Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Αν είναι για πλανητική γιατί δεν κοιτάς και τα Orthoscopic της Baader; Το για το είδος της παρατήρησης οι ορθοσκοπικοί είναι κορυφαίοι, εκτός και αν έχεις πρόβλημα με τα μάτια όπου δεν συνείστανται λόγω ανύπαρκτου eye relief.
Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε
Οχι Hyperion για πλανητες. Προτιμοτερο το λιγοτερο γυαλι.

Εννοείς τον αριθμό των στοιχείων;Πόσα στοιχεία έχει ο Hyperion και πόσα αυτοί που προτείνεις;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
θελω να αγορασω ενα προσοφθαλμιο 7mm για το dob 8" sky-watcher 1200 εστιακη αποσταση το θελω για πλανητες ποιο προσοφθαλμιο θα μου προτεινατε ενα καλο αλλα να μην ειναι και πανακριβο

Θα προσθέσω και το Televue 8mm Plossl :

http://www.optcorp.com/productList.aspx?mid=74&uid=30-718-68-74

εάν επιμένετε για 7mm εδώ είναι και μερικές άλλες επιλογές:

http://www.frontieroptics.com.au/Planetary%20eyepieces.html

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημοσιεύτηκε
Orthoscopic 4 και Eudiascopic 5. Το παραπανω πεδιο του Hyperion σε τηλεσκοπιο f/6 δεν ειναι οξυ ... το καλο πεδιο του ειναι ιδιο με αυτο ενος PLossl.. σε παρατηρηση βαθεως ουρανου αυτο μπορει να ειναι cιλοαδιαφορο σε πλανητικη παρατηρηση αξιωσεων ομως παιζει ρολο.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Θα του πρότεινα και εγώ ο ίδιος Orthoscopic αλλά λόγω του οτι έχει Dob, καλύτερα θα ήταν να έχει ενα προσοφθάλμιο που θα του παρέχει άνετη παρατήρηση με καλό eye relief που δεν θα τον κάνει να παρατηρεί απο "κλειδαρότρυπα".Την στιγμή που δεν έχει αυτόματη παρακολούθηση, αυτό είναι κάτι το πολύ σημαντικό! Το ξέρω απο πρώτο χέρι!
Δημοσιεύτηκε
Συμφωνώ, οι ορθοσκοπικοί, όταν συνδυάζονται με χειροκίνητα τηλεσκόπια, όπως τα dob, χρειάζονται γερά νεύρα για παρατεταμένη παρατήρηση πλανητών. Ίσως είναι προτιμότερο να χάνεις λίγο από την οξύτητά τους, προκειμένου να αυξήσεις τον χρόνο και την άνεση στην παρατήρηση μέσω ενός wide angle προσοφθαλμίου. Το ζήτημα σίγουρα εμπεριέχει και στοιχεία υποκειμενικότητας.
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
ειδα στο πλανηταριο μια προσφορα ενα προσοφθαλμιο 6mm τις lanthanum vixen 97 ευρο ειναι καλο θα κανει στο τηλεσκοπιο μου :?: ειμαι νεος και δεν ξερω :-k :-k

ενα καλο αλλα να μην ειναι και πανακριβο

ως τι ορίζεις το πανάκριβό?

απο πάνω μας λες ότι είσαι νέος... :P

δε το σκέφτεσαι καλύτερα?

αν και δε μου πέφτει λόγος δεν είναι πολλά 97Ε για ένα νέο στο χομπυ?

scooby doobi dooo!!!!!!
Δημοσιεύτηκε
Γενικα τα 97 ευρω ειναι λιγα χρηματα στο χομπυ αυτο ειτε εισαι αρχαριος ειτε εμπειρος.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Γενικα τα 97 ευρω ειναι λιγα χρηματα στο χομπυ αυτο ειτε εισαι αρχαριος ειτε εμπειρος.

εγώ δε θα έδινα τόσα χρήματα το πρώτο χρόνο αστροπαρατήρησής μου με τηλεσκόπιο σε προσοφθάλμιο...

θα περίμενα να εξοικειωθώ περισσότερο..

scooby doobi dooo!!!!!!
Δημοσιεύτηκε
Τα 97 ευρώ για προσοφθάλμιο σίγουρα δεν είναι πανάκριβο. Πάντως προτείνω να πάρεις ένα orthoscopic της baader. Μόλις πήρα τέτοιο άλλαξαν για πάντα οι πλανητικές μου παρατηρήσεις σε ποιότητα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Αν μπορουσες παντως να παρεις ενα hyperion της Baader ο οποιος στοιχιζει 90 ευρω θα ειχες μια πολυ καλη ποιοτητα. Ειναι πραγματικα υπεροχα προσοφθαλμια με πολυ μικρη αξια.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Vixen Lanthanum & Baader Hyperion είναι το ίδιο πράγμα.Καλύτερα να προμηθευτείς το δεύτερο μιας και έχει λίγο καλύτερο eye-relief και κάτι επιπλέον επιστρώσεις.Εξάλλου είναι στα ίδια λεφτά.
Δημοσιεύτηκε
ελεγα για τα λεφτα γιατι δεν εχω ακομα καμια δουλεια και οτι περνω ειναι λιγα απο τον εναν λιγα απο τον αλλον.καλυτερα να παρω το hyperion??? λεω να παρω ενα προσοφθαλμιο τωρα γιατι θα παω στο χωριο μου που εχει πολυ ωραια θεα και πιο καθαρο ουρανο. :) :)
Δημοσιεύτηκε

Με την προυπόθεση ότι τα οπτικά του τηλεσκοπίου σου θα είναι καλά ευθυγραμμισμένα για να έχεις πάντα τη μέγιστη λεπτομέρεια που μπορεί να δώσει, η καλύτερη επιλογή είναι μάλλον ένας ορθοσκοπικός 6mm genuine ortho της Baader. Έχει εξαιρετικό κοντράστ (πλήρεις αντιανακλαστικές επιστρώσεις, 4 στοιχεία) και θα σου δωσει την ιδανική μεγέθυνση για την παρατήρηση πλανητών με το τηλεσκόπιό σου. Θα μπορούσες άνετα να χρησιμοποιήσεις και φακό 5mm αλλά χωρίς ισημερινή οδήγηση η πολύ αυξημένη μεγέθυνση θα είναι λίγο πρόβλημα. Στα 7mm η μεγέθυνση δεν θα ήταν ικανοποιητική γιά πλανήτες.

Eye relief: Στους ορθοσκοπικούς είναι εξαιρετικά μικρό, αλλά χωρίς να εμποδίζει τελικά την άνετη παρατήρηση. Οι παλαιότεροι ορθοσκοπικοί της Baader (και της University Optics) μπορεί να είχαν καλύτερο σχήμα στην πλευρά του ματιού αλλά άφηναν περισσότερο παρασιτικό φως να φτάνει στο μάτι από το γύρω περιβάλλον, ενοχλητικό αν υπάρχουν κοντά πλευρικά φώτα (παρατήρηση από την πόλη).

Hyperion: εξαιρετικοί ευρυγώνιοι φακοί, αλλά το αυξημένο βάρος τους μπορεί να γίνει πρόβλημα σε ένα dobsonian και να απαιτεί αλλαγή ζύγισης με κάθε αλλαγή φακού, ή αύξηση της τριβής στη βάση. Και τα δύο θα ήταν πρόβλημα στις μεγάλες μεγεθύνσεις. Αν θές κρέμασε ένα παρόμοιο βάρος στον εστιαστή σου και δες πως θα συμπεριφερθεί η βάση σου.

Αριθμός οπτικών στοιχείων: Θεωρητικά, το μέγιστο κοντράστ επιτυγχάνεται με τα λιγότερα οπτικά στοιχεία (προτιμότερα λοιπόν τα 4 των ορθοσκοπικών αντί των 8 των Hyperion). Στην πράξη αυτό αποδεικνύεται αληθινό σε φθηνούς φακούς με πολλά στοιχεία, αλλά πολύ δύσκολα εμφανίζεται οποιοδήποτε πρόβλημα στους προσεγμένους ή ακριβούς φακούς. Οι Hyperion θεωρούνται προσεγμένοι φακοί. Δυστυχώς δεν έχω παρατηρήσει πλανήτες με έναν Hyperion, αλλά με παρατήρηση την ημέρα μου φάνηκαν απροβλημάτιστοι.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Hyperion: εξαιρετικοί ευρυγώνιοι φακοί, αλλά το αυξημένο βάρος τους μπορεί να γίνει πρόβλημα σε ένα dobsonian και να απαιτεί αλλαγή ζύγισης με κάθε αλλαγή φακού, ή αύξηση της τριβής στη βάση. Και τα δύο θα ήταν πρόβλημα στις μεγάλες μεγεθύνσεις. Αν θές κρέμασε ένα παρόμοιο βάρος στον εστιαστή σου και δες πως θα συμπεριφερθεί η βάση σου.

Εγώ πάντως δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα με το βάρος των Hyperion.Η βάση εξακολουθεί να είναι πολύ ομαλή στην κίνηση.

Δημοσιεύτηκε
θελω να ρωτησω κατι ασχετο τωρα που θα το παω στο χωριο θα μεταφερω το τηλεσκοπιο με το αγροτικο του πατερα μου μεσα στο κουτι του και τα αφρολεξ λετε να ξερυθμιστει το τηλεσκοπιο στην μεταφορα απο εδω μεχρι το χωριο μου και να μην δειχνει καλα :?: :?: :-s :-s
Δημοσιεύτηκε

Αν αποφύγεις τα τραντάγματα δεν θα έχει πρόβλημα. Αν τυχόν υπάρχει άσχημος χωματόδρομος καλό είναι κάτω από το κουτί να βάλεις καμμιά παλιά κουβέρτα, πανιά κλπ. Απορροφούν πολύ αποτελεσματικά τις δονήσεις που μπορούν να ξερυθμίσουν τα οπτικά.

Το πιό αποτελεσματικό είναι να μάθεις να ελέγχεις και να κάνεις την ευθυγράμμιση (collimation) όποτε χρειάζεται.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης