vtsamis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 24, 2007 OK Kωνσταντίνε! Κι εγώ σέβομαι απεριόριστα το γεγονός ότι ασχολούμαστε και οι δυο με την αστρονομία. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2008 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 10, 2008 Παίζω και μαθαίνω Ένα σκιτσάκι με τις παραπάνω συμβουλές σας και την πολική διόπτρα και ένα pdf που ίσως να λέει κάτι σε χρήστες χαρτών του Toshimi Taki. Φιλικά, Γιάννης HEQ5-PolarScopeReticule-Taki's_users.pdfΠολική διόπτρα & Taki's 8,5 MagStarAtlas HEQ5-PolarScopeReticule.pdfΠολική διόπτρα και τρίγωνα... Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2008 Υστερα απο μηνες αποχης απο το αθλημα λογω πτυχιακης επιτελους ξεκινησα να ασχολουμε παλι με την βαση την οποια δεν πολυπρολαβα να δουλεψω. η αποριες μου εχουν να κανουν με την διαδικασια της ευθυγραμμισης. Εχω διαβασει το manual απειρες φορες και εχω δει και σχετικα site, απλα θελω να επιβεβαιωσω την διαδικασια μηπως κανω κατι λαθος και μιας και υαπρχουν πιο εμπειρα ατομα θα το εκτιμουσα. η ολη διαδικασια γινεται χωρις τηλεσκοπιο και τα αντιβαρα duh 1. ο κυκλος που θα μπει ο πολικος ειναι κατακορυφα κατω μιας και ειναι στο ζενιθ. αυτο γινετε αφου ξεκλειδωσω το RA axis και το περιστρεψω αναλογα. 2. μηδενιζω ολες τις ενδειξεις του RA axis και date longitude marker περιστρεφοντας τα δακτυλιδια ωστε να ειναι στο marker του RA axis marker. 3. εχω υπολογισει το longitude της αθηνας οπως λεει το manual και ειναι 7 ανατολικα. οποτε χαλαρωνω την βιδα του date longitude marker και το πηγαινω στο 7 ανατολικα και την ξανασφιγγω. 4. ξεκλειδωνω το RA axis και τον περιστρεφω ωστε η ωρα παρατηρησης π.χ. 21:30 να σιμπιμπτει με την ημερα παρατηρησης π.χ. 20/7 στο date circle (το RA setting circle ειναι κλειδωμενος) 5. το αποτελεσμα ειναι η κεφαλη να ειναι σχεδον αναποδογυρισμενη (δεν ανυσυχω μιας και κανουμε ευθγραμμιση και η θεση του πολικου ειναι πανω δεξια. δειτε φωτο) 6. η ευθυγραμμιση τελειωσε και αν ο πολκιος ξςφευγει κανουμε μικρορυθμισεις απο τις αντιστοιχες βιδες στην βαση της κςφαλης και ειμαστε ετοιμοι να βαλουμε το τηλεσκοπιο και να ρυθμισουμε τους κυκλους των συντεταγμενων. τα εχω σωστα βρε παιδια; γιατι το παλευω εδω και πολυ καιρο και συγγνωμη αν σας ταλαιπωρισα με την αμαθεια μου στο συκγεκριμενο θεμα. polar allign.rarεικονες πολικης ευθυγραμμισης Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
babgia Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 20, 2008 @kookoo_gr Σωστό για Πολικούς ερευνητές Vixen ή Meade σαν αυτόν που έχω εγώ στην ΜΟΝ-2. 4 ALLΠου είσαι Θείο να απαντήσης; Ξεκλειδώνεις το RA & γυρνάς όλο το σύστημα μέχρι να βρεθούν η Μ. Αρκος & η Κασιώπη στη σωστή θέση που έχει μέσα ο Πολικος σου Ερευνητής.Τώρα ρυθμίζεις τον Πολικό να πάει στο κυκλάκι & τέλειωσες. ΥΓ. Θείο δεν είδα ότι έχεις απαντήση.Έχει συζητηθεί & εδώ.http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=8297&highlight=meade+4000 Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 η ολη διαδικασια γινεται χωρις τηλεσκοπιο και τα αντιβαρα duh Λάθος, η όλη διαδικασία γίνεται με αντιβαρα και τηλεσκόπιο φορτωμένο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις πριν φορτώσεις τη στήριξη είναι να ρυθμίσεις το ύψος στο περίπου (αν η προηγούμενη παρατήρηση σου ήταν στην Νορβηγία και έχεις διαφορά ύψους 25 μοίρες!) 5. το αποτελεσμα ειναι η κεφαλη να ειναι σχεδον αναποδογυρισμενη (δεν ανυσυχω μιας και κανουμε ευθγραμμιση και η θεση του πολικου ειναι πανω δεξια. δειτε φωτο) Τι κάνει η κεφαλή ανάποδα και σε αυτή τη θέση οέο? 1. ο κυκλος που θα μπει ο πολικος ειναι κατακορυφα κατω μιας και ειναι στο ζενιθ. αυτο γινετε αφου ξεκλειδωσω το RA axis και το περιστρεψω αναλογα. 2. μηδενιζω ολες τις ενδειξεις του RA axis και date longitude marker περιστρεφοντας τα δακτυλιδια ωστε να ειναι στο marker του RA axis marker. 3. εχω υπολογισει το longitude της αθηνας οπως λεει το manual και ειναι 7 ανατολικα. οποτε χαλαρωνω την βιδα του date longitude marker και το πηγαινω στο 7 ανατολικα και την ξανασφιγγω. 4. ξεκλειδωνω το RA axis και τον περιστρεφω ωστε η ωρα παρατηρησης π.χ. 21:30 να σιμπιμπτει με την ημερα παρατηρησης π.χ. 20/7 στο date circle (το RA setting circle ειναι κλειδωμενος) Γιατί παιδεύεσαι με όλο αυτό το αχρησταριό; Θα κανεις πολική ευθυγράμμιση μέρα μεσημέρι για την έκλειψη; Χωρίς να ασχολούμαι καθόλου με τις παραπάνω ρυθμίσεις και έχοντας κάνει σωστά τις βασικές ρυθμίσεις για ολόκληρη σχεδόν τη νύχτα η στήριξη λειτουργεί καταπληκτικά. Εκτός αν πέσει ο αδερφός σου πάνω στον τρίποδα (και κάνει τον Κινέζο) όποτε ψάχνεσαι να δείς τι φταίει. Ξαναδιάβασε το manual προσεκτικά, και το παραπάνω link για τα σχήματα των αστερισμών στη διόπτρα... γιατι ο Θείος πάει Σιβηρία Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Φίλε Δημήτρη (haha)Τα βήματα που ακολουθείς είναι τα εξής:Με όλο το σύστημα φορτωμένο (Τηλεσκόπια, αντίβαρα κλπ)Κεντράρεις τον πολικό στον σταυρό στο κέντρο της διόπτραςΠεριστρέφεις το όλο σύστημα κατά Ορθή αναφορά κοιτώντας με το ένα μάτι στη διόπτρα και με το άλλο τον ουρανό, και όταν το σχήμα της Άρκτου (ή της Κασσιόπης) συμπέσει με το σχήμα στον ουρανό (σε κατεύθυνση εννοώ, όχι μέσα στη διόπτρα) κλειδώνεις το φρένο. Με τη βίδα της καθ ύψος διόρθωσης και με τις βίδες αζιμουθίου, βάζεις τον Πολικό μέσα στο μικρό κυκλάκι που τέμνει τον μεγάλο κύκλο που περιβάλει τον σταυρό.Επαναφέρεις την στήριξη σε θέση ευθυγράμμισης κατά ΟΑ και θα δεις ότι ο Πολικός πλέον δεν βρίσκεται στο κέντρο του σταυρού, αλλά επάνω στον μεγάλο κύκλο.Τώρα είσαι ευθυγραμμισμένος.ΦΙλικάΔημήτρης Δημήτρης
MPARLAS DHMHTRIOS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Εγω ξεβιδωνω τα αλεν απο την πολικη διοπτρα την περιστρεφω και βαζω τον πολικο στο κυκλακι την κανω καλα η ειναι μα*&^%#$α. Σ.Ε.Α.Α (συλλογος ερασιτεχνικης αστρονομιας αργολιδας) http://astropanorama-panorama.blogspot.com/
arcadian Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Κεντράρεις τον πολικό στον σταυρό στο κέντρο της διόπτραςκαι πως εισαι σιγουρος οτι η διοπτρα ειναι σωστα τοποθετημενη/ευθυγραμμισμενη στην βαση???? Φιλικα, Νικος
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δε νομίζω πως με το να μετακινείς μόνο τη διόπτρα αλλάζει κάτι... Πρέπει να μετακινηθεί η κεφαλή καθ'υψος και αζιμούθιο. Η διόπτρα έχει βίδες για να ευθυγραμμιστεί με τον οπτικό άξονα του τηλεσκοπίου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Κεντράρεις τον πολικό στον σταυρό στο κέντρο της διόπτραςκαι πως εισαι σιγουρος οτι η διοπτρα ειναι σωστα τοποθετημενη/ευθυγραμμισμενη στην βαση???? Υπέθεσα ότι ήταν γι αυτό και ξεκίνησα απο εκεί. Αν δεν είναι, τσάμπα η δουλειά. Υπάρχει βέβαια τρόπος να το δείς και αν δεν είναι να την φτιάξεις, λίγο μανούρα είναι. Αν ενδιαφέρει, να την περιγράψω. Βαγγέλη,Αν το σχόλιό σου ήταν για εμένα δεν το κατάλαβα. Βγαίνει πουθενά απο το κείμενό μου ότι μετακινείς μόνο τη διόπτρα; Δημήτρης
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Βαγγέλη,Αν το σχόλιό σου ήταν για εμένα δεν το κατάλαβα. Βγαίνει πουθενά απο το κείμενό μου ότι μετακινείς μόνο τη διόπτρα; Εγω ξεβιδωνω τα αλεν απο την πολικη διοπτρα την περιστρεφω και βαζω τον πολικο στο κυκλακι την κανω καλα η ειναι μα*&^%#$α.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Βαγγέλη,Αν το σχόλιό σου ήταν για εμένα δεν το κατάλαβα. Βγαίνει πουθενά απο το κείμενό μου ότι μετακινείς μόνο τη διόπτρα; Εγω ξεβιδωνω τα αλεν απο την πολικη διοπτρα την περιστρεφω και βαζω τον πολικο στο κυκλακι την κανω καλα η ειναι μα*&^%#$α. Ααααααααα ΟΚ, Μea Culpa. Δημήτρη, μα*&^%#$α είναι Δημήτρης
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Ααααααααα ΟΚ, Μea Culpa. Δημήτρη, μα*&^%#$α είναι Δημήτρη φίλε μου επίσης νομίζω από τα γραφόμενα σου έχεις χάσει τη δεύτερη σελίδα του θέματος. Από το ποστ του hahas τον Γενάρη έχει μεσολαβήσει καιρός Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
babgia Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 ......... Υπάρχει βέβαια τρόπος να το δείς και αν δεν είναι να την φτιάξεις, λίγο μανούρα είναι. Αν ενδιαφέρει, να την περιγράψω. Εγώ έχω την εντύπωση ότι η Πολική διόπτρα μου είναι σε λάθος θέση ή έχει μετακινηθεί.Πως μπορώ να το δώ ή να την διορθώσω; Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 ......... Υπάρχει βέβαια τρόπος να το δείς και αν δεν είναι να την φτιάξεις, λίγο μανούρα είναι. Αν ενδιαφέρει, να την περιγράψω. Εγώ έχω την εντύπωση ότι η Πολική διόπτρα μου είναι σε λάθος θέση ή έχει μετακινηθεί.Πως μπορώ να το δώ ή να την διορθώσω; Μπάμπη ετοιμάσου για δουλειά! Εχουμε και λέμεΚεντράρεις τον Πολικό στον σταυρό. Περιστρέφεις το τηλεσκόπιο κατά την ορθή αναφορά κατα 180 μοίρες παρακολουθώντας την θέση του πολικού μέσα στη διόπτρα. Αν παραμένει στη θέση του, είσαι εντάξει. Αν αρχίσει να σου χορεύει δεξιά και αριστερά:Με το κλειδάκι alen (ή με τις βιδούλες που έχει επάνω η διόπτρα) αρχίζεις να μετακινείς τον νηματόσταυρο για να βρεις τον πολικό, διορθώνοντας την απόκλιση από το κέντρο ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΙΣΟ της. Μετακινείς την κεφαλή με την βίδα καθ ύψος και με τις βίδες αζιμουθίου και βάζεις τον πολικό ξανά στο κέντρο. Περιστρεφεις πάλι κατά 180 μοίρες και ξαναελεγχεις. Διορθώνεις πάλι κατά το μισό της διαφοράς, βάζεις τον πολικό ξανά στο κέντρο όπως και πριν και περιστρέφεις ξανά. Στη διαδικασία θα δεις ότι η διαφορά μικραίνει σε κάθε περιστροφή και οι διορθώσεις γίνονται όλο και πιο λεπτές.Στο τέλος, ο πολικό θα μένει ακίνητος στο κέντρο και είσαι εντάξει!ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΌΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ, Ο ΠΟΛΙΚΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣΤΑΥΡΟΥ, ειδάλλως τζάμπα θα παιδεύεσαι. ΦΙλικάΔημήτρης Δημήτρης
arcadian Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Κεντράρεις τον πολικό στον σταυρό στο κέντρο της διόπτραςκαι πως εισαι σιγουρος οτι η διοπτρα ειναι σωστα τοποθετημενη/ευθυγραμμισμενη στην βαση???? Υπέθεσα ότι ήταν γι αυτό και ξεκίνησα απο εκεί. Αν δεν είναι, τσάμπα η δουλειά. Υπάρχει βέβαια τρόπος να το δείς και αν δεν είναι να την φτιάξεις, λίγο μανούρα είναι. Αν ενδιαφέρει, να την περιγράψω. Δημητρη εαν μπορεις καλο θα ειναι, αφου πολλοι φιλοι ειναι (μαζι με εμενα) μπερδεμενοι.Εγω ακολουθω την διαδιακασια που περιγραφει το αγγλικο μανουαλ (εαν δεν κανω λαθος το συγκεκριμενο κεφαλαιο δεν εχει μεταφραστει στα ελληνικα) αλλα και παλι πιστευω οτι καπου κανω λαθος.ευχαριστουμε εκ τον προτερων! EDIT, μολις τωρα ειδα το μηνυμα του Δημητρη, κατανοητο αυτο που λες, αλλα εγω εννοω πως ξερουμε εαν η διοπτρα ειναι "βιδωμενη" εως εκει που πρεπει (ή λεω βλακειες?) δηλ πχ οταν η βαση ειναι εντελλως καθετη στο εδαφος (η μπαρα των κιλων καθετη στο εδαφος) που πρεπει να ειναι η ενδειξη του πολικου στην διοπτρα?????? Φιλικα, Νικος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Νίκο, Δες πιό πάνω, (μάλλον ποστάραμε ταυτόχρονα), έχω ανεβάσει περιγραφή για τον Μπάμπη. Ελπίζω να βοηθάει ΦιλικάΔημήτρης ΥΓ Αν θές βοήθεια τα ξαναλέμε. Δημήτρης
babgia Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Μπάμπη ετοιμάσου για δουλειά! Εχουμε και λέμεΚεντράρεις τον Πολικό στον σταυρό. Περιστρέφεις το τηλεσκόπιο κατά την ορθή αναφορά κατα 180 μοίρες παρακολουθώντας την θέση του πολικού μέσα στη διόπτρα. Αν παραμένει στη θέση του, είσαι εντάξει. Αν αρχίσει να σου χορεύει δεξιά και αριστερά:Με το κλειδάκι alen (ή με τις βιδούλες που έχει επάνω η διόπτρα) αρχίζεις να μετακινείς τον νηματόσταυρο για να βρεις τον πολικό, διορθώνοντας την απόκλιση από το κέντρο ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΙΣΟ της. Μετακινείς την κεφαλή με την βίδα καθ ύψος και με τις βίδες αζιμουθίου και βάζεις τον πολικό ξανά στο κέντρο. Περιστρεφεις πάλι κατά 180 μοίρες και ξαναελεγχεις. Διορθώνεις πάλι κατά το μισό της διαφοράς, βάζεις τον πολικό ξανά στο κέντρο όπως και πριν και περιστρέφεις ξανά. Στη διαδικασία θα δεις ότι η διαφορά μικραίνει σε κάθε περιστροφή και οι διορθώσεις γίνονται όλο και πιο λεπτές.Στο τέλος, ο πολικό θα μένει ακίνητος στο κέντρο και είσαι εντάξει!ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΌΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ, Ο ΠΟΛΙΚΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣΤΑΥΡΟΥ, ειδάλλως τζάμπα θα παιδεύεσαι. ΦΙλικάΔημήτρηςΑυτό το έχω κάνει & έχω απόκλιση περίπου 10'Δεν χρειάζεται να γίνει στο Πολικό μπορείς να κάνεις & πρωί σε σταθερό στόχο. Εκεί που έχω αμφιβολία είναι αν είναι ρυθμισμένο σωστά ως προς τους μήνες (θέση κάθετης γραμμής με κύκλο στον ερευνητή).Δεν ξέρω που πρέπει να είναι & πως ρυθμίζεται.Είναι με ρύθμιση offet & ώρα-ημερομηνία για την θέση του πολικού. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 EDIT, μολις τωρα ειδα το μηνυμα του Δημητρη, κατανοητο αυτο που λες, αλλα εγω εννοω πως ξερουμε εαν η διοπτρα ειναι "βιδωμενη" εως εκει που πρεπει (ή λεω βλακειες?) δηλ πχ οταν η βαση ειναι εντελλως καθετη στο εδαφος (η μπαρα των κιλων καθετη στο εδαφος) που πρεπει να ειναι ο πολικος?????? Νίκο,Η διόπτρα βιδώνεται μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Καλό είναι να θυμάσαι ότι ο νηματόσταυρος και όλα τα υπόλοιπα μπιχλιμπίδια που φαίνονται, είναι χωριστό σώμα μέσα στη διόπτρα και μπορεί απο διάφορους λόγους να μετακινηθούν. Για να σου δώσω να καταλάβεις, η διόπτρα της CG-5 για να φέρει τον Πολικό στη σωστή του θέση μέσα στο μικρό κυκλάκι, πρέπει το τηλεσκόπιο να βρεθεί με τα αντίβαρα κάθετα επάνω.Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου βολικό, αλλα δεν θα μπείς στη διαδικασία να λύσεις τη διόπτρα και να το επανατάξεις, γιατί μπορεί να τα κάνεις χειρότερα.Πέρα όμως απο αυτό, κανένα άλλο ρόλο δεν παίζει στην ακρίβεια της ευθυγράμμισης, καθως, η σχέση της θέσης του πολικού με τους αστερισμούς που απεικονίζονται στη διόπτρα είναι σταθερή, όπως και αν δείχνει.Φυσικά, η διόπτρα θα πρέπει να είναι καλά βιδωμένη και να μην παιζει καθόλου όταν περιστρέφεις το τηλεσκόπιο γιατί θα ανεβοκατεβαίνει και δεν θα μπορείς να ευθυγραμμίσεις.Νομίζω πάντως ότι θα πρέπει να τα βλέπεις ώς εξήςΔεξιά και κάτω, ΚασσιόπηΑριστερά και κάτω, Μεγάλη ΑρκτοςΜικρό κυκλάκι αριστερα και πάνω περίπου στην "ωρα" 10-11 Δημήτρης Δημήτρης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Αυτό το έχω κάνει & έχω απόκλιση περίπου 10'Δεν χρειάζεται να γίνει στο Πολικό μπορείς να κάνεις & πρωί σε σταθερό στόχο.Σαφώς και μπορείς, οι ειδικοί όμως λένε ότι αν χρησιμοποιήσεις τον Πολικό, μειώνεις το σφάλμα, λόγω απόστασης και σημειακού στόχου (παράλλαξη νομίζω το λένε. Δημήτρης Δημήτρης
babgia Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2008 Εκεί που έχω αμφιβολία είναι αν είναι ρυθμισμένο σωστά ως προς τους μήνες (θέση κάθετης γραμμής με κύκλο στον ερευνητή).Δεν ξέρω που πρέπει να είναι & πως ρυθμίζεται.Είναι με ρύθμιση offet & ώρα-ημερομηνία για την θέση του πολικού. Δεν έχω αστερισμούς & δεν ξέρω αν είναι σωστά ρυθμισμένο.Η κάθετη γραμμή με ποιο μήνα & ημέρα πρέπει να συμπίπτει; EDITΌταν η βάση είναι κάθετη πρέπει & η γραμμή του πολικού να είναι επίσης κάθετη, γιατί εμένα έχει μια γωνία περίπου 15-20 μοίρες κάτω & δεξιά όπως βλέπω από μέσα. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2008 Ααααααααα ΟΚ, Μea Culpa. Δημήτρη, μα*&^%#$α είναι Δημήτρη φίλε μου επίσης νομίζω από τα γραφόμενα σου έχεις χάσει τη δεύτερη σελίδα του θέματος. Από το ποστ του hahas τον Γενάρη έχει μεσολαβήσει καιρός Αμ δεν έχω χάσει μόνο τη δεύτερη σελίδα, τα μυαλά μου έχω χάσει......Θέλω άδεια ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε! Δημήτρης
sevax Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2008 quote="ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ"]Ααααααααα ΟΚ, Μea Culpa. Αμ δεν έχω χάσει μόνο τη δεύτερη σελίδα, τα μυαλά μου έχω χάσει......Θέλω άδεια ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε! Δημήτριε, καί εγώ θέλω δουλιαααααααά βαρέθηκα να καααάθομαι Υ.Γ. Τά πρώτα 40 χρόνια είναι δύσκολα μετά έρχεται ο ...έρωτας Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
sevax Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2008 Να προσθέσω ότι τήν πολική διόπτρα άν δέν είναι κεντραρισμένη από τό εργοστάσιο τότε κάνουμε αυτό πού έγραψε ο Σοφούλης. Μετά δέν τήν ξανα πειράζουμε Μόνο σε περίπτωση πού σπάση καί βάλουμε άλλη. 1] Στήν πολική ευθ. ΔΕΝ πειράζουμε τήν διόπτρα μόνο βλέπουμε. 1] Τά άλλεν δεν τα σφίγγουμε "κάργα" θά σπάση ο γυάλινος σωλήνας Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
babgia Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2008 Να προσθέσω ότι τήν πολική διόπτρα άν δέν είναι κεντραρισμένη από τό εργοστάσιο τότε κάνουμε αυτό πού έγραψε ο Σοφούλης. Μετά δέν τήν ξανα πειράζουμε Μόνο σε περίπτωση πού σπάση καί βάλουμε άλλη. 1] Στήν πολική ευθ. ΔΕΝ πειράζουμε τήν διόπτρα μόνο βλέπουμε. 1] Τά άλλεν δεν τα σφίγγουμε "κάργα" θά σπάση ο γυάλινος σωλήνας Δηλαδή αυτό είναι σωστό; Όταν η βάση είναι κάθετη πρέπει & η γραμμή του πολικού να είναι επίσης κάθετη;Γιατί εμένα έχει μια γωνία περίπου 15-20 μοίρες κάτω & δεξιά όπως βλέπω από μέσα. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα