Jump to content

Η τέλεια αναβάθμιση ενος Dobson!

nickthegreek13_7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τρείς τρόποι με τους οποίους ενα Dob γίνεται κορυφαίο :

1) Ανεμιστηράκι 12V κολλημένο με ειδική κόλλα πάνω σε βάση (η οποία μπορεί να αφαιρεθεί απο το πίσω μέρος του κατόπτρου) φτιαγμένη απο διπλό χαρτόνι για απορρόφηση των κραδασμών τροφοδοτούμενη απο μπαταρία μολύβδου 12V.

Fan.jpg.0f7720926489ea127f899b07a980d270.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

2) Ειδικά σκοινιά τοποθετημένα στην βάση Dobson για ανασήκωση αυτής όπως φυσικά και του σωλήνα (είναι μονίμως μαζί τόσο η βάση οσο και ο οπτικός σωλήνας - δεν τα ξεχωρίζω ποτέ).

Ropes.jpg.d880bf2c40ce262422ec9efd8ff39d71.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο

3) 4 ροδάκια με stop βιδωμένα (πολύ καλά) το καθένα σε μια ανάλογη βάση ξύλου η οποία με την σειρά της είναι βιδωμένη στο κάτω μέρος της βάσης (ο λόγος για τον οποίο το έκανα έτσι είναι επειδί το ίδιο το ξύλο της Dobson δεν μου φαίνεται σοϊκό).

Wheels.jpg.36fc1e80fa5b4a5132997113844e3238.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αυτό που σκεφτόμουνα εγω για το δικό μου, είναι μια επιφάνεια ματ (μάλλον βελούδο, ή γυαλόχαρτο βαμμένο με μαύρο ματ χρώμα) εσωτερικά του σωλήνα, ανάμεσα δευτερεύον, και προσοφθάλμια..

αλλα και τον ανεμιστήρα επίσης.. μόνο που δεν θελω να κουβαλάω (ή αγοράζω) συνέχεια και μπαταρία, οπότε σκέφτηκα την λύση της παθητικής ψύξης..

να κολλήσω δηλαδή στο πίσω μέρος του κατόπτρου, μερικές ψύκτρες π.χ. απο κάρτες γραφικών, ή επεξεργαστές.. έτσι θα εχω μόνιμη τσάμπα ψύξη, και δεν χρειάζεται να ανυσηχώ για μπαταρίες..

\:D/ \:D/ βέβαια εννοείτε οτι δεν θα εχει την ταχύτητα ψύξης που θα είχε με ανεμιστήρα, αλλα στην τελική, αν η κόλληση γίνει σωστά, θα είναι το ίδιο, αν οχι καλύτερη, επειδή θα "λειτουργεί" όλο το βράδυ..

Στην χειρότερη, αν αποτύχει, (π.χ. αν ξεκολλάνε οι ψύκτρες απο το βάρος με τον καιρό) θα κάνω και εγω το κόλπο με τον ανεμιστήρα.. O:)

Σύνδεσμος για σχόλιο

μόνο που δεν θελω να κουβαλάω (ή αγοράζω) συνέχεια και μπαταρία, οπότε σκέφτηκα την λύση της παθητικής ψύξης..

να κολλήσω δηλαδή στο πίσω μέρος του κατόπτρου, μερικές ψύκτρες π.χ. απο κάρτες γραφικών, ή επεξεργαστές.. έτσι θα εχω μόνιμη τσάμπα ψύξη, και δεν χρειάζεται να ανυσηχώ για μπαταρίες..

Χμμ...δεν νομίζω να ειναι καλή ιδέα.Μπορεί όταν λειτουργούν να κάνουν κραδασμούς και το κάτοπτρο να τρέμει...μαζί και το είδωλο :o Για αυτό εγω έβαλα χαρτόνι (βασικά ήταν ιδέα του Αγάπιου).Η μπαταρία μολύβδου που αναφέρω είναι επαναφορτιζόμενη.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Σε κατοπτρο 8" μαλλον υπερβολικος ειναι ο ανεμιστηρας, ειδικα αν ειναι ανοικτος ο σωληνας στο πισω μερος.

Η ιδεα για ψυκτρες δεν ειναι καθολου καλη.... πρωτον που θα χωρεσουν δευτερον με παθητικη ψυξη η απαγωγη θερμοτητας λιγων βαθμων ειναι μαλλον αδυνατη, τριτον αν τις κολλησεις θα δημιουργηθουν στρεβλωσεις στο κατοπτρο απο τις διαφορετικες διαστολες μεταλλου και γυαλιου. Ο,τι και κολλα να βαλεις θα εχεις προβλημα οι επιφανειες επαφης θα πρεπει να ναι μεγαλες.

γυαλόχαρτο βαμμένο με μαύρο ματ χρώμα

Αυτο να το ξεχασεις! Οσο και να το βαψεις καποια στιγμη μικροσκοπικα τριμματα γυαλιου θα πεσουν στο πρωτευον κατοπτρο και στο πρωτο πλυσιμο σκουπισμα με βαμβακι χρατσσσσσσσσ #-o

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο

ΣΑΒΒΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ακόμα κάθεσε????γρήγορα δουλειά!!!dobson ήθελες... :mrgreen:

Ωράιες οι μετατροπές σας φίλοι dobsonades..

χε χε

Εγω ειχα κατα νου μονο τα ροδακια με στοπ γιατι κατα τ' αλλα δεν εχω κανενα προβλημα με τη μεταφορα του τηλεσκοπιου!οσο για ανεμηστηρακι και μενα λιγο υπερβολικο μου φαινεται!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Έχω και εγώ ένα Dobsonian Skywatcher 8" και έχω φτιάξει μια στρόγγυλη βάση απο ξύλο MDF με τέσσερις τρύπες ώστε να περνάν απο μέσα τα πόδια στύριξης που έχει η δική του βάση καθώς και η βίδα (περιστροφής) στο κέντρο και έχω βιδώσει πάνω της 4 ρόδες με φρένο (απο την ρόδα α.ε στην μοναστηρίου με 10ευρώ) όπως αυτές στην φωτογραφία του φίλου, (το έκανα έτσι για να μπορώ με ένα σήκωμα να αποχωρίζομαι τις ρόδες ο λόγος παρακάτω) υπάρχει ένα πρόβλημα, οι ρόδες είναι απο λάστιχο στην περίμετρο τους, πράγμα που κάνει όλο το τηλεσκόπιο να ταλαντώνεται για μεγαλύτερο χρόνο με το παραμικρό κούνιμα (το φρένο δεν παίζει ρόλο), είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό σε μεγάλες μεγενθύσεις, αν κάποιος σκέφτεται να βάλει ρόδες καλύτερα να προτιμήσει αυτές απο σκέτο πλαστικό (πάλι με φρένο). Όσον αφορά το ανεμηστηράκι στα κάτοπτρα των 8" δεν υπάρχει λόγος να μπεί, η μικρή αυτή διάμετρος προσαρμόζεται γρήγορα στη σωστή θερμοκρασία, στα 10" κάτοπτρα και πάνω, καλό είναι να υπάρχει, αν το κάτοπτρο είναι "pyrex" όπως το 10" της skywatcher δεν χρειάζεται ανεμηστήρα.

rodes1.jpg.99b5299ff94f3b63e82b00bfc94cee99.jpg

Η βάση με ρόδες

Σύνδεσμος για σχόλιο

• 2 μήνες αργότερα...
2) Ειδικά σκοινιά τοποθετημένα στην βάση Dobson για ανασήκωση αυτής όπως φυσικά και του σωλήνα (είναι μονίμως μαζί τόσο η βάση οσο και ο οπτικός σωλήνας - δεν τα ξεχωρίζω ποτέ).

Το σχοινί πως το έχεις περάσει ακριβώς ? :-k

--
Σύνδεσμος για σχόλιο

Στις τρύπες πλάγια της βάσης απο κάθε πλευρά, έχω κάνει κόμπο στο κάθε άκρο του σκοινιού.Επιπλέον τοποθέτησα ροδέλες για περισσότερη συγκράτηση.
Σύνδεσμος για σχόλιο

• 3 εβδομάδες αργότερα...

Με μια καλή πατέντα για φρένο αυτη η βάση μπορει να γίνει αψογη!

http://www.lidl.gr/gr/home.nsf/pages/c.o.20070115.p.trohilatoeksartima

06_5677_b.jpg

μονο 10€ στα lidl

Imagination is more important than knowledge
Σύνδεσμος για σχόλιο

Α Ψ Ο Γ Ο !

Πού το ανακαλυψες βρε pentraks.

Ευχαριστώ!

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο

• 4 εβδομάδες αργότερα...

ΦΤΗΝΗ equatorial πλατφόρμα σε κιτ!!!! 300euros με τα μεταφορικά περίπου

http://home.netcom.com/~tlsystem/cablet4.htm

Οι καλοί γνώστες του αντικειμένου τι λέτε αξίζει τον κόπο?

Σύνδεσμος για σχόλιο

ΦΤΗΝΗ equatorial πλατφόρμα σε κιτ!!!! 300euros με τα μεταφορικά περίπου

http://home.netcom.com/~tlsystem/cablet4.htm

Λάβε υπόψη σου :

1) Αν ψάξεις στο Ιντερνετ θα δεις κάτι πολύ άσχημες κριτικές, μέχρι και "κάνει μόνο για το τζάκι" θα δεις.

2) Βέβαια υπάρχουν 2 κριτικές ποιό πρόσφατες που λένε καλά λόγια, ενός Ιρανού και μια άλλη.

3) Πρέπει να φιάξεις εσύ τα ξύλα (με τις οδηγίες του φυσικά) αλλά εκεί ειναι το όλο ζουμί, πόσο καλά είναι φιαγμένα τα ξύλα

4) Για μεγαλύτερη σταθερότητα προτιμούνται οι πλατφόρμες με δύο sectors, το ποιό πάνω κιτ στον νότο έχει μια πλαστική ροδέλα

5) Μην περιμένεις τίποτα καλύτερο από χρήση σε οπτική παρατήρηση, ακόμη και με το κιτ που δείνει για τον 2ο άξονα - η φτήνια τρώει τον παρά.

Εγώ την μόνη "φτηνή" που βρήκα με πολύ καλές κριτικές, και περιορισμένες δυνατότητες για unguided φωτογράφηση είναι η

http://www.roundtableplatforms.com/ , από εκεί και πέρα πας στα 1000$.

Και γαρ ότι μου αρέσει να είμαι αιρετικός :) , και δεν έχω ούτε τον χρόνο ούτε τον χώρο για GEM, δεν ακολούθησα τις συμβουλές των φίλων εδώ μέσα και την περιμένω μέσα Φλεβάρη (οπότε θα σας πω και τις εντυπώσεις μου ή θα κλαίω τα λεφτά μου :) )

Σύνδεσμος για σχόλιο

Το DIY με τρώει πάρα πολυ.

Τα περί κατασκευής, κοψιμο ξύλων ηλεκτρονικά ειναι παιχνιδάκι για το team εδω.

Κριτικές εχω διαβάσει 3-4 και λένε καλά λόγια.

Χμμμμ θέλει σκέψη

Σύνδεσμος για σχόλιο

Τα περί κατασκευής, κοψιμο ξύλων ηλεκτρονικά ειναι παιχνιδάκι για το team εδω.
Και δεν ψάχνεις το Ιντερνετ να βρεις σχέδια να την φιάξεις μόνος σου όλη αν είναι έτσι ; http://home.wanadoo.nl/jhm.vangastel/Astronomy/Poncet/e_index.htm

http://members.tripod.com/denverastro/dsdfile/dspfile.htm . Τι θα σου προσφέρει το κίτ; Καλά σχέδια, καλή ξύλινη κατασκευή και ένας βηματικός με το ανάλογο κύκλωμα οδήγησης. Τιποτα περισότερο. Εγω απλά δεν είμαι καλός στις ξυλοκατασκευές, και δεν έχω και τον χρόνο.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Το μόνο που θέλω ειναι αναλυτικά σχέδια και καμμιά φωτό, στο Link που παράθεσες ειναι καλό αν και τα περισσότερα τα περιγράφει στα λόγια.

Θα το κοιτάξω περισσότερο.

Τhnx anyway!

Σύνδεσμος για σχόλιο

• 8 μήνες αργότερα...

Να ρωτησω κατι ακομα?

1ο : Το ανεμιστηρακι τι ακριβως κανει?

2ο : Το Dob μου παρατηρησα οτι ο Primary Mirror απο την εξω πλευρα (οχι μεσα στον σωληνα) φαινεται σαν να υπαρχει ενα μεγαλο γυαλι λες και ο πρωτευον καθρεπτης βγαινει μεχρι εξω στον σωληνα. Το χτυπησα με το χερι μου και πρεπει να ειναι 99% γυαλι! Ειναι φυσιολογικο αυτο ρε παιδες??

Σκεφτηκα δεν μπαινει απο πισω ενα προστατευτικο κατιτις???

Και μετα εκανα ενα τεστ. Πηρα τον φακο, φωτησα μεσα στον σωληνα και ειπα να δω αν το φως θα βγει απο την πισω πλευρα και δεν βγηκε. Αυτο ειναι τωρα καλο ή κακο ρε παιδια?

Σημηειωτεον ο καθρεπτης του ηταν μεν γυαλιστερος αλλα ειχε κατι σαν φιλμ μιας ουσιας (ελαφριας μορφης).....

Για πειτε ρε παιδια.

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Το ανεμιστηράκι βοηθάει στο να προσαρμοστεί το κάτοπτρο στην εξωτερική θερμοκρασία γρηγορότερα.Είναι κάπως υπερβολή όμως για 8", και έτσι το εχω αφαιρέσει.Απο 10" και πάνω πιστεύω κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο.Το πρωτεύον κάτοπτρο ναι, είναι κυρίως απο γυαλί.Το απομέσα μέρος όμως αποτελείται απο στρώση αλουμινίου και άλλες επιστρώσεις σε premium τηλεσκόπια.Γιατί να βγεί το εισερχόμενο φως απο την πίσω μεριά? Αφού σκοπός είναι να χτυπάει στο κάτοπτρο και να διαθλάτε στον δευτερεύον.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Σωστος το ξεχασα (για την αντανακλαση).

Απλα ρε συ το ειδα ετσι και νομιζα οτι θα ειναι διαφανο και λεω καλα δεν το προστατευουν με κατι για να ειναι καπως καλυμμενο, καταλαβες..

ΟΚ αρα ηρεμησα λιγο. (εν τω μεταξυ το γυαλιλ εχει και χρωματα καπως πρασινακι απο πισω, ακατεργαστο ομως).

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης