Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Έχω ένα νευτώνιο της Bresser n-203 και θέλω να του αλλάξω των εστιαστή.Μπήκα σε αρκετά σαιτ για να δω διάφορους εστιαστές και παρατήρησα ότι σε κανένα σαιτ δεν αναφέρουν χαρακτηριστικά για κάθε εστιαστή.Διαπίστωσα ότι δεν είναι στάνταρ οι εστιαστές που αναφέρουνε για τα νευτώνια(κατοπτρικά).Τελικά έμεινα με την απορία πως θα είμαι σίγουρους ότι αυτός που θα πάρω θα κάνει με το δικό μου τηλεσκόπιο,και δεν θα χρειαστεί πατέντα για να τον προσαρμόσω.Τελικά καλύτερα να τον παραγγείλω από Ελλάδα που θα μπορώ να συνενοηθώ καλύτερα με τους πωλητές των καταστημάτων,και να είμαι σίγουρος ότι θα κάνει στο τηλεσκόπιο μου.Θα ήθελα να ακούσω όμως και προτάσεις από τους φίλους του φόρουμ,σχετικά με τιμές και μάρκες.Και από που είναι καλύτερα να τον αγοράσω.Ευχαριστώ.
Δημοσιεύτηκε

Ανδρέα, το ελάχιστο και μέγιστο ύψος του νέου εστιαστή θα καθορίσει το αν θα χρειαστούν μετατροπές. Θα πρέπει να εστιάζουν όλοι οι φακοί σου (και οι μελλοντικοί) καθώς και το σώμα μιας φωτογραφικής μηχανής σε θέση prime focus. (το επίπεδο του αισθητήρα ή φιλμ να μπορεί να συμπέσει με το εστιακό επίπεδο του τηλεσκοπίου). Ανάλογα με τον εστιαστή, μπορεί να χρειαστεί μια μικρή μετακίνηση του δευτερεύοντος κατόπτρου και του εστιαστή πρός το πρωτεύον κάτοπτρο (ή απομάκρυνση απ' αυτό.)

Αυτά θα πρέπει να τα μετρήσεις και να προβλέψεις μόνος σου, με βάση την πληροφόριση από τον κατασκευαστή για το μέγιστο και ελάχιστο ύψος του εστιαστή. Αν οι μετρήσεις γίνουν σωστά δεν υπάρχει κανένα άλυτο πρόβλημα στην αλλαγή εστιαστή. (Την έχω κάνει κι εγώ στο δικό μου νευτώνειο.)

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Στέφανε,για ποιο λόγο να πρέπει να μετακινηθεί ο εστιαστής,ή το δευτερεύον ως προς τον οπτικό άξονα;Αφού οι κινήσεις που κάνει ένας εστιαστής είναι κάθετες στον οπτικό άξονα :-k

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Στέφανε,για ποιο λόγο να πρέπει να μετακινηθεί ο εστιαστής,ή το δευτερεύον ως προς τον οπτικό άξονα;Αφού οι κινήσεις που κάνει ένας εστιαστής είναι κάθετες στον οπτικό άξονα :-k

Μπορει το "travel" του εστιαστη να μην φτανει να εστιασει π.χ. μια καμερα η ενας τυπος προσοφθαλμιου. Για αυτο χρειαζονται οι μετρησεις. Παντως μια φτηνη και πολυ καλη λυση ειναι η προσθηκη ενος μοτερ στον εργοστασιακο εστιαστη. Αυτο εχω κανει εγω και δεν βλεπω τον λογο για να προχωρησω σε αλλαγη εστιαστη στο αμεσο μελλον αφου μπορω να εχω τελεια εστιαση και με την απλη και φτηνη αυτη μετατροπη. Συγκεκριμενα εχω παρει το Orion Accufocus για $89 AUD.

focus2.JPG.c2c43a34fc027b9cf1c99b2e6cfd4a04.JPG

focus1.JPG.514562f251a8ea39f69478077e3fa093.JPG

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Foehammer καλά θα ήτανε με ένα μοτέρ να έλυνα το πρόβλημα αλλά το θέμα είναι οτι όλος ο εστιαστής παίζει και το μοτέρ δεν θα έκανε τίποτα.Έκανα πολλές προσπάθειες να το βελτιώσω αλλά δεν γίνεται τίποτα,για αυτό κατέληξα στην αγορά καινούργιου εστιαστή.Είμαι κοντά στον CR-1 της MOONLITE αλλά θέλω να δω και από Ελλάδα τίποτα άλλο και ίσως σε κάτι πιο οικονομικό.
Δημοσιεύτηκε

Παιδιά ευχαριστώ για το ενδιαφέρων όλους.Δημήτρη το πρόβλημα δεν είναι αν παίζει ένας καλός crayford ,το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο ''φοράει'' εστιαστή διοπτρικού και όπως και να έχει θα χρειαστεί κάποια πατέντα.Αυτά τα τελευταία τα έμαθα μετά από συνομιλία με υπάλληλο του Πλανητάριου Θεσσαλονίκης,που κατείχε το συγκεκριμένο μοντέλο.Και μάλλον από ότι βλέπω θα τοποθετηθεί κάποιος καλός crayford,γιατί η άλλη επιλογή που εχω είναι να βάλω κάποιον ίδιο εστιαστή με αμφίβολα αποτελέσματα.

Έιδομεν!!!!!

Δημοσιεύτηκε
Αχά !! καλή ερώτηση. Εξαρτάται πόσο in-focus σου λείπει. Αν είναι λίγο ισως μπορείς να βιδώσεις τον πρωτεύοντα ποιό πάνω με τις βιδες του collimation. Εγώ πχ (TS-GSO) πρέπει να τον αλλάξω γιατί δεν εστιάζει σε primary focus, παρά μόνο με barlow. Οποτε χάνω και την δυνατότητα για filter wheel (ακόμη και με barlow έχει μικρό περιθώριο), και φυσικά το πεδίο. Το αν συμφέρει εξαρτάται και από την τιμή. Πχ βρίσκεις low profile crayford στην ευρώπη με περίπου 250 euro, στην Αμερική με κάπου 140$ (+shipping, taxes κλπ κλπ). Πικρή ιστορία, αλλά ο focuser (ιδίως ο crayford) είναι σημαντικό κομμάτι για φωτογράφηση.
Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη, ο εστιαστής παραμένει πάντα πάνω από το δευτερεύον. Αν μετεκινηθούν ως προς τον οπτικό άξονα, θα μετακινηθούν ταυτόχρονα και εξ ίσου:

- Τα μετακινούμε προς το πρωτεύον κάτοπτρο όταν ο νέος εστιαστής είναι ψηλότερου προφίλ και δεν επιτρέπει στους προσοφθάλμιους φακούς ή την φωτ. μηχανή να κατεβούν αρκετά χαμηλά για να εστιάσουν.

- Τα μετακινούμε προς την έξοδο του οπτικού σωλήνα όταν ο νέος εστιαστής είναι χαμηλού προφίλ και δεν σηκώνει τους φακούς ή τη φωτ. μηχανή αρκετά ψηλά ώστε να εστιάσουν. Εναλλακτικά, μπορούμε να αυξήσουμε το ύψος του εστιαστή χρησιμοποιώντας extension tubes κατάλληλου μήκους (και διαμέτρου 2" ή 1,25").

Με άλλα λόγια, με τις παραπάνω μετακινήσεις, το εστιακό επίπεδο του τηλεσκοπίου πλησιάζει ή απομακρύνεται από τα τοιχώματα του οπτικού σωλήνα.

Ελπίζω να είναι κατανοητά τα παραπάνω. Για όποια άλλη απορία εδώ είμαστε...

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Απόλυτα κατανοητός έγινες!

Στη περίπτωση που χρειαστεί μετακίνηση προς την μεριά του πρωτεύοντος,πρέπει να προσέχουμε μήπως το δευτερεύον δεν είναι αρκετά μεγάλο,ώστε να "χωρά" όλο το είδωλο του πρωτεύοντος,το οποίο θα μεγαλώσει μετά την μετακίνηση αυτή.Αλλοιώς,σκουραίνουν τα πράγματα :-k

Για παράδειγμα στο δικό μου OO 8",το πρωτεύον πέφτει τσίμα τσίμα στο δευτερεύον!Άρα η αλλαγή εστιαστή θέλει προσοχή,ως προς την χαμηλότερη θέση της διαδρομής του.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Στη περίπτωση που χρειαστεί μετακίνηση προς την μεριά του πρωτεύοντος,πρέπει να προσέχουμε μήπως το δευτερεύον δεν είναι αρκετά μεγάλο,ώστε να "χωρά" όλο το είδωλο του πρωτεύοντος,το οποίο θα μεγαλώσει μετά την μετακίνηση αυτή.Αλλοιώς,σκουραίνουν τα πράγματα :-k
Ωχ, με έβαλες σε σκέψεις. Κανένας τρόπος να το υπολογίσω πριν αγοράσω τον low profile που είθελα ;
Δημοσιεύτηκε
Δηλαδή παιδιά μιλάμε για καινούργιες τρύπες και πάει λέγοντας.Πως όμως μετράμε την απόσταση που θα πρέπει να μεταφέρουμε το δευτερεύον?Και τις είδη υπάρχοντες τρύπες πως θα τις κλείσουμε?Μήπως με τίποτα τάπες? :mrgreen: :mrgreen: Σε μεγάλες δουλειές μπήκαμε!!!!Εγώ πάντως την δουλειά την έδωσα στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης,πιστεύω να γίνει καλή δουλειά και να μην χρειαστεί να μπω σε τέτοιες διαδικασίες.ΕΛΠΙΖΩ!!!!
Δημοσιεύτηκε
Roryt,αν προκειται να μετακινήσεις λίγο το δευτερεύον προς το πρωτεύον,δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.Τσέκαρε μέσα από τον εστιαστή σου(χωρίς προσοφθάλμιο) την φαινομενική απόσταση που έχουν τα πιαστράκια του πρωτεύοντος από το χείλος του δευτερεύοντος.Αν είναι αρκετά μεγάλη,δε θα υπάρχει πρόβλημα.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης