Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Βασικά μια Lumenera Infinity http://www.lumenera.com/astro/index.php Και επίσης ένα τηλεσκόπιο Gladio για super πλανητικές και Σεληνιακές εικόνες. http://www.lumenera.com/astro/index.php για τα τεχικά χαρακτηριστικά στο : http://www.lazzarotti-optics.com/main.html Δείτε λιγάκι στο http://www.lazzarotti-optics.com/main.html για μερικά παραδείγματα εικόνων. Δεν ξέρω αν ένα τηλεσκόπιο έτσι ξεβρακωμένο κάνει την διάφορα αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα στις εικόνες που παίρνει ενθουσιάζει τον καθένα μας!!! Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Με το που βγει lightbridge 16" το εχω χτυπησει! Και αργοτερα κοιταω για βαση φυσικα να το στηριξω. Η μονη βλακεια ειναι οτι θα χρειαστω γυρω στα 5000 ευρω για στηριξη που να κραταει τετοιο βαρος. Δεν μπαινει σε καμμια βαση αν δεν βαλεις συμπαγη σωληνα, ουτε εχει νοημα κατα τη γνωμη μου τοσο μεγαλο ισημερινο νευτωνειο.Για οπτικη πρατηρηση το dobsonian ειναι προτιμοτερο ενω για φωτογραφια και με μικροτερο τηλεσκοπιο κανεις μια χαρα την δουλεια σου χωρις να χρειαζεσαι και μονιμη εγκατασταση. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 KOTS αν δε βρισκεις στηριξη παρε πλατφορμα για dobs .Με τη λογικη σου γιατι δ επεριμενεις να παρεις το LX200R 14" ? Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Βασικά μια Lumenera Infinity http://www.lumenera.com/astro/index.php Και επίσης ένα τηλεσκόπιο Gladio για super πλανητικές και Σεληνιακές εικόνες. http://www.lumenera.com/astro/index.php για τα τεχικά χαρακτηριστικά στο : http://www.lazzarotti-optics.com/main.html Δείτε λιγάκι στο http://www.lazzarotti-optics.com/main.html για μερικά παραδείγματα εικόνων. Δεν ξέρω αν ένα τηλεσκόπιο έτσι ξεβρακωμένο κάνει την διάφορα αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα στις εικόνες που παίρνει ενθουσιάζει τον καθένα μας!!! Γιώργο, έμεινα με το στόμα ανοιχτό Σου εύχομαι κάποια στιγμή να αποκτήσεις και τη ccd και το...ξεβρακωμένο
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 KOTS αν δε βρισκεις στηριξη παρε πλατφορμα για dobs .Με τη λογικη σου γιατι δ επεριμενεις να παρεις το LX200R 14" ? Γιατι θα αναγκαστω να περιμενω τουλαχιστον 5 χρονια. Δεν ειναι ευκολο να μαζεψεις τοσα πολλα λεφτα και να καλυψεις τοσο τεραστια διαφορα. Η λογικη μου αυτη στεκεται σε μικρα ποσα απο 300 ευρω μεχρι αντε 2000 ευρω. Αλλα να περιμενεις να μαζεψεις αλλα 6000 ευρω ειναι παρα πολλα χρηματα. Το ειχα σκεφτει για πλατφορμα αλλα μου ειπαν οτι μπορω να τοποθετησω ανετα μια λαμαρινα απο κατω για στηριξη σε ισημερινη. Θα το ψαξω το θεμα STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Foehammer Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Σε ενα Honda civic type-R (το τελευταιο που βγηκε) χωρανε ανετα (με αρκετο χωρο εξτρα) ενα 10" και ενα 12" lightbridge ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Υπαρχει φωτο με πληρη review στο S&T Οκτωβριου. To 16" γιατι οχι???? Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Φιλε Αγαπιε συγνωμη που δε τηλεφωνησα χθες εφυγα για δουλεια εκτακτως. Θα προσπαθησω σημερα.. Μαλλον εισαι ερωτευμενος με το τηελεσκοπιο μου φαινεται... ετσι δεν ειναι?? Πες μας μερικα πραγματα γι αυτο μετα απο το τεσταρισμα σου. Εγω προσπωπικα οταν πηγα να το δω επαθα πλακα απο τη ποιοτητα κατασκευης. Και φανταζομαι οτι και οπτικα δε θα ειναι και μαπα. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
rama Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Με το που βγει lightbridge 16" το εχω χτυπησει! Και αργοτερα κοιταω για βαση φυσικα να το στηριξω. Η μονη βλακεια ειναι οτι θα χρειαστω γυρω στα 5000 ευρω για στηριξη που να κραταει τετοιο βαρος. Συγνώμη που επαναφέρω ένα παλιό θέμα, αλλά τώρα διάβασα αυτό το thread και μου δημιουργήθηκε η εξής απορία:Το lightbridge δεν είναι τύπου truss-tube, ή μήπως κάνω λάθος?Τότε για τί άλλη βάση στήριξης μιλάμε?Αγγελος
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Θα αναγκαστω να περασω σε πατεντα. Κατι θα βρεθει. Δεν ειμαι σιγουρος αλλα πριν κανω την αγορα σιγουρα κατι θα βρω για μελλοντικη του στηριξη σε βαση. Αν δε παιζει τετοια περιπτωση τοτε δε θα κανω τη κινηση. Υπαρχουν στο σωμα του απο κατω υποδοχες για βιδες στις οποιες προσαρμοζεται φανταζομαι καποια λαμαρινα. Η θα δω τι θα κανω με δαχτυλιδια στους δυο σωληνες. Θα το ψαξω το θεμα ξαναλεω. Ακομα δεν ειμαι σιγουρος τι θα βρω.. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Τετοιο thread παντως ηδη υπαρχει απο περυσι ... το χε ανοιξει ο ngc4565 αν θυμαμαι καλα....... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
filiatra Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Φιλε KOΤS ακομη κ αν βρεις την πατεντα που λες θα χρειαστεις πολλα ευρω για στηριξη.Κ το μεγαλυτερο προβλημα απ οτι ξερω δεν ειναι μονο τα κιλα αλλα κ οι ροπες που θα εχει ενας τοσο μακρυς σωληνας.Τεσπα.Ειμαι σιγουρος οτι θα βρεις την ακρη. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Διορθωση ο φιλος nivam το χε ανοιξει.... http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=6982&highlight=#6982 Εχω παραθεσει εκει το τι εξοπλισμο διαθετω...... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Το οτι θα βρω την ακρη φυσικα εννοειται οτι μπορει ολο αυτο να καταληξει σε αποτυχια ετσι? δε σημαινει οτι θα πετυχω αυτο που θελω γιατι μπορει να μη γινεται καθολου. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Foehammer Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Φιλοι Ειχα την ευκαιρια να δω, χρησιμοποιησω, ξηλωσω, ξαναστησω ενα 10" Lightbridge deluxe την Κυριακη που μας περασε. Γενικες εντυπωσεις: Αριστη ποιοτητα κατασκευης, παρα πολυ καλα οπτικα, εξαιρετικα φορητο!Συνολικο βαρος 10": Στα 25 κιλα. Η βαση: Αποτελειται απο ειδος συνθετου ξυλου (laminated chipboard) και συναρμολογειται με βιδες allen. Στις υποδοχες για τα bearings του σωληνα υπαρχει επενδυση απο τσοχα. Διαθετει σφιγκτηρα για την κινηση δεξια-αριστερα και το γνωστο holster για 3 προσοφθαλμια 1.25" και ενα 2" Ο σωληνας: Αποτελειται απο το πισω μερος με το πρωτευων κατοπτρο (πλαστικο καπακι), τις ραβδους στηριξης(αλουμινιο) και το πανω μερος με τον δευτερευων + εστιαστη crayford. Το ολο συστημα συναρμολογειται απο ενα ατομο σε κατι λιγοτερο απο 2 λεπτα. Υπαρχει και ερευνητης red-dot με 4 διαφορετικα προβαλλομενα σχεδια και ρυθμισεις φωτεινοτητας (deluxe εκδοση). Εντυπωση κανει το μεγεθος του δευτερευοντως κατοπτρου. Αρκετα μεγαλυτερο απο τα συνηθισμενα 10". Συναρμολογημενο, πιανει ανετα πρωτη θεση στα καλλιστεια τηλεσκοπιων!Η κινηση και στους δυο αξονες ειναι εντυπωσιακη! Γλιστραει πανευκολα χαρις στα ατσαλενια bearings και σταματαει ακριβως εκει που θελεις! Η ευθυγραμμιση των κατοπτρων δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολη, αλλα εχει μια μικρη διαφορα απο τα κλασικα νευτωνεια. Αναφερεται στο εγχειριδιο αναλυτικα. (mirror offset)Δεν χρησιμοποιησα το 2" προσοφθαλμιο που συμπεριλαμβανεται, αλλα απο τα δικα μου (25mm, 10mm και 9.5mm ED) O Διας, χαμηλα, με το τηλεσκοπιο να βλεπει εξω απο το παραθυρο και με τα φωτα στο δωματιο αναμμενα ηταν απλα ΥΠΕΡΟΧΟΣ! Το μοναδικο μειονεκτημα που εντοπισα ηταν οτι εαν αφαιρεσουμε το προσφθαλμιο και κοιταξουμε μεσα στο σωληνα, βλεπουμε τις αντανακλασεις απο τα λευκα μερη του τηλεσκοπιου. Αυτο ομως δεν νομιζω να ειναι μεγαλο προβλημα τη νυχτα η να επηρεαζει ιδιαιτερα την παρατηρηση. Επισης, υπαρχει πιθανοτητα το προσοφθαλμιο να μην εστιασει με τη μια, αλλα εντουτις να χρειαστει να γινει μια μικρη "παρανομια" στον εστιαστη απλα χαλαρωνουμε το locking screw και ο εστιαστης περνει ακομα λιγα mm travel.) Διορθωνεται ομως και με το να χαμηλωσουμε την θεση του πρωτευοντως κατα την ευθυγραμμιση. Γενικως ειμαι πολυ εντυπωσιασμενος απο το τηλεσκοπιο αυτο! Του δινω αριστα!Σημαντικο! Οπως και καθε truss-tube τηλεσκοπιο, ετσι και το lightbridge χρειαζεται οπωσδηποτε καλυμμα για προστασια απο την υγρασια/σκονη κ.λ.π. Αναμενω με ανυπομονησια το 16" η ακομα και 14" !!! Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Evans Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Αγαπιε, η αισθηση του focuser πως ηταν; μεχρι τι μεγενθυση χρησιμοποιουσες στο Δια με επιτυχια; Και βεβαιως τί μπορουσες να διακρινεις καθε φορα στο δισκο; φιλικα Βαγγελης
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δε μπορω να καταλαβω το εξης. Οταν στο crayford focuser βαλουμε ενα βαρυ προσοφθαλμιο τοτε ο διαδρομος πεφτει ή δεν μπορει να εστιασει ευκολα λογω του βαρους του προσοφθαλμιου. Τουλαχιστον στο δικο μου εστιαστη που ειναι JMI και χρησιμοποιει αυτο το συστημα οταν βαζω τον HYPERION που ειναι σα χειροβομβειδα απανω δυσκολα σηκωνεται ο διαδρομος οταν θελω να εστιασω. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Foehammer Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Αγαπιε, η αισθηση του focuser πως ηταν; μεχρι τι μεγενθυση χρησιμοποιουσες στο Δια με επιτυχια; Και βεβαιως τί μπορουσες να διακρινεις καθε φορα στο δισκο; Ομαλη σε ολη την διαδρομη! Δεν "εχασε" ουτε μια φορα! Στον Δια πηγα μεχρι 250X με το 9.5ED και διεκρινα ευκολα τις ζωνες και τους σχηματισμους των νεφων. Αντιλαμβανεσαι ομως οτι δεν εχω παρατηρησει οπως θα ηθελα απο αυτο το τηλεσκοπιο λογω των συνθηκων! Συντομα θα το παρουμε για deep sky και θα εχω και παλι την ευκαιρια! Δε μπορω να καταλαβω το εξης. Οταν στο crayford focuser βαλουμε ενα βαρυ προσοφθαλμιο τοτε ο διαδρομος πεφτει ή δεν μπορει να εστιασει ευκολα λογω του βαρους του προσοφθαλμιου. Τουλαχιστον στο δικο μου εστιαστη που ειναι JMI και χρησιμοποιει αυτο το συστημα οταν βαζω τον HYPERION που ειναι σα χειροβομβειδα απανω δυσκολα σηκωνεται ο διαδρομος οταν θελω να εστιασω. Ισως να χρειαζεται να ασφαλισεις την locking screw πιο προσεκτικα! Το 2" QX της Meade ειναι αρκετα βαρυ προσοφθαλμιο, αλλα ο εστιαστης (κατασκευης GSO) το σηκωνει αρκετα καλα! Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 ερώτηση: σκέφτομαι σοβαρά το lightbrigde 8". μήπως γνωρίζετε αν μπορεί να μπει σε ισημερινή βάση; ποια βάση είναι αυτή; ευχαριστώ Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 μήπως γνωρίζετε αν μπορεί να μπει σε ισημερινή βάση; ποια βάση είναι αυτή; Οχι βρε παιδια τα truss δεν γινονται ισημερινα, αν θελει κανεις ισημερινο ας παρει κανονικο σωληνα. Μην τα μπλεχετε, το truss ειναι για dobsonian τελεια και παυλα. Απ την αλλη 8" ειναι μικρο και δεν υπαρχει ουσιαστικα λογος να ειναι truss.Απο την αλλη συγχαρητηρια στην Meade που προσφερει αυτο που ελειπε απο την αγορα ενα μεγαλο dobsonian τυπου truss να μπορει να μεταφερεται ευκολα με μικρα αυτοκινητα. Οντως 2500 ειναι δελεαστικη τιμη.......... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
quendi Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Οχι βρε παιδια τα truss δεν γινονται ισημερινα, αν θελει κανεις ισημερινο ας παρει κανονικο σωληνα. Μην τα μπλεχετε, το truss ειναι για dobsonian τελεια και παυλα. Απ την αλλη 8" ειναι μικρο και δεν υπαρχει ουσιαστικα λογος να ειναι truss. Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. Εγώ μέχρι και 12" θα έπαιρνα κανονικό σωλήνα.. Βέβαια παίζει ρόλο τι θέλει ο καθένας, τι αμάξι έχει κτλ. Πιστεύω πάντως ότι από τις 12" και πάνω έχει νόημα το truss. Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2006 Φιλε Δημητρη αν εχεις διαβασει ολο αυτο το θεμα αυτο συζηταω. Σκεφτομουν αυτο που σκεφτεσαι κι εσυ αλλα στις 12" απανω σε μια EQ6 PRO αλλα το θεμα ειναι το ΠΩΣ.. Λοιπον, υπαρχει μια πρωτη σκεψη κατα την οποια τοποθετουμε δαχτυλιδια στο πρωτο κομματι του τηλεσκοπιου (το σωληνα που κρατα το κυριο κατοπτρο) και στο δευτερο σωληνα (που κρατα το δευτερευον). Βυθιστικε ομως η σκεψη αυτη διοτι θα υπαρχει λογικα σημαντικη καμψη του συνολου αρα και κινδυνος σπασιματος. Η δευτερη σκεψη μαλλον ειναι πιο εφικτη. Πρεπει να δω εαν υπαρχουν υποδοχες στο κατω μερος του σωληνα για βιδες. Μπορουμε να ενσωματωσουμε μια μεγαλη ακαμπτη λαμαρινα απο αυτες που διατιθενται στο εμποριο και να τη στηριξουμε πανω σε μια τετοια βαση. Απο κει και περα ακομα το ψαχνω. Λυσεις δε μπορει να μην υπαρχουν. Και η MEADE δεν ειναι δυνατο να μην εχει σκεφτει αυτο το ενδεχομενο. Ψαχνω να βρω τροπο επικοινωνιας μαζι τους. Το 8" ειναι ενα τελειο τηλεσκοπιο για το πρωταρη! Υπεροχο στιβαρο και εκπληκτικα μαλακο. Πηγα και το ειδα πριν λιγο καιρο και ειναι απλα ενα διαμαντι. Πανεμορφο (για οποιον ενδιαφερει) που συμφωνω απολυτα με το προλαλησαντα οτι σε καλλιστεια τηλεσκοπιων παιρνει με ανεση το 1ο βραβειο. Ωραιος εστιαστης επισης. Και κατοπτρα με Diffraction Limited Optics που σημαινει εικονες crisp and full of contrast (αποκοπη-επικοληση απο το site της εταιριας). Και μιλαμε για συνολικο κοστος 500 ευρω! Και παιρνεις τηλεσκοπιο! STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2006 ευχαριστώ πολύ όλους τότε μάλλον θα προσανατολιστώ σε orion optics ισημερινό με βάση που θα συζητήσω με aktis. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Evans Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2006 Με το που βγει lightbridge 16" το εχω χτυπησει! Και αργοτερα κοιταω για βαση φυσικα να το στηριξω. Η μονη βλακεια ειναι οτι θα χρειαστω γυρω στα 5000 ευρω για στηριξη που να κραταει τετοιο βαρος. Παντως οι 16" κατευθειαν με τη μια. Το σκεφτομουν για τις 12" αλλα δε προκειται να χαλασω τοσα λεφτα απο τη στιγμη που μπορω να περιμενω να δουλεψω αλλο λιγο να βγαλω αλλα λιγα παραπανω χρηματα και να παω κατευθειαν σε 16". Θα προτιμουσα βεβαια να εριχνα το LX200R 14" αλλα και 8500 ευρω ειναι πολλα χρηματα. Αυτο οταν θα μεγαλωσω λιγο ακομα! ΚοtsΉρθε:http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/443942/an/0/page/0/gonew/1#UNREAD2500Ε. Όμορφο!!!! Μήπως υπαρχει και σε αλλο site γιατι δε ξερω γερμανικά;2500 ειναι η deluxe εκδοση; φιλικα Βαγγελης
Foehammer Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2006 Εισηγουμαι να ανοιχτει καινουργιο θεμα για το 16" Lightbridge.Οριστε οι πρωτες φωτο... Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Σάββας Χανλαρίδης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2006 Πω πω κουκλι ειναι!Μου τρεχουν τα σαλια!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα