aristhdis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 γεια σας για πλανητικη παρατηρηση τα 130mm του nexstar 130 slt ειναι αρκετα η' πρεπει να παρω κατι μεγαλυτερο?? ας πουμε το lightbridge 8 της meade που ειναι στα ιδια λεφτα θα μου δωσει καλυτερες εικονες???
KOTS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 Bρε Αριστειδη, δεν εχεις ανοιξει θεμα στα "Τηλεσκοπια και εξοπλισμος"? Εκει το συζηταμε. Τα 130mm σαφως δε θα σου δωσουν τις εικονες που θα σου δωσουν τα 200mm. Μιλαμε για 2.5 ιντσες διαφορα. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
aristhdis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 εχεις δικιο kots αλλα ειμαι καινουριος στο forum και μπερδευτηκα τελικα δυσκολη υποθεση η αγορα πρωτου τηλεσκοπιου...πολλες επιλογες και χανεσαι....
KOTS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 Το παν ειναι να μην αγχωνεσαι. Τηλεσκοπιο παιρνεις, οχι σπιτι. Μιλαμε για μικρα ποσα της ταξης των 500 και 1000 ευρω. Να δω τι θα εκανες αν ηταν να ξοδεψεις καμια 15000!! STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
aristhdis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 δεν νομιζω οτι θα εχω ποτε 15000 να διαθεσω για τηλεσκοπιο... μου αρεσει ο ουρανος αλλα ειπαμε... βεβαια αν κολλησεις τον ιο ποτε δεν ξερεις τι γινετε στο μελλον αντε να διαλεξω για να δω τον ΑΡΗ που τον εχω αχτι
KOTS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 Eμενα ενας απο τους πολλους στοχους που θα πετυχω ειναι να διαθεσω γυρω στα 30.000 ευρω για τηλεσκοπιο. Και θα το κανω αργα η γρηγορα. Τοτε θα ερχεσαι να βλεπεις τον Αρη οσο θελεις! Κι ας αφριζουν μερικοι... STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
GStath Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 εχεις δικιο kots αλλα ειμαι καινουριος στο forum και μπερδευτηκα τελικα δυσκολη υποθεση η αγορα πρωτου τηλεσκοπιου...πολλες επιλογες και χανεσαι.... Αν δεν σε κυνηγάει κανείς... μην αγχώνεσαι! Απόλαυσέ το! Ψάχνοντας για τηλεσκόπιο θα μάθεις πολλά πράγματα και για το χόμπυ (εκτός από στεγνά τεχνικά χαρακτηριστικά) Ήδη είσαι στο σωστό δρόμο (ρωτώντας σε αυτό το site), οπότε θα αποφύγεις τις παγίδες. Μεταφέροντας την προσωπική μου εμπειρία, πριν μερικούς μήνες ήμουν και εγώ στο ψάξημο για πρώτο τηλεσκόπιο. Τελικά ακολούθησα την κλασσική συμβουλή και πήρα σε ένα 8" starwatcher dob. Έχοντας παλιώτερα για ένα μεγάλο διάστημα στα χέρια μου ένα 60mm refractor της κακίας ώρας, μπορώ να πώ ότι αξίζει τον κόπο (και ένα προς ένα τα -λίγα...- ευρώ του). 38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"
aristhdis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2006 ο νομικος δινει το meade lightbridge 8'' deluxe με 600 ευρω.. πιστευετε οτι ειναι καλη η τιμη ?? το λεω γιατι απ'οτι ειδα υπαρχουν πιο φθηνα dob στις ιδιες ιντσες
KOTS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Σου ειπε τη deluxe εκδοση. Ειναι καλη τιμη. Και θα παρεις τηλεσκοπιο πολυ καλο φυσικα. Και οπτικα και σα βαση. Αν δε θες ομως τετοια ποιοτητα μπορεις να πας σε κατι κατωτερο. Και να κατεβεις και τιμη φυσικα STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
aristhdis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 σκεφτομαι το lightbridge επειδη σπαει σε κομματια και αυτο με βολευει στην μεταφορα.....αλλιως θα μου ειναι δυσκολο αν μου φαει ολο το πορτ παγκαζ το τηλεσκοπιο
Heal Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Αριστείδη είσαι σε καλό δρόμο, άκου τις συμβουλές των φίλων και δε θα χάσεις. Με τη σειρά μου όμως θα προσθέσω ότι επειδή εσύ θα πάρεις το τηλεσκόπιο, εσύ θα το πληρώσεις και εσύ θα το 'φχαριστηθείς έλα σε επαφή με τον κοντινότερο σου αστρονομικό σύλλογο ή συνάντησε από κοντά κάποιον ερασιτέχνη ώστε να δεις τα τηλεσκόπια εν δράσει. Φιλικά, Κώστας
vtsamis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 1- Σπάει και χωράει, αλλά θα σου σπάει και τα νεύρα κάθε φορά να το στήνεις και ξεστήνεις, collimation, κλπ, για τηλεσκόπιο 8". Αν ήταν 12" ή 15" χαλάλι. Αλλά 8" !!!2- Μόνο αν έχεις σοβαρό πρόβλημα χώρου στο αυτοκίνητό σου (είτε υποχρεωτική μεταφορά 2 συνεπιβατών με τις αποσκευές τους, είτε mini cooper) πας για σπαστό σε 8".3- Το σωλήνα τον βάζουμε να κάθεται στο πίσω κάθισμα. Με διαστάσεις 1,20m περίπου, βολεύει σωλήνα 8" αλλά και 10". Βαγγέλης https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 1- Σπάει και χωράει, αλλά θα σου σπάει και τα νεύρα κάθε φορά να το στήνεις και ξεστήνεις, collimation, κλπ, για τηλεσκόπιο 8". Αν ήταν 12" ή 15" χαλάλι. Αλλά 8" !!! Ειδικά το collimation είναι πολύ σοβαρό πρακτικό πρόβλημα.Δε το είχα σκεφτεί. Θα πρέπει να γίνεται μετά το ξεφόρτωμα στο χώρο παρατήρησης,δηλαδή στο βουνό και μάλιστα αρκετή ώρα πριν σκοτεινιάσει..Δηλαδή πόση ώρα πριν θα πρέπει κανείς να ξεκινήσει από το σπίτι του; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Foehammer Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Ειδικά το collimation είναι πολύ σοβαρό πρακτικό πρόβλημα.Δε το είχα σκεφτεί. Θα πρέπει να γίνεται μετά το ξεφόρτωμα στο χώρο παρατήρησης,δηλαδή στο βουνό και μάλιστα αρκετή ώρα πριν σκοτεινιάσει..Δηλαδή πόση ώρα πριν θα πρέπει κανείς να ξεκινήσει από το σπίτι του; Υπαρχει σχετικο τρικ για να μην χρειαζεται περισσοτερη ευθυγραμμισηενα Lightbridge απο οποιοδηποτε κλειστο 8"-10"-12" !Το στησιμο του γινεται απο ενα ατομο σε δυο λεπτα το πολυ! Το μονο μειον του ειναι η αναγκη για καλυμμαεν ωρα παρατηρησης (Light shroud) για προστασια απο την υγρασια. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
angelos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Foehammer, Δεν μας είπες το τρίκ όμως!!!!! Φιλικά, angelos
KOTS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Ναι ναι πες το μας! Πες τα ολα.. ομολογησε! Lightbridge fan club!!!! STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
PapGeo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Εν αναμονή της ανακοίνωσης του ενδιαφέροντος τρικ, θα ήθελα να συμπληρώσω και κάτι άλλο που θεωρώ υπολογίσιμο για την μεταφορά ενός τηλεσκοπίου, εκτός βέβαια από το όγκο που καταλαμβάνει και το στήσιμο στον χώρο παρατήρησης: Το πόσα δρομολόγια κάνει κανείς από την κατοικία του προς το αυτοκίνητο, και πάλι πίσω (στην επιστροφή), προκειμένου να φορτώσει και να ξεφορτώσει το τηλεσκόπιο και τα συναφή του. Προσωπικά, για το 10"dob μου, έχω περιορίσει τα δρομολόγια σε τρία: Σωλήνας – βάση – συναφή. Κι αν κανείς έχει μονοκατοικία με πάρκιγκ μέσα της, μάλλον δεν έχει σημασία. Όλα βρίσκονται δίπλα του. Αν όμως μένει σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, τότε, όλα αυτά τα κομμάτια του Lightbridge (και κάθε παρόμοιου τηλεσκοπίου), σε πόσα δρομολόγια μεταφέρονται? Και καλά, να είναι λ.χ. ένα τηλεσκόπιο 12 ή περισσοτέρων ιντσών, τότε επιβάλλεται λόγω μεγέθους. Αν πρόκειται για ένα των 8? Αξίζει τον κόπο? Άραγε, η βάση του Lightbridge μπορεί να μεταφερθεί μαζί με το κατώτερο τμήμα του τηλεσκοπίου βιδωμένο επάνω της και από ένα άτομο? Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα Βαγγέλη. Φιλικά PapGeo
Foehammer Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Το τρικ ειναι απλουστατο αν και δεν εχω ακομη δοκιμασει για να δω κατα ποσο αληθευει. Απλα ευθυγραμμιζουμε το τηλεσκοπιο, ξεστηνουμε-μεταφερουμε και ξαναστηνουμε με ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδια αντιστοιχια μεταξυ trusses και cells. Φροντιζουμε να εχουμε αριθμησει η σημαδεψει ποιο truss παει σε ποια υποδοχη του cell. Συμφωνα με τον εμπνευστη, αυτο εχει ως αποτελεσμανα χρειαζεται ελαχιστη (συνηθισμενη) ευθυγραμμιση το πρωτευον κατοπτρο. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
KOTS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Να πω κατι? Εμενα προσωπικα δε με πειραζει καθολου καθε φορα να κανω κι ενα μικρο colimation. Η παρατηρηση αν δεν εχει το δικο της κοπο στην αρχη δεν εχει γλυκα βρε αδερφε.. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
PapGeo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Συμφωνώ. Ένα τσεκάρισμα της ευθυγράμμισης πάντα χρειάζεται, ακόμα κι αν αποδεικνύεται ότι όλα είναι ακριβώς στη θέση τους. Σημασία έχει να μην έχουμε μεγάλες απορυθμίσεις, γιαυτό, όποιος έχει, προσέχει… το μωρό του… σαν μωρό! Διόρθωση στο προηγούμενο post μου: Τα δρομολόγια είναι 4: Σωλήνας – βάση – τραπεζάκι ανύψωσης βάσης – συναφή.
KOTS Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2006 Μια ερωτηση... ο Νομικος πουλαει εκεινο το κλασικο ματσουκι το οποιο ονομαζεται laser colimator νομιζω. Κανει δουλεια? αξιζει τα λεφτα του να το παρει κανεις? η ειναι πεταμενα λεφτα? Το εχει ενας φιλος και μου ειπε να μου το πουλησει (δυστυχως στην ιδια τιμη με καινουριο) μιας και απ οσα ειπε δε το εκτιμα καθολου και του πιανει χωρο. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
PapGeo Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 9, 2006 Την δουλειά του την κάνει σε γενικές γραμμές, αλλά μπορεί κανείς να την κάνει και χωρίς αυτό, με ένα απλό κουτάκι από φίλμ 135 τρυπημένο στο κέντρο του, αφού όμως διαβάσει και κατανοήσει τον τρόπο ευθυγράμμισης των οπτικών και το τι πρέπει να βλέπει όταν κοιτάζει μέσα από την τρύπα του. Γιατί, και με laser ακόμα, είναι δυνατό να γίνουν λάθη! Φιλικά PapGeo
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα