρεσή τους όταν δεις στον χάρτη την σχετική θέση που έχουν αυτά τα αντικείμενα με τα άστρα του αστερισμού που έχεις αναγνωρίσει. Π.χ. φαντάσου νοητά ένα ισοσκελές τρίγωνο που σχηματίζεται από 2 άστρα ενός αστερισμού και από το αντικείμενο(γαλαξίας,νεφέλωμα κτλ) που θες να βρεις. όταν οι 2 κορυφές του τριγώνου είναι τα 2 άστρα του αστερισμού,τότε η τρίτη κορυφή θα είναι στο αντικείμενο που ψάχνεις. το καλό με το dot finder είναι ότι μπορείς να βλέπεις με γυμνό μάτι σε πιο σημείο σημαδεύει το τηλεσκόπιό σου. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Astral-Force Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2006 φιλε καταραχας πριν να ξεκινησεις την αναζητηση του μ31 να γνωριζεις πως οταν δεις ενα μικρο λευκο κηλιδωμα τον εχεις δει. γιατι το λεω αυτο? γιατι κι εγο εχω skywatcher114 και μην περιμενεις να δεις κατι το φοβερα εντυπωσιακο. ξεκινα λοιπον απο το w της κασιοπειας που αναγνωριζεται ευκολα. μετα κοιτα αριστερα η δεξια της κασιοπειας σε μικρη αποσταση θα δεις μερικα αστρα να σχηματιζουν μια γραμμη κατα μηκος σε μεγαλη εκταση στον ουρανο. αυτη ειναι η ανδρομεδα.ενα απο τα αστρα της ανδρομεδας ειναι καπως εντονο και ερυθροαυτο ειναι το β ανδρομεδας. ο m31 ειναι πανω και λιγο αριστερα απο το β. καλυτερα να τον δεις πρωτα με κυαλια για ευκολο εντοπισμο. κι οταν βρεις το σημειο μετα χρησ/ε το τηλεσκοπιο. παντως επαναλαμβανω οτι για να απολαυσεις τον m31 σε ολη του τη μαγεια θα πρεπει να βρεθεις σε πολυ σκοτεινο μερος . ελπιζω εσυ με το ελαφρως εστω καλυτερο τηλεσκοπιο σου να δεις κατι παραπανω απο μια θολη κηλιδα οπως εγω . αλλωστε η ιδεα και μονο οτι κοιταζεις 2,2 3κατ.ε.φ. μακρια νομιζω οτι καλυπτει σε ικανοποιηση αυτο που χανεις στο ματι...
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2006 Μενεις κοντα στην Αθηνα κι αυτο ειναι το χειροτερο για τη παρατηρηση σου. Αν μπορεις να τραβηχτεις πιο μακρια θα ηταν ευχης εργον! Περα απο αυτα υπαρχει ενα κολπο για την εξαιρετικα συνηθισμενη αυτη περιπτωση. Χρησιμοποιησε και τα δυο σου ματια. Πως? Ας παρουμε παραδειγμα τον Βεγα. Αφου εχεις ευθυγραμμισει εννοειται το finder με το τηλεσκοπιο βαλε το ενα ματι σου στο finder και αφησε το και το αλλο ανοιχτο. Προσπαθησε να παρατηρεις το στοχο με τα δυο ματια ταυτοχρονα. Κουνα το τηλεσκοπιο λοιπον μεχρι ο Βεγας (στο παραδειγμα μας) να συμπεσει στο κεντρο του σταυρονηματος με το αστερι που βλεπεις μεσα απο αυτο. Αυτη ειναι μια αρχη. Αν και ειμαι σιγουρος πως θα συνηθισεις. Ειναι θεμα εμπειριας. Σκεψου οτι το παθαινω πολλες φορες κι εγω με πολυ αμυδρα αστρα κι ας εχω στη πλατη μου μια δεκαετια παρατηρησεων. Ολοι το παθαινουμε. Ειδικα αν κανεις ενα διαλειμμα καποια στιγμη απο το χομπυ το ματι ξεσυνηθιζει λιγακι. Προσπαθησε το λοιπον με τα δυο ματια ανοιχτα. Τωρα οσον αφορα τους στοχους. Ο Μ31 απο Αθηνα ειναι μια υποθεση λιγο περιεργη. Θα σου μοιασει με ενα θαμπο αστρο. Δε θα σε συγκινισει καθολου. Ελα καποια στιγμη στις εξορμισεις που κανουμε να επενδυσεις εκει ολη σου την ορεξη για ανευρεση τρελων στοχων. Παιξε με το Βεγα, το Ντενεμπ, τον Αλταιρ, τον Αρκτουρο και την Αιγα στον Ηνιοχο. Οταν συνηθισεις με αυτα περνα στο Δια να δεις κι εκει. Οταν δεις οτι εχεις αποκτησει μια ευχαιρια στις κινησεις σου τοτε θα ξεκινησεις να χρησιμοποιεις τους χαρτες και ολα τα υπολοιπα. Το σημαντικοτερο στη παρατηρηση ειναι να κανεις τα ματια σου να μαθουν να ελισονται. Ειτε στο πεδιο του προσοφθαλμιου ειτε στην ευρεση αμυδρων στοχων. Οσο περισσοτερο εξασκεισαι τοσο περισσοτερο "ελισεσαι" πανω στο τηλεσκοπιο σου. Κοινως το κανεις κτημα σου STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
filiatra Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2006 Σωστος ο KOTS Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
dimos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2006 Πράγματι η σκέψη ότι το φως από την ανδρομέδα έφυγε την εποχή που δεν υπήρχαν άνθρωποι στη γη, για να φτάσει αυτή την στιγμή στο μάτι του ερασιτέχνη αστρονόμου, σε γεμίζει δέος ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
CarlSagan Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2006 Μπραβο KOTS πολυ ευστοχες συμβουλες! Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του. Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.C. Sagan. Επαφή.
kekropas Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2006 επειδή έχω το ίδιο τηλεσκόπιο με τον ίδιο εξοπλισμό η ομοίως χωρίς εξοπλισμό καλύτερα έχω βρει κάποια άκρη. Βέβαια εμένα μου ήρθε με red dot finder αλλά θα βγάλεις άκρη. Θα παρεις ενα χάρτη στον υπολογιστή και θα εντοπίζεις το αντικείμενο που θέλεις να δεις και στη συνέχεια θα βρίσκεις από γνωστους διπλανούς αστερισμούς κάτι οτιδήποτε που να σε βοηθά στον εντοπισμό πχ εγώ συνήθως κοιτάω μήπως μπορώ να βρω δυο ευθείες να τέμνονται. Στον Δία πχ την πρώτη μέρα γνωρίζοντας μόνο δυο αστερισμούς είδα το χάρτη έφτιαξα μια διαδρομή από ένα συγκεκριμένο αστέρι του W της Κασσιόπειας στην ευθεία που κάνει με τον Πολικό αστερα ακολούθησα την ευθεία και έπεσα στο Δία.Ελπίζω να μη σε έμπλεξα πιο πολύ!!! Πάντως έχεις να δεις αρκετά πράγματα και ακόμα και ο Μ31 σε απόλυτο σκοτάδι στην επαρχία με άφησε με ανοικτό το στόμα
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2006 Πολυπλοκη διαδικασια και θα τον μπερδεψει αρκετα. Εγω προτεινω να πειραματιστεις! Μονο ετσι θα βρεις το δικο σου τροπο να προσαρμοστεις στο τηλεσκοπιο σου. Θυμισου οτι το τηλεσκοπιο ποτε δε προσαρμοζεται με εμας. Παντα εμεις προσαρμοζομαστε με αυτο STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
siouxwwss Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2006 Πρώτον ευχαριστώ όλους σας για την βοήθεια. Χαίρομαι γιατί τουλάχιστον δεν υπάρχει λόγος να νιώθω βλάκας. Αν κατάλαβα καλά είμαι σε σωστό δρόμο. Διευκρινιστικά:1) Είπαμε για τον Μ31 τον είδα και τον θαύμασα. Αυτά τα βασικά τα κατέχω όπως και αποστάσεις κτλ (Φυσικός είμαι και εγώ όπως πολλοί από εσάς). Όσο για δέος το έννιωσα σαν ριγος από την ουρά ως το κεφάλι κι ας ήταν σαν ένα νέφος. Έχω επίγνωση του τι πάω να δω και δεν βαυκαλίζομαι με αυταπάτες από φωτογραφίες βιβλίων. Η ουσία άλλωστε σε όλα αυτά είναι δεν είναι ο εύκολος εντυπωσιασμός με χρωματάκια και φωτάκια (αν και σίγουρα είναι εντυπωσιακά). Αν Κανείς ψάχνει κάτι τέτοιο καλό είναι να πάει στα Village να γλυτώσει και χρόνο και χρήμα.2) Προφανώς έχω εντοπίσει Δία και χωρίς παρεξήγηση, θα έπρεπε να ντρέπομαι αν χρειαζόμουν βοήθεια για να τον βρω.3) Για σκοτεινό οθρανό, προφανώς δεν κάθομαι στην Αθήνα. Για κοντά προτιμώ Σούνιο ή Ωρωπό. Και τα δύο έχουν κάτι γωνιές...!!! Έχω επίγνωση βέβαι ότι δεν είναι και τα καλύτερα, αλλά είπαμε για κοντά. Ευελπιστώ να σας ακολουθήσω παραέξω κάποια φορά. Αυτά και πάλι ευχαριστώ γιατί είσαστε μία σανίδα σωτηρίας στο απέραντο πέλαγος του ουρανού. \" Today the Wolf Silences ... For Man howls \"\" Ένας άνθρωπος παίρνει τον δρόμο της γνώσης όπως ακριβώς πηγαίνει στον πόλεμο, με πλήρη συνείδηση γεμάτος φόβο, σεβασμό και με απόλυτη αυτοπεποίθηση \"(Don Juan διά πένας Carlos Castaneda)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα