Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Στη Σπάρτη ο καιρός φαίνεται να καθαρίζει αρκετά. Ας ελπίσουμε να κρατήσει για να μπορέσουμε να κάνουμε την παρατήρηση.

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

• Απαντήσεις 98
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Εγώ έβγαλα βιντεάκι με τη DMK και το C11. Παρατήρησα μείωση της λαμπρότητας του αστεριού από τις 02:49:49 και για περίπου 4 δευτερόλεπτα μετά. Το αστέρι έχασε λαμπρότητα και ορισμένες στιγμές χάθηκε, όμως παρουσίαζε και αναλαμπές, όχι όμως ιδιαίτερα έντονες. Λόγω των αναλαμπών δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς τη διάρκεια.

Δεν το απέδωσα στο seeing γιατί στο υπόλοιπο βίντεο δεν πρόσεξα ανάλογη μείωση φωτεινότητας.

Πιθανόν να ήταν graze από την περιοχή μου, όπως ακριβώς έδιναν οι προβλέψεις. Εντυπωσιακό!

Δημοσιεύτηκε

Μόλις γύρισα.

Δυστηχώς μάλλον το έχασα, αφού ανεβήκαμε με μια παρέα σε ενα βουνό πάνω απο την Καλαμάτα, ο καιρός τρελάθηκε..

Μέσα σε 1 λεπτό μας κάλυπταν εντελώς τα σύνεφα, και μετά, εντελώς ξαφνικά πάλι, καθάριζε.

η ειρωνεία ήταν οτι για κανα 20άλεπτο πριν την ωρα της παρατήρησης, ήταν πεντακάθαρος ο ουρανός, και στα τελευταία 2-3 λεπτά πριν τις 2:50 γέμισε σύνεφα το σημείο που κοίταγα..

πάντως απο μερικά "παραθυράκια" που είχαν τα σύνεφα, μου έμεινε η εντύπωση οτι κάποια στιγμή έχασα το αστέρι, αλλα και πάλι σίγουρος δεν είμαι.. :(

Υ.Γ. Φυσικά η βραδιά δεν πήγε χαμένη, αφού η παρέα ξετρελάθηκε με τον απίστευτο Κρόνο που είδαμε, με 240Χ, είδαμε αρκετά καθαρά το χώρισμα Cassini, επίσης διακρίναμε άνετα τους δορυφόρους Ρεα, Θέτις, Διόνη, Τιτάνα, αλλα και κάποια νέφη, στην επιφάνεια του πλανήτη! τέτοιο Κρόνο νομίζω εχω να δω κάτι μήνες!! :cheesy: :cheesy:

Παναγιώτη, στα Φιλιατρά έβρεξε? βλέπαμε τα σύνεφα στο βάθος, αλλα δεν θεώρησα οτι ήταν τόσο "βαριά"

Ελπίζω τα υπόλοιπα παιδια που ξενιτεύτηκαν για να βρεθούν μέσα στο μονοπάτι, να είχαν επιτυχία. [-o<

Δημοσιεύτηκε

Ηλία, από Ναύπλιο παρατήρησα αυξομείωση της λαμπρότητας για πολύ λίγο (2-3sec) στις 2:49 χωρίς να μπορέσω να παρατηρήσω πλήρη απόκρυψη. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι αναλαμπές αφού είναι η πρώτη φορά που παρατηρώ απόκρυψη και δεν είχε αναφερθεί η πιθανότητα αναλαμπών στο forum. Πάντως ήταν όμορφο.

Ευχαριστούμε τον vtsamis, για όλη την ενημέρωση. =D>

Δημήτρης

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Ο καιρος τελικα ευνοησε τα απειλητικα συνεφα περασαν και το πεδιο βρεθηκε ευκολα. Στο πεδιο διεκρινα οριακα αστερες μεχρι 13.3-13.4 μεγεθος με το 8" dob σε 91x. Το seeing ηταν καλο και ο Κρονος μαγευτικος σε 228x.

Ειδα πτωση της λαμπροτητας σημαντικη για μερικα δευτερολεπτα μικροτερη ομως απ οση περιμενα.... :-k

Πιθανον να οφειλεται στο οτι ο αποκρυπτομενος αστερας ηταν διπλος...

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Χε, χε, σας αναστάτωσα λιγάκι, ε;

Λοιπόν... από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω!!

Aν θα έπρεπε να συνοψίσω σε μία μόνο φράση, θα έλεγα ότι για μένα αυτό που κάναμε όλοι μας, είναι το πνεύμα της ερασιτεχνικής αστρονομίας.

Συνεργαστήκαμε για ένα κοινό στόχο, επικοινωνήσαμε, και το κυριότερο: στήσαμε το τηλεσκόπιό μας για μια κοινή παρατήρηση. Πραγματικά ένιωσα μεγάλη χαρά.

Ως προς τα αποτελέσματα: Εγώ ήμουνα από τους άτυχους γιατί έστησα στον Πάρνωνα, μαζί με το Δημήτρη και την Κυριακή, και κάποια στιγμή, αφού ο καιρός δεν έφτιαχνε, μετακινηθήκαμε βόρεια, προς Βαμβακού και Καριές. Δυστυχώς όμως υπήρχε παντού μια πυκνή ομίχλη (βλ. Αγγελόπουλος) και δεν είχα το χρόνο να πάω σε άλλη θέση.

Ο καιρός τελικά ήταν σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο βροχερός.

Τελικά, είχαμε δύο αναφορές για παρατήρηση μείωσης λαμπρότητας, αλλά μικρότερης του αναμενόμενου: από τους giorgosgr και papgeo.

Επισης άλλες δύο αναφορές για παρατήρηση αναλαμπών, πράγμα που είναι χαρακτηριστικό για αποκρύψεις κοντινών διπλών αστέρων, αλλά και αστεροειδών με συνοδό (δορυφόρο) από τον Ηλία και από τον Δημήτρη (dimpap). Όλες αναφέρονται στην αναμενόμενη ώρα.

Και ακόμα μία αβέβαιη "uncertain" αναφορά από τον dracula.

Υπάρχει και μία αναφορά απο τον Ιανό, που ενώ είχε "λοκάρει" στο αστέρι, λίγα λεπτά πριν τις 02:50 ένα σύννεφο εμπόδισε την παρατήρηση (μέχρι λίγα λεπτά μετά τις 02:50!

Αν ξεχνάω κάποιον, συμπληρώστε!

Θεωρώ ότι όλες είναι πολύ σημαντικές, και ιδιαίτερα του Ηλία, που έχει τραβήξει βιντεάκι.

Ηλία, θα ήθελα να δω κι εγώ σε πρώτη ευκαιρία το βίντεό σου!

Πάντως το ότι ήταν διπλός ο αστέρας, εξηγεί ίσως τόσο τη μικρή μείωση λαμπρότητας, όσο και τις παρατηρηθείσες αναλαμπές.

Βέβαια, αυτήν τη στιγμή έχω ανάγκη πρωτίστως από ύπνο, γιατί επέστρεψα αμέσως Αθήνα και πήγα κατ' ευθείαν για δουλειά!

Παιδιά, όποτε μπορεί ο καθένας σας, ας στείλει αναφορά στο plannocult list (βλ προηγούμενα μυνήματά μου) ή και σε εμένα (+, - ή Uncertain - γεωγραφικές συντεταγμένες τόπου παρατήρησης, τηλεσκόπιο και λοιπός εξοπλισμός, μεθοδολογία, καιρικές συνθήκες, κλπ).

Ελπίζω να σας κέρδισε η περιπέτεια των αποκρύψεων!

Ξαναδοκιμάζουμε με άλλο αστέρι, ή απογοητευτήκατε;

Με εκτίμηση,

Βαγγέλης

ΥΓ: Παναγιώτη (drac) μόλις είδα τις φωτό!

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη ,κρίμα που δε μπόρεσες εσύ και τα άλλα παιδιά της όμάδας σου να απολαύσετε αυτό....που με πολύ όμορφο τρόπο μας παρουσίασες στη τελευταία συνάντηση της ΕΑΕ.Ελπίζω τη προσεχή φορά να είσαι πιο τυχερός. =D> =D> =D>

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

http://www.pdesypris.com/

http://www.ceo-despet.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε

Στην Πάτρα είχαμε δυστυχώς σύννεφα.. :(

Μπράβο σε όσους παρατήρησαν την απόκρυψη και σε όσους προσπάθησαν! Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία και μια καταπληκτική κινητοποίηση ερασιτεχνών σε τόσες περιοχές της νότιας Ελλάδος, η οποία πιστεύω ότι στο εξής θα συμβαίνει συχνά για τέτοια φαινόμενα! Ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ στον Βαγγέλη (vtsamis) για τις πληροφορίες και τη βοήθεια που προσέφερε!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη σε ευχαριστώ πολύ για την πρωτοβουλία σου αυτή, είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία και συλλογική κινητοποίηση των ερασιτεχνών για την καταγραφή και μελέτη τέτοιων συμβάντων.
Δημοσιεύτηκε

Θανάση, σκέτο Βαγγέλης!

Γιώργο, θα σας ξανάρθω κάποια στιγμή πάνω στα βόρεια!

Ένα ευχαριστώ στο τηγανόπαιδο (ξέρει αυτό).

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη, στα Φιλιατρά έβρεξε? βλέπαμε τα σύνεφα στο βάθος, αλλα δεν θεώρησα οτι ήταν τόσο "βαριά"

Δεν εριξε κ καρεκλες.Ψιλοβροχο αλλα με αναγκασε να μαζεψω κατα τις 2:30

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, ήταν κάτι το διαφορετικό από τα συνηθισμένα, ευχαρίστως θα το ξανάκανα. Όπως είχε εισηγηθεί και ο Βαγγέλης στην τελευταία συνάντηση της ΕΑΕ, η παρατήρηση του φαινομένου έχει τον χαρακτήρα του απρόσμενου και του αναπάντεχου, παρότι γνωρίζεις πάνω – κάτω τί πρόκειται να συμβεί!

Βαγγέλη, αναμένουμε νέες συντεταγμένες για την επόμενη απόκρυψη, όβερ! :)

Δημοσιεύτηκε

Ένα σύννεφο που έμεινε στο κέντρο του μονοπατιού τέσσερα λεπτά πριν και δύο λεπτά μετά την απόκρυψη, έσβησαν κάθε ελπίδα παρατήρησης του φαινομένου.

Μιλάμε για μεγάλη ατυχία, όταν κατά τ’ άλλα ο ουρανός εκείνη τη στιγμή, ήταν σε ποσοστό 70% περίπου, καθαρός.

Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Η προετοιμασία με τον εντοπισμό του πεδίου και του αστεροειδούς αλλά και η 100% ετοιμότητα πριν την απόκρυψη, είναι οι εμπειρίες που μένουν, χρήσιμες για τις παρατηρήσεις που θ’ ακολουθήσουν.

Το γεγονός επίσης πως το φαινόμενο της απόκρυψης εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα, για τα δικά μας παρατηρησιακά δεδομένα που έχουν να κάνουν συνήθως με παρατηρήσεις σε σώματα στατικά ή τουλάχιστον με αργές ή και πολύ αργές μεταβολές, προκαλεί μεγάλη ένταση στον παρατηρητή, ενώ η αδρεναλίνη λίγα δευτερόλεπτα πριν την απόκρυψη χτυπάει στο κόκκινο!

Αξίζει να παρατηρήσει κάποιος τουλάχιστον μια φορά το φαινόμενο της απόκρυψης μόνο και μόνο για να πάρει μια γεύση αυτής της σπάνιας έντασης. Μιλάμε για φοβερή εμπειρία!

Βαγγέλη, ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την υποστήριξη με το υλικό που ήταν απαραίτητο για να γίνει εφικτή η παρατήρηση, και οπωσδήποτε θα αναμένουμε την επόμενη.

Φίλοι μου, καλές παρατηρήσεις!

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Εγώ Θανάση δε θα ξεχάσω το χτυποκάρδι που είχα όση ώρα περιμέναμε τον Izu στη Σπάρτη!Ήταν κάτι μοναδικό.

Θα ήθελα και εγώ να τονίσω και να εκφράσω και την χαρά μου για όλη αυτή την κινητοποίηση που υπήρξε σε όλη σχεδόν την έκταση της Πελοπονήσσου για την καταγραφή της απόκρυψης.Όντως,ήταν κάτι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της ερασιτεχνικής αστρονομίας στη χώρα μας.Δεν ασχολούμαι πολύ καιρό με το χόμπυ(ούτε ένα χρόνο),αλλά είμαι βέβαιος ότι τόσο οργανωμένη κινητοποίηση για παρατήρηση,αλλά και προσπάθεια καταγραφής ενός φαινομένου που στην τελική,δεν συγχωρεί λάθη,πρέπει να είναι πρωτοφανής!!

Πάντα τέτοια και τα καλύτερα έρχονται =D> =D>

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου Ηλία,

Πόσες αναλαμπές έχεις καταγράψει στα frames σου;

Δύο αναλαμπές, ή περισσότερες από δύο αναλαμπές;

Μπορείς να ανεβάσεις ή να στείλεις ένα απόσπασμα του βίντεο;

Φιλικά,

Βαγγέλης

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Μια πληροφορία εκ των υστέρων που βρήκα πριν από λίγο:

Tο όνομα του (694) Ekard προήλθε από αναγραμματισμό του Drake University!

694 Ekard (1909 JA) - Drake University, USA ('Drake' backwards), where the orbit computers (S. B. Nicholson and his wife) were.

πηγή: http://www.answers.com/topic/meanings-of-asteroid-names-501-1000

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, συγχαρητήρια για όλη τη δουλειά και την προσπάθεια. Κρίμα που δεν σας ευνόησε όλους ο καιρός.

Βαγγέλη, μετά από τόσες ατυχίες με τον καιρό/συνθήκες θα απογοητευόταν εύκολα ο καθένας! Χαίρομαι που δεν πτοείσαι, η επόμενη απόκρυψη περιμένει...

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη όπως σου είπα και τηλεφωνικά το βίντεο είναι πολύ μεγάλο και θα στο στείλω. Πάντως ο αστέρας φαίνεται αρκετά αμυδρός και οι πτώσεις της λαμπρότητας δεν είναι ευδιάκριτες.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης