BsksPns Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2006 Αν και λίγο αργά φίλοι μου, θα ήθελα να σας πω μία εμπειρία που βίωσα την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2006. Είχα ξεκινήσει με το ποδήλατό μου από το σπίτι στα νότια προάστια της Λάρισας με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης που βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο ΒΔ από το σημείο αναχώρησης. Στο 1/3 περίπου της διαδρομής μου από συνήθεια πλέον σήκωσα τα μάτια μου προς τον ουρανό, στα ΝΑ και αρκετά ψηλά στον ορίζοντα αντίκρυσα την Σελήνη σχεδόν ολόκληρη φωτισμένη, στη φευγαλέα ματιά μου στον υπόλοιπο ουρανό ένα έντονο λευκό φως καθήλωσε το βλέμμα μου πάνω του. Η πρώτη εντύπωση έδινε την αίσθηση ενός άστρου με φαινόμενο μέγεθος 2,5 ή 2, με επιφύλαξη τα νούμερα που δίνω, αλλά μπορώ να πω με μεγαλύτερη βεβαιότητα πως είχε περίπου 2 φορές τη φωτεινότητα που είχε ο Δίας στις αρχές του καλοκαιριού. Με διεύθυνση ΒΔ προς ΝΑ και σχετικά ομαλή κίνηση χωρίς ιδιαίτερα γρήγορη ταχύτητα διέσχιζε τον καθαρό νυχτερινό ουρανό. Η αλήθεια είναι πως για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα προσπαθούσα να συνειδητοποιείσω τι είναι αυτό που βλέπω, σαν αστραπή ήρθε στο μυαλό μου ότι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, επειδή λίγες μέρες νωρίτερα είχα διαβάσει στη στήλη των ειδήσεων του AstroVox ένα σχετικό άρθρο του gbirsianis. Το πρώτο πράγμα που έκανα ασυναίσθητα ήτανε να κοιτάξω την ώρα στο ρολόι [18:54] μου και να ξαναστρέψω τη ματιά μου πάνω του. Η 3’ περίπου παρατήρηση, με βύθισε σε ένα σωρό σκέψεις γύρω από τα μεγάλα επιτεύγματα του ανθρώπου και με γέμισε με περηφάνεια για τα κατορθώματα του είδους μας, αλλά διακοπήκε απίστευτα απότομα από την κόρνα ενός αυτοκινήτου που ερχόταν από πίσω και ήθελε να περάσει αλλά δεν τα κατάφερνε γιατί είχα σταματήσει σχεδόν στη μέση του δρόμου και το εμπόδιζα. Μετά από λίγο και αφού έχασα πολύτιμο χρόνο με το ατυχές περιστατικό η φωτεινότητα του άρχισε να φθίνει ώσπου χάθηκε μέσα στο σκοτάδι του νυχτερινού ουρανού με τον ίδιο περίεργο τρόπο με τον οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του. Όταν έφτασα στον προορισμό μου ήρθα σε επικοινωνία με τον gbirsianis και του περιεγράψα όλα αυτά που ανάφερα πιο πάνω και ζήτησα τη βοήθεια του για την επιβεβαιώση ότι αυτό που είδα ήτανε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα με επιβαιώσε γι’ αυτό και αργά το βράδυ που κατάφερα να μπω στο Διαδίκτυο και συμβουλεβόμενος τη σελίδα http://www.esa.int/esaHS/SEMHR7PFHTE_iss_0.html ήμουνα πλέον 100% σίγουρος πως αυτό που είδα ήτανε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, μια περίεργη και πολύ μπερδεμένη κατάσταση συναισθημάτων είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του μυαλού μου.- ΑστροΠαρατηρησιακή Ομάδα ΛΑΡΙΣας Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
jupiter Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2006 χεχε... τρέλα θα ήταν πάντως και εγώ πήγα στο αντίστοιχο link με αφορμη την εμπειρία σου και λέω να το δω και εγώ το ISS ελπίζω να μην μου τύχει κανένα παρόμοιο περιστατικό scooby doobi dooo!!!!!! Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Σάββας Χανλαρίδης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2006 Μια διορθωση.Ο Διας το καλοκαιρι ειχε μεγεθος -2.5 οπως και ο ISS και οχι 2.5! Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2006 Ο δαίμων του τυπογραφείου χτυπάει καμια φορά και τα πληκτρολόγια, έτσι είναι πολύ εύκολο να παραληφθεί ένα μικρό σύμβολο σαν το (-)!!ΦιλικάΓιώργος 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 10, 2006 Φίλε BsksPns, για παρόμοιες, αλλά προγραμματισμένες παρατηρήσεις, μπορείς να συμβουλεύεσαι το www.heavens-above.com , όπου μπορείς να δηλώσεις την τοποθεσία σου και να έχεις συνεχή ενημέρωση για τα περάσματα του ISS αλλά και πολλών άλλων δορυφόρων, πχ Iridiums! Εγώ σήμερα κατάφερα και να φωτογραφίσω ένα, είναι στις Αστροφωτογραφίες! Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2006 Βαγγέλη συγχαρητήρια!!Πολύ όμορφη η φωτογραφία σου.Αν και δεν έχω προσπαθήσει κάτι τέτοιο, νομίζω ότι πρέπει να είναι αρκετά δύσκολο να πετύχεις το πέρασμα του δορυφόρου από το οπτικό σου πεδίο.Μπράβο. Φιλικά Γιώργος 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2006 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 12, 2006 Βαγγέλη συγχαρητήρια!!Πολύ όμορφη η φωτογραφία σου.Αν και δεν έχω προσπαθήσει κάτι τέτοιο, νομίζω ότι πρέπει να είναι αρκετά δύσκολο να πετύχεις το πέρασμα του δορυφόρου από το οπτικό σου πεδίο. Ευχαριστώ πολύ! Αν και δεν είναι και τόσο δύσκολο, λίγο προγραμματισμό χρειάζεται... Ειδικά αν έχεις κάποια βάση που μπορείς να στρέψεις το τηλεσκόπιο ακριβώς στις μοίρες που θες, τότε είναι αρκετά πιο απλό... Εγώ δυστυχώς μόνο με το τρίποδο μόνο με το μάτι μπορώ να εκτιμήσω alt και az και όπως ίσως είδες στην άλλη φώτο στο imageshack παραλίγω να μου φύγει από το πλάνο... Όπως και να έχει ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Ας επιστρέψουμε τώρα στο θέμα του thread, μην είμαστε και πολύ off topic! Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα