vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Σήμερα αγόρασα ένα red dot finder, το star pointer συγκεκριμένα, από το Πλανητάριο Αθήνας. Περιλαμβάνει και βάση με βίδες και παξιμάδια που κανονικά είναι για να βιδώσουν τη βάση πάνω στο τηλεσκόπιο. Αυτό όμως είναι εφικτό μόνο για νευτώνεια τηλεσκόπια που σου δίνουν τη δυνατότητα να βάλεις τα παξιμάδια από τη μέσα μεριά του σωλήνα. Σε διοπτρικό Bresser Skylux πως θα βάλω τη βάση;; Μια ιδέα που μου έδωσε ο κ.Μυλωνάς είναι να κολλήσω τη βάση πάνω στο σωλήνα με αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψεως. Μου φάνηκε καλή σαν ιδέα, αν εξαιρέσουμε πως η βάση του finder δεν είναι επίπεδη αλλά έχει δύο σαν "ποδαράκια" δεξιά και αριστερά... Βλέποντας αργότερα το σωλήνα αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν να ξεβιδωθεί η βάση του παλιού ερευνητή. Το θέμα είναι ότι και να βγάλω την παλιά βάση πάλι δεν υπάρχει τρόπος να βιδώσω τα παξιμάδια από μέσα. Άλλη λύση είναι να ξεβιδώσω το τελικό κομμάτι με τον εστιαστή και να βιδώσω κανονικά τη βάση του finder. Το ερώτημα είναι θα μπορέσω να ξαναβιδώσω το τελικό κομμάτι; Αν έχει κι αυτό παξιμάδια από μέσα; Τέλος, θα μπορούσα να τρυπήσω το dew shield και να στερεώσω εκεί τη βάση, κάτι που φέρνει τον ερευνητή και σε αρκετά βολική θέση στην παρατήρηση. Έχει κάνει κανείς κάτι παρόμοιο; Ποια από τις παραπάνω λύσεις (ή και κάποια επιπλέον) θα προτείνατε;;
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Βαγγέλη καλορίζικο, θα σε βοηθήσει πολύ στην εύρεση των στόχων σου. Δεν μπορώ να σου απαντήσω σχετικά με την συνδεσμολογία του ερευνητή του Bresser, γιατί δεν διαθέτω το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο. Αν όμως δεν τα καταφέρεις να συνδέσεις τον red dot finder εκεί, μπορείς κάλλιστα να τον τοποθετήσεις δίπλα στον ερευνητή ή πάνω στο πλαστικό dew shield με ταινία διπλής όψεως ή και (στην δεύτερη περίπτωση) με τρύπημα, βίδες και παξιμάδια. Το σημαντικότερο είναι εκεί που θα τοποθετηθεί ο red dot finder να είναι η πιο άνετη θέση για παρατήρηση, γιατί σε τελική ανάλυση, αυτό μετράει πάνω απ΄όλα. Προσωπικά, αυτό εφάρμοσα με το εξαιρετικά βραχύσωμο ΕΤΧ-105 μου, όπου τοποθέτησα την μια από τις παρεχόμενες βάσεις του δικού μου red dot finder, πάνω στο απώτερο άκρο του δικού του dew shield. Την άλλη βάση την έχω τοποθετήσει πάνω στον ερευνητή του dob μου, με αντίστοίχου μεγέθους σφικτήρα από αυτούς που χρησιμοποιούμε στις βρύσες: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=29877#29877 Φιλικά PapGeo
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Βαγγέλη καλορίζικο ! !Νομίζω ότι η καλύτερη θέση είναι βιδωτό στο dew shield, γιατί αν το βαλεις δίπλα στον άλλο ερευνητή νομίζω ότι πρέπει να κάνεις γιόγκα για να σκοπεύσεις κάπου ψηλά ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
Adam Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Βαγγέλη καλορίζικο.Κι'εγώ πιστεύω ότι στο παρέκταμα δρόσου (dew shield) είναι το πιο ανώδυνο τη στιγμή που αυτό αφαιρείται εύκολα από το σωλήνα. Διαφορετικά, πάνω στο σωλήνα με μικρές ίσως λαμαρινόβιδες.Καλές παρατηρήσεις Νίκος ΛαμπρίδηςEppur, si muoveGalileo Galilei (1564-1642)
aristarchus Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Μια ιδέα που μου έδωσε ο κ.Μυλωνάς είναι να κολλήσω τη βάση πάνω στο σωλήνα με αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψεως. Μου φάνηκε καλή σαν ιδέα, αν εξαιρέσουμε πως η βάση του finder δεν είναι επίπεδη αλλά έχει δύο σαν "ποδαράκια" δεξιά και αριστερά... Βαγγελη, Ισως μια απο τις καλυτερες αγορες που μπορουμε να κανουμε. Αυτο που περιεγραψε ο Αρης ειναι κατι που εκανα και εγω με το C14. Ριξε μια ματια εδω: http://www.perseus.gr/EquipPage/eq-access-07.jpg ... Αν εχεις προτιμηση για μια πλευρα η την αλλη οταν παρατηρας, κοιτα να τοποθετησεις το red dot finder αναλογα ωστε να σε βολευει το μεγιστο. Ειναι πραγματι ενα πολυ καλο εργαλειο και θα σε βοηθησει παρα πολυ στην αποκτηση στοχων και ιδιαιτερα αν μιλαμε για τηλεσκοπιο με μεγαλη εστιακη αποσταση. Καλοριζικο! Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25, 2007 Παιδιά, ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις-προτάσεις σας! Δημήτρη, ζήλεψα το δικό σου στον Κιθαιρώνα και πήγα και πήρα κι εγώ! Τελικά μάλλον θα βιδωθεί πάνω στο dew shield, κάτι που είναι η πιο αποδοτική λύση πιστεύω, με μικρότερο κόπο και μεγαλύτερη ευκολία στην παρατήρηση. Γιώργο (PapGeo) η ιδέα σου με το σφιγκτήρα για σωλήνες ίσως θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ καλή, αν βρω σφιγκτήρα 3 περίπου ιντσών... Αντώνη, κι εγώ το αυτοκόλητο σκεφτόμουν αρχικά, αλλά η βάση του red dot δεν προσφέρεται για αυτοκόλητο... Δεν είναι επίπεδη. Επιπλέον, επειδή το τηλεσκόπιο ειναι πολύ μικρής διαμέτρου (ακόμα... ) ο σωλήνας έχει μεγάλη καμπυλότητα με αποτέλεσμα η συγκόληση να είναι λίγο δύσκολη. Όταν το φτιάξω θα σας πω το αποτέλεσμα!
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2007 Έτοιμος!! Παραλίγο να γίνει "στραβή" βέβαια, γιατί το dew shield έχει μια ελαφρά κλίση προς τα πάνω επειδή η διάμετρός του μεγαλώνει όσο πάει, και ίσα ίσα έφτασε η ρύθμιση με τη βίδα για να το φέρει στα ίσια του... Επίσης, δεν έβαλα τα παξιμάδια από κάτω, αφού οι βίδες βγήκαν λίγο κοντές, στο μέλλον ίσως το φτιάξω. Αλλά είναι στενές οι τρύπες που μάλλον δε χρειάζεται. Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές και προτάσεις! Δείτε το:
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2007 Nice!Κι εγώ το ίδιο πρόβλημα είχα στο ΕΤΧ, καθώς το dew shield δεν ήταν παράλληλο με τον σωλήνα του τηλεσκοπίου. Το ρύθμισα όμως ανυψώνοντας ελαφρώς την βάση του red dot finder στο πίσω μέρος της για να μην ρυθμίζεται οριακά. Καλές παρατηρήσεις! PapGeo
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26, 2007 Ναι, ίσως κάνω κι εγώ κάτι, για να έχω καλύτερη ευθυγράμμιση.
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Βάζεις μια λίγο πιό μεγάλη βίδα στή μεριά που θέλεις να ανυψωθεί και τοποθετείς 2-3 (ή όσες χρειαστούν), ροδέλες ή ακόμα και ένα παξιμάδι ώστε η μια μεριά της βάσης να <<κάτσει>> πιό ψηλά. ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
Achilleas Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Μας λες και τιμή? Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Δημήτρη, οι βίδες είναι δεξιά-αριστερά, και γω θέλω να υψωθεί στο πάνω κάτω, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις... Αν βάλω βίδα από τη μία πλευρά θα υψωθεί στραβά... Η τιμή του είναι 24.5 ευρώ.
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Και για όσους από εσάς λειτουργείτε χειροκίνητα και δεν το έχετε αποκτήσει ακόμα, αξίζει κάθε λεπτό από τα ευρώ του!
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Συμφωνώ! Εγώ σήμερα κιόλας είδα τον γ Λέοντα, διπλό στα 4.4''! Δεν πρέπει να έκανα πάνω από 3 δευτερόλεπτα να τον εντοπίσω!
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Βαγγέλη μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κομμάτι από πλαστικό ή ξύλο σαν σφήνα από τη μεριά που θέλεις να το ανυψώσεις ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2007 Αυτή τη στιγμή βολεύτηκα, αφού κεντραρίστηκε τέλεια. Για να το κάνω αυτό Δημήτρη, πρέπει να πάω να βρς βίδες κλπ και βαριέμαι! Μια χαρά όλα έτσι!
pentraks Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2007 Και για όσους από εσάς λειτουργείτε χειροκίνητα και δεν το έχετε αποκτήσει ακόμα, αξίζει κάθε λεπτό από τα ευρώ του! Συμφωνούμε όμως Red dot ή Telrad? Εδω είναι το δίλλημα. Imagination is more important than knowledge
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2007 Έχει ξαναυπάρξει αυτό το δίλημμα εδώ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα