giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2007 Την δεκαετια του 60 στην πολυ μακρινη με τα δεδομενα της εποχης πολη της Καλαματας ενας ανθρωπος πρωτοπορος για την εποχη του με πραγματικο μερακι και αγαπη για την αστρονομια εστησε στο βορειο μερος της πολης με προσωπικα του εξοδα ενα αστεροσκοπειο. Ποτε δεν ειχε καμμια κρατικη η αλλη υποστηριξη.... Δεν ειχα την τυχη να γνωρισω προσωπικα αυτον τον αξιολογο ανθρωπο .. οταν πεθανε ημουν μερικων μηνων. Το αστεροσκοπειο του εμεινε εκει να στεκει μνημειο μιας αλλης εποχης, χτυπημενο απο τους βανδαλισμους και τα στοιχεια της φυσης....Μια μερα τον Μαιο του 1975 ο γραφων μαθητης δημοτικου τοτε μαζι με τον πατερα του καθηγητη μαθηματικων σε σχολειο και εναν αλλο συναδελφο του ξεναγηθηκαν στο παλιο αστεροσκοπειο απο τα αδερφια του εκλειποντος... Πανε τοσα χρονια αλλα ειναι ακομα χαραγμενες στην μνημη μου οι εικονες.. Η μικρη μαρμαρινη πλακα πανω απο την πορτα "ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΝ OBSERVATORY", ο τεραστιος χαρτης της σεληνης στον ενα τοιχο, ασπρομαυρες φωτογραφιες απο συνεδρια, παντου μαυροπινακες που ειχαν σημειωμενα με κιμωλια στοιχεια των πλανητων και σπασμενα τζαμια στο μικρο οικημα απο βανδαλισμους.Υστερα απο συνεννοηση με τους συγγενεις του αειμνηστου αυτου συμπολιτη μας που ονομαζονταν Αναργυρος Τσιμπιδης κανονιστηκε να ερθουν τα παιδια του σχολειου να δουν μεσα απο τα τηλεσκοπια του τον ουρανο. Δεν θα ξεχασω ποτε εκεινη την νυχτα του Μαιου 1975... οταν ειδα πρωτη φορα την σεληνη στον προσοφθαλμιο εκστασιαστηκα! Αυτο ηταν... το μικροβιο της αστρονομιας ειχε μπει μεσα μου... πιο περα ηταν ο Κρονος καποιοι μαθητες αναφωνησαν: Ναι φαινεται ο δακτυλιος! Δυστυχως δεν προλαβα να τον δω, συννεφα διεκοψαν την παρατηρηση. Τα χρονια κυλησαν... το αστεροσκοπειο εστεκε παντα εκει, φαντασμα, ενας θρυλος για την ιστορια της πολης. Ο ιδρυτης του ισως να εφυγε πικραμενος, ηταν δεκαετιες μπροστα απο την εποχη του..ωστοσο αλλαξε την ζωη εστω ενος ανθρωπου, ηταν για τον υποφαινομενο το εναυσμα μιας ισοβιας αγαπης προς τον ουρανο και την αστρονομια.. ο σπορος ειχε πεσει.Πολλα χρονια μετα με δυο φιλους ξαναστησαμε ενα τηλεσκοπιο στον περιβολο του μικρου οικηματος ετσι σαν αποδοση φορου τιμης σε εναν σκαπανεα της αστρονομιας ...Μεγαλο μερος του αρχειου του εχει ευτυχως διασωθει.. εγγραφα φυλλασσονται απο τον καλο φιλο και επισης ερασιτεχνη Γιωργο Κουτσουμπο και οταν κανεις τα διαβαζει και κοιταζει τις παλιες ασπρομαυρες φωτογραφιες νοιωθει ενα ριγος να τον διαπερνα....Τοπικη εφημεριδα της πολης εγραψε σχετικο αρθρο και κανουμε ενεργειες ωστε ο χωρος να δωθει για εκδηλωσεις των ερασιτεχνων της Καλαματας. Το μικρο οικημα μπορει πια να το αγγιζει ο πολεοδομικος ιστος και τον νοτο να τον πνιγει η φωτορυπανση αλλα ακομα μπορει ενα μικρο παιδι να δει την σεληνη και τον Κρονο απο εκει και να αλλαξει την ζωη του για παντα...Πιστευω πως κατι τετοιο θα ηταν και το ονειρο του αειμνηστου συμπολιτη μας, η μνημη του παραμενει ζωντανη.Αν μπορουσα να μιλησω στον αειμνηστο Αναργυρο Τσιμπιδη θα του ελεγα:"ΔΑΣΚΑΛΕ αναπαυσου εν ειρηνη, εσυ εφυγες η σπορα ομως μενει!" Μπορειτε να διαβασετε ολοκληρο το αρθρο της Κατερινας Γυφτακη στην τοπικη εφημεριδα "Θαρρος" εδω: http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5044&Itemid=32 Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
KOTS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2007 Γιωργο αυτο το post σου ειναι ισως αυτο που με εχει αγγιξει περισσοτερο. Εχεις το χαρισμα του λεγειν και μεταφερεις την εικονα οφειλω να ομολογησω. Επειδη ειναι ενα θεμα που σηκωνει ΠΟΛΥ συζητηση περα απο τα συγχαρητηρια που θελω να δωσω γι αυτη την υπεροχη και αξιολογη προσπαθεια θελω επισης να πω (οπως σου ειχα πει και παλιοτερα σε συζητηση μας οταν μου το ειχες αναφερει) ποσο πολυ με μελαγχολει αυτη η ιστορια. Σκεφτειτε το λιγο. Ενας ανθρωπος δημιουργει! Δημιουργει σιγα σιγα και χτιζει πετρα πετρα ενα ονειρο με τη γνωση του και τη μορφωση του. Γυρω του κανεις δε τον καταλαβαινει. Μελετα τον ουρανο. Κοιταει ψηλα. Φωναζει διπλα του για βοηθεια στο εργο του γιατι πιστευει στον εαυτο του και ειναι σιγουρο οτι θα τα καταφερει. Στο βροντο... κανεις δε του δινει σημασια. Ξαφνικα πεθαινει! Αφηνει πισω του μια τεραστια προσωπικη ιστορια που τη ξερουν ελαχιστοι-αλλοι 4-5. Και μετα απο χρονια ενα παιδι γοητευεται απο αυτο που αφησε εκεινος. Τι συμβαινει τελικα? ζωντανευει το εργο του σιγα σιγα. Ολοι τωρα μπορουν να αντιληφθουν τι εκανε τοτε (τουλαχιστον οι περισσοτεροι). Δυστυχως ομως δεν ειναι στη ζωη. Και αυτο ειναι φοβερο! Μπραβο Γιωρο για αλλη μια φορα. Μακαρι ολο αυτο που εχεις στο μυαλο σου να γινει πραγματικοτητα και σου υποσχομαι οτι κι εγω με το τροπο μου και οσο μπορω (οδηγω κιολας οποτε δεν εχω προβλημα-θα ειναι ευκαιρια να γνωρισω και το Δρακουλα της Καλαματας... ) θα βοηθησω! Ευγε! STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
dimitris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2007 Γιώργο κάτι πρέπει να γίνει γι'αυτό το θέμα ..... ίσως να καταλαβαίνεις τι εννοώ.Πρέπει να μαζευτείτε......και να τολμήσετε. Θες να το πώ και αλλιώς ?Είναι ένα χρέος και το χρέος πρέπει να πληρώνεται ή ένα όραμα και το όραμα πρέπει να πραγματοποιείται..... γνώμη μου. Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2007 ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
Heal Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19, 2007 Eίμαι σίγουρος πως κάτι κινείται στην Καλαμάτα! Η ύπαρξη του αστεροσκοπείου, δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα σημείο αναφοράς, πράγμα εξαιρετικά ωφέλιμο, μιας και το ξεκινημα δε γίνεται από το μηδέν. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε ότι και αν ετοιμάζεται και θα περιμένω το άρθρο της επόμενης Κυριακής της εφημερίδας Θάρρος! Κώστας
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Γιώργο συγκινητικό και νοσταλγικό το άρθρο σου, με την εγκατάλειψη σε πρώτο πλάνο, αλλά μέσα από αυτήν είδα να ξεπροβάλει, εκτός από ευγνωμοσύνη, η ελπίδα και, ξέρεις κάτι, μου φαίνεται ότι είσαι ένα σημαντικό κομμάτι της και μέρος της λύσης του προβλήματος. Λές άραγε οι μαθητές των σχολείων να ξαναγυρίσουν στα ίδια μονοπάτια?
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Η όμορφη αλλά και πικρή αυτή ιστορία ας γίνει παράδειγμα για όλους όσους αγαπούν την αστρονομία ώστε να μην επιτραπεί ποτέ η εγκατάλειψη και ο μαρασμός έργων και οραμάτων πραγματικά πρωτοπόρων ανθρώπων.Γιώργο το αστεροσκοπείο της Καλαμάτας πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να λειτουργήσει, ως φόρος τιμής και μνήμης στον καλό αυτό άνθρωπο.Φιλικά Γιώργος. 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Γιώργο πολύ καλή περιγραφή και παράδειγμα με δίδαγμα για το τι γίνεται στην Ελλάδα. Δυστυχώς πολλές καλές κινήσεις γίνονται πάντα με ιδιωτική πρωτοβουλία και μετά πνίγονται όλες οι προσπάθειες από την γραφειοκρατία ή την αδιαφορία του κράτους. Ελπίζω οι αγώνες σας να πιάσουν τόπο και να μπορέσετε να τιμήσετε αυτόν τον πολύ αξιόλογο Έλληνα αστρονόμο!!! Και πάλι συγχαρητήρια!!! Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Γιωργο,το διδαγμα ειναι οτι τιποτε δεν παει χαμενο,ας δημιουργησουμε οτι μπορουμε,υλικο η αυλο,και σιγουρα καποια στιγμη,εμμεσα η αμεσα τα δημιουργηματα των ερασιτεχνων αστρονομων θα τυχουν αναγνωρισης.Ισως απο καποιους ακομα αγενητους,κανεις δεν ξερει τι θα εμπνευσει εναν ανθρωπο και ποτε.Να υπαρχει ομως κατι που να μπορει να αναψει την σπιθα που χρειαζεται. Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Τέτοιες ενέργειες πρέπει να εμπνέουν όλους μας για την εκπλήρωση των οραμάτων κάποιων πρωτοπόρων ανθρώπων.Ο δρόμος σίγουρα θα είναι δύσκολος.Όταν όμως ο αγώνας και η προσπάθεια γίνεται με όραμα και όταν η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική,τότε πιστεύω ότι τίποτα δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Κάποιοι παλαιότεροι μπορούν να επιβεβαιώσουν την πεποίθηση ότι η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί πολύ σε όλους τους τομείς.Αυτό μας κάνει και αισιόδοξους. Συγχαρητήρια και από μένα και κάθε επιτυχία!! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Γιώργο, πολύ ωραία η ιστορία. Μήπως μπορείς να βάλεις και φωτογραφίες από το αστεροσκοπείο; «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Θα ειχα ηδη βαλει Ανδρεα αλλα το laptop μου εχει χαλασει... σημερα η αυριο θα ανηφορισω εως το παλιο αστεροσκοπειο και θα βγαλω καινουργιες .. αναμεινατε! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Επειδη διαισθανθηκα οτι ειναι λαικη απιτηση οι φωτογραφιες ειχα λιγο χρονο και πηγα εως το παλιο αστεροσκοπειο και το φωτογραφησα...Τα σημαδια των βανδαλισμων και των στοιχειων της φυσης ειναι εμφανη...Η μαρμαρινη πινακιδα "ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΝ OBSERVATORY" διασωζεται και διακρινεται η θεση της πανω απο την πορτα, αφαιρεθηκε για προστασια απο βανδαλισμους απ' οσο γνωριζω.Διακρινεται το σχηματος καμιναδας κλιμακοστασιο.. η παρατηρηση γινοταν απο τα μπαλκονια του οικηματος, απο την ταρατσα και φυσικα απο τον περιβολο του. Αποψη απο νοτια Αποψη απο δυτικα Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Μια μελαγχολία βλέπωντας αυτές τις εικόνες την νιώθω ο ίδιος.Φαντάζομαι πως νιώθεις Γιώργο...
skywalker Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Εχω να πω οτι συγκινηθηκα παρα πολυ απο το τροπο που τα ειπες Γιωργο... Φανταζομαι πως και ποσο πολυ αυτη η πρωτη σπιθα σου εμεινε και τη κρατησες τοσο πολυ ωστε να γινει στο τελος ασταματητη φλογα!! Μπραβο σας σε καθε προσπαθεια που κανετε,οπως και αν μπορουμε να βοηθησουμε ξερεις που θα μας βρεις! Φιλικα Νικος Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,εκει θα βρεις τη λυση...www.orionas.gr
dimpap Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Ρε Γιώργο τι μπορεί να πει κάποιος για κάποιον που ανοίγει την καρδιά του με αυτόν τον τρόπο και που εκφράζει δημόσια αυτό που νιώθει.Χαλάλι σου που μας συγκίνησες. Οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν δεν υπάρχει κάποιος να τους θυμάται και ο Δάσκαλος σου δεν έχει πεθάνει ακόμα. Πάντως για ένα επισκευαστικό Σ/Κ είμαι μέσα. (βάφω πολύ καλά) Δημήτρης. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
draculas Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 20, 2007 Γιώργο σήμερα διάβασα το post και πραγματικά με συγκίνησες.Δεν ήξερα για την ιστορία του αστεροσκοπείου, ούτε για τον Αναργυρο Τσιμπιδη.Συμφωνώ οτι πρέπει να γίνει κάτι για το κτήριο, ενα καθαρισματάκι, ενα βαψιματάκι, μια προβολή στα ΜΜΕ, και φαντάσου..να οργανώνουμε παρατηρήσεις εκεί με επισκέψεις απο σχολεία, και αυτή τη φορά, να προλαβαίνουν όλα τα παιδιά να βλέπουν τους δακτύλιους!
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21, 2007 Σαν ταινία παλιά...Μόνο που το έργο εκεί πάνω παίζεται ακόμα... Πολύ θα ήθελα να επισκευτώ τον χώρο... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Αληθεια ρε Γιωργο,δεν το οργανωνεις για ενα Σαββατοκυριακο να μαζευτουμε εκει,για παρατηρηση,για αστροσυζητηση,και μηπως σκεφτουμε καποια εφικτη λυση για την διατηρηση του αστεροσκοπειου.Εχεις προσβαση σε κανεναν τοπικο φορεα? Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Ο χωρος και το οικημα ειναι ιδιωτικα και ανηκουν στους κληρονομους του αειμνηστου Αναργυρου Τσιμπιδη. Απ οσο ξερω ειναι πολυ θετικοι στην χρηση του χωρου για εκδηλωσεις-παρατηρησεις και ηδη υπρχει στα σκαρια οργανωση αστροπαρατηρησιακη βραδιας για παρατήρηση σεληνης Κρονου και καποιων σχετικα λαμπρων αν τικειμενων του βαθεως ουρανου. Ηδη εχει γινει καθαρισμος του χωρου και περιφραξη για αποφυγη βανδαλισμων. Σε τοπικους φορεις υπαρχει φυσικα προσβαση και επισης υπαρχει και σκεψη για εκθεση με το μερος του αρχειου που εχει διασωθει.Θα σας τηρω ενημερους για οποιαδηποτε εξελιξη. Φυσικα ολοι οι φιλοι ερασιτεχνες ειστε ευπροσεκτοι! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
quendi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Αγαπητέ Γιώργο..το πόσο κατάφερες να με συγκινήσεις το έχουν μεταφέρει ήδη όλοι οι παραπάνω φίλοι..Πραγματικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του αυτό το αστεροσκοπείο, ελπίζω οι ερασιτέχνες της Καλαμάτας, με τη υποστήριξη των συγγενών και των δημοτικών αρχών, να το συντηρήσουν και να ανοίξει για το κοινό για διάφορες εκδηλώσεις! Θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο ανάπτυξης της αστρονομίας στην Καλαμάτα και να φέρει κοντά τους ερασιτέχνες που υπάρχουν στην περιοχή! Εύχομαι καλή συνέχεια στις προσπάθειες σας και για ότι χρειαστείτε είμαστε εδώ.. είτε σαν μονάδες είτε σαν σύλλογοι, όπως θέλω να πιστεύω! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Αληθεια ρε Γιωργο,δεν το οργανωνεις για ενα Σαββατοκυριακο να μαζευτουμε εκει,για παρατηρηση,για αστροσυζητηση,και μηπως σκεφτουμε καποια εφικτη λυση για την διατηρηση του αστεροσκοπειου.Εχεις προσβαση σε κανεναν τοπικο φορεα? Εγώ είμαι μέσα! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Μια περιγραφή από ψυχής, από έναν άνδρα που κρατάει ζωντανή μέσα του τη φλόγα εκείνου του παιδιού του δημοτικού... Νομίζω πως ο Γιώργος έχει "ξοφλήσει" με το παραπάνω το όποιο χρέος, βοηθώντας αρκετούς από μας με τις γνώσεις του τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο.Παρ όλα αυτά είμαι σίγουρη πως θα κάνει την υπέρβαση και θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί για να αναστηθεί ή και να μοιραστεί το όνειρο ενός ακόμα πρωτοπόρου ανθρώπου που δυστυχώς δεν βρίσκεται ανάμεσά μας.Όπλα του : το πείσμα και η μαχητικότητα του.Εχθροί του : η γραφειοκρατία, η στενομυαλιά κι ένας... τεράστιος προβολέας
draculas Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2007 Μη ξύνεις πληγές Κατερίνα.. Είμαι σίγουρος οτι κάτι θα γίνει για το αστεροσκοπείο, αρκεί να πει το "πάμε" ο Γιώργος..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα