Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Γεια χαρά, ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με το χόμπυ. Ενθουσιασμός και όρεξη υπάρχει. Θα προμηθευτώ αρχικά κάποια βιβλία που προτείνεται στο forum και παράλληλα κοιτάω τι θα μπορούσα να αγοράσω αρχικά με λίγα χρήματα και αργότερα βλέπουμε :D Δεν μπορώ να διαθέσω παραπάνω απο 500ευρω και ~300 θα ήταν ίσως ακόμα καλύτερα. Κάπου διάβαζα και με ένα πολύ φθηνό π.χ Sky watcher 60 700 AZ2 μπορείς να κάνεις δουλειά ή κάνω λάθος; Καταλαβαίνω οτι ενα φθηνό τηλεσκόπιο δεν θα έχει τις δυνατότητες με ένα ποθ κοστίζει άνω των 1000 ευρώ αλλά ψάχνω να βρω το ιδανικό για τα χρήματα που διαθέτω. Επίσης θα με ενδιέφερε να μπορεί να είναι φορητό και όχι κάτι ογκώδες. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
--
  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ φίλε καλωσήρθες,

Αν ρίξεις μια ματιά σε παλαιότερες συζητήσεις στην κατηγορία "Αγορά Εξοπλισμού" θα δεις ότι το Dobsonian των 8 ιντσών συστείνεται κατά κόρον στους αρχάριους και μάλιστα ειδικά για το δικό σου budget. Οι λόγοι αναφέρονται αναλυτικά σε πολλές συζητήσεις. Αν αφιερώσεις 1-2 ώρες διαβάζοντας παλιά θέματα θα βρεις τα περισσότερα θέματα γύρω από την αγορά πρώτου τηλεσκοπίου και ειδικά του 8-ιντσου dobsonian. Συνοπτικά να σου πω μόνο ότι το 8-ιντσο dobsonian προσφέρει με λίγα χρήματα ένα μεγάλο μέγεθος κατόπτρου που σου επιτρέπει πραγματικά καλή παρατήρηση deep sky, έχει εύκολη χρήση, γρήγορο στήσιμο. Οι εναλλακτικές προτάσεις με παρόμοιο κόστος (πχ νευτώνεια 4.5 ίντσες σε ισημερινή βάση) έχουν σημαντικά μικρότερη απόδοση ειδικά στο deep sky.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Καλωσόρισες.

Υποθέτω οτι έχεις διαβάσει το forum, και δεν αναφέρω καν τα βιβλία.

Απο τηλεσκόπιο εγω θα σου πρότεινα το.. δικό μου!

8" dobs, σίγουρα φθηνότερο απο 500€, εύκολο, δυνατό, αλλα οχι.. φορητό. :?

εμένα με βολεύει επειδή το εχω μόνιμα στο χωριό, απ'όπου και κάνω παρατηρήσεις.

ίσως ενα 4" να σε βόλευε, ή ενα μικρο-μεσαίο διοπτρικό.

πάντως αν έχεις αυτοκίνητο, το 8" χωράει άνετα.

Εχεις σκεφτεί όμως για αρχή να πάρεις κυάλια? δώσε 40-50€, πάρε ενα ζευγάρι, και μάθε λίγο τον ουρανό. ακόμα και με τα κυάλια βλέπεις αρκετά.

Καλά ξενύχτια!!

Δημοσιεύτηκε
εύκολο, δυνατό, αλλα οχι.. φορητό. :?

Διαφωνω. Ενα 8" dob ειναι η προσωποποιηση της φορητοτητας

σε συνδυασμο με την αναλογια τιμης/δυναμης!

Εχω 8" σε ισημερινη βαση και το θεωρω εξισου φορητο!

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Το κακό όταν δεν εχεις αυτοκίνητο, είναι οτι το μόνο "φορητό" είναι.. τα κυάλια!!

Θα συμφωνήσω, οτι πράγματι το 8" είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί, απλά, στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοκίνητο, απλά είναι αδύνατο να το μεταφέρεις..

(Ξέρει κανείς πως να το "δεσω" πανω στην μηχανή? :-note :-note :lol: :lol: :lol: :lol: )

Δημοσιεύτηκε

Πρόσφατα ένα μέλος της ομάδας μας και φυσικά και του astrovox προμηθεύτηκε ένα πολύ ωραίο 8" Dobsonian σε πάρα πολύ καλή τιμή.

Δυστυχώς ο καιρός δεν μας επέτρεψε ακόμη να το χαρούμε!!

Αν ακούει ο Παναγιώτης ας μας μεταφέρει τις μέχρι τώρα εμπειρίες του από το νέο απόκτημα, προκειμένου να διευκολυνθεί και ο νέος μας φίλος.

Αγαπητέ φίλε καλώς ήρθες και καλή επιτυχία!!

Παναγιώτη καλορίζικο και καλές παρατηρήσεις 8-[

Φιλικά

Γιώργος O:)

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Δημοσιεύτηκε

Γενικά απο οτι έχω καταλάβει με όσα έχω διαβάσει το ιδανικό για έναν αρχάριο/νεο θα ήταν ενα 8" dob. Απο ποιά εταιρεία θα προτιμούσατε και γιατί;

Θα ήθελα επίσης γνώμη για το Skywatcher 150/750 P EQ3-2.

--
Δημοσιεύτηκε
Αν και ειναι παρομοια θα σου προτεινα το Skywatcher .Με το μεγιστο των χρηματων που σκευτεσαι να διαθεσεις θα μπορουσες να παρεις ενα 10" θ ασου μεινει μεγαλυτερη διαμετρος και για ποιο μετα .
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα επίσης γνώμη για το Skywatcher 150/750 P EQ3-2.

Ενα απο τα μελη μας εδω στην Κυπρο εχει παρει το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο.

Το περιεργαστηκα εκτενως πριν δυο μερες. Ειναι εντυπωσιακοτατο απο κοντα, στιβαρο και κυριως πολυ ελαφρυ για την κλαση του! (Το εστησα εντος και το σηκωσα και το μετεφερα εξω στο μπαλκονι με σχετικη ευκολια)

Η στηριξη σηκωνει τον σωληνα με ανεση και με την προσθηκη ενος μοτερ R.A. (o φιλος εχει παρει την deluxe εκδοση του μοτερ) γινεται ενα αρκετα σοβαρο συστημα το οποιο δινει αρκετα καλες εικονες και εχει και δυνατοτητες αστροφωτογραφησης! Με μια αρχικη δοκιμη φαινεται να σηκωνει μια EOS300D στο ανετο ενω καιρου επιτρεποντως ενδεχεται να το δοκιμασω εκτενεστερα και σε πληνιτικη φωτογραφηση.

Η γνωμη μου παντως ειναι οτι α) για τα χρηματα του και β) για αρχαριο ειναι ΥΠΕΡ αρκετο οργανο!

Εαν θα το επαιρνα για μενα θα αλλαζα τον ερευνητη σε κατι πιο σοβαρο καθως επισης θα πεταγα και τα πλαστικα προσοφθαλμια με τα οποια συνοδευεται.

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Αν θα ήθελα να ασχοληθώ και με φωτογράφηση θα πρέπει να ξεχάσω τα dob? Επειδή ασχολούμαι γενικά με φωτογράφηση πιθνανόν να με πιάσει το μικρόβιο μολις προχωρήσω μερικά βήματα.

Ενα πράγμα που δεν έχω καταλάβει γιατί μια dob βάση είναι πιο εύκολη στο χειρισμό απο ένα τρίποδο. Σαν άσχετος θα έχω δυσκολία με τρίποδο θα μπορώ να κινήσω το τηλεσκόπιο και να στοχεύσω κάπου συγκεκριμένα; To moter είναι απαραίτητο για αρχή;

Σας έχω ζαλίσει :oops:

--
Δημοσιεύτηκε
Αν θα ήθελα να ασχοληθώ και με φωτογράφηση θα πρέπει να ξεχάσω τα dob? Επειδή ασχολούμαι γενικά με φωτογράφηση πιθνανόν να με πιάσει το μικρόβιο μολις προχωρήσω μερικά βήματα.

Για αστροφωτογραφηση, ειναι αναγκαιο το τηλεσκοπιο να εχει βαση με κινηση στους δυο αξονες (ειτε αυτη ειναι ισημερινη, ειτε fork mount) Επομενως ενα τηλεσκοπιο με βαση dob δεν εξυπηρετει τον σκοπο μας.

Μπορεις να παρεις το dob για αρχη και μετα οταν αποφασισεις να ασχοληθεις με φωτογραφηση να διαλεξεις μια εκ των πολλων βασεων που υπαρχουν και να τοποθετησεις το σωληνα του τηλεσκοπιου.

Ενα πράγμα που δεν έχω καταλάβει γιατί μια dob βάση είναι πιο εύκολη στο χειρισμό απο ένα τρίποδο. Σαν άσχετος θα έχω δυσκολία με τρίποδο θα μπορώ να κινήσω το τηλεσκόπιο και να στοχεύσω κάπου συγκεκριμένα; To moter είναι απαραίτητο για αρχή;

Σας έχω ζαλίσει :oops:

Μια βαση dob ειναι πιο ευκολη στο χειρισμο γιατι πολυ απλα δεν κανει τιποτα αλλο απο το να στηριζει το τηλεσκοπιο. Την κινηση την δινουμε εμεις γυρνωντας το τηλεσκοπιο απο στοχο σε στοχο. Δεν μπορουμε να φωτογραφισουμε ομως γιατι το τηλεσκοπιο με βαση dob δεν ακολουθει τον στοχο του.

Μια βαση με τριποδο τωρα (πιθανον να εννοεις ισημερινη οποταν αναφερομαι σε αυτη) Ειναι πιο πολυπλοκη γιατι επιτρεπει την κινηση σε συγκεκριμενους αξονες (και οχι καταβουληση οπως ενα dob). Δεν πιστευω να υπαρχει καμια δυσκολια για οποιονδηποτε αρχαριο με ενα τηλεσκοπιο σε ισημερινη βαση που εχει διπλα του το χαρτη του και τον κοκκινο φακο του. Απλα λυνεις τα φρενα της βασης, βρισκεις το στοχο σου, στοχευεις και κλειδωνεις. Εαν η βαση εχει μοτερ το ενεργοποιεις και αφηνεις το τηλεσκοπιο. Θα ακολουθει τον στοχο του για οση ωρα θες (δεδομενου οτι ειναι σωστα ευθυγραμμισμενο με τον πολικο αστερα).

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε
Όταν στοχεύεις έναν πλανήτη είναι τόσο γρήγορη η κίνηση ωστε να μην μπορείς να φωτογραφήσεις; Αυτο με κάνει να σκέφτομαι πέρα απο τη φωτογράφηση μήπως θα δυσκολέυομαι χωρίς ένα μοτερ που θα ακολουθεί το στόχο να το παρατηρώ; ξέρω ποσο δύσκολο είναι να στοχεύσω κάτι που κινείται με κάμερα και μεγάλο zoom οποτε για τα zoom ενος τηλεσκοπίου μήπως δεν θα μπορώ να μείνω σε ένα στόχο;
--
Δημοσιεύτηκε
Αν θα ήθελα να ασχοληθώ και με φωτογράφηση θα πρέπει να ξεχάσω τα dob?

Γίνεται με μια ειδική βάση (equatorial platform) που βάζει το dobs να κάνει tracking - αυτό ψάχνω και εγώ, δες το θέμα "Equatorial για dobs". Χωρίς την βάση μπορείς να κάνεις πολύ βασικά πράγματα (δες στις αστροφωτογραφίες αυτήν που εβαλα με τον Κρόνο :) ) αλλά σου βγάζει την πίστη και για Deep sky και long exposure το ξεχνάς (αν και εδώ επιφυλάσομαι γιατί έχω κάποιες ιδέες :) )

Ενα πράγμα που δεν έχω καταλάβει γιατί μια dob βάση είναι πιο εύκολη στο χειρισμό απο ένα τρίποδο.

Μην ξεχνάς την περιστροφή της γης. Και ότι τα περισσότερα θέματα του ουρανού (εκτός από wide shoots) είναι από το "μάτι της βελόνας". (Ιδίως η φωτογράφηση) θέλει ακρίβεια,σταθερότητα και ακριβής παρακολούθηση. Υπολόγισε ότι κάθε φορά που ακουμπάς με το χέρι το τηλεσκόπιο, ιδίως σε μεγάλες μεγενθύσεις, έχεις ταλάντωση. Οπότε το να παρακολουθείς με το χέρι είναι το λιγότερο βάσανο. Εκεί θες τα μοτέρ. Και συν της άλλης βάλε στον υπολογισμό ότι μια ισημερινή πρέπει να είναι ζυγισμένη (αντίβαρα) και ακριβώς στοιχισμένη στον πολικό, και κάνει ισημερινή κίνηση, μέσα από ενα όργανο που στα δείχνει ανάποδα :) Στο dobs απλά βάζεις την σωλήνα στην βάση, το γυρίζεις εκέι που θές και στοχεύεις και είναι πολύ ποιο σταθερό και με λιγότερες ταλαντώσεις (ή τουλάχιστον έτσι λέει η θεωρία, αλλά να μην στο κάνω ποιό μπερδεμένο).

Δημοσιεύτηκε
Όταν στοχεύεις έναν πλανήτη είναι τόσο γρήγορη η κίνηση ωστε να μην μπορείς να φωτογραφήσεις; Αυτο με κάνει να σκέφτομαι πέρα απο τη φωτογράφηση μήπως θα δυσκολέυομαι χωρίς ένα μοτερ που θα ακολουθεί το στόχο να το παρατηρώ; ξέρω ποσο δύσκολο είναι να στοχεύσω κάτι που κινείται με κάμερα και μεγάλο zoom οποτε για τα zoom ενος τηλεσκοπίου μήπως δεν θα μπορώ να μείνω σε ένα στόχο;

Όταν χρησιμοποιείς μεγάλες μεγενθύνσεις (200Χ +) είναι δύσκολο να ακολουθείς τον στόχο με μια βάση dob αλλά μόλις εξικειωθείς με την κίνηση του σωλήνα χειροκίνητα, θα μπορείς να το κάνεις άνετα.Αυτό στο λέω απο πρώτο χέρι μιας και εγω ο ίδιος είμαι ενα ευτυχής κάτοχος μιας βάσης Dobsonian :)

Δημοσιεύτηκε

φιλε darkmaster μπορεις επισης να κανονισεις να πας σε καποιο αστροπαρτυ και εκει να δεις ποια ειναι τα υπερ και τα κατα της καθε στηριξης! :wink: :wink:

Υ.Γ. και εγω ειμαι πολυ ευχαριστημενος με τη στηριξη dobson!

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Αν πάρω κυάλια για αρχή τι θα προτείνατε το πολύ ως 50 ευρώ;
Κοίτα για ένα ζευγάρι 7χ50 στα μαγαζιά γύρω από Πανεπιστημίου/Ακαδημίας ή στον Πειραιά στο λιμάνι, κοντά στην 2ας Mεραρχίας. Εγώ είχα αγοράσει ένα 12χ50, no-name, με 60 ευρώ (όχι ο καλυτερος συνδιασμός, πολύ μεγάλη μεγένθυση), αλλά από τύχη βγήκανε καλά. Δες παλιά μηνύματα για το πως θα ελέξεις την ποιότητά τους. Επίσης κοίτα για καμιά προσφορά από το Lidl :-)
Δημοσιεύτηκε
Αν πάρω κυάλια για αρχή τι θα προτείνατε το πολύ ως 50 ευρώ; Και να μπορώ να το βρώ Αθήνα όχι με παραγγελιές.

Ευχαριστώ

Αν τα θες μόνο για να μαθεις τοτε ναι εως 50 ευρω.Αν ομως θες να συνδιαζεις κ εκπαιδευση αλλα κ ωραια παρατηρηση τοτε πρεπει να τα σπρωξεις.Εγω προσωπικα εχω φθινα κιαλια κ τα δουλεψα μονο κ μονο για να μαθω.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Βασικά σε αυτή τη φάση με ενδιαφέρει πολύ το μέγεθος και το βάρος. Αν είχα δικό μου μεταφορικό δεν θα το συζήταγα αλλά απο το να το πάρω ένα τηλεσκόπιο dobson που θα μπορώ να το πάω βόλτα πολύ λίγες φορές προτιμώ κάτι που θα το χρησιμοποιώ συχνότερα και θα μπορώ πιθανόν με διάφορους τρόπους να το μεταφέρω και εκτός φωτορύπανσης. Αργότερα θα ήθελα κάτι μεγαλύτερο αλλά επειδή δεν θέλω να ασχοληθώ μετα απο μερικά χρόνια προτιμω να ξεκινήσω με κάτι που θα με βολεύει.

Γνωρίζω πολύ καλα τα πλεονεκτήματα ένος dobson 8" αλλά επειδή το έχω δει δεν μπορώ να το μεταφέρω με τον τρόπο που μπορώ σε διάφορα σημεία εντος και εκτός πόλης.

Θα ήθελα να με βοηθήσετε τι θα ήταν καλύτερο ανάμεσα στα celestron SLT 102/114/130. Σίγουρα απο άποψης τιμής κοιτάω το SLT114 αλλά θα ήθελα να με βοηθήσετε σχετικά με την εστιακή απόσταση 1000mm σε σχέση 650mm του 130 αν είναι κάποιο μειονέκτημα σημαντικό.

Επίσης διαβάζω καλές κριτικές για το 102SLT το προτιμούν περισσότερο έναντι των 114/130 slt. Γιατί τόσο ενδιαφέρον αφού ειναι αρκετά μικρότερο και θα έχει και προβληματάκια με τα χρώματα; Αξίζει τόσο πολύ το καλύτερο contrast που έχει ή και f 6,5.

Έχω σαν βάση 500 ευρώ για το 114 SLT αλλά αν τα 130 ή 102 slt είναι καλύτερα θα προσπαθήσω μήπως μπορώ να ανεβάσω το budget.

Οπότε θέλω μια γνώμη για το 114 SLT και αν μπορώ να διαθέσω κάτι παραπάνω τι θα ήταν καλύτερο ανάμεσα στα 102 & 130 SLT.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

--
Δημοσιεύτηκε
Βασικά σε αυτή τη φάση με ενδιαφέρει πολύ το μέγεθος και το βάρος. Αν είχα δικό μου μεταφορικό δεν θα το συζήταγα αλλά απο το να το πάρω ένα τηλεσκόπιο dobson που θα μπορώ να το πάω βόλτα πολύ λίγες φορές προτιμώ κάτι που θα το χρησιμοποιώ συχνότερα και θα μπορώ πιθανόν με διάφορους τρόπους να το μεταφέρω και εκτός φωτορύπανσης.

Αγαπητέ φίλε, αν δε χρησιμοποιείς αυτοκίνητο θα είναι ούτως ή άλλως αρκετά δύσκολο να μεταφέρεις σε σκοτεινό ουρανό οποιοδήποτε τηλεσκόπιο. Σίγουρα ένα μικρό διοπτρικό είναι πιο εύκολο στη μεταφορά και ίσως έχει διαφορά αν χρησιμοποιείς, για παράδειγμα, μηχανή, αλλιώς τί τρόπο έχεις στο νου σου για να έχεις πρόσβαση σε σκοτεινούς ουρανούς;

Το μικρό αχρωματικό (102 SLT) σε σχέση με το 8" dob είναι, οπτικά, η μέρα με τη νύχτα!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την συμβουλή όπως προανέφερα το έχω σαν δεδομένο οτι ενα dob είναι καλύτερο αλλά προτιμώ να εστιάσω το ερώτημα μου στο τι είναι καλύτερο από τα celestron 102/114/130.

Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα μπορώ να μεταφέρω τα celestron άλλα όχι τα dob. Δεν θέλω να γίνει συζήτηση επιλογής μεταξύ dob 8" vs οτιδήποτε έχω δεί πολλά thread για αυτό το θέμα. Ρωτάω τι είναι προτιμότερο στα 102/114/130 slt.

--
Δημοσιεύτηκε

Φίλε εν αρχή....

Πάρε το nightwatch του Dickinson...

Στρέψε το κεφάλι στον ουρανό και άστο εκεί για μέρες.....

Ζήσε τη μαγεία, αγάπησε την γίνε ένα μ'αυτήν...

Πριν πάρεις οτιδήποτε κατάφερε να κάνεις τον ενθουσιασμό, αγάπη...

Γνώρισε πρώτα τον ουρανό καλά (Ακόμα και με ένα απλό ζευγάρι κυάλια) και μετά ξεκίνα τη σκέψη για τηλεσκόπιο...

Υπομονή και ο ουρανός είναι μαζί σου... [-o<

dreamers and not, do not lower the head...
Δημοσιεύτηκε

Αν διαβάσεις παραπάνω έχω ρωτήσει μου έχουν απαντήσει έχω και ουρανο και το συγκεκριμένο βιβλίο :mrgreen:

Θέλω να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα, ρώτησα κάτι πολύ συγκεκριμένο αν κάποιος είναι σε θέση να απαντήσει θα με βοηθούσε πολύ.

--
Δημοσιεύτηκε
Xωριs να ειμαι ειδημων απο οτι εχω διαβασει και σε παλαιοτερεs συζυτησειs οι περισσοτεροι μιλουν για τιs ιντσεs.Οποτε πιστευω το130 θα σε ικανοποιουσε καλυτερα.
Φιλικα Γιωργος :wink:
Δημοσιεύτηκε

Από τη στιγμή που η τελική σου επιλογή περιορίζεται σε αυτά τα τρία τηλεσκόπια, που μοιράζονται την ίδια παιχνιδο-βάση, επέλεξε το μεγαλύτερο σε διάμετρο. Αλλά πραγματικά, στην τιμή του 130, ακόμα και ένα 6ιντσο dob μαζί με κάποια αξιοπρεπή προσοφθάλμια ακούγεται καλύτερη επιλογή.

Επέτρεψέ μου να σου θέσω και μια άλλη εναλλακτική λύση: μάζεψε κάποια χρήματα παραπάνω για το nexstar 6 SE, ο σωλήνας των 6" είναι εξαιρετικός και το goto/tracking της βάσης ιδιαίτερα αξιόπιστο. To 6SE θα σου μείνει για αργότερα σαν ένα ιδιαίτερα ελαφρύ και αξιόπιστο δεύτερο τηλεσκόπιο, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξεχωριστά τόσο το σωλήνα (πχ. σε μια γερμανική) όσο και τη βάση (πχ. με ένα μικρό αποχρωματικό).

Καλή συνέχεια.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης