Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα,

κατ'αρχάς αμέτρητα συγχαρητήρια για το site σας και για τις πληροφορίες που παρέχετε στα μέλη..Είμαι κι εγώ ένας..παθιασμένος/γοητευμένος με τον ουρανό και την εξερεύνηση του και πραγματικά είναι ίσως το μόνο πράγμα που θα κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση μέχρι να τελειώσουν οι μέρες μου σε αυτό τον κόσμο... :) Το κακό όμως (?) είναι οτι δεν διαθέτω καλό εξοπλισμό :P Συγκεκριμενα πριν 3-4 χρόνια πήρα ενα Bushnell Deep Space (μοντέλο 78-9512) με το οποίο όμως (δεν ξέρω αν κάνω εγώ κάποιο λάθος) αδυνατώ να δώ πέραν της Σελήνης.. :( Θα μου πείτε δεν συγκαταλέγεται στα ακριβά (ό,τι πληρώνεις παίρνεις) αλλα δεν έχω καταφέρει εκτός απο επίγειες παρατηρήσεις και λίγη εξερεύνηση της Σελήνης να δώ κάτι άλλο..κάποιον άλλο πλανήτη (ή γενικά οτιδήποτε) Έχετε κάποια γνώμη για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο?Μπορώ να δω κάτι?:P

υ.γ Μαζι με το τηλεσκοπιο ειχε και καποια αλλα "ανταλλακτικα" και πιο συγκεκριμενα (δεν ξερω πως τα λενε αυτα) δυο τεμαχια απ'αυτο το πραγματακι απ' οπου βλεπουμε (που βρισκεται στο πισω πισω μερος του τηλεσκοπιου) ενα με μικρη τρυπουλα και ενα με μεγαλυτερη καθως και δυο "σωληνες" οι οποιοι μπαινουν πριν το "σωμα" του τηλεσκοπιο (ακριβως μπροστα απο το μαυρο πραγματακι για το οποιο μιλησα πριν :P ) Συγχωρεστε την ασχετοσυνη μου :(

Καλώς σας βρήκα και πάλι και keep up the good work ;)

Δημοσιεύτηκε
Μαζι με το τηλεσκοπιο ειχε και καποια αλλα "ανταλλακτικα" και πιο συγκεκριμενα (δεν ξερω πως τα λενε αυτα) δυο τεμαχια απ'αυτο το πραγματακι απ' οπου βλεπουμε (που βρισκεται στο πισω πισω μερος του τηλεσκοπιου) ενα με μικρη τρυπουλα και ενα με μεγαλυτερη καθως και δυο "σωληνες" οι οποιοι μπαινουν πριν το "σωμα" του τηλεσκοπιο (ακριβως μπροστα απο το μαυρο πραγματακι για το οποιο μιλησα πριν :P )

προσωπικά εγώ δεν νομίζω ότι το μοντέλο θα σου δημιουργήσει πρόβλημα ούτε πως θα έπρεπε να παρεις κάποιο καλύτερο ίσως είναι αρχή ακόμα και ο εξοπλισμός είναι οκ.

σχετικά με αυτά τα πραγματάκια απ' οπου βλεπουμε (που βρισκεται στο πισω πισω μερος του τηλεσκοπιου) μάλλον θα ενοοείς τους προσοφθάλμιους φακούς ενώ οι άλλοι οι σωλήνες είναι οι φακοί barlow.

εν πάσει περιπτώση καλύτερα να δεις το παρακάτω link

http://www.astrovox.gr/eyepiece.html

υ.γ καλώς σε βρήκαμε :mrgreen:

ελπίζω να βοήθησα :D

scooby doobi dooo!!!!!!
Δημοσιεύτηκε

Με το τηλεσκόπιο σου δυστυχώς δεν μπορείς να δεις πολλά πράγματα..εκτός της σελήνης και μερικών πλανητών.(Δία,Κρόνο,Αφροδίτη...μην φανταστείς τίποτα εκπληκτικό) και η στήριξη θα σε παιδεύει αφάνταστα...δεν συζητάμε κάν για κάτι στο βαθύ ουρανό.

Το καλύτερο είναι να μαζέψεις κάποιο ποσό,απο 300 και πάνω και να πάς σε κάτι καλύτερο...και σε αυτό θα σε βοηθήσει το nightwatch...σου λέω θα το λατρέψεις... :D

20717878.jpg.be5f1e0977d7b58a9b771f13d6bb037f.jpg

Αυτό δεν είναι το τηλεσκόπιο??δυστυχώς παιδεύεσαι άδικα...

Δημοσιεύτηκε

Καλως ήρθες.

Αν έψαξα σωστά, μπορείς να έχεις μέγιστη μεγέθυνση μέχρι 120Χ

Αυτό σημαίνει οτι εκτός απο κρατήρες, και βουνά στην Σελήνη, μπορείς να δεις τους δορυφόρους, αλλα και τον δίσκο του Δια, τους δακτύλιους του κρόνου, τις φάσεις της Αφροδίτης, και πολλά άλλα ωραία.

Δεν αποκλείουμε φυσικά γαλαξίες, σμήνη, κτλ κτλ..

για αρχή, είναι καλό τηλεσκόπιο, αρκεί να έχεις όρεξη, υπομονή, και σε 2-3-4 χρόνια που θα μάθεις τον ουρανό, παίρνεις ενα καλύτερο.

Για να μην νιώθεις άβολα με τον "εξοπλισμό"σου, θα σου πω οτι εγω άρχισα να κοιτάω τον ουρανό με ενα Ρώσικο πτυσόμενο "πειρατικό" κυάλι με 20Χ μεγέθυνση, το οποίο το αγόρασα απο κάτι ρώσους σε ενα πανηγύρι!!

με αυτό προτοείδα την σελήνη, και απο τότε "κόλλησα"

Φυσικά έκανα 6 χρόνια να του πάρω τρίποδο, και άλλα 10 μέχρι να πάρω αυτό που έχω τώρα..

Δεν σε κυνηγάει κανείς..

θα σου πω και εγω να πάρεις το nightwatch, και καλά ξενύχτια..!

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας :D Καλώς σας βρήκα :D Η αγορά του βιβλίου έχει ήδη δρομολογηθεί :D

Οσο αφορά τα προηγούμενα..Θέλω να δω τον Κρόνο..Το Δία κλπ...Δε με ενδιαφέρει προσορινά το deep deep space αλλα δεν μπορώ να δω το near space :P Μάλλον δεν ψαχνω σωστά :-k Ίσως κοιτάω σε λάθος μεριές καθώς δεν ξέρω και πού βρίσκεται ο κάθε πλανήτης (noob :P )

Προσπαθούσα να βρώ κάποιον χάρτη αλλα μάταια.. :(

υ.γ όντως η στήριξη με παιδεύει :( :( Δεν μπορώ να το σταθεροποιήσω για να δώ κάτι :(

υ.γ2 ο προσοφθαλμιος (σωστα πρεπει να το πα [-o< ) που εβαλα τωρα λεει SR5MM και ο αλλος λεει Η20ΜΜ, ενω ο "σωληνας" (συνεχιζω να το λεω ετσι :lol: ) λεει Barlow Lens 3X ενω ο αλλος Erecting Eyepiece 1.5X.Φανταζομαι για εξερευνηση σε Δια,Κρονο κλπ βαζω το 5mm προσοφθαλμιο αι το barlow 3x ετσι?

Δημοσιεύτηκε

όσο πιο λίγα mm γράφει επάνω το κάθε προσοφθάλμιο, τόσο μεγαλύτερη μεγέθυνση θα έχεις.

ο barlow τριπλασιάζει την μεγέθυνση που έχεις, με οποιοδήποτε προσοφθάλμιο που χρησιμοποιείς.

Τώρα για να δεις π.χ. το Δία, δεν υπάρχει ενας σταθερός συνδυασμός, δοκιμάζεις διάφορους μέχρι να πετύχεις την χρυσή τομή ανάμεσα στην μεγέθυνση, την ποιότητα των φακών, και το άνοιγμα (60mm) του τηλεσκοπίου..

ενδεικτικά σου λεω, οτι εγω με 20Χ, έβλεπα οριακά τον δίσκο του Δια, αλλα έβλεπα και τους 4 δορυφόρους γύρω του. Ενω στον κρόνο, έβλεπα απλώς ενα οβάλ αντικείμενο, που απλώς επειδή ήταν οβάλ, συμπέρανα οτι ήταν ο Κρόνος..

Κάτι ακόμα, αυτή την εποχή, ο Δίας δεν είναι ορατός, είναι μόνο ο Κρόνος, και θα τον εντοπίσεις ξημερώματα.

Βασικό είναι βέβαια, να μάθεις τους αστερισμούς, ωστε να μπορέσεις να εντοπίσεις κάτι.

Δημοσιεύτηκε

Καλώς Ήρθες φίλε Γρηγόρη και απο μένα! :) Εκτός του Nightwatch που αναφέρουν τα παιδιά, καλό θα ήταν να προμηθευόσουν και κάποιο λογισμικό χαρτογράφησης του ουράνιου θόλου.Το Cartes du Ciel είναι freeware,εκπληκτικό για το είδος του και μπορείς να το κατεβάσεις απο δω!

http://www.astrovox.gr/skycharts/

Δημοσιεύτηκε

Φιλε Γρηγορη,

ειναι τοσα πολλα αυτα που θελω να πω για να λυσω τις αποριες σου που θα χρειαστει να κανω ενα μακροσκελες post.

Ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη. Ειπες μια πολυ βαρια κουβεντα για αυτο το χομπυ η οποια αν ειναι πραγματικα αληθινη αυτο σημαινει οτι πρεπει να σεβαστεις τον εαυτο σου οσον αφορα την ικανοποιηση του απο τον εξοπλισμο που εχεις. Πιο συγκεκριμενα ειπες:

"Είμαι κι εγώ ένας..παθιασμένος/γοητευμένος με τον ουρανό και την εξερεύνηση του και πραγματικά είναι ίσως το μόνο πράγμα που θα κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση μέχρι να τελειώσουν οι μέρες μου σε αυτό τον κόσμο..."

Δε το λεει ο καθενας αυτο...

Πολυ ομορφο λοιπον. Εξαιρετικα καλη αρχη και χαιρομαι που υπαρχουν τετοιοι ανθρωποι με τοσο ΟΜΟΡΦΗ ορεξη.

Ξεκιναμε.

Η πιο σωστη (μαλλον μοναδικη) αποψη που ακουσα ηταν αυτη περι NIGHTWATCH. O Τηλεμαχος ειναι ανερχομενο αστερι σ αυτο το χωρο :wink: . Θα περιμενουμε πολλα και απο εκεινον και το φιλο του οταν θα μεγαλωσουν.

Eισαι λοιπον απ οσο καταλαβα ακομα στην αρχη. Αυτο το βιβλιο θα σε διαφωτισει με τα βασικοτερα μερη της ερασιτεχνικης αστρονομιας και θα ειναι το ευαγγελιο σου στα επομενα χρονια. Εκει λοιπον θα διαβασεις για τηλεσκοπια. Τι πρεπει να προσεχεις στον εξοπλισμο σου, τι πρεπει να αποφευγεις, πως τονη χρησιμοποιεις, τι παρατηρεις κλπ κλπ

Παμε στον εξοπλισμο σου τωρα, ο οποιος μονο ερασιτεχνικου αστρονομικου επιπεδου δε μπορει να χαρακτηριστει (με ολο το σεβασμο και τα θαρρος χωρις να θελω να σε προσβαλω). Το τηλεσκοπιο το οποιο αναφερεις. Αν δε κανω λαθος ειναι αυτο?

PS_78-9512.jpg

Αυτο το τηλεσκοπιο ανηκει στο κεφαλαιο "Η πονεμενη ιστορια των τηλεσκοπιων της πενταρας".Θα σου εξηγησω το λογο. Εκ πρωτης οψεως η διαμετρος ειναι υπερβολικα μικρη για να παρατηρησεις κατι περα απο το φεγγαρι. Θολα ειδωλα πλανητων και φυσικα ουτε λογος να παρατηρησεις κατι περα απο το Κρονο (και αυτος με εξαιρετικη δυσκολια σαν ειδωλο). Απο την αλλη το ονομα της εν λογω εταιριας συνδεεται με μια πονεμενη ιστορια παραγωγης παιγνιδιων δευτερας ποιοτητας. Αν δε κανω λαθος ο εξοπλισμος που σου δοθηκε παρεα με το τηλεσκοπιο αυτο ηταν αυτος

78-9512-soft.jpg

Οπως λοιπον μπορεις να παρατηρησεις κι εσυ ο ιδιος προκειται περι αντικειμενων κατασκευασμενων εξολοκληρου απο χειριστης ποιοτητος πλαστικο περιβλημα αλλα και χειριστης ποιοτητας γυαλι. Ενας τετοιος εξοπλισμος δινει εικονες απαραδεκτες, θολες, ακανονιστες και λανθασμενες. Μιλαμε λοιπον για ενα απλο παιγνιδι για παιδακια τα οποια παρουσιαζουν το ενδιαφερον γι αυτη την επιστημη γυρω στην ηλικια των 6-7. Οσον αφορα τη στηριξη, αυτη ειναι επισης χειριστης ποιοτητας, γεγονος το οποιο καθιστα αδυνατη τη χρησιμοποιηση μεγεθυνσεων μεγαλυτερων απο 40x. Μιλαμε δηλαδη για μια απλουστατη πλαστικη αλταζιμουθιακη βαση η οποια στηριζει ενα πλαστικο τηλεσκοπιο 420 μεγεθυνσεων !!?!?!?!???!?!?! ](*,) . Οτι κοροιδευουμε. Χρειαζεσαι λοιπον κατι καλυτερο!

Το καλυτερο τηλεσκοπιο θα ξεκινησει απο τη κατηγορια των 350 ευρω και ειναι ενα μηχανημα που θα σου δωσει αξιοπιστες εικονες, πανω απ ολα ομορφες και εντυπωσιακες οι οποιες θα σε κανουν "ζηλιαρη" και θα μεγαλωσουν το ενδιαφερον σου για τη παρατηρηση.

Δε χρειαζεται να κανουμε περαιτερω περιγραφη στα μεγεθη και τους υπολογισμους μεγεθυνσεων και σχετικων εφοσον το NIGHTWATCH που μολις πηρες τα εχει ολα αυτα μεσα. Δε θα κοιτας ποσο μικρη η μεγαλη ειναι μια τρυπουλα για να καταλαβεις τη μεγαλυτερη μεγεθυνση αλλα τις εστιακες αποστασεις και το βαρος του καθε προσοφθαλμιου. Θα μαθεις να τα υπολογιζεις σωστα με αριθμους πραγμα το οποιο ειναι κατι παραλογα ευκολο. Μονο λιγη εξασκηση θελει και να συνηθισει το ματι σου.

Δε θα σου μιλησω για το τι ωρες θα βρεις το Δια και το Κρονο και πως θα τους εντοπισεις. Διαβασε προσεκτικα αυτο το βιβλιο, με αυτη την ορεξη που εχεις και οταν θα φτασεις στους χαρτες του ουρανου θα σε βοηθησω κι εγω να τα καταλαβεις ολα χαρτι και καλαμαρι οπως φυσικα και ολα τα παιδια του forum.

Λογισμικο χαρτογραφησης δε θα σου προτεινα για το λογο οτι για την εκμαθηση ενος αντικειμενου χρειαζονται γραμματα απο βιβλιο και πρακτικη εξασκηση παρα μια οθονη υπολογιστη. Θα ερθει και η ωρα του αστροχαρτη στο pc σου οταν θα ξερεις να χειριζεσαι καποια πραγματα τα οποια θα σε καταστισουν ικανο να τον χρησιμοποιησεις.

Εν κατακλιδει.. Πουλα αυτο που εχεις η καλυτερα καντο ενα ωραιο δωρο σε ενα παιδακι το οποιο δειχνει να ενδιαφερεται για το χομπυ αυτο. Παρε κατι αξιολογο ξεκινωντας με ενα budget της ταξης των 350 ευρω, διαβασε το "ευαγγελιο" και μαθε να κινησαι στον ουρανο.

Μεχρι τοτε οποιαδηποτε απορια εχεις ειμαστε εδω.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Φιλε Γρηγορη,

ειναι τοσα πολλα αυτα που θελω να πω για να λυσω τις αποριες σου που θα χρειαστει να κανω ενα μακροσκελες post.

Ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη. Ειπες μια πολυ βαρια κουβεντα για αυτο το χομπυ η οποια αν ειναι πραγματικα αληθινη αυτο σημαινει οτι πρεπει να σεβαστεις τον εαυτο σου οσον αφορα την ικανοποιηση του απο τον εξοπλισμο που εχεις. Πιο συγκεκριμενα ειπες:

"Είμαι κι εγώ ένας..παθιασμένος/γοητευμένος με τον ουρανό και την εξερεύνηση του και πραγματικά είναι ίσως το μόνο πράγμα που θα κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση μέχρι να τελειώσουν οι μέρες μου σε αυτό τον κόσμο..."

Δε το λεει ο καθενας αυτο...

Πολυ ομορφο λοιπον. Εξαιρετικα καλη αρχη και χαιρομαι που υπαρχουν τετοιοι ανθρωποι με τοσο ΟΜΟΡΦΗ ορεξη.

Ξεκιναμε.

Η πιο σωστη (μαλλον μοναδικη) αποψη που ακουσα ηταν αυτη περι NIGHTWATCH. O Τηλεμαχος ειναι ανερχομενο αστερι σ αυτο το χωρο :wink: . Θα περιμενουμε πολλα και απο εκεινον και το φιλο του οταν θα μεγαλωσουν.

Eισαι λοιπον απ οσο καταλαβα ακομα στην αρχη. Αυτο το βιβλιο θα σε διαφωτισει με τα βασικοτερα μερη της ερασιτεχνικης αστρονομιας και θα ειναι το ευαγγελιο σου στα επομενα χρονια. Εκει λοιπον θα διαβασεις για τηλεσκοπια. Τι πρεπει να προσεχεις στον εξοπλισμο σου, τι πρεπει να αποφευγεις, πως τονη χρησιμοποιεις, τι παρατηρεις κλπ κλπ

Παμε στον εξοπλισμο σου τωρα, ο οποιος μονο ερασιτεχνικου αστρονομικου επιπεδου δε μπορει να χαρακτηριστει (με ολο το σεβασμο και τα θαρρος χωρις να θελω να σε προσβαλω). Το τηλεσκοπιο το οποιο αναφερεις. Αν δε κανω λαθος ειναι αυτο?

PS_78-9512.jpg

Αυτο το τηλεσκοπιο ανηκει στο κεφαλαιο "Η πονεμενη ιστορια των τηλεσκοπιων της πενταρας".Θα σου εξηγησω το λογο. Εκ πρωτης οψεως η διαμετρος ειναι υπερβολικα μικρη για να παρατηρησεις κατι περα απο το φεγγαρι. Θολα ειδωλα πλανητων και φυσικα ουτε λογος να παρατηρησεις κατι περα απο το Κρονο (και αυτος με εξαιρετικη δυσκολια σαν ειδωλο). Απο την αλλη το ονομα της εν λογω εταιριας συνδεεται με μια πονεμενη ιστορια παραγωγης παιγνιδιων δευτερας ποιοτητας. Αν δε κανω λαθος ο εξοπλισμος που σου δοθηκε παρεα με το τηλεσκοπιο αυτο ηταν αυτος

78-9512-soft.jpg

Οπως λοιπον μπορεις να παρατηρησεις κι εσυ ο ιδιος προκειται περι αντικειμενων κατασκευασμενων εξολοκληρου απο χειριστης ποιοτητος πλαστικο περιβλημα αλλα και χειριστης ποιοτητας γυαλι. Ενας τετοιος εξοπλισμος δινει εικονες απαραδεκτες, θολες, ακανονιστες και λανθασμενες. Μιλαμε λοιπον για ενα απλο παιγνιδι για παιδακια τα οποια παρουσιαζουν το ενδιαφερον γι αυτη την επιστημη γυρω στην ηλικια των 6-7. Οσον αφορα τη στηριξη, αυτη ειναι επισης χειριστης ποιοτητας, γεγονος το οποιο καθιστα αδυνατη τη χρησιμοποιηση μεγεθυνσεων μεγαλυτερων απο 40x. Μιλαμε δηλαδη για μια απλουστατη πλαστικη αλταζιμουθιακη βαση η οποια στηριζει ενα πλαστικο τηλεσκοπιο 420 μεγεθυνσεων !!?!?!?!???!?!?! ](*,) . Οτι κοροιδευουμε. Χρειαζεσαι λοιπον κατι καλυτερο!

Το καλυτερο τηλεσκοπιο θα ξεκινησει απο τη κατηγορια των 350 ευρω και ειναι ενα μηχανημα που θα σου δωσει αξιοπιστες εικονες, πανω απ ολα ομορφες και εντυπωσιακες οι οποιες θα σε κανουν "ζηλιαρη" και θα μεγαλωσουν το ενδιαφερον σου για τη παρατηρηση.

Δε χρειαζεται να κανουμε περαιτερω περιγραφη στα μεγεθη και τους υπολογισμους μεγεθυνσεων και σχετικων εφοσον το NIGHTWATCH που μολις πηρες τα εχει ολα αυτα μεσα. Δε θα κοιτας ποσο μικρη η μεγαλη ειναι μια τρυπουλα για να καταλαβεις τη μεγαλυτερη μεγεθυνση αλλα τις εστιακες αποστασεις και το βαρος του καθε προσοφθαλμιου. Θα μαθεις να τα υπολογιζεις σωστα με αριθμους πραγμα το οποιο ειναι κατι παραλογα ευκολο. Μονο λιγη εξασκηση θελει και να συνηθισει το ματι σου.

Δε θα σου μιλησω για το τι ωρες θα βρεις το Δια και το Κρονο και πως θα τους εντοπισεις. Διαβασε προσεκτικα αυτο το βιβλιο, με αυτη την ορεξη που εχεις και οταν θα φτασεις στους χαρτες του ουρανου θα σε βοηθησω κι εγω να τα καταλαβεις ολα χαρτι και καλαμαρι οπως φυσικα και ολα τα παιδια του forum.

Λογισμικο χαρτογραφησης δε θα σου προτεινα για το λογο οτι για την εκμαθηση ενος αντικειμενου χρειαζονται γραμματα απο βιβλιο και πρακτικη εξασκηση παρα μια οθονη υπολογιστη. Θα ερθει και η ωρα του αστροχαρτη στο pc σου οταν θα ξερεις να χειριζεσαι καποια πραγματα τα οποια θα σε καταστισουν ικανο να τον χρησιμοποιησεις.

Εν κατακλιδει.. Πουλα αυτο που εχεις η καλυτερα καντο ενα ωραιο δωρο σε ενα παιδακι το οποιο δειχνει να ενδιαφερεται για το χομπυ αυτο. Παρε κατι αξιολογο ξεκινωντας με ενα budget της ταξης των 350 ευρω, διαβασε το "ευαγγελιο" και μαθε να κινησαι στον ουρανο.

Μεχρι τοτε οποιαδηποτε απορια εχεις ειμαστε εδω.

Όντως μην παιδεύεσαι με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο. Έχω ένα "όμοιο" τηλεσκόπιο Bushnell 60mm με το οποίο μπορώ να δω μόνο τη Σελήνη, και αυτη.... Ούτε καν το Δία. Καλύτερα να αρχίζεις να μαζεύεις χρήματα για κάτι καλύτερο, όπως ενα dob πχ

It happened before. It will happen again. It''s just a question of ''when''.

Lat: 39.367 Lon: 22.950

Δημοσιεύτηκε

Γρηγόρη, ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, καλώς ήλθες και καλή συνέχεια!

Το τηλεσκόπιό σου όντως δεν θα σε βοηθήσει τόσο στις αναζητήσεις σου στον ουρανό. Μάλλον θα σε… ζοχαδιάσει. Παρόλαυτά δεν θα σου είναι και απολύτως άχρηστο. Ένα μέρος των δυσκολιών που αντιμετωπίζεις κρίνω ότι οφείλονται στην έλλειψη επαρκών γνώσεων για τον ουρανό. Το Nightwatch αποτελεί μια πολύ καλή αρχή. Αν κρίνω από τις εικόνες και τις περιγραφές παραπάνω, το τηλεσκόπιό σου μοιάζει ιδιαίτερα με κάποιο παραπλήσιο που έχει τύχει παλαιότερα να χρησιμοποιήσω. Επικεντρώσου στον προσοφθάλμιο των 20mm. Τους 5mm, Barlow κλπ βάλε τους στην άκρη. Και τον Κρόνο θα δεις και άλλα ουράνια αντικείμενα, υποτυπωδώς βέβαια και με δυσκολία.

Ένας καλός και εύκολος στόχος είναι το νεφέλωμα του Ωρίωνα (Μ42), το πιο κοντινό σε εμάς βρεφοκομείο αστέρων, που βρίσκεται κάτω από την «ζώνη» (τρία άστρα μαζί στην ίδια ευθεία) του ομώνυμου αστερισμού: http://www.melino.org/astronomy/images/photos/m42.html Ο αστερισμός είναι χαρακτηριστικός και τον εντοπίζεις εύκολα αυτόν τον καιρό τα βράδια. Για να δεις όμως το Μ42 χορταστικά, απαιτείται – όπως και για τα υπόλοιπα deep sky objects – να βρεθείς όσο γίνεται πιο μακριά από τα φώτα της πόλης ή και του οικισμού σου και να μην έχει φεγγάρι.

Μην βιαστείς να αγοράσεις νέο τηλεσκόπιο, μελέτησε κι ενημερώσου επαρκώς πρώτα.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
εγω θα σου προτεινα και το προγραμα stellarium, θα το βρεις εδω.

Εγω δεν συμφωνω... δεν λεει τιποτα το συγκεκριμενο προγραμμα.

Mπορει να μη λεει τιποτα αλλα ειναι καλο για μια αρχη. Δε μπορει να πεσει στα βαθια.

Εγω διαφωνω πληρως με τη χρησιμοποιηση software εντελως πριν μαθει καποια βασικα πραγματα...

Δημοσιεύτηκε

Επιτρέψτε μου όμως να εκθέσω και την δική μου άποψη.Αναντίρρητα, το τηλεσκόπιο σύμφωνα με τις υποδείξεις σας δεν είναι και τόσο καλό για παρατηρήσεις.Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή.Κάποιος αρχικά - ή τουλάχιστον αν τον ενδιαφέρει η επιστήμη της αστρονομίας - να μάθει ουρανογραφία.Θεωρώ ότι το τηλεσκόπιο μπορεί να προσφέρει - σιγουρα- πιο πολλά από το να παρατηρεί κάποιος με γυμνό μάτι.Παράλληλα πρώτα θα πρέπει ένας αρχάριος να εξοικειωθει με την ουρανογραφία και με τις συντεταγμένες και έπειτα ,αν ενδιαφέρεται πραγματικά, να αναζητήσει κάτι καλύτερο.

Πόσο τηλεσκόπια από αρχάριους έχουν βγει στο σφυρί μετά από λίγες μέρες αγοράς.Δεν είναι καινούριο το σενάριο αν σου αρέσει το κρατάς και αν βαρεθείς το πετάς (στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλώ για τα τηλεσκόπια στις μικρές αγγελίες:Πωλείται τηλεσκόπιο καινουριο στο κουτί του)

Επόμενως εγώ το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να ευχηθώ στον αστρόφιλό μας καλές παρατηρήσεις και αν το θελήσει και εις ανώτερα (τηλεσκόπια) :)

scooby doobi dooo!!!!!!
Δημοσιεύτηκε

Δεν ειναι τηλεσκοπιο αυτο. Γι αυτο πρεπει να ξεκινησει απο τα 350 ευρω να παρει ενα κανονικο τηλεσκοπιο.

Χρονια τα λεμε αυτα

Δημοσιεύτηκε

Παντως μια καλη και οικονομικη λυση για να ξεκινησει ο νεος φιλος ειναι η παρακατω

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4342&highlight=

για την κατασταση του δεν ξερω αλλα με συν 100ευρω παιρνει και καινουριο.

Χωρις την ταλαιπωρια του στησιματος της ισημερινης (που μπορει να τον αποθαρυνει κιολας).Τοποθετηση ,στοχευση,παρατηρη.

Δημοσιεύτηκε
Χρονια τα λεμε αυτα

επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως φίλε KOTS.Δεν καταλαβαίνω πια είναι η διαφορά αν το πούμε μία δύο ή και παραπάνω φορές το θέμα είναι σημαντικό άρα συνέχεια θα γίνεται λόγος για αυτό.

όσον αφορά το τηλεσκόπιο gregorisvas τι να σου απαντήσω.Το είπα και πριν και το ξαναλέω τηλεσκόπιο πάρε όποτε θες και όποιο θες το θέμα είναι να σε ενδιαφέρει η αστρονομία αλλιως θα καταλήξει στον κιάδο.Επομένως, εγώ σε συμβουλεύω να σχοληθείς λίγο με αυτό που έχεις -δε πρόκειται να χάσεις τίποτα- και αργότερα κάνεις τις επιλογές που ο ίδιος θες.

scooby doobi dooo!!!!!!
Δημοσιεύτηκε
Δεν ειναι τηλεσκοπιο αυτο. Γι αυτο πρεπει να ξεκινησει απο τα 350 ευρω να παρει ενα κανονικο τηλεσκοπιο.

Χρονια τα λεμε αυτα

Και δεν μας ακουνε! Συμφωνω απολυτως με τον KOTS.. οποιος θελει να μην ξοδεψει ας ξεχασει το τηλεσκοπιο μια και καλη.... καλυτερα κιαλια και γυμνο ματι εως οτου αποταμιευσει το ποσο για ενα αξιοπρεπες τηλεσκοπιο. Απο ενα τηλεσκοπιο της πενταρας καλυτερα κιαλια η ακομα και ξοδεμα των χρηματων σε ... διασκεδασεις και ασωτειες περισσοτερο τοπο θα πιασουν ετσι :cheesy:

Εχω γραψει παλιοτερα ποστ με θεμα "Τι τηλεσκοπιο να μην αγορασετε" οποιος αρχαριος θελει να προβει σε αγορα ας το ψαξει.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

To oτι ειναι σωστα αυτα που λεμε δε τιθεται θεμα σε καμια περιπτωση. Το ζητημα ειναι να καταλαβει ο υπολοιπος κοσμος οτι αυτη ειναι η σωστοτερη αντιμετωπιση απο αποψη αποσβεσης και ικανοποιησης.

Δεν ειναι καθολου εγωιστικο ουτε ψωνιστικο ουτε ελιτιστικο οπως καποτε ειχε ειπωθει........!!!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης