Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας!

Η χτεσινη βραδια εδειχνε να ναι καλη και αποφασισαμε με τον φιλο και συμπαρατηρητη Παναγιωτη να παμε στο σπιτι του επισης φιλου Αντωνη που ειναι 30 χιλ μακρια σε σκοτεινο μερος. Η αγροικια ειναι πετροχτιστη και δεν διαθετει ηλεκτρικο ρευμα. Οταν φτασαμε ο ουρανος εδειχνε να εχει αχλυ κι ετσι το ριξαμε στην μουσικη (μπουζουκι και κιθαρα) και στην δοκιμη σπιτικου κρασιου αριστης ποιοτητας.

Ομως ενα ελαφρυ βοριαδακι πηρε την αχλυ μακρια και ο γαλαξιας εμφανιστηκε, αμεσως τυλιχτηκαμε στα ζεστα και βγηκαμε για παρατηρηση.

Πρωτος στοχος το μεγαλο και αμυδρο πλανητικο νεφελωμα Μεδουσα (Abel 21) εντοπιστηκε οχι δυσκολα με το 10" dob και εναν προσοθφαλμιο Koenig 25mm με φιλτρο O-III. Το νεφελωμα του Ωριονα μεγαλοπρεπες με τον Nagler 11mm και τα 6 αστρα ορατα! Η νυχτα εδειχνε να γινεται ολο και πιο καλη. Μια γρηγορη ματια με το φιλτρο H-beta στο νεφελωμα κεφαλη ιππου το οποιο ηταν αμυδρα ορατο. Ειναι το τεστ για την διαυγεια του ουρανου πια με το H-beta :cheesy: Στη συνεχεια μια βουτια στα νοτια στον αστερισμο της Περιστερας. Ο γαλαξιας NGC1808 ευκολος αρκετα λαμπρος και παραδιπλα ο κυριος στοχος μας το σφαιρωτο NGC1851 λαμπρο με σχεδον αστρικο πυρηνα ισα που διασπωταν με περιφερειακη οραση ... αν ηταν λιγο πιο ψηλα θα ηταν εντυπωσιακο! Καλυτερο απο το πολυ γνωστο Μ79!

Μια σταση στον μεταβλητο αστερα R Leporis τον οποιο εντοπισαμε απλως σκουπιζοντας την περιοχη του. Ειναι ΚΟΚΚΙΝΟΣ! Ενα ρουμπινι σε πεδιο με λευκα αστερακια. Δειτε τον, αξιζει τον κοπο!

Μετα στο μεγαλοπρεπες νεφελωμα της Ροζετας που ηταν ευκολα ορατο με φιλτρο O-III, πιο κει το γνωστο μεταβλητης λαμπροτητας νεφελωμα NGC2261 πιο πανω το σμηνος "Χριστουγεννιατικο δενδρο" NGC2264 και παραδιπλα το νεφελωμα NGC2245.

Μια σταση στον ωραιο διπλο αστερα ζ Καρκινου απο κει στον γαλαξια "αδραχτι" NGC3115 στον Εξαντα και μετα στο λαιμο του Λεοντα στην ομαδα γαλαξιων του NGC3190. Σταση στον λαμπρο NGC2903 (πως και ξεφυγε στον Messier;) και τελος της βραδιας με παρατηρηση του μαγευτικου Κρονου.

Ηταν μια ωραια βραδια και ειδαμε καποια αντικειμενα για πρωτη φορα. Ευχαριστησαμε τον φιλο Αντωνη για την φιλοξενια και υποσχεθηκαμε να ξαναπαμε για παρατηρηση με την πρωτη ευκαιρια!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Γιώργο όπως πάντα άψογος και πολύ deep sky!

 

Σε κανα δυο ώρες θα εξορμήσω κι εγώ.

 

Ο νυχτερινός ουρανός σήμερα είναι ότι πρέπει για παρατήρηση!

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Γιατί όχι.. Ευχαριστώ για την πρόσκληση :) Τέλη του προηγούμενου Αυγούστου βρέθηκα έξω από τα Κατσανοχώρια στην 'Ηπειρο. Την πρώτη νύχτα που βγήκα έξω αντιμετώπισα μια παράξενη ..συννεφιά: το γαλαξία μας που φαινόταν από άκρη σε άκρη :!:

Μπορεί στην Μεσσηνία να μην έχετε τέτοιο ουρανό αλλά *σίγουρα* είστε πολύ καλύτερα από την Αττική. Ελπίζω ο δρόμος να με βγάλει κάποια στιγμή από τα μέρη σας.

Εύχομαι καθαρούς ουρανούς και αρκετό ελεύθερο χρόνο!

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Oπως παντα περιγραφικος ο Γιωργος!

 

Μακαρι να ημουν κι εγω στη παρεα Γιωργο. Που θα παει, θα τα πουμε για μια ωραια αστροπαρατηρηση καποια στιγμη :)

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Το θαυμαστό ταξίδι στις...καταδύσεις συνεχίστηκε στο Αλεποχώρι!

 

Ξεσκόνισα την περιοχή γύρω από τον θ Λέοντα.Μεταξύ άλλων ξεχώρισε ο M65(mag9,3) στο ίδιο πεδίο με τον M66(mag9).Πιο πάνω,ένας πολύ μακρόστενος γαλαξίας(από τους πιο μακρόστενους που έχω δει) NGC3628(mag9,4)

Πάρα πολύ όμορφο ήταν και το ζεύγος NGC3608(mag11)-NGC3607(mag10).

 

Ο μόνος γαλαξίας που φάνηκε ΜΟΝΟ με πλάγια όραση(αλλά δε φαινόταν σε κάθε προσπάθειά μου) και που νομίζω ότι έφτασε το 8" (αλλά και τον...χάρτη μου!!!!) σχεδόν στα όριά του,ήταν ο NGC3666(mag12,5!!!!!).Σημειωτέον:Ο SKYATLAS απεικονίζει γαλαξίες μέχρι mag13.

 

Ναι λοιπόν!!!!Έσπασα το προσωπικό ρεκόρ μου που ήταν 11,7.Η μαγεία της πλάγιας όρασης είναι πολύ ωραία εμπειρία!

Το επόμενο θύμα ήταν οι Θυρευτικοί Κύνες.M63, ζεύγος NGC4625(mag13)-NGC4618(mag11,5).Και ο πολύ έντονος και εντυπωσιακός M94(mag8,45).

 

Την επόμενη φορά έπονται οι carbon stars!!!! :mrgreen:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

… Και στον Ταΰγετο είχαμε μια υπέροχη βραδιά, ασυνήθιστα ζεστή για την εποχή, με εξαιρετική διαύγεια, και σταθερότητα στην ατμόσφαιρα.

 

Ξεκίνημα από τον Κρόνο με μεγάλη ποικιλία μεγεθύνσεων, ιδιαίτερα με 480Χ, Nagler T6 5mm και Televue Barlow 2X, ο απόλυτος συνδυασμός!

Κανένα πρόβλημα στην εστίαση, με το χώρισμα cassini και τις ζώνες στην επιφάνεια του πλανήτη να διακρίνονται πεντακάθαρα.

 

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στον αστερισμό του Ωρίωνα για κάποιoυς highlight στόχους εκεί, προχωρήσαμε στην περιοχή γύρω από τον αστέρα δ των Διδύμων.

 

Εκεί είδα κάποιους γαλαξίες που δεν είχα παρατηρήσει σε περασμένες εξορμήσεις. Τον ngc 2365, λιγότερο από μια μοίρα ανατολικά του δ Gem, τον ngc 2342 και τον ngc 2339 νοτιότερα.

Με 92Χ (Nagler 13mm) δυσκολεύτηκα να τους εντοπίσω μιας και η περιοχή γύρω τους είναι αρκετά πυκνή σε αστέρες και το μάτι έπρεπε να μένει καρφωμένο αρκετά λεπτά πάνω στον προσοφθάλμιο μέχρι να πάρει ξεκάθαρη εικόνα.

 

Με 240Χ, το πλανητικό νεφέλωμα ngc 2392 (Eskimo Nebula) που είναι και από τους ωραιότερους χειμερινούς στόχους, ήταν εντυπωσιακό.

 

Συνεχίζοντας στον αστερισμό του Λέοντα η deep sky αίσθηση γίνεται πιο έντονη. Τα πεδία εκεί είναι πιο σκοτεινά, γεμάτα από λαμπερούς γαλαξίες.

Η αρχή έγινε από το Leo Triplet με τους Μ 65, Μ 66 και ngc 3628 στο ίδιο πεδίο, τον ngc 3593 και τον σπειροειδή ngc 3596 να τους πλαισιώνουν δυτικότερα.

Εντυπωσιακοί οι Μ 95 και Μ 96, και οι Μ 105, ngc 3384, ngc 3389 στο ίδιο πεδίο και οι τρεις.

Λίγο βορειότερα ο ngc 3377, o ngc 3367, και ο ngc 3338 κυριαρχούν στην περιοχή, ενώ απέναντι τους βορειοανατολικά του θ Leo τρεις γαλαξίες σε μια ευθεία, που τους έβλεπα για πρώτη φορά, οι ngc 3681, 3684, 3686, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

 

Με αυτά και αρκετά άλλα έκλεισε η παρατήρηση που άφησε αρκετές εκκρεμότητες για την επόμενη νέα Σελήνη!

 

Τηλεσκόπιο dob 10”, πεδίο παρατήρησης κάτι παραπάνω από 1000m.

 

Καλές παρατηρήσεις!

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης